HRB-2/2010.
(HRB-118/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának
2010. január 12-én, kedden, 14 órára
az Országház főemelet 93. számú tanácstermébe
összehívott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

A bizottság titkársága részéről *

Meghívottak részéről *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

Döntés a napirendi javaslatról *

Elnöki zárszó *

 



Napirendi javaslat

  1. Benzinbotrány: a kormány döntései miatt kialakult bizonytalan helyzet a rendvédelmi szerveknél, tájékoztató a kormányzati szervek egységes tankolási tenderének kiírásáról és eredményéről, valamint a rendvédelmi szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatokat érintően ebben a körben hozott kormánydöntésekről

Meghívottak:
Dr. Molnár Csaba Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter
Dr. Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Lázár János (Fidesz), a bizottság elnöke

Csampa Zsolt (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Nyitray András (Fidesz)
Tóth Gábor (Fidesz)
Básthy Tamás (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Simon Miklós (Fidesz) dr. Lázár Jánosnak (Fidesz)

A bizottság titkársága részéről

Laban János főtanácsadó, a bizottság titkára
Ácsné Kovács Katalin munkatárs

Meghívottak részéről

Megjelentek

Dr. Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter
Dr. Avarkeszi Dezső, igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár
Palásti Ferenc dandártábornok, Köztársasági Elnöki Hivatal

 

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 14 óra 4 perc.)

Elnöki megnyitó

DR. LÁZÁR JÁNOS (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy megkülönböztetett tisztelettel és szeretettel köszöntsem az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának 2010. január 12-ei ülésén megjelent képviselőtársaimat.

Engedjék meg, hogy szintén megkülönböztetett tisztelettel köszöntsem Molnár Csaba Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert és Avarkeszi Dezső urat, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkárát, valamint pótoljam egy súlyos hiányosságomat. Legutóbbi, immár rendszeressé váló, benzinbotrány ügyében összehívott bizottsági ülésünkön elmulasztottam köszönteni Palásti tábornok urat, a köztársasági elnök úr szárnysegédjét. (Palásti Ferenc feláll.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Ha megengedik, először a Házszabályt ajánlanám becses figyelmükbe. A Házszabály 67. § (3) bekezdése szerint a bizottság tagjainak egyötöde kezdeményezte mai rendkívüli bizottsági ülésünk összehívását a napirendi javaslat és az időpont meghatározásával. A legutóbbi próbálkozásunk sikertelensége miatt a Házszabály 70. § (3) bekezdésére való hivatkozással az előző határozatképtelen ülésünket huszonnégy órán kívüli, ma délután 14 órai időpontra hívtam össze, a korábbival egyező napirendi javaslattal, valamint a hivatkozott házszabályi helyre való figyelemfelhívással.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mielőtt a határozatképesség megállapítására és a napirendről való szavazásra kerülne sor, engedjék meg, hogy a Házszabály 67. § (3) bekezdése szerint ismertessem, hogy a bizottság képviselőinek egyötöde milyen céllal kezdeményezte a mai bizottsági ülésünk összehívását.

Önök előtt is ismeretes, hogy a legutóbbi bizottsági ülésünkön megkíséreltük annak a napirendi pontnak az elfogadását - határozatképesség hiányában azonban ez elmaradt -, amely a Magyar Köztársaság benzinbeszerzésével kapcsolatos tender áttekintését és egy tájékoztató meghallgatását célozta. Szerettük volna tisztázni, hogy az osztrák állam, illetve az OMV hogy lett a magyar adófizetők pénzéből történő üzemanyag-beszerzés haszonélvezője, milyen feltétellel, milyen körülmények között került sor a közbeszerzési eljárás kiírására, mi indokolta a korábbi gyakorlattal ellentétben a közbeszerzési eljárás megváltoztatását és az olyan szempontok kialakítását, amelyek láthatóan az OMV-nek kedveztek; milyen kapcsolat van esetleges MSZP-s képviselők üzemanyagkút-üzemeltető tevékenysége és a tender eredménye között. A bizottsági ülés határozatképesség hiányában azonban nem lett sikeres.

Döntés a napirendi javaslatról

Most azt kérdezem jelen lévő képviselőtársaimtól, ki az, aki támogatja e napirendi pontnak újbóli megtárgyalását. Aki igen, kérem, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Láthatóan nincs meg a szükséges többség, ezért a bizottsági ülést bezárom.

Elnöki zárszó

Tábornok úrnak, miniszter úrnak és államtitkár úrnak köszönöm a jelenlétet. Igyekszem nem lemondani arról a szándékomról, hogy bizottsági ülés keretében e napirendi pont megtárgyalásra kerüljön. Nagyon sajnálom, hogy az igazság kiderítése, és egy új, tisztességes közbeszerzés kiírása nem volt érdeke a távolmaradó MDF-es, MSZP-s és SZDSZ-es képviselőtársainknak.

Köszönöm szépen, hogy eljöttek. További szép napot kívánok önöknek!

(Az ülés befejezésének időpontja: 14 óra 8 perc.)

   

Dr. Lázár János
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Horváth Éva Szilvia