STB-13/2007.
STB-25/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Sport- és turisztikai bizottságának
2007. június 11-én, hétfőn, 12 óra 30 perckor
a Képviselői Irodaház V. emelet 520. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent:*

Helyettesítési megbízást adott:*

Meghívottak részéről*

Hozzászólók:*

Elnöki megnyitó*

Az állami vagyonról szóló törvényjavaslat (T/3087. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)*


Napirendi javaslat

1. Az állami vagyonról szóló törvényjavaslat (T/3087. szám)

(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent:

Bánki Erik (Fidesz), a bizottság elnöke
Pál Béla (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Bakonyi Tibor (MSZP)
Dr. Horváth Klára (MSZP)
Koscsó Lajos (MSZP)
Nagy Jenő (MSZP)
Tóth József (MSZP)
Dr. Tóth József (MSZP)
Becsó Zsolt (Fidesz)
Hadházy Sándor (Fidesz)
Lasztocza Jenő (Fidesz)
Dr. Gyenesi István (Független)

Helyettesítési megbízást adott:

Páva Zoltán (MSZP) Dr. Bakonyi Tibornak (MSZP)
Szalay Ferenc (Fidesz) Bánki Eriknek (Fidesz)
Kovács Ferenc (Fidesz) Hadházy Sándornak (Fidesz)
Szijjártó Péter (Fidesz) Lasztovicza Jenőnek (Fidesz)
Dr. Világosi Gábor (SZDSZ) Dr. Tóth Józsefnek (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók:

Kovácsné Egedi Éva (Pénzügyminisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 30 perc)

Elnöki megnyitó

BÁNKI ERIK (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Sok szeretettel köszöntök mindenki a Sport- és turisztikai bizottság mai ülésén. Előre jeleztük írásban is, hogy egyetlen napirendünk van, amiért összejöttünk, ez pedig az állami vagyonról szóló törvényjavaslat módosító indítványainak megtárgyalása.

Átnézve a módosító indítványokat, összesen hat darab olyan módosító indítvány van, ami a bizottság tárgykörét érinti, ezért azt szeretném, ha erről a hatról döntenénk ma. A szavazások végén természetesen, ha valakinek van még olyan módosító indítványa, amiről azt gondolja, hogy fontos lenne állást foglalnunk, akkor azt majd kérem, hogy jelezzék.

Az állami vagyonról szóló törvényjavaslat (T/3087. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

Sok szeretettel köszöntöm a Pénzügyminisztérium képviselőjét: Kovácsné Egedi Éva főosztályvezető asszonyt.

Kezdenénk a módosítókkal. Elsőként 93-as ajánlási számon Katanics Sándor, Pál Béla és Deák Istvánné képviselők módosító indítványáról szavaznánk és ezzel párhuzamosan a 150-es ajánlási számon szereplő módosítóról, szintén Katanics Sándor, Pál Béla és Deák Istvánné módosító indítványáról van szó.

Kérdezem a kormány képviseletében főosztályvezető asszonyt, mi az álláspontjuk!

KOVÁCSNÉ EGEDI ÉVA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk, mert támogatható kapcsolódó módosító indítvány lesz.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Előterjesztő képviseletében kérdezem alelnök urat, hogy kíván-e hozzátenni valamit is a két módosítóhoz.

PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm szépen. A módosító egyébként arra vonatkozik, hogy a Herendi Porcelángyárban, mely a nemzeti vagyon része, továbbra is megmaradjon az állam 25 százaléka, amellyel gondolom, hogy a bizottság tagjai egyetértenek.

Azt javasolnám, hogy támogassuk, és a kapcsolódó jön be akkor természetesen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ennek megfelelően kérdezem a 93-as és a 150-es ajánlási számon szereplő módosító indítványokat. Aki támogatja, kérem, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Ellenvélemény? (Szavazás.) Tartózkodás? (Szavazás.) Nem volt. A bizottság egyhangú szavazással támogatta mindkét módosító indítványt.

A következő a 144-es ajánlási számon. Varga Mihály képviselő úr módosító indítványa.

Kérdezem az előterjesztő képviselőjét, hogy a kormány támogatja.

KOVÁCSNÉ EGEDI ÉVA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A 144-es, itt gyakorlatilag egy felsorolás arról, hogy az állami tulajdon, mint társaságunk esetében mi legyen az, ami legalább 75 + 1 - 100 % -, illetve a többi tulajdoni arányt megtartsa. Azt gondolom, miután növeli, illetve arra törekszik a módosító indítvány, hogy minél több társaságot megtartson állami tulajdonban, és a privatizációt ne lehessen folytatni, nekem mindenképpen az az álláspontom, hogy ezt támogassuk.

Kérdezem a bizottság tagjait, ki az, aki támogatja ezt a módosító indítványt. (Szavazás.) 8 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) Ki az, aki tartózkodik? (Szavazás.) 10 tartózkodás. A bizottság nem támogatja, de egyharmadnyi támogatottságot megkapott a módosító indítvány.

A 151. sorszámon szintén Herenddel kapcsolatban van egy módosító indítvány. A módosító indítványt dr. Navracsis Tibor, dr. Horváth Zsolt és Berntáh Ildikó képviselők nyújtották be. Hasonló a Pál Béla képviselő úrék által benyújtott indítványhoz.

Kérdezem a kormányt!

KOVÁCSNÉ EGEDI ÉVA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nyilván hasonló indokkal ezt sem támogatják.

Kérdezem a bizottság tagjait, aki támogatja ezt a módosító indítványt, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Ellenvélemény? (Szavazás.) Tartózkodás? (Szavazás.) Nem volt. A bizottság egyhangú döntéssel támogatta a módosító indítványt.

157-es sorszámon a Balatoni Halászati Zrt.-ről, illetve annak megtartásáról van egy módosító indítvány: Orosz Sándor képviselő úr jegyzi és 25 % + 1 szavazatot szeretne megtartani állami tulajdonban.

Kérdésem a kormány részére, hogy támogatja-e.

KOVÁCSNÉ EGEDI ÉVA (Pénzügyminisztérium): Egyelőre nem.

ELNÖK: Egyelőre nem. Számunkra nyilván fontos lehet ez a kérdés, mivel balatoni ügyről van szó.

Kérdezem a bizottság tagjait, támogatják-e! (Szavazás.) Köszönöm. Ellenvélemény? (Szavazás.) Tartózkodás? (Szavazás.) Nem volt. A bizottság egyhangú döntésével támogatja a módosító indítvány elfogadását.

161-es sorszámon Varga Mihály képviselő úr a Budapest Airport Zrt. tulajdoni részesedésében javasol megtartani 25 % + 1 szavazatot.

KOVÁCSNÉ EGEDI ÉVA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja a kormány. Kérdezem a képviselőket, ki az, aki támogatja ezt a módosító indítványt. (Szavazás.) 8 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) 11 tartózkodás. A bizottság nem támogatja, de egyharmadnyi támogatást kapott a módosító indítvány.

Végül utolsóként a 163-as ajánlási számon Varga Mihály képviselő úr módosító indítványáról van szó. Itt a Sportlétesítmények Zrt.-ben szeretné megtartani az állami tulajdon 75 százalékos mértékét.

Kérdezem a kormány előterjesztőjét!

KOVÁCSNÉ EGEDI ÉVA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Hadházy Sándor képviselő úr kér szót!

HADHÁZY SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Szeretném megkérdezni, hogy miért nem támogatja a kormány ezt a javaslatot.

ELNÖK: Köszönöm.

Kérdezem az előterjesztőt!

KOVÁCSNÉ EGEDI ÉVA (Pénzügyminisztérium): Nem kívánjuk most ezt a listát az egekig bővíteni; ez nem jelenti azt, hogy ezt mindenáron privatizálni akarjuk. De a sporttal kapcsolatban nagyon sok mindent át kellene nézni, és egy koncepcionális javaslatot kellene kialakítani, tehát nem feltétlen ez a megoldás, hogy ezt az egy céget 100 százalékos állami tulajdonban tartsuk. A sportlétesítményeknek a védelmét végső soron törvényi szabályok is garantálják, tehát nem cégeket, hanem a sportcélú létesítményeket szeretnénk támogatni.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Hadházy képviselő úré a szó!

HADHÁZY SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Szeretném kiigazítani a kormány képviselőjét, nem 100 százalék, hanem 75 százalékos tulajdoni rész megtartásával van szó. És abban az esetben, hogy ha a kormány most még nem tudja, hogy mit kezdene ezzel a vagyonnal, akkor javaslom, hogy a sporttörvénnyel összhangban az állami vagyonról szóló törvényben is próbáljuk meg ezt a vagyontömeget megtartani, megvédeni - ezért én messzemenően támogatom a módosító javaslatot. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen képviselő úr. Van-e további hozzászólási igény? (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, kérdezem, hogy ki az, aki támogatja ezt a módosító indítványt. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Ki az, aki tartózkodik? (Szavazás.) 2 tartózkodás. Ellenvélemény? (Szavazás.) Nincs.

Két tartózkodással a bizottság többsége elfogadja és támogatja ezt a módosító indítványt.

Az általunk fontosnak tartott módosító indítványok szavazásának a végére értünk. Kérdezem, hogy van-e a bizottság tagjai részéről további javaslat valamely módosító indítvány megtárgyalására. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, köszönöm az előterjesztőnek a megjelenést, a bizottság tagjainak a munkáját, a bizottsági ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra42 perc)

 

Bánki Erik
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné