STB-3/2008.
STB-42/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Sport- és turisztikai bizottságának
2008. március 3-án, hétfőn, 9.40 órai kezdettel
a Képviselői Irodaház V. emelet 520. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megnyitó *

A napirend elfogadása *

A pálinkáról és a pálinka nemzeti tanácsról szóló törvényjavaslat (T/5010. szám) *

Császár Antal (Fidesz) szóbeli kiegészítése *

Dr. Kiss Norbert véleménynyilvánítása az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium részéről *

Hozzászólások *

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról *

A bizottsági előadó kijelölése *

Egyebek *

Napirendi javaslat

1. A pálinkáról és a pálinka nemzeti tanácsról szóló törvényjavaslat (T/5010. szám)
(Font Sándor, Császár Antal (Fidesz), Bedő Tamás, Kis Péter László (MSZP), dr. Simicskó István, dr. Medgyasszay László (KDNP), Velkey Gábor, dr. Bőhm András (SZDSZ), Karsai Péter és Pettkó András (MDF) képviselők önálló indítványa)
(Általános vita)

2. Egyebek

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Bánki Erik (Fidesz), a bizottság elnöke
Pál Béla (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Horváth Klára (MSZP)
Koscsó Lajos (MSZP)
Nagy Jenő (MSZP)
Nagy Imre (MSZP)
Tóth József (MSZP)
Dr. Tóth József (MSZP)
Szijjártó Péter (Fidesz)
Dr. Gyenesei István (független)

Helyettesítési megbízást adott

Mohácsi József (MSZP) dr. Horváth Klárának (MSZP)
Páva Zoltán (MSZP) Nagy Jenőnek (MSZP)
Nagy Imre (MSZP) megérkezéséig Koscsó Lajosnak (MSZP)
Lasztovicza Jenő (Fidesz) Bánki Eriknek (Fidesz)
Dr. Világosi Gábor (SZDSZ) Pál Bélának (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Császár Antal (Fidesz) előterjesztő
Dr. Kiss Norbert (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 40 perc)

Megnyitó

A napirend elfogadása

BÁNKI ERIK (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Sok szeretettel köszöntök mindenkit a Sport- és turisztikai bizottság mai ülésén!

Egyetlen napirendi pontunk van: a pálinkáról és a pálinka nemzeti tanácsról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról kell ma szavaznunk. Kérdezem az előterjesztőket, hogy a törvényjavaslathoz van-e kiegészítésük, és amennyiben van, kérem, hogy azt tegyék meg.

A pálinkáról és a pálinka nemzeti tanácsról szóló törvényjavaslat (T/5010. szám)

Császár Antal (Fidesz) szóbeli kiegészítése

CSÁSZÁR ANTAL (Fidesz) előterjesztő: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Bizonyára mindenki kézhez vette az 5010. számú törvényjavaslatot, amelyet a pálinkáról és a pálinka nemzeti tanácsról nyújtottunk be. Tudni kell azt, hogy 2004-ben az Európai Unió elfogadta a pálinkát mint hungarikum terméket. Ez egy nagyon fontos kérdés volt számunkra, ezért a szakmai szervezetek folyamatosan egyeztettek arról, hogy a pálinkáról egy külön törvényt kell alkotni, mivel a pálinkatörvény a jövedéki törvényben volt megfogalmazva, de a szeszesitalokkal egy területen.

December 6-án, az első pálinkanap tiszteletére Font Sándor képviselőtársammal benyújtottunk egy önálló indítványt a pálinkára és a pálinka nemzeti tanácsra vonatkozóan. Nagyon örültünk neki, hogy az FVM december közepére összehívta a szakmai szervezetek vezetőit, valamint a beterjesztőket, és véleményt formált a törvényjavaslatról. A szakmai részt illetően nagyjából egyetértettek velünk, a nemzeti tanáccsal kapcsolatban voltak felvetéseik, amelyeket mi meg is fontoltunk, és azt javasolták, hogy a törvényjavaslatot mint saját termékünket próbáljuk ötpártiként benyújtani. Az egyeztetéseket a téli szünet ideje alatt folyamatosan végeztük a szakmai szervezetekkel, figyelembe véve az FVM javaslatát, és sikerült megállapodnunk azokban a pontokban is, amelyeket az FVM-ben javasoltak.

A törvényjavaslat szakmai szervezettekkel leegyeztetett formáját megpróbáltuk újra egyeztetni az FVM-mel, de tudni kell azt, hogy az FVM-ben ezzel foglalkozó szakállamtitkár, Ficsor Ádám átadta ezt a lehetőséget, és nem sikerült az FVM-mel a további egyeztetéseket végrehajtani. Ezért január 18-án benyújtottuk a törvényjavaslatot. Az FVM-ben ezzel foglalkozó megbízott szakértővel szerdára összehívtunk egy végleges egyeztető tárgyalást.

Ha ezzel kapcsolatban lesz kérdés, szívesen válaszolok. Arra kérem a bizottságot, hogy ezt a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjen. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Kérdezem, hogy a minisztérium részéről van-e olyan kiegészítő információjuk, amit feltétlenül szeretnének velünk megosztani.

DR. KISS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Köszönöm, igen.

ELNÖK: Akkor legyen kedves a mikrofonhoz fáradni, és a neve bemondása után a véleményét, illetve az információit továbbítani.

Dr. Kiss Norbert véleménynyilvánítása az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium részéről

DR. KISS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Dr. Kiss Norbert, az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium jogi főosztályának vezetője vagyok. Csak annyit szeretnék elmondani, hogy jelenleg nem tudom a teljes kormány álláspontját képviselni, csak a minisztériumom álláspontjáról tudok beszámolni. A minisztérium azon az állásponton van, hogy támogatjuk a törvényjavaslat célját, mi is arra törekszünk, hogy egy ilyen törvény megszülessen, viszont vannak szakmai, jogi észrevételeink, amelyekkel kapcsolatban - hangsúlyozottan a megoldás szándékával -, ahogy azt a képviselő úr is említette, szerdán egy egyeztető megbeszélést folytatnánk az előterjesztőkkel, és remélhetőleg akkor megoldódnak a vitás kérdések. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, főosztályvezető úr.

Hozzászólások

Kérdezem a bizottság tagjait, hogy van-e kérdésük az előterjesztőhöz, a minisztériumhoz, illetve véleményük a törvényjavaslattal kapcsolatban. (Dr. Gyenesei István jelentkezik.) Gyenesei István képviselő úr!

DR. GYENESEI ISTVÁN (független): Köszönöm szépen. Tisztelt Bizottság! Annak okán is, hogy tudomásom szerint én vagyok az egyetlen országgyűlési képviselő, aki a vagyonbevallásában a pálinkagyűjteményét is megjelölte mint különleges értéket (Derültség.), ami természetesen nemcsak a mennyiségre vonatkozik, hanem a minőségre is, hiszen 20 évnél idősebb saját főzetésű pálinkám is van. Rendelkezem tehát néminemű szakértelemmel, ezzel ezt szerettem volna aláhúzni.

Nagyon örülök annak, hogy az Unióhoz való csatlakozást követően a pálinkát elismerték hungarikumként, és hogy mint kötelezettség önálló törvény születik a pálinkáról és a pálinka nemzeti tanácsról. Az ötpárti előterjesztéshez független képviselőként is örömmel csatlakozom. Ha a későbbiekben, akár az előkészítés, akár a további munka során szükség van a függetlenek véleményére, egy kicsit szakértőként is, akkor szívesen közreműködök ebben magam is.

Ami ez esetben aggályként rémlik fel bennem, ha úgy tetszik, az inkább ennek a végrehajthatóságát és a végrehajthatóságának a nehézségeit illeti, ideértem azt, hogy a pálinkafőzés vagy -főzetés tulajdonképpen majdhogynem minden faluban egy-egy önálló pálinkafőzdében történik. Annak az ellenőrzése, hogy a cefre minősége, tartalma - beleértve a cukor mennyiségét is - megfelelő-e, az bizony azt jelenti, hogy a Magyarországon főzetett pálinkáknak megítélésem szerint legalább a 80 százaléka jelen pillanatban nem felel meg ezen törvényjavaslat előírásainak. Ezért mondom, hogy ennek a későbbi betartatása, a valóban pálinkaként való kezelése és az elkülönítése az egyéb szeszesitaloktól vagy szesztartalmú italoktól egy nagyon nehéz kihívás lesz, ha úgy tetszik, a nemzeti tanácsnak egy nagyon komoly kihívást fog jelenteni.

Egy picit talán túlzottnak tartom a 40-40 fővel való képviseletet. Ez oly mértékben nyomhatja el az egyéb képviseletek szavazati jogát vagy hatását, ami lehet, hogy torzulásokat okozhat és jelenthet. Kisebb létszámmal, kevesebb képviselettel valószínűleg hatékonyabban is működhetne ez a testület. Egyébként a magam részéről teljes mértékben egyetértek azzal, hogy ez törvénytervezet formájában a parlament elé kerül. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Van-e további hozzászólási igény? (Senki nem jelentkezik.) Amennyiben nincs, akkor szavazásra bocsátom.

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

Aki a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartja, kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen, a bizottság tagjai egyhangú döntésükkel támogatásukról biztosították a törvényjavaslatot, és általános vitára alkalmasnak tekintették.

A bizottsági előadó kijelölése

A kérdésem az, hogy lesz-e ennek a javaslatnak szóbeli előterjesztője. (Senki nem jelentkezik.) Ha képviselőtársaimnak nincs más javaslata, akkor magamra vállalom a dolgot...

DR. GYENESEI ISTVÁN (független): Felvállalnám, csak nem leszek itt. A részletes vitán már itt leszek.

ELNÖK: Jó, akkor elvállalom. Azt viszont majd feltétlenül kérném a képviselő úrtól, ha már ilyen gyűjteménnyel rendelkezik, hogy amikor az esetleges módosító indítványok a bizottság elé kerülnek, akkor mutasson belőle néhány darabot... (Derültség.)

DR. GYENESEI ISTVÁN (független): Készséggel állok rendelkezésre. (Derültség.)

ELNÖK: ..., már csak amiatt, hogy lássuk és érezzük is, hogy valóban komoly gyűjteménnyel rendelkezik, és szakértője a területnek. (Császár Antal jelentkezik.)

A képviselő úr szeretne még mondani valamit az előterjesztők nevében.

CSÁSZÁR ANTAL (Fidesz) előterjesztő: Köszönöm a szót. Gyenesei úrnak szeretném ajánlani, hogy azért vegye figyelembe a jövedéki szabályokat és amit két évvel ezelőtt sikerült módosítanunk. A származási igazolványok meghosszabbítása eddig két évig volt érvényes, jelen pillanatban 15 évig érvényes, de kétévente meg kell hosszabbítani; ha nem, akkor jövedéki bírság szabható ki. Úgyhogy kérem, hogy erre azért figyeljen oda.

Még egy felvetésem van. A bérfőzött pálinka és a kereskedelmi pálinka között óriási különbség van. A szabályok eddig is egyformán vonatkoztak rájuk, és én azért azt mondanám, hogy a bérfőzött pálinka is minőségi pálinka. Az a célunk, hogy minőségi pálinkát állítsunk elő, de a bérfőzött pálinkák nincsenek kereskedelmi forgalomban, ezért azokat nem tudtuk bevizsgálni. Sőt még ami kereskedelmi forgalomban van Magyarországon, azt sem tudtuk bevizsgálni, mivel nincs erre akkreditált labor - a nemzeti tanácsnak az lesz a célja, hogy ezt megoldjuk. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Láthatóan van még azért mit tenni ezen a területen, ezért is fontos, hogy erről törvényt alkosson a parlament.

Képviselőtársaimtól kérem, hogy aki elfogadja, hogy a törvényjavaslat parlamenti vitájában a bizottság álláspontját én képviseljem és mondjam el, az ezt kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen, egyhangú döntésével a bizottság ezt támogatta.

Egyebek

Van-e az egyebek között bárkinek bármi felvetése? (Senki nem jelentkezik.) Amennyiben nincs, akkor holnap, 10 órakor, ugyanitt találkoznak a bizottság tagjai. Szomorúan kell közölnöm önökkel, hogy én nem leszek itt, Pál Béla alelnök úr fogja vezetni a holnapi ülést.

További jó munkát és szép napot mindenkinek! Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 9 óra 51 perc)

Bánki Erik

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Molnár Emese