IFB-19/2007.
(IFB-31/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Sport- és turisztikai bizottságának
2007. október 15-én, 11 óra 06 perckor
a Képviselői Irodaház V. emelet 520. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent:*

Meghívottak részéről*

Hozzászólók:*

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*

A Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/3578. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)*

Egyebek*


Napirendi javaslat

1. A Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/3578. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

2. A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4009. szám (Általános vita)

3. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent:

Elnököl: Bánki Erik (Fidesz), a bizottság elnöke

Pál Béla (MSZP), a bizottság alelnöke
Mohácsi József (MSZP)
Nagy Jenő (MSZP)
Nagy Imre (MSZP)
Becsó Zsolt (Fidesz)
Hadházy Sándor (Fidesz)
Kovács Ferenc (Fidesz)
Lasztovicza Jenő (Fidesz)
Szalay Ferenc (Fidesz)
Dr. Világosi Gábor (SZDSZ)
Dr. Gyenesei István (független)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Horváth Klára (MSZP) Pál Bélának (MSZP)
Koscsó Lajos (MSZP) Mohácsi Józsefnek (MSZP)
Páva Zoltán (MSZP) Dr. Világosi Gábornak (SZDSZ)
Dr. Tóth József (MSZP) Nagy Jenőnek (MSZP)
Becsó Zsolt (Fidesz) megérkezéséig Szalay Ferencnek (Fidesz)
Lasztovicza Jenő (Fidesz) megérkezéséig Kovács Ferencnek (Fidesz)
Szijjártó Péter (Fidesz) Hadházy Sándornak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók:

Dr. Somogyi Andrea osztályvezető (Pénzügyminisztérium)
Lajtár Mónika tanácsos (Pénzügyminisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 06 perc)

Elnöki megnyitó

BÁNKI ERIK (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Sok szeretettel köszöntök mindenkit a Sport- és turisztikai bizottság mai ülésén.

A meghívó alapján elvileg két napirendi pontunk lett volna, de a Pénzügyminisztérium kérése az volt, hogy a költségvetéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló anyagot ne a mai ülésünkön, hanem a költségvetési törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról szóló napirend során tárgyaljuk, azaz ezen a héten csütörtökön.

Mindenki kapott értesítést arról, hogy ezen a héten kettő bizottsági ülésünk is lesz, tehát csütörtökön 10 órától ülésezne a bizottság, és akkor tárgyalnánk többek között a költségvetési törvényjavaslatról is.

Kérdezném a tisztelt képviselő urakat, hogy a napirenddel kapcsolatos egyéb javaslatuk, módosító indítványuk van-e. (Nincs jelzés.)

A napirend elfogadása

Amennyiben nincs, akkor ezzel a módosítással, aki elfogadja a mai napirendet, kérem, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Ellenvélemény! Tartózkodás! Nem volt.

A Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/3578. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

Első napirendi pontként tárgyalnánk a Magyar Köztársaság 2006-os költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról.

Szeretettel köszöntöm Somogyi Andrea osztályvezető asszonyt, illetve Lajtár Mónika tanácsos hölgyet.

A bizottság hatáskörébe - megítélésünk szerint - három módosító indítvány tartozik, amelynek valamilyen kihatása van akár a sport, akár a turisztikai szakterületre. Azt javaslom, hogy erről a három módosító indítványról alkosson véleményt a tisztelt bizottság.

Elsőként Varga Mihály és Domokos László képviselők a törvényjavaslat kiegészítését javasolták egy új 7-es szakasz felvételével, ez itt nálunk az 1-es ajánlási pontszámon szerepel.

Kérdezem az előterjesztőt, hogy támogatják-e ezt a módosító indítványt.

DR. SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Bizottság! Dr. Somogyi Andrea vagyok a Pénzügyminisztériumtól, és az 1-es ajánlási sorszámon benyújtott módosító javaslatot a kormány nem támogatja.

Az indok az, hogy itt tulajdonképpen az ÁSZ megállapításait emeli törvényjavaslatba a módosító indítvány. Az Állami Számvevőszékről szóló törvény rendelkezik arról, hogy az ÁSZ a vizsgálat alapján jelentést készít, majd az alapján készülnek az intézkedési tervek. Az intézkedési terveket az ÁSZ elnöke felé megküldik a tárcák. Ez az egyik oka, hogy nem támogatja a kormány.

A másik oka pedig az, hogy a jogalkotásról szóló törvény pontosan meghatározza, hogy melyek azok a tárgykörök, amelyikkel törvényalkotás, ez az ÁSZ megállapításának törvényi szintre emelése nem tartozik ebbe a körbe.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezném a bizottság tagjait, hogy a módosító indítvánnyal kapcsolatos észrevételük, véleményük van-e. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, akkor azt kérdezem, hogy aki a módosító indítványt támogatja, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) 8 igen. Aki tartózkodik! Akinek ellenvéleménye van a módosító indítvánnyal kapcsolatban! 8 igen és 10 nem szavazat mellett a bizottság nem támogatja ezt a módosító indítványt.

A 3-as ajánlási számon Varga Mihály és Domokos László képviselők szintén a törvényjavaslat kiegészítését javasolják egy új 15-ös szakasz felvételével.

Kérdezem az előterjesztőket, hogy ezt a módosító indítványt támogatják-e.

DR. SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): Elnézést, ugye ez a 12-es ajánlási pont?

ELNÖK: Egy pillanat türelmet kérek. Igen.

DR. SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja a kormány, az indok ugyanaz, mint az előzőekben elmondottak, itt is gyakorlatilag a megállapításait kívánja törvénybe foglalni.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem a képviselőtársaimtól, hogy mi az álláspontjuk ezzel a módosító indítvánnyal kapcsolatban. (Nincs jelzés.) Amennyiben kérdésük, véleményük nincs, akkor szavazásra tenném fel.

Kérem azokat, akik támogatják a módosító indítvány elfogadását, kézfeltartással jelezzék! (Szavazás.) 8. Köszönöm szépen. Ki az, aki ellene van! (Szavazás.) 10. Tartózkodni ezek szerint nem tartozott senki. Tehát akkor 8 igen és 10 nem szavazat mellett a bizottság nem támogatta ezt a módosító indítványt.

Végül szintén Varga Mihály és Domokos László képviselők törvényjavaslatot módosító indítványával kapcsolatban egy új 30-as szakasz felvételéről döntenének. Eredetileg a 13-as ajánlási számon szerepelt ez a módosító indítvány.

Kérem a kormány álláspontját e tekintetben.

DR. SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja. Az Alkotmánybíróság döntéséből adódóan készült zárszámadás, illetve költségvetési törvényeket kell az Országgyűlés elé terjeszteni; itt nem fér bele az, hogy a zárszámadási törvényben más törvények módosuljanak, így csak a 2006. évi előirányzatokra vonatkozó elszámolásokat lehetséges elfogadni - nem támogatja a kormány.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A képviselők véleménye, észrevétele a módosító indítvánnyal kapcsolatban? (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, akkor szavazásra tenném fel.

Kérem, aki támogatja ennek a módosító indítványnak az elfogadását, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) 7. Ki az, aki tartózkodott! (Szavazás.) 1. Ki az, aki ellene van! (Szavazás.) 10. Tehát 7 igen, 1 tartózkodás és 10 ellenszavazat mellett a bizottság nem támogatja ezt a módosító indítványt.

Van-e valakinek még tudomása olyan módosító indítványról, amely érintheti a bizottság szakterületét, és érdemes volna róla szavazni? (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, akkor megköszönöm az előterjesztők részvételét, a napirendi pont vitáját lezárom.

Egyebek

Egyebek között kérdezem, hogy van-e valakinek észrevétele, javaslata, esetleg kérdése.

Hadházy képviselő úr, öné a szó!

HADHÁZY SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Talán a bizottság többi tagja is értesült a sajtón keresztül arról, hogy itt van egy tisztázatlan kérdés a Szocialista Párt székházbérletével kapcsolatban. Bár ezt cáfolták több helyről is, de ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a bizottságnak meg kellene hallgatnia Róna Ivánt, az MT Rt. elnökét ebben a kérdésben.

Azt indítványozom, hogy a következő bizottsági ülésre hívjuk meg Róna Iván urat és hallgassuk meg az ő álláspontját, illetve a bizottság ismerhesse meg az ezzel kapcsolatos dokumentumokat - ezt indítványozom elnök úr felé. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem, hogy a javaslattal kapcsolatban van-e valakinek véleménye. (Nincs jelzés.) A szakállamtitkár amúgy is a bizottsági ülésen részt vesz, tehát éppen ott hallgatjuk meg majd a bemutatkozását.

Aki a javaslattal egyetért, tehát azzal, hogy a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatóját, illetve szakállamtitkár urat hallgassuk meg arról, hogy a korábbi, a Turizmus Rt. által bérelt székház, amely ma az MSZP pártszékházaként funkcionál, illetve ő bérli, az ezzel kapcsolatos szerződéseket a bizottság elé terjessze a vezérigazgató úr, és a sajtóban felmerült kérdésekre adjon a bizottság számára választ, aki ezzel a javaslattal egyetért, kérem, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. 16. Ellenvélemény! Tartózkodás! (Szavazás.) 2 tartózkodás mellett a bizottság a javaslatot elfogadta.

Az egyebek között van-e valakinek még javaslata, kérdése? (Nincs jelzés.) Annyit szeretnék elmondani, ugye itt a munkatervből következően csütörtöki napon lesz bizottsági ülésünk. Elég hosszú bizottsági ülésre kell készülni, mert a költségvetési törvényjavaslat is bekerül a bizottság elé; tárgyalunk a költségvetéssel kapcsolatos egyéb törvényjavaslatok módosításáról; lesznek adótörvény módosító indítványok, amelyekről tárgyalnunk kell; meghallgatjuk az új szakállamtitkárt, illetve a turisztikai fejlesztésekkel kapcsolatos miniszteri biztost, illetve akkor tárgyalunk a székházügy szerződéseiről.

Tehát arra kérem a képviselőtársaimat, hogy a határozatképesség folyamatos fenntartása érdekében úgy készüljenek, hogy itt egy hosszabb ülésről lesz szó ezen a héten. Viszont a következő héten, az ünnepi héten, nem lesz bizottsági ülés, tehát ott viszont majd úgy kalkuláljanak a képviselők, hogy azon a héten nem fogunk összeülni, legközelebb majd október 31-én lesz bizottsági ülésünk.

Amennyiben más észrevétel, javaslat nincs az egyebek között, megköszönöm mindenkinek a részvételét, a mai bizottsági ülést berekesztem.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 20 perc)

 

Bánki Erik
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné