STB-27/2008.
(STB-66/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Sport- és turisztikai bizottságának
2008. november 10-én, hétfőn 08.00 órakor
a Képviselői Irodaház 520. számú tárgyalójában
megtartott üléséről

 

 

 

Tartalomjegyzék

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Elnöki megnyitó, szavazás a napirendről *

Tájékoztató az 1031/2008. (V. 20.) kormányhatározat végrehajtásáról *

Keller László szóbeli tájékoztatója *

Képviselői hozzászólások *

Keller László reflexiói *

Elnöki reflexiók *

Keller László reagálása *

Tájékoztató a golf Senior Európa bajnokság, valamint az European Young Masters versenyek megrendezéséről *

Sugár András szóbeli tájékoztatója *

Hozzászólások *

Tájékoztató a 2010. évi úszó Európa-bajnokság megrendezéséről *

Gyárfás Tamás szóbeli kiegészítője *

Képviselői hozzászólások *

Kemény Dénes hozzászólása *

Elnöki zárszó *

 

 

Napirendi javaslat

1. Tájékoztató az 1031/2008. (V. 20.) kormányhatározat végrehajtásáról

Előterjesztő:

Pénzügyminisztérium képviselője

2. Tájékoztató a golf Senior Európa-bajnokság, valamint az European Young Masters versenyek megrendezéséről

Előterjesztő:

Sugár András, a Magyar Golf Szövetség elnöke

3. Tájékoztató a 2010. évi úszó Európa-bajnokság megrendezéséről

Előterjesztő:

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke

4. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Bánki Erik (Fidesz), a bizottság elnöke
Pál Béla (MSZP), a bizottság alelnöke
Koscsó Lajos (MSZP)
Mohácsi József (MSZP)
Nagy Jenő (MSZP)
Páva Zoltán (MSZP)
Nagy Imre (MSZP)
Tóth József (MSZP)
Becsó Zsolt (Fidesz)
Hadházy Sándor (Fidesz)
Lasztovicza Jenő (Fidesz)
Kovács Ferenc (Fidesz)
Szijjártó Péter (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Horváth Klára (MSZP) Koscsó Lajosnak (MSZP)
Dr. Tóth József (MSZP) Tóth Józsefnek (MSZP)
Becsó Zsolt (Fidesz) megérkezéséig Kovács Ferencnek (Fidesz)
Szalay Ferenc (Fidesz) Lasztovicza Jenőnek (Fidesz)
Szijjártó Péter (Fidesz) megérkezéséig Hadházy Sándornak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár
Sugár András, a Magyar Golf Szövetség elnöke
Hegyi Attila (Magyar Golf Szövetség)
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke
Kemény Dénes vízilabda szövetségi kapitány

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 08 óra 07 perc)

Elnöki megnyitó, szavazás a napirendről

BÁNKI ERIK (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó reggelt kívánok mindenkinek! Sok szeretettel köszöntök mindenkit, a Sport- és turisztikai bizottság tagjait, a megjelent érdeklődőket és vendégeket. A mai ülésünknek az írásbeli meghívóban szereplő pontok szerint tartanánk meg. Kérdezem, hogy van-e valakinek ezzel kapcsolatban módosítási javaslata. (Nincs jelentkező.) Amennyiben nincs, akkor azt kérem, hogy aki a kiküldött napirendi pontokkal egyetért, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Egyhangú. A bizottsági ülésünk határozatképes.

Tájékoztató az 1031/2008. (V. 20.) kormányhatározat végrehajtásáról

Első napirendi pontunk keretében egy tájékoztatót hallgatnánk meg Keller László államtitkár úrtól, amely az 1031/2008-as kormányhatározat végrehajtásáról szól. Ez a bizonyos Advertum Kft. irányában vállalt állami kezességvállalás, amelyben a bizottság két alkalommal tartott volna rendkívüli ülést még a nyár folyamán, amikor a szocialista képviselők nem jöttek el a bizottság ülésére és emiatt nem voltunk határozatképesek, csak a parlament Kulturális és sajtó bizottsága tudta ezt a kérdéskört megtárgyalni. Én azóta az eltelt időszakban tárgyaltam az APEH elnökével, aki jelezte, hogy igazából nincs hatásköre ebben a kérdésben, mármint ami a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga 3,1 milliárdos adósságállományát illeti, tárgyaltam a pénzügyminiszter úrral és kértem, hogy ne ezt a megoldást válassza. Ne közvetlenül az Advertum Kft.-n keresztül próbálja rendezni a Liga tartozását, hanem ahogy azt a Liga is vállalta, a Ligával egy közvetlen megállapodás keretében szülessék a mostanihoz hasonló, ám nem 5,2 hanem 3,1 milliárd forintról szóló állami kezességvállalás, melynek feltételrendszerei között a Liga ugyanígy, ahogy az Advertum vállalná, 15 év alatt visszafizetné ezt az adósságát.

Meg kell állapítani, amit már korábban is több alkalommal megtettünk, hogy a Liga, bár a tőkét nem tudta törleszteni, a kamatokat az utolsó fillérig megtérítette, közel másfél milliárd forintot fizetett ki így is a hét év során. Éppen ezért kéri azt, hogy ugyanolyan feltételek mellett, amelyet az Advertum kapott, lehetőséget biztosítson a számára a kormány és ő így rendezné a hátralévő adósságát.

A korábbi bizottsági ülésen sok kérdést felmerült, amire azóta sem kaptunk választ, ezt szeretném majd az államtitkár úrtól megkérdezni. Többek között arra sem kaptunk választ, hogy miért pont az Advertum Kft.-t választotta ki a kormány, miért az Advertum számára szól az állami kezességvállalás. Veres János pénzügyminiszter az elmúlt időszakban tárgyalt a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga elnökével, azon a megállapodáson miről volt szó, mi az álláspontja a kormánynak a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga kezdeményezésével kapcsolatban, miszerint ő maga szeretné rendezni az adósságállományát. Az is kérdésem lenne, hogy az Állami Adósságkezelő Központ által kiírt pályázat végül is eredményesnek tekinthető-e. Hiszen már három ajánlat érkezett, abból az egyik érvénytelen. Történt-e azóta lehívás? Kötött-e hitelszerződést az Advertum Kft. valamely bankkal, köztük nyilván a Magyar Fejlesztési Bankkal, amiről nyilván a kormánynak tudnia kell?

Végül azt kérdezném még államtitkár úrtól jómagam, hogy mi az oka annak, hogy a Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligával nem történt már korábban megállapodás. Ezek voltak azok a kérdések, amelyek már korábban felmerültek, de a mai napig nem kaptunk erre érdemi választ. Kérdezem a képviselőtársaimat, illetve elsőként államtitkár urat, hogy van-e még olyan új fejlemény, amit a minisztérium által átküldött egyoldalas háttéranyaghoz képest szeretne még a bizottsággal megosztani.

Azt követően pedig a bizottság tagjait kérem, hogy tegyék fel kérdéseiket. Államtitkár úr, öné a szó!

Keller László szóbeli tájékoztatója

KELLER LÁSZLÓ államtitkár (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Bizottság! Köszönöm szépen. A bizottsági ülés nagyon kellemes hangulatban indult, ezt most néhány mondatban azért szeretném minden valószínűség szerint elrontani, mert vissza kell menni a kályhához, és miután nagyon sok képviselő a korábbi bizottsági üléseken objektív okokból nem tudott jelen lenni, ezért csak emlékeztetőként szeretném azt elmondani a bizottsági ülésen, hogy az állami kezességvállalásra azért került sor és éppen az Advertum Kft. esetében, mert 2001-ben az akkori kormány 1021/2001-es számú kormányhatározatával olyan állami kezességvállalásról döntött, amely esetében már a hitel felvételekor is szerepelt leírva, hogy a labdarúgás feltehetőleg nem fogja a hitelt visszafizetni. Tehát ezt mindenképpen szeretném előzetesen mondani. Ezt lehet felelőtlen kezességvállalásnak nevezni és amikor eljött az ideje annak, hogy fizetni kellett az állam számára, akkor ez a fizetés nemhogy nem történt meg, hanem még pert is kezdeményezett a Profi Liga Kft., arra hivatkozva, hogy már 2001-ben is lehetett tudni, hogy ezt senki nem akarja visszafizetni. Ez a kezességvállalás akkor 8,3 milliárd forintról szólt. 2007-ben az a lehetőség kínálkozott, hogy vagy az APEH felszámolja az egész labdarúgást vagy pedig keresünk valamilyen megoldást arra vonatkozóan, hogy hogy lehet előrelépni.

Szeretném jelezni, hogy a pénz egyébként a kötvény törlesztésére is rendelkezésre állt. Tehát volt annyi bevétel a Profi Liga Kft.-ben, hogy eleget tudtak volna tenni, nemcsak a kamatfizetésnek, hanem a tőketörlesztésnek is. Tehát időközben a vizsgálataink során bebizonyosodott, hogy megvolt a pénzügyi lehetőség arra, hogy ezt megtegyék, ennek nem tettek eleget. Elnök úr folyamatosan a két bizottsági ülésen is azt szorgalmazta, hogy miért nem a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga és miért nem a Profi Liga Kft. Kapja meg azt a lehetőséget, hogy ő éljen ezzel a lehetőséggel, hogy most kezelje a fennálló problémát, vagyis, hogy az államnak most egy 3,1 milliárd forintos kára keletkezett. Tisztelt Képviselők! Ha egyszer valaki nem fizeti vissza a tőkéjét, nehezen képzelhető el, hogy a hatályos jogszabályok szerint újabb hitellehetőséghez jut. Lehet azt mondani, hogy ugyanígy viselkedik a garancia tekintetében is. A Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga egyetemleges visszavonhatatlan készfizető kezességet vállalt a teljes 8,3 milliárd forintra. Kérdezem elnök úr, hogy ha ilyen intenzíven foglalkozik a Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligával, miért nem tudja azt keresztül vinni, hogy az állam érdekében ez a kezességvállalás megtörténjen és a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga eleget tegyen a fizetési kötelezettségének.

Tehát ő ezt nem úgy vállalta, hogy majd 5-7 év múlva az állam adjon egy újabb garanciát és majd ő eleget tesz a készfizető kezes kötelezettségének. Nem tett eleget sem a Profi Liga Kft., sem pedig a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga.

Szeretném rögzíteni, hogy nem a kormány választotta ki az Adventum Kft.-, hanem a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga egyezett meg az Adventum Kft.-vel, ehhez a kormánynak nem sok köze volt a tekintetben, hogy hogyan próbálják meg megmenteni a labdarúgást, mert ha értelemszerűen az APEH végrehajtást eszközöl, akkor ezzel gyakorlatilag számos élvonalbeli labdarúgó klub kapuját be lehet zárni. Én magam is tárgyaltam egyébként a Profi Liga Kft. ügyvezető igazgatójával, Küller András úrral, és ő azt erősítette meg, hogy nekik elemi érdekük az, hogy amit az Adventum Kft.-vel kitaláltak, megvalósuljon.

Azt én nagyon sajnálom, hogy ha a Profi Liga Kft. adott esetben - nem feltételezem ezt - másképp beszél a politikai mezőben, de énfelém azt az információt juttatták el, hogy teljes mértékben egyetértenek ezzel a konstrukcióval.

Az kizárt dolog elnök úr, hogy most elkezdjünk garanciát vállalni olyan cégekre, akik fizetési kötelezettségüknek tudatosan nem tettek eleget és még belevitték az MFB-t egy perbe is. Tehát így gyakorlatilag ez jogszabályilag sem lehetséges. Ami az elmúlt időszakban történt, azt elnök úr nyilván alaposan figyelemmel kíséri, tehát a többieknek mondom, mert elnök úr nyilván pontosan tudja, hogy az állami garanciavállalás oly módon folyt, hogy abban az esetben tud garanciát vállalni az állam, hogy ha a banki szférába az Állami Adósságkezelő Központot is bevonva az Adventum Kft. a szükséges hitelekhez megszerzi a banki támogatást. Most arról tudom tájékoztatni, hogy a pályázaton két bank, a Magyar Fejlesztési Bank és a Commerz Bank hitelnyújtásáról biztosította az Adventum Kft.-t. Az a kölcsönszerződés, ami ezt alátámasztja, gyakorlatilag megszületett, természetesen miután még számos lépést meg kell ahhoz tenni, hogy folyósításra kerüljön sor, folyósításra nem került még sor. A Commerz Bank által nyújtott hitelhez az Adventum Kft. nem tud hozzájutni, mert olyan szerződéses feltételek vannak, hogy az közvetlenül a kincstári számlát illeti, tehát ők gyakorlatilag nem rendelkeznek a 3,1 milliárd forint felett. Abban az esetben, hogy ha ez a folyósítás megtörténik és a szerződésben a feltételek rögzítve vannak, akkor az állam gyakorlatilag hozzájut ahhoz a pénzhez, amihez hozzá kellett volna jutni akkor, amikor a Profi Liga Kft.-nek a fizetési kötelezettsége beáll.

A másik kölcsönszerződés is megköttetett, ami fejlesztésre irányul. Itt van egy üzleti terve az Adventum Kft.-nek, a bankok bírálták el az üzleti tervet. Gyakorlatilag ellentétben azzal, ami korábban volt. 2001-ben azt mondták, hogy kibocsátjuk a kötvényt, lejegyzi az MFB, de úgysem fogjuk visszafizetni. Most egy olyan üzleti terv került a bankokhoz beterjesztésre, amely nyilvánvaló azokkal a jogokkal élve, amit a Profi Liga Kft. biztosít az Adventum Kft. számára, ezekkel élve egy médiapiaci üzleti tevékenységet folytatva nagy valószínűséggel ez a kölcsön visszafizetésre tud kerülni. Ráadásul nem úgy, hogy majd, amikor lejár a 15 év, akkor egy összegben a tőketörlesztésre sor kerül, hanem folyamatosan rendszeres tőketörlesztéssel kerül visszafizetésre a bankok számára ez a hitel. Jelen pillanatban még csak a kölcsönszerződések megkötésére került sor, nyilvánvaló, hogy itt ahhoz, hogy az állami garanciavállalás is megtörténjen, ahhoz még további tárgyalásokat kell folytatni az államnak ahhoz, hogy megfelelő garanciát kapjon arra, hogy amennyiben beváltásra kerül a garancia, akkor is az állam hozzájusson a megfelelő összeghez. Tehát még a folyamat nem zárult le, de előrelépett a korábbi bizottsági üléshez képest annyival, hogy a bankok gyakorlatilag a hitelt készek folyósítani, de a folyósításra - még egyszer mondom - nem került sor.

Tehát ellentétben a 2001-ben rendezéssel, itt lényegesen nagyobb garanciák lettek beépítve mind a bankok, mind pedig az állam számára a tekintetben, hogy hozzájusson a bank a pénzéhez, a kezességvállalási díjban is egy magasabb összegben lehet megállapodni, mint ami volt 2001-ben, akkor egy félszázalékos kezességvállalási díjat kötöttek ki, most mi 2 százalékot kívánunk kikötni. Alacsonyabb a kezességvállalás, évente egyenlő részletekben történik a tőketörlesztés, tehát lesz idő a beavatkozásra, ha szükséges. A bankok olyan szerződést kötöttek, hogy negyedéves óvadéki kamat kikötésére került sor a hitelfelvevő által, tehát mindig előzetesen neki óvadékba be kell tenni a szükséges kamatot, saját erőt kell letenni a fejlesztéshez, az áfarészét saját magának kell biztosítani és egy műszaki ellenőr a cégtől függetlenül ellenőrzi azt a fejlesztést, amit a bankkal kötött kölcsönszerződésben vállal az Adventum Kft. Egy gazdasági racionalitáson alapuló üzleti terv, ami további garanciákat képes biztosítani ahhoz, hogy a teljesítés 15 év alatt megvalósuljon.

Azt nagyon sajnálom, hogy a politikai mezőben ilyen módon kerül kezelésre a történet. Csak egy kis színes kocka ahhoz, hogy mi történik e rendezés körül, miközben a kormány kényszerűen kellett, hogy belemenjen ebbe a rendezésbe, de a Bánki Erik elnök úrnak a parlamenti interpellációját a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga azt megelőzően felolvasta már a közgyűlésen, mielőtt ez a parlamentben elhangzott volna. Tehát ezt csak azért mondtam, hogy elég érdekes és politikailag meglehetősen színes ez az egész történet, megítélésem szerint érdemes lenne abból kiindulni, hogy maguk az érintettek is kifejezetten ezt kérték és ezzel értettek egyet. Természetesen a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga lehet megosztott és valószínű azért is ilyen bonyolult ez a kérdés, én azt gondolom, hogy a labdarúgás érdekéből kellene kiindulni, hogy ha még egyáltalán labdarúgásnak lehet nevezni azt, amit itt Magyarországon látunk, de nyilván van rá társadalmi igény. A minőséget illetően mondtam, amit mondtam kis pikáns megjegyzésként.

Tehát azt szeretném kérni a tisztelt bizottságtól, hogy a tájékoztatásomat vegye tudomásul, nyilván, amikor előrehaladunk, készek vagyunk további tájékoztatást adni a tisztelt bizottságnak. De talán be kellene látni, hogy abban a helyzetben, ami rátört a kormányra amiatt, hogy ez a 2001-es kötelezettségvállalás megtörtént, talán indokolatlan az a politikai támadás, ami különösen elnök úr részéről e tekintetben megnyilvánul. Látható módon azért a futball szakma a rendezést szeretné és ebben a rendezésben a kormányt partnernek tekinti, legalábbis az én információim szerint. Köszönöm szépen elnök úr.

ELNÖK: Köszönöm államtitkár úr. A személyes megjegyzésekre nyilván majd reagálok. A képviselőknek adnám meg a lehetőséget arra, hogy amennyiben kérdésük van, véleményük az ügyhöz, amit államtitkár úrral szeretnének megosztani, akkor azt most tegyék meg. Lasztovicza Jenő úr!

Képviselői hozzászólások

LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz): Csak azt szeretném megkérdezni, hogy 2001-es történetről van szó. Azóta az előző kormány dolgozott mondjuk másfél évet se, egy évet. Hat és fél éve az MSZP-SZDSZ irányítja az országot. Tehát ez a probléma, ha most csúcsosodott ki, akkor valószínűleg az önök kormányzása alatt történtek olyan hiányosságok és hibák, amik ide vezettek. Mert most az a kérdésem, hogy miért médiabirodalmat épít, amikor a hivatásos labdarúgásról van szó. Hogy keveredik be a mostani kormány számára, hogy most akkor médiát támogatunk? Meg miből fizeti vissza ez a kft. ezt a pénzt, hogy ha eddig sem tudta visszafizetni. Üzleti tervekről beszélt az államtitkár úr, hogy vannak szép üzleti tervek, de én egyszerűen nem értem, hogy a Profi Ligához hogy jön egy médiabirodalom építése, amit említ az államtitkár úr az írásos anyagában. Meg azért már kezd egy kicsit elegem lenni abból, hogy Keller államtitkár úr mindig Orbán viktorozik, meg fideszezik, és azt felejtik el, hogy hat és fél éve önök kormányoznak, tehát valahogy most már a saját felelősségüket is ebben a dologban ki kellene már mondani.

ELNÖK: További kérdések? Páva Zoltán!

PÁVA ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót elnök úr. Hát most azért kedves Lasztovicza Jenő, furcsának találom ezt a kérdést. Ne haragudjatok, hogy ha nem lett volna 2001, amikor ilyen feltételekkel hitelt adnak, akkor ma nem ügy ez az egész. Ezért ahhoz, hogy teljesen tisztán lássunk, kezdeményezem, hogy a következő bizottsági ülésre hívjuk meg a Varga Mihály volt pénzügyminiszter urat, hívjuk meg a Liga képviselőit és el fog jönni biztos Keller úr és elmondják, hogy miért kellett ez. Nehogy már el kezdjünk itt megint oda-vissza labdákat dobálni! 2001-ben kaptak olyan feltételekkel pénzt, amilyen feltételekkel - én azt mondom - épeszű ember nem ad pénzt senkinek sem. Menjünk vissza az elejére és hallgassuk meg, hogy miért adták ezt a pénzt. Köszönöm szépen.

ELNÖK: A mai ülésnek nem ez a témája, jelzem a képviselőtársaknak, itt az 1031/2008-as kormányrendeletről beszélünk, ezért mindenkit arra kérek, hogy ehhez fűzzön véleményt és tegye fel a kérdéseit. Amennyiben nincs további jelentkező, néhány dolgot megosztanék államtitkár úrral, illetve néhány dologra reagálnék.

Tekintve azt, hogy a hivatkozás legnagyobb része az 1021/2001-es kormányrendelethez fűződött még most is, ezt már megszoktuk, ahogy már korábban is előtte, valószínű, komoly fóbiái vannak az államtitkár úrnak, amitől nem nagyon tud szabadulni az idők során. Hiába próbált meg közpénzügyi államtitkárként - csúfosan elbukott - mindent megtenni annak érdekében, hogy hadjárattal, perek tucatjával fenyegetve a volt kormánytagokat, parlamenti képviselőket és mindenkit, aki a polgári kormány környékén felbukkant, ön mindent elbukott. Egyetlen egy ügy, amit ön előszedett, egyetlen egy ügy sem állt meg, többek között ez sem. (Moraj, közbeszólások.) Én vezetem az ülést, uraim! Egyetlen kérdés sem állt meg, a 8,3 milliárd forintról szólva, 5,2 milliárd forint közbeszerzésre vonatkozott, 3,1 milliárd pedig működésre, amiről most tárgyalunk.

Tudom, hogy fájdalmas a szocialista képviselőknek, (Pál Béla: nem fájdalmas, de ha ilyen módon személyeskedve adja meg a válaszokat, akkor a szocialista képviselők elhagyják a termet és nagy tisztelettel szeretném azt is elmondani ...) Nem adtam szót, alelnök úr, nem adtam szót, (Pál Béla: hogy ilyen diktatórikus módszerek között nem vagyunk hajlandók az ülésen részt venni.) Azt kérem alelnök úr, hogy fejezzük be. A következő a helyzet, ami a mostani, a 3,1 milliárd forint, amiről most szó van, amelyet nem tudott visszafizetni a Profi Liga Kft. (Az MSZP-s képviselők elhagyják az üléstermet.) Erre vállalt most állami garanciát a kormány most ezzel az 1031/2008-as kormányhatározatával. Erről a következő a helyzet. Azt mondja ön, hogy a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga kérte az Adventum Kft.-vel kötendő megállapodást és ők terjesztették önök elé. A Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga azóta sem fogadta el ezt a javaslatcsomagot. Nem tudom, hogy államtitkár úrnak erről van-e információja. Volt olyan Liga-ülés, amelyen ezt előterjesztették, de többségi szavazást nem kapott. Tehát a mai napig nincs az MHL által elfogadott megállapodás az Advertum Kft. és a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga között a marketingjogok átadásáról. Ez azért fontos államtitkár úr, mert önök ugye egy pénzügyi tervről beszélnek, egy olyan koncepcióról, amely nyilván a bankok által is megvizsgálásra került, mert én magam is kíváncsi lennék legalább arra, ami a Magyar Fejlesztési Banknál van, mert nyilvánvalóan ez az önök látókörében is szerepel. Amíg ez nincs meg, addig nem tudom, hogy milyen piaci megállapodás szerint tudna finanszírozni bármely bank is ebben az esetben akár 2,1 milliárd forint, akár 3,1 milliárd forintnyi hitelt ebben a kérdéskörben.

A másik kérdés: ön azt mondja, hogy az Advertum Kft. gyakorlatilag megfelelt minden tekintetben a garanciavállalás feltételeinek és önök úgy gondolják, hogy ez a cég minden körülmények között nyilvánvalóan vissza fogja tudni fizetni ezt az 5,2 milliárd forintnyi hitelt. Államtitkár úr! Szeretném felhívni a figyelmét, hogy egyetlen területen sincs referenciája az Advertum Kft.-nek, amelyiken meg van, ott jobb lenne talán, ha nem volna. Ugye az első, amiről beszélhetünk, az az sportmarketing. Sportmarketing téren semmiféle tapasztalattal nem rendelkezik az Advertum. Ha azt nézzük, hogy a hitel visszafizetését abból a reklámfelület értékesítésből, közvetítési jogokból szeretné elérni az Advertum, amelyet a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga ajánl fel neki, akkor, gondolom, elvárás lenne az, hogy rendelkezzen valamiféle tapasztalattal ezen a téren.

A másik, ami meg még rosszabb ennél. 2,1 milliárd forintot terveznek felhasználni ebből a hitelforrásból médiaháttér építésére, amelyen keresztül majd ezeket a különböző marketing- és reklámjogokat értékesítenék. Gondolom, tudja államtitkár úr is, hogy az Adventum által birtokolt MTC Jonatán Kft. ellen felszámolási eljárást kezdeményezett az ORTT. Azért, mert százmillió forint nagyságrendű tartozása volt hosszú távon az ORTT-vel szemben, amelyet nem fizetett meg. Ennek megfelelően egyébként frekvenciákat vont meg tőle az ORTT. Tehát én azt gondolom, hogy teljes a bizonytalanság, hiába vannak meg azok a feltételek, amelyeket az államtitkár úr ígért, szerintem egyébként elfogadható a 2 százalékos garancia, a bankok által bekért negyedéves kamatóvadék és egyéb feltételek, amelyek nyilván szigorú elvek alapján kerültek meghatározásra, de egy olyan céggel együttműködést megindítani, amelynek vagy nincs referenciája az adott területen vagy ami van, az meg katasztrofális, nem hiszem, hogy ez így működőképes lehetne. Ha a nemzetközi gyakorlatot megnézzük, és nyilván ezt államtitkár úr is nagyon jól tudja, bár nincs túl jó állapotban egyelőre a labdarúgás Közép-Európában, mégis értékesebbek lesznek azok a jogok, amelyeket a közép-európai ligák birtokolnak. Nagy nemzetközi sportmarketing cégek már megjelentek a piacon, Lengyelországban például megvásárolták ezeket a marketingjogokat. Jelentősebb, az itt felsorolt 2,1 milliárd forintnál jóval jelentősebb összegért, meg sem próbálkozott ezzel a forgatókönyvvel a kormány, pedig a Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligával történő egyeztetési folyamatnak talán ez is része lehetett volna.

Végül az interpelláció szerintem nem titkos. Az interpelláció szövege nyilván nem titkos, én jeleztem a Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligának, hogy lesz egy ilyen interpelláció a parlamentben. A szakpolitikusok előzetes véleménye alapján szinte biztos voltam benne, hogy a parlament nem fogadja el az erre adott választ pontosan az imént említett feltételrendszer mentén. Mint ahogy azóta be is bizonyosodott, meg a Magyar Parlament támogatását sem élvezi az államtitkár úr, amit a kormány ezen a téren tenni szeretne. Tehát én ezt nem tekintem politikai támadásnak, inkább egy normális eljárást szeretnék folytatni annak érdekében, hogy működő, a labdarúgás részvevői számára is elfogadható feltételrendszert teremtsen a kormány annak érdekében, hogy ezt az adósságot, amelyet felhalmoztak, azt a 3,1 milliárdot törleszteni tudják. Az 5,2 milliárd forint, amely még a korábbi kormány-garanciavállalás folytán eszközvásárlás formájában megtestesült, abban senki semmilyen hibát nem talált. Sem ön, államtitkár úr korábban, sem az Állami Számvevőszék, sem a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Tehát teljesen fölösleges arra hivatkozni. Történt egy kormányhatározat 2007 májusában, erről kell beszélni államtitkár úr és erre várjuk a választ. Nem látom továbbra sem azt, hogy ez megfelelő módon elő lett volna készítve.

Kérdezem, hogy vannak-e még egyéb kérdések. Lasztovicza Jenő képviselő úr!

LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz): Nem kérdésem van, csak meg szeretném erősíteni, amit az elnök úr mondott, hogy az államtitkár úr két és fél évig körülbelül volt az Üvegzseb program fő vivője, egy államháztartási apparátus dolgozott a keze alatt és akkor hogy-hogy nem derült ki, mikor direkt ez volt a feladata, hogy az összes, Fidesz-kormány által létrejött szerződést átvizsgálják, hogy törvényes volt-e vagy nem, vagy loptak vagy nem loptak. És csodák csodája hat év kormányzás után meg idejön ezzel az anyaggal, meg ezzel az Advertummal. Mondják ki őszintén, hogy most szeretnének támogatni egy kft.-t, hogy csináljanak egy komoly médiabirodalmat, egy olyan kft.-t, ami ellen felszámolás van és akkor tudomásul vesszük, legfeljebb nem tetszik nekünk. De mondom, nekem az a furcsa, amit elnök úr is mondott, hogy állami pénzen, közpénzen két és fél éven keresztül vizsgáltatta, a Fidesz-kormány összes ügyét, egyetlen egy esetet nem tud felmutatni. És ez is biztos az akták között volt és ezt nagyon furcsállom.

ELNÖK: További kérdés? (Nincs jelentkező.) Amennyiben nincs, megkérem államtitkár urat, hogy adjon választ a kérdésekre.

Keller László reflexiói

KELLER LÁSZLÓ államtitkár (Pénzügyminisztérium): Köszönöm szépen. Sorrendben. Lasztovicza képviselő úr kérdésére azt tudom mondani, hogy igen, 2001-es kormány-kötelezettségvállalások adott esetben 2007-2008-ban kell, hogy rendeződjenek. Miután a Profi Liga Kft. öt év után ahelyett, hogy eleget tett volna fizetési kötelezettségének, elment a bírósághoz arra hivatkozva, hogy hát kezdetben mindenki tudta, hogy nem kell ezt majd visszafizetni - ez volt a perben -, azért, hogy ne kelljen neki fizetni, azért inkább vállalta a többéves pert. Elment perre és most ért véget a per. Tehát, hogy ha ön elfogadja azt, hogy jogállami keretek között végezzük a munkánkat, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy 2007-2008-ig nem volt mit tenni. Mert olyan vállalást tett a Profi Liga Kft. felé, ahol lépéseket sem tudtunk volna tenni, miután azt vállalta, hogy amikor lejár a kötvény, egy összegben megfizeti a tőkerészt, utána elment a perre és most értünk el oda, hogy a bíróság döntést hozott. Nem tudtunk volna korábban semmit tenni. Ha lett volna szándék abban, hogy visszafizesse, akkor a jogdíjakból befolyó árbevételt nem máshová teszik, hanem befizetik az állam számára. Gondolom, hogy ez teljesen világos, hogy azért kell most foglalkozni a 2001-gyel, mert most értünk oda, hogy tudjunk vele foglalkozni. Sok idő a hét év, de vannak folyamatok, amelyek ilyenkor érnek be.

Elnök úrnak azt szeretném mondani, hogy legyen kedves, legközelebb személyeskedéstől mentesen tegye meg az észrevételét. Nincsen semmiféle fóbiám a Fidesszel kapcsolatban. Ismertem és ismereteket szereztem arról, hogy hogyan bántak a közpénzzel, a közvagyonnal, erről a választók egyébként 2002-ben véleményt mondtak. Függetlenül attól, hogy a bíróságokhoz milyen ügyek jutottak el. A választók nem ez alapján mondtak véleményt. Ők véleményt mondtak az önök tevékenységéről 2002-ben, én pedig szeretném jelezni, hogy mind 2002-ben, mind 2006-ban egyéni képviselőként jutottam a parlamentbe. Tehát úgy gondolom, hogy a minősítést elvégzik a választók helyettünk. És nem szükséges az, hogy fóbiával vádoljon.

Szeretném jelezni, hogy nem bukott el minden ügy. Az én feladatom nem az volt, hogy a bíróságok, az ügyészségek, a rendőrség helyett elvégezzem a munkát. Az én feladatom az volt, hogy ha úgy ítéltem meg, és ezt ellenzéki képviselőként is megtettem, hogy ha az Orbán-kormány nem megfelelően bánt a közpénzekkel, akkor az igazságszolgáltatás medrébe tereljem az ügyet. Egyébként szeretném jelezni, hogy az Orbán-kormánynak volt egy államtitkára és volt a kormánypártnak egy olyan képviselője, akik ellen eljutott a vádemelésig a bírósági eljárás. Egy politikusnak nem lehet az a feladata, hogy az igazságszolgáltatás helyett elvégezze a munkát. Az viszont igenis feladata, hogy ha tisztességtelen közpénz-felhasználásra bukkan, azt jelezze az igazságszolgáltatás felé. És azt is szeretném világossá tenni, hogy nagyon sok ügyben, amit én közpénzügyi államtitkárként vagy akár ellenzéki képviselőként az igazságszolgáltatás felé jeleztem, azokban az ügyekben az ügyészség is és a rendőrség is úgy ítélte meg, hogy a nyomozást el kell rendelni, mert olyan súlyú az ügy. És az már más kérdés, hogy időközben miképp nem jutott el a vádemelésig vagy adott esetben bírósági szakig az ügy. Más vonatkozásban pedig, hogy ha már az, hogy egy közpénzügyi államtitkárság mennyiért és hogyan gazdálkodott, szeretném mondani, hogy rövid időn belül egymilliárd forintot visszafizettek azok, akiknek a két választási időszak között kiutalásra került a pénz. Tehát azt a sztereotip szöveget, amit mindig szokott mondani az elnök úr a parlamentben is, legyen szíves mellőzze, mert éppen a határozott fellépésemre, akiknek megvolt a pénz, azok visszafizették az Államkincstárba az összeget. Kérem, nézze meg majd azt, hogy a Miniszterelnöki Hivatal által kiutalt pénz egy meghatározott kht. irányába visszajött-e. Ha már semmi mást nem tettem, csak ezt, hogy az egymilliárd forintot visszahoztam, már ez is bőven meghozta a közpénzügyi államtitkárságnak a kétéves fennállását. Mindamellett szeretném jelezni, hogy messze nem ez volt a feladatom, egészen más volt, csak önök erre nem nagyon figyeltek akkor sem, meg azóta sem. Elnök úr!

A Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligával kapcsolatban azt szeretném mondani, hogy az ő feladata most egy lenne, hogy tegyen eleget a készfizető kezességvállalásnak. Szeretném jelezni, hogy a jogok, lényegét tekintve a Profi Liga Kft.-nél vannak. És gyakorlatilag az az üzletrész, ami megjelenik a Profi Liga Kft.-nél, az az államé. Az államé. Tehát bármikor az APEH azt mondhatja, hogy innentől kezdve enyém a kft. Tehát én arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy túlzottan a Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligára ne hivatkozzon elnök úr, mert neki először az állam felé a kötelezettségét kell teljesítenie, és majd utána lehet arról beszélni, hogy milyen jogai vannak.

A tárgyaló partner a Profi Liga Kft., de ma már ő sem, miután ő sem tett eleget a kötelezettségének. Egyáltalán azért tekintem tárgyaló partnernek, mert mindenképpen valamilyen, a labdarúgás számára is elfogadható megoldást szeretnénk megvalósítani. Az én tudomásom szerint az Advertum Kft. nem áll felszámolás alatt. És azt is szeretném mondani, hogy az, hogy az Advertum Kft. megfelel-e annak az elvárásnak, amire a bankok folyósítanak, azt a bankoknak kell eldönteni. Ellentétben azzal, ami 2001-ben volt, amikor a kormány kötelezte a Magyar Fejlesztési Bankot, hogy a kibocsátott kötvényt azt jegyezze le. Nem volt más választása. Nem volt üzleti terv, csak az volt, hogy úgysem fogjuk visszafizetni. Így a Magyar Fejlesztési Banknak kötelező az üzleti tervet elbírálni, és annak a banknak, amelyik a pályázaton részt vesz, szintén az üzleti terv alapján kell döntenie. És határozottan meg fogjuk nézni azt, hogy milyen feltételekkel állunk a bankok mögé a garanciavállalás során. Tehát itt egy többszörös biztosíték van annak érdekében, hogy az állam még egyszer kárt ne szenvedjen amiatt, hogy egy ilyen labdarúgást próbál adott esetben megmenteni.

Elnök úr, azt szeretném kérni, hogy függetlenül a sok-sok személyeskedéstől és érthető módon a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga megosztott ebben a kérdésben. Nyilván van, aki azt mondja, hogy ezt a konstrukciót ő támogatja. És még egyszer mondom, nem a Pénzügyminisztérium, nem a kormány kereste meg az Adventumot, hanem az Adventum és a Profi Liga Kft. tárgyalt egymással és ők jelentkeztek be, hogy kialakult egy konstrukció, ha tudjuk, akkor támogassuk. Miután tudták azt, hogy az APEH végrehajtási joga érvényesítésre tud kerülni. Az, hogy egy cég milyen módon tud eleget tenni egy 3,1 milliárdos kötelezettségnek, hogy az neki üzletileg megtérüljön, az az ő szuverén joga, hogy azt mondja, hogy neki ahhoz fejlesztéseket kell megvalósítani, hogy ki tudja termelni ezt a 3,1 milliárd forintot a hozzátartozó kamatokkal, amit a bankok számára fizetni kell. Mert hogy most az állam azonnal hozzájut a pénzhez, a kamatokat pedig majd 15 év alatt fizetni kell. Én azt gondolom, hogy nem a mi dolgunk politikusoké, hogy számon kérjük azt, hogy egy cég hogyan lát üzletet abban, hogy ő egy ilyen 3,1 milliárd forintos fizetési kötelezettségnek 2008-ban eleget tegyen és utána ő ezt valamilyen módon kitermelje. Ez kifejezetten az üzleti szférába tartozik, hogy valamilyen módon ő megteremtse a lehetőségét annak, hogy ő ezt meg tudja csinálni. Nyilván önmagában csak azokkal a jogokkal nem fogja tudni ezt megcsinálni, ami a Profi Ligánál van, nyilván bővíteni kell a tevékenységét, ezt ő nyilván a bankokkal megbeszélte és az üzleti terve erre vonatkozik, hogy ő hogyan tudja bizonyos fejlesztésekkel olyan helyzetbe hozni magát, hogy ez a 3,1 milliárd forint most kifizethető legyen az állam számára. Azt gondolom, hogy a politika megint túlterjeszkedik adott esetben a kompetenciáján. Azt gondolom, hogy a bankoknak kell ezt az üzleti világban mérlegelni, hogy az az üzleti elgondolás megalapozott-e vagy sem, amit az Advertum Kft. felvázolt a Profi Liga Kft.-nek és a Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligának. Elnök úr, igyekeztem minden kérdésre megválaszolni. Azt javaslom, hogy miután nem kérdőjelezte meg elnök úr sem azt, hogy ezzel gyakorlatilag rendezhetővé válik a labdarúgás helyzete és egyfajta megoldást kínálunk arra a helyzetre, ami 2007-ben előállt a 2001-es döntés alapján, úgy váltsunk a hangnemen és valóban a labdarúgás érdekéből kiindulva próbáljuk ezt a megoldást közösen támogatni. Köszönöm szépen.

Elnöki reflexiók

ELNÖK: Köszönöm szépen. A minősítés. Hogy ne személyeskedjünk. Nem személyeskedtem, tényeket állapítottam meg, azok pedig tények, hogy ön bármennyi ügyben kezdeményezett eljárást, bármennyi szabálytalanságot vélt felfedezni - ezt erősítsük meg: vélt felfedezni -, abból nem álltak meg se a bíróság előtt ügyek, sőt egy jó részük már el sem jutott odáig. Ha ön azt gondolja, hogy az igazságszolgáltatással van probléma Magyarországon, ez egy súlyos ítélet lenne. Gondolom, hogy nem így értelmezte azt, amikor azt jelezte, hogy az ön által feltárt szabálytalanságok nem tudja, milyen oknál kifolyólag, de nem jutottak el a bírósági szakaszig. Én csak azért említettem a bevezetőmben, mert amikor arról beszélünk, hogy a 8,3 milliárdos csomag, amit ön mindig előhoz a 2001-es kormányhatározat alapján, államtitkár úr, ön ott az államot egyetlen fillér kár sem érte eddig a pillanatig. Hiszen az 5,2 milliárd forint eszközbeszerzés megtörtént, az eszközök megvannak, egy részüket felhasználták, más részüket nem, ez más kérdés, de az eszközök megvannak. Vizsgálatok folytak ez ügyben, senki nem állapított meg szabálytalanságot. A másik, a 3,1 milliárd forint, ezért sem érte még az államot egyetlen fillér kár sem, mert minden kamatot kifizetett a Profi Liga Kft., viszont nem tudta a tőkét törleszteni, éppen ezért gondolkodtak egy olyan konstrukción, ami segíthet nekik abban, hogy az államot továbbra sem éri kár, viszont ők kapnak egy újabb haladékot arra, hogy ezt a tőkét akár egyenlő részletekben, ugyanolyan feltételekkel, mint az Adventum Kft., törleszti.

A mi problémánk az és nyilvánvalóan, ha minden rendben lenne, államtitkár úr, a parlament nem szavazta volna le az ön válaszát. Azért szavazta le, mert a parlamenti pártok többsége, kivéve az ön pártját, az MSZP-t, minden más parlamenti párt azt gondolja, hogy ez így nincs rendben. Azért nincs rendben, mert önök most a 3,2 milliárd helyett 5,2 milliárd forintról beszélnek. Teljesen értelmetlen és érthetetlen módon nincs szükség rá, hogy állami pénzen médiabirodalom épüljön. Semmi szükség nincs rá, mert ha ezt nem tudják piaci alapon megtenni, akkor ez életképtelen. Nem az Advertum Kft. áll felszámolás alatt, az MTC Jonatán áll felszámolás alatt, amelyik többségi Advertum-tulajdon és amelyik hivatott lenne rá, hogy médiatapasztalatai által segítsen ezt a konstrukciót megvalósulni, de államtitkár úr képtelen volt. Elvesztette azokat a frekvenciákat, amelyeket korábban az ORTT-től kapott, sőt 100 millió forintnyi adósságát nem fizette meg. Hogy gondoljuk akkor, hogy ha az a cég, amelyik a médiapiacon eddig ilyen eredménnyel működött, hogy kétmilliárd forintért képes lenne egy olyan médiabirodalmat építeni, amit működtetni tud. Erre mondtam azt, hogy ha párhuzamosan van egy javaslat a Profi Liga Kft. vagy a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga részéről, akkor arról illendő volna érdemben tárgyalni. Mi azt kifogásoljuk, hogy ez nem történt meg. Önök mereven elzárkóznak ettől, nyilvánvalóan ez azt sejteti számunkra, hogy valamiért önöknek fontos az Advertum. Amit nem mondanak meg, hogy miért, vannak különböző hátsó információk, bizonyos szocialista kapcsolatokra utaló jelekkel, de önök erről nem beszélnek. Nyilván szándékosan nem beszélnek. Az sem értelmezhető, hogy a rendkívüli bizottsági ülésre miért csak az MSZP-s képviselők nem jönnek el, amikor az Advertum-ügyet szeretnénk megtárgyalni. Miközben azt mondják a kormánypárt képviselők, hogy egész nyáron dolgoznak! Két alkalommal sem jöttek el, ezek mind azt mutatják, hogy itt valami bűzlik. Nincs rendben. Erre szeretnénk fényt deríteni és ennek a megoldását keressük.

A Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga közgyűlésén, ahogy említettem már, nem kapott többségi támogatást az Advertum ajánlata. Azért nem kapott, mert a klubok nyilván más megoldást szeretnének. Én azt mondom, azt a megoldást kell támogatni, amely mögött a klubok többsége felsorakozik, amely a magyar labdarúgás érdeke. Ne telepítsünk rá egy olyan szervezetet a magyar labdarúgásra, aminek semmi köze ahhoz. Nincs tapasztalata se sportmarketing-téren, se a média üzemeltetésének terén. Tehát én nem gondolom azt, hogy a megoldás az lenne, ha ezt az advertumos ajánlatot tovább erőltetné a kormány.

Amennyiben itt még nem történt hitellehívás az Advertum részéről, akkor arra szeretném kérni az államtitkár urat, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ez ne is történjen meg. Üljenek le újra, tárgyaljanak a Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligával és elégedjen meg egy olyan megoldással a kormány, ami nem 5,2 milliárd, hanem csak 3,1 milliárdos állami garanciavállalással megoldható. Mert a jelenlegi helyzetben, államtitkár úr, úgy tűnik, hogy ez ilyen konstrukcióban és a jelenlegi körülmények között működésképtelen. Nem feszeget senki semmit, nincsenek háttérsustorgások és van egy olyan tiszta megoldás, amely olcsóbb az államnak és egyszerűbb a labdarúgásnak is. Semmi másra nem törekszem államtitkár úr, nem gondolom, hogy én keltettem politikai feszültséget az ügy körül, az ügynek az a politikai vonatkozása, hogy egy kormányhatározat áll a háttérben. Ha nem lenne az állami garanciavállalás, nem lenne politikai kérdés az ügy, de erről van szó, ezért egy felelős bizottsági elnöknek, egy felelős bizottságnak ilyen kérdést feltétlenül tárgyalnia kell. Ennek a kötelezettségemnek tettem eleget, ezen a hatáskörömön egyetlen tárgyalás során sem terjeszkedtem túl. Államtitkár Úr! Megadom a válaszlehetőséget.

Keller László reagálása

KELLER LÁSZLÓ államtitkár (Pénzügyminisztérium): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Azt a kérdést - gondolom, hogy - elnök úr is felteszi magának, hogy vajon mennyi realitással bír az, ha ön felhalmoz mondjuk kétmillió forint adósságot bármelyik bank felé, odamegy a bankhoz és azt mondja, hogy én tartozom neked a tőkével, a kamatokat megfizetem ugyan, de adjál nekem újabb hitelt. Mert én most nem akarom megfizetni neked ezt a tőkét, sőt még ráadásul el is megy pereskedni egy teljesen nyilvánvaló banki követelés után.

Elnök Úr! Ugye tisztában van azzal, hogy önnel, amennyiben ilyen eset előfordulna vagy velem, egyetlen egy bank sem állna szóba? Tehát még egyszer szeretném rögzíteni, hogy a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga arról szavazgasson egyébként, hogy a készfizető kezesség vállalásának mikor tesz eleget. Tegyen eleget, és innentől kezdve teljes mértékben úgy csinál a jogokkal, ahogy akar. Bennünket egy érdekel, hogy az állam által kifizetett 3,1 milliárd forint megtérüljön.

Elnök Úr! A kormány nem akar médiabirodalmat építeni. Úgy, ahogy annak idején 8,3 milliárd forintos kezességvállalás megtörtént, volt, 3,1 milliárd forint, amit a sportkluboknak adott oda a kormány, hogy valahogy életben maradjanak, és még hozzá kellett tenni a sport érdekében még fejlesztésre 5,2 milliárd forintot. Most csak úgy megjegyzem, elnök úr, hogy nem tudom, melyik a jobb üzlet, hogy beszerzünk ötmilliárd forintért beléptető rendszereket, amelyek ma is még ott döglenek a raktárban, használhatatlan beléptető rendszerek, amiért persze lehet megint a mostani kormányt okolni, hogy miért nem használták. Azért, mert nem voltak stadionok, (Közbeszólás: Mert nem épített a kormány!) amire ezeket be lehet szerelni, de most ebbe már nem is akarok belemenni, nyilván elnök úr, az állam meg akar kapni 3,1 milliárd forintot minél előbb, mert azt nem fogadom el, hogy nem érte kár az államot. Az államot kár érte. 3,1 milliárd forintot ki kellett neki fizetni az adófizetők pénzéből a Magyar Fejlesztési Banknak. Most remény van arra, hogy valaki ezt behozza a Kincstárba, de nyilván neki valamilyen üzleti tevékenységet kell végezni ahhoz, hogy ezt a 3,1 milliárd forintot 15 éven keresztül vissza tudja fizetni. Erre mondom én azt, hogy ezt az üzleti szférában kell megítélni, hogy mire van szükség. Arra van-e szükség, hogy üzemeltessen beléptető rendszereket a stadionokban vagy arra van szükség, hogy őrző-védő kft.-t létesítsen és abból teremtse meg a 3,1 milliárd forintot? Vagy arra van szükség, hogy azokkal a jogokkal élve, amit egyébként ez a 3,1 milliárd forintos tartozás-megfizetés más helyen biztosít, adott esetben egyfajta nagyobb médiamegjelenéssel tudja biztosítani ezt? Ezt annak kell megítélni, aki üzletet lát abban, hogy ezt a 3,1 milliárdot visszafizesse.

Én fel tudom önnek olvasni azt a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga jegyzőkönyvet, amiben az szerepel, hogy az általuk meghirdetett pályázatra az Advertum Kft. jelentkezett csak. Nem a kormány pályáztatott, a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga keresett valamilyen megoldást és nem talált semmit. Az Advertum esett be nekik. Erről nem a kormány tehet és éppen ezért szeretném mondani, hogy nem a kormány számára fontos az Advertum, az Advertum a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga egy meghatározott részére - nyilván pontosan látjuk, hogy ebben megosztott a Liga - volt fontos, hogy ne kerüljön sor a végrehajtásra, amit az APEH-nek kell megcsinálni.

Elnök úr, még egyszer csak azt tudom mondani, hogy mérlegelje mindazt, amit mondtam, gyakorlatilag az elképzelhetetlen, hogy az, aki a tőkét nem fizeti meg, most olyan színben tetszelegjen, hogy most ő képes eleget tenni egy jövőbeni 15 éves fizetésbeli kötelezettségének. Új szereplőre van szükség, ezt maga a Profi Liga Kft. is egyébként belátta. A Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga meg elveszítette azt a vagyonát, ha az APEH végrehajtja az üzletrészen a foglalását, ami alapján ő még most egyáltalán gondolkodhat bármin is. Tehát miután ez a helyzet állt elő, még egyszer csak azt tudom mondani, hogy azt az utat járjuk, amit a Profi Liga Kft. is jónak tart. A Profi Liga Kft. meg ezt az utat választotta ki, és mi ebben akarjuk őket segíteni. Van egy másik út is, hogy beborítani az egészet a végrehajtási műveletnek vagy a foglalási lehetőségnek az érvényesítésére.

ELNÖK: Köszönöm államtitkár úr. A bizottság tagjait kérdezem, hogy van-e még kérdésük vagy véleményük. (Nincs jelentkező.) Akkor zárásként még annyit utolsó megjegyzésként, hogy tévedésbe ne essünk, piaci alapon ez az adósságállomány nem finanszírozható. Ha piaci alapon ezt az adósságállományt érdemes lenne megvenni, akkor az Advertum sem folyamodott volna a kormányhoz állami garanciavállalásért. Tehát, amikor arról beszélünk, hogy az államot érte kár vagy nem érte kár, az államot akkor éri kár, ha nem születik megoldás. Csak akkor nem éri kár, ha az állami kezességvállalás odaáll bármelyik hitelkonstrukció mögé. Én azt mondom, hogy még mindig egyszerűbb és kisebb kockázat az, hogy ha ez az állami kezességvállalás 3,1 milliárdot tartalmaz, mintha 5,2 milliárdot tartalmaz. Ez a vita közöttünk, de úgy látom, hogy ebben nem tudjuk egymást meggyőzni. Én arra kérném az államtitkár urat, hogy mindezek ellenére tegyen meg annak érdekében mindent, hogy a lehető legkisebb mértékű állami kezességvállalás mellett rendeződhessék ez a történet. Tárgyaljanak újra a Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligával, a Magyar Profi Liga Kft.-vel, hogy a Ligában kialakult álláspont ismeretében legyen egy új konstrukció, ne 5,2 milliárd, hanem 3,1 milliárdos kezességvállalás mellett és ne egy külső piaci szereplő bevonásával, akinél semmiféle pozitív elmozdulást nem látok a Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligához képest, mert nem látjuk, hogy az Advertum miben hozhatna többet, hiszen nincs tőkéje. Államtitkár Úr! Nincs olyan vagyona, amely garancia lenne, nincs olyan működési múltja, olyan referencialistája, ami alapján valóságban tudna segíteni ezen a helyzeten és olyan pluszt tudna ebbe a megállapodási konstrukcióba hozni, ami segíthetné ezt az ügyet és minél biztosabbá tenné ennek a 3,1 milliárdnak a visszafizetését. Helyette plusz 2,1 milliárdnyi kockázatot vállal magára a kormány. Ez az, ami nekünk nem áll meg, és ami szerintem további tárgyalásokat igényel.

KELLER LÁSZLÓ államtitkár (Pénzügyminisztérium): Még egyszer szót kérek: szóval a Profi Liga Kft. most adósa az államnak 3,1 milliárd forinttal. Kérdezem az elnök urat, hogy melyik bank az, amelyik ad 3,1 milliárdot a Profi Liga Kft.-nek a kiüresedett, gyakorlatilag a jogokkal bíró cégnek, amely jogok alapján egyáltalán nem fizetette vissza a tőkét. Az Advertumnak nem a kormány ad hitelt, hanem az üzleti szféra ad hitelt. (Elnök: Állami garanciavállalásra, államtitkár úr!) Még egyszer mondom, hogy nem az állami garanciavállalásra ad hitelt, hanem az üzleti tervre és arra a fejlesztési elgondolásra és projektre, amit az üzleti terv megjelenít. Önmagában a garanciavállalásra nem ad hitelt egyetlen egy bank sem. Ha csak nem kötelezik rá, de ebben az esetben semmiféle kormányzati kötelezettség nem volt. Azt hiszem, tovább már nem tudjuk ezt magyarázni.

ELNÖK: Nincs értelme, valóban, én azt kérem államtitkár úrtól, hogy ezt gondolják végig és szűkítsék az állami garanciavállalás keretét, mert feleslegesnek érezzük az 5,2 milliárd forintot. Köszönöm szépen államtitkár úr, hogy eljött a bizottság elé, további szép napot és eredményes munkát kívánok.

Most Pál Béla úr kért ügyrendi hozzászólásra lehetőséget, öné a szó, alelnök úr.

PÁL BÉLA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Szeretnék magyarázatot adni arra, hogy a szocialista képviselők miért vonultak ki a bizottság üléséről. Azt gondoljuk, hogy az a hangnem, amelyet elnök úr Keller László államtitkárral szemben megengedett, az olyan személyeskedő volt, amelyekre nincs szükség. Erre a bizottságra mindig az volt a jellemző, hogy egymás személyét tiszteletben tartva, korrekt módon, szakmailag vitatkoztunk a kérdésekről. Azt szeretnénk, ha a jövőben is így történne.

Bár Páva Zoltán képviselő úr nem érkezett vissza az ülésre, az a javaslata, hogy az érintettek részvételével vitassuk meg, Varga Mihály pénzügyminiszter úr és Veres János vagy Keller László részvételével és a Profi Liga képviselőjének a részvételével is, ez illeszkedik a bizottság munkamódszeréhez, hiszen akkor meghallgatjuk az összes érintett felet és objektívebb módon tudunk állást foglalni, mintsem, ha egyoldalú politikai viták fényében nézzük a kérdést. Úgyhogy nagy tisztelettel kérem azt, hogy egy következő bizottsági ülésen vegyük ezt napirendre, ahogy Páva Zoltán kezdeményezte, természetesen az érintettekkel történő egyeztetés után.

ELNÖK: Köszönöm alelnök úr. A javaslatának semmi akadálya. Egy következő ülésen napirendre vesszük.

Ami pedig az ülés vezetésének minősítését illeti, én ezzel semmilyen körülmények között nem értek egyet, tényeket közöltem Keller Lászlóval. Ez lehet, hogy számára fájdalmas, de ezeket megcáfolni a bizottsági ülés hátralévő részében sem tudta. Tehát azt gondolom, hogy nem követtem el hibát az ülésvezetéssel.

Tájékoztató a golf Senior Európa bajnokság, valamint az European Young Masters versenyek megrendezéséről

A második napirendi pontunk: tájékoztató a golf Senior Európa bajnokság, valamint az European Young Masters versenyek megrendezéséről. Az előterjesztő Sugár András, elnök úr, öné a szó.

Sugár András szóbeli tájékoztatója

SUGÁR ANDRÁS, a Magyar Golf Szövetség elnöke: (Előadását projektor segítségével tartja meg.) Tisztelt Bizottság! Nagyon nagy örömmel jöttünk a golfszövetség részéről beszámolni. Ez egy olyan pillanat, ami akkor lehetett, amikor Andrássy gróf az ügetőpályán bemutatta, hogy mi a golf és ezt követően Tátralomnicon felépült az első pálya. Mi ezt felépítettük a szlovákoknak, barátságunk jegyéül. (A kormánypárti képviselők többsége visszatér a terembe.) És ott is lett 1912-ben az első magyar bajnokság, majd ezt követően sok minden történt. A lényeg az, hogy a hölgyek voltak a golfban a két világháború között a legsikeresebbek, mert 1932-ben Európa-bajnok volt egy magyar hölgy. Utána volt egy eléggé cudar idő a második világháború után, amikor a golfot kitiltották a sportból Magyarországon és 1989-ig nem volt golf. Viszont a golfpályát elfoglalták a lokátorok a Széchenyi-hegyen. Most is ott van a golfút, ami mutatja, hogy valaha ott lehetett golfozni, és még a Golf Szálló is ott volt, de a lényeg az, hogy újjá kellett építeni az egész sportot 1989-ben. Nem így volt ez a cseheknél, akiket még most is ünnepelnek az Európai Golf Szövetségben, mert volt egy olyan elnökük, aki nem engedte, hogy Csehországban a golf megszűnjön. Ezért nálunk egy picit nehezen indult ez el 1989-ben.

Most megbecsült tagjai vagyunk az Európai Golf Szövetségnek, most volt szombaton Luxemburgban a közgyűlés, amikor is megerősítették azt, hogy Magyarország most egymás után négy Európa-bajnokságot fog rendezni. 2009-ben a Senior Európa-bajnokságot, Tata és Máriavölgy helyszínekkel, ez körülbelül 260 versenyzőt jelent Magyarországon, plusz a kísérők. 2010-12-ben pedig az úgynevezett Junior Masterst. Tehát a legjobb juniorok jönnek Magyarországra a kísérőikkel együtt. Ez is egy nagy rendezvény lesz és így folyamatosan reflektorfénybe kerülünk Magyarországon. Egy kolléganőmet mutatom be, a Kucskó Tündét, aki a golfszövetség főtitkára, Hegyi Attila, az elnökség tagja és az Akadémia Golfklub elnöke és Kálmán Eszter, aki most megmutatja a golflabdákat. (Kálmán Eszter golflabdákat helyez el az asztalokon.) Ez a labda körülbelül öt centi átmérőjű labda, amikor megütjük, nemcsak az a jellemzője, hogy repül, hanem az ütő maga 200 km-es sebességgel éri el a labdát, tehát igazán nincs lehetőség nagyon korrigálásra. A mozdulatban van minden. Tehát nem olyan mint a pingponglabda vagy -ütő. Itt nincs nyesés, illetve van, de egész más, mint a pingpongban.

Ahogy megyünk a prezentációban, ki szeretném emelni, hogy a golf kitartásra és becsületességre nevel. Olyan sport, aminél a szabályok olyanok, hogy elvárják, hogy becsületesen játsszák. Ha van valami esemény a pályán, ami nem a bíró előtt történik és vita van, a szabály azt mondja, hogy aki illetékes, annak a játékosnak a szava a döntő, egyben a felelőssége is. Ezek érdekes dolgok a golfban. Mindenképpen egy nagyon jó sport, ezért arra gondoltunk, hogy ezt közel hozzuk az emberekhez. Megindítottuk a nyílt napokat Magyarországon, mert látszik, hogy a televízióban is egyre több helyet kap a sport és nemcsak a Magyar Televízió, hanem a nemzetköziek is rendszeresen közvetítenek.

Amikor a volt cégemmel elindítottuk a vízilabda fokozott támogatását, a televíziós emberek azt mondták, hogy a vízilabda nem tévére vihető sport, mert unalmas. Hát hol lennénk most a vízilabda nélkül a pekingi olimpián, meg mindenen, ha nem láttuk volna minden részletét ennek a sportnak. Ilyen a golf is, hogy egyre többet látjuk a televízión, egyre nagyobb hatása van és azon a 70 millió emberen, aki világszerte golfozik, ott megjelenik a sport szeretete. Hasonlóképpen mint a vitorlázásnál, ott is azt mondták, hogy nem vihető képernyőre, aztán mégis be lehet mutatni. A média foglalkozik vele. Mi is azt mondtuk, hogy azon kívül, hogy ez egy nagyon jó befektetés mindenki egészségébe, hiszen 4-5 órát játszik, 6-7 km-t gyalogol, tehát a testre és a lélekre is jó hatással van, így az életkora is meghosszabbodik, mert kimutatható a mérések szerint, hogy legalább 40 százalékkal alacsonyabb az elhalálozás a golfozók körében, mint a lakosság többi körében.

Magyarországon jelenleg 20 helyen lehet játszani, ebből hét 18 lyukú pálya van, három 6 lyukú és hét elütő gyakorló pálya és öt nagy pálya van építés alatt. Ez egy nagyon jó szám olyan szempontból, hogy ahhoz képest, hogy '89-ben helyreállítottuk a golf becsületét Magyarországon, egy elég rossz szám ahhoz képest, hogy Ausztriában 189 golfpálya van és a cseheknél is, ahol nem hagyták abba '45 után, ott is 60 körül van a pályák száma.

Tehát ahhoz, hogy itt nagy előrelépés legyen, kellenek a lehetőségek. Most legutóbb Óbudán, a volt téglagyár területén épül egy új pálya, tehát Pest belterületén is épül egy új pálya nem sokára.

Emellett azért mi azt mondtuk, hogy el kell mesélni minden önkormányzatnak, hogy mi a golffejlesztés lényege. Hogy lehet elkezdeni. Van egy külön anyagunk, amit át tudunk adni mindazon önkormányzatok számára, akik a golf irányába érdeklődést mutatnak annak érdekében, hogy lehetőség szerint az ottani általános iskolákban is és a sportban is terjedjen ez a sportág. El lehet kezdeni a golfot egy elütő gyakorlással is. Egy olyan területet kell kijelölni, ahol legalább 200 méter előre a pálya és mondjuk 30 méter széles és már lehet kezdeni gyakorolni az elütést. Sőt a svédek úgy vitték be az általános iskolába a golfoktatást, hogy lyukas pályával játszanak a tanteremben és a mozdulatokat a tornaórán is meg lehet tanulni a golffal kapcsolatban. Nemcsak itt a szabad téren. Tehát van a szövetségnek egy nemzeti golfpályafejlesztő programja.

Ezzel összefüggésben nekünk a golfszakmát, mint sportot az Európai Golf Szövetség tagjaként Magyarországon azért művelni kell és ezért adjuk ki a szabálykönyvet, felügyeljük a tagnyilvántartást, bíróképzést tartunk, az alapelveket lefektetjük és eldöntjük, hogy mely klubok fognak a következő évi szövetségi versenyben részt venni.

A golf ahhoz, hogy népszerű legyen, úgy gondoljuk, hogy leginkább a fiatalokkal kell foglalkozni. Azért örülünk, hogy Magyarországra kerül három verseny egymás után, mert ez egy lendületet ad a fiataloknak, az utánpótlás-nevelésnek, és éppen ezért úgy építettük fel a fejlesztést, hogy van egy bronzcsapat, 20 fővel, akikkel rendszeresen foglalkozunk országosan, és ezekből kerül ki az ezüst és arany csapat, aki a válogatott gerincét képezi. Ahogy az élet megy előre, úgy mindig változik az összetétel. A gyerekek nagyon gyorsan fejlődnek, de már most készülünk arra, hogy a 2010-es Európa-bajnokságon, amit mi első évben tartunk, nagyon jól szerepeljenek. A múlt évben sok siker ért minket, nemcsak az, hogy odaítéltek négy versenyt Magyarországnak, hanem az is, hogy például a Palanszki Benjamin a legjobb eredményt érte el az európai csapatbajnokságon. Ez azt jelenti, hogy 72 ütésből kell teljesíteni a pályát és ő pont annyiból teljesítette. És mikor a cseh elnök megkérte, hogy a legjobb cseh játékos menjen az utolsó napon párba a Palanszkival, akkor produkálta a legjobb eredményt, öttel zárta, tehát öttel kevesebbel zárta a versenyt, mint a cseh játékos. Úgyhogy most ezt még szombaton is emlegette a cseh játékos nekem, hogy fantasztikus játékosok vannak Magyarországon és ebben bízunk akkor, amikor azt mondjuk, hogy az ország megérdemli ezt a fejlesztést. A golfban vannak olyanok, akik szoktak játszani, ezek nincsenek benne a háromezerben, vannak, akik rendszeresen játszanak, az körülbelül háromezer és vannak, akik rendszeresen karbantartják a saját eredményüket, ezt handykepnek hívják, ezeket mondjuk mi regisztrált játékosnak, ezek vannak 1200-an. Tehát ez a golfsport egy nagyon jó termék. Ha azt vesszük, a sportolók közül 70 százalékuk üzleti döntéshozó, háromnegyedük diplomás, főként Budapesten vagy más vidéki nagyvárosban élnek és olyan fogyasztásuk van, ami mindenképpen azt mutatja, hogy jóval többet merítenek a javakból, mint az átlagember, éppen ezért a golfturizmussal nekünk össze kell kapcsolódnunk. Tehát mindenképpen szeretnénk, hogy egy komoly együttműködés legyen, mert nagyon nagy lehetőséget kaptunk azzal, hogy Európa legnagyobbjait idehoztuk, először az 55 év felettieket jövőre és utána pedig a juniorokat. Mindenképpen szeretnénk megnyerni a Turizmus Rt. támogatását ehhez.

A golfturizmus azt jelenti Magyarországon, hogy ki fogjuk tudni tolni a használatát a különböző lehetőségeknek, akár a wellness szállókra gondolok, akár a vidéki turizmusra, mert a nyári időszakot a tavaszi és az őszi idénnyel meghosszabbítjuk. Épp most beszéltem az osztrák elnökkel, aki azt mondja, hogy a 150 pályán körülbelül a többletbevételük, ami éppen a széttolt lehetőséget jelentette a turizmusban 2,5 milliárd eurót hozott nekik. Igazából hatalmas lehetőség van abban, hogy nemcsak nyáron jönnek, hanem inkább tavasszal és ősszel, mert a 30 fokban nem olyan kellemes játszani. Amikor amúgy is fő szezon van Magyarországon, az az egyik három hónap, de előtte és utána is lehet 2-2,5 hónapot játszani, ezért a golfturizmust fejleszteni kell, ehhez viszont események kellenek és jó játékosok. Tehát erre alapoz a golfszövetség marketingmunkája. Ezért gondoljuk azt, hogy ezek a rendezvények olyanok, amik azt mutatják, hogy lesznek olyan látogatóink ezek kapcsán, hogy körülbelül 250 euró/nap költéssel fognak Magyarországon itt lenni. Ez azt jelenti, hogy körülbelül két és félszer annyit költenek, mint egy átlagturista. Nagyon jó látogatók, nagyon oda kell figyelni rájuk, mi megpróbáljuk a sportoldalon kiszolgálni őket, de ez azt jelenti, hogy ha a Turizmus Rt.-vel együttműködve tesszük, akkor vissza is fognak jönni, hiszen jó véleményt alakítanak ki a magyar lehetőségről.

Tehát van egy lehetőségünk most, augusztus 17. és 22. között mindenképpen megrendezzük ezt a bajnokságot, körülbelül 65 millió budgettel rendelkezünk, ebből 35 milliót a golfozók adnak össze. Tehát akik részt vesznek. A maradék 30 milliót kell nekünk összehozni. Ezért is tettem egy olyan javaslatot a Turizmus Rt. irányába, hogy mondjuk a felét mi összekalapozzuk, a felét megkapjuk támogatásként. Mindenképpen szeretnénk egy nagyon rangos eseményt rendezni és ez az összeg nem olyan nagyon nagy összeg, ami lehetetlen a mai viszonyok között. Azt követi a következő 2010-12-es Európa-bajnokság, amikor viszont már lényegesen nagyobb lehetőségekkel és több pályával rendelkezünk. Ide fognak jönni ezt már előkészíteni jövőre az Európai Golf Szövetség sportrendezői és szakemberei. Ezek a legjobb fiatalok. Ez egy olyan verseny, amit mindenképpen jól kell megrendezni, remélem, hogy egyre népszerűbb sport lesz és szeretném, ha az Országgyűlés Sport és turisztikai bizottsága állást foglalna a tekintetben, hogy ez egy nemes kezdeményezés és minden támogatást megér, mert Európában letesszük a névjegyünket a golfban is. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A beszámolóhoz kapcsolódóan kinek van véleménye? Alelnök úr!

Hozzászólások

PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm szépen. Azt gondolom, hogy mindenképpen elismerésünket fejezhetjük ki a Magyar Golf Szövetségnek az eddigi munkájáért, meg azért, mert e rangos versenyeket elnyerte. Én is azt gondolom, hogy a legnagyobb szerepe a turizmus irányában van még a sporton kívül. Hiszen igaz az is, hogy két és félszer annyit költenek és ha jól tudom, a golfturisták azok, akik rendszeresen körbe is járják az új pályákat, tehát a további vendégkör is biztosított. Az a tény, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban húsz ilyen pálya épült, ez is azt bizonyítja, hogy Magyarország is felismerte a golf és a golfturizmus jelentőségét is.

Bár magam még csak az elején vagyok ennek a sportnak, de azt gondolom, hogy azt is megerősíthetjük, hogy tényleg az egészséges életmódban is nagy szerepe van a sportnak még akkor is, ha egyelőre kevesen művelik. Mind turisztikai, mind sportszempontból szerintem jelentős jövő előtt áll ez a sportág is és főleg itt Magyarországon mind a turizmus, mind a sport területén. Sok sikert kívánok a továbbiakban is. Teljesen jogosnak tartom, hogy hívjuk fel a Magyar Turizmus Zrt. figyelmét arra, hogy nagy szerepet vállaljon majd a rendezvények marketingjében és abban is, hogy akik ide érkeznek, jól érezzék magukat, mert egészen biztos vagyok benne, hogy abban a vendégkörben, amelyik nagyon jól fizető vendégkör, ha jó élményekkel gazdagodva távoznak el, sokakat csábíthatnak Magyarországra. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. További észrevétel? Koscsó Lajos képviselő úr!

KOSCSÓ LAJOS (MSZP): Tisztelt Bizottság! Én magam is azt gondolom, hogy minden olyan kezdeményezés, ami valamilyen módon Magyarországnak elismerést jelenthet, bármi legyen az, azt támogatni érdemes. És ha ennek a sportágnak, amely az én véleményem szerint is valószínűleg az elkövetkezendő évtizedekben inkább a turisztikai vonalon kell, hogy nagyobb támogatást kapjon, hiszen egy olyan réteget hozhat az országba, amelyik hosszan tartózkodik és jól költ - hogy ilyen finoman fogalmazzak - az jó az országnak. Megnéztem az oldalakat és látom, hogy a pályák 85 százaléka Budapest vagy környéke, a Dunántúl, és én borsodi lévén meg is kérdezem, hogy mekkora összeg egy ilyen gyakorló szintű pálya létesítése. Azt remélem, hogy a pályák létesítésével lehet ennek a sportágnak nagyobb elismertséget szerezni és ehhez is valamilyen programot érdemes lenne sportszakmai vonalon biztosítani, mert az nyilvánvaló, hogy azokat az előnyöket, amiről elnök úr beszélt, csak ott lehet élvezni, ahol pályák vannak. Nyilván ezért lenne jó, ha az ország ebben az értelemben sem szakadna ketté. És persze az iskolai sporttestnevelésbe történő beillesztése egy külön téma, ami érdemes arra, hogy ezzel foglalkozzunk. Mert ha a gyerekkel gyerekkorban megszerettetünk valamit, akkor sokkal inkább hajlamos és képes arra, hogy gyakorolja is azt a sportot és ahogy láttam most, nyilván szakmailag abszolút nem értek hozzá, de kétszer is láttam olyan versenyt a televízióban, ahol nem a hagyományos lyukra játszós golfot játszották, hanem a távolság volt a fő szempont. A távütés. Az egy viszonylag kis területet igényel, de ott is van egy pálya, van egy szélessége. Azt gondolom, hogy azok, akik csak kevésbé tehetségesek, hogy elsajátítsák a sportág csínját-bínját, azoknak egy rétegét ebbe az irányba is meg lehet nyerni. Mert ahogy figyelgettem a sportolókat, akik ezeket a távütéseket ütögették, másfajta kinézettel és fizikummal rendelkeztek, de mindegyiknek volt golfos múltja. Ha megmondja, hogy mennyi a pályaépítés költsége, abból ki kell, hogy derüljön, hogy a rávezetése vagy felvezetése legyen valamilyen olcsóbb háttér.

A jövő sportága a golf és ez annak is köszönhető, hogy a menők nagyon jól keresnek vele, tehát nyilván van egy ilyenfajta motiváció. Azt a mázat kellene róla lehúzni, amit a teniszről is le kellett valamikor, amikor azt gondolták róla az emberek, hogy ez egy úri sportág és csak az urak játsszák. Erre nagyon jók azok a magyar sportcsatornák, amik a különböző ismert személyiségek versenyeit sugározzák. Ebben a turizmusnak is nagyon nagy részt kell vállalnia. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Amennyiben több kérdés nincs, egy gyors választ kérnék elnök úrtól a költségvetési ügyre vonatkozóan.

SUGÁR ANDRÁS, a Magyar Golf Szövetség elnöke: Hegyi Attilát kérem, hogy válaszoljon, aki most épít pályát.

HEGYI ATTILA (Magyar Golf Szövetség): 30 millió forinttól már lehet gyakorló pályákat építeni és értelemszerűen, ahogy nő a pályák területe és a lyukak száma, ez az összeg duplikálódik, egy 18 lyukú pálya átlagos építési költsége körülbelül 800 millió és egymilliárd forint között van a földterület értéke nélkül.

SUGÁR ANDRÁS, a Magyar Golf Szövetség elnöke: Messzire ütni a labdát szinte a legegyszerűbb. A legnehezebb 50-80 métert ütni pontosan és utána begurítani a labdát a lyukba. Ezek azok a dolgok, amik nagy figyelmet és gyakorlatot igényelnek. Messze ütni egyenesen kell, ez igaz, de utána a rövid játék legalább ilyen nehéz.

ELNÖK: Köszönjük szépen, hogy eljöttek hozzánk. Ebből az előterjesztésből is megláthatjuk, hogy milyen hozadéka van egy-egy ilyen nagy rendezvénynek a turizmus számára. Ebben a bizottságban mindkét területet együttesen kezeljük, tehát a legjobb alkalom arra, hogy a nagyrendezvények érdekében a bizottság maga is erőfeszítéseket tegyen. Minél több korosztályos és felnőtt Európa-bajnokság, világbajnokság legyen Magyarországon, hiszen ez a nemzeti marketingben, illetve a hazai sportágak fejlődésében is komoly szereppel bírsz.

SUGÁR ANDRÁS, a Magyar Golf Szövetség elnöke: Köszönjük a támogatást és hogy itt lehettünk.

Tájékoztató a 2010. évi úszó Európa-bajnokság megrendezéséről

ELNÖK: Ezzel áttérünk az utolsó napirendi pontunkra: tájékoztató a 2010. évi úszó Európa-bajnokság megrendezéséről. Köszöntöm Gyárfás Tamás elnök urat, a Magyar Úszó Szövetség elnökét, a Magyar Vízilabda Szövetség vezetőit. Nem tudom, hogy lesz-e még kiegészítés, mert kaptunk egy nagyon részletes anyagot.

Gyárfás Tamás szóbeli kiegészítője

GYÁRFÁS TAMÁS, a Magyar Úszó Szövetség elnöke: Egyrészt köszönjük a lehetőséget, tisztelt bizottság, szándékunkban áll és meg is kezdenénk. (Előadását projektor segítségével tartja meg.) Bemutatnám kollégáimat: Ruza József főtitkár úr, dr. Martin György, az vízilabda-szövetség elnöke, Cseh László bajnokunk. Hadd ne mondjam el az összes érdemét, legutóbb három ezüstérem. Nála el kell mondanom, hogy ő formaruhájában jött, ez a kötelezettségünk a szponzorokkal szemben, tehát én kérek elnézést, hogy nem öltönyben van jelen. Dr. Kemény Dénes, most éppen három olimpiát nyert csapatával, Molnár Tamás, aki mindháromszor az olimpiai bajnoki cím boldog tulajdonosa. Hagyó Miklós urat még várjuk, alpolgármesterünket, aki a műúszószövetség elnöke.

Egy pár perces filmmel kezdenénk, az sok mindent elmond helyettünk és aztán még néhány kiegészítést tennék.

ELNÖK: Köszönjük. Kezdődjék a bejátszás.

GYÁRFÁS TAMÁS, a Magyar Úszó Szövetség elnöke: (Levetít egy rövid bemutató filme.) Köszönjük. Szándékunk szerint az Európa-bajnokság jelmondata "nyitott elmével, nyitott szívvel, tárt karokkal". A 30. Európa-bajnokság színhelye már garantált, a 15. világbajnokság színhelye a remény. Az Európai Úszó Szövetség új vezérkara most került megválasztásra, luxemburgi elnök van. Ennek azért van jelentősége, mert a labdarúgó Európa-bajnokság is bizonyította, a horvát-magyar ügyben voltam itt legutoljára, hogy mi itt parádézhatunk, meg óriási pénzeket mozdíthatunk meg, végül is 15 embert kell megnyerni. Szerencsés a felállás ilyen szempontból, mert magyar is van köztük.

Mint már a korábbi filmből láthatják a jelenlévők, a sportdiplomácia nemcsak a büroban, hanem minden szakágban jelen van.

A nemzetközi szövetségben 196 tagország van, Algéria a vezető, 22 tagból áll, akik a világbajnokságot illetően döntenek és Európa már döntött, hogy ki az a négy, aki a 22 között garantáltan helyet kap. További két európai hely még van, ez a római kongresszus választásának függvénye, ez már tőlünk független.

Magyarország már rendezett úszó Eb-t 1926-ban és 1958 után legutóbb 2006-ban, most újfent megrendezi 2010-ben. Debrecen volt a házigazdája a rövidpályás Eb-nek, 48 ország indulóját láthattuk, Budapest és Füred lesz a színhely, tehát a turizmus szempontjából Füred és Balaton az egyedi érték. Az Európa-bajnokságok az olimpia évében tizedannyit érnek, mint nem olimpiai évben, tehát 2006-ban Budapestre figyelt az úszóvilág, 2008-ban Pekingre, 2012-ben Londonra, 2010-ben megint Budapestre. Ez így van a vízilabdában is, nagyon fontos volt, hogy Malagán a vízilabdacsapat hogy szerepel, de az, hogy megnyerte az olimpiát, az létfontosságú.

A világbajnokság 2009-ben Rómában lesz, majd 2011-ben Sanghajban. Ott az az egyedi, hogy az úszás, műugrás, műúszás és a nyíltvízi mellett a vízilabda is vb-program, ha úgy tetszik, nekünk találták ki. Mert én nagyon büszke vagyok az úszóeredményekre, de a vízilabda előtt tisztelgek, mert ennél nagyobb örömforrás, hogy mi rendezhetjük meg, nem nagyon van. Nem lebecsülve a golfozók eredményét, de mondhatom Triatlont is, a Szekeres Imre vezette csapatot, tudjuk, hogy 196 ország figyelmét váltja ki, de tudjuk, hogy az olimpián reggel rendezték, mert mindenki tudja, hogy Amerika ezt akarta látni, meg az egész világ. Triatlonba lehet, hogy a 38. helyet is megcélozhatjuk a 36. után. Úszás-vízilabdában egy eufória várható, mert amikor Pesten játszik majd a csapat, Tamás, visszafogjátok-e magatokat. Mind a nők és a férfiak is nyerhetnek Cseh Laciék mellett.

A szervező bizottság látszik, ezekre az emberekre hárul a vezetés. Ruza József operatív munkáját ismerjük, becsüljük, tiszteljük. A vízilabda gazdagodik dr. Martin György együttműködésével.

Mint ahogy mondtam, 40 ország 1800 sportolója volt jelen, 1501 vendégünk volt 605 önkéntes mellett, a világbajnokságnál 167 ország 2158 sportolója, 4708 ember. Mindig szoktuk mondani, hogy milyen sok pénzt hoz a sok vendég. Ezek költenek, majd fogják látni azt is, hogy milyen szállodai kapacitás lefoglalásával jár. Ezek csak a versenyzők, akik indulnak.

A nézőszám. A legutóbbi vb-n 219 ezer volt. Ausztráliába kevesebb külföldi megy el, mert másik féltekére kell utazni, itt eleve Európa 51 tagországa jöhet számításba.

Hány éjszakát töltöttek el? 560 munkahely-teremtés. 87 millió 300 ezer dollárt költöttek. Önkéntes 1220 fő, ez is fontos szempont.

Az Eb-t 21 ország közvetítette élőben, 539 program, 762 órát látták a budapesti helyszínt 201 millióan, az Európa-bajnokság alatt 160 országba jutott el 1437 műsor lebontva. 530 millióan látták a világbajnokságot élőben és egymilliárd ember a különböző hírműsorokban. A reklámértéke 29 millió 940 ezer dollár volt, hogy ha azok a szponzorok önmagukban hirdetnek, nem az eseményen. 16 napig a világ érdeklődése középpontjában vannak a támogatók.

Az időpontot a FILA már megadta, 2009. augusztus 4. Itt nekem az a bíztató, hogy minél távolabb legyen, mert ennek az alapfeltétele, hogy legyen egy uszodánk. Egyébként a világon nincs még egy olyan vízilabda-válogatott, de úszócsapat sem, amelyik ilyen körülmények között ilyen teljesítményre képes. A legtöbb teljesítményre nomád viszonyok között. A Komjáthy uszodában épp egy vasdorong esett a vízbe, "túl gyorsan úszott a hátvéd és még megmenekült a zuhanástól". Pécsett is bedőlt valami. Ez egy rémálom, hogy milyen viszonyok vannak. Tehát uszoda akkor is kéne, ha nem volna világbajnokság.

65 aranyérmen osztoznak a vb-n a jelenlévők.

A filmen látható volt, az a zöld terület, bár Tahi-Tóth művészurat látom magam előtt, ahogy odaláncolja magát és ismét a középpontba kerül, ez egy árterület, amit áthelyeznek a Duna-part felőli oldalról a másik oldalra. Akkor is ledózerolják a fákat sajnos és át kell ültetni majd más helyre, ez nem a úszók és a vízilabdázók merénylete, ha ez az árterület átkerül, mert a Duna-parton lesz egy autóút és ezt meg kell hosszabbítani és emiatt szükségszerű ez a lépés. Mögötte van pont a volt Erdért pálya, ez már a Tátrai Miklósék felügyelete alá tartozik, ez most üres és 2012-ig nem idegeníthető el, csak sportcélra használható. Már beszéltem Demján Sándorral és számos vállalkozóval, mert hogy honnan lesz pénz. Őket akkor érdekli ez az ügy, ha nem pusztán egy uszoda épül, hanem alatta lesz mélygarázs, szálloda, kongresszusi központ és egyéb. Tehát nagyban gondolkodik.

Ma már világbajnokságot rendeznek, sőt olimpiát is ideiglenes uszodákkal. Mi nem engedhetjük meg ezt a luxust, mert az félárból kijön ugyan, de nem marad ott. Egy hatmilliárdból kihozott uszodához ugyanúgy kell vízellátás, csővezeték, leeresztés, stb., tehát millió kötelező költség és utána azt elviszik, itt pedig maradnak és remélem, hogy sikerorientált lesz az országban ez, meg az egészséges életmód megköveteli, hogy ne egyszeri alkalomra, 16 napra legyen egy uszodánk, ezt a luxust mi nem engedhetjük meg, tehát nekünk a dupláját kell fizetni.

Az hogy a Duna-part mellett lenne, az nemcsak azért csodálatos, mert egy négyzetkilométeren belül lenne a Komjáthy uszoda és Margitszigeti Sportuszoda, hanem a vízkiürítés például hatalmas költség. A gyógyvíz ugye, mert ez a nagy ötletünk, hogy ez egy rekreációs központ is lenne, mert mindig az a kérdés, hogy mi lesz később az uszodával. Ha a tribünök ideiglenesek ugyanúgy, mint az Európa-bajnokságnál, akkor a tribünök alatt lennének gyógymedencék, súlyfürdő, stb. oda tesznek vasdorongokat - mondom az én laikus nyelvemen - az tartja a tribünt, elviszik a tribünt, a vasdorongot és utána marad a gyógyvíz.

Szemben van a Thermál Szálló, a Danubius, a Hélia, ott lehet lakni, még ha az Erdért pályán nem is épül szálló. A vb alatt az Elektromos pálya - már beszéltem az ELMŰ vezetőivel - rendelkezésre áll parkolónak pluszban.

A hosszútávúszásnál a Balaton rivaldafénybe kerül. Készül most egy motorcross pálya, van egy motorosunk is, szembe a vízilabdázók és úszók tömegével, de valóban idegenforgalmi és turisztikai, meg a televíziós közvetítések szempontjából ez érték. Én azt hiszem, hogy még egészségesebb az úszás, mint a motor levegőjét szaglászni. Balatonfüreden 5-10-25 km-en lehet majd versenyezni. A műugrásnál le van írva, hogy milyen kötelezettségeink vannak. Nincs fedett műugró tornyunk, Bartha Nóránk már van, létesítményünk nincs. A szinkronúszás adott.

Vízilabda, 34 mérkőzés, női-férfi. Itt ötezer néző befogadására kötelező, de szerintem ez lesz leginkább tele, ha majd a döntőt a majdani fedett uszodába tervezik. Ott egyébként két megoldás van az uszodánál. Vagy nyitható, ez valamivel drágább, ebben az esetben az ideiglenes tribünök elhelyezése még könnyebb és még magasabb tribünök építhetőek, a műugró torony eleve megadja a fesztávolságot, de Sidneyben így volt, hogy nyitható az uszoda és karéj szinten jött ki a két tribün, sokkal jobb a légkondicionálás, a levegőáramlás, ha jó idő van stb. Elvben nyitott uszodában is lehet Európa-bajnokságot rendezni. A gyakorlat az, hogy amikor már ezredmásodpercek döntenek és jön a vihar, mint legutóbb az Eb-n, csináltunk egy táncos-komikus fesztivált, akkor is örömóda volt a műúszás alatt, de így már vb-t nem igazán ítélnek meg, ha látják a vetélytársakat.

Egy Európa-bajnokságnak vagy világbajnokságnak milyen hozadéka van? Közlekedés, kereskedelem, idegenforgalom, befektetés megtérülése. Hány és hány szempont van, ami amellett szól, hogy az egyszeri kiadás visszajön. Le vannak írva a számok, hogy milyen nagyságrendű bevételi lehetőségekre ad alkalmat ez a nagy esemény.

1974 munkahely volt, ott nem épült uszoda, ettől függetlenül, ez most azért egy fontos szempont. Mennyi adó folyt be a fogyasztásból fakadóan.

Ami a legfontosabb igény, hogy március 2-ig már kormánygarancia kell, 2013-ban rendezik a vb-t, egy uszodát fel lehet építeni 2-3 év alatt, jobb esetben másfél alatt, Debrecenben egy év alatt megcsinálták. Szörnyű lenne, ha ennyire nem tudnánk előre tekinteni. Október 31-én kell beadni a szándéknyilatkozatot, ez megtörtént. Március 2-a a pályázatok beadási határideje, ide már be kell adni a kormánygaranciát, majd jönnek a különböző elemzések, látogatások és a döntés július 18-án várható Rómában.

Itt van a két szándéknyilatkozat, a Magyar Úszó Szövetségé, illetve Demszky Gáboré. Ez még kötelezettséget nem jelent, csak szándékot. Gyenesei István mellett megkaptuk Orbán Viktor levelét, aki támogatóan áll a világbajnoksághoz és az uszodaépítéshez, Dávid Ibolya ugyanezt bővebben fogalmazta meg, Fodor Gábor úr az SZDSZ részéről, dr. Semjén Zsolt úr pedig a KDNP részéről hasonlóan viszonyul. A parlament tekintélye bizottsága talán rutinosabb, hogy hány esetben fogalmazódott meg ötpárti egyezség. Emlékszem a szovjet csapatok kivonulására, az így volt.

Végezetül ezek a mi kis kabalafiguráink, amelyekkel majd találkozhatnak ismételten 2013-ban. (A szövetség munkatársai kiosztják a bizottságnak hozott kabalafigurákat.) Elnézést, ha hosszú voltam. De ez egy nagyon nagy kérdés számunkra és megpróbáltunk körültekintőek lenni. Még átadtunk az elnök úrnak egy 400 oldalas átfogóbb anyagot, akinek kedve, türelme van, az tanulmányozza. Ujhelyi István úrral már szót váltottam erről, aki a maga részéről már egyedi értékeket mutatott fel a sávolyi motorcross pálya felépítését követően, itt van Szabó László úr, aki szintén nagy segítséget adott az ellenzéki pártokkal való kommunikációban, de megannyi más nevet is mondhatok és elnézést attól, akit nem említettem. Én voltam, aki ezt előadta, de ezt a vízilabda, műugró, műúszó és hosszú távúszó szövetséggel együtt, sportbarátainkkal közösen építjük és nem véletlenül van itt Kemény Dénes, Molnár Tamás, Cseh Laci, csak az udvariasság miatt mondtam a vízilabdázókat előre, nekem az úszó legalább ilyen kedves. Tehát ez egy közakart és a jelenlétük több száz vagy több ezer sportolót szimbolizál. Ha bármely kérdésben bármelyikünket illetően van felvetés, készséggel állunk rendelkezésre és köszönjük, hogy lehetőséget kaptunk erre a tájékoztatóra.

ELNÖK: Köszönöm szépen a szóbeli kiegészítést és a részletes anyagot is, amit megküldött számunkra, ezt a bizottság tagjainak továbbküldtem. A meghívóban csak a 2010-es Európa-bajnokság szerepelt, de értelemszerű, amikor a szervező bizottság meghívása megtörtént, akkor mi már 2013-ra is gondoltunk előre, mert az kell, hogy legyen a végső cél. A bizottság tagjainak adnám meg a lehetőséget most. Páva Zoltánnak adok szót elsőként.

Képviselői hozzászólások

PÁVA ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Bizottság! Elnézést, hogy türelmetlen vagyok, de fél órája ott toporognak a gázosok a házunk előtt és van közöttük egy kajakos fiú és azt mondta, hogy ha vizes sportról van szó, bocsánatos a késés. A Magyar Turizmus Zrt. rengeteget költ az országimázsra annak érdekében, hogy számos tengeren túli országban jelenjen meg Magyarország, televíziókat bérelünk fel, újságokban jelenünk meg, meg vagyok róla győződve, hogy országimázs építésére nagyon alkalmas az, ha a sportban világversenyeket rendezünk. Különösképpen igaz ez a két rendkívül sikeres sportágunkra, a vízilabdára és az úszásra. Meg vagyok róla győződve, hogy egy sikeres rendezvénnyel mi az országimázs építésében sokkal több eredményt tudunk elérni, mintha százmilliókat költünk hirdetésekre. Hadd mondjam el, hogy ilyen kiváló sportembereket köszönthetünk itt, és javaslom elnök úrnak, hogy azon kívül, hogy nyilvánvaló, hogy a bizottság minden tagja támogatni fogja ezeket a rendezvényeket a Sport és turisztikai bizottság fejezze ki, írásban is rögzítse az elismerését a jelen lévő sportembereknek, hiszen azt hiszem, Molnár Tamásék, Cseh Laciék kicsit megdobogtatták a szívünket. Én személyesen ott lehettem a vízilabda döntőn, ekkora élmény még életemben nem ért és meg vagyok róla győződve, hogy ugyanilyen élmény éri azokat az embereket, akik el tudnak jönni a 2010-es és reményeink szerint a 2013-as világversenyre is.

Mint a Sport albizottság elnöke, személyesen is felajánlok minden segítséget annak érdekében, hogy sikeres legyen a rendezvény. Az elnök úr feladata, hogy lobbizzon ennek érdekében. Nemcsak a két szövetségnek az elismerése az, hanem öröme lesz az országnak, a magyar népnek. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. További kérdések?

MOHÁCSI JÓZSEF (MSZP): Köszönöm szépen. Amellett, hogy futballrajongó vagyok, az a vonzás, amit egy élsport, akár a vízilabda, úszás jelent, rettentően befolyásolják különösen a gyerekek hangulatát, de a mienket is. Ezúton szeretnék én is szívből gratulálni az eredményekhez. Abban a sportágban, ahol ilyen agilis vezetők vannak, ezt minden tekintetben támogatni kell. Bizony az uszodákkal elég tisztességesen el vagyunk maradva az országban, viszont az utánpótlás-nevelés miatt nagy szükség van rájuk. Én balatoni képviselő vagyok és mindig elpirulok, ha megnézzük azt a statisztikát, hogy hány gyerek nem tud még úszni a Balaton környékén, hát még Magyarországon. Kezdjük el ezzel a programmal ezt fejleszteni. Ez nyilván országos program és minden lehetőséget meg kell arra találnunk, hogy erre forrást is teremtsünk. Megéri, büszkék vagyunk rátok és gondolom, azok is leszünk. Köszönöm szépen.

KOSCSÓ LAJOS (MSZP): Tisztelt Bizottság! Kedves Vendégek! Azt szeretném mondani, hogy az külön szerencse ennél a sportágnál, az úszásnál, vízilabdánál, hogy van létesítményigénye is és valamiféle létesítményteremtés is létrejöhet, hiszen ez a bemutató anyag mutatja mindenki számára, hogy itt nem egyszerűen egy sportlétesítményről van szó, hanem egy olyan későbbi szabadidő-, sportcentrumról, amelyik biztos, hogy mindenki számára nyújthat egyfajta élményt. Köszönöm szépen.

PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm szépen. Én is csak hasonló dicséreteket tudok mondani. Én tízszer ennyi jót tudnék még elmondani. Elismerésemet és köszönetemet szeretném kifejezni és gratulálni szeretnék Cseh Lászlónak, Kemény Dénesnek, Gyárfás Tamásnak és kollégáiknak és mindazoknak, akik akár versenyzőként, akár lobbistaként, akár szakmai felkészítőként szerepel abban, hogy mi nagyon büszkék lehetünk az úszó és a vízilabdasportunkra. Azt javasolnám, hogy a bizottság mindkét oldala egyaránt támogassa mind az Európa-bajnokság, mind a világbajnokság megrendezését és ezt a támogató nyilatkozatunkat juttassuk el a megfelelő fórumokra. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Nagy Imre kért szót.

NAGY IMRE (MSZP): Köszönöm szépen. Egyrészt köszönöm szépen a prezentációt, ami legalább olyan profi volt, mint a három sportág. Egyetlen dologra szeretném felhívni a figyelmet, bár számomra pozitív, hogy elnök úrnak már tapasztalatai vannak egy világverseny elnyerésének előkészítésében, de azt remélem, hogy körülbelül a mai magyar sportállás két szintje közötti különbség ebben is kifejezésre jut és nagyon remélem, hogy sikeres lesz ez a történet. Elnyerjük egyrészt a világversenyek rendezését, másrészt nagyon sok szép sikerünk lesz, mert azt gondolom, hogy kevés olyan sportág van, ahol valódi sikereink vannak, nemcsak hagyományaink.

Egy dologra szeretném még a figyelmet felhívni: elnök úrnak volt egy olyan félmondata, ami megragadott és valóban nincs más út. Akár olimpiában, akár világversenyben gondolkodunk hosszabb távon, egész biztos, hogy nem áll rendelkezésünkre egyszerre a forrás. Úgy fogalmazott, hogy egyetlen reális út van előttünk, ha a sportlétesítmények folyamatosan épülnek meg. Sem a sportág jelen pillanatai eredményei, sem a távlati célkitűzések nem teszik megkérdőjelezhetővé azt, hogy szükség van erre a létesítménykomplexumra. Talán ebben picit otthon is vagyok: egy uszodánál nyilván lehet azon vitatkozni, hogy hol épül és hogy hogyan nézzen ki, de arra, hogy szükség van uszodára, nem lehet vita közöttünk. Az uszodával összesen egy baj van a fenntartásán kívül, az, hogy sosincs belőle elegendő. Ezt hadd mondjam egy példával: ma már oly mértékben fejlődik az élsport, hogy nagyon kevesen jutnak be a hobbiúszók. Tehát csak azt tudom mondani, hogy minél előbb létesüljenek ezek az uszodák, mert annál előbb tudunk a sportágnak és az úszás szerelmeseinek is segítséget nyújtani. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm képviselő úr. További hozzászólási igények? Kemény Dénes szövetségi kapitány, öné a szó.

Kemény Dénes hozzászólása

KEMÉNY DÉNES vízilabda szövetségi kapitány: Nem leszek hosszú. 2000-ben nyertünk Sidneyben 24 év után és a Parlamentben volt egy fogadás kitüntetésekkel és kaptam egy ígéretet, hogy ezzel a csapat ezzel a 24 év után elnyert aranyéremmel tényleg megérdemel egy olimpiai uszodát. 2004-ben nyertünk megint, akkor is volt egy fogadás, az akkori miniszterelnök ugyanezt az ígéretet megtette. Most már nem kérem, hanem inkább felajánlom: ki akar nemzeti hős lenni és építeni nekünk egy uszodát? Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Találó volt. Éppen a minap hallgattam a jégkorong olimpiai előselejtező kapcsán, amiben szintén hosszú idő után sikerült az A-csoportos kategóriájú világbajnokságra kijutás, és pontosan ugyanezt hallottam. Amikor megnyerték a divizó 1-es világbajnokságot és fogadás volt a sportolóknak a Parlamentben, minden politikus ott fotózkodott és különböző ígéreteket tettek. Most már április nagyon közel van, semmilyen konkrét segítséget nem kaptak. Nekünk politikusoknak valóban ez a felelősségünk. Az ember ne tegyen könnyelmű ígéreteket, mert nyilván az eufória ránk is pozitív hatással van. Elmúltak az ünnepek és jönnek a konkrét döntés-előkészítő folyamatok, akkor lenne szükségünk azokra az energiákra és arra a szívós kitartásra, amivel a sportolóink rendelkeznek és amivel világversenyeket tudnak nyerni, tehát ez nagy tanulság a számunkra. Kovács Ferenc képviselő úr!

KOVÁCS FERENC (Fidesz): Köszönöm szépen. Engedjék meg, hogy megköszönjem a munkájukat és azt a jó érzést, amit minden magyar megélhetett az önök sikerei láttán. Nagyon nagy szükség van a világszínvonalú élsportra, mert e nélkül nem lesz tömegsport és semmi olyan háttér, ami egy egészséges generáció felnövését garantálhatná.

Gyárfás úr az elején mondta és azért szeretném a politikai párhuzamokat erősíteni, mert nem tudom, mi fog születni, de nagy valószínűséggel nem tudom, kiről fogják elnevezni azt a csomagot, ami készül, de itt egy nagyon szigorú gazdasági intézkedéssorozat néz a Magyar Köztársaság elé, és ebben a helyzetben valóban egy mindenek felett átnyúló összefogásra lesz szükség. Úgy gondolom, hogy pártpolitikától függetlenül ennek a bizottságnak valamennyi tagja a maximális segítségét ehhez felajánlja. De valóban nagy szükség van arra, hogy megfelelő befektetőket találjunk, akik a számításaikat megtalálják, mert én úgy hiszem, hogy kormányzati, illetve EU-s pénzekre erre a célra nagyon nehéz lesz pályáznunk. Kívánom azt, hogy sikerüljön és úgy gondolom, mint a bizottság tagja, hogy a bizottság mindent meg fog tenni azért, hogy az önök sikersorozata tovább folytatódjon, hogy legyen kikre büszkének lenni. Köszönöm szépen.

Elnöki zárszó

ELNÖK: Köszönöm szépen képviselő úr. Ha nincs több hozzászólás, a magam nevében is szeretnék egyrészt gratulálni a 30. Európa-bajnokság megrendezési jogának a megnyeréséhez, azokhoz az eredményekhez, amelyeket mind az úszó, vízilabda, mind a műugró sportban és a hosszútávúszásban elértünk eddig. Valóban az itt elhangzott képviselői álláspontok egy irányba mutatnak. Azt gondolom, hogy az igazi felelősség most jön a politikára, egy újabb olyan forduló van, amikor nemcsak a szavak, hanem a konkrét tettek terén is ki kell nyilvánítanunk azt az együttérzésünket és azt a támogatásunkat, amelyet a magyar sport és kifejezetten az imént említett sportágak irányában már több alkalommal megfogalmaztunk. Azt gondolom, hogy azok a számok, amelyek az előterjesztésben szerepeltek, rendkívül beszédesek. Azt igazolják, hogy a figyelem fokozatosan nő a sportrendezvények irányába és talán az olimpia mutatta azt, hogy nincsenek határok, tehát még mindent überelni és fokozni lehet. Ugyanúgy nyilván mindenegyes Európa-bajnokság és világbajnokság egyre több nézőt és látogatót vonz, tehát szerte a világon a sport felértékelődésben van. Ezt azért szeretném külön kiemelni, mert valóban, amikor nehéz időszakokat élnek át különböző kormányok, hiszen a pénzügyi válság nemcsak Magyarországot, hanem az egész világot sújtja, akkor is vannak prioritások, amiket meg kell határoznunk és amiből nem szabad engednünk.

Éppen nem rég tárgyaltuk a költségvetés legutóbbi verzióját a bizottság előtt, ahol bár a sport-költségvetési részben is voltak elvonások, egy dolog mégis fontos volt számunkra: azt megfogalmazni, hogy az utánpótlás-nevelés terén semmiképpen nem szabad, hogy csökkenjenek a források, hiszen azt a megkezdett sikeres folyamatot, amelyet valamennyi sportág tekintetében az utánpótlás-nevelésben elindítottunk, az nem szabad megtörni. Hiszen egy-két évig eltarthat egy pénzügyi válság, de ha visszaesik az utánpótlás-nevelés az gyakorlatilag olyan sebeket ejthet az egyes sportágakban, amit hosszú évek munkájával sem biztos, hogy vissza tudunk állítani. Mind a vízilabdasport, mind az úszósport már régóta megérdemli azt, hogy legyen egy nemzeti úszócentrum. Mi egyébként a munkacsoportunkkal minden évben benyújtunk egy költségvetési módosító indítványt, hogy legalább a tervezésre néhány száz millió forint rendelkezésre álljon, hogy most például, amikor március 2-án megint le kell adni egy pályázatot és láttuk, hogy milyen ellenfelekkel kell megküzdenünk, van, ahol már konkrét épületek vannak, nemcsak papír, mint nálunk lesz megint, így egy dologban bízhatunk, hogy van olyan erős sportdiplomáciai háttér mögöttünk, ami mindezen hiányosságokat talán le tudja küzdeni és ha egy pozitív döntést sikerül elérnünk Rómában, akkor legalább kikényszerítik belőlünk, hogy azokat az elképzeléseket, amelyeket már régóta dédelgetünk, azokat meg is valósítsuk.

Szándéknyilatkozatok, különböző támogatási igények már korábban is voltak. Aztán jöttek megszorító csomagok és azok az ígéretek sajnos tovaszálltak. Én azt gondolom, hogy most bár nem vagyunk könnyebb helyzetben, sőt azt gondolom, még könnyebb helyzetben vagyunk, mint 2006-ban, amikor szintén egy ígéretcsomag következtében vissza kellett lépnünk még a nehéz körülmények között is sikeresen lebonyolított Európa-bajnokság után nem történtek meg a továbblépések, még az előkészítése sem történt meg, tehát még azt sem tudjuk mondani, hogy ide ezt a komplexumot fel tudjuk építeni. Tehát ebben az értelemben én nagyon kockázatosnak látom azt a munkát és erőfeszítést, amit felvállalt a szervező bizottság, mégis bízom a sikerben. Képviselőtársaimhoz csatlakozva én magam is támogatom, hogy legyen benyújtva egy pályázat és az sikeres elbírálásban részesüljön a jövő év júliusában, azonban ehhez nekünk magunknak is nagyon sok lépést kell megtennünk.

A sportberuházások fontosságáról már sokan beszéltek. Azt gondolom, ha nincsenek meg a megfelelő olimpiai központok, akkor abban a hihetetlen versenyben, ami most is jellemzi az élsport területét, behozhatatlan hátrányba hoznak bennünket. Elnök úr is említette ezeket az úszó és vízilabdasikereket, lehetetlen körülmények között tudják a sportolóink ezeket elérni. Az infrastrukturális hátterek hiányosságait rendkívül magas színvonalú szakmai munkával és hihetetlen jó sportolói adottságokkal, küzdeni tudással tudtuk ellensúlyozni. De ez nem biztos, hogy megy ezután is. Ezért a sportpolitikának meghatározó szerepe van abban, hogy infrastrukturális oldalon és a finanszírozási oldalon kiszámítható hátteret tudjon biztosítani. Ez egy remek alkalom arra, hogy újra összehúzza a politika valamennyi szereplőjét és az az egység, ami most a bizottsági meghallgatás során volt, az akkor is legyen, amikor a parlamentben majd a konkrét döntéseket kell meghozni a költségvetési hátteret illetően. Remélem, hogy ez az egység akkor is meglesz, nagyon szeretném, ha a bizottságnak ez a lobbimunkája legalább olyan sikerrel zárulna, mint amilyen az önök pályázatát és a pályázat elbírálásával kapcsolatos lobbimunkájukat fogja eredményezni, és akkor két olyan sikeres döntés születhet, amely a magyar úszósportok közép- és hosszú távú sikerességét fenn tudja majd tartani. Javasolnám is a bizottság tagjainak, hogy hozzon a bizottság egy állásfoglalást arról, hogy támogatja azt a törekvést, amely a 2013. évi úszó, műúszó, műugró, vízilabda és hosszútávúszó világbajnokság megrendezéséhez szükséges. Azon túl, hogy támogatja a pályázatot, támogatja azokat a beruházásokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ezt a világbajnokságot sikeresen meg tudjuk valósítani.

Képviselőtársaimat kérdezem, hogy ki fogadja el ilyen formában ezt a határozati javaslatot. (Szavazás.) Köszönöm. Ellenvélemény nélkül a bizottság egyhangú döntésével támogatja a világbajnokság megrendezésére benyújtandó pályázatot. Magát a megrendezést, illetve az infrastrukturális háttere biztosítását.

Elnök Úr! Elnök Urak, Sportolók, Szövetségi Kapitány Úr! Van-e még bárkinek kiegészítése? Gyárfás Tamás, öné a szó.

GYÁRFÁS TAMÁS, a Magyar Úszó Szövetség elnöke: Köszönöm szépen. A hozzászólások számos tanulsággal szolgáltak számunkra.

Lehet, hogy taktikai hiba, sokan csodálkoztak is. Minket meghívtak egy sajtótájékoztatóra a Thermálba, hogy elnyertük az Európa-bajnokságot. Még ide is így kaptuk a meghívást. Lehet, hogy ez egy taktikai hiba, mi ezen már túl vagyunk. Az a kötelességünk, hogy mindig az újabb és újabb célokat tűzzük magunk elé és ezeket próbáljuk elérni. Tehát itt ünnepeltethetnénk a jelenlévőket az úszó Eb-vel, de az szándékaink szerint nem ildomos, hanem az a helyénvaló, hogy ha majd vb lesz, akkor beszélünk az olimpiáról. Az olimpiaátkötésnek azért van itt helye, mert - ezt úgy is mondom, mint a MOB egyik alelnöke - az egy illúzió. Ha egy mikromnyi igazságot vagy komolyságot adunk ennek a szándéknak, akkor aligha lesz egy olyan döntés, még ha nem ilyen a gazdasági helyzet, akkor is, hogy egyszerre 36 létesítményt 4-5 éven belül építsünk fel. Valamivel el kell kezdeni. Az uszoda mellett szól az is, hogy amikor a labdarúgó Eb-ügyben itt lehetettem, ott nem a mi kötelezettségünk volt a nemzetközi fogadtatás, mi a hazai feltételrendszer és a pályázati anyag kimunkálásában vállaltunk szerepet. Azt nem mi intéztük. A nemzetközi szavazókat kellett megnyerni. Tehát visszatérve a fő csapásra, az olimpia mikromnyi szándék, annak valahogy el kell kezdődnie. Egy labdarúgópálya-építés háromszorosa vagy ötszöröse egy uszodának. A külföldiek nem hitték el. Itt meg egy uszodát akarunk. És talán előbbre vannak a vízilabdázók, de még netán az úszók is, mint labdarúgóink. De nehogy elmondják, mert megsértődnek ezen az összevetésen. Ha döntenünk kellene, hogy vb-t rendezzünk-e vagy uszodánk legyen, lehet, hogy megköveznek a Turizmus Zrt., meg a munkahelyteremtésre igényt tartók, ezerszer inkább uszoda, mint hogy világbajnokság legyen. Mert nekünk arra nincs időnk, hogy 16 napot tobzódjunk, csak az a szörnyű, amit elnök úr mondott és igaza van, kettős tudat, aligha fontolgatná komolyan a kormányzat, a parlament, hogy uszodát építsenek, holott mindannyian tudjuk, hogy akkor kórházi ágyra kevesebb szükség van, a gyógyfürdő milyen fontos. Ha nincs vb, nincs kényszerítő körülmény. Ahogy a futballban ejtették az összes stadion gondolatát, az uszoda is így járna. Pedig ez egy uszoda lenne és nem tudjuk legyőzni Dubait, Hongkongot, nem lesz Magyarországon 2013-ban világbajnokság. Mindent meg fogunk tenni, csodák már voltak, de az is egy csoda, hogy 2010-ben 2006 után mi rendezhetjük az Eb-t. De az nem létezik, hogy Debrecen rövidpálya, junior Budapest, hát már nincs olyan esemény, ami ne itt lenne. Ha már a vb-t is odaadják linkre - rossz a szó, árnyalt füleknek ez nem való -, de mi már egyszer becsaptuk a világot, hogy uszodát építünk és megbotozhattak volna. Úgy nyertünk Einthovennel szemben, hogy kisomfordáltunk, mert hoztuk a hírt, hogy mégse. És azért nyertünk a Philips városával, és az két évvel később, az olimpiai évében, tehát idén rendezett Eb-t, mert azt mondtuk, hogy csak így épül uszoda Pesten. Hát így se. És ez szólt mellettünk, nem az ügyeskedés.

Mi keressük azokat a szimbolikus elemeket, amiket használnánk. Át akarjuk ölelni az emberiséget, de ugyanakkor a Turizmus Zrt.-t el akarjuk hódítani, hogy támogasson bennünket. Ezen szeretet mentén kérjük a megértésüket, a támogatást és hogy az uszodára összpontosítsunk, mert a másik csak ürügy. Ha beesik, az egy csoda. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm mindannyiuknak, hogy elfáradtak a bizottság ülésére. Lezárjuk a napirendi pontunkat.

Egyebek között van-e valakinek kérdése, felvetése? (Nincs jelentkező.) Jövő héten hétfőn reggel 8-kor találkozunk, a szerdai ülés elmarad, mert a miniszter úrnak nem jó a szerdai meghallgatás, de délután 2-kor lesz ülésünk a normál ügyrend szerint. Köszönöm szépen.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 45 perc)

Bánki Erik

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia