ISZB-3/2006.
(ISZB-3/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának
2006. június 26-án, hétfőn, 11.00 óra 00 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/231. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása) *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat

  1. Egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/231. szám)
  2. (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

  3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Korózs Lajos (MSZP)

Alelnökök: Dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi (MSZP)
Soltész Miklós (KDNP)
Dér Zsuzsanna (MSZP)
Érsek Zsolt (MSZP)
Farkas Imre (MSZP)
Filló Pál (MSZP)
Hajdu László (SZP)
Dr. Juhászné Lévai Katalin (MSZP)
Lombos István (MSZP)
Dr. Nyúl István (MSZP)
Szabados Ákos (MSZP)
Tóbiás József (MSZP)
Dr. Tóth István (MSZP)
Török Zsolt (MSZP)
Dr. Aszódi Pál (Fidesz)
Borsos József (Fidesz)
Cseresnyés Péter (Fidesz)
Hirt Ferenc (Fidesz)
Dr. Iván László (Fidesz)
László Tamás (Fidesz)
Dr. Szabó Erika (Fidesz)
Vígh Ilona (Fidesz)
Dr. Zombor Gábor (Fidesz)
Dr. Lanczendorfer Erzsébet (KDNP)
Béki Gabriella (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Karsai József (MSZP) Hajdu Lászlónak (MSZP)
Ágh Péter (Fidesz) Dr. Zombor Gábornak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Szikszainé Bérces Anna főosztályvezető (Pénzügyminisztérium)
Szatmári László főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)
Csákiné Fodor Anna (Pénzügyminisztérium)

Megjelentek

Szikszainé Bérces Anna főosztályvezető (Pénzügyminisztérium)
Dr. Villányi Tiborné főosztályvezető (Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság)
Szatmári László főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)
Csákiné Fodor Anna (Pénzügyminisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 07 perc)

Elnöki megnyitó

KORÓZS LAJOS (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Tisztelettel köszöntöm mindannyiukat, engedjék meg, hogy elnöki minőségemben először. Azt hiszem, hogy sokukkal ismerjük egymást, hiszen magam most már a negyedik parlamenti ciklus óta vagyok országgyűlési képviselő. Az előző négy évben itt bizottsági alelnökként tevékenykedtem Mátrai Mátra mellett, illetve a tárca politikai államtitkára voltam; azt hiszem, nagyon sokan ismerjük egymást ilyen formában is és volt egy számomra nagyon kedves megbízatásom: az Országos Idősügyi Tanács titkára voltam Aszódi úrral, professzor úrral éveken keresztül dolgoztunk együtt. Megragadva az alkalmat, bejelentem, hogy a miniszterelnök úr kérésének megfelelően ezt a titkári feladatot a mai naptól ismételten ellátom, mint az Idősügyi Tanács titkára.

Ezen túlmenően - a szakmához kapcsolódóan - jó néhány olyan országos testület elnöke, társelnöke vagy titkára voltam, amellyel majd a bizottság itt a négy év folyamán elég gyakran fog találkozni: mint az Országos Fogyatékosügyi Tanács társelnöke, a Szociálpolitikai Tanács társelnöke voltam és természetesen az ágazati érdekegyeztetésben is ki kellett, hogy vegyem a részem, hiszen két szakbizottság a tárcához rendelten működött.

Innentől kezdve azt gondolom, hogy azok a napirendek, amelyek a következő négy évben ide a bizottságunk elé kerülnek, sokunknak nem lesznek ismeretlenek, hiszen hál' istennek sokan vannak olyan képviselők, akik meglehetősen nagy rutinnal és felkészültséggel végzik ezt a munkát.

A bevezetés után megállapítom, hogy a bizottsági ülés határozatképes. A helyettesítésekről: Karsai Józsefet helyettesíti Hajdu László és Ágh Pétert Zombor Gábor.

A bizottsági ülésnek két napirendi pontot javasolok. Az egyik: az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/231-es számú törvény módosító indítványainak megtárgyalása, illetve elfogadása és az "egyebek" napirendi pontot, ahol természetesen aktuális ügyeket, kérdéseket lehet felvetni.

A napirend elfogadása

Egyetértés van-e a napirendi pontokat illetően? Aki a napirendi ponttal egyetért, az kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Ellene volt-e valaki? (Szavazás.) Tartózkodott-e valaki? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatta a napirendi pontok tárgyalását.

Engedjék meg, hogy bemutassam Szikszainé Bérces Annát a Pénzügyminisztérium főosztályvezetőjét, Villányi Tiborné főosztályvezető asszonyt, Szatmári László főosztályvezető-helyettes urat és Csákiné Fodor Annát szintén a Pénzügyminisztérium munkatársát. (Soltész Miklós alelnök jelentkezik.)

Soltész alelnök úr szeretne egy mondatot mondani. Parancsoljon alelnök úr!

SOLTÉSZ MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen. Azt kérném szépen az elkövetkezendő hetekben, években, hogy amikor ennyi módosításról szavazunk, vagyis ennyi módosítás közül kell kiválasztani a bizottság jogkörébe tartozó módosításokat, előre kapjuk meg ezt a listát, hogy miről fogunk szavazni. Nem volt időnk áttekinteni, éppen ezért a legtöbbnél tartózkodni fogunk még akkor is, ha lehet, hogy jó módosítás, lehet, hogy valóban legalább valamit enyhít azon a szigorításon, ami most következni fog. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen alelnök úr. Igen, így fogunk eljárni a jövőben, hogy időben meg fogja kapni minden érintett frakció a módosító javaslatok listáját és egyéb irományokat is természetesen.

Egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/231. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

Most rátérünk az érdemi munka tárgyalására.

Kökény Mihály módosító indítványával kapcsolatosan kérem a kormány képviselőjét, nyilatkozzon!

SZIKSZAINÉ BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem tudjuk támogatni ezt a módosítást. Annyit jeleznék, hogy ez a kérdéskör az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal történő egyeztetés keretében is nagyon kiemelt kérdés és valószínű, hogy az eredetileg benyújtott törvényjavaslathoz képest ebben az ügyben lesz változás, pozitív, de ezt így ebben a formájában nem tudjuk támogatni. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Nem kíván senki szólni. Szavazzunk róla.

Az előterjesztő ebben a formájában nem támogatja. És a bizottság? Aki támogatja, csak az emelje fel a kezét! (Szavazás.) Kettő igen. Aki nem támogatja? (Szavazás.) Egyharmadot sem kapott.

A 6. pontban szintén Kökény Mihály képviselő úr módosító indítványa.

A kormány képviselője!

SZIKSZAINÉ BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés. Cseresnyés Péter parancsolj!

CSERESNYÉS PÉTER (Fidesz): Elnök úr, szeretném kérni, hogy a Pénzügyminisztérium képviselői mindenhova indoklást is mondjanak.

ELNÖK: Arra szeretném kérni a kormány előterjesztőjét, hogy egy-két mondatban legyen kedves indokolni.

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A benyújtott módosító indítvány indoklása szerint ez az indítvány azt célozná, hogy arra a számlára kerüljön visszautalásra az adózó adója, amely számlán valamiféle befizetés vagy preferált esemény történhetett, pontosan arra az egyszámlára. Azonban ez a javaslat nem alkalmas, hiszen éppen erről nem rendelkezik, ez továbbra is csak arról szól, hogy egy, azaz egyetlenegy számlára történhet visszautalás, ha több számla van, akkor természetesen továbbra sem mondja meg, hogy ez melyik. Következésképp, hogy benyújtó a szándékolt célt sem éri el, másrészt megítélésünk szerint egy olyan számlát célszerű megjelölni, ha már egy számla van, amelyiken valamely preferálható befizetés vagy lekötés történt. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szavazhatunk? Aki egyetért a módosító indítvánnyal, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Nem értett egyet vele senki, akkor egyharmadot sem kapott.

A 16. pontban Schvarcz Tibor képviselő úr.

A kormány képviselője! Egy rövid indokolást is kérnék szépen.

SZIKSZAINÉ BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem tudjuk támogatni. A következőről van itt szó. A kormány részére kíván a képviselő úr felhatalmazást adni arra, hogy a Népegészségügyi Program céljaira kerüljenek felhasználásra a dohányzás, tehát a jövedéki termékek egy része. Ezzel az a probléma, hogy ezt nyilvánvalóan nem így kell elrendezni, tehát formailag is probléma tekintettel arra, hogy azt, hogy a költségvetésben mit, milyen célra használunk fel, azt nyilván a költségvetési törvény keretében kell elrendezni - most ugye nem a költségvetési törvényről van szó. Másrészt az is a probléma, hogy a költségvetés a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai vonatkozásában ma is, a múltkor beszéltünk erről a bizottsági ülésen, hogy a társadalombiztosítás mindkét alapja igen erőteljes hiánnyal küzd, tehát a költségvetésnek ma is igen jelentős forrásokat kell biztosítani ahhoz, hogy az ellátások fedezete biztosított legyen ugyancsak a törvényből előadódóan.

Tehát ez a javaslat, ennek megvalósítása ezen kívül egy címkézést jelentene ahhoz képest, ami, tehát nincs szükség ilyen címkézésre, hiszen a költségvetés így is teljesíti a kötelezettségét, és még egyszer mondom, hogy nem itt a helye ennek a módosításnak, mert a költségvetés keretében kell erről dönteni, hogy milyen célra milyen forrásokat használunk fel.

ELNÖK: Köszönöm szépen az indokolást. Szavazhatunk?

Aki egyetért az előterjesztéssel, illetve a módosító indítvánnyal, az kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tizenkettő igen. Aki nem ért egyet vele? (Szavazás.) Kilenc. Tartózkodott-e valaki a szavazástól? (Szavazás.) Hat. A bizottság nem támogatja, egyharmadot kapott az előterjesztés.

A 22-es és a 23-as előterjesztés összefügg egymással és azzal a javaslattal élnék, hogy egy szavazással rendezzük el ezt a két módosító indítványt.

A kormány képviselője!

SZIKSZAINÉ BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk a módosítást.

ELNÖK: A költségvetési bizottság módosítójáról van szó. Mindkettőt: a 22-est, 23-ast. Hozzászólás nincs. Aki egyetért, az kérem, kézfelemeléssel jelezze! A kormány támogatja. (Szavazás.) Tizenhat igen. Tartózkodott-e valaki a szavazástól? (Szavazás.) Tizenkettő tartózkodás mellett, a bizottság támogatja.

42-es módosító indítvány következik: a költségvetési bizottság bizottsági módosítója.

A kormány?

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: Köszönöm. Aki egyetért vele, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tizenhat igen. Tartózkodott-e valaki? (Szavazás.) Tizenkettő tartózkodás mellett, a bizottság támogatja.

A 43-as: Kovács Ferenc képviselő úr módosító indítványa.

A kormány?

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Egy rövid indokolást legyen szíves mondani!

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Egyetlen mondat. Tehát ez a módosító indítvány gyakorlatilag fenntartaná a lakáshitel törlesztés adókedvezményét és a kormány úgy döntött, hogy ez támogatható.

ELNÖK: Aki egyetért Kovács Ferenc képviselő úr indítványával, az kérem, emelje fel a kezét! (Szavazás.) Tizenkettő igen. Aki nem! (Szavazás.) Tíz nem. Tartózkodott-e valaki? (Szavazás.) A bizottság nem támogatja, egyharmadot kapott.

A 44-es a költségvetési bizottság módosító indítványa.

A tárca!

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Aki egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tizenhat igen. Tartózkodott? (Szavazás.) Tizenkettő tartózkodás mellett, a bizottság támogatja.

A 48-as sorszámon Farkas Imre képviselő úr módosító indítványa.

A kormány!

CSÁKINÉ FODOR ANNA (Pénzügyminisztérium): Tisztelettel köszöntöm önöket, Csákiné Fodor Anna vagyok a Pénzügyminisztérium Áfa főosztályáról.

A javaslat azt tartalmazná, hogy a 15 százalékos adókulcs maradjon meg az áfa-törvényben, helyette inkább az általános kulcs 20 százalékról 22 százalékra módosuljon.

A benyújtott törvényjavaslat kormánydöntés alapján született a 15 százalékos adókulcs megszüntetéséről. A jelenlegi javaslat azt jelentené, hogy a 20 százalékról 22 százalékra történő normál kulcsemelkedés megközelítőleg 100 milliárd többletet hozna, ellenben a 15 százalék megmaradása esetén - a 15 százalékból 20 százalékba kerülés esetén - 168 milliárd többletbevételhez jutna a költségvetés, tehát 68 milliárd mínuszt jelent a jelenlegi javaslat, ezért nem támogatható.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ha nincs hozzászólás, akkor kérdezem, hogy a bizottsági tagok közül aki egyetért Farkas Imre módosító indítványával, az kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Négy igen. Aki nem! (Szavazás.) Kettő nem. Tartózkodott-e? A bizottság nem támogatja, egyharmadot sem kapott.

A 63-as sorszámon Kökény Mihály képviselő úr módosító indítványa.

A tárca!

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja. A kormány döntött arról, hogy az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak esetében, tehát az Egészségpénztár esetében, külön kell választani a kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatást, illetőleg az életmódjavító szolgáltatásokat, és ezen belül az adómentesség a jövőben a kiegészítő egészségbiztosítási korlátozásra szorítkozzék - ez a módosító javaslat ezen kíván változtatni. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Köszönöm az indokolást. Ki támogatja Kökény képviselő úr módosító indítványát? (Szavazás.) Ilyen nincs. Tartózkodott-e valaki a szavazástól? (Szavazás.) Kilenc. És nem? (Szavazás.) Az összes többi. Köszönöm szépen. Egyharmadot sem kapott.

64-es sorszámon a költségvetési bizottság módosító indítványa.

A kormány!

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tizenhat igen. Tartózkodott-e valaki? (Szavazás.) Tizenkettő tartózkodás mellett a bizottság támogatja.

65-ös sorszámon Kovács Ferenc képviselő úr módosító indítványa.

Kormány!

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Jelezni szeretném, hogy az üdülési csekk ügyében az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén szintén folynak tárgyalások, a benyújtott javaslathoz képest elmozdulás várható; azonban jelenleg ezt a benyújtott módosító indítványt még a kormánynak nem áll módjában támogatni. Ez a módosító indítvány tulajdonképpen a jelenlegi rendszerét az üdülési csekk juttatásnak tartaná fent, gyakorlatilag bármelyik kifizető által juttatott üdülési csekk adómentességét tartaná fent ebben a formában, ezért nem támogatható.

ELNÖK: Köszönöm. Ki az, aki támogatja Kovács Ferenc indítványát? (Szavazás.) Tizenkettő igen. Aki nem! (Szavazás.) Tizenhárom. Tartózkodás! (Szavazás.) Három tartózkodás mellett, a bizottság nem támogatja, egyharmadot viszont kapott.

A 66-os sorszámon Török Zsolt. Újhelyi István és Pál Béla módosító indítványa.

Kormány!

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja. Annyiban különbözik az előző módosító indítványtól, hogy itt az üdülési csekk tárgyi felhasználhatósága korlátozását oldaná fel ez a javaslat. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm. Hadd kérdezzem meg már a kormány képviselőjétől, hogy az OÉT-en ez a része is felmerült esetleg ugyanúgy, mint a Kovács képviselő úré.

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Akkor ez majd még ide fog kerülni hozzánk.

Török Zsolt parancsolj!

TÖRÖK ZSOLT (MSZP): Nekem annyi lenne a kérdésem csak, hogy ez az üdülési csekk általában és az adómentes juttatások, természetbeni juttatások kérdése az OÉT-en napirenden van, vagyis majdnem mindegyike napirenden van az OÉT-en. Itt ugye az általunk benyújtott módosító indítványok - két módosító indítványról van szó: az egyik az áfa, a másik pedig az Újhelyi-Pál képviselőtársak által benyújtottról. Itt a belföldi az egy korlátozást jelent valamilyen szinten az üdülési csekkekre, másrészt pedig nemcsak üdülésre és étkezésre, hanem rekreációra, egészségmegőrzésre, amely hosszútávon azt gondolom, hogy a munkaadóknak, így például az adót beszedő magyar államnak is érdeke lehet, hogy ezt adómentes juttatásként lehessen elszámolni. Jelentős kiadástöbbletet, vagy bevételelesést, szerintem, nem eredményez az állam számára, hiszen szociálisan rászorulók számára juttatott üdülési csekkekről van csak szó.

Ha az OÉT-en ez elfogadásra talál, akkor ennek van-e bármilyen olyan kihatása, ami esetleg a kormánynak ennek ellenére azt mondja, hogy nem támogatható, tehát lehet-e olyan fordulat, ami miatt a kormány azt mondja, hogy a későbbiekben sem támogatja bármilyen költségvetés vagy egyéb okoknál fogva. Köszönöm.

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Hangsúlyoznom kell, hogy jelenleg tárgyalás közben vagyunk, tehát a végkifejletről még nem tudhatok ebben a pillanatban. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Azt hiszem nincs akadálya annak, hogy szavazzunk. Azt hiszem, az is egyértelmű volt, hogy mit kíván a három képviselő és az is, hogy hol tartanak ezek az egyeztetések. Ahogy Kovács képviselő úr módosító indítványánál is jeleztem, valószínű ez még ide fog kerülni a bizottság elé.

Aki egyetért a Török Zsolt nevével fémjelzett módosító indítvánnyal, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Huszonkettő igen. Tartózkodás? (Szavazás.) Négy tartózkodás. Volt-e valaki ellene? (Szavazás.) Nem volt ellene senki. A bizottság támogatja.

A végére értünk, kérdezem, hogy van-e tudomása valakinek arról, hogy a bizottság hatáskörébe tartozóan valamit esetleg kihagytunk volna. (Nincs jelzés.) Nincs senkinek ilyen tudomása.

Egyebek

Az "egyebek" között kíván-e valaki valamilyen közérdekű bejelentéssel élni.

Soltész alelnök úr, parancsolj!

SOLTÉSZ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm elnök úr. Albizottságokról már beszéltünk korábban, hogy valamikor terjesszünk be javaslatot. Szeretnénk beterjeszteni a két frakció nevében: a Fidesz és a Keresztény Demokraták nevében először is az ellenőrző albizottságban javaslatunk Cseresnyés Péter elnöknek.

Ezen felül négy albizottságra teszek javaslatot: Lakótelepi szociális albizottság; a következő: Fiatalok életkörülményeit vizsgáló albizottság; a harmadik: Esélyegyenlőségi és fogyatékosügyi albizottság és a negyedik az Idősügyi albizottság. Amennyiben szükséges neveket is mondok részünkről, ha most szükséges, ha nem, akkor gondolom, a következő ülésen erről beszélünk. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Nagyon szépen köszönöm alelnök úr a javaslatát. A kormányoldal is megfontolja, és a jövő heti ülésünkre kialakítja az álláspontját, az albizottságokat illetően. Nagyon szépen köszönöm a javaslatát.

Más közérdekű bejelentés? (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, a bizottsági ülést bezárom, nagyon szépen köszönöm az együttműködésüket, jó napot, jó munkát kívánok a hétre mindenkinek.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 30 perc)

 

Korózs Lajos
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné