HRB-1/2010.
(HRB-117/2006-2010.)

Jegyzőkönyv

az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának
2010. január 8-án, pénteken, 11.30 órára
az Országház főemelet 93. számú tanácstermébe
összehívott üléséről

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

A bizottsági ülés határozatképtelenségének megállapítása *

Napirendi javaslat

  1. Benzinbotrány: a kormány döntései miatt kialakult bizonytalan helyzet a rendvédelmi szerveknél, tájékoztató a kormányzati szervek egységes tankolási tenderének kiírásáról és eredményéről, valamint a rendvédelmi szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatokat érintően ebben a körben hozott kormánydöntésekről

Meghívottak:
Dr. Molnár Csaba Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter
Dr. Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Lázár János (Fidesz), a bizottság elnöke

Csampa Zsolt (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Nyitray András (Fidesz)
Dr. Simon Miklós (Fidesz)
Tóth Gábor (Fidesz)
Básthy Tamás (KDNP)

A bizottság részéről

Laban János főtanácsadó, a bizottság titkára
Ácsné Kovács Katalin munkatárs

Meghívottak részéről

Megjelentek

Dr. Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter
Dr. Avarkeszi Dezső, igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár
Dr. Somssich Gabriella főosztályvezető, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Palásti Ferenc dandártábornok, Köztársasági Elnöki Hivatal
Dr. Michael Zimmermann rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, Osztrák Köztársaság

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 35 perc)

Elnöki megnyitó

DR. LÁZÁR JÁNOS (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok mindenkinek. Mielőtt megkezdenénk a bizottsági ülést, megkérdezem, van-e itt valaki a Miniszterelnöki Hivatalból. A miniszter úr stábjából van-e itt valaki - Molnár miniszter urat láttam az előbb - a teremben? (Jelzésre.) Esetleg a sajtósoknak legyen szíves kint szólni, hogy megvárjuk a miniszter urat, mielőtt elkezdenénk, csak nem szeretnék senkit várakoztatni. Köszönöm szépen! (Rövid szünet.)

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm a honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén megjelent képviselőtársaimat. Engedjék meg, hogy a Házszabály 67. § (3) bekezdése szerint tájékoztassam önöket arról, hogy a bizottságban képviselettel rendelkező frakciók országgyűlési képviselői, tehát a bizottság tagjainak egyötöde kezdeményezte mai ülésünk összehívását, javaslatot téve a mai bizottsági ülés napirendjére.

A Fidesz-frakcióhoz tartozó képviselők az alábbi napirendi ponti javaslattal éltek: "Benzinbotrány: a kormány döntései miatt kialakult bizonytalan helyzet a rendvédelmi szerveknél, tájékoztató a kormányzati szervek egységes tankolási tenderének kiírásáról és eredményéről, valamint a rendvédelmi szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatokat érintően ebben a körben hozott kormánydöntésekről".

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Bizottság! Engedjék meg, hogy a bizottsági ülésen tisztelettel köszöntsem Molnár Csaba miniszter urat, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert, valamint Avarkeszi Dezső államtitkár urat, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviseletében, valamint a Miniszterelnöki Hivatal és az IRM minden munkatársát.

Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy a bizottsági ülésen tisztelettel köszöntsem Michael Zimmermann urat, az Osztrák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét.

Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjenek meg annyit, mielőtt a határozatképesség megállapítására sor kerül, és a bizottsági ülés napirendjének elfogadására kísérletet teszek, hogy röviden tájékoztassam önöket arról, hogy a mai ülést kezdeményező képviselőtársaim mely pontok megtárgyalását kívánták a bizottsági ülésre felvetetni, már csak azért is, mert egy határozati javaslat is a mai bizottsági ülés napirendi pontját képezi, a fideszes képviselőtársaink javaslata alapján.

Szerettük volna a mai bizottsági ülésünkön tisztázni, hogy a Magyar Köztársaság kormánya a december 11-én nyilvánosságra hozott közbeszerzési eljárás tekintetében - amely a magyar állami szervek üzemanyag-beszerzéséről szól - miért nyújtott kedvezményeket, és miért kedvezett az osztrák állami tulajdonban, állami érdekkörben lévő OMV üzemanyag-beszerzéssel foglalkozó gazdasági társaságnak. Mi motiválta a közbeszerzés kiíróját a tekintetben, hogy a közbeszerzési eljárás szabályait megváltoztatva, a korábbi évekkel ellentétben lehetőséget nyitott alvállalkozók igénybevételére, illetve megváltoztatta a bírálati szempontokat: a területi elérhetőség és a megközelíthetőség már nem volt kiemelten fontos szempont? Szerettük volna tisztázni, hogy miért az OMV-nek, és miért nem a MOL-nak kedvezett az állam, amikor több tízmillió liter üzemanyag beszerzését kezdeményezi.

Szerettük volna azt is tisztázni, hogy a magyar rendvédelmi szerveknél, titkosszolgálatoknál milyen körülményeket, milyen zűrzavarokat, működési nehézségeket okozott ez a döntéssorozat, és a rendvédelmi szerveken kívül például a honvédségnél az üzemanyag-beszerzés hogyan áll, valamint az állami szektorban milyen más károk merültek fel, vagy milyen problémák adódtak.

Szerettük volna azt is tisztázni, ha a bizottságunk képviselői közül jelen lenne Laboda Gábor képviselőtársunk, akkor tőle szerettük volna például megkérdezni azt, hogy milyen összefüggés van az ő OMV-kút üzemeltetési tevékenysége és a kormányzati döntés között, hiszen ő is az MSZP-frakció tagja az ismereteink szerint. Valamint Kránitz képviselő úr milyen érdekeltségekkel bír, vagy hogyan zajlott ez a döntés, miért volt fontos, hogy a magyar állam által üzemanyagra költött magyar adófizetői forintok MSZP-s képviselők magánvagyonához gyarapodást biztosítsanak?

Ami a legfontosabb: a mai bizottsági ülésünkön egy tájékoztatóval éltünk, a Házszabály rendelkezései alapján egy határozati javaslatot készítettünk el a képviselőtársaimmal közösen, amely arról szólt, a helyzet pontos tisztázását követően a bizottság arra tesz javaslatot a kormány számára - ami a rendvédelmi szervek tekintetében joga, sőt kötelessége -, hogy új közbeszerzési eljárás kerüljön kiírásra.

Azt reméltem, hogy ma a szocialista frakció képviselői a helyzet tisztázása és az ügy lezárása érdekében az új közbeszerzési eljárásra vonatkozó fideszes kezdeményezést támogatni fogják. Értetlenül állunk az előtt, a szocialista frakció miért nem tartja fontosnak, hogy új közbeszerzési eljárás legyen. Föltételezem, nem azért, mert szocialista képviselők OMV-kutakat üzemeltetnek, illetve nem azért, mert a kormány az osztrák államnak, illetve az OMV-nek kedvezett.

A bizottsági ülés határozatképtelenségének megállapítása

E kérdések tisztázására abban az esetben kerülhet sor, ha a mai bizottsági ülés határozatképes. A határozatképesség megállapítására kérem, ezt kézfeltartással jelezzék azok a képviselők, akik jelen vannak. (Megtörténik.) Megállapítom, hogy a mai ülés határozatképességét nem tudjuk biztosítani.

Ezért élve a Házszabály számomra biztosított lehetőségével, a Házszabály 70. § (3) bekezdése alapján új bizottsági ülést fogok összehívni a következő néhány napon belül, amelyre vonatkozóan ismertetni szeretném a szabályokat. A 70. § (3) bekezdése az alábbiak szerint szól: "Ha a bizottság határozatképtelen, a következő bizottsági ülésen az ugyanazon napirendi pontok tekintetében a bizottság a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes, feltéve, hogy a 24 óránál későbbi időpontra összehívott megismételt bizottsági ülésre szóló meghívóban erre a következményre a képviselők figyelmét felhívták, továbbá, hogy azon a bizottság elnöke (alelnöke), valamint legalább egy kormánypárti és egy ellenzéki képviselő jelen van."

Én azt remélem, kormánypárti képviselőtársaim fontosnak tartják a rendőrség működését, a rendőrség üzemzavarainak megszűnését; fontosnak tartják azt, hogy magyar nemzeti érdek tudjon érvényesülni a magyar állam adófizetői forintjainak elköltésénél. Azt remélem, Laboda Gábor képviselőtársam van annyira becsületes ember, hogy fontosnak tartja azt, hogy saját magát tisztázza. (Dr. Molnár Csaba miniszter és dr. Avarkeszi Dezső államtitkár felállva elhagyni készülnek a termet.) És nagyon sajnálom, hogy a miniszter urat nem tisztelték meg az MSZP-s képviselők, és sajnálom, hogy miniszter úr nem várja meg a mondandóm végét, és menekülőre fogja. (Dr. Molnár Csaba miniszter és dr. Avarkeszi Dezső államtitkár távoznak a teremből.) Azt hiszem, a helyzet tisztázása sokkal fontosabb lett volna, mint a menekülés. Ez már csak egy ilyen kormány...

Köszönöm, hogy együtt lehettünk a mai napon, és kellemes hétvégét kívánok önöknek.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 46 perc)

 

Dr. Lázár János
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Szoltsányi V. Katalin és Prin Andrea