ISZB-8/2007.
ISZB-26/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának
2007. április 16-án, hétfőn, 9 óra 05 perckor
a Képviselői Irodaház V. emelet 512. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Helyettesítési megbízást adott: *

Meghívottak részéről felszólalt: *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program megvalósulásáról, az ellátó-intézményrendszer átvilágításáról és hatékonyságvizsgálatáról (2003-2005. évek vonatkozásában) szóló jelentés elfogadásáról, valamint a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program elfogadásáról szóló 96/2000. (XII.11.) OGY határozat módosításáról szóló határozati javaslat (H/2028. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

Egyes, a nemdohányzók védelmét szolgáló törvényi rendelkezések módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2615. szám) (Koszorús László, Szijjártó Péter, Dr. Cser-Palkovics András és Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) képviselők önálló indítványa) (Általános vita) *

Koszorús László (Fidesz) szóbeli kiegészítője *

Dr. Schlammadinger József (EüM) reflektálása az elhangzottakra *

Szavazás *

Egyebek *


Napirendi javaslat

1. A kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program megvalósulásáról, az ellátó-intézményrendszer átvilágításáról és hatékonyságvizsgálatáról (2003-2005. évek vonatkozásában) szóló jelentés elfogadásáról, valamint a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program elfogadásáról szóló 96/2000. (XII.11.) OGY határozat módosításáról szóló határozati javaslat (H/2028. szám)
(Módosító javaslatok megvitatása)
(Első helyen kijelölt bizottságként)

2. Egyes, a nemdohányzók védelmét szolgáló törvényi rendelkezések módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2615. szám)
(Koszorús László, Szijjártó Péter, Dr. Cser-Palkovics András és Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) képviselők önálló indítványa)
(Általános vita)

3. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent:

Elnököl: Korózs Lajos (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi (MSZP), a bizottság alelnöke
Soltész Miklós (KDNP), a bizottság alelnöke
Dér Zsuzsanna (MSZP)
Érsek Zsolt (MSZP)
Filló Pál (MSZP)
Hajdu László (MSZP)
Dr. Juhászné Lévai Katalin (MSZP)
Lombos István (MSZP)
Dr. Nyul István (MSZP)
Dr. Tóth István (MSZP)
Török Zsolt (MSZP)
Winkfein Csaba (MSZP)
Ágh Péter (Fidesz)
Dr. Aszódi Pál (Fidesz)
Borsos József (Fidesz)
Cseresnyés Péter (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz)
László Tamás (Fidesz)
Dr. Szabó Erika (Fidesz)
Dr. Lanczendorfer Erzsébet (KDNP)
Béki Gabriella (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott:

Farkas Imre (MSZP) Dér Zsuzsannának (MSZP)
Filló Pál (MSZP) megérkezéséig Hajdu Lászlónak (MSZP)
Tóbiás József (MSZP) Dr. Juhászné Lévai Katalinnak (MSZP)
Török Zsolt (MSZP) megérkezéséig Dr. Nyul Istvánnak (MSZP)
Hirt Ferenc (Fidesz) Soltész Miklósnak (KDNP)
Dr. Iván László (Fidesz) Cseresnyés Péternek (Fidesz)
Vígh Ilona (Fidesz) Dr. Szabó Erikának (Fidesz)
Dr. Zombor Gábor (Fidesz) Koszorús Lászlónak (Fidesz)

Meghívottak részéről felszólalt:

Portörő Péter főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Dr. Schlammadinger József főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 05 perc)

Elnöki megnyitó

KORÓZS LAJOS (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntöm a bizottsági ülés minden egyes résztvevőjét. Arra szeretném kérni képviselőtársaimat, hogy legyenek kedvesek a helyükön adminisztrálni és addig, amíg a jelenléti ívek aláírása megtörténik, addig tisztelettel köszöntve önöket, megállapítom, hogy a bizottsági ülés határozatképes, mivel 16 képviselő jelen van; a napirendi pontok elfogadása után pedig a helyettesítéseket is a jegyzőkönyv számára be fogom mondani.

Az április 16-án 9 órára összehívott bizottsági ülést megnyitom. Javaslatot szeretnék tenni a napirendi pontok tárgyalására.

Első napirendi pontként javaslom megtárgyalni a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program megvalósulásáról, az ellátó-intézményrendszer átvilágításáról és hatékonyságvizsgálatáról szóló jelentés elfogadásáról, valamint a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program elfogadásáról szóló 96/2000-es határozat módosításáról szóló határozati javaslat, melyet képviselőtársaim H/2028. számon kaptak kézhez - itt a módosító javaslatokról kell döntenünk, mint első helyen kijelölt bizottság.

Második napirendi pontként javaslom megtárgyalni az egyes, a nemdohányzók védelmét szolgáló törvényi rendelkezések módosításáról szóló törvényjavaslat, melyet T/2615. számon kaptak kézhez: Koszorús László és képviselőtársai indítványáról van szó - itt általános vitára való bocsátást kell megtárgyalnunk, illetve döntenünk.

Javaslom a harmadik napirendi pontként az egyebeket tárgyaljuk meg.

Van-e valakinek más javaslata a napirendi pontokra vonatkozóan. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, szavazásra bocsátom a napirendi pontokat.

Aki elfogadja a három napirendi pont tárgyalását, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Ellene volt-e valaki? (Szavazás.) Tartózkodott-e valaki? (Szavazás.)

A napirend elfogadása

Megállapítom, hogy a bizottság a napirendi pontokat egyhangúlag elfogadta.

Helyettesítés: Farkas Imre képviselő urat Dér Zsuzsa helyettesíti, Filló Pál képviselő urat Hajdu László, Tóbiás Józsefet Juhászné Lévai Katalin - tisztelettel köszöntöm Török Zsolt képviselő urat -, Hirt Ferencet Soltész Miklós képviselő úr, Vígh Ilonát Szabó Erika, Zombor Gábort Koszorús László képviselő úr és Iván László professzor urat pedig Cseresnyés Péter képviselő úr helyettesíti.

Rátérünk az első napirendi pont tárgyalására.

A kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program megvalósulásáról, az ellátó-intézményrendszer átvilágításáról és hatékonyságvizsgálatáról (2003-2005. évek vonatkozásában) szóló jelentés elfogadásáról, valamint a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program elfogadásáról szóló 96/2000. (XII.11.) OGY határozat módosításáról szóló határozati javaslat (H/2028. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Tisztelettel köszöntöm Portörő Péter főosztályvezető-helyettes urat, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium képviseletében.

Az ajánlás első pontjában Zsigó Róbert képviselő úr a határozati javaslat 2. pontjának elhagyását javasolja.

Kérdezem főosztályvezető-helyettes urat, mi a tárca véleménye.

PORTÖRŐ PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja az előterjesztést.

ELNÖK: Egy mondatot legyen kedves még hozzáfűzni, maximum kettőt.

PORTÖRŐ PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Jó. A módosítás alapján 2 évről 3 évre nőne a jelentési beszámolási kötelezettség. Azt az álláspontot képviseli a kormány, hogy nem indokolt szakmailag az, hogy kétévente jelezzük az elmozdulásokat az Országgyűlés felé, hanem egy hároméves jelentési periódusban számoljunk be. Évente jelentés készül a kormánynak, illetve ennek a teljes tartalma közzétételre kerül, megismerhetik a képviselő urak is az éves adatokat.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Közben a jegyzőkönyv számára jelentem, hogy Filló Pál képviselő úr megérkezett, így a helyettesítése megszűnt, továbbá megérkezett Béki Gabriella képviselő asszony is.

Van-e valakinek kérdése, véleménye. (Nincs jelzés.) A tárca nem támogatja a módosító indítványt. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 12 igen. Aki nem támogatja? (Szavazás.) 15 nemmel a bizottság nem támogatta, de egyharmadot kapott.

Az ajánlás 2. pontjában Török Zsolt és Winkfein Csaba indítványa.

Főosztályvezető-helyettes úr, tessék parancsolni!

PORTÖRŐ PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja a javaslatot. Mint mondottam, tehát az éves beszámolást az illetékes szakbizottság szintjén indokoltnak tartjuk, ahogy az a korábbi években is az Ifjúsági bizottság felé megtörtént; illetve tartalmazza azt, hogy háromévenként tájékoztassa a kormány az Országgyűlést, úgyhogy elfogadható ez a javaslat. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdése, véleménye van-e valakinek?

Winkfein Csaba képviselő úr, tessék!

WINKFEIN CSABA (MSZP): Köszönöm szépen. Annyit szeretnék kiegészítésképpen hozzáfűzni, hogy ez a javaslat egyértelműen, mint az első helyen kijelölt bizottságnak szól, de ez nem azt jelenti, hogy a többi bizottságnak nincs lehetősége arra, hogy bármikor, amikor ezzel az éves jelentéssel kíván foglalkozni, akkor ezt megtehesse, ettől függetlenül. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Így van. A többieknek lehetőség, nekünk kötelezettség.

Van-e más hozzászólás, észrevétel? (Senki nem jelentkezik.) Szavazunk. Tehát a tárca a módosító indítványt támogatja. Aki támogatja, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) 15 igen. Aki nem? (Szavazás.) 12 nemmel a bizottság támogatta.

Az ajánlás 3. pontjában Almássy Kornél és Pettkó András képviselő úr indítványa.

Főosztályvezető-helyettes úr!

PORTÖRŐ PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja a javaslatot, hiszen ez is azt fogalmazza meg, hogy kétévente kerüljön tájékoztatásra sor.

ELNÖK: Köszönöm. Kérdésük van-e? (Nincs jelzés.) Véleményük van-e? (Nincs jelzés.) Nincs. Akkor szavazunk. A kormány nem támogatja. Ki az, aki ennek ellenére támogatja Almássy Kornél indítványát? (Szavazás.) 13 igen. Aki nem támogatja? (Szavazás.) 15 nem. A bizottság nem támogatta, egyharmadot kapott.

A jegyzőkönyv számára jelzem, hogy Aszódi Pál képviselőtársunk megérkezett, jó munkát a bizottsági ülésen.

Nincs tudomásom arról képviselőtársaim az ajánlás szerint, ellenben érkezett egy újabb kapcsolódó módosító indítvány, amelyet Pettkó András és szintén Almássy Kornél képviselő úr nyújtott be.

Erről mi a kormány álláspontja!

PORTÖRŐ PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja ezt a javaslatot. Ez is két év tájékoztatást ír elő és megjelöli azokat a bizottságokat, amik egyébként is napirendre tehetik ezt a kérdést, ahogy elhangzott korábban, úgyhogy nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. Kérdésük van-e? (Nincs jelzés.) Véleményük van-e? (Nincs jelzés.) Szavazunk. Aki támogatja? (Szavazás.) 13 igen. Aki nem támogatja? (Szavazás.) 15 nemmel a bizottság nem támogatta.

Most már végképp nincs tudomásom arról, hogy kéne valamilyen indítványról szavazni. Önöknek van-e? (Nincs jelzés.) Nincs. A napirendi pont tárgyalását lezárom.

Egyes, a nemdohányzók védelmét szolgáló törvényi rendelkezések módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2615. szám) (Koszorús László, Szijjártó Péter, Dr. Cser-Palkovics András és Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)

Rátérünk a 2. napirendi pont tárgyalására: az egyes, nemdohányzók védelmét szolgáló törvény rendelkezéseinek a módosításáról szóló törvényjavaslat: Koszorús László és képviselőtársai önálló indítványa.

Tisztelettel köszöntöm a benyújtók közül a képviselő urat, illetve Schlammadinger József főosztályvezető urat, az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetőjét, tiszteletem.

Először a képviselő úrnak adom meg a szót! Tessék parancsoljon!

Koszorús László (Fidesz) szóbeli kiegészítője

KOSZORÚS LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Készítettünk egy ilyen kisebb anyagot, minden képviselőtársam asztalán van, ajánlom figyelmükbe.

Annyival egészíteném ki az indoklást, hogy mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás káros az egészségre, főleg, hogy ha megnézzük azokat a statisztikai adatokat, amiket itt a második lapon láthatunk: megemelkedett a dohányosok száma, főleg a 18 év alattiak körében; mára már a 70 százaléka a fiataloknak 18 év alatt kipróbálta a cigarettát vagy rendszeresen dohányzik.

Úgy gondoljuk, hogy a fogyasztóvédelmi törvény nem kellőképpen szankcionálja azokat, akik kiszolgálják a fiatalokat dohánytermékkel, illetve cigarettával, hiszen 30, maximum 50 ezer forintos pénzbírsággal sújtják tettenérés esetén azokat a boltosokat, újságárusokat, illetve a kiskereskedelemben ténykedőket, akik kiszolgálják a fiatalokat cigarettával vagy dohánytermékkel.

Mi ezt úgy kívánjuk módosítani a fogyasztóvédelmi törvény keretein belül, hogy az, aki a 18 év alattiaknak árul cigarettát vagy dohányterméket, annak a működési engedélyéből egy évig vonjuk vissza a jövedéki termékek forgalmazását - kifejezetten itt a dohánytermékre gondolunk; tehát az, aki lebukik, ne árulhasson egy évig cigarettát. Erre mutatnak az adatok, itt ezt a kis táblázatot ajánlom mindenkinek a figyelmébe, és itt még a kutató szolgálati jelentést esetleg azoknak, akik bővebben kívánnak foglalkozni ezzel a témakörrel, hogy az Európai Unióban mások hogyan szabályozzák, milyen komolysággal lépnek föl egyrészt a 18 év alattiak dohányzásának csökkentésére, illetve amblok hogyan lépnek fel a dohányosok ellen.

Úgy gondolom, hogy a 18 év alattiak egészsége nem politikai kérdés és hála a jóistennek így vannak ezzel a többi pártok képviselői. Így örülök annak, hogy a gazdasági bizottság is egyhangúan támogatta a javaslatot, az egészségügyi bizottság már kétszer támogatta, a parlamentben elfogadtuk közösen a múlt héten, hogy a jövő héten napirendre vegyük ezt a kérdést; bízom abban, hogy a szakszerűség mellett fogjuk tudni tárgyalni ezt a kérdést. Értelemszerűen ez egy javaslat, a parlament lehetőséget ad majd a jövő héten, hogy különböző módosító indítványokkal ezt még csiszoljuk, hogy elérjük azt a nemes célt, hogy kevesebben szokjanak rá a cigarettára a 18 év alatti korosztályban.

ELNÖK: Köszönöm szépen képviselő úr.

Főosztályvezető úr, tessék parancsoljon, röviden reflektáljon az elhangzottakra.

Dr. Schlammadinger József (EüM) reflektálása az elhangzottakra

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Azt kell mondanom, hogy természetesen a kormány a benyújtott törvényjavaslat céljaival egyetért. Azt gondolom, hogy ami ezzel a javaslattal, idézőjelbe tett problémája a kormánynak az az, hogy ha és amennyiben hozzányúlunk a fogyasztóvédelmi törvény szankciórendszeréhez, akkor tegyük ezt rendszerszerűen. Tehát nézzük végig komplex módon, hogy melyek azok a lehetséges magatartási módok, jogszabálysértések, amelyek hasonló, azonos típusú, azonos súlyú szankció-alkalmazást indukálnának a fogyasztóvédelmi törvény szankciórendszerében; gondoljunk például az alkoholfogyasztással kapcsolatosan analóg módon megközelíthető problémákra.

Tehát igazándiból azt gondolom, hogy egy kapcsolódó módosító indítvánnyal vagy azok rendszerszerű sorával ez a javaslat a benne rejlő potenciál miatt alkalmas arra, hogy egyébként is elindítsuk a fogyasztóvédelmi törvényt a szankciórendszer szigorítása irányába, amelyet több tekintetben a kormány kívánatosnak tart. Ez az egyik lehetőség, illetőleg az egyik olyan magatartási forma, amelyet indokolt súlyosabban szankcionálni, hiszen lássuk be a fogyasztóvédelmi törvény egészéhez képest ez egy valóban súlyos szankció; ki kell egészíteni az olyan további lehetséges magatartási módokkal, amelyek hasonló típusú szankció alkalmazásért kiáltanak, és innentől kezdve a kormány teljes körűen támogatni tudja a javaslatot.

ELNÖK: Részemről is abszolút zöld utat kapott a dolog, további szigorításokat várunk kapcsolódó módosító indítványok formájában; a kormánypárti képviselők már bólogatnak, hogy meg fogják tenni. Azt gondolom, hogy semmi akadálya nincs annak, hogy ezt az Országgyűlés tárgyalja és ilyen formában, ahogy a főosztályvezető úr elmondta.

Hozzászólásokra kerül sor. Kérdéseket, hozzászólásokat egyben.

Török Zsolt, tessék parancsolni! (Török Zsolt jelzi, hogy nem jelentkezett.) Nem jelentkeztél? Bocsánat.

Szavazás

Szavazzunk, ha nincs hozzászólás. Általános vitára való bocsátásról van szó. Aki egyetért Koszorús László és képviselőtársai törvényjavaslatával, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Ellenszavazat? (Szavazás.) Tartózkodás? (Szavazás.) Nem volt. Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatta az általános vitára való bocsátását.

Egyebek

Egyebek között engedelmükkel képviselőtársaim, két bejelentenivalóm van, illetve figyelemfelkeltés címén szeretném felhívni a figyelmét minden képviselőtársamnak arra, hogy már egy előzetes e-mailt, levelet kaptatok arra nézvést, hogy április 25-én bizottsági ülést kell tartanunk. Arra számítsatok, hogy ez egy hosszabb bizottsági ülés lesz, lévén két-három olyan jelentést kell megtárgyalnunk, amelyek éves munkát értékelnek: ombudsmani jelentéstől kezdve sorolhatnám, ifjúságról szóló jelentés, mint első helyen érintett bizottság; tehát úgy tervezzétek, hogy egy hosszabb bizottsági ülésről van szó, nem fogunk tudni egy-két óra alatt végezni.

A másik. Május 9-e: tudom, hogy mesze van még, tudom, hogy ez még három hét, de akkor is, hogy tervezni tudjátok - nem beszélve arról, hogy nekem visszaigazolás kell arról a frakcióktól, hogy kik vesznek részt a kihelyezett bizottsági ülésen - egy egész napos bizottsági ülésre kell számítani; a Falugondnoki és Tanyagondnoki Szövetség, illetve a Szociális Minisztérium meghívására vennénk részt kihelyezett ülésen Fejér megyében. Az egyik Vértesacsa, ahol a Falugondnoki Szövetségnek van egy ilyen továbbképző bázisa.

Szeretném elmondani képviselőtársaimnak, hogy a múlt évben a Szülőföld Alapból sikerült a pályázati feltételekben megjelölni a határon túli magyarlakta vidékeken a falugondnoki, tanyagondnoki szolgálatok kiterjesztését - ennek én voltam az egyik értelmi szerzője, nagyon büszke vagyok rá és több erdélyi település elnyerte ezt a támogatást, ezt a pályázatot. Az erdélyi barátaink is itt vannak ezen a rendezvénysorozaton, nekik akkor indul a képzésük itt Vértesacsán, tehát rendes bizottsági ülést kell tartanunk és találkozunk is velük. Nem beszélve arról, hogy nekünk autóbusz rendelés és étkezés, létszámjelentés, ilyen kötelezettségeink is vannak; tehát egy héten belül a frakcióktól visszajelzést kérnék arra, hogy ki vesz részt, illetve milyen kísérettel, gondolom, szakértőket mindenki kíván hozni az ülésre.

A másik: emlékeztek arra, hogy még Brüsszelben döntöttünk arról, hogy egy esélyház munkáját megtekintenénk alaposabban és államtitkár asszonynak volt egy felajánlása - még a Rauh Edit államtitkár asszonynak -, és ez Fehérváron lenne. Ha már ott vagyunk eleve és néhány kilométer - 20-30 kilométerre van egymástól Vértesacsa és Fehérvár -, akkor a Székesfehérvári Esélyház fogadna bennünket és mutatná be a munkáját, programját. Polgármester úrral találkoznánk ott a rendezvény keretében, ő nem vesz részt a bizottságunk további munkájában, de ő is találkozni kíván a bizottsággal; illetve akkor megismerkednénk egy ilyen esélyház működésével, programjaival, lehetőségeivel, kezdeményezéseivel. Tehát arra kell számítani, hogy valamikor az esti órákban jövünk vissza, és külön busszal megyünk természetesen - itt is a visszajelentkezéseket várom a frakcióktól.

Van-e képviselőtársaimnak közérdekű bejelentenivalója? (Senki nem jelentkezik.) amennyiben nincs, a bizottsági ülést bezárom, jó hetet, viszontlátásra mindenkinek.

(Az ülés befejezésének időpontja: 9 óra 25 perc)

 

Korózs Lajos
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné