STB-25/2007.
(STB-37/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Sport- és turisztikai bizottságának
2007. november 21-én, szerdán, 10 órakor
a Képviselői Irodaház 520. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászóló(k)*

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/3860. szám)*

A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása*


Napirendi javaslat

  1.  

  2. A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/3860. szám)
    (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)
  3.  

  4. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Bánki Erik (Fidesz), a bizottság elnöke

Pál Béla (MSZP), a bizottság alelnöke
Almássy Kornél (MDF), a bizottság alelnöke
Mohácsi József (MSZP)
Páva Zoltán (MSZP)
Tóth József (MSZP)
Dr. Tóth József (MSZP)
Hadházy Sándor (Fidesz)
Kovács Ferenc (Fidesz)
Szijjártó Péter (Fidesz)
Dr. Világosi Gábor (SZDSZ)
Dr. Gyenesei István (független)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Horváth Klára (MSZP) Tóth Józsefnek (MSZP)
Koscsó Lajos (MSZP) Dr. Tóth Józsefnek (MSZP)
Nagy Jenő (MSZP) Pál Bélának (MSZP)
Páva Zoltán (MSZP) megérkezéséig Dr. Világosi Gábornak (MSZP)
Nagy Imre (MSZP) Mohácsi Józsefnek (MSZP)
Becsó Zsolt (Fidesz) Hadházy Sándornak (Fidesz)
Lasztovicza Jenő (Fidesz) Kovács Ferencnek (Fidesz)
Szalay Ferenc (Fidesz) Bánki Eriknek (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Somogyi Andrea osztályvezető (Pénzügyminisztérium)
Taksonyi Tímea vezető tanácsos (Pénzügyminisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 04 perc)

Elnöki megnyitó

BÁNKI ERIK (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Sok szeretettel köszöntök mindenkit a sport- és turisztikai bizottság mai ülésén. A bizottsági ülésünk részben kihelyezett, az első napirendi pontunkat itt tartjuk az ülésteremben, ez után pedig útra kél a bizottság, és Tatán tartjuk meg a kihelyezett bizottsági ülésünket, az edzőtáborban.

A napirend elfogadása

A képviselőtársaim a mai ülésre szóló meghívót megkapták. Kérdezem, hogy az abban szereplő napirendi pontokhoz van-e kiegészítenivalójuk. (Nincs jelentkező.) Amennyiben nincs, akkor kérem, aki elfogadja a mai ülés napirendjét, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Egyhangú.

Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/3860. szám)

A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása

Az 1. napirendi pontunk a költségvetési módosító indítványok megtárgyalása, azok közül is azon módosító indítványok megtárgyalása, amelyek a bizottság hatáskörét érinthetik.

Sok szeretettel köszöntöm a Pénzügyminisztérium munkatársait.

Arra kérek majd mindenkit, hogy figyelje a módosító indítványokat, és ha végül olyan indítvánnyal találkozik, amelyről nem szavaztunk, azt majd az indítványok végén jelezzék nekem, nehogy elmaradjon egyetlen olyan indítvány is, amely a bizottság hatáskörébe tartozna, de most valamilyen oknál fogva arról nem szavaznánk.

Elsőként a 2/1. pontban Tóth István, Török Zsolt és társai módosító indítványa szerepel. Erről korábban egyszer már tárgyaltunk, a turisztikai célelőirányzatból nevesítve 5 százalékot ifjúsági turizmus céljára különítenének el. Kérdezem az előterjesztőket, támogatják-e az indítványt.

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Bizottság! Somogyi Andrea vagyok a Pénzügyminisztériumból, a kolleganőm Taksonyi Tímea.

A kormány nem támogatja a módosító javaslatot.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A képviselőtársaimnak van-e hozzáfűznivalójuk? (Nincs jelentkező.) Amennyiben nincs, kérdezem, ki az, aki támogatja ezt a módosító indítványt. (Nincs jelentkező.) Senki nem támogatja, a bizottság egyharmada sem.

A következő a 296/2. pont, kitűnő indítvány az elnök által jegyezve, amely az iskolai diák- és felsőoktatási sporttámogatás keretösszeget 40 millió forinttal megnövelné. Kérdezem, az előterjesztőt, mi az álláspontja, és egy rövid indoklást is kérnék hozzá.

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja a módosító javaslatot. Egyrészt a kormányzati kommunikáció, a lakosság tájékoztatására szolgál a megkezdett reformok végrehajtásáról, másrészt az utánpótlás-nevelési feladatok, amelyek része az iskolai és diáksport támogatása, 2007-hez képest összességében 80 millió forinttal emelkedtek. A költségvetési keretek, illetve a konvergenciaporgram lehetőségei ezt tették lehetővé.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A képviselőtársaimnak van-e kiegészítenivalójuk? (Nincs jelentkező.) Megjegyzem, hogy én még így is túl soknak tartom a kormányzati kommunikációra elkötött összeget, és sokkal jobb helyen lenne az iskolai és diáksportnál.

Kérdezem a képviselőtársaimat, kik azok, akik támogatják ezt a módosító indítványt. (Szavazás.) Hat igen. Tartózkodott? (Szavazás.) Hat. A bizottság nem támogatja a módosító indítványt.

A 297/1. pont szintén egy általam jegyzett indítvány, amely sportegészségügyi, doppingellenes feladatokra 150 millió forint többletet irányozna elő. Azt gondoltam, hogy az olimpia felkészülési évében - az athéni játékok tanúságaiból következtetve - nem szeretnénk azt, ha 2008 is a magyar sportolókról szólna. Amikor benyújtottam a javaslatot, akkor a Kovács Ágnes-féle történet még nem is látott napvilágot. Ezért tartom fontosnak, hogy minden olyan előzetes intézkedést megtegyünk, amely segíthet abban, hogy minden magyar sportoló tiszta versenyzést folytasson a pekingi játékokon.

Kérdezem az előterjesztőt, hogy támogatja-e.

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja a módosító javaslatot. Most elmondanám az olimpiai módosításokkal kapcsolatos álláspontot, mert azt sem támogatja a kormány. Az olimpiai felkészülésre 2007-ben 500 millió forint került biztosításra, illetőleg további 1500 millió forintról döntött a kormány az általános tartalék terhére. Ebben az 1500 millió forintban szerepel doppingellenes feladat is 200 millió forint összegben. Minekután ez a döntés, az általános tartalék terhére történő átcsoportosítás október 31-én született, ezért áthúzódó hatása van 2008-ban, és így a 2008-as forrásokat kiegészíti még a költségvetésben betervezett 860 millió forint, úgyhogy emiatt nem támogatja a kormány.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja a módosító indítványt. (Szavazás.) Hat igen. Ki az, aki nem? (Nincs jelentkező.) Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) Hat. A bizottság nem támogatja.

A 297/2. sorszám alatt az olimpiai részvétel támogatására szerepel plusz 740 millió forint. Megértettem az indoklást. A kormány nem támogatja. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Hat igen. Köszönöm. Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) Hat. Köszönöm szépen. A bizottság nem támogatja.

A 297/3. sorszám alatt Pettkó András képviselőtársunk a Magyar Búvár Szövetség támogatására irányozna elő 10 millió forintnyi többletforrást. Kérdezem az előterjesztőt, hogy támogatja-e.

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja. Egyedi szövetségek megjelenítése nem indokolt. A szövetségek a versenysport-előirányzatból részesülnek működési támogatásban.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Nincs jelentkező.) Senki nem támogatja.

A következő a 297/4. Itt szintén az én módosító indítványom szerepel, amely arra vonatkozik, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően a kiemelt sportcélú szervezetek költségvetési támogatása ne egyben, ahogy a mostani előterjesztésben van, hanem külön jelenjék meg. Kérdezem a kormány előterjesztőit, hogy mi az álláspontjuk.

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja, igazából a lába miatt nem, tekintettel arra, hogy a köztestületek működési támogatása most összevont előirányzaton szerepel, itt viszont a forrás elvonása a lakossági tájékoztató előirányzatból történne, aminek az indokát már kifejtettük, hogy abból történő elvonást nem javasol a kormány.

ELNÖK: Köszönöm. Ez jelentheti-e azt, hogy ha találunk másik lábat a történetnek, akkor akár a kormány támogatását is élvezheti a módosítás?

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): Most az első körös módosító javaslatoknál tartunk. Ha más fejezetből történne az elvonás - előzetesen tudom csak mondani a kormány álláspontját -, akkor valószínűleg nem fogja támogatni. A második körben a fejezeten belül lehetőség van előirányzatok átcsoportosítására. Meg fogja fontolni a kormány. Ha szét kívánja választani adott esetben a bizottság a köztestületeket, akkor átgondoljuk a tárcánál.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kezdeményezem a képviselőtársaimnál, hogy egyeztessünk erről egyrészt a köztestületekkel, mert az ő részükről jelentkezett egy ilyen típusú igény, másrészt akkor akár bizottsági módosítóként benyújthatjuk majd menet közben.

Kérdezem a képviselőtársaimat, hogy ennek ellenére ki az, aki támogatja ezt a módosító indítványt, miszerint a kiemelt köztestületek támogatását külön soron jelenítsük meg a költségvetésben. Aki támogatja, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Nyolc. Ki az, aki nem támogatja? (Nincs jelentkező.) Ki az, aki tartózkodik? (Szavazás.) Hét. A bizottság támogatja. Köszönöm szépen.

A következő a 305/1. sorszámú, szintén egy általam jegyzett módosító indítvány. Sportlétesítmények fejlesztésére, fenntartására kétmilliárd forintnyi többletet irányoznék elő. Ennek indoka az, hogy sem a tavalyi, sem a tavaly előtti költségvetésben nem szerepelt sportlétesítmények fejlesztési támogatása. Nagyon nagy igény mutatkozna arra a sportegyesületeknél, vidéki településeknél is, hogy különböző öltözők, sportlétesítményi alapstruktúrák fejlesztéséhez valamilyen költségvetési támogatás elérhető legyen. Az uniós forrásokból is legfeljebb az OLLÉ program keretében lehet iskolaudvar-felújítási programnál támogatást elérni, ezért feltétlenül fontosnak tartom, hogy egy ilyen módosító indítvány a költségvetés tárgyalása során átmenjen.

Kérdezem a kormány képviselőjét.

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja. Általános elvként megfogalmazódott, hogy az igazgatási kiadások csökkentése veszélyezteti az igazgatások működését. Ennek a lábánál főként az okmányirodai rendszerek működéséről lenne szó, gyakorlatilag az útlevél, a személyi okmányok kiadása kerülne veszélybe.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja ezt a módosító indítványt. (Szavazás.) Nyolc. Ki az, aki nem támogatja? (Nincs jelentkező.) Ki az, aki tartózkodik? (Szavazás.) Nyolc. Köszönöm. A bizottság nem támogatja.

A következő a 305/2. sorszámú. A Puskás Stadion tervezési munkálataira 700 millió forintot irányoznék elő ezzel a módosító indítvánnyal. Ennek az előzménye az, hogy a nemzeti sportstratégia elfogadása során valamennyi parlamenti párt képviselője egyetértett abban az ötpárti egyeztetések során, hogy a Puskás Stadion megépítésére szükség van. Ha már ezt meghatároztuk, és egyébként maga a stratégia is tartalmazza ezt a feladatot, akkor legalább a jövő évben a tervezési munkálatait el tudjuk kezdeni annak érdekében, hogy 2009-ben akár a beruházás is elindulhasson.

Kérdezem a kormány képviselőit.

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja. Egyrészt forrása szintén a a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, tehát az okmányirodákkal kapcsolatos működést veszélyeztetné, másrészt tájékoztatásul szeretném a bizottságnak elmondani, hogy a Puskás Ferenc Stadion pályázatára és koordinációs feladatokra 2004 és 2007 között összesen 308,2 millió forintot biztosított a kormány, és úgy ítéli meg, hogy kifejezetten a tervekre 700 millió forint támogatás indokolatlan.

ELNÖK: Ez azt jelenti, hogy kisebb összeget, amely a tervezéshez még elegendő, de a megjelölt forrásnál kevesebb, elképzelhető, hogy támogatnának?

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): Jelenleg a fejezeti kötetben van elkülönítve erre forrás.

ELNÖK: 2007-ben.

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): 2008-ra is van lehetőség.

ELNÖK: Rendben, köszönöm szépen. Kérdezem a képviselőtársaimat, hogy ki az, aki támogatja ezt a módosító indítványt. (Szavazás.) Nyolc. Ki az, aki tartózkodik? (Szavazás.) Nyolc. Köszönöm szépen. A bizottság nem támogatja a módosító indítványt.

A 305/3. sorszám alatt szintén egy általam jegyzett módosító indítvány szerepel, amely az OLLÉ programhoz egy pályázati alapot létesítene. A módosító indítvány alapját az képezi, hogy az OLLÉ szövetség, amely több sportág sportlétesítmény-fejlesztéseiben hivatott segédkezni, elindított egy olyan civil kezdeményezést, amely önkormányzatok számára egy viszonylag kedvező beruházási feltételrendszert biztosítana, viszont a kormány ehhez egyetlen fillér támogatást sem biztosított 2007-ben. Azt szeretném, ha egy olyan együttműködés jöhetne létre, ahol a civil szféra, az önkormányzatok és a kormány egy közös program keretében megtámogathatná ezt a beruházást. (Almássy Kornél megérkezik a bizottság ülésére.)

Kérdezem a kormány előterjesztőit.

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): A kormány így nem támogatja. A Sikeres Magyarországért Fejlesztési Program önkormányzati infrastruktúra alprogram kibővült az OLLÉ létesítményfejlesztéssel, amely kedvezményes hitellehetőséget biztosít, és tervbe van véve, hogy ehhez kamattámogatást is biztosítana a kormány. Ennek a részletei a jövő évben fognak kidolgozásra kerülni.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A kormány tehát nem támogatja. Kérdezem a képviselőtársaimat, ki az, aki támogatja ezt a módosító indítványt. (Szavazás.) Nyolc. Köszönöm. Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) Tíz. Köszönöm szépen.

A 305/4. sorszámon az uszodaépítési alap, sport- és tanuszoda-építési program indításához kétmilliárd forintnyi forrást irányoznék elő. Ennek az alapja megint csak a nemzeti sportstratégiában rejlik, ahol is már a bevezető rész megállapítja azt, hogy a magyarországi kistérségek alig egynegyedében található olyan fedett uszoda, amely úszásoktatásra vagy úszás sportra alkalmas lenne, és ezen az áldatlan állapoton, az infrastrukturális feltételeken kellene valamilyen módon javítani.

Kérdezem a kormány előterjesztőjét.

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja. Itt szintén a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának működését veszélyeztetné a forrás elvonása.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja a módosító indítványt. (Szavazás.) Nyolc. Köszönöm. Ki az, aki nem támogatja? (Nincs jelentkező.) Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) Tíz. A bizottság nem támogatja.

A 305/5. sorszámon a Nemzeti Úszó és Vízilabda Centrum kialakításának előkészítési munkálataira, tervezéshez és projektelőkészítéshez 500 millió forintot irányoznék elő. Az indok értelemszerű: két sikersportágról van szó, amelyek létesítményhelyzete méltatlan a sportág nemzetközi teljesítményéhez.

Kérdezem a kormány álláspontját.

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja. Szintén a KEKKH-forrást jelölte meg a módosító javaslat benyújtója.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A képviselőtársaimat kérdezem, ki az, akit támogatja a módosító indítványt. (Szavazás.) Köszönöm. Nyolc. Ki az, aki nem támogatja? (Nincs jelentkező.) Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) Tíz. A bizottság nem támogatja.

A 305/6. sorszámon labdarúgó utánpótlás-nevelési központok, labdarúgó akadémiák létrehozásához, meglévő objektumok fejlesztéséhez 1 milliárd 200 millió forintot irányoztam elő. Az indoklása értelemszerű, a hazai labdarúgás helyzete javításának egyetlen kitörési pontja az utánpótlás-nevelési bázisok erősítése. Jól látható a meglévő példák alapján, hogy hihetetlen sikeresek ezek a központok, rengetet tehetséges játékos kerül ki belőlük. Én elfogadhatatlannak tartom, hogy a kormányzat nem támogatja ezeknek az utánpótlás-centrumoknak a továbbfejlesztését, illetve azokon a helyeken, ahol még nincsenek, a létrehozását.

Kérdezem a kormány álláspontját.

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja. A forrásoldal ugyanígy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja a módosító indítványt. (Szavazás.) Nyolc. Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) Tíz. A bizottság nem támogatja.

Most két olyan módosító indítvány következik, amely egyedi támogatási igényeket fogalmaz meg.

A 310/1. sorszámon a dobozi tornaterem építésére nyújtott be Erdős Norbert képviselőtársunk egy módosító indítványt. A kormány álláspontját kérdezem.

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja. Az előző körben is megjegyeztük, hogy egyedi létesítmények fejlesztését a kormány nem támogatja megjeleníteni a költségvetési törvényben.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja a dobozi tornaterem építésének lehetőségére benyújtott módosító indítványt. (Szavazás.) Köszönöm. Nyolc. Tartózkodott? (Szavazás.) Tíz. A bizottság nem támogatja.

A Körösök Gyöngye Ifjúsági és Szabadidős Központ kialakításához nyújtott be szintén Erdős Norbert 310/2. sorszámon egy módosító indítványt, amelyre 170 millió forintot kért. A kormány álláspontja értelemszerű.

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja a kormány.

ELNÖK: A képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) Köszönöm. Hét. Ki az, aki nem? (Nincs jelentkező.) Tartózkodott? (Szavazás.) Tizenegy. A bizottság nem támogatja.

Nagyon fontos kérdéskör következik, kérem, mindenki figyeljen: pálinkamarketing tevékenységre 150 millió forintnyi támogatást irányoznak elő a 344/1. sorszámon Császár Antal és Font Sándor képviselők.

A kormány álláspontját kérdezem ebben a fontos nemzeti ügyben.

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja. Egyrészt a bormarketing azért van külön előirányzaton nevesítve, mivel az egy önfinanszírozó rendszer, másrészt hungarikumokra van támogatási keret, és ez nincs megcímkézve, harmadrészt pedig - ezt elmondtam az előbb - a tényleg rendkívül szűkös igazgatási szervek kiadásai veszélyeztetik a működést. Itt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal működéséből javasolnák a forrás elvonását. Ebből a három okból nem.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A képviselőtársaim álláspontja e tekintetben? Ki az, aki támogatja a pálinkamarketing-alap létrehozását? Aki igen, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Hét. Ki az, aki tartózkodott e tekintetben? (Szavazás.) Tíz. Köszönöm. Ki az, aki ellenvéleménnyel van? (Nincs jelentkező.) Senki. A bizottság nem támogatja.

A 661/1. sorszámon a Millenáris Park körüli terület rehabilitációjának előkészítésére 200 millió forintot irányozna elő Nagy Gábor Tamás képviselőtársunk. A kormány álláspontja?

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): Egyedi létesítmény, nem támogatja a kormány.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki az, aki támogatja a módosító indítványt? (Szavazás.) Hét. Ki az, aki nem támogatja? (Nincs jelentkező.) Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) Tizenegy. Köszönöm szépen.

A 833/1. sorszámon gyermek- és ifjúsági célú pályázatok, ifjúsági szálláshely fejlesztésére 100 millió forintot irányozna elő Török Zsolt, képviselőtársaival egyetemben. Kérdezem a kormány álláspontját. Van még ezen kívül két ilyen típusú módosító indítvány.

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja ezeket. Egyrészt a regionális képző központok mint igazgatási szervek csökkentésére irányulna, de szeretném jelezni, hogy lesz jobb. Ifjúsági feladatokra várhatóan 125 millió forintos többletforrás várható. Kérem, hogy a költségvetési bizottság által valószínűleg beadandó módosító javaslatokat majd kísérjék figyelemmel.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Varga Mihály elnök úrral majd felveszem a kapcsolatot, hogy mielőbb tájékozódni tudjunk e fontos kérdésben, ha már szakbizottságként működünk.

Egyben tenném fel a három módosító indítványt, hiszen mind a három erre a területre vonatkozik, csak különböző összegekkel. A 833/1., /2., /3. sorszámon benyújtott módosító indítványokat egyben kezelve kérdezem, ki az, aki támogatja a módosító indítványok elfogadását, annak ismeretében, hogy bejön majd egy olyan, várhatóan az előkészítés során a mi bizottságunk által is megismert módosító indítvány, amely rendezi ezt a kérdést. Aki ezek ismeretében ezt támogatja, kézfelemeléssel jelezze! (Nincs jelentkező.) A bizottság nem támogatja egyik módosító indítványt sem. Köszönöm szépen.

Az utolsó a 867/1. sorszámon Jauernik István és Farkas Imre képviselők módosító indítványa. A településüzemeltetési igazgatási és sportfeladatok normatíváját 1430-ról 1500 forintra emelnék, a megyei igazgatási és sportfeladatok normatíváját pedig 150-ről 160 forintra emelnék. Kérdezem a kormány álláspontját e kérdésben.

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja. Ennek az az oka, hogy az önkormányzati bizottságban benyújtásra került egy módosító indítvány, amely negyvenmilliárdot javasol a IX. fejezetbe átcsoportosítani ugyanerről a sorról, ezen kívül még 9,5 milliárd különféle intézkedésekben az általános tartalékából kerül átcsoportosításra a IX. fejezetből.

ELNÖK: Magyarul ez azt jelenti, hogy ezekre a célokra több forrás lesz ezen javaslatok mentén?

SOMOGYI ANDREA (Pénzügyminisztérium): Nem ezekre a célokra, hanem például a negyvenmilliárd a bérjellegű támogatásokra kerül a IX. fejezetbe.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A kormány nem támogatja ezt a módosító indítvány. Kérdezem a képviselőtársaimat, ki az, aki támogatja e normatívák emelését. (Szavazás.) Nyolc. Köszönöm szépen. Ki az, aki nem támogatja? (Nincs jelentkező.) Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) Tíz. Köszönöm szépen. A bizottság nem támogatja.

Az általunk a sport és turisztikai területet érintőnek tekintett módosító indítványokkal végeztünk. Van-e olyan módosító indítvány, amelyről a képviselőtársaim véleménye szerint szavaznunk kellene? (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, akkor megköszönöm az előterjesztők véleményét. Az 1. napirendi pontot bezárom, az ülést átmenetileg berekesztem, folyatjuk Tatán körülbelül 12 órakor.

Köszönöm szépen a munkatársak eddigi közreműködését.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 26 perc)

 

 

Bánki Erik
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Takács Aliz