IFB-6/2008.
(IFB-45/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Sport- és turisztikai bizottságának
2008. március 31-én, 9 óra 32 perckor
a Képviselői Irodaház 520. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent: *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló: *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényjavaslat (T/5010. szám) (Font Sándor, Császár Antal (Fidesz), Bedő Tamás, Kis Péter László (MSZP), Dr. Simicskó István, Dr. Medgyasszay László (KDNP), Velkey Gábor, Dr. Bőhm András (SZDSZ), Karsai Péter és Pettkó András (MDF) képviselők önálló indítványa) (Módosító javaslatok megvitatása) *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

1. A pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényjavaslat (T/5010. szám) (Font Sándor, Császár Antal (Fidesz), Bedő Tamás, Kis Péter László (MSZP), Dr. Simicskó István, Dr. Medgyasszay László (KDNP), Velkey Gábor, Dr. Bőhm András (SZDSZ), Karsai Péter és Pettkó András (MDF) képviselők önálló indítványa) (Módosító javaslatok megvitatása)

2. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent:

Elnököl: Bánki Erik (Fidesz), a bizottság elnöke

Pál Béla (MSZP), a bizottság alelnöke
Almássy Kornél (MDF), a bizottság alelnöke
Dr. Horváth Klára (MSZP)
Koscsó Lajos (MSZP)
Mohácsi József (MSZP)
Nagy Jenő (MSZP)
Páva Zoltán (MSZP)
Nagy Imre (MSZP)
Tóth József (MSZP)
Dr. Tóth József (MSZP)
Becsó Zsolt (Fidesz)
Hadházy Sándor (Fidesz)
Kovács Ferenc (Fidesz)
Szijjártó Péter (Fidesz)
Dr. Gyenesei István (független)

Helyettesítési megbízást adott

Páva Zoltán (MSZP) megérkezéséig Nagy Jenőnek (MSZP)
Nagy Imre (MSZP) megérkezéséig Mohácsi Józsefnek (MSZP)
Tóth József (MSZP) megérkezéséig Dr. Horváth Klárának (MSZP)
Becsó Zsolt (Fidesz) megérkezéséig Bánki Eriknek (Fidesz)
Lasztovicza Jenő (Fidesz) Hadházy Sándornak (Fidesz)
Szalay Ferenc (Fidesz) Kovács Ferencnek (Fidesz)
Szijjártó Péter (Fidesz) távozása után Becsó Zsoltnak (Fidesz)
Dr. Világosi Gábor (SZDSZ) Pál Bélának (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászóló:

Dr. Kis Norbert főosztályvezető (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)

Jelenlévők:

Kovács Zoltán szakértő (MDF)

Szilágyi Péter (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)
Cseri Noémi (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 32 perc)

Elnöki megnyitó

BÁNKI ERIK (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Sok szeretettel köszöntök mindenkit a Sport és turisztikai bizottság mai ülésén.

A napirend elfogadása

A mai ülésünknek elvileg egy napirendje van, a pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról kell tárgyalnunk.

A pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényjavaslat (T/5010. szám) (Font Sándor, Császár Antal (Fidesz), Bedő Tamás, Kis Péter László (MSZP), Dr. Simicskó István, Dr. Medgyasszay László (KDNP), Velkey Gábor, Dr. Bőhm András (SZDSZ), Karsai Péter és Pettkó András (MDF) képviselők önálló indítványa) (Módosító javaslatok megvitatása)

Az előterjesztő képviseletében kik vannak jelen?

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Kis Norbert vagyok, a FVM Jogi főosztályának a vezetője.

ELNÖK: Köszönöm szépen.

Mennénk sorba a módosító indítványokról, és azt kérném majd, hogy minden egyes módosítónál, amelyről szavaz a bizottságunk, ott a kormány álláspontját legyenek kedvesek majd jelezni.

1. ajánlási számon benyújtott módosító indítvány: Nagy István és képviselőtársai részéről érkezett.

Kérdezem a kormány álláspontját e tekintetben.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Az ajánlás első pontja támogatható.

ELNÖK: Köszönöm. Előterjesztők nevében valaki kívánja-e indokolni? (Nincs jelzés.) Nem.

Kérdezem a bizottság tagjait. Aki támogatja az 1. ajánlási sorszámon benyújtott módosító indítványt, az kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Ellenvélemény! Tartózkodás! Nem volt, a bizottság egyhangú döntésével támogatja.

A 2. ajánlási számon benyújtott módosító indítványról kérdezném a kormány álláspontját.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatható.

ELNÖK: Támogatható. Kérdezem a bizottság tagjait, ki az, aki támogatja a módosító indítványt. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Ellenvélemény! Tartózkodás! Nem volt. A bizottság egyhangú döntésével támogatja.

A 3-as ajánlási sorszámon szintén Nagy István és képviselőtársai nyújtottak be módosító indítványt, amely teljes mértékben hasonlít a 4-es ajánlási számon benyújtott Herbály Imre és Godó Lajos által jegyzett módosító indítványról.

Egyben kérdezem a kettőről a kormány álláspontját!

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Az ajánlás 3-as pontját nem tudjuk támogatni, a 4-es pontot igen - vannak nüansznyi különbségek.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem a bizottság tagjait. Ki az, aki a 3-as ajánlási sorszámon benyújtott módosító indítványt támogatja, az kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) 8 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) 10. A bizottság nem támogatta a 3-as ajánlási sorszámon benyújtott módosító indítványt.

Ki az, aki a 4-es ajánlási sorszámon benyújtott módosítót támogatja, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. 11. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 7. Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) Megállapítom, hogy 11 igen és 7 nemmel a bizottság támogatta.

Az 5-ös ajánlási sorszámon benyújtott módosító indítványról kérném a kormány álláspontját! Tóth András képviselő úr módosító indítványáról van szó.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Az ajánlás 5-ös pontja nem támogatható.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság tagjait kérdezem. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 3. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 10. Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) 3. Köszönöm szépen. Tehát a bizottság nem támogatja ezt a módosító indítványt.

6-os ajánlási számon Nagy István és képviselőtársainak módosító indítványa, amely hasonló a 7-es és a 8-as ajánlási számon benyújtott módosító indítványokhoz; úgyhogy a kormány álláspontját a háromról kérném, tehát 6-os, 7-es, 8-as.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 6-os és a 7-es nem támogatható, a 8-as támogatható.

ELNÖK: Köszönöm szépen.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 8-as az pusztán kodifikációs jogtechnikai szempontból tartalmaz jobb megoldásokat, mint a 7-es.

ELNÖK: Értem, köszönöm szépen. Akkor először a 6-os kérdezném. (Jelentkezés.)

Gyenesei képviselő úr!

DR. GYENESEI ISTVÁN (Független): Az összes többinél is hasonló problémával nézünk szembe, rendkívül hasonlóak ezek a javaslatok, alig van köztük érdemi különbség.

Ha azt kérhetném a kormány képviselőjétől, egyetlen mondatban, ha megmondaná, hogy miért támogatják azt, és miért nem támogatják a másikat, hogy egyáltalán tudjuk a részletes vita előtt, hogy mi az indoka annak, hogy az egyik támogatható, a másik nem, miközben nekünk kívül állóknak úgy tűnik, hogy nincs egyikkel sem gond különösebben.

ELNÖK: Megadnám a szót akkor a kormány képviselőjének!

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Például az ajánlás 3-as pontjánál ott természetesen mi is egyetértünk az elérni kívánt céllal, viszont ez jogilag nem megoldható, ugyanis EU-s rendelet már erre vonatkozóan tartalmaz rendelkezést, azt megismételni pedig nem lehet nemzeti jogszabályban. Tehát a célzott hatás így is el van érve már - ez több esetben előfordul, hogy uniós jogszabályt akarnak még egyszer megismételni a javaslattevők.

Az ajánlás 7-es, 8-as pontjánál pedig minimális megfogalmazásbeli a különbség, volt olyan javaslat, ami nagyjából szóról-szóra megegyezik, csak véletlenül szerkesztési hiba folytán kimaradt egy vagy két szó, vagy akár a számozása volt az egyik javaslatnak rosszabb, mint a másiknak.

DR. GYENESEI ISTVÁN (Független): Tökéletesen ugyanaz egyik másik, nekem ez a gondom. Köszönöm szépen.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Tényleg van, ahol csak egyetlenegy számozási hiba miatt tudjuk azt mondani, hogy ez jobb, mint a másik.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Azért is kértem, hogy együtt tárgyaljuk ezeket a pontokat, mert valóban szinte ugyanaz mind a három módosító indítvány ebben az esetben is, mondjuk a 6-os, 7-es, 8-as - a 7-es, 8-as szinte teljesen megegyezik.

Kérdezném még egyszer a bizottság tagjait, tehát a 6-os ajánlási számon benyújtott módosító indítvány Nagy István és képviselőtársai módosító indítványát. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egy kis figyelmet kérnék, képviselő hölgyem és uraim.

A 6-os ajánlási sorszámon benyújtott módosító indítványról kérem, hogy szavazzunk. Ki az, aki támogatja, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) 9. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 6. Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) 3. Nincs meg a támogatottsága.

Kérdezem a 7-est. Szintén Nagy István és képviselőtársainak a módosító indítványát ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 3. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 8. Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) 4. Köszönöm szépen.

Ki az, aki a 8-as ajánlási számon szereplő módosító indítványt támogatja, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) 10. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 4. Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) 3. Köszönöm szépen - ez megkapta a bizottsági többséget.

A 9-es ajánlási számon Herbály Imre és Godó Lajos képviselő urak módosító indítványa szerepel.

Kérdezem a kormány álláspontját!

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság tagjait kérdezem. Ki az, aki támogatja a módosító indítványt? (Szavazás.) Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) Aki tartózkodott? (Szavazás.) A bizottság egyhangú döntésével támogatja a 9-est.

A 10-es ajánlási számon Nagy István és képviselőtársainak a módosító indítványai szerepelnek, ami nagyon hasonló a 11-es ajánlási számon benyújtott Herbály Imre és Godó Lajos által jegyzettekhez.

Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 10-es és a 11-es nem támogatható azzal, hogy nincsen következetesen végigvezetve a törkölypálinka fogalom feltüntetése. Erre vonatkozóan már tettünk egy javaslatot, ami annyiban változik ehhez képest, hogy mindenhol következetesen vállalni, hogy vagy törkölypálinka, vagy pálinka; a jogszabály ennél csak két helyen volt feltüntetve, hogy vagy törkölypálinka a jogalkotó szándéka vagy pálinka - csak technikai ok miatt nem támogatjuk. Kapcsolódóval el tudjuk fogadni.

ELNÖK: Kapcsolódóval ezt lehet rendezni. Köszönöm szépen.

Tehát akkor először a 10-esről kérném a szavazást. Ki az, aki a 10-es ajánlási sorszámon benyújtott módosító indítványt támogatja? (Szavazás.) Senki nem támogatja.

Ki az, aki 11-es sorszámon benyújtottat támogatja? (Szavazás.) Szintén senki nem támogatja. Köszönöm szépen.

A 12-es ajánlási számon Nagy István és képviselőtársainak a módosító indítványa szerepel, amely hasonló a 13-as ajánlási számon benyújtott Herbály Imre és Godó Lajos képviselők által jegyzett módosító indítványhoz.

Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 12-es nem támogatható, a 13-as támogatható. Itt is az volt, hogy a 13-as kodifikációs szempontból minimálisan, de jobb megoldást tartalmaz.

ELNÖK: De mi a különbség, mert én szó szerint pont ugyanazt a két módosító indítványt látom. Az egyiket kormánypárti, a másikat ellenzéki jegyzi, ennyi a különbség.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Ez a különbség.

ELNÖK: Szóval ez a kodifikációs, akkor értem. (Almássy Kornél): Ez sem igaz, mert ötpárti.) Bocsánat, igen. Van külön, amit csak szocialisták jegyeznek, és úgy látom, hogy a kormány azt preferálja.

Megoldjuk a kormány képviselőjének a problémáját. Javasolja alelnök társam és én is a bizottságnak, hogy mindkettőt támogassuk, hiszen az álláspontunk szerint mindkettő alkalmas a feladat megoldására.

Kérdezném a bizottság tagjait, hogy a 12-es ajánlási számon benyújtott módosító indítványt támogatják-e. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Ellenvélemény! Tartózkodás! Nincs. Egyhangú döntéssel a bizottság támogatja.

A 13-as ajánlási számon szereplő indítványról mi az álláspontunk! (Szavazás.) Láthatóan ugyanez. Ellenvélemény! Tartózkodás! (Szavazás.) Nincs. A bizottság bölcs döntésével mindkét módosító indítványnak szabad utat engedett.

A 14-es és a 15-ös ajánlási számon megint egy hasonló helyzet van, itt is két módosító indítvány szerepel. Az egyik egy ötpárti, a másik pedig, a 15-ös ajánlási számon: Herbály Imre és Godó Lajos képviselők indítványa.

Kíváncsi lennék egyébként - itt az időrendi benyújtást nem látom -, hogy hogy történt ez, gyakorlatilag teljes egészében azonos tartalmú módosítók érkeznek sorra.

Kérdezem a kormány álláspontját e tekintetben, tehát a 14-es és a 15-ös ajánlási számon szereplő módosító indítványokról mi az álláspontja.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 14-es nem támogatható, mert abban különbözik egy másik javaslattól, azt nem tartjuk indokoltnak, a 15-öst támogatható. (Zaj, beszélgetés.)

ELNÖK: Még egyszer, mi a különbség? A 14-esben mi a probléma?

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 14-esnél azt mondja a második bekezdés, hogy a Tanács tagjai: az agrárpolitikáért felelős miniszter kettő képviselője, az adópolitikáért felelős miniszter egy képviselője, valamint a szakmai szervezetek tíz jelöltjét - itt a Pénzügyminisztérium, tehát az adópolitikáért felelős miniszter képviselője az, amire mi azt mondjuk, hogy azt nem tudjuk támogatni. Itt a 15-ösben ...

ELNÖK: A 15-ösben bent vannak.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 15-ösnél a második bekezdésnél a FVM is bent van, a másiknál pedig az FVM és a PM irányít. Ott volt egy dátum, amiben eltérés volt.

Tehát a 14-es nem támogatható a tárcákkal egyeztetett álláspont szerint, a 15-ös pedig igen. (Közbeszólások.) Ez a Pálinka Tanács: legalábbis itt is az előterjesztőkkel volt egy 8 órás egyeztetésünk, ott végigvettük a jogosítványokat és a szakmai szervezetek, illetve az előterjesztőkkel folytatott megbeszélés alapján egyébiránt ez a Pálinka Nemzeti Tanács egy konzultatív véleményező jellegű jogosítványkörrel fog rendelkezni, nem pedig egy olyan kvázi hatósági jogkörrel, ami az eredeti javaslatban szerepelt volna.

ELNÖK: Gyenesei úr!

DR. GYENESEI ISTVÁN (Független): Pontosan értem egyébként az indoklást, de ezen az alapon akkor az agrártárcának sem kellene ott lennie, tudniillik, ha valakinek, akkor a Vám- és Pénzügyőrségnek nagyon komoly szerepe van a zárjegyes és a zárjegynélküli, tehát minden részében a pálinkának - ha valaki szankcionálhat, akkor ő szankcionálhat. Tehát egy konzultatív tanácsba ott kell lenni neki egyébként meggyőződésem legalább annyira, mint az FVM tárcának, kizártnak tartom, hogy ne legyen ott ebben az esetben.

ELNÖK: Egyetértek a képviselő úrral, én magam is ezt a módosító indítványt támogatom. Nem véletlenül mondom, hogy ötpárti volt a benyújtása.

Szavazzunk. Tehát a 14-es sorszámon, az ötpárti módosító indítványról kérdezem először a bizottság tagjainak az álláspontját. Ki az, aki ezt támogatja? (Szavazás.) Köszönöm szépen. Ellenvélemény! Tartózkodás! (Szavazás.) Nincs. A döntés egyhangú.

És ki az, aki a 15-ös ajánlási számon szereplő, a Godó Lajosék által benyújtott módosító indítványt támogatja? (Szavazás.) 10. Ki az, aki nem támogatja? Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) 9. Köszönöm szépen. Ez is megkapta a bizottsági többséget.

A 16-os ajánlási számon Nagy István és képviselőtársai indítványa szerepel. Ugyanitt, ugyanebben a témakörben a 17-es ajánlási számon - gondolom, nem lepi meg a bizottság tagjait - Herbály Imre és Godó Lajos képviselő urak indítványa.

Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 16-os nem támogatható, a 17-es támogatható.

ELNÖK: Indoklást kérnék szépen hozzá.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Itt van az új második bekezdés: A Tanács működési feltételeiről az agrárpolitikáért felelős miniszter gondoskodik; a másiknál pedig az agrárpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium látja el, ennek a megfogalmazásbeli különbsége valamelyest.

ELNÖK: Almássy Kornél képviselő úr, alelnök úré a szó!

ALMÁSSY KORNÉL (MDF): Én azért itt érzek különbséget, a Tanács működési feltétele, meg a Tanács titkársági feladatai között van különbség. Tehát azt gondolom, hogy itt nem véletlenül az ötpárti lenne szerintem a szimpatikusabb, mert az lenne biztosítva, hogy az a Tanács valóban működni fog - úgyhogy kérem a bizottságot, hogy az ötpártihoz ragaszkodjunk az előző menetrend szerint.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem a bizottság tagjait ezután, tehát ki az, aki a 16-os ajánlási számon szereplő ötpárti módosító indítványt támogatja, az, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen. 13. Tartózkodás! (Szavazás.) 8. Ellenvélemény! (Szavazás.) Nem volt. Köszönöm. Tehát támogatta a bizottság.

A 17-es ajánlási számon Godó Lajos és Herbály Imre képviselő urak módosító indítványát ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 10. Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) 9. Ki az, aki ellene szavazott? (Szavazás.) Ilyen nincs. Ezt is támogatta a bizottság.

A 18-as ajánlási számon szereplő módosító indítvány következik, amely Nagy István és képviselőtársainak az indítványa.

Kérdezem a kormány álláspontját e tekintetben.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 18-as támogatható.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság tagjait kérdezem. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Köszönöm. Ellenvélemény? (Szavazás.) Tartózkodás? (Szavazás.) Nem volt, egyhangú döntésével támogatja a bizottság is.

A 19-es ajánlási számon jegyzett indítvány szintén ötpárti.

Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 19-es támogatható.

ELNÖK: Köszönöm. A bizottság tagjait kérdezem. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Köszönöm. Ellenvélemény? Tartózkodás? (Szavazás.) Nem volt, a döntés egyhangú.

A 20-as ajánlási számon Herbály Imre és Godó Lajos képviselő urak indítványai.

A kormány álláspontja!

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 20-as támogatható.

ELNÖK: A kormány támogatja. Köszönöm. A bizottság tagjait kérdezem. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 10. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 7. Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) 2. Köszönöm szépen. A bizottság támogatta.

A 21-es ajánlási számon Nagy István és képviselőtársai, ismét egy ötpárti indítvány.

Kérdezem a kormány képviselőjét.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 21-es nem támogatható.

ELNÖK: Indoklás!

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Itt a szeszesitalok jövedéki adója és a bérfőzési adó nem szolgál egyfajta tanácsi - pálinka nemzeti tanácsi - járulékként, az adóbevételeket ilyen módon nem lehet megpántlikázni. Az adóbevételek felhasználásáról egyébként sem dönthet egy felkérés alapján létrejött, közhatalommal nem rendelkező, jogi személyiséggel sem rendelkező tanácsadó konzultatív szervezet, ez durván egy milliárd forint lenne, amit ezek szerint úgy használna fel ez a szervezet, ahogy ő gondolja.

ELNÖK: Köszönöm.

Gyenesei képviselő úr!

DR. GYENESEI ISTVÁN (Független): Az érvelést értem, viszont a célt is tiszteletben kellene tartani. Tehát azt, hogy az így befolyt bevételnek a 2 százaléka vagy a 2 százalékának megfelelő összeget, szerintem ez ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy ebből van ez a 2 százalék, vagy pedig másból, de garantált - a lényeg az, hogy garantálni kell. Tehát itt, ha mást nem, akkor egy kapcsolódót kellene ehhez nekünk benyújtani vagy ezt elfogadni.

ELNÖK: Köszönöm képviselő úr. Azért sem értem a kormány érvelését, hiszen az eredeti szövegben is szerepelt a 2 százalék - itt a módosítás csak arra vonatkozik, hogy a szeszesitalok helyett kereskedelmi és bérfőzött pálinka és törkölypálinka szerepel a módosító indítvány szerint, tehát nem értem az indoklást. (Dr. Gyenesei István: A minimum került ki az eredetiből.) A minimum, értem.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Az eredetivel kapcsolatban is ugyanez volt a fenntartásunk, az előző módosító javaslat az egészet törli.

ELNÖK: Értem. Köszönöm. Kérdezem a bizottság tagjainak a véleményét. Ki az, aki támogatja az ötpárti módosító indítványt. (Szavazás.) 8. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 2. Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) 8. Köszönöm szépen. A bizottság nem támogatja.

A 22-es ajánlási számon szintén egy ötpárti módosító indítvány.

Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatható.

ELNÖK: Köszönöm. A bizottság tagjait kérdezem. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Köszönöm. Tartózkodás, ellenvélemény nem volt, itt is egyhangú.

A 23-as ajánlási számon szereplő módosító indítvány szintén egy ötpárti.

Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatható.

ELNÖK: Köszönöm. Kérdezem a bizottság tagjait. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Köszönöm. Ellenvélemény? Tartózkodás? Nem volt, a döntés egyhangú.

A 24-es ajánlási számon szintén egy ötpárti módosító indítvány.

Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Ez nem támogatható. Ezzel kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy tudomásom szerint az előterjesztők és az illetékes minisztérium között folyt egy egyeztetés a múlt héten és ennek megfelelően reményeink szerint benyújtásra kerül egy kapcsolódó módosító, ami már megfelel mind az előterjesztők szándékának, mind a minisztérium által biztosítani tudott feltételeknek.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ezekkel a kiegészítésekkel a bizottság tagjait kérdezem, ki az, aki támogatja ezt a módosító indítványt. (Szavazás.) Senki nem támogatja. Köszönöm.

A 25-ös és 26-os ajánlási számon megint két hasonló tárgyú indítvány. A 25-ös sorszámon egy ötpárti, a 26-oson Herbály Imre és Godó Lajos képviselők indítványa.

Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 25-ös nem támogatható, a 26-os szintén nem támogatható, de itt lenne két kapcsolódó módosító, ami ezt a módosító javaslatot kettészedné.

Az egyik az a hatályba léptető rendelkezések miatt, tekintettel arra, és ezt szeretném külön felkérésre is hangsúlyozni, itt notifikációs kötelezettségek állnak fent. Ez azt jelenti, tehát hogy ha a részletes vita lezárult és van egy többé-kevésbé végleges szöveg, amit a parlament nagy valószínűséggel el fog fogadni, akkor még mielőtt lesz a koherencia szavazás az Alkotmányügyi bizottságban, akkor ezt a közel végleges tervezetet be kell küldenünk Brüsszelbe, hogy egy notifikációs eljárásnak vessék alá, aminek az időigénye minimálisan 3 hónap, hogy ha észrevételeket tesz valamelyik tagállam, akkor ez 6 hónapra bővülhet. Ezért egy előkészített kapcsolódó módosító, amit reményeim szerint akkor be fognak nyújtani a javaslattevők, az a hatálybalépést úgy fogja változtatni nagy valószínűséggel, hogy ne konkrét dátum legyen. A második módosítás ehhez kapcsolódóan pedig akkor szétszedi a felhatalmazó rendelkezéseket, ott technikailag két külön kapcsolódó módosító lesz - abban egyébként nincsen változás a felhatalmazó részekben.

ELNÖK: Köszönöm. Tehát akkor a 25-öst és a 26-ost sem támogatja, de ehhez kapcsolódó módosító lenne, ami rendezi ezt a kérdést. Köszönöm.

Ezek alapján kérdezem a bizottság tagjait, ki az, aki támogatja a 25-ös ajánlási számon szereplő módosító indítványt. (Szavazás.) Senki nem támogatja.

Ki az, aki támogatja a 26-os ajánlási számon szereplő módosító indítványt. (Szavazás.) Ezt sem támogatta a bizottság egyetlen tagja sem.

A 27-es ajánlási számon szereplő módosító indítvány szintén egy ötpárti.

Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatható.

ELNÖK: Köszönöm. A bizottság tagjait kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) Köszönöm. Ellenvélemény? Tartózkodás? (Szavazás.) Nincs. A döntés egyhangú.

A 28-as, 29-es szintén két hasonló módosító indítvány. A 28-as sorszámon Herbály Imre és Godó Lajos, a 29-es ajánlási számon egy ötpárti.

Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Mind a két esetben nem támogatható azzal, hogy itt van egy kodifikációs pontosítás, amivel kapcsolatban egy kapcsolódó módosító már készült. Itt pusztán arról van szó, hogy az uniós jogszabályhelyeknek való megfeleltetés leírása nem kellően pontos, tehát jobban kell részletezni - tényleg egy ilyen jogtechnikai jellegű dolog. Ez is már eljuttatásra került és akkor reményeink szerint egy kapcsolódó módosító ezt megnyugtatóan rendezi, technikai jellegű.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A kiegészítésekkel együtt kérdezem a bizottság tagjait. A 28-as ajánlási számon szereplő módosító indítványt ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 3. Köszönöm. Tartózkodás? Ellenvélemény? (Szavazás.) 12. Köszönöm. A bizottság nem támogatja.

A 29-es ajánlási számon szereplő indítványt ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A bizottság közül senki nem támogatja.

A 30-as ajánlási számon - ami egyben az utolsó módosító indítvány, melyről szavaznunk kell - egy ötpárti indítvány szerepel.

Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatható.

ELNÖK: Köszönöm. A bizottság tagjainak kérdezem az álláspontját. (Szavazás.) Köszönöm. Ellenvélemény? Tartózkodás? (Szavazás.) Nem volt. A bizottság a módosító indítványt egyhangúlag támogatja.

Köszönöm az előterjesztőknek a részvételt, ezt a napirendi pontot lezárom.

Egyebek

Egy kérdésem lenne az egyebek között a képviselőtársaimhoz. Szerepel az áprilisi munkatervben, hogy Európa kulturális fővárossá pályázat beruházások előkészítettségéről egy beszámolót tartana Pécs város polgármestere, illetve a programiroda. A polgármester úrnak az volt a kérése, hogy egy kihelyezett bizottsági üléssel menjünk el Pécsre, és ott megmutatná a helyszíneket. A hét mely napja lenne alkalmas a bizottság tagjainak? Keddre koncentrálva megpróbálunk egy időpontot keresni. Köszönöm szépen.

A bizottsági ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 02 perc)

 

 

Bánki Erik
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné