ISZB-8/2006.
(ISZB-8/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának
2006. október 24-én, kedden, 11 óra 07 perckor
az Irodaház I. emelet III. számú tanácstermében
megtartott üléséről

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat: *

A bizottság részéről *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Elnöki megnyitó *

A napirendi javaslat módosítása *

A napirend elfogadása *

Napirenden kívüli hozzászólások *

A bizottság 2006. évi őszi ülésszakra szóló munkaterve *

Szavazás *

A bizottság ügyrendjének megtárgyalása és elfogadása *

Vélemények, észrevételek *

Szavazás *

Egyebek *


Napirendi javaslat:

1. A Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/881. szám)

(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

2. A bizottság 2006. évi őszi ülésszakra szóló munkaterve

3. A bizottság ügyrendjének megtárgyalása és elfogadása

4. Egyebek

A bizottság részéről

Megjelent:

Elnököl: Korózs Lajos (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi (MSZP), a bizottság alelnöke
Soltész Miklós (KDNP), a bizottság alelnöke
Dér Zsuzsanna (MSZP)
Érsek Zsolt (MSZP)
Farkas Imre (MSZP)
Hajdu László (MSZP)
Dr. Juhászné Lévai Katalin (MSZP)
Dr. Karsai József (MSZP)
Lombos István (MSZP)
Dr. Nyul István (MSZP)
Szabados Ákos (MSZP)
Tóbiás József (MSZP)
Dr. Tóth István (MSZP)
Török Zsolt (MSZP)
Ágh Péter (Fidesz)
Borsos József (Fidesz)
Cseresnyés Péter (Fidesz)
Dr. Iván László (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz)
László Tamás (Fidesz)
Dr. Szabó Erika (Fidesz)
Vígh Ilona (Fidesz)
Dr. Zombor Gábor (Fidesz)
Dr. Lanczendorfer Erzsébet (KDNP)
Béki Gabriella (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott:

Filló Pál (MSZP) Dr. Juhászné Lévai Katalinnak (MSZP)
Tóbiás József (MSZP) távozása után Hajdu Lászlónak (MSZP)
Török Zsolt (MSZP) távozása után Dr. Tóth Istvánnak (MSZP)
Dr. Aszódi Pál (Fidesz) Dr. Iván Lászlónak (Fidesz)
Hirt Ferenc (Fidesz) Soltész Miklósnak (KDNP)


(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 07 perc)

Elnöki megnyitó

KORÓZS LAJOS (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntöm a bizottsági ülés minden egyes résztvevőjét. Tisztelettel köszöntöm képviselőtársaimat. Engedjék meg, hogy a jegyzőkönyv számára megállapítsam, hogy a bizottsági ülésünk határozatképes.

Továbbá tájékoztatom önöket arról, hogy a helyettesítések a következőképpen alakulnak: Filló Pál képviselőtársamat Juhászné Lévai Katalin helyettesíti, Tóth képviselő úr megérkezett. Aszódi Pál képviselőtársamat helyettesíti Iván László képviselő úr, és több helyettesítésről nem tudok. Soltész Miklós Hirt Ferencet helyettesíti. Köszönöm szépen. Tehát még egyszer megállapítom, hogy a bizottsági ülésünk határozatképes.

Képviselőtársaim, a következő javaslattal szeretnék élni. Tekintettel arra, hogy az írásos meghívóban négy napirendi pontot jelöltünk meg, így: a Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról - itt a bizottság hatáskörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása -, első napirendi pontként; második napirendi pontként: a bizottság 2006. évi őszi ülésszakára szóló munkaterve; a harmadik: a bizottság ügyrendjének megtárgyalása és elfogadása, valamint az egyebek napirendi pont.

Ehhez képest azzal a javaslattal szeretnék élni, hogy az első napirendi pontot, amely a költségvetés végrehajtásáról szóló, a bizottság hatáskörébe tartozó módosító javaslatokat ne tárgyaljunk, lévén, nem érkezett olyan módosító indítvány, amely a bizottság hatáskörét érintené. Azzal a javaslattal élek, hogy ezt a napirendi pontot vegyük le és a másik hármat tárgyaljuk meg.

Van-e valakinek véleménye, észrevétele. (Nincs jelzés.) Nincs. Amennyiben nincs, szavazásra teszem fel a kérdést.

A napirendi javaslat módosítása

Aki egyetért azzal, hogy az első napirendi pontot hagyjuk el, a második, harmadik és a negyedik sorszám alatt lévő napirendi pontokat pedig tárgyaljuk meg, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Ellene volt-e valaki? (Szavazás.) Tartózkodott-e? (Szavazás.)

A napirend elfogadása

Megállapítom, hogy a bizottság 15 szavazattal a napirendi pontokat elfogadta. (Közbeszólás: Elnök úr, én nem tartózkodtam, nem szavaztam egyáltalán.) Igen, azt látom.

Alelnök úr, tessék parancsolni!

Napirenden kívüli hozzászólások

SOLTÉSZ MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen. Indoklom a magatartásunkat. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Török Zsolt képviselőtársunk jót mulatott azon, hogy nem vettünk részt a szavazáson, azonban nem tudom, mennyire mulatott volna akkor, ha négy gyermekével ön kint lett volna tegnap délután az Astoriánál. Nem tudom, mennyire élvezte volna azt a helyzetet, amikor a rendőrség a békés demonstráció fele taszította és irányította azokat a tüntetőket, akiket nem a Fidesz küldött oda; nem tudom, mennyire élvezte volna azt a helyzetet, amikor nyugdíjasokat veszélyeztettek, és nagyon kis szerencse az, hogy nem tört ki olyan pánik, amelyik sokkal nagyobb tragédiába torkolhatott volna. Szemtanúja voltam a rendőri brutalitásnak - akármennyire is fogják a fejüket, akármennyire is nem akarják elhinni ezt nekünk -, amit tegnap műveltek családokkal, nyugdíjasokkal, fiatalokkal és gyermekekkel, az elfogadhatatlan. Arról nem is beszélve, hogy a Fidesz Magyar Polgári Párt egyik képviselője is súlyosan megsérült tegnap.

Amiről most szeretnék önöknek beszélni az az, hogy addig, amíg erre konkrét választ nem kapunk, hogy családokat, fiatalokat és időseket miért kell ilyen brutálisan megtámadni, illetve veszélyeztetni őket, a bizottsági ülésen nem veszünk részt, mert semmi értelme ifjúságról, családról, nyugdíjasokról beszélni, amikor békés tüntetőket, békés demonstrálókat ily módon vernek szét. Köszönöm szépen a figyelmet.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ez azt jelenti, hogy nem vesznek részt a bizottsági ülésen?

SOLTÉSZ MIKLÓS (KDNP): Azt.

ELNÖK: Köszönöm szépen.

A napirendi pontokat elfogadtuk, a bizottság határozatképes, ha nem kívánnak részt venni a bizottsági ülésen köszönöm szépen a részvételüket, a megjelenésüket.

SOLTÉSZ MIKLÓS (KDNP): A KDNP nevében, a Kereszténydemokraták nevében bejelentettem, a Fidesz nevében pedig professzor úr jelentkezik szólásra.

ELNÖK: Köszönöm szépen Soltész képviselő úrnak.

Iván László, tessék parancsolni!

DR. IVÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Képviselőtársak! Bizottság! Tegnap a feleségemmel egy olyan csodálatos napnak indultunk, amilyen 1956. október 23-a volt annak idején, hasonló napfényes, napsütéses, csodálatos nap volt, mind a ketten részt vettünk azon a napon és az azután következő napokon.

Újfehértóra mentünk, ahová meghívtak egy '56 emlékezeti, illetve a kitelepítettek emlékezésére összehívott és megszervezett csodálatos összejövetelre; feleségem nagyszüleivel, édesapjával, szüleivel és nővérével együtt voltak oda kitelepítve '51-től '54-ig, és őt hívták meg, hogy emlékezőbeszédet tartson. Felemelő volt, ökomenikus volt, koszorúzás volt, csodálatos emléklapot helyeztek el a múzeum falán, és összeállították a történetét mindezeknek, a feleségem pedig elmondta a három évet, 15 évesen került oda; a bátyjuk csak azért nem, mert ő Oroszlányban bányában volt fogságban, illetve kényszermunkán. Mindez csodálatos volt, mert meg kell mondjam, a koszorúzók között még az MSZP ottani képviselői is részt vettek.

Jöttünk vissza estefelé, és telefonon, sms-ben folyamatosan hívtak telefonon barátaim, ismerőseim, akik részt vettek a tegnapi Astoria melletti gyűlésen, nagygyűlésen. Majd később riadtan és kétségbeesve hívtak, úgyis, mint barátot, úgyis, mint képviselőt, hogy szörnyű dolgok történnek és elmondták a következőt. Később aztán a TV-t is megnéztem, de az elsődleges információim ezek a kétségbeesett hangok voltak. Velem korú, tehát 70 éven felüli idősebb barátaim, osztálytársaim hívtak, hogy olyan fokú atrocitás indult el estefelé már, hogy a Deák-téri tüntetőket - ők ott álltak és látták a Dob-utca sarkon, a Filmmúzeum mellett, még az Astoria közelében is. Valami olyan hihetetlen felemelő összejövetel volt, s majd utána szorították őket és nem kíméltek senkit a rendőrök, és amikor már vonultak volna el a résztvevők és egy részük el is ment az Astoriától, egyszer csak kapták a legkülönbözőbb atrocitásokat, lövedékeket, gumilövedékeket, s a többi, s a többi. Idős emberek ott, akik felhívtak, buktak föl, estek el, valami elképesztő dolog volt.

A magam részéről ennek alapján azt mondom, hogy valamiképpen tisztázni kell egyrészt, másrészt a kabineten belül és a bizottságon belül résztvevő Fidesz tagjai nevében is azt mondom, hogy jelenleg nem tudok elképzelni egy olyan bizottsági ülést egy ilyen napirendi pontsorozatot megbeszélni, amikor egy ilyen fájdalmas seb - és tényleg seb, magam személyesen is ezt mondom, pedig pszichiáter vagyok, de nagyon nehezen viselem el. Azt hiszem, minimum ennyit kell mondanom, hogy nem tudunk részt venni a mai ülésen. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen képviselő úr a véleményüket. (dr. Zombor Gábor: Elnézést, szeretnék annyit mondani, a Parlamentben vagyunk, vagy hol?, amikor megszólalt az alelnök úr és kiment két képviselőjük, a fülünkbe súgták, hogy fasiszták.) (Közbeszólás: A jegyzőkönyvbe legyen benne.)

ELNÖK: Kis türelmet kérek. Ki jelentkezik szólásra?

Szabados Ákos, tessék parancsolni!

(A Fidesz és a KDNP képviselői elhagyják az üléstermet.)

SZABADOS ÁKOS (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy külön hadd szóljak a Fidesz képviselőihez. Én a viszonylag keveset szóló képviselők közé tartozom, és azt gondolom, hogy ebben a bizottságban (Lombos István: Ez jellemző, bocsánat, ez jellemző, ne haragudjatok, ne haragudjatok, hát nem vagyunk beszélő viszonyban, akkor miről beszélünk?.) Ettől függetlenül a hozzászólásomat befejezném.

A viszonylag keveset hozzászóló képviselők közé tartozom, és ennek nemcsak az az oka, hogy nehezen viselem azt a légkört az első pillanattól kezdve, amely mind a parlamentben, mind pedig esetenként a bizottsági ülésen zajlik, hanem nagyon sokszor az a fajta gyötrődés is, ami azt gondolom, hogy valamennyi képviselőben meg kell, hogy legyen, függetlenül attól, hogy melyik oldalon ül. Hiszen a felhatalmazást, amit a választóktól kaptunk, az nem elsősorban egymás leküzdéséből, hanem az ország érdekeinek a minél jobb kiszolgálásáról szól.

És lehet, hogy egy kicsit pátoszosan hangzik és talán fölöslegesen is, de szükséges most már a saját magam számára is, hangosan kimondani itt e teremben is, amit egyébként, mint polgármester nagyon sokszor a nyilvánosság előtt, a kerület nyilvánossága előtt is megteszem. El kell jönnie végre annak az időnek is, azt gondolom, hogy itt van az utolsó pillanat, amikor minden egyes képviselőnek a saját felelősségét is meg kell vizsgálni abban, hogy ma Magyarországon a belpolitikai élet hogy alakul. Meddig van az a pillanat, amíg pártérdekekhez ragaszkodva bármilyen eseményt felhasználva, csak a politikai hatalmi harcnak alárendelve veszünk részt abban a munkában, amire egyébként a nagytöbbség és a csendes többség felhatalmazott minket, és ez a munka semmi másról nem szól, mint ennek az országnak az érdekeit képviselve olyan döntéseket hozni, ami a többség számára jó. Ilyen értelemben szükséges nekünk is önvizsgálatot tartani, de a túloldalnak is. Ugyan ez egy ilyen kvázi egyéni politikai megszólalás volt - még egyszer mondom, nagyon kevésszer fogtam ilyenbe bele -, de mint ahogy most az üres székeket nézem, megint csak részben zárt fülekre talál, ami azt jelenti, hogy nagyon nehéz ott konszenzust teremteni, nagyon nehéz ott közös alapot teremteni, ahol nincs kivel beszélni, pedig a hely az adott hozzá, a széksorok adottak hozzá. Bízom abban, hogy mindenki józan ésszel átlátja a mai helyzet lehetetlenségét. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen képviselő úr.

Szólásra jelentkezett Zombor Gábor képviselő úr, akinek megadnám a szót, ha itt lenne az ülésteremben, merthogy ő következik a hozzászólások sorában; de tekintettel arra, hogy kiment, azt hiszem, hogy eltekintünk, hogy meghallgassuk a képviselő urat.

Engedjék meg, hogy egy helyettesítést bejelentsek. Török Zsoltot helyettesíti dr. Tóth István képviselő úr.

Karsai József, tessék parancsolni!

DR. KARSAI JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Képviselőtársaim! Mindenképpen szóltam volna, miután teljes döbbenet volt számomra, hogy kivonultak az ellenzéki tisztelt képviselőtársak, hisz a tömegből nemcsak a professzor úr kapott telefont, hanem én is. Tudniillik Leányfaluról az egyik kisgazda barátom bement, és hogy be tudjon férkőzni a tömegbe - amit meg kellene tegyen most már a titkos szolgálat -, árpádsávos zászlóval lengetve, árpádsávos zászlóval átkötve a derekát, hallotta, hogy mik hangzanak el a tömegben: hogy kell a mocskokat elsöpörni, fegyveres felkelés kell, Fidesz bíztatás, itt van mögöttünk a Fidesz, itt vannak mögöttünk a téren. Valószínű, ha megkapja a magnószalagot, bár nagyon fél, lehet, hogy nem adja ide, föl is vette ezeket a beszélgetéseket.

Azt hiszem, hogy mi szocialisták nem vagyunk olyanok, vagy épp a szabad demokraták, hogy kihasználjuk azokat a magnószalagokat, amit például ő készített, és gondolom, hogy természetes módon a polgári titkos szolgálat ott kell legyen, hogy hallja, hogy tulajdonképpen kormánymegdöntés, teljesen törvényellenes akciók folynak, és ezeket az akciókat egyetlen országban, ahol a százéves, kétszáz éves demokrácia van, az első nap nem tűrték volna el.

Itt már olyan szintre kerültünk, hogy tulajdonképpen egy néhány ezres csőcselék irányítani akarja a kilencmillió nyolcszázezer embert, és benne természetesen tisztelve, én tisztes jobboldali emberekkel beszéltem a saját településemben, akik azt mondták, hogy ez most már itt a vég, tönkreteszik, lejáratják az országot, ötven-hetven országnak a nagyon magas szintű küldöttsége volt itt. Igenis, kikérem magamnak azt, hogy csak egyoldalúan ítéljék meg, és ilyen híres professzortól nem vártam volna el ezt a véleményt. Mert kérdezte volna meg azt, és nem kell ott átcsorogni, nem kell átmenni, ha a gyűlés az Astoriánál van, mit keres a Deák-téren a képviselő, hogy fejbe lőjék, miért nem lőttek le engem, vagy miért nem lőttek engem a gumigolyóval fejbe, mert nem vagyok ott. Ha tudom, hogy felszólítanak ötször, ötször előremegy a rendőrség, akkor elmegyek onnan, és a két gyerek, meg a nagymama is; ne vigye oda a csecsemőt, ahol látja, hogy háborúra készülnek vasdorongokkal, mint ahogy mutatták a Hír TV-ben is a tisztes tüntetőket, egyszer csak felmegy a kamera, ott van a vasdorong a kopasz szkinhednél - a jegyzőkönyv kedvéért mondtam el. Nézni kell, látni kell és egyértelműen minden demokráciában meg kell védeni a törvényes rendet. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen képviselő úr. Újabb helyettesítést szeretnék bejelenteni. Tóbiás Józsefet Hajdu László képviselő úr helyettesíti.

Megkérdezem, rátérhetünk-e a napirendi pontok tárgyalására.

Parancsoljon képviselő úr!

HAJDU LÁSZLÓ (MSZP): Csak a jegyzőkönyv miatt, mert itt a jegyzőkönyvben elhangzott a túlsó oldalról olyan megjegyzés, amit nekünk, akik itt Budapesten élünk és még polgármesterek is vagyunk, nem lehet szó nélkül elmenni emellett a dolog mellett.

Mondjuk egy olyan kerület, mint Rákospalota, Pestújhely, Újpalota, mi úgy készültünk erre az ünnepre: az iskolától az óvodáig, szinte minden szinten, megszerveztünk nagyon szép ünnepségeket. Az ünnepségre egy rendezvényt előkészítő bizottságot már hat hónappal ezelőtt felkértünk; már akkor a Fidesz nem volt hajlandó ebben az előkészítő bizottságban részt venni. Történészeket kértünk fel, civil szervezetek vezetőit, az '56-os szervezet helyi elnökét, a POFOSZ helyi elnökét, magam is részt vettem benne.

Ez a bizottság kapta meg azt a lehetőséget, hogy teljes körűen a forgatókönyvét megcsinálja egy 10-napos rendezvénynek, erre elkülönítettünk pénzt is. Ez a bizottság tett javaslatot arra is, hogy például a helyi ünnepségen ki legyen a díszpolgára a XV. kerületnek, ilyenkor szoktuk átadni a nemzeti ünnepünkön, a köztársaság ünnepén. És a kerület szülöttjét: dr. Antal Józsefet, az első szabadon választott kormány miniszterelnökét - éppen a jobboldali pártok javaslatára, az MDF konkrét javaslatára - posztumusz díszpolgárrá fogadtuk, (Taps.) akinek a felesége jött el, és a családja teljes megdöbbenéssel látta azt, hogy a helyi Fidesz 10 képviselőjének a széke üres volt, tehát a díszpolgári cím átadására se jöttek el. A másik díszpolgár az '56-os szervezet helyi elnöke volt, aki súlyos sebesülést szenvedett 50 évvel ezelőtt, valóságos, hiteles '56-os, aki nagy köztiszteletben áll a kerületben, őt sem tisztelték meg vele és egy orvos, aki 45 éve áll szolgálatban, aki egyetemistaként '56-ban betegeket hordott, és mai napig is ott a XV. kerületben orvos, volt főigazgató is. Ilyen három rangos ember kitüntetésén nem voltak hajlandók részt venni.

Mi két helyen koszorúzunk, egyik koszorúzáson sem tisztelték meg az '56-os hősöket és áldozatokat. Azt gondolom, hogy ilyen pökhendi modorral és magatartással, amit egyébként fenti parancsra - nekünk megmondták, hogy azért nem tudnak eljönni -, ők is érezték, hogy erre úgy illene, ott élünk együtt, hogy eljöjjenek, de az a felső parancs, hogy nem vehetnek részt a helyi ünnepségen.

Úgy gondolom, hogy a Fidesz úgy ünnepelt helyben, hogy egyszerűen nem vett részt rajta, illetve az utcán ünnepelt, és ha valaki a televíziót látta, akkor látta, hogy a Zsinagóga előtt, amikor elvonultak, akkor zsidóztak és cigányoztak az a közönség, és ez jól hallható volt, bármelyik TV-csatornára kapcsolt az ember.

Október 23-át nem lehetett volna jobban megszégyeníteni, az 50 évvel ezelőtti áldozatokat és hősöket nem lehetett volna jobban besározni, azt gondolom, mint ahogy ez 23-án történt, és hihetetlen volt az az agresszivitás, ahogy a kordont ledöntötték és nekirohantak a rendőröknek. Aki ezt tárgyilagosan tudja nézni, az pontosan tudja, hogy itt valaki olyan tömeget vitt az utcára, amit utána nem tudott kezelni, és ezért a felelősséget itt a mi bizottságunkra, akár a parlamentre, akár a kormányra, nem nyomhatja rá. Itt a Budapesten élő emberek, a belvárosban élő emberek félelemben élnek, egyszerűen félelem lett a városban; a díszburkolatokat felszedik, és azt fegyvernek használják. Meg kell nézni a belvárost, az összes díszburkolat fel van szedve, ezekkel dobálják a rendőröket, a köztársaság rendőreit, akik a magyar alkotmányosságot védik és felügyelik, azokat kővel a polgárai dobálják szemlátomást és tömegesen. Azt gondolom, hogy nekünk budapestieknek ezt el kell ítélni, mert ez már szélsőség és nem radikalizmus, azt gondolom, ez mindennek a tagadása, és az utcára viszik azt, amit itt a bizottságban kellene, de kivonultak, vagy majd a másik teremben, a Parlamentben kellene, de a Kossuth-téren akarnak elrendezni.

Ez ellen - jegyzőkönyvbe szeretném mondani - tiltakozunk mi budapestiek, de mondhatom, hogy Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán, és azok az emberek is megvetik ezt, akik egyébként jobboldali szavazóknak tekinthetők, és akik a jobboldali értékrendet képviselik. Azt mondjuk elég furcsa volt nekem látni a képernyőn, hogy olyan értelmiségieket láttam a sorokban a szaladgáló emberek között, akik nálunk doktorátussal, két diplomával rendelkező közismert figurák a kerületben és soha nem gondoltam, hogy őt ilyen körülmények között is fogom látni. Nekem kell majd lesütött fejjel találkozni vele, hiszen van közöttük olyan is, aki a munkatársam, én fogom majd szégyellni magamat, hogy október 23-án a nemzeti ünnepen saját munkatársunk, többszörös diplomás értelmiségi, ott szaladgált a kövön és dobálta a rendőröket. Köszönöm.

ELNÖK: Képviselőtársaim, a jegyzőkönyv számára nagyon szépen köszönöm az elmondottakat. Én arra kaptam felhatalmazást, hogy négy évig ennek az Országgyűlésnek a képviselője legyek nagy többséggel a választókörzetemben. Majd a koalíciós partnerünk, pártunk és a kormánypárti frakció megbízatásából pedig arra kaptam felhatalmazást, hogy ennek a bizottságnak az elnöke legyek. Amíg én összehívok egy bizottsági ülést, azon a bizottsági ülésen elnökölni fogok. Ha elfogadnak egy napirendet, a napirend szerint fogjuk a bizottsági ülést megtartani. Amíg én bizottsági elnök vagyok, ez így lesz.

Rátérhetünk-e a bizottsági ülés napirendjeire. Köszönöm szépen.

A bizottság 2006. évi őszi ülésszakra szóló munkaterve

Képviselőtársaim a tárgyalandó napirendi pontok közül a bizottság 2006. évi őszi ülésszakára szóló munkaterv kerül tárgyalásra.

Tájékoztatom a tisztelt bizottsági tagokat, hogy az általunk elkészített üléstervhez az ellenzéki képviselők javaslatot, módosítást nem nyújtottak be. A múlt heti bizottsági ülésen újra lehetőséget biztosítottam nekik arra, hogy elektronikus formában, ha olyan kiegészítenivalójuk van, amelyet szeretnének megtárgyalni, azt tegyék meg. Ma 11 óráig nem érkezett javaslat a munkatervre vonatkozóan, tehát gyakorlatilag azt a munkatervet bocsátom vitára, amelyet eljuttattam hozzátok.

Kíván-e valaki felszólalni, véleményt mondani, kérdezni. Tessék parancsolni. (Nincs jelzés.) Képviselőtársaim, amennyiben nincs más javaslat, vélemény a munkatervre nézvést, szavazásra bocsátom föl az előterjesztésünket.

Aki egyetért azzal, hogy ez alapján a munkaterv alapján dolgozzunk az elkövetkezendő két és fél-három hónapban, kérem, kézfelemeléssel szavazzon. (Szavazás.) A helyettesítőket is kérem szépen, hogy jelezzék. Köszönöm.

Szavazás

A bizottság 16 igen. Van-e ellenszavazat? (Szavazás.) Tartózkodott-e valaki a szavazástól? (Szavazás.) Tizenhat igen szavazattal az őszi munkatervet a bizottság elfogadta.

A bizottság ügyrendjének megtárgyalása és elfogadása

Rátérünk a következő napirendi pont tárgyalására: a bizottság ügyrendjének megtárgyalása és elfogadása.

Tekintettel arra, hogy hetekkel ezelőtt eljuttattuk az ügyrend tervezetét minden egyes frakcióhoz, és kértem a frakciókat, hogy mondjanak véleményt, esetleg egészítsék ki, tegyenek javaslatot annak tartalmára, ez idáig írásos megkeresés nem érkezett a mai nap 11 óráig. Éppen ezért azzal a javaslattal élek, hogy azt az ügyrendet tárgyaljuk, amelyet előre írásos formában a bizottság tagjai megkaptak.

Vélemények, észrevételek

Tessék parancsolni képviselőtársaim, vélemény, észrevétel.

Béki Gabriella képviselő asszony, megadom a szót, tessék parancsolni!

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Köszönöm szépen elnök úr. Írásban nem készítettem el, de szeretném jelezni a bizottság számára, hogy véleményem szerint a 7. §. 1-es és 2-es bekezdése egymásnak ellentmondó követelményeket tartalmaz.

Az 1-es bekezdés arról szól, hogy az Országgyűlés napirendjéhez igazodik a munkaterv, illetve a Házbizottság állásfoglalásait figyelembe véve; a 2-es pedig arról, hogy általában keddi napokon ülésezik a bizottság.

Azt gondolom, vagy azt remélem, hogy mindannyiunk számára ismeretes, hogy a Házbizottság állásfoglalása szerint a plenáris ülés ideje alatt rendszeresen bizottsági ülést tartani nem ajánlott vagy nem javasolt, vagy nem tudom pontosan, hogy fogalmaz a Házbizottság; de abban bizonyos vagyok, hogy ez a két szakasz egymásnak ellentmondó követelményeket tartalmaz.

ELNÖK: Köszönöm szépen képviselő asszony. Más vélemény?

Vidorné Szabó Györgyi, tessék parancsolni képviselő asszony!

DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI (MSZP): Nagyon köszönöm a szót. Elnök úr! Tisztelt Bizottság! Régi vita ez már köztünk Béki képviselő asszonnyal. Én magam azon az állásponton vagyok, hogy ha nem is elegáns megoldás kétségtelen egy keddi napra tenni főszabály szerint a bizottsági ülést, azonban a gyakorlatot ismerve abból indulnék ki, hogy amit nem tilt a Házszabály, akkor az megvalósítható. És miután az egésznek az a lényege, hogy valóban itt legyünk és érdemi munkát végezzünk, javasolnám a tisztelt bizottság számára, hogy fontolja meg és próbáljuk meg ezt a nem elegáns, nem jó, de a gyakorlatban inkább csak kivitelezhetőnek mutatkozó szabályt elfogadni. Köszönöm.

ELNÖK: Béki Gabriella, tessék!

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Ismételten tiltakozok. A Házszabály egyértelműen utasít arra, hogy ne plenáris ülés alatt ülésezzünk, a Házbizottság rendszeresen meghozza ezt a javaslatát. Ilyen módon a 2. bekezdés, hogy általában keddi napokon ülésezik a bizottságunk, azzal a következménnyel jár, hogy a parlamenti plenáris munka és a bizottsági munka rendszeresen ütközik. Sajnos nagyon sok olyan téma van, ami ilyen helyzetben választási lehetőség elé, vagy választás elé kényszeríti a képviselőt: vagy a plenáris ülésen nem tud eleget tenni a feladatainak, vagy a bizottsági munkában nem tud eleget tenni a feladatainak. Szeretném, ha a 2. bekezdés mondjuk szerdára, vagy csütörtökre módosulna, ahogy azt egyébként a Házbizottság ajánlja.

A Házbizottság véleménye szerint a hétfő, meg a kedd a plenáris ülésre főszabályszerűen rendelt időszak, a bizottsági ülésre pedig a szerda vagy a csütörtök.

ELNÖK: Köszönöm szépen képviselő asszony.

Vidorné Szabó Györgyi!

DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI (MSZP): Köszönöm. Csak szeretnék felolvasni egy idézetet a Házszabályból. A II. fejezet 67. § (4) bekezdés azt mondja: az Országgyűlés ülésének időtartama alatt, kivéve a szavazások idejét, a bizottság ülést tarthat - ebből indultam ki, amikor emellett tettem le a voksomat. (Béki Gabriella: Szükség esetén igen.) Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A határozathozatalok ideje alatt tilos, egyébként meg tarthat.

Azzal a javaslattal szeretnék élni, hogy a 7. § (2) bekezdését változtassuk meg olyan formában, akceptálva a képviselő asszony véleményét, hogy a bizottság az ülés időszaka alatt szükség szerint ülésezik, és akkor a vessző utáni mondat, amely a keddre vonatkozik, az kerüljön ki az ügyrendünkből. (dr. Karsai József: 250 km-ről mi nem úgy járunk föl, mint Gabika helyben.) Napirenden kívül, képviselő úr.

Elfogadható-e a bizottság tagjainak a javaslatom, hogy a 7. § 2. bekezdésének ez a része maradjon el, és a 2. bekezdés szó szerint úgy kerüljön rögzítésre, hogy "a bizottság az Országgyűlés időszaka alatt szükség szerint ülésezik".

Aki a javaslatomat elfogadja, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm.

Szavazás

Van-e esetleg más paragrafusra vonatkozóan vélemény, hozzászólás. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, aki elfogadja a bizottság ügyrendjét, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) 16 igen. Tartózkodott-e valaki a szavazástól! (Szavazás.) Nem. Ellene szavazott-e valaki a bizottságban! (Szavazás.) Nem.

Megállapítom, hogy a bizottság az ügyrendjét tizenhat igen szavazattal elfogadta.

Egyebek

Rátérünk a következő napirendi pontunk tárgyalására, egyebek napirendi pont alatt. Kérdezem képviselőtársaimat, hogy kíván-e valaki az "egyebek" között olyan közérdekű bejelentéssel élni, amelyet itt kíván megtenni.

Hajdu László képviselő úr, tessék parancsoljon!

HAJDU LÁSZLÓ (MSZP): Fenntartanám azt a meghívásajánlatomat, hogy nálunk van egy nagyon szép idős otthon, amely szociális kérdések tanulmányozására is alkalmas, és ott egy prezentációval, ebéddel egybekötött két-és fél-három órás látogatást tennénk; és a szociális normatíva és sok minden egyébbel szembesülnénk, illetve az egész idősellátásnak, ennek az apartman-rendszeres részével, ha gondoljátok, szívesen meghívnám a csapatot. Köszönöm.

ELNÖK: Nagyon szépen köszönjük a képviselő úrnak az ismételt meghívást. Azt gondolom, hogy a költségvetés tárgyalása időtartama alatt ezt a napirendi pontot be tudjuk iktatni, annál is inkább, mert egy ilyen kihelyezett ülésen akár más napirendet is meg tudunk tárgyalni. Gondoskodni fogunk arról, hogy az illetékes minisztériumok, hiszen itt nemcsak a Szociális és Munkaügyi Minisztérium az érintett, hanem a Pénzügyminisztérium is, meghívást nyerjen. Időpontot fogunk egyeztetni és azt gondolom, hogy november hónapban sort tudunk keríteni erre a kihelyezett bizottsági ülésre.

A jegyzőkönyv számára a következő megjegyzéssel szeretnék élni. Egy fideszes képviselőtársunk: Koszorús képviselő úr itt felejtette a telefonját és egy idegen személy jött be a bizottsági ülésre - számomra ismeretlen személy - és ezt a telefont elvitte. Hogy a telefon be volt-e kapcsolva, vagy rögzítőre volt-e állítva, azt mi megállapítani innen nem tudjuk.

Képviselőtársaim, az "egyebek" napirendi pont között, amennyiben nektek nincs mondanivalótok, egyetlen egy megjegyzéssel szeretnék élni.

Kezdeményeztem, hogy a két alelnök a kormányzati oldal, illetve az ellenzéki oldal jusson egyességre az albizottságokat illetően. A kormánypárti oldal megtette a javaslatait az albizottságok nevére, összetételére vonatkozóan. Ezt az egyeztetést ma l/2 11-re hívtam össze olyan formában, hogy kértem a két alelnököt, vegyen részt, hiszen úgy gondoltam, hogy a bizottsági ülésen itt elegánsan meg lehet állapodni az albizottságok létrejöttében, azok vezetőiben.

Az ellenzéki oldal képviseletében Soltész Miklós képviselőtársam az egyeztetésen nem vett részt. Indoklás nélkül tette ezt, a titkárnőjén keresztül üzent, hogy nem vesz részt az egyeztetésen. Így az "egyebek" napirendi pontban az albizottságokra vonatkozóan vitát nem nyitok.

Kedves Képviselőtársaim! Szeretnélek tájékoztatni benneteket, hogy máris a munkatervünk, illetve a parlamenti működése rendje azt kéri, hogy nagy valószínűséggel a jövő héten hétfőn kell bizottsági ülést tartanunk, mert olyan napirendet kell tárgyalnunk. Tudjátok, hogy hogy alakul a jövő heti munkarendünk, és azt követően még nem látjuk a bizottsági ülések időpontját, de úgy tervezzétek, hogy a jövő héten hétfőn bizottsági ülést kell tartanunk.

A bizottsági ülést bezárom, köszönöm szépen az aktív közreműködéseteket. Viszontlátásra.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 45 perc)

 

Korózs Lajos
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné