ISZB-4/2007.
(ISZB-22/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának
2007. március 5-én, hétfőn, 16.15 órakor
az Országház főemelet 55. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat: *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről: *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Meghívottak részéről: *

Megjelent: *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Kábítószerügyi eseti bizottság létrehozásáról szóló határozati javaslat (H/2101. szám) - Módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként *

Szavazás *


Napirendi javaslat:

1. Kábítószerügyi eseti bizottság létrehozásáról szóló határozati javaslat (H/2101. szám)

(Lendvai Ildikó, Winkfein Csaba (MSZP), Kuncze Gábor, Gusztos Péter (SZDSZ), dr. Navracsics Tibor, dr. Cser-Palkovics András (Fidesz), Herényi Károly, Pettkó András (MDF), dr. Semjén Zsolt és Soltész Miklós (KDNP) képviselők önálló indítványa)

(Módosító javaslatok megvitatása)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

2. Egyebek

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Korózs Lajos (MSZP), a bizottság elnöke

Soltész Miklós (KDNP)
Érsek Zsolt (MSZP)
Farkas Imre (MSZP)
Filló Pál (MSZP)
Hajdu László (MSZP)
Tóbiás József (MSZP)
Winkfein Csaba (MSZP)
Cseresnyés Péter (Fidesz)
Hirt Ferenc (Fidesz)
Dr. Iván László (Fidesz)
László Tamás (Fidesz)
Dr. Szabó Erika (Fidesz)
Béki Gabriella (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott:

Dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi (MSZP) Korózs Lajosnak (MSZP)
Dér Zsuzsanna (MSZP) Farkas Imrének (MSZP)
Dr. Juhászné Lévai Katalin (MSZP) Filló Pálnak (MSZP)
Dr. Nyul István (MSZP) Érsek Zsoltnak (MSZP)
Dr. Tóth István (MSZP) Hajdu Lászlónak (MSZP)
Szabados Ákos (MSZP) Tóbiás Józsefnek (MSZP)
Török Zsolt (MSZP) Winkfein Csabának (MSZP)
Ágh Péter (Fidesz) Soltész Miklósnak (KDNP)
Dr. Lanczendorfer Erzsébet (KDNP) dr. Szabó Erikának (Fidesz)

Meghívottak részéről:

Megjelent:

Portörő Péter (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 16 óra 21 perc)

Elnöki megnyitó

KORÓZS LAJOS (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntelek benneteket! Kérem, hogy a jelenléti ívet, a helyettesítési megbízásokat írjátok alá, utána pedig juttassátok el hozzám a jelenléti ívet.

Tisztelt Bizottság! Az Ifjúsági, szociális és családügyi bizottság 2007. március 5-én, hétfőn, délután 16 óra 15 percre összehívott ülését megnyitom. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes. A létszámot a későbbiekben fogom bediktálni.

Javaslatot teszek a napirendi pontok megtárgyalására. Első napirendi pontként javaslom megtárgyalni a kábítószerügyi eseti bizottság létrehozásáról szóló, H/2101. számon kézhez kapott határozati javaslat bizottsági módosító indítványának megtárgyalását. A második napirendi pont az "Egyebek" lenne.

Van-e valakinek javaslata más napirendi pont megtárgyalására vonatkozóan? (Senki sem jelentkezik.) Nincs.

A napirend elfogadása

Szavazás következik. Aki egyetért a napirendi javaslattal - a napirendi pontok megtárgyalásával -, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Ki van ellene? (Szavazás.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendet.

Kábítószerügyi eseti bizottság létrehozásáról szóló határozati javaslat (H/2101. szám) - Módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként

Az első napirendi pontunk szerint az eseti bizottság létrehozásáról szóló határozati javaslathoz az alkotmányügyi bizottság bizottsági módosító javaslatot nyújtott be.

Kérdezem az eseti bizottság létrehozásának kezdeményezőjét, Winkfein Csaba képviselő urat, hogy kíván-e szólni. (Winkfein Csaba: Igen.)

Parancsoljon, képviselő úr!

WINKFEIN CSABA (MSZP): Támogatjuk.

ELNÖK: Közben megérkezett hozzám a jelenléti ív. Eszerint Vidorné Szabó Györgyit Korózs Lajos helyettesíti; Dér Zsuzsát helyettesíti Farkas Imre; Juhászné Lévai Katalint Filló Pál; Tóth Istvánt Hajdu László; Nyul Istvánt Érsek Zsolt; Szabados Ákost Tóbiás József; Török Zsoltot Winkfein Csaba; Lanczendorfer Erzsébetet Szabó Erika; Ágh Pétert Soltész alelnök úr.

Kedves Képviselőtársaim! Egy nagyon alapos, pontos bizottsági módosító indítványt kell, hogy tárgyaljunk. A "megválasztásakor" szó kikerül a paragrafusból, helyébe a "megválasztásáról szóló országgyűlési határozat közzétételekor" kitétel kerülne be.

Van-e valakinek észrevétele? (Cseresnyés Péter jelentkezik.) Cseresnyés Péter, tessék parancsolni!

CSERESNYÉS PÉTER (Fidesz): Lehet, hogy az elnök úr engem most rendre fog utasítani az időhúzás miatt, és azért is, mert nem ezzel a módosító javaslattal foglalkozom. Mielőtt a bizottsági ülést elkezdtük volna, felvetődött egy probléma. Farkas Imre képviselőtársammal arról beszéltünk, hogy amikor a délelőtti bizottsági ülésen felvetettem azt, hogy az október 15-i határidő miatt nem kellene-e megváltoztatni azt a bizonyos albizottsági nevet, akkor ösztönösen éreztem rá, valami nincs rendben. Kiderült, hogy valószínűleg nincs rendben valami, ugyanis jelen pillanatban e bizottság működését nem pontosítottuk, nincs meg, hogy meddig fog működni. Az október 15-ét azzal a bizonyos módosító javaslattal kivettük az indítványból, nincs határideje, ugyanakkor ebben a módosító indítványban szerepel, hogy az Országgyűlés erről szóló határozatában megfogalmazott határideig tart a bizottság működése.

Ezt a problémát meg kellene oldani, és ha van ellentmondás, akkor ezt az ellentmondást fel kellene oldani. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyelőre foglalkozzunk ezzel a módosító javaslattal! Természetesen arra is szeretnék válaszolni, amit felvetett. A Házszabály szerint ez úgy vagyon, hogy amikor az eseti bizottság a jelentését megteszi, a jelentéstételkor dönt a parlament arról, hogy tovább folytatja-e - és milyen formában - a munkáját. Arról az országgyűlési határozatról van szó.

Szavazás

Szavazásra bocsátom az Avarkeszi Dezső bizottsági elnök úr által jegyzett bizottsági módosító javaslatot. Aki a javaslattal egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tizenöt igen szavazat. Ki van ellene? (Szavazás.) Négy ellenszavazat. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Három tartózkodó szavazat. Megállapítom, hogy a bizottság támogatja.

Az "Egyebek" napirendi pont keretén belül van-e valakinek közérdekű bejelentenivalója? (Senki sem jelentkezik.) Nincs.

Elnézést, hogy elraboltam az időtöket. További jó munkát kívánok! A bizottsági ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 16 óra 27 perc)

 

Korózs Lajos
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Vicai Erika