STB-4/2006.
(STB-4/2006-2010.)

Jegyzőkönyv

az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának
2006. június 28-án, szerdán, 9.00 órakor
a Képviselői Irodaház 520. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat:

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Helyettesítési megbízást adott

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Általános bevezető

A napirend elfogadása

Egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat

Egyebek


Napirendi javaslat:

  1. Egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/231. szám)
    (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)
  2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Lasztovicza Jenő (Fidesz), a bizottság elnöke

Pál Béla (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Bakonyi Tibor (MSZP)
Nagy Jenő (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Dr. Tóth József (MSZP)
Becsó Zsolt (Fidesz)
Hadházy Sándor (Fidesz)
Kovács Ferenc (Fidesz)
Szijjártó Péter (Fidesz)
Dr. Gyenesei István (független)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Horváth Klára (MSZP) dr. Tompa Sándornak (MSZP)
Koscsó Lajos (MSZP) dr. Tóth Józsefnek (MSZP)
Páva Zoltán (MSZP) Nagy Jenőnek (MSZP)
Tóth József (MSZP) Pál Bélának (MSZP)
Nagy Sándor (Fidesz) Hadházy Sándornak (Fidesz)
Szalay Ferenc (Fidesz) Kovács Ferencnek (Fidesz)
Dr. Világosi Gábor (SZDSZ) dr. Bakonyi Tibornak (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Pölöskei Pálné főosztályvezető-helyettes, Pénzügyminisztérium

Varga Zoltán, Pénzügyminisztérium


(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 05 perc)

Általános bevezető

LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Szeretettel köszöntök mindenkit, elkezdenénk a mai bizottsági ülésünket.

A napirend elfogadása

Mindenki írásban megkapta, hogy mi a napirendi pont, kérem, aki egyetért vele, jelezze! (Szavazás.) Egyhangú, köszönöm szépen, megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

Egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat

Köszöntöm a Pénzügyminisztériumból Pölöskei Pálné főosztályvezető-helyettes asszonyt és Varga Zoltán urat.

Az első napirendi pontban a pénzügyi tárgyú törvények kapcsolódó módosító javaslatainak szavazásáról van szó, amely a bizottságunkat érinti. Három olyan kapcsolódó módosító javaslatot találtunk, amelyről szavaznunk kellene.

Az 5. ajánlási pontban Szalay képviselő úr javaslata szerepel. Kérdezem a Pénzügyminisztérium képviselőjét, hogy a kormánynak mi az álláspontja.

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. Kérdezem a képviselőtársaimat, kérdés van-e.

Kovács képviselő úr!

KOVÁCS FERENC (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelettel kérdezem a Pénzügyminisztérium munkatársait, hogy a rádióhíreket hallgatva, a részletes vita közben egészen meglepő dolgokat hallunk az államtitkár úr szájából. Állítólag mégsem ezek a kulcsok lesznek érvényben, amelyekről már itt a parlamentben zajlanak a viták, illetve történések vannak. Most nem tudom, mi miért vagyunk itt, ez a kérdésem. Most arról szavazunk-e, ami az előterjesztés, vagy teljesen más fog a mai kormányülés után az asztalra kerülni, és arról újra kell szavazni?

Gittegyletet játszatnak velünk, vagy van koncepciója a PM-nek és a kormánynak? Mert úgy látszik, hogy a kormánynak nincs koncepciója, mivel most teljesen új áfakulcsokról hallunk. Eddig arról volt szó, hogy 20 százalékos áfakulcsok lesznek, a mai és a tegnapi híradásokban pedig 23 és 17 százalékos áfakulcsokról szólnak.

Nincs értelme szavaznunk az egészről, és nem volt értelme az egész eddig végzett parlamenti munkának e témakörben. Ugyanis, az az igazság, hogy teljesen más jöhet ki ma a kormányülés után. Kérdezem: mi erről az információja, van-e értelme most itt szavazni egyáltalán a módosítókról?

Köszönöm.

ELNÖK: Megadom a szót a Pénzügyminisztérium képviselőjének.

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem túl sok információnk van. Az Érdekegyeztető Tanácsban folytak egyeztetések, és ami a hírekben hallatszik, úgy tűnik, hogy valami közeledés van e kormány eredeti elképzelése és az OÉT felvetése között. (Kovács Ferenc: Nem fordítva ülnek a lovon? Ezt nem előtte kellett volna, mielőtt a parlament elé kerül?) Ezt nem tudom.

ELNÖK: Szijjártó képviselő úrnak adom meg a szót. (Közbeszólások.) Kérem a képviselő urakat, mérsékeljék magukat!

SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! A kormány részéről egy meglehetősen szűkszavú álláspontot hallottunk, amely szerint nem támogatja ezt a kapcsolódó módosító javaslatot.

Nekem egy prózai kérdésem lenne: miért nem támogatják?

ELNÖK: Parancsoljon!

VARGA ZOLTÁN (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Bizottság! A módosító javaslat arra irányul, hogy a sporteseményekre szóló belépők, illetve az uszoda és strandszolgáltatások jelenlegi 15 százalékos áfakulcsa 5 százalékra csökkenjen, illetve, hogy a sporteseményekre szóló nevezési díjak, valamint az átigazolások a tárgyi mentes körbe kerüljenek.

Az utóbbiak kapcsán azt szeretném elmondani, hogy 6. áfairányelv 13. része az, amely meghatározza, hogy mely szolgáltatások lehetnek tárgyi mentesek az áfa rendszerében. Ez a sportszolgáltatások közül kizárólag a nonprofit jelleggel működő szervezetek által nyújtott sportszolgáltatásokra terjeszti ki a tárgyi adómentességet. A sporteseményekre szóló nevezési díjak közül így azok, amelyeket például egyesületek szerveznek, jelenleg is tárgyi adómentesek, de az olyan sportesemények kapcsán, amelyeket profitorientált cégek profitszerzés céljából szerveznek, ott a nevezési díjak nem lehetnek tárgyi adómentesek, az uniós előírások alapján.

Az átigazolások kapcsán azt szeretném elmondani, hogy ez sporttevékenységhez kapcsolódó tevékenység, viszont sem az uniós joggyakorlatban, sem a magyar áfajogban nem minősül sportszolgáltatásnak, hanem jogátengedésnek, és mint ilyen, nem lehet tárgyi adómentes.

A sporteseményekre szóló belépők, uszodai szolgáltatásokkal kapcsolatban azt szeretném elmondani, hogy az volt a koncepció, hogy a kedvezményes áfakulcs növelése az összes kedvezményes áfakulcs alá tartozó szolgáltatást érinti, és nem támogatjuk azt, hogy egyes szolgáltatáscsoportokat kivéve, alacsonyabb kulcs alá soroljuk őket.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem, van-e még kérdés. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, aki egyetért a módosító javaslattal, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Nyolc igen. Aki nem ért egyet, kérem, jelezze! Nyolc. Ki tartózkodik? Kettő. Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatta a javaslatot.

A 6. pontban szintén Szalay képviselő úr módosító javaslata szerepel. Kérdezem a Pénzügyminisztérium állásfoglalását.

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. Kérdezem a képviselőtársaimat, van-e kérdés.

Szijjártó képviselő úr!

SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Annyit szeretnék megkérdezni, megint indokolás gyanánt, hogy a sportszerek vásárlásának az áfacsökkentését ugyanazért nem támogatja-e a kormány, mint amit az előbbiekben volt szíves elmondani, vagy erre van valamifajta speciális indok.

ELNÖK: Megadom a szót a Pénzügyminisztérium képviselőjének.

VARGA ZOLTÁN (Pénzügyminisztérium): Gyakorlatilag ugyanaz az indoka, annyiban más, hogy az uniós áfairányelv azokat a termékeket és szolgáltatásokat is meghatározza, amelyek kedvezményes adókulcs alá tartozhatnak. A sporttal kapcsolatos tevékenységek közül kizárólag kettőt sorol fel az áfairányelv, ez pedig a sporteseményekre szóló belépők, illetve a sportlétesítmények rendeltetésszerű használata. Ez jelenleg is kedvezményes adókulcs alá tartozik, de egyéb más termék, illetve sportszolgáltatás a kedvezményes adókulcs alatt nem szerepelhet, így a sportcikkek, sportszerek sem szerepelhetnek.

Ezért a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szijjártó képviselő urat illeti a szó.

SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Ha jól értettem, az áfairányelvek alapján a sportesemények megtekintésére szolgáló belépők esetében az 5 százalékos áfa mértéke megengedhető lett volna, csak pusztán a kormánynak van egy elvi állásfoglalása, amely szerint a kedvezményes áfakörbe vagy sok minden beletartozik, vagy semmi nem tartozik bele. De ennek, ugyebár, nincs törvényi korlátja.

Tehát, ha a kormány tisztségviselői közül valaki úgy ébredt volna fel, hogy végül is, lehet egy dolog is alacsony áfájú, nemcsak nagyon sok dolog, akkor az előbb megszavazhattuk volna azt, hogy a sporteseményekre, vagy az uszodába, strandfürdőbe szóló belépő 5 százalékos áfatartalommal rendelkezzen. Én így tudom lefordítani a Pénzügyminisztérium álláspontját, ami viszont azt jelenti, hogyha éppen máshoz került volna ez a javaslat, akkor lehet, hogy most támogatta volna a Pénzügyminisztérium. Ezt nagyon sajnálom, bevallom őszintén.

ELNÖK: Kérdezem a Pénzügyminisztérium képviselőjét, szeretne-e reagálni. (Jelzésre.) Megadom a szót.

VARGA ZOLTÁN (Pénzügyminisztérium): Csak annyit, hogy teljesen jó meglátás. Tehát a kedvezményes kulcsba beletartozhatnak a belépők, tehát elvileg nincs korlát arra, hogy 5 százalékos legyen.

ELNÖK: Köszönöm. Kérem képviselőtársaimat, hogy aki egyetért a módosító javaslattal, most szavazzon! (Szavazás.) Nyolc igen. Ki nem támogatja a javaslatot? Hat nem. Ki tartózkodott? Négy tartózkodás, tehát a bizottság nem támogatja.

A 9. pontban Pál Béla képviselő úrék javaslata az üdülési csekkel kapcsolatos. Kérdezem a Pénzügyminisztérium álláspontját.

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. Kérdezem a képviselőtársaimat, van-e kérdés ezzel kapcsolatban. (Nincs jelzés.) Nincs.

Kérem, aki támogatja a javaslatot, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tizenhat igen. Tartózkodás? Kettő. Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Kérdezem képviselőtársaimat, van-e olyan kapcsolódó módosító javaslat, amiről még szavaznunk kellene. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, az első napirendi pontot lezárom.

Köszönöm szépen, hogy eljöttek.

Egyebek

Annyit szeretnék még mondani, képviselőtársaim, hogy ahhoz, hogy össze tudjuk állítani az őszi munkatervet, javaslatokat szeretnénk kérni önöktől, illetve a jövő héten a bizottsági ülésen - mert úgyis kell tárgyalnunk majd az önkormányzati törvény módosítóit - az alelnök urakkal megbeszéljük, hogy milyen munkacsoportok felállítását kezdeményeznénk, és arról majd beszélünk a következő bizottsági ülésen.

Kérdezem, van-e valakinek kérdése, észrevétele. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, a bizottsági ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 09 óra 23 perc)

 

Lasztovicza Jenő
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Ulrich Ferencné