-17/2008.
(STB-56/2006-2010.)

KSB-10/2008.
(KSB-51/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának,
valamint Sport- és turisztikai bizottságának
2008. június 19-én, csütörtökön, 10 órakor
a Parlament Delegációs termében
megtartott együttes üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A Kulturális és sajtóbizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

A Sport- és turisztikai bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló: *

Elnöki bevezető *

A határozatképesség megállapítása, szavazás a napirendről a Kulturális és sajtóbizottság részéről *

A határozatképesség megállapítása, szavazás a napirendről a Sport- és turisztikai bizottság részéről *

 

Napirendi javaslat

  1. Dr. Veres János pénzügyminiszter meghallgatása az Advertum Kft. részére nyújtott kormányzati hitelgarancia témájában
  2. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A Kulturális és sajtóbizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Pető Iván (SZDSZ), a bizottság elnöke

Halász János (Fidesz), bizottság alelnöke
Gulyás Dénes (Fidesz)
Kiss Attila (Fidesz)
Tellér Gyula (Fidesz)
Vincze László (Fidesz)
Dr. Lukács Tamás (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz) Tellér Gyulának (Fidesz)
Kubatov Gábor (Fidesz) Gulyás Dénesnek (Fidesz)
Dr. Gyimesi Endre (Fidesz) Kiss Attilának (Fidesz)

A Sport- és turisztikai bizottság részéről

Megjelent

Bánki Erik (Fidesz), a bizottság elnöke
Becsó Zsolt (Fidesz)
Hadházy Sándor (Fidesz)
Szijjártó Péter (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Almássy Kornél (MDF) Bánki Eriknek (Fidesz)
Kovács Ferenc (Fidesz) Becsó Zsoltnak (Fidesz)
Lasztovicza Jenő (Fidesz) Hadházy Sándornak (Fidesz)
Szalay Ferenc (Fidesz) Szijjártó Péternek (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló:

Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 15 perc)

Elnöki bevezető

DR. PETŐ IVÁN (SZDSZ), a Kulturális és sajtóbizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Jelenlévők! Üdvözlök mindenkit a kulturális és sajtóbizottság, illetve a sport- és turisztikai bizottság nevében. A jelenlévők nyilván tudják, hogy a Fidesz képviselőcsoportjának bizottsági tagjai, illetve a Kereszténydemokrata Néppárt bizottsági tagjai kezdeményezték a két bizottság együttes ülését az Advertum Kft. részére nyújtott kormányzati hitelgarancia ügyében, a pénzügyminiszter meghallgatása érdekében.

A bizottsági ülést megkezdjük. Csak a sajtó képviselői, illetve az érdeklődők, kívülállók számára mondom, hogy az együttes bizottsági ülés megtartásának sajátos szabályai vannak, a két bizottságnak külön-külön kell szavaznia a napirendről. Ennek megfelelően elnöktársammal, kollégámmal abban állapodtunk meg, hogy én kezdem az ülés vezetését - abc-sorrendben haladva a bizottságok névsorában -, először a kulturális bizottság szavaz a napirendi javaslatról, majd a sportbizottság; a rövidség kedvéért mondom így a bizottságok nevét.

Ennek megfelelően most már, mint kulturális bizottsági elnök, és nem az egész ülés levezető elnökeként kérdezem a kulturális bizottság tagjait, hogy a javasolt napirendhez van-e valakinek észrevétele. Halász alelnök úr!

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársak! Együttes rendkívüli bizottsági ülést kezdeményeztünk. A teremben, ha körbenézünk, lehet látni, hogy az országgyűlési képviselők közül itt vannak a Fidesz, a Kereszténydemokrata Néppárt és a Szabad Demokraták Szövetségének képviselői, a szocialista frakció tagjai viszont, akik a hírek szerint egész nyáron dolgoznak, nincsenek itt. Valami hibázik az ő kijelentésükben, ennek ellenére olyan fontos ügyről van szó, amelyről véleményem szerint tárgyalni kell, és itt, a napirendi javaslathoz kapcsolódva szeretném elmondani, hogy látható, a szocialista kormány egy olyan kormánygaranciát adott 2,1 milliárd forintos értékben egy magáncégnek, amelyből ő országos médiahálózatot építhet. Látható, hogy ez egy olyan ügy, amit nem lehet szó nélkül hagyni, példátlan, európai uniós normákba ütközhet. Az Állami Számvevőszéknek véleményem szerint vizsgálnia kell ennek jogszerűségét, azt, hogy az államháztartási törvénynek megfelel-e. Olyan ügy ez, amely...

ELNÖK: A napirendi javaslathoz kérem az észrevételt!

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Olyan ügy ez, amely azt kívánja, hogy ha most nem tudunk együttes ülést tartani, a kulturális bizottságnak önállóan akkor is meg kell vizsgálnia az ügynek ezt a részét. Szeretném jelezni már előre, hogy kezdeményezni fogunk önálló, rendkívüli kulturális bizottsági ülést, mert láthatóan a kulturális bizottság a szocialisták nélkül is határozatképesen körbe fogja tudni járni ezt a kérdést, ha ma nem, akkor a következő napokban. Köszönöm a figyelmüket.

ELNÖK: Köszönjük szépen. A jegyzőkönyv kedvéért jegyzem meg, hogy ez nem a mai napirend kiegészítése, hanem ezek olyan megjegyzések, amelyek bármikor megtehetők az ülésen kívül, de akkor most a nyilvánosság tájékoztatást kapott a Fidesz álláspontjáról, illetve szándékairól.

Bocsánatot kérek, hogy a jelenlévők üdvözlésekor külön nem üdvözöltem államtitkár urat, aki a minisztert helyettesíti, de annyira a parlament részének tekintem, hogy ezért maradt ez el; még egyszer elnézést kérek.

A határozatképesség megállapítása, szavazás a napirendről a Kulturális és sajtóbizottság részéről

Megint csak a sajtó képviselőinek tájékoztatására mondom, bár nyilván tudják, hogy helyettesítési lehetőség van a bizottságban, aki két kézzel szavaz, az leadta a helyettesítést igazoló papírt.

Ha több észrevétel nincs a javasolt napirendhez, kérdezem a bizottság tagjait, hogy ki az, aki a javasolt napirendet megszavazza. Aki igen, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tíz.

A bizottság 19 tagú, 3 helyettesítés van, tehát a kulturális bizottság a javasolt napirendet elfogadta.

Átadom a szót Bánki Erik elnök úrnak.

A határozatképesség megállapítása, szavazás a napirendről a Sport- és turisztikai bizottság részéről

BÁNKI ERIK (Fidesz), a Sport- és turisztikai bizottság elnöke: Köszönöm, elnök úr. A Sport- és turisztikai bizottság tagjai is írásban előre megkapták a mai ülésre szóló meghívót. Kérdezem a bizottság tagjaitól, hogy a napirendi pontokkal kapcsolatban van-e bármilyen észrevételük, esetleges módosítási javaslatuk. Szijjártó Péter képviselő úr, öné a szó.

SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt bizottsági Tagok! Tisztelt Államtitkár Úr! Egészen megmagyarázhatatlan és felháborító az a színjáték, ami itt zajlik. A bizottság ellenzéki tagjai, fideszes tagjai kezdeményeztek egy rendkívüli bizottsági ülést egy olyan ügyben, amelyben 5 milliárd forintnyi kormányzati garanciavállalásról, kormányzati kezességvállalásról van szó, egyszerűen azért, mert az embereknek igenis joguk van tudni, hogy hogyan lehet az, hogy egy magáncég számára a kormány több mint 2 milliárd forintnyi kezességvállalást ítél meg egy országos médiahálózat létrehozására. Ez példátlan, felháborító és demokráciában elfogadhatatlan, mint ahogy az is egyébként, tisztelt elnök úr, hogy kormánypárti bizottsági tagok jól láthatóan bojkottálják az ülést, és jól láthatóan próbálják megmenteni a pénzügyminisztert vagy a pénzügyminiszter személyes képviselőjét attól, hogy kínos kérdésekre választ kelljen adnia. Így a mai napon bizottsági keretek között valószínűleg nem fogjuk megtudni, hogy hogyan fordulhat elő az, hogy kormányzati garanciavállalás születik meg magán-médiahálózat létrehozására, hogy mire akarják ezt használni, hogy milyen összefüggésben van ez az egyértelmű politikai, belpolitikai szituációval, hogy milyen összefüggésben van ez azzal, hogy a szocialisták felismerték, hogy előrehozott választások lesznek, előrehozott választásokra van szükség, és hogy mire akarják használni az előrehozott választásokkor ezt az országos médiahálózatot. A szocialista képviselők most megmentették ezen válaszadási kötelezettségektől a pénzügyminisztert vagy annak a személyes képviselőjét.

Én azt javaslom, elnök úr, hogy találjuk meg a módját annak, hogy a parlamenti, értem ez alatt, hogy házszabályi, illetve bizottsági keretek között hogyan tudjuk biztosítani azt, hogy a magyar emberek információkhoz jussanak ebből a szempontból, és hogy megtudják a kormányzat szándékát. Arról már nem is beszélve, amire Halász alelnök úr is utalt, hogy éppen két napja hallottunk egy veretes frakcióvezetői nyilatkozatot, amely arról szólt, hogy a szocialista frakció ezt a nyarat munkával fogja tölteni, nem mennek szabadságra - a kérdés az, hogy hol vannak.

Tisztelt elnök úr, én végtelenül arcátlannak és felháborítónak tartom, ami itt a mai napon történik, ezért azt javaslom, konzultáljunk a kulturális bizottság ellenzéki tagjaival, hogy milyen módon képzelhető el az, hogy biztosítsuk ennek az egész 5,2 milliárd forintos kezességvállalásnak a nyilvánosságát, az embereknek ugyanis joguk van tudni, hogy mit, miért és milyen körülmények között döntött a kormány.

BÁNKI ERIK (Fidesz), a Sport- és turisztikai bizottság elnöke: Köszönöm, képviselő úr.

Számomra is érthetetlen az, hogy a mai napon miért határozatképtelen a Sport és turisztikai bizottság, hiszen a 19 főből, aki elvileg a bizottság tagja lenne, pillanatnyilag 18 fő tölt be bizottsági tagságot. Itt is mulasztásban van a parlament, hiszen Gyenesei István miniszter úr, aki a bizottság tagja volt, már körülbelül három hete lemondott a bizottsági tagságáról, és még az utolsó parlamenti ülésnapon lehetőség lett volna arra, hogy feltöltsük ezt a helyet, de a Ház vezetése semmit nem tett annak érdekében, hogy ez megtörténjen. A 18 tag közül összesen ketten jelezték, hogy a mai ülésen nem tudnak részt venni: Világosi Gábor úr, az SZDSZ képviselője, aki nem tudott gondoskodni a helyettesítéséről, illetve Pál Béla MSZP-s alelnök, a többi szocialista képviselő semmiféle jelzést nem adott arra vonatkozóan, hogy miért nem vesz részt, illetve hogy egyáltalán nem vesz részt a bizottság mai ülésén. A képviselő úrral tökéletesen egyetértek abban, hogy a bizottsági munka megcsúfolása az ilyen típusú magatartás, amit a magam részéről mint a bizottság elnöke is elfogadhatatlannak tartok.

Egyébként a jelenléti ív alapján megállapítható, hogy a Fidesz-munkacsoportja teljes létszámban képviselteti magát a helyettesítésekkel, illetve a bizottság MDF-es tagja, Almássy Kornél úr is gondoskodott a helyettesítéséről, de így a 18 tag közül mindösszesen 8-an vagyunk szavazóképesek, ilyen módon a bizottság sajnos nem határozatképes. Éppen emiatt a mai napirendről nem tudok szavazást elrendelni.

Azt tudom tenni, miután az ügy a megítélésem szerint rendkívül fontos, hogy kezdeményezni fogom a bizottság újbóli összehívását - reményeim szerint ez a jövő héten megtörténhet. Azt sem értem egyébként bizottsági elnökként, hogy miért nem maga a miniszter látogatott el két parlamenti bizottság együttes ülésére, annak ellenére, hogy a titkársággal le lett egyeztetve, és a miniszter úr jelezte, hogy számára ez az időpont alkalmas és elfogadható.

Ilyen módon tehát nem tudunk ma napirendet elfogadni, és meg kell állapítanom, hogy a Sport- és turisztikai bizottság mai ülése az MSZP-s képviselők jelenlétének hiányában nem határozatképes.

ELNÖK: (Keller László jelzésére:) Egy pillanat, államtitkár úr, látom a jelentkezését.

Megint csak a nem parlamenti képviselők számára mondom, hogy az ilyen együttes bizottsági üléseknél az a szabály, hogy a két bizottság külön-külön szavaz a napirendről, és ha mindkét bizottság elfogadja a javasolt napirendet, akkor meg lehet tartani az együttes bizottsági ülést. Azt a megoldást nem lehet választani, ami laikusok számára kézenfekvőnek tűnik, hogy az egyik bizottság határozatképes, és az külön ülést tart, hiszen olyan bizottsági ülés nem lett mára meghirdetve, amely csak a kulturális bizottságot hívja össze. Az egy új bizottsági ülés új napirendi javaslattal, és így tovább. Ez volt a bizottsági elnöki megjegyzésem, tájékoztatásom, ha tetszik.

Azt képviselőként jegyzem meg, hogy a képviselők nem szokták a bizottsági ülésről való távolmaradásukat általában nem szokták bejelenteni, ki-ki a frakciója felé számol el, és sok olyan megjegyzés hangzott el itt, amelyhez minden képviselőnek joga van, de a bizottsági ülés napirendjének megszavazása előtt a bizottsági ülés napirendi pontjáról érdemben nem lehet vitatkozni. Éppen ezért azt tartom sportszerűnek, ha az államtitkár úr is tesz egy nyilatkozatot, és ezzel lezárjuk a bizottsági ülést, hiszen nincs elfogadott napirend. Azt, hogy kinek mi a szándéka a jelenlévők közül, hallottuk, Halász alelnök úr bejelentette, hogy kezdeményezik a kulturális bizottság ülését. A másik bizottság szuverén bizottság, amely majd eldönti, hogy mit tesz.

Annak előrejelzésével tehát, hogy azt javaslom, bárkit ingerlő megjegyzés hangzik is el, ne folytassuk le napirend nélkül a vitát, a sportszerűség jegyében, azt gondolom, az államtitkár urat is megilleti a szó, hiszen minősítő megjegyzések hangzottak el. Akkor megadom a szót az államtitkár úrnak, és utána bezárom a bizottsági ülést.

KELLER LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Urak! Tisztelt határozatképtelen Együttes Bizottsági Ülés! Arra tekintettel kértem szót, hogy Szijjártó Péter képviselő úr személyemet érintően is megszólalt, nevezetesen arra utalt a megszólalásában, hogy itt akár a pénzügyminiszternek, akár az államtitkár úrnak valamilyen mentsvárra van szüksége annak érdekében, hogy a kérdések elől megmeneküljön. Határozottan szeretném rögzíteni, hogy mind a pénzügyminiszter, mind pedig az államtitkár teljes mértékben készen áll a kérdések megválaszolására, és amennyiben úgy gondolják, hogy ezt a témát, amelyet most napirendre tűztek, valóban érdemben meg akarják vitatni, akkor csak segítségképpen azt szeretném javasolni, hogy lapozzák fel a 2001-es kormánydöntéseket, azt, amelyben 8,3 milliárd forintos kezességvállalásra került sor, és javaslom, hogy frakcióülésen, Fidesz-frakcióülésen hallgassák meg Varga Mihály akkori pénzügyminiszter urat annak érdekében, hogy a megismerésük teljes legyen. Köszönöm szépen, elnök urak.

ELNÖK: Tisztelt Bizottságok! Tisztelt Jelenlévők! Ha jól értem a helyzetet, lesz mód arra, hogy a kormány kifejtse a maga álláspontját, lesz mód arra, hogy a képviselők kifejtsék a maguk álláspontját. Nincs elfogadott napirendje a jelen lévő testületek ülésének, tehát a bizottsági ülést bezárom. Ha jól értem, a közeljövőben találkozunk ugyanebben az ügyben.

Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 29 perc)

Dr. Pető Iván

a Kulturális és sajtóbizottság elnöke

Bánki Erik

a Sport- és turisztikai bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Bihariné Zsebők Erika és Molnár Emese