STB-2/2009.
STB-73/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Sport- és turisztikai bizottságának
2009. március 2-án, hétfőn, 12 óra 1 perckor
a Parlament főemelet 55. számú tanácsteremben
megtartott üléséről

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A bizottság 2009 I. félévi munkatervének elfogadása *

Kérdés, hozzászólás *

Szavazás a munkaterv elfogadásáról *

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló T/6934. számú törvényjavaslat *

Bizottsági kapcsolódó módosító javaslat megvitatása *

Elnöki előterjesztés *

Hozzászólás, reflexió *

Szavazás a bizottsági kapcsolódó módosító indítványról *

Egyebek *

Kovács Ferenc (Fidesz) felvetése *

Napirendi javaslat

1. A bizottság 2009 I. félévi munkatervének elfogadása

2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Bánki Erik (Fidesz), a bizottság elnöke
Pál Béla (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Horváth Klára (MSZP)
Koscsó Lajos (MSZP)
Mohácsi József (MSZP)
Nagy Imre (MSZP)
Nagy Jenő (MSZP)
Páva Zoltán (MSZP)
Tóth József (MSZP)
Dr. Tóth József (MSZP)
Becsó Zsolt (Fidesz)
Hadházy Sándor (Fidesz)
Kovács Ferenc (Fidesz)
Lasztovicza Jenő (Fidesz)
Dr. Világosi Gábor (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Tóth József (MSZP) megérkezéséig Nagy Jenőnek (MSZP)
Kovács Ferenc (Fidesz) megérkezéséig Hadházy Sándornak (Fidesz)
Lasztovicza Jenő (Fidesz) megérkezéséig Kovács Ferencnek (Fidesz)
Szijjártó Péter (Fidesz) Becsó Zsoltnak (Fidesz)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 1 perc)

Elnöki megnyitó

A napirend elfogadása

BÁNKI ERIK (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Sok szeretettel köszöntök mindenkit a Sport- és turisztikai bizottság mai ülésén. Az írásban megküldött meghívóhoz képest lenne egy javaslatom: szeretném, hogyha a munkaterv mellett tárgyalnánk egy kapcsolódó módosító indítvány benyújtásáról.

A parlament előtt van, és az általános vitáját már le is folytatta az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló T/6934. számú törvényjavaslatnak. Ehhez nyújtanánk be egy kapcsolódó módosító indítványt, amely a lovastúrák lehetőségét biztosítaná továbbra is, tehát a korábbi rendszernek megfelelően. Ezért kérem, hogy tűzzük napirendre a törvényjavaslat megtárgyalását, és ahhoz egy kapcsolódó módosító indítványt nyújtsunk be még a mai nap folyamán. Kérdezem képviselőtársaimat, hogy van-e más javaslatuk a mai ülés napirendjéhez. (Senki nem jelentkezik.) Amennyiben nincs, akkor kérdezem, hogy ki az, aki ezzel a kiegészítéssel elfogadja a mai napirendet. Aki igen, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Ellenvélemény van? (Szavazás.) Tartózkodás van? (Szavazás.) Nincs. A bizottság egyhangú döntésével elfogadta a módosított napirendet.

A jelenléti ívből megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

A bizottság 2009 I. félévi munkatervének elfogadása

Első napirendi pontunk a bizottság 2009 I. félévi munkatervének elfogadása. Tisztelt képviselőtársaim előtt fekszik az a munkatervjavaslat, amelyben igyekeztem valamennyi, a bizottság tagjai által megküldött témakört lajstromba venni. Kérdezem, hogy a napirendi ponthoz van-e valakinek további kiegészítése, szeretnének-e új napirendi pontokat felvenni, esetleg a meglévő napirendi pontokat valamilyen oknál fogva más ülésnapokon megtárgyalni? (Senki nem jelentkezik.) Amennyiben nincs új javaslat, akkor kérdezem a bizottság tagjait, ki az, aki... (Dr. Világosi Gábor jelzésére:) Világosi Gábor képviselő úré a szó.

Kérdés, hozzászólás

DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Egy kicsit nem figyeltem... Most már a munkatervről van szó, vagy pedig...

ELNÖK: A munkatervről van szó.

DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Akkor jó. Többször felvetettem, és írtam is a diáksport jelenlegi helyzetével kapcsolatban... (Közbeszólások: Benne van! Utolsó oldal!) Akkor csak még nem értem el az utolsó oldalig. (Megnézi az említett oldalt.) Benne van, igen, május 12., úgyhogy köszönöm.

ELNÖK: A május 12-ei egyébként kihelyezett ülés lenne, úgyhogy ha képviselőtársaim mindjárt azt is bejelölnék! Van egy meghívásunk a szakállamtitkárságtól Dunavarsányba. Nagyjából a tavalyi ülésmenetben is arra törekedtünk, hogy egy-egy kihelyezett ülésünk legyen egy-egy olimpiai központban, most Dunavarsány kerülne sorra. Korábban voltunk Tatán, a Puskás Ferenc Stadionban, most Dunavarsányba mennénk - ez május 12-én lesz.

Nyilvánvaló, hogy ha a későbbiekben bárkinek javaslata van ad hoc jellegű napirendi pontra vonatkozóan, azt értelemszerűen fel tudjuk venni. Arra törekedtem, hogy viszonylag szellős legyen az ülésmenet, az ülésrend, arra való tekintettel, hogy mégis csak európai parlamenti kampány van, és június 7-én választások lesznek, ezért nagyjából kéthetenkénti üléstervet vázoltam fel előzetesen.

Szavazás a munkaterv elfogadásáról

Van-e további kérdés, vélemény? (Senki nem jelentkezik.) Amennyiben nincs, kérdezem, ki az, aki ezzel a tartalommal és ezekkel az ülésnapokkal elfogadja bizottságunk I. félévi munkatervét. Aki elfogadja, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm. Ellenvélemény van? (Szavazás.) Tartózkodás van? (Szavazás.) Nincs. A bizottság egyhangú döntésével elfogadta a munkatervét.

Csak megjegyzésként jelezném, hogy a nemzetközi kapcsolatok között feltüntettük a cseh és a brit képviselőház sportbizottságának a fogadását, illetve egy látogatást Montenegróban. Ami eddig konkrét, az a szlovák parlamenti bizottság meghívása. Ők február 24-én voltak itt, ahogy a bizottságot arról előzetesen is tájékoztattam, három kérdésben tárgyaltunk a bizottságunk tárgykörébe tartozó szakterületekről. Páva Zoltán képviselő úr, Szalay Ferenc képviselő úr és Lengyel Zoltán vett részt még a tárgyaláson. Azt gondolom, hogy kapcsolatfelvételként mindenképpen eredményesnek mondható ez a találkozó. Több kérdésben, amely a sportfinanszírozást illeti, különösen a létesítményfejlesztésben kaptunk olyan javaslatokat, ötleteket a szlovákoktól, amelyeket szerintem hasznosítani tudunk. Illetve volt egy kényes kérdés, a dunaszerdahelyi mérkőzés kérdése, amellyel kapcsolatos problémáinkat is meg tudtuk egymással beszélni. (Közbeszólás.) Eredményre ugyan nem jutottunk, de már az is egy fontos dolog, hogy egyáltalán beszélni tudtunk erről az ügyről. Abban maradtunk, és meg is hívott a bizottság elnöke bennünket Pozsonyba, hogy a következő tárgyalási fordulót külön bonyolítjuk, tehát az Oktatási és tudományos bizottság, illetve mi magunk külön tárgyalássorozaton veszünk majd részt. Úgyhogy arra is kérem képviselőtársaimat, előzetesen gondolkodjanak azon, milyen témaköröket lenne érdemes tárgyalni. Azt gondoltam, hogy valamikor április második felében lenne érdemes sort keríteni erre a pozsonyi túrára.

Köszönöm szépen. Az első napirendi pontunkat lezártuk.

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló T/6934. számú törvényjavaslat

Bizottsági kapcsolódó módosító javaslat megvitatása

Elnöki előterjesztés

Áttérünk második napirendi pontunkra, amelyet most vettünk napirendre: az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló T/6934. számú törvényjavaslat, amelynek kapcsán egy bizottsági kapcsolódó módosító indítvány benyújtásához kérném a támogatásukat. Ahogy a módosító indítványban olvasható, a mostani erdőtörvény megváltoztatná a lovastúra-szervezők korábbi mozgásterét, éppen ezért a Magyar Lótenyésztők és Lovas Szervezetek Szövetsége egy kéréssel fordult hozzánk, amelyet egyébként egyeztetett a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetséggel is. Nevezetesen arról van szó, hogy miután Európában egyedülálló módon ma még lehetőség van Magyarországon a tereplovaglásra, ennek a fenntartása érdekében módosítani lenne szükséges a mostani törvényjavaslatot, hiszen az jelentősen korlátozná a lovastúra-szervezők mozgásterét. Ezért azt gondoltuk, hogy ezzel a kapcsolódó módosító indítvánnyal el tudnánk érni azt, hogy ugyanolyan feltételekkel, mint ahogy eddig tehették, továbbra is tudják szervezni a lovastúráikat.

Itt van egy tiltó rész, hogy az erdőterületekből mit nem lehet lovaglás céljára igénybe venni. Az gyakorlatilag megmaradna, hogy a kiépített parkerdei sétautakon, a jelzett turistautakon, illetve ott, ahol az erdőtulajdonos, az erdő kezelője vagy használója táblával tiltja valamilyen oknál fogva - ami nyilván a személyes, a saját maga által kezelt erdőterületre vonatkozó szabályozás lehet -, egyébként minden más esetben lehetne lovastúrát folytatni.

Nagy Jenő képviselőtársam jelezte, hogy volna ezzel kapcsolatban még egy további módosítása, tehát a mostani indítványhoz képest egy módosítása. Megadom a szót a képviselő úrnak.

Hozzászólás, reflexió

NAGY JENŐ (MSZP): Én úgy gondolom, hogy elsősorban a lovasturisták vagy a lovaglók érdekében be kellene venni valamelyik mondatba, szerintem az elsőbe, már a 86. § első mondatába, hogy napkeltétől napnyugtáig, tudniillik nagyon sokszor találkozni sötétedés után lovasokkal az erdőben, ami rendkívül veszélyes, már magában is balesetveszélyes, de ha véletlenül valami felizgatott vadász közelébe keveredik az illető, az... Eddig még nem volt baj, és nem biztos, hogy idetartozik, de elmondom: este fél 10-kor, teljes sötétben ültem a lesen, és azt hittem, valami vad lopakodik, közben lovasok jöttek gyerekekkel, sötétedés után. Úgyhogy én ezt javaslom - elsősorban a lovasok és nem az erdőgazdálkodók érdekében -, hogy az legyen benne, hogy napkeltétől napnyugtáig, tehát hogy sötétben ne lehessen lovagolni az erdőben.

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Miután a 86. §-nak pont az eleje esik ki a módosítás kapcsán, ezért azt javaslom, hogy legyen ez a másik oldalon, a bennmaradó részeknél, ugyanis a (4) bekezdés úgy kezdődik, hogy: "Erdőterületet lovaglás céljára nem szabad igénybe venni...", és ide beírnánk azt, hogy: "sötétedéstől napkeltéig". És akkor ezzel ugyanazt a célt érjük el, amivel egyébként a magam részéről is maximálisan egyetértek, hiszen így a két külön sportágat szétválasztjuk, és nem zavarjuk egymást, a futóvadlövés más módon kerül gyakorlásra. (Az elnök Bárdossy Tamással egyeztet.) Akkor tehát a (4) bekezdés d) pontjaként beírnánk azt, hogy: "napnyugtától napkeltéig tilos".

Szavazás a bizottsági kapcsolódó módosító indítványról

Aki ezzel a kiegészítéssel a bizottsági kapcsolódó módosító indítványt támogatja, az, kérem, kézfeltartással jelezze. (Szavazás.) Köszönöm. Ellenvélemény van? (Szavazás.) Tartózkodás van? (Szavazás.) Nem volt. A bizottság egyhangú döntésével elfogadta ezt a kapcsolódó módosító indítványt.

Intézkedünk a kapcsolódó módosító javaslat benyújtásáról.

Egyebek

Az egyebek között van-e valakinek észrevétele, véleménye? (Kovács Ferenc jelzésére:) Kovács Ferenc képviselő úr!

Kovács Ferenc (Fidesz) felvetése

KOVÁCS FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Egy akut problémára hívták fel a figyelmemet utazásszervezők, ugyanis az adótörvény kapcsán egészen a közelmúltig a külföldre szervezett utazásoknak nem volt áfája - most, az új törvényben ezek áfásak lettek, és nem az árrés, hanem a teljes ár után kellene áfát fizetni. Számos országból, így az Európai Unió több országából sincs módjuk az utazási irodáknak visszaigényelni az áfát, így igazságtalanul és aránytalanul magas áfát kell befizetniük olyan után, ami után nincsen, és csak a magyar részt tudják visszaigényelni. Felkértem szakembereket, hogy dolgozzák ki, milyen módosítást adjunk be a parlamentnek és a Pénzügyminisztérium felé, hogy ezt valóban módosíthassuk, mert ez igazságtalan, teljesen igazságtalan, és amikor az anyag megvan, a bizottság tagjai által szerintem egyhangúlag aláírva, hiszen minden párt érintett, tehát mindegyik párt részéről adjuk be a PM-nek ezt a javaslatot, mert ez teljesen abszurd helyzet az utazási irodák történetében. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. A március 17-ei ülésünknek amúgy is van egy olyan napirendi pontja, amely úgy szól, hogy: tájékoztató a tervezett adóváltozások idegenforgalmi változásokat érintő hatásairól, úgyhogy addig kérni fogom a szakállamtitkárságot - a szakállamtitkár úr itt is van, köszöntöm -, hogy ezt az anomáliát feloldandó már konkrét javaslattal jöjjenek a bizottság elé. Akkor ezt meg tudjuk tárgyalni, és akár egy bizottsági önálló indítványként a parlament elé tudjuk terjeszteni. Köszönöm szépen a felvetését, képviselő úr.

Az egyebek között van-e még valakinek javaslata, észrevétele? (Senki nem jelentkezik.) Amennyiben nincs, akkor megköszönöm a munkát. További szép napot kívánok mindenkinek! A bizottsági ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 14 perc)

Bánki Erik

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Molnár Emese