HRB-31/2009.
(HRB-114/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának
2009. november 30-án, hétfőn, 16.15 órai kezdettel
az Országház földszint 93. számú tanácstermében
megtartott üléséről




Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat:*

Az ülés résztvevői:*

A bizottság részéről:*

Megjelent:*

Helyettesítési megbízást adott:*

A bizottság titkársága részéről:*

Meghívottak részéről:*

Hozzászóló:*

Megjelent:*

Elnöki megnyitó, a napirend megállapítása, elfogadása*

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról szóló T/10875. számú törvényjavaslat*

Az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság által benyújtott módosító javaslat megvitatása*

Gy. Németh Erzsébet, az Önkormányzati és rendészeti bizottság elnökének szóbeli kiegészítése*

Magyariné dr. Nagy Edit főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) kiegészítése*

Határozathozatal*

Egyebek*




Napirendi javaslat:

  1. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10875. szám)

(Az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság által benyújtott módosító javaslat megvitatása)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

Meghívottak:

Önkormányzati és területfejlesztési bizottság képviselője

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselői

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Keleti György (MSZP), a bizottság alelnöke

Dr. Gál Zoltán (MSZP), a bizottság alelnöke

Ecsődi László (MSZP)

Katanics Sándor (MSZP)

Mécs Imre (MSZP)
Rába László (MSZP)

Tóth Károly (MSZP)

Csampa Zsolt (Fidesz)

Dr. Kontrát Károly (Fidesz)

Nyitray András (Fidesz)

Dr. Molnár Lajos (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott:

Dr. Lázár János (Fidesz) dr. Kontrát Károlynak (Fidesz)

Laboda Gábor (MSZP) Katanics Sándornak (MSZP)

Tóth Gábor (Fidesz) Csampa Zsoltnak (Fidesz)

A bizottság titkársága részéről:

Laban János főtanácsadó, a bizottság titkára
Ácsné Kovács Katalin munkatárs
Homola Csaba dandártábornok, a bizottság szakértője

Meghívottak részéről:

Hozzászóló:

Gy. Németh Erzsébet, az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság elnöke

Magyariné dr. Nagy Edit főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

Megjelent:

Dr. Banu Zsoltné főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)




(Az ülés kezdetének időpontja: 16 óra 15 perc)

Elnöki megnyitó, a napirend megállapítása, elfogadása

KELETI GYÖRGY (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Képviselőtársaim! Elkezdenénk a mai rövidre tervezett bizottsági ülésünket. Engedjék meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy a létszámot tisztázzuk. Három helyettesítés érkezett: Lázár Jánost Kontrát Károly képviselőtársunk, Tóth Gábort Csampa Zsolt és Laboda Gábort Katanics Sándor képviselőtársunk helyettesíti. Ez azt jelenti, hogy 11 fő jelen van, és 3 helyettesítéssel a bizottság határozatképes.

Képviselőtársaim megkapták a mai bizottsági ülésre szóló meghívót. Ismertetném az abban javasolt napirendet. Két napirendi pontunk lenne, az első napirendi pont a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott, az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság által az önök számára is kiosztott bizottsági módosító javaslata, amelyet mint első helyen kijelölt bizottság kell hogy tárgyaljunk. Második napirendi pontként egyebek megtárgyalására kerülne sor.

Kérdezem képviselőtársaimat, van-e valaki, akinek ettől eltérő javaslata vagy valamilyen megjegyzése van a napirenddel kapcsolatosan. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, kérem, aki egyetért, a helyettesítés figyelembevételével szíveskedjen szavazni! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról szóló T/10875. számú törvényjavaslat

Az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság által benyújtott módosító javaslat megvitatása

Tisztelt Képviselőtársaim! Kiosztásra került az Önkormányzati bizottság módosító javaslata, valamennyiüknek rendelkezésére áll. Az úgynevezett harmadik kiegészítő ajánlás, amelyik úgy látom, hogy szintén mindenkinél megtalálható, valamint a támogatotti sor, amelyből kiderül, hogy az előterjesztő az Önkormányzati bizottság módosító javaslatáról hogyan foglal állást.

Mindenekelőtt szeretettel köszöntöm Gy. Németh Erzsébet képviselő asszonyt, az Önkormányzati bizottság elnökét, aki a bizottság módosító javaslatának a tárgyalására érkezett, Magyariné dr. Nagy Edit főosztályvezető asszonyt és dr. Banu Zsoltné főosztályvezető-helyettes asszonyt.

Ezzel az első napirendi pontot elkezdenénk. Kérdezem képviselőtársaimat, hogy mindenki el tudta-e olvasni, tudta-e tanulmányozni a javaslatot. Megpróbálok egy pillanat türelemmel lenni, hogy akik még olvassák, végig tudják venni ezt a valóban jelentős módosítást. (Rövid olvasási szünet.) Azt gondolom, hogy mindenkinek volt lehetősége elolvasni.

Mindenekelőtt megkérdezem képviselő asszonyt, hogy kíván-e kiegészítést vagy valamilyen megjegyzést tenni a módosító javaslathoz. Öné a szó!

Gy. Németh Erzsébet, az Önkormányzati és rendészeti bizottság elnökének szóbeli kiegészítése

GY. NÉMETH ERZSÉBET, az Önkormányzati és rendészeti bizottság elnöke: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Az Önkormányzati bizottság nem volt kijelölve ennek a törvénynek a tárgyalására, így ezért egy későbbi időpontban, tehát nem a teljes törvényi tárgyalás ütemében tudtunk részt venni, és észleltük azt, amikor hozzánk elkerült ez a törvény, hogy a 2-es mellékletben kiegészítené a kiemelt munkáltatói jogkörök gyakorlásának rendjét a zászlós, illetve a tiszthelyettes esetében ez a törvénymódosítási javaslat.

Mivel az önkormányzatok tekintetében, a hivatásos önkormányzati tűzoltóság esetében az önkormányzati képviselő-testületek az illetékesek, ott nincs semmiféle továbbdelegálási jogkör az országos parancsnok és a miniszter esetében, ezért azt szeretnénk kérni a tisztelt bizottságtól, hogy támogassa ezt a módosító indítványt. Ezzel a most érvényben lévő, eredeti helyzetet szeretnénk helyreállítani, tehát a tűzoltóparancsnok, mint állományilletékes parancsnok, illetve a törvény más egyéb rendelkezései szerint az önkormányzat képviselő-testülete lenne továbbra is jogosult a zászlós és a tiszthelyettes esetében a különböző munkáltatói jogkörök gyakorlására.

Azt gondolom, hogy ez eddig is így volt, és ezen a gyakorlaton az Önkormányzati bizottság azt szeretné, hogy ha nem változtatna az Országgyűlés. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Mielőtt megadnám a szót képviselőtársaimnak, szeretném megjegyezni, hogy mi magunk is elkövettük azt a hibát, hogy nem figyeltünk arra, hogy ennek a törvénynek a hatálya alá tartoznak a tűzoltók is. Mi elsősorban a rendőrségre koncentráltunk, és azt gondolom, fontos feladatunk, hogy valamennyi olyan szervezetet, amely ennek a törvénynek a hatálya alatt a szolgálati feladatát látja el, illetve a vele kapcsolatos ügyintézések történnek, azokra mindre vonatkozzon, és oly módon, hogy a mai kornak és a megfelelő elvárásokhoz alkalmazkodó szabályozás születhessen.

Képviselőtársaim, átadom a szót. Gál alelnök úr kért szót.

DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Egy ügyrendi javaslatom lenne, hogy hallgassuk meg az IRM képviselőjét is, mint a törvényjavaslat előterjesztőjét.

ELNÖK: Tessék, átadom a szót, főosztályvezető asszony!

Magyariné dr. Nagy Edit főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) kiegészítése

MAGYARINÉ DR. NAGY EDIT főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Köszönöm a szót. A módosító javaslat céljával a tárca egyetért. Hangsúlyoznám, hogy tárcaálláspontot tudok mondani, a kormánynak nem volt módja a módosítót megtárgyalni.

A céllal a tárca egyetért, de az az álláspontunk, hogy nem ebben a formában, tehát kodifikációs szempontból egy jobb megoldást javasolnánk, amit akár egy zárószavazás előtti koherenciás módosítóval tudunk elképzelni megoldani. Mégpedig azt, hogy a Hszt. a végén, a 2. számú mellékletben, ahogy a szövegjavaslat is utal rá, tartalmazza a kiemelt munkáltatói jogköröket. Ebből a táblázatból a kiemelt munkáltatói jogkörök közül kivennénk a tiszthelyettesre, zászlósra való utalást úgy, hogy akkor egységesen a Hszt. hatálya alá tartozó minden szervezet vonatkozásában azonos módon, nem miniszteri, illetve országos parancsnoki hatáskörbe kerülnének ezek a kérdések. Gyakorlatilag visszaállítanánk ebben a témakörben az eredeti, jelenleg hatályos állapotot. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szeretném azt hozzátenni, hogy ez esetben is ezt a módosító indítványt meg kellene tárgyalnunk. Amennyiben a bizottság ezt elfogadja, akkor az Alkotmányügyi és ügyrendi bizottságnak van joga arra, hogy ez az általunk elfogadott helyett egy, a végszavazás előtti módosító indítvánnyal beállítsa azt a helyzetet, amit főosztályvezető asszony az imént elmondott, illetve amit az Önkormányzati bizottság szeretne megvalósítani, megítélésem szerint joggal.

Határozathozatal

Ennek függvényében szeretném kérni képviselőtársaim véleményét, észrevételeit. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, akkor szavazásra teszem fel. Nem kérdezem meg a kormány, vagy a tárca álláspontját, mert ez tisztázódott. Képviselőtársaim, akik egyetértenek azzal, hogy ezt a módosító indítványt a bizottság támogassa, kérem, szíveskedjen kézfelemeléssel szavazni! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta. Köszönöm szépen.

DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): Bocsánat, azzal a megjegyzéssel döntöttünk így, amit az IRM képviselője elmondott.

ELNÖK: Természetesen, a jegyzőkönyvben rögzítve van az a megoldási mód, amit az IRM is támogatott. Köszönjük szépen a jelenlétet, remélem, megnyugtató megoldás született. (A napirendi ponthoz érkezett vendégek elhagyják az üléstermet.)

Egyebek

A második napirendi pontunk rendkívül egyszerű, az egyebek. Az elnök úr megbízásából a következőről szeretném tájékoztatni önöket, hogy a tervek szerint a következő és feltehetőleg 2009-ben, tehát az őszi ülésszak befejezése előtti utolsó ülésünkre december 7-én, hétfőn kerülne sor, hasonló időpontban. Kérdezem képviselőtársaimat, hogy van-e valakinek más, az egyebek napirendi pont keretén belül feltétlenül előterjesztésre váró gondolata, észrevétele. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, kívánok mindenkinek további jó munkát, végszavazást a költségvetéshez. Köszönöm szépen.

(Az ülés végének időpontja: 16 óra 25 perc.)

 

Keleti György
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Pavlánszky Éva