STB/5/2006.
STB/5/2006-2010

Jegyzőkönyv

az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának
2006. július 18-án, kedden, 9 óra 08 perckor
a Képviselői Irodaház 520. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Helyettesítési megbízást adott

Elnöki megnyitó

Ügyrendi javaslat

Szavazás a napirendről

Egyebek

Szavazás albizottságok létrehozásáról


Napirendi javaslat

1.Dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter meghallgatása a sport, valamint az idegenforgalom állami irányításának új struktúrájáról, az ahhoz kapcsolódó személyi kérdésekről

2.Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Lasztovicza Jenő (Fidesz), a bizottság elnöke

Pál Béla (MSZP), a bizottság alelnöke
Almássy Kornél (MDF), a bizottság alelnöke
Dr. Bakonyi Tibor (MSZP)
Dr. Horváth Klára (MSZP)
Koscsó Lajos (MSZP)
Páva Zoltán (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Tóth József (MSZP)
Becsó Zsolt (Fidesz)
Hadházy Sándor (Fidesz)
Kovács Ferenc (Fidesz)
Nagy Sándor (Fidesz)
Szijjártó Péter (Fidesz)
Dr. Világosi Gábor (SZDSZ)
Dr. Gyenesei István (független)

Helyettesítési megbízást adott

Nagy Jenő (MSZP) Pál Bélának (MSZP)
Dr. Tóth József (MSZP) dr. Tompa Sándornak (MSZP)
Kovács Ferenc (Fidesz) megérkezéséig Nagy Sándornak (Fidesz)
Szalay Ferenc (Fidesz) Hadházy Sándornak (Fidesz)


(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 08 perc)

Elnöki megnyitó

LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Szeretettel köszöntök mindenkit a mai bizottsági ülésen. Engedjétek meg, hogy először nagy tisztelettel köszöntsem Almássy Kornél urat, az MDF képviselőjét, aki a bizottságunk alelnöke.

Mindenki megkapta a mai bizottsági ülés napirendi pontjait. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes. Kérdezem képviselőtársaimat, hogy a napirendi pontokkal kapcsolatban van-e észrevétel. (Jelzésre.) Megadom a szót Pál Béla alelnök úrnak.

PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelettel köszöntöm a bizottság tagjait. A következőkről szeretném tájékoztatni mindannyiukat.

Lasztovicza Jenő elnök úr július 11-én levélben fordult a miniszter asszonyhoz, amelyben azt kérte, hogy szóljon a sport és az idegenforgalom állami irányításának új struktúrájáról, valamint az ahhoz kapcsolódó személyi kérdésekről.

Miniszter asszony ezt a levelet július 13-án írásban megválaszolta elnök úrnak, bár kollegáim kiosztották, engedjék meg, hogy felolvassam a miniszter asszony levelét.

"Tisztelt Elnök Úr! 2006. július 11-én kelt levelét, melyben azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy tájékoztassam a bizottságot a sport és az idegenforgalom állami irányításának új struktúrájáról, az ahhoz kapcsolódó személyi kérdésekről, a tervezett felépítésről, megkaptam. Engedje meg, hogy az alábbiakról tájékoztassam.

Elnök úr levelében említi, hogy miniszterjelölti meghallgatásom során időelőttinek tartottam e kérdésekről részletesen beszélni, s kitér rá, hogy az elmúlt egy hónap alatt a bizottság megfelelő tájékoztatásához szükséges döntések, információk már minden bizonnyal megszülettek.

Az elnök úr előtt is bizonyosan ismert, hogy a központi kormányzat - ezen belül a sport és az idegenforgalom állami irányításának - átfogó reformja elkezdődött az új kormány megalakulását követően. Ezen reform része az új minisztérium, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium statútumának, szervezeti felépítésének, feladatrendszerének, szervezeti és működési szabályzatának újrafogalmazása, kialakítása. Ez a folyamat jelenleg is tart, ennek keretében került, illetve kerül sor, például az adott szakterületek szakállamtitkárainak, felsővezetőinek bemutatására, melyre Elnök urat is - 2006. július 13-ára - meghívtuk. Azonban ezen események is az átalakítási folyamat részei, még számos, már az új vezetők együttműködését igénylő feladatot kell megoldani, döntést kell meghozni a tárcának az elkövetkező hetekben.

Mindezekre figyelemmel arra kérem elnök urat, hogy a levelében megfogalmazott kérésnek ne a tervezett, hanem a végleges szervezeti felépítés ismeretében, írásban tehessek eleget a közeljövőben - előreláthatólag augusztus végén, szeptember elején -, bízva abban, hogy ekkorra már teljes körű, minden részletre kiterjedő információkkal tudunk a bizottság rendelkezésére állni.

Természetesen, amennyiben a bizottság kéri - a megfelelő időpont-egyeztetés esetén - a tárca vezetése személyes tájékoztatással is szolgál a bizottságnak."

Minekutána a bizottság meghívója a miniszteri levél után, július 14-én került kiküldésre, amelyben feltüntették Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter asszony meghallgatását - amely jelzem, már megtörtént egyszer, június 6-án, és a Házszabály egyébként nem ad rá lehetőséget, csak akkor, ha a bizottság tagjainak kétötöd része igényli a bizottsági ülésen, hogy új meghallgatásra kerül sor -, és mivel a miniszter asszony azt kérte, hogy ne ebben az időpontban történjen, hanem később, amelyre természetesen bármikor áll a bizottság rendelkezésére, így az MSZP képviselői nem javasolják ennek a napirendi pontnak a napirendre tűzését. Azt javasoljuk, hogy a későbbiek során kerüljön sorra, a miniszter asszonnyal történt egyeztetés alapján.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ha megengedik, azért elmondanám én is ennek az egész történetnek a folyamatát.

Úgy gondolom, nekünk kötelességünk és feladatunk, hogy a bizottságra tartozó feladatokkal, a minisztériumon belüli szervezeti felépítéssel kapcsolatban tájékozottak legyünk. Ha a miniszter asszony csütörtökön tudta tájékoztatni a médiát az eddigi eseményekről, bíztam benne - még péntek délután is -, hogy a miniszter asszony el fog jönni a bizottsághoz, és mint az e területek legfőbb ellenőrző testületének, az Országgyűlésnek, minket is tájékoztatni fog. Úgy gondolom, ez kötelessége.

Az is hozzátartozik a történethez és az igazsághoz, hogy a titkárságom két napon keresztül többször kereste a miniszter asszony titkárságát időpont-egyeztetés céljából, mindig azt a választ kapták, hogy majd engem fognak telefonon felkeresni, és velem fognak egyeztetni. Engem sem a miniszter asszony, sem a titkársága nem keresett meg ez ügyben.

Úgy gondolom, nekem, mint elnöknek jogom van ezt az ülést összehívni, és megmondom, ez annak tudatában történt, hogy gyakorlatilag lassan két hónapja megalakult, összeült a parlament, és ha megnézzük, hogy most nyári szünetre fog vonulni a Ház, és az önkormányzati választások miatt majd csak valamikor októberben indul el újra a parlamenti munka, mind a sport, mind a turisztikai szakma irányában kötelességemnek éreztem, hogy a bizottság elkezdje a tevékeny és hasznos munkáját. Ha ma nem tudjuk meghallgatni a miniszter asszonyt, és a bizottsági ülésünk gyakorlatilag elmarad, jogos a turisztikai és sportszakmának az a véleménye, hogy a bizottság fél évig szinte tevékenység nélkül töltötte az idejét, ezáltal nem végezte el a rábízott feladatokat.

Azt gondolom, ez a miniszteri meghallgatás a miniszter asszonynak is pozitív lett volna, ugyanúgy, mint ahogyan a bizottságnak és a szakmának is.

Még egyszer kérdezem a képviselőtársaimat, van-e kérdésük, véleményük. (Jelzésre.) Pál Béla elnök úr!

PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. A következőket szeretném újra elmondani. Tehát júniusban egyszer már meghallgatta a bizottság a miniszter asszonyt, akkor beszélt mindazokról az irányokról - a sport és a turizmus területén is -, amelyek érintik a bizottság tevékenységét, és válaszolt a képviselők kérdéseire is.

Most azt kérte a miniszter asszony - július 13-án kelt levelében, amelyet megkapott a bizottság, és hangsúlyoznám, 14-én került kiküldésre a bizottsági meghívó -, most nem zárkózott el a miniszter asszony a meghallgatástól, hanem azt kérte, hogy mindazokra figyelemmel - most nem olvasom fel a levél többi részét -, amelyet a levél első részében leírt, arra kérte az elnök urat, hogy a levelében megfogalmazott kérésnek ne a tervezett, hanem a végleges szervezeti felépítés ismeretében, írásban tehessen eleget a közeljövőben. Megjelölte az időpontot is, hogy mikor lesz képes erre: előreláthatólag augusztus végén, szeptember elején, bízva abban, hogy ekkorra már teljes körű, minden részletre kiterjedő információval tud a bizottság rendelkezésére állni. Azzal zárta a levelét, hogy természetesen, amennyiben a bizottság kéri, megfelelő időpont-egyeztetés esetén a tárca vezetése személyes tájékoztatással is szolgál a bizottság tagjainak. Ezt a pontosság kedvéért szeretném elmondani.

Azt gondolom, és arra kérem a bizottság tagjait, hogy szavazzunk a napirendről, mindennek ismeretében, és amennyiben a bizottság vezetése és a bizottság szükségesnek tartja, akkor természetesen augusztus végén, szeptember elején nyugodtan össze lehet hívni a bizottságot, egy részletesebb, mindenre kiterjedő tájékoztatásra.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szijjártó képviselő úrnak adnám meg a szót, utána Gyenesei képviselő úr következik.

SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Több szempontból is érthetetlen a miniszter asszony hozzáállása, és több szempontból érthetetlen az, amit most az alelnök úr itt elmondott.

Hiszen néhány hónapja csak annak, hogy önök azt állították, hogy lendületből fognak továbbkormányozni, hogy minden létező törvényjavaslat, minden létező szerkezeti felépítés, minden létező elképzelés már az önök tarsolyában van, és amint megkapják a felhatalmazást a kormányzásra, akkor gyakorlatilag lendületből fognak továbbcsinálni mindent. Most úgy néz ki, hogy itt vagyunk július közepén, áprilisban lezajlottak a választások, és akárhogy is számolja az ember, ez legalább három hónap. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter a választások után három hónappal nem tudja, hogy a saját tárcájának milyen lesz a végleges szervezeti felépítése.

Ne haragudjanak! Önök szerint akkor ez a miniszter, aki aláír egy levelet - egy ilyen levelet -, alkalmas arra, hogy vezesse a saját tárcáját, amikor három hónap után nem tudja, hogy milyen lesz a végleges szervezeti felépítése? Mert, ha azt írja a miniszter, hogy bár a szervezeti felépítés megvan, mert valószínűleg úgy kellett, hogy elvállalja a tárca vezetését, hogy tudja, milyen szervezeti felépítésben vezeti, de bizonyos posztokra még nincsenek nevei, akkor azt lehet mondani, hogy jó, ez kicsit hosszabb gondolkodási folyamat, mint ami indokolt lenne, de biztosan annyira sok és rendkívül alkalmas személy van, hogy a legalkalmasabbat még nem sikerült kideríteni. De az, hogy a miniszter ne tudja, hogy a saját tárcájának milyen lesz a szervezeti felépítése, és ne tudja azt nekünk elmondani három hónap után, hogy mondjuk, a sport vagy a turisztika vagy bizonyos szakterületek milyen szinten lesznek reprezentálva a minisztériumban, milyen alá- és fölérendeltségben, milyen hierarchiában, hát... Ne haragudjanak, akkor itt valami nagyon nagy baj történt! Mert azért ennyi időnek minimum elégnek kellett volna lennie arra, hogy itt, a bizottság előtt beszámoljon, ha már arra képes volt, és tudott időt szakítani, hogy a média számára bizonyos részleteket eláruljon.

Itt most vagy valamifajta fatális félreértésről van szó a miniszter asszony és az alelnök úr részéről is, vagy tényleg ki kell mondani: hogyha három hónap nem elég arra a választás után, hogy az önkormányzati és területfejlesztési miniszter ne legyen tisztában a saját tárcája szervezeti felépítésével, akkor ott valami nagyon-nagyon nem stimmel. Jó lenne, ha erre rá tudna világítani valaki, aki közelebbről ismeri a folyamatokat. Valószínűleg ebben a teremben az alelnök úr van ebben a pozícióban a leginkább, de ne haragudjanak, az mégiscsak érthetetlen, ami itt zajlik.

ELNÖK: Köszönöm. Gyenesei képviselő úr!

DR. GYENESEI ISTVÁN (független): Köszönöm, elnök úr. Teljes mértékben egyetértve elnök úrnak azzal a felvetésével, hogy jogában áll a bizottságot összehívni, amennyiben azt indokoltnak tartja, hiszen ez egyértelműen meg van fogalmazva, azt sem vitatom, hogy a témának nem kis aktualitása van. Azt sem vitatom, hogy komoly a várakozás mind a turizmusban, mind pedig a sportban, a sport által érintettek körében az iránt, hogyan és milyen formában fog alakulni az állami irányítás szerkezete, tartalmi vonatkozásai, súlypontjai, és nem folytatom tovább, hogy mi minden más.

Tehát jogos az az igény és kérés, hogy erről mielőbb tájékoztatást kapjunk. A kérdés természetesen az - és igazából itt Szijjártó képviselőtársammal nem is annyira vitatkozni szeretnék, mint inkább a dolog másik oldalát egy dologgal megvilágítani -, hogy nem biztos, szerencsés dolog-e kidolgozatlan, vagy félig kidolgozott, érlelődés alatt lévő kérdésekről, még ha jó is lenne, ha azok már a végére értek volna, mindaz ideig beszélni, amíg ennek a szakmai vitája, előkészítése folyik. Lásd, idő előtt lett nyilvánosságra hozva - szakmai vélemények alapján - 28 vasútvonal megszüntetésének elképzelése, miközben tudván tudjuk, hogy érvek sorát lehetne felsorakoztatni a mellett, hogy ezek közül melyiknek nincs meg az indokoltsága, esetleg melyiknek van meg, hogy jó lett volna ezt megelőzően még konzultálni az érintettekkel, és kialakítani a legjobb megoldásokat. Vagyis, az volt az igazi hiba, hogy ezt kiérlelés előtt, nem feltétlenül komoly politikai érzékre vallóan nyilvánosságra hozták, komoly feszültséget okozva.

Úgy látom, hogy ma ez még nincs abban a helyzetben - a levélből kiolvasva -, hogy a miniszter asszony ezt elmondja. Lehet ezt így is és úgy is értelmezni. Ugyanakkor van egy helyzet, és én sokkal inkább ezzel szeretnék - két mondat erejéig - foglalkozni. E-mailen, szóban, majd írásos formában is kaptunk meghívást a mai napra. Elnök úr elmondta, hogy a miniszter asszonnyal nem sikerült ezt a kérdést oly formában tisztázni, hogy ezen az eredeti elhatározáson változtassanak. Ezen nagyon csodálkozom - megmondom őszintén -, hiszen tegnap valamennyien ott voltunk a parlamentben. Elnézést kérek az állandó meghívottaktól, itt most a képviselőkről beszélek. Ott volt a miniszter asszony, ott volt az elnök úr, és ott voltunk mi is. Ha valóban - és nyilvánvalóan ez a levél már az elnök úr birtokában volt - a hivatalon, az irodán keresztül nem sikerült felvenni a kapcsolatot a miniszter asszonnyal, akkor ezt legkésőbb tegnap a fizikai valóságában, személyes találkozással tisztázni lehetett volna, és nagyon gyorsan - egy e-maillel - mindenkit értesíteni arról, hogy ma ez az ülés ilyen és ilyen okok miatt elmarad.

Úgy érzem, itt sokkal inkább motiválta ennek az ülésnek az összehívását - a változatlan formában való megjelenést - az, hogy ebből politikai feszültség keletkezzen. Ezt tegnap meg lehetett volna oldani. Úgy érzem, itt most egyesek számára fontosabb az, hogy itt egy konfliktushelyzet keletkezzen, hogy ez a médiákban valamilyen formában nyilvánosságot kapjon, ahelyett, hogy az ágazat érdekében, akik itt ülünk, és kétség nem fér ahhoz, hogy akik itt vagyunk, a sportért és a turizmusért tesszük a dolgunkat, és ezt elsősorban szakmai dolognak, és nem politikai feladatnak, funkciónak tekintjük, politikai hovatartozástól függetlenül - és ezt mint független képviselő mondom. (Becsó Zsolt nevet, Hadházy Sándor dr. Gyenesei Istvánra néz.) Úgy néz rám, mintha nem papírom lenne róla. (Derültség. - Hadházy Sándor: Bocsánat a nézésért.)

Nos, azt mondom, ezt másképp kellene, vagy lehetett volna rendezni. Azzal együtt, hogy itt sem azon kellene most már gondolkodni, hogy ez a feszültség hogyan nőjön tovább, hanem azon, hogyan tudjuk megoldani. Sajnos, néhányunknak - vagy a többségünknek - lett volna mit tennie ez idő alatt is, lehet, hogy ennél fontosabbat is.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megadom a szót Pál Béla államtitkár úrnak, utána Páva képviselő úrnak.

PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm szépen, alelnöki minőségemben vagyok itt.

ELNÖK: Elnézést kérek, alelnök úr, azt hittem...

PÁL BÉLA (MSZP): Semmi baj. A tények magukért beszélnek. Tehát 11-én elment egy írásos megkeresés a miniszter asszony felé, 13-án a miniszter asszony válaszolt, amelyben - szeretném újra hangsúlyozni - azt kérte, hogy egy vele egyeztetett időpontban történjen a bizottsági meghallgatása. Elmondta, hogy szerinte végleges, teljes körű információt augusztus végén, szeptember elején tud adni, és kérte, hogy erre az időpontra tegyék át a bizottság ülését.

Ez 13-án volt. 14-én az elnök úr kiküldte azt a levelet, amelyen feltüntette, hogy a miniszter asszony részt vesz a bizottság ülésén. Én is azt gondolom, hogy a parlamentben lehetett volna tisztázni, és teljes mértékben egyetértek Gyenesei István képviselőtársammal. Annál is inkább, minekutána az általam ismertek szerint Bakonyi Tibor képviselőtársam és magam is szóltunk tegnap elnök úrnak, hogy a miniszter asszony nem tud részt venni, ezért azt kéri, hogy más időpontban kerüljön sor a bizottság ülésére.

Így tehát nagy tisztelettel azt kérem a bizottság tagjaitól, hogy amennyiben nem politikai, hanem szakmai érdekek vezetnek bennünket ebben, akkor jelöljünk meg egy időpontot augusztus végén, szeptember elején, hívjuk meg a miniszter asszonyt, kapjuk meg a megfelelő tájékoztatást.

Ügyrendi javaslat

Még egy ügyrendi javaslatom lenne. Döntsünk a napirendről, mert jelenleg csak beszélgetünk. Jelenleg, mivel még nincs elfogadott napirend, nem kezdődött meg a bizottság ülése. Továbbra is azt javasolom, minekutána elnök úr nem vette figyelembe, hogy a miniszter asszony ma nem ér rá, nem tud lehetőséget biztosítani arra, hogy személyesen itt legyen, hogy szavazzunk róla. Ne szavazzuk meg ezt a napirendi pontot, és augusztusban, szeptemberben térjünk vissza erre!

Még egy zárójeles megjegyzésem hadd legyen. Magam is voltam a bizottság elnöke, számos esetben meghallgattuk Matolcsy György miniszter urat. Ha a miniszter úr nem ért rá, mindig toleránsak voltunk, és elhalasztottuk a bizottság ülését. Sőt, volt, amikor azt is figyelembe vettük, amikor a miniszter úr azt jelezte, hogy csak egy vagy másfél órát ér rá. Azért, mert nem politikai, hanem szakmai alapon álltunk hozzá a kérdésekhez. Azt javasolnám most is a bizottság tagjainak nagyon nagy tisztelettel, hogy döntsünk a napirendről.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. Páva képviselő úr, mivel jelentkezett.

PÁVA ZOLTÁN (MSZP): Elnök úr, köszönöm szépen. Ugyanez lett volna a javaslatom, ügyrendi javaslatként, hogy döntsünk a napirendi pontról. Annál is inkább, mert az a véleményem, hogy amikor a miniszter asszonyt meghallgattuk, akkor azokat az információkat, amelyek feltétlenül szükségesek voltak a további munkánkhoz, megkaptuk, a többire pedig leírta, hogy bármikor áll a rendelkezésünkre, és legjobb tudomásom szerint az elnök úr meghívót kapott arra a sajtótájékoztatóra, ahol bemutatták a szakállamtitkárokat, tehát némi információval ön is rendelkezik. Azt javasolom, döntsünk a napirendről.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Azonnal döntünk, csak hadd mondjam el a véleményemet az elmondottakról, amit Gyenesei képviselő úr és Pál Béla alelnök úr mondott.

Úgy gondolom, hogy a miniszter asszonynak vagy az ő titkárságvezetőjének kellett volna engem megkeresni, hiszen ezt ígérték, és nem nekem kellett volna megkeresnem őket, amikor a meghívómat elküldtem. Tehát ott volt a csütörtök délután, az egész pénteki nap, ott volt a hétfői nap, és ne haragudjanak, nehogy a végén én, mint a bizottság elnöke, aki összehívtam a bizottsági ülést, legyek a felelős azért, mert a miniszter asszony nem volt hajlandó eljönni, más elfoglaltságra hivatkozva.

Úgy gondolom, az lett volna a tisztességes, ha a minisztériumból jeleznek vissza, hogy milyen indokok miatt nem tud eljönni a miniszter asszony erre a bizottsági ülésre. (Jelzésre.) Megadom a szót Pál Béla alelnök úrnak.

PÁL BÉLA (MSZP): Szavazzunk, mert ügyrendi javaslat hangzott el. Utána elmondom.

Szavazás a napirendről

ELNÖK: Akkor kérdezem a tisztelt bizottságot, hogy aki az ügyrendi javaslattal egyetért, hogy az első napirendi pontot ne tárgyaljuk, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tizenegy igen. Kérdezem, ki az, aki az első napirendi pont tárgyalását javasolja, kérem, jelezze! Nyolc igen. Tehát a bizottság az első napirendi pontot nem javasolja tárgyalni.

Kérdezem, hogy az egyebekben van-e olyan javaslat, amelyet tárgyalnunk kellene. (Jelzésre.) Pál Béla alelnök úr!

PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm szépen. Még egy megjegyzésem hadd legyen az előzőekhez, nem akartam az ügyrendi vitát félbeszakítani. Magam is nagyon szívesen segítek abban, hogyha az a probléma, hogy elnök úr keresi meg a miniszter asszonyt - a miniszter asszony részéről ez soha nem volt probléma -, akkor én nagyon szívesen megkeresem az elnök úr helyett. De, mint ahogyan jeleztem, megkerestem, megtörtént, és a miniszter asszony szóban is azt jelezte nekem, hogy nem tud részt venni a bizottság ülésén. Ezt egyébként Bakonyi Tibor képviselőtársammal együtt jeleztük. A számok, a tények pedig önmagukért beszélnek: 11-én ment el a meghívólevél, 13-án írásban válaszolt a miniszter asszony, és 14-én kiment a bizottság elnökének levele, amelyhez kétség nem fér, hogy megteheti. Csak azt gondolom, hogy ilyenkor, hogyha megjön a válasz, hogy egy másik időpontot javasol a miniszter asszony, akkor lehet azt tolerálni, és lehet másik időpontban gondolkodni.

Egyebek

Az egyebek között a következőt javasolom. Elküldtem az elnök úrnak az MSZP turisztikai és sport szakcsoportjának a javaslatát albizottságok létrehozására. Szeretném ismertetni a képviselőtársaimmal, és ha egyetértenek vele, akkor az lenne a javaslatom, hogy döntsünk arról, hogy ezeket az albizottságokat létrehozzuk. Abban az esetben pedig, ha ezt megtettük, akkor a következő ülésig történjen meg az albizottságok személyekkel való megjelenítése.

Mi a gyógy- és egészségturisztikai albizottságot javasoltuk kormánypárti vezetéssel, amely működött, erre Horváth Klára képviselőtársnőmet javasoltuk. Új bizottságként javasoltuk a sport albizottságot, itt dr. Gyenesei István képviselő urat javasoltuk elnöknek. Javasoltuk az európai integrációs albizottságot, kormánypárti vezetéssel, elnöknek Nagy Jenő képviselőtársunkat, szintén ő vezette korábban is ezt a bizottságot. Az ellenőrző albizottságnak természetesen ellenzéki vezetésre tettünk javaslatot, a kastélyok, várak albizottságnál szintén ellenzéki vezetést javasoltunk, és a falusi turizmus kapcsán szintén ellenzéki vezetésű albizottságra tettünk javaslatot.

Kérem, döntsünk arról, hogy létrehozzuk-e ezeket az albizottságokat. Ez az egyik javaslatom.

A másik pedig: azt szeretném kérni, hogy bizonyára a bizottság összes tagjának az információval való ellátását segítené, ha kapnánk egy olyan listát, amelyben feltüntetjük, hogy kik a bizottság állandó meghívottai, milyen szervezetet képviselnek, a sajtó részéről kik az állandó meghívottak, és a sajtó részéről melyik médiumot képviselik. Ezt indokolja az, hogy új parlamenti ciklus van, hogy most sport- és turisztikai bizottságként működünk, tehát nyilván a sportszakma érdeke is, hogy a sportújságírók is részt vegyenek a bizottság ülésein, valamint a sporttal foglalkozó szakemberek is. Azt gondolom, hogy a következő ülésen ezt a listát ilyen módon véglegesítsük majd.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szijjártó képviselő úr jelentkezett, megadom a szót.

SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Ne haragudjon, alelnök úr, higgye el, nem tettem volna, csak mivel ön újra nyitotta a vitát, azért egy dolgot még egyszer hadd jegyezzek meg, mert ön szisztematikusan megpróbált ez elől kitérni, amit politikailag megértek, félre ne értsen. Tehát lehet, hogy más is így viselkedne ebben a helyzetben, de ön számokat mondott. Én is mondtam egy számot, a majdnem három - merthogy majdnem ennyi hónap telt el a választások óta, alelnök úr. Az önök pártja által önkormányzati és területfejlesztési miniszternek nevezett miniszter asszony nem tud beszámolni a saját tárcája szerkezeti struktúrájáról.

Már, ne haragudjon, de azért ez - azt gondolom - komoly kompetenciaproblémákat vet fel, ha majdnem három hónap után annyit nem tud nekünk itt elmondani, hogy milyen szerkezetű az ő tárcája. Ha még ezen gondolkodni kell - három hónap után -, ha erről még szakmai egyeztetéseket kell folytatni, hogy a képviselő úr szavaira is reagáljak, három hónap után, akkor szerintem nagy baj van. (Közbeszólás: Csúsztat, Szijjártó úr.) Nem csúsztat a Szijjártó úr, hanem olvassa el a miniszter asszony levelét, és meglátja, hogy erről van benne szó. Ez a helyzet.

ELNÖK: Alelnök úr!

PÁL BÉLA (MSZP): Bocsánatot kérek Szijjártó Péter képviselőtársam, természetesen én is értem az ön ellenzéki magatartását, mint ahogyan ön is érti az én kormánypárti álláspontomat. Mivel mindketten értjük egymást, arra szeretném kérni nagy tisztelettel, hogy zárjuk le ezt a vitát, mert a miniszter asszony is csupán annyit kért, hogy hadd tájékoztassa egy másik időpontban a bizottságot arról, hogyan alakul a tárca struktúrája.

Azt gondolom, ez tolerálható, annál is inkább, mert bizottsági elnöki ténykedésemből nagyon pontosan emlékszem arra, hogy elég gyakran előfordult, amikor figyelembe vettük a miniszter erre irányuló kérését.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Azért tájékoztatnám alelnök urat, hogy amit kért tőlünk, azt részben elküldtük, abban a formátumban, hogy kik voltak a meghívottak, és mely szervezeteket képviselik.

Kérdezem a tisztelt képviselőtársaimat... (Pál Béla: Csak egy pontosítást...) Elnézést, hadd fejezzem be. Jó, megadom a szót, ha ennyire szóhoz akar jutni, alelnök úr.

PÁL BÉLA (MSZP): Nem, csak muszáj pontosítani, mert a későbbiekben, ha nem jól értjük egymást, ez gondot okozhat, és azt szeretném, hogy tényleg szakmai alapon működjünk.

Elnök úr elküldte, én nem azt mondtam, hogy nem küldte el, az elnök úr munkatársa természetesen elküldte az idegenforgalmi bizottság üléseinek állandó külső meghívottjait, de ezen csak nevek szerepelnek. (Közbeszólás.) Akkor ezt majd a szakértők tisztázzák egymás között. Azt kértem, hogy egy olyan lista legyen, amelyen rajta van a szervezet is, és kapjunk meg mindannyian, hogy önök is, mi is tehessünk javaslatot arra, hogyan alakuljon az állandó meghívotti struktúra.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Tisztelt Alelnök Úr! Megígérjük, még egyszer el fogjuk küldeni, de ugyanúgy, ahogyan volt, és azon is ugyanúgy rajta lesz. Nem ez a lista volt elküldve, nekem a titkár úr ezt jelezte.

Szavazás albizottságok létrehozásáról

Kérdezem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy az alelnök úr által felsorolt albizottságok megalakításával kapcsolatban van-e vélemény, kérdés. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, kérdezem, ki az, aki elfogadja, hogy ezeket az albizottságokat alakítja meg a bizottságunk. Aki igen, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tizennégy igen. Ki tartózkodik? Egy tartózkodás. Ki nem támogatja? Egy.

Van egy olyan javaslatom, hogy az alelnök úrral még egyszer nézzük át az albizottságok vezetőinek névsorát, és arról a következő ülésen döntsünk. Kérdezem, hogy alelnök úr elfogadja-e ezt a javaslatot.

PÁL BÉLA (MSZP): Igen.

ELNÖK: Igen, akkor tisztelt képviselőtársaim, az albizottságok elnökeiről - egyeztetések után - a következő ülésen döntünk.

Kérdezem, van-e valakinek a mai üléssel kapcsolatban kérdése, véleménye? (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, akkor köszönöm, a mai ülést befejeztük.

(Az ülés befejezésének időpontja: 09 óra 36 perc)

 

Lasztovicza Jenő
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Ulrich Ferencné