STB-5/2008.
(STB-44/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Sport- és turisztikai bizottságának
2008. március 11-én, kedden, 11 órakor
a Képviselői Irodaház 520. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Hozzászóló *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Tájékoztató a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia felülvizsgálatról, az újjáalakult Monitoring Bizottság jelentéséről *

Dr. Kovács Miklós kiegészítése *

Kérdések, észrevételek *

Dr. Kovács Miklós válaszai *

Tájékoztató a Tourinform-irodák helyzetéről, szerepéről, támogatásáról *

Döntés a napirendi pont elnapolásáról *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat

1. Tájékoztató a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia felülvizsgálatról, az újjáalakult Monitoring Bizottság jelentéséről
Előterjesztő: ÖTM Turisztikai Szakállamtitkárság képviselője

2. Tájékoztató a Tourinform-irodák helyzetéről, szerepéről, támogatásáról
Előterjesztő: Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója

3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Bánki Erik (Fidesz), a bizottság elnöke

Pál Béla (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Horváth Klára (MSZP)
Mohácsi József (MSZP)
Nagy Jenő (MSZP)
Tóth József (MSZP)
Dr. Tóth József (MSZP)
Becsó Zsolt (Fidesz)
Hadházy Sándor (Fidesz)
Kovács Ferenc (Fidesz)
Szijjártó Péter (Fidesz)
Dr. Világosi Gábor (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Koscsó Lajos (MSZP) Mohácsi Józsefnek (MSZP)
Páva Zoltán (MSZP) Dr. Horváth Klárának (MSZP)
Nagy Imre (MSZP) Pál Bélának (MSZP)
Szijjártó Péter (Fidesz) megérkezéséig Hadházy Sándornak (Fidesz)
Dr. Gyenesei István (független) Dr. Világosi Gábornak (SZDSZ)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium)

Megjelentek

Pásztor Szilvia (Turizmus Trend)
Hunyor Erna (Magyar Hírlap)
Fucskó Hajnalka (Turizmus Panorama)
Kiss Mihály (BSÁI)
Dr. Révay András (UtazoNet)
Hammer Teréz (Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány)
Dr. Szalma Béla (MARESZ/MOTESZ)
Dr. Faragó Hilda (OIB)
Urvári Sándor (OGY Alelnöki Titkárság)
Dr. Herkó László (MATUR Budapesti Tagozat)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 05 perc)

Elnöki megnyitó

BÁNKI ERIK (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Sok szeretettel köszöntöm a sport- és turisztikai bizottság mai ülésén a képviselőtársaimat és a megjelent érdeklődőket, illetve az előterjesztőket.

A napirend elfogadása

A képviselőtársaim megkapták a bizottsági ülésre szóló meghívót. Kérdezem, hogy a meghívóhoz van-e kiegészítő javaslatuk, észrevételük. (Nincs jelentkező.)

Amennyiben nincs, akkor arra kérem önöket, hogy amennyiben elfogadják ebben a formában a mai ülés napirendjét, akkor azt kézfelemeléssel jelezzék. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Tartózkodás? (Nincs jelentkező.) Ellenvélemény? (Nincs jelentkező.) Nem volt. A bizottság egyhangú döntésével elfogadta a napirendet.

Tájékoztató a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia felülvizsgálatról, az újjáalakult Monitoring Bizottság jelentéséről

Az első napirendi pontunk egy tájékoztató a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia felülvizsgálatáról, illetve az újjáalakult Monitoring Bizottság jelentéséről. Az előadó az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium turisztikai szakállamtitkára.

Köszöntöm a szakállamtitkár urat, Kovács Miklóst, és megkérem, hogy amennyiben az előterjesztéssel kapcsolatban van szóbeli kiegészítése, azt most tegye meg.

Dr. Kovács Miklós kiegészítése

DR. KOVÁCS MIKLÓS turisztikai szakállamtitkár (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Köszönöm a lehetőséget.

Emlékeztetném a bizottságot arra, hogy a Monitoring Bizottságnak a stratégia végrehajtásáról szóló részletes jelentését a bizottság megismerhette. A jelen előterjesztés valóban az újjáalakuló Monitoring Bizottság munkájáról szól.

Két táblázatot mellékeltünk az anyaghoz. Az első táblázatban a feladatok egy részénél a határidőt módosítottunk, ezért három oszlop illeszkedik a táblázathoz, az eredeti határidő és a módosított határidő, és van egy másik táblázat, amelyben pedig a Monitoring Bizottság az értékelésekből úgy látta, hogy az eredetileg megfogalmazott feladatok tartalmi szempontból abban a formában nem tarthatóak, és erre vonatkozóan tartalmi, illetőleg határidőbeli módosítást is fog javasolni az előterjesztő. Azzal a gondolattal fejeződik be, hogy a javaslatok február végéig érkeznek be, és azok feldolgozása folyamatban van. Ez időközben megtörtént, csak nyilvánvalóan a bizottság számára ezt még nem tudtuk eljuttatni, de amennyiben van kérdés, akkor természetesen nagyon szívesen válaszolok.

Még arra utalnék, ami szintén fontos, hogy a Monitoring Bizottság elhatározta három munkabizottság létrehozását, egy fogyasztóvédelmi, egy esélyegyenlőségi munkabizottságot hozott létre, illetőleg az ifjúsági turizmus fejlesztési stratégiájának kidolgozásába vonja be az illetékes tárcákat, a területfejlesztési szakállamtitkárság javaslatára pedig az NTS, tehát a stratégia horizontális céljai közé bevette a területi kohéziót is.

Köszönöm szépen, más kiegészítést tenni nem kívánok.

Kérdések, észrevételek

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Kérdezném a bizottság tagjait, hogy az írásos előterjesztéssel kapcsolatban van-e kérdésük, esetleg véleményük, amelyet el szeretnének mondani. (Pál Béla jelentkezik.)

Pál Béla alelnök úr.

PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm szépen. Köszönjük szépen a tájékoztatót. Azt szeretném kérdezni, hogy a Monitoring Bizottság milyen időközönként ülésezik, és van-e arra lehetőség, hogy az ülésein az Országgyűlés Sport- és turisztikai bizottságának egy ellenzéki és egy kormánypárti tagja is meghívottként részt vegyen. Ez egyben javaslat is.

A másik, hogy hogy épülnek be a Monitoring Bizottság javaslatai, tehát milyen gyakorisággal kerül sor a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia felülvizsgálatára?

Harmadikként pedig azt szeretném kérdezni, mivel nyilván a felülvizsgálatból az is következik, hogy feladatokat határoznak meg, vagy az együttműködést bővítik a különféle társtárcákkal, hogy mi ennek a módja, tehát hogy válik ez valóra utána a gyakorlatban. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, alelnök úr. További kérdés, esetleg észrevétel a képviselők részéről? (Nincs jelentkező.) Amennyiben nincs, nekem lenne még néhány észrevételem és kérdésem.

A táblázatok mutatják, hogy milyen határidő-módosulások történtek az eredeti kitűzött határidőkhöz képest. Ezek meglehetősen eltérő képet mutatnak, de vannak köztük olyanok, amelyek kifejezetten jelentős időeltolódások. Itt feltétlenül arra szeretnék rákérdezni, hogy mi ennek az oka, és miért nem lehet esetleg korábbi időpontra tenni. Ilyen egyrészt a vonzerőleltár elkészítése, amely szerintem rendkívül fontos, hiszen annak a termékfejlesztésnek a szempontjából, amelyre a regionális operatív programokból, illetve a kiemelt programok keretében európai uniós támogatás vonható be, rendkívül komoly jelentősége lenne annak, hogy tudjuk, valóban milyen vonzerőkkel, milyen területi eloszlásban, milyen attrakciófejlesztéssel érdemes kalkulálni.

Ugyanígy érthetetlen számomra a látogatóközpont kialakításának 2010-re való eltolása, hiszen a legerősebb desztináció még mindig Budapest, a legnagyobb bevételek itt képződnek, és a nagyságrendhez képest rendkívül elhanyagolt a turisztikai infrastruktúra a fővárosban. Egy ilyen látogatóközpont kialakítása mindenképpen fontos lenne.

A turizmustörvény 2008-as időponttal szerepel. Elvileg már a tavaszi ülésszakra egyszer ki volt írva, aztán most onnan mégis kivette a kormány. Kérdezem, hogy ősszel várható-e, vagy mi a további menete a turizmustörvény elfogadásának.

Aztán vannak olyan feladatok, ahol majd - ahogy az államtitkár úr is jelezte - most érkeznek be a javaslatok arra, hogy milyen ütemezéssel kerüljenek végrehajtásra. Ezek között is van feltétlenül olyan, amely rendkívül fontos lenne, ilyen például a vidéki repülőterek fejlesztése, a közbiztonság növelése, az oktatási intézmények és vállalkozások együttműködésének ösztönzése, a turisztikai kutatások. Ezekre nagyjából mikorra lehet számítani, mikorra tervezik ezeknek az előkészítését?

Körülbelül ez lenne az első körben a kérdésem, különösen a határidők tekintetében, hiszen mindkét táblázatban rendkívül jelentős eltolódások láthatók. Köszönöm szépen.

Megkérném az államtitkár urat, hogy adjon választ az elhangzott kérdésekre.

Dr. Kovács Miklós válaszai

DR. KOVÁCS MIKLÓS turisztikai szakállamtitkár (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): Köszönöm szépen, tisztelt elnök úr.

Pál Béla alelnök úr kérdéseivel szeretném kezdeni. A Monitoring Bizottság ügyrendje szerint évente legalább egy alkalommal ülésezik, és az első ülésére - ahogy a legutóbbi beszámolóból is kiderült - 2008 elején került sor. Nem gondoljuk, hogy ennél sokkal sűrűbb ülésekre lenne szükség, hiszen a megfelelő áttekintést és értékelést ezen időtáv, úgy gondolom, hogy biztosíthatja. Nagy örömmel és nagyon szívesen vesszük azt a javaslatot, és természetesen támogatjuk, hogy a parlament idegenforgalmi és sportbizottsága is delegáljon küldöttet a Monitoring Bizottságba. Ezzel kapcsolatosan én meg is teszem a szükséges lépéseket.

A stratégia felülvizsgálatáról már egy korábbi beszámolónk kapcsán szóltam. Én úgy látom, hogy a stratégia elkészültét és elfogadását követően néhány év elteltével mindenképp szükséges a stratégia felülvizsgálata. Ezt személyesen a szakállamtitkári pályázatomban el is vállaltam, és a 2008-as esztendőt jelöltem meg egy olyan időszaknak, amikor a stratégiát nagy vonalakban át kell tekinteni, legalább abból a szempontból, hogy a főbb irányok megfelelőek-e. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen, minden apró részletében meg kell változtatni a stratégiát, csak azokon a területeken kell változtatni, amelyeken a körülmények változása miatt mindenképpen indokolt. Példaként hoztam, hogy a stratégia elfogadásakor, összeállításakor még nem volt olyan markáns jelenség például a klímaváltozás, amelynek hatásával is kell a stratégia 2013-ig terjedő időhorizontján foglalkozni.

A harmadik kérdés a társtárcákkal való együttműködésre irányult. A stratégiában mi mindig hangsúlyozzuk azt, hogy a stratégia végrehajtása nemcsak a kormányzati, állami szervek és intézmények feladata, hanem alapvetően a turizmus valamennyi érdekelt szereplőjének az együttműködésére épül, ezért a társtárcákkal való együttműködés, bármennyire is sikeres, mindig csak egy szeletét, szegmensét jelenti a stratégia végrehajtásának, de nagyon fontos természetesen az együttműködés a már említett esélyegyenlőség vagy a fogyasztóvédelem szempontjainak érvényesítése tekintetében is. Úgy gondolom, hogy főként a társtárcák közül az egészségturizmusban érdekelt minisztériummal, a gazdaságfejlesztésben és általában a turisztikai infrastruktúra kapcsolódó infrastruktúrafejlesztésében is érdekelt Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal kell a kapcsolatokat megfelelően alakítani, és úgy gondolom, hogy ezek a kapcsolatok a Monitoring Bizottság munkáját illetően is jók, hiszen részt vesznek a stratégia végrehajtásának értékelésében.

Az elnök úr kérdésére: valóban van késedelem, néhány határidőt azért is módosítottunk, hogy reálisan tartható legyen. A vonzerőleltár valóban nagyon fontos a regionális operatív programok pályázatai szempontjából is. Az idén kell elkészüljön egy vonzerőleltár létrehozására vagy kialakítására vonatkozó módszertan, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. készített el a szaktárcákkal vagy a társtárcákkal együttműködve, maga a módosított határidő pedig egy országos vonzerőleltár elkészítésére vonatkoztatható.

A látogatóközpont kialakítása Budapesten már egy bonyolultabb dolog, hiszen, ha úgy tetszik, nem áll hatalmában a területfejlesztési minisztérium turisztikai szakállamtitkárságának Budapesten látogatóközpontot kialakítani, de hasonló példaként hozatom fel a nemzetközi kikötőt vagy hajóállomást is. Ebben az esetben szintén egy módszertan elkészítését vállaljuk, és vállaljuk azt, hogy a fővárossal minden lehetséges fórumon és minden lehetséges tárgyalási szituációt kihasználva ezt a programot elfogadásra javasoljuk. (Szijjártó Péter megérkezik a bizottság ülésére.) Vannak ennek egyébként pozitív jelei, hiszen a most meghatározott, kiemelt fővárosi fejlesztések között több is van, amely nem önmagában és nem kizárólag, de tartalmaz turisztikai jellegű látogatóközpont létesítését, ilyen például a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciójára vonatkozó nagy projekt, vagy a Budai vár felújítására vonatkozó nagy projekt. Itt a feladatunk az, hogy olyan módszertan álljon rendelkezésre, és olyan, ha úgy tetszik, metódus, amelynek alapján biztosan megvalósíthatók ezen a projektek során azok a célok, amelyek fontos, a budapesti turizmus szempontjából nélkülözhetetlen látogatóközpont, vagy akár látogatóközpont-hálózat kialakítását jelenthetik.

A turizmustörvény. Jelenleg az egyeztetés még mindig tart. A kormány elé fog kerülni tavasszal, és amennyiben ezeken az egyeztetéseken a törvény jelenlegi normaszövege átjut, akkor 2008-ban a parlament elé fog kerülni ez a törvénytervezet. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Még a 2007-es feladatokkal kapcsolatban volt néhány kérdésem, államtitkár úr, a vidéki repterek fejlesztése, a közbiztonság növelése, az oktatási intézmények és vállalkozások együttműködésének ösztönzése, a turisztikai kutatások, hogy ezek hogyan teljesültek, mert erre vonatkozóan nem találtam információkat az anyagban.

DR. KOVÁCS MIKLÓS turisztikai szakállamtitkár (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): A kutatások közül az ifjúságturisztikai kutatás és még néhány kutatás jelenleg folyamatban van. A vidéki repterek fejlesztésével kapcsolatosan kiegészítő anyagot fogok eljuttatni az elnök úrnak, mert ezzel kapcsolatosan most nem tudok válaszolni. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Esetleges további kérdés, vélemény a bizottság tagjai részéről? (Nincs jelentkező.) Amennyiben nincs, akkor, megköszönve a kiegészítéseket, az első napirendi pontot lezárjuk.

Tájékoztató a Tourinform-irodák helyzetéről, szerepéről, támogatásáról

Áttérünk a második napirendi pontunkra, ez szintén egy tájékoztató a Tourinform-irodák helyzetéről, szerepéről, illetve a támogatási rendszerekről. Az előterjesztő a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

Róna urat nem látom. Nem tudom, hogy esetleg a Turizmus Zrt.-től van-e valaki, aki részt vesz a mai ülésen. Amennyiben nincs előterjesztő, akkor igazából érdemben nem tudjuk az anyagot sem megtárgyalni. (Közbeszólás: Napoljuk el.) Nem tudom, hogy Bárdossy kollegám itt van-e a közelben. Valami technikai probléma következhetett be valószínűleg. Nem kaptunk értesítést előzőleg a Turizmus Zrt. részéről, úgyhogy értelemszerűen valami menet közben jöhetett az előterjesztők számára.

Döntés a napirendi pont elnapolásáról

Miután nincs itt az előterjesztő, ezt a napirendi pontot nem tudjuk megtárgyalni, egy következő bizottsági ülésünkön kerítünk erre sort.

Egyebek

Az egyebek között van-e valami javaslat? (Dr. Horváth Klára jelentkezik.) Horváth Klára képviselő asszonyé a szó.

DR. HORVÁTH KLÁRA (MSZP): Szeretném azt megkérdezni, hogy a kérdést, amelyet Almássy Kornél képviselő úr tett fel az MNÜA tevékenységével, illetőleg az államháztartásra gyakorlat hatásával kapcsolatban, megkapták-e a képviselőtársak.

ELNÖK: Igen, megkapták. Közvetlenül küldték meg a kérdést feltevő, vagy az ehhez a napirendi ponthoz hozzászóló képviselőknek. Én magam még nem kaptam meg, mert a parlamenti e-mailemre küldték, de Karácsony úrral tegnap beszéltem, és jeleztem neki, hogy az idegenforgalmi bizottság titkárságára küldje. Azt ígérte Mihály, hogy ezt megteszi a mai nap folyamán. Én körbeküldöm minden képviselőnek, tehát aki esetleg nem kapta volna meg hivatalból, nyilván nekik is megküldöm. Köszönöm szépen a gyors reakciót, mert itt van az alapítvány képviselője a bizottsági ülésünkön is.

Egyéb kérdés vagy felvetés van-e? (Nincs jelentkező.) Amennyiben nincs, akkor megköszönöm a bizottság tagjainak a részvételt, a bizottság munkáját mára befejezem, az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 21 perc)

 

Bánki Erik
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Takács Aliz