ISZB-19/2008.
ISZB-67/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának
2008. november 19-én, 12 óra 37 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Megjelent hozzászólók *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről, általános vita: Az idősek helyzetéről és az érdekükben megtett kormányzati intézkedésekről szóló jelentésről szóló határozati javaslat (H/6602. szám, új/átdolgozott változat a H/5548. szám helyett) (Dr. Medgyasszay László (KDNP) képviselő önálló indítványa) *

Dr. Medgyasszay László (KDNP) szóbeli kiegészítője *

Asztalosné Zupcsán Erika (SZMM) állásfoglalása *

Kérdések, vélemények *

Válasz *

Döntés a tárgysorozatba-vételről *

Döntés az általános vitára való alkalmasságról *

Egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6667. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/6571. szám, új/átdolgozott változat a T/6380. szám helyett) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6572. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

László Tamás ügyrendi javaslata *

Szavazás az ügyrendi javaslatról *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

1. Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről, általános vita: Az idősek helyzetéről és az érdekükben megtett kormányzati intézkedésekről szóló jelentésről szóló határozati javaslat (H/6602. szám, új/átdolgozott változat a H/5548. szám helyett) (Dr. Medgyasszay László (KDNP) képviselő önálló indítványa)

2. Egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6667. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

3. A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/6571. szám, új/átdolgozott változat a T/6380. szám helyett) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

4. A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6572. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

5. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Vidorné Dr. Szabó Györgyi (MSZP), a bizottság elnöke

Winkfein Csaba (MSZP), a bizottság alelnöke
Deák Istvánné (MSZP)
Farkas Imre (MSZP)
Dr. Juhászné Lévai Katalin (MSZP)
Lombos István (MSZP)
Dr. Nyul István (MSZP)
Szabados Ákos (MSZP)
Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP)
Dr. Tóth István (MSZP)
Török Zsolt (MSZP)
Dr. Aszódi Pál (Fidesz)
Dr. Iván László (Fidesz)
László Tamás (Fidesz)
Vígh Ilona (Fidesz)
Dr. Lanczendorfer Erzsébet (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Soltész Miklós (KDNP) László Tamásnak (Fidesz)
Bókay Endre (MSZP) Farkas Imrének (MSZP)
Deák Istvánné (MSZP) távozása után Szabados Ákosnak (MSZP)
Dér Zsuzsanna (MSZP) Dr. Szabóné Müller Timeának (MSZP)
Érsek Zsolt (MSZP) Dr. Juhászné Lévai Katalinnak (MSZP)
Dr. Nyul István (MSZP) megérkezéséig Dr. Tóth Istvánnak (MSZP)
Szabados Ákos (MSZP) megérkezéséig Winkfein Csabának (MSZP)
Tóbiás József (MSZP) Dr. Vidorné dr. Szabó Györgyinek (MSZP)
Hirt Ferenc (Fidesz) Dr. Aszódi Pálnak (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz) Dr. Iván Lászlónak (Fidesz)
Dr. Szabó Erika (Fidesz) Vígh Ilonának (Fidesz)
Dr. Zombor Gábor (Fidesz) Dr. Lanczendorfer Erzsébetnek (KDNP)

Meghívottak részéről

Megjelent hozzászólók

Dr. Medgyasszay László országgyűlési képviselő (KDNP)
Asztalosné Zupcsán Erika főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Szatmári László főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)
Nyenyestánné Endrész Katalin főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)
Szelényi György főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 37 perc)

Elnöki megnyitó

DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Kedves Vendégeink! Kedves Képviselőtársaim! Munkatársak! Megnyitom a mai bizottsági ülést.

A napirend elfogadása

Kérdezem, hogy az előzetesen megküldött napirendi javaslatokat, amin én nem kívánok változtatni, el tudja-e így fogadni a tisztelt bizottság. Aki igen, legyen kedves, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Egyhangúan elfogadtuk a napirendi pontot.

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről, általános vita: Az idősek helyzetéről és az érdekükben megtett kormányzati intézkedésekről szóló jelentésről szóló határozati javaslat (H/6602. szám, új/átdolgozott változat a H/5548. szám helyett) (Dr. Medgyasszay László (KDNP) képviselő önálló indítványa)

Az első napirendi pont, ami előttünk áll, az idősek helyzetéről és az érdekükben megtett kormányzati intézkedésekről szóló jelentésről szóló határozati javaslat, amely Dr. Medgyasszay László, a KDNP színeiben körünkben tartózkodó képviselő úr egyéni indítványa.

Megkérem kedves képviselőtársunkat, hogy legyen olyan kedves, és röviden foglalja össze számunkra az előterjesztését.

Parancsoljon!

Dr. Medgyasszay László (KDNP) szóbeli kiegészítője

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Bizottság! Köszönöm a lehetőséget. 2008., azaz ez év május 19-én az Országgyűlés tárgysorozatba vette a H/5548. szám alatt benyújtott határozati javaslatomat az idősek helyzetéről és az érdekükben megtett kormányzati intézkedésekről szóló jelentéssel kapcsolatban.

Az Országgyűlés döntése után egyeztetéseket folytattam személy szerint Korózs államtitkár úrral és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakembereivel a benyújtott határozattal kapcsolatos tartalmi módosítások ügyében. Az egyeztetések eredményeként az akkor tárgyalt határozatomnak egy új változatát, a H/6602. szám alatt önök előtt fekvő országgyűlési határozati javaslatot terjesztettem be, mint új változatot.

Tulajdonképpen lényegi változás, tartalmi lényegi változás nincs, inkább formai változás van, annyi, hogy az első jelentés nem 2008. októbere, hanem 2009. október 1-re tettük, és egyébként tartalmilag a célját tekintve is a határozat ugyanaz, amit a parlament már egyszer tárgyalt.

Kérem a bizottság támogatását, és az elnök asszonyt külön hadd kérjem, járjon el, hogy minél előbb a parlament elé kerüljön megtárgyalásra a tulajdonképpen négy plusz fél párti konszenzust jelentő határozati javaslat. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm kedves képviselő úrnak az előterjesztését.

Köszöntöm a kormány képviseletében megjelent Asztalosné Zupcsán Erika főosztályvezető-helyettes asszonyt és dr. Somkuti László tanácsos urat, mindketten a Szociális és Munkaügyi Minisztérium részéről vannak jelen.

Megkérdezem, mielőtt a vitát megnyitom, hogy mi a kormány álláspontja a beterjesztett javaslattal kapcsolatban.

Asztalosné Zupcsán Erika (SZMM) állásfoglalása

ASZTALOSNÉ ZUPCSÁN ERIKA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Köszönöm szépen. A kormány nevében támogatjuk ezt a javaslatot.

ELNÖK: Nagyon köszönöm főosztályvezető-helyettes asszonynak a választ.

Most pedig kedves képviselőtársaim, megnyitom a vitát, de tájékoztatom önöket arról, hogy kettő dologban is kell határoznunk kell a kérdést illetően: nem csak a tárgysorozatba vételéről, amennyiben ez megtörténik, természetesen az általános vitára való alkalmasságról is ma kell határoznunk.

Továbbá indítványozom kedves képviselőtársaimnak, hogy egy körben tegyük meg, ha van kérdés ezzel kapcsolatban, azt is a véleményükkel együtt legyenek kedvesek megfogalmazni.

Kérdések, vélemények

Első hozzászólóként Iván professzor úrnak adom meg a szót és így megyünk tovább.

Parancsoljon!

DR. IVÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársak! Azt hiszem, hogy ritkán fordul elő és remélem, hogy mind többször, hogy olyan együttgondolkodással és együtt előkészítő módszerrel kerül elénk ez a kicsi módosítással elkészült javaslat Medgyasszay képviselő úr részéről, amely jelzi azt, hogy tartalmilag ez egy olyan javaslat, amit azt hiszem, hogy érdemes elfogadni és erre buzdítanám magunkat is és mindannyiunkat, hogy ezt most nagyobb változtatás nélkül, a jelenlegi formájában - már módosítva - fogadjuk el. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, professzor úr. (Jelzésre.) Aszódi képviselő úr kezét láttam. Tessék parancsolni, képviselő úr!

DR. ASZÓDI PÁL (Fidesz): Tisztelt Bizottság! Nekem van valami félelmem, megmondom őszintén. Itt egy előterjesztést az Országgyűlés elfogadott. Miért nem az az előterjesztési anyag az Országgyűlés anyaga? Az összes frakció megszavazta. Fennáll ugyanis annak a lehetősége, hogy nem lesz megszavazva, nem lesz alkalmas arra, hogy napirendre kerüljön. Nem véletlenül kérdezem, hogy a változtatást, amit már egyszer elfogadtunk, el lehet majd ott mondani. Ez az én rövid megjegyzésem, félek, hogy itt most valami akadozás lesz. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm képviselő úr hozzáfűznivalóját. Kérdezem, kedves képviselőtársaim, van-e még valaki, aki hozzá szeretne fűzni valamit?

Winkfein alelnök úrnak adom meg a szót.

WINKFEIN CSABA (MSZP): Köszönöm szépen. Röviden szeretnék szólni, mert nagyon sok napirend van még előttünk. A mi frakciónk támogatni fogja ezt az előttünk álló anyagot. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Több hozzászólást nem látok, megadom a szót az előterjesztőnek még, és utána szavazunk.

Válasz

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (KDNP), a napirend előterjesztője: Köszönöm a szót, én úgy tudom a Házszabály szerint, hogy ha egy képviselő a már elfogadott... Aszódi képviselő úrnak mondom, hogy új változatot nyújtson be. Tehát sem a Ház részéről, sem szakértőnk részéről nem merült fel olyan probléma, hogy ne lehetne új változatot benyújtani hasonló tartalommal, kis finomításokkal, adott esetben éppen a gyorsabb és gördülékenyebb ügymenet érdekében, hogy ne módosításokat kelljen tárgyalni egy-egy mondat vagy paragrafus miatt. Tulajdonképpen az új változat a gördülékenyebb, gyorsabb, praktikusabb eljárás érdekében történt. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Nagyon köszönöm előterjesztő úrnak, hogy ezt elmondta. Most pedig, mielőtt szavazásra teszem fel a kérdést a tekintetben, hogy tárgysorozatba veszi-e a bizottság az indítványt. Magam is hadd nyugtassam meg Aszódi képviselőtársamat, hogy minden rendben van tartalmilag, formailag.

A helyettesítéseket szeretném bediktálni, kedves képviselőtársaim. Soltész Miklós alelnök urat László Tamás képviselő úr, Bókay Endre képviselő urat Farkas Imre képviselő úr, Dér Zsuzsanna képviselő asszonyt dr. Szabóné Müller Timea képviselő asszony, Érsek Zsolt képviselő urat Juhászné dr. Lévai Katalin képviselő asszony, dr. Nyul István képviselő urat dr. Tóth István képviselő úr, Szabados Ákos képviselő urat Winkfein Csaba képviselő úr, Tóbiás József képviselő urat dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi, Hirt Ferenc képviselő urat dr. Aszódi Pál képviselő úr, Koszorús László képviselő urat dr. Iván László képviselő úr, dr. Szabó Erika képviselő asszonyt pedig Vígh Ilona képviselő asszony helyettesíti.

Döntés a tárgysorozatba-vételről

Most pedig felteszem azt a kérdést, hogy Medgyasszay képviselő úr H/6602. számon benyújtott változatát a bizottság alkalmasnak tartja-e a tárgysorozatba-vételre? Aki igen, kérem, emelje fel a kezét. (Szavazás.) A válasz egyhangú. Megállapítom, hogy a bizottság egyhangú igen szavazattal a javaslatot tárgysorozatba vette.

Döntés az általános vitára való alkalmasságról

Ennek fényében második szavazásunk ebben a napirendi pontban az, hogy általános vitára alkalmasnak tartja-e a tisztelt bizottság az előterjesztést. Aki igen, kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm, ez is egyhangú volt. Ellenszavazat, tartózkodás nem volt egyik esetben sem. Megállapítom, hogy Medgyasszay képviselő úr javaslatát a bizottság általános vitára is alkalmasnak találta.

Megköszönöm képviselő úrnak és a kormány képviselőinek a megjelenést. További szép napot!

Még egy feladatunk van, kedves képviselőtársaim. Nagyon jól tudják, hogy előadót lehet a Parlamentben, aki a bizottság véleményét elmondja. Úgy gondolom, hogy azzal tudjuk demonstrálni a bizottság együttszavazását, hogy felkérném dr. Iván László képviselő urat, hogy a bizottság nevében tegye meg, hogy elmondja ezt a mi egyhangú döntésünket. (Dr. Iván László: Nem lesz nehéz dolgom.) Bízunk professzor úrban, hogy tényleg megadja az alaphangját majd annak a munkának, ami itt folyik. Köszönöm

Mielőtt a 2. napirendi pontra áttérnénk, köszöntöm Lanczendorfer Erzsébet képviselő asszony már csak azért is, hogy szívből gratuláljak a mai Erzsébet-nap alkalmából. Minden jót kívánok!

Egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6667. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

A 2. napirendi pontra szeretnék áttérni, amely egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló, T/6667. szám alatt benyújtott törvényjavaslat. Bizottságunk feladatkörébe tartozó módosító indítványok kapcsolódó módosító javaslatait tárgyaljuk. Most is mint legutóbb, Szatmári László főosztályvezető-helyettes úr van a Pénzügyminisztérium, illetve a kormány részéről. Köszöntöm.

Elsőként, kedves képviselőtársaim, legyenek maguk elé venni, tehát a T/6667. számú törvényjavaslatot, ez egy ilyen kiegészítő ajánlás az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról. Kedves titkár úrral, ebben két anyagot találtunk, ami bennünket érint.

13-as szám alatt a 12-es oldalra legyenek kedvesek lapozni, ahol Szabó Lajos képviselőtársunknak az indítványát találjuk, és mivel ez érinti az egészségbiztosítási nyugdíjbiztosítási alapot, ezért választottuk ki. Ilyenkor mindig felnézek a szemüvegem fölött, és ha nem látok kérdést, akkor megkérdezem a kormány képviselőitől, hogy a kormány támogatja-e ezt az indítványt.

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Megkérdezem a tisztelt bizottságot, támogatják-e ezt az indítványt. Aki igen, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) 14 igen. Tehát 14 igen mellett, ki az, aki nemmel szavazott? (Szavazás.) Nincs olyan. A tartózkodókat kérem, jelentkezzenek! (Szavazás.) 9 tartózkodás mellett a bizottság ezt a módosító indítványt támogatja.

A következő a 17. oldalon a 19-es: Czomba Sándor és Soltész Miklós képviselő urak indítványát tartalmazza, amely a rehabilitációs hozzájárulás összegéről rendelkezik.

Kérdezem a kormány képviselőit, a kormány támogatja-e.

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kérdezem képviselőtársaimat, hogy ki támogatja ezt a javaslatot. (Szavazás.) 9 igen. Ki az, aki nem támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Nincs olyan. És ki az, aki tartózkodott ennél a javaslatnál? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a 19-es számút: Czomba Sándor és Soltész Miklós képviselő urak indítványát a bizottság nem támogatta.

Kérdezem kedves képviselőtársaimat, találtak-e még valamit ebben az összeállításban. (Nincs jelzés.) Ha nem, akkor köszönöm szépen, a 2-es napirendi ponttal végeztünk volna, de (Jelentkezésre.) Aszódi képviselő úrnak megadom a szót. Parancsolj!

DR. ASZÓDI PÁL (Fidesz): A jogász az, rossz matematikus. Öten vagyunk itt, nem tudunk ötször egy embert helyettesíteni, mert akkor tízen lennénk - csak kérdezem, mert szeretnénk maximálisan gyakorolni a jogainkat.

ELNÖK: Kedves Képviselőtársam! Mindent lehet, nem az én hatásköröm, ez az önök hatásköre természetesen, én azt mondom be, ami az íven szerepel.

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/6571. szám, új/átdolgozott változat a T/6380. szám helyett) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Kedves képviselőtársaim, áttérünk a 3-as napirendi pontra: a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló T/6571-es számom átdolgozott változata a T/6380. helyett. Ehhez a törvényhez a bizottság feladatkörébe beérkezett kapcsolódó módosító javaslatokról fogunk most beszélni. És ahogy felnézek, szeretném üdvözölni nagy szeretettel a Pénzügyminisztérium képviselőit.

Szelényi György urat így messziről is felismertem, úgyhogy szeretettel üdvözlöm, de főosztályvezető-helyettes asszonyt is szeretettel köszöntöm: Nyenyestánné Endrész Katalint - mindketten a Pénzügyminisztérium képviseletében.

A módszernek ugyanazt fogjuk választani, mint az iménti pontnál. Sillabuszt kaptak a kedves képviselőtársaim, nincs olyan sok módosító indítvány - mi ezeket választottuk ki.

A 10. oldalra legyenek kedvesek lapozni, ahol a 45/1-es javaslatot választottuk ki.

Kérdezem a kormány képviselőit, a kormány támogatja-e: Soltész Miklós, Harrach Péter, Lanczendorfer Erzsébet és társai módosító indítványát.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Tisztelettel köszöntjük a bizottságot. A kormány nem támogatja a módosító indítványt.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kérdezem a bizottságot, ki támogatja. (Szavazás.) 10 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 15 nemmel a bizottság a 45/1-es módosítót nem támogatta.

A másik oldalon a 45/2-es: dr. Kovács Zoltán és képviselőtársai indítványát a kormány támogatja-e.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja a kormány.

ELNÖK: Nem támogatja. A bizottságot kérdezem, aki támogatja. (Szavazás.) 10 igen. Aki nem támogatja? (Szavazás.) 15 nem mellett a bizottság nem támogatta.

A következő a 47/1-es: Czomba Sándor és képviselőtársai javaslatát kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) 10 igen. Aki nem támogatja? (Szavazás.) 15 nem mellett a bizottság nem támogatta.

A 12. oldalon a 47/2-es Kóka János képviselő úr módosítóját kérdezem.

A kormány támogatja-e?

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem, van-e, aki támogatja ezt a javaslatot. (Szavazás.) Nem látok fent kezet, egyharmadot sem kapott.

A 49/1-es szám a következő: Soltész Miklós és képviselőtársai javaslata.

Kérdezem, a kormány támogatja-e.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) 10 igen. Ki az, aki nemmel szavaz? (Szavazás.) 15 nemmel a bizottság nem támogatta.

A 49/2-es számon Szűcs Lajos képviselő úr indítványáról kérdezem a kormányt.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) 10 igen. A nem szavazók emeljék fel a kezüket! (Szavazás.) 15 nemmel a bizottság nem támogatta.

A 49/3-as számon Béki Gabriella képviselőtársunk javaslatáról kérdezem a kormányt.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja a kormány.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kérdezem a bizottságot, van-e, aki támogatja. (Szavazás.) Egyetlen kezet sem látok. Egyharmadot sem kapott, a bizottság ezt az indítványt nem támogatta.

A 17. oldalra legyenek kedvesek lapozni képviselőtársaim, ahol a 62/1-es számú módosító található. Hirt Ferenc és képviselőtársai módosítója felől kérdezem a kormányt.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja a kormány.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) 10 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 15 nemmel nem támogatta a bizottság ezt a módosító javaslatot.

Most kérem, hogy a 61. oldalra lapozzanak képviselőtársaim.

A 61. oldalon 171/1-es számmal dr. Spiák Ibolya képviselőtársnőnk javaslatáról kérdezem a kormányt.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja a kormány.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) 10 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 15 nemmel a bizottság nem támogatta.

A 87. oldalon lesz a következő módosító javaslat, amelyet 244/1-es számon: Halász János és képviselőtársa jegyez.

Kérdezem a kormányt, támogatja-e.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja kormány.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) 10 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 15 nemmel a bizottság nem fogadta el.

A 129. oldalra lapozzanak képviselőtársaim. A 129 oldalon találjuk a 251/3-as számon Balogh József képviselő úr indítványát.

Kérdezem a kormányt, támogatja-e.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kérdezem a bizottságot, van-e támogatója ennek az indítványnak. (Szavazás.) 10 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 15 nemmel a bizottság nem támogatta ezt az indítványt.

A 195. oldalra legyenek kedves képviselőtársaim lapozni, ami természetesen a következő kötetben található: a II-esben.

Már is mondom a helyettesítést kedves képviselőtársaim. Tekintettel arra, hogy Deákné Mariannak egy másik bizottságba kell mennie, ezért helyette Szabados Ákos képviselő úr szavaz majd. Köszönöm szépen. Köszöntöm a képviselő urat.

Tehát kedves bizottság, akkor a 2. kötet 195. oldalára lapozzanak, ahol a 384/1. Tasó László képviselő úr indítványáról kérdezem a kormányt.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) 10 igen. Aki nem támogatja? (Szavazás.) 15 nem mellett a bizottság nem támogatta.

384/2. számon Erdős Norbert képviselő úr indítványa következik. Kormányt kérdezem.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 10 igen. Aki nemmel szavaz, emelje fel a kezét. (Szavazás.) 15 nem. A bizottság nem támogatta.

A következő lapon ugyancsak Erdős Norbert 384/3. számon benyújtott indítványáról kérdezem a kormányt.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) 10 igen. Aki nemmel szavaz, emelje fel a kezét. (Szavazás.) 15 nem. A bizottság nem támogatta.

384/4-es a következő, dr. Kóka János képviselő úr indítványa, erről kérdezem a kormányt.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem, van-e a bizottságban támogatója ennek az indítványnak? Nincs ilyen, egyharmadot sem kapta meg.

A 198. oldalra kérem képviselőtársaimat, lapozzanak, ahol a 398/1. számú, Tatai-Tóth András és képviselőtársai indítványáról kérdezem a kormányt.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem, van-e a bizottságban támogatója ennek az indítványnak? (Szavazás.) 4 igen mellett megállapítom, hogy egyharmadot sem kapta meg, a bizottság nem támogatta.

A következő a 398/2. számú, Horváth Zsolt képviselőtársunk és társa indítványa, erről kérdezem a kormányt.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem, van-e a bizottságban támogatója ennek az indítványnak? (Szavazás.) 10 igen. A nem szavazatokat szeretném összeszámolni. (Szavazás.) 15 nem. Köszönöm szépen, a bizottság nem támogatta.

A 201. oldal lesz a következő, ahol találtunk kapcsolódó indítványunkat. 400/6. sorszámon úgyszintén Horváth Zsolt és Nyitrai András képviselő urak indítványa. Kérdezem a kormányt.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem. (Szavazás.) 10 igen. Nem szavazatokat szeretném kérni. (Szavazás.) 15 nem. A bizottságunk nem támogatta.

A következő a 400/7. számú indítvány, dr. Puskás Tivadar képviselő úr indítványa, kérdezem a kormányt.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem. (Szavazás.) 10 igen. Nem szavazatokat szeretném kérni. (Szavazás.) 15 nem. A bizottságunk nem támogatta.

A következő a 403/1. számú, szintén Horváth Zsolt és Nyitrai András képviselő urak indítványáról kérdezem a kormányt.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem. (Szavazás.) 10 igen. Nem szavazatokat szeretném kérni. (Szavazás.) 15 nem. A bizottságunk nem tudta támogatni.

405/1. számon Gulyás József képviselő úr javaslatáról kérdezem a kormányt.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kérdezem, hogy a bizottságban van-e támogatója a javaslatnak? (Szavazás.) 11 igen. Nem tudom, van-e nem szavazat? (Nincs ilyen.) Tartózkodók kezét kérem felemelni. (Szavazás.) 14 tartózkodás. A bizottságunk nem támogatta az indítványt.

A következő a 203. oldalon a 407/2. szám alatt Vidorné és képviselőtársai indítványáról kérdezem a kormányt.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kérdezem, tisztelt bizottság, hogy rajtam kívül van-e támogatója ennek az indítványnak? (Derültség.) (Szavazás.) 16 igen mellett, kérdezem a nem szavazatokat. (Nincs ilyen.) Nem volt. Tartózkodás? (Szavazás.) 5 tartózkodás. A bizottság támogatta, köszönöm szépen.

205. oldal következik, a 410/1. szám alatt dr. Bóka István képviselőtársunk javaslatáról kérdezem a kormányt.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjait kérdezem. (Szavazás.) 10 igen. Most a nem szavazatokat szeretném megszámolni. (Szavazás.) 12 nem. És tartózkodás? (Szavazás.) 2 tartózkodás. Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatta ezt a javaslatot.

A 237. oldal következik, kedves képviselőtársaim. A lap alján tetszenek találni a 519/1. számú, Vígh László képviselő úr javaslatát. Erről kérdezem a kormányt.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem. (Szavazás.) 10 igen. A nem szavazatokat kérem felmutatni (Szavazás.) 15 nem mellett a bizottságunk nem támogatta.

244. oldalon találtuk a következő indítványt. Az 529/3-as Pánczél Károly képviselő úr javaslata. Kérdezem a kormányt.

SZELÉNYI GYÖRGY (Pénzügyminisztérium): Kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Képviselőtársaim? (Szavazás.) 10 igen szavazat mellett a nem szavazatokat kérem szépen. (Szavazás.) 15 nemmel a bizottságunk nem támogatta.

A 246. oldal, és itt is a lap alján az 532/1. számon Zsigó Róbert képviselő úr indítványáról kérdezem a kormányt.

SZELÉNYI GYÖRGY (Pénzügyminisztérium): Kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 10 igen szavazat. Ki nem támogatja? (Szavazás.) 15 nemmel a bizottságunk az indítványt nem támogatta.

Következő lapon 535/1. számon Gusztos Péter képviselő úr javaslatáról kérdezem a kormányt.

SZELÉNYI GYÖRGY (Pénzügyminisztérium): Kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjait kérdezem. (Szavazás.) Nem támogatja senki, egyharmadot sem kapott.

A következő a 255. oldal lesz és a lap alján a 546/1. számon Cseresnyés Péter és társai javaslatáról kérdezem a kormányt.

SZELÉNYI GYÖRGY (Pénzügyminisztérium): Kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Képviselőtársaim, támogatják-e? (Szavazás.) 10 igen. Nem szavazatokat szeretném összeszámolni. (Szavazás.) 15 nemmel a bizottságunk nem támogatta.

A 268. oldalon a 616/1. számon dr. Kovács Zoltán és dr. Bóka István képviselők javaslatáról kérdezem a kormányt.

SZELÉNYI GYÖRGY (Pénzügyminisztérium): Kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kérdezem a tisztelt bizottságot, ki támogatja? (Szavazás.) 10 igen. Van-e, aki nemet szavazott erre a kérdésre? (Szavazás.) 9 nemet láttam. A tartózkodók kérem, hogy emeljék fel a kezüket. (Szavazás.) 2 tartózkodás mellett a bizottság nem támogatta.

Ebben a két kötetben több olyan indítványt, ami a mi körünkbe tartozik, nem találtunk, de ez nem jelenti azt, hogy nincs. Kérdezem a kedves képviselőtársakat, javasolnak-e valamilyen kapcsolódót még e körben?

Ellenben néhány bizottsági módosító indítvánnyal szeretném kedves képviselőtársaimat meglepni. Most osztottuk ki ezeket, tehát természetesen lesz idő arra, hogy át tessenek nézni.

Javaslom az első helyen kézbe venni azt az indítványt, amelynek rövid tartalmi ismertetése így szól: gyermek- és ifjúsági célú pályázatokkal kapcsolatos, ezért aztán azt gondolom, hogy ha megkérem Török Zsolt képviselő urat, aki kezdeményezte ezt a módosítást, ha lenne kedves tájékoztatni a bizottságot.

Parancsoljon!

TÖRÖK ZSOLT (MSZP): Elnök asszony, egy pillanat, a gyermek- és ifjúsági célú pályázatokat jelölte meg, igaz? Egy másodperc, mert több van.

ELNÖK: Bocsánat, akkor engedjék meg kedves képviselőtársaim, amíg a képviselő úr összerakja. Ebben a tárgyban három módosító indítványt tetszenek találni - lehet, hogy többet? Az egyik Zánka. Tehát az indokolást tessenek szívesek nézni: van benne egy Zánkával kapcsolatos, ami így kezdődik. Van benne, ami a gyermek- és ifjúsági célú pályázatok - mindegyikben táblázat található.

A harmadiknál úgy kezdődik az indokolás, hogy "az előirányzat a szaktárca által fontosnak tartott és egyébként a nemzeti ifjúsági stratégia - és máris revideálom az iménti számot: négy ilyen indítványt tetszenek találni.

A negyedik indokolása így kezdődik, hogy: "Elsősorban.... Azért mondok most négyet, mert ha jól látom, az ifjúsági kérdéssel foglalkozik ez a négy.(Közbeszólás: És van még egy ötödik.) És van még egy ötödik? Az ötödiket keresem én is. Tehát egy csomagban, azt mondja a képviselő úr, hogy ötnek kell lenni, nálam négy van. Van-e valakinél öt, mert akkor azt kölcsönkérném, hogy tudjuk, miről szól.

TÖRÖK ZSOLT (MSZP): Ki lett osztva egy a legelején, amit a titkár úrék kiosztottak, az már eredetileg is ki lett osztva, átküldtük időben.

Ha lehet, akkor elnök asszony addig elkezdeném.

ELNÖK: Nagyon örülnék képviselő úr, parancsoljon, de megvan, ki volt osztva. Tehát az az ötödik, amit én sem találtam, amit már meg tetszettek kapni.

Kedves képviselőtársaim, az ifjúsági blokk ügyben hallgassuk meg Török Zsolt képviselő urat egyenként.

TÖRÖK ZSOLT (MSZP): Ha lehet, akkor az eredetileg kiosztott gyermek és ifjúsági alapprogram kezdetű indoklású részt hadd említsem meg.

A kormány első változatban benyújtott költségvetés tervezetében szerepelt a gyermek és ifjúsági alapprogram támogatása és a parlamenti vitában több frakció képviselői elmondták, hogy szeretnék, ha ez a későbbiekben is legalább ekkora mértékű támogatást kapna. A múlt héten Pettkó András, Ágh Péter és több képviselőtársunk módosító indítványáról szavaztunk is. És szintén a múlt héten volt egy Mobilitás Ifjúsági Hét konferencia a parlament felsőházi termében, ahol diák-önkormányzati vezetők, ifjúsági vezetők mondták el, hogy igényelnék, hogy a gyermek és ifjúsági alapprogram támogatása a 2009. évben is megjelenjen.

Ezért arra tennék javaslatot, ha a tisztelt bizottság elfogadja, hogy a gyermek és ifjúsági alapprogram támogatására 200 millió forintot irányozzunk elő, melynek forrása a helyi önkormányzatok támogatásai címsorról kerülne meghatározásra, és itt a címoldalon is le van írva, hogy a teljesítmény motivációs pályázati alap kerülne csökkentésre 2,9 milliárdról 2,7 milliárdra. Tehát ez a gyermek és ifjúsági alapprogram támogatása, amely az ifjúsági szervezeteknek nyújt lehetőséget arra, hogy pályázatokat nyújtsanak be. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm képviselő úr. Kérdezem képviselőtársaimat, kívánnak-e hozzászólni ehhez a kérdéshez. Persze azzal a kiegészítéssel szeretném mondani, hogy nyilván az időkomponens miatt kérem arra a tisztelt bizottságot, miután előrehaladottak vagyunk időben és a tárgyalásokat most sikerült megoldani, hogy a bizottságot kérem fel majd, hogy támogassák - amennyiben támogatják ezt a kérdést.

Van-e hozzászólás?

László Tamás képviselő úr!

LÁSZLÓ TAMÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Ezzel kapcsolatban volt már egy korábbi módosító indítvány, 250 millióról szólt tudomásom szerint - nem tudom pontosan az adatot -, az akkor el lett utasítva. Kíváncsi vagyok, hogy miért került ez itt újból elő, aminek örülünk, hogy előkerült természetesen.

ELNÖK: Átadnám a szót az alelnök úrnak, Winkfein alelnök úrnak, tessék!

WINKFEIN CSABA (MSZP): Köszönöm szépen. Csak azt szeretnénk jelezni, mindig fontosnak tartottuk a célt, igazán a másik lábát kerestük az ügynek, azt nem találtuk - és úgy néz ki, hogy most ebben van egy megoldás körüli állapot, tehát ehhez kérnénk szépen támogatást mindenkitől. Köszönjük szépen.

ELNÖK: Mielőtt természetesen szavazunk, (Jelentkezésre.) bocsánat, László képviselő úr!

LÁSZLÓ TAMÁS (Fidesz): Tudomásom szerint abban is volt láb, tehát nem nagyon értem a dolgot, de támogatni fogjuk.

ELNÖK: Köszönöm képviselő úr. Mielőtt szavazunk, megkérdezem a kormány képviselőit, támogatja-e a kormány ezt a Török Zsolt által ismertetett és bizottsági módosító indítványként beadni kívánt javaslatot.

SZELÉNYI GYÖRGY (Pénzügyminisztérium): A kormány jelenlegi képviselőinek szakértők vélemény megformálására van most lehetősége.

ELNÖK: Megköszönjük.

SZELÉNYI GYÖRGY (Pénzügyminisztérium): Köszönöm. Ebben a formában nem tudjuk támogatni a módosító indítványt. A kormány most indította útnak az Új tudás műveltség programot, ebben a közoktatás területén az esélyteremtés elősegítésére kifejezetten hátrányos helyzetű csoportok gyerekeinek az esélyteremtő segítésére alakult ez a program; ennek egyik összetevője a minőségi oktatás, amibe a testi motivációs alapnak az összegeit képezi és ennek keretében alakultak olyanra, amilyen. Tehát úgy tudok fogalmazni - alelnök úrnak a megfogalmazásához kapcsolódva egy kicsit -, hogy nem sikerült szerencsés lábat találni ehhez a javaslathoz. Köszönöm.

ELNÖK: Megköszönöm, megértettem, a kormány nem támogatja ezt a módosító indítványt. Én azért felteszem a kérdést a tisztelt bizottságnak, támogatjuk-e ezt a módosító indítványt. (Szavazás.) Ahogy így elnézem, teljes egyhangúsággal támogatja a bizottság, köszönöm szépen a bizottságnak - a bizottsági indítványt be fogjuk nyújtani.

Megkérdezem Török Zsolt képviselő urat, hogy akkor lenne kedves összefoglalni. Köszönöm.

TÖRÖK ZSOLT (MSZP): Köszönöm. A következő módosító indítvány indoklását, ha megengedik, az úgy kezdődik, hogy a gyermek és ifjúsági célú pályázatok fejezeti sor esetében; itt integrált közösségi szolgáltató terek tevékenységének bővítésére szeretnénk forrást biztosítani 39,5 millió forint keretében, a forrás, a korábbi 228 millió forintról növekszik közel 40 millió forinttal. Ez a módosító indítvány lényege. Kérem szépen, hogy ha lehet, akkor támogassa a bizottság ezt is.

ELNÖK: Képviselőtársaimnak van-e véleménye a kérdéshez. (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor meg fogjuk kérdezni a kormány álláspontját.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Csatlakoznék a kollégámhoz, szintén szakértői véleményként mondom: nem tartjuk támogathatónak a láb miatt. Ugyanis az ÁFSZ fejlesztési program szorosan az uniós társfinanszírozás fedezetéhez járul hozzá, tehát ha ebből a fejlesztési programból veszünk el pénzt, az az uniós programok végrehajtásánál okozhat fennakadást.

ELNÖK: Köszönöm a kormány képviselőinek. Megállapítom, hogy a kormány ezt az indítványt nem támogatta, jelenleg nem támogatja.

Kérdezem a bizottság tagjait, van-e olyan, aki támogatja ezt az indítványt, hogy benyújtsuk. (Szavazás.) 9 igen. Nemmel szavazott-e valaki? (Szavazás.) Ilyen nincs. Az összes többi kezet, ha felemelik, akkor az a tartózkodás. 11 tartózkodás mellett elvetette a bizottság, illetve nem fogjuk benyújtani ezt a javaslatot, tehát ezt kérem félretenni.

Török Zsolt képviselő urat kérem a továbbiaknak az ismertetésére. Melyik legyen az?

TÖRÖK ZSOLT (MSZP): Indoklásokra hivatkozok, elsősorban a megelőzésre kell nagy hangsúlyt fektetni, illetve a kábítószer-probléma visszaszorítása - a drog, a drogprevenció programjára kívánunk 55 millió forintos többletforrást biztosítani. Ehhez kérem a bizottság támogatását.

ELNÖK: Ha képviselőtársaimnak nincs kérdése e tárgyban, akkor megkérdezem a kormányt. (Jelzésre.) Bocsánat, László Tamás képviselő úr!

LÁSZLÓ TAMÁS (Fidesz): Kérdésem volna, hogy 2007-ben sem használták fel ezt az összeget, hogy van akkor, hogy további pénzeket juttatunk erre?

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Török képviselő úr, legyen kedves válaszolni.

TÖRÖK ZSOLT (MSZP): Úgy tudom, hogy áthúzódó hatások miatt nem került elszámolásra 2007-ben. A szerződésekkel lekötött összeg 2007-ben bőven elköltésre került, inkább az elszámolások és a precíz elszámolás elhúzódása miatt került át 2008-ba.

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Ha nincs több megjegyzés, hozzáfűznivaló, a kormányt kérdezném, támogatják-e a javaslatot.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk a javaslatot. Ugyancsak a láb miatt. Az OMMF-nek olyan fontos feladatai vannak a jövőben itt az ellenőrzések kapcsán, hogy a források csökkentését nem tartjuk támogathatónak.

ELNÖK: A kormány nem támogatta a bizottságnak ezt a megfogalmazott indítványát. Most a bizottságot kérdezem, ki az, aki támogatja ezt a javaslatot ennek ellenére? (Szavazás.) 11 igent láttam. Ki az, aki nem támogatja? Nincs olyan. A tartózkodók szavazata? (Szavazás.) 12, ha jól számoltam. Igen, köszönöm. Megállapítom, hogy ezt a módosító indítványt a bizottság nem fogja benyújtani, ezért aztán a következő ismertetésére kérem képviselő urat.

TÖRÖK ZSOLT (MSZP): Valószínűleg egyiket sem fogja támogatni így a Parlament, ha az elsőt támogatjuk, a többit meg nem. Egyiket sem fogja támogatni, de végül is el kell döntenie a bizottságnak, hogy a jövő is fontos-e vagy csak a múlt.

A következő az indítványok közül, amely a zánkai gyermek- és ifjúsági centrum számára szeretne plusz 85 millió forintos forrást biztosítani. Volt egy módosító indítvány Tatai-Tóth András és Mohácsi József képviselők által, amit nem támogatott az előbb sem a kormány, sem a bizottság, ezért tartom szükségesnek, hogy most ebben a bizottsági módosítóban támogassuk a zánkai gyermekközpontot. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Kedves képviselőtársaimra nézek, van-e valakinek hozzáfűznivalója, kérdése, véleménye? (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor a kormányt kérdezem, ezt a javaslatot támogatja-e?

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk az indítványt.

ELNÖK: Kormány nem támogatja. Bizottság tagjait kérdezem, ki az, aki ezt az indítványt támogatja, kérem, emelje fel a kezét. (Szavazás.) 15 igent látok. Nem támogatás? (Szavazás.) 10 nem. Tehát ezt a zánkai gyermek- és ifjúsági centrum indokolással kezdődő indítványt a bizottság benyújtja.

A csoportban az utolsó indítvány ismertetésére kérem képviselő urat.

TÖRÖK ZSOLT (MSZP): Köszönöm. Az utolsónál úgy kezdődik az indoklás, hogy az előirányzat a szaktárca által fontosnak tartott gyermek- és ifjúságpolitikai komplex szakmai fejlesztő programokról szól, itt egy plusz 30 milliós forrást szeretnénk a szakmai programok támogatására hozzárndelni. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Képviselőtársaimra nézek, megkérdezem, van-e hozzáfűznivaló, vélemény, javaslat, meglátás? (Nincs jelzés.) Ha nincs, megkérdezem a kormány képviselőjét, támogatja-e?

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk a javaslatot.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem, ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) 15 igent látok. Nem szavazat? Nincs ilyen. Tartózkodás? (Szavazás.) 10 tartózkodás mellett a bizottság ezt az indítványt benyújtja a Parlamentnek.

Az ifjúsági blokk véget ért, de kedves képviselőtársaim, még kettő egylapos indítványt látnak maguk előtt. Mindkettő a házi segítségnyújtással kapcsolatos. Tekintettel arra, hogy kimaradt a rendelkezésekből az átmeneti állapotnak a rendezése, a javaslat arról szól, és engedjék meg, hogy ezt az elsőt, a hosszabbat olvassam fel, amely a törvényjavaslat 3. számú melléklete, 11/D. pontjának, d-b) alpontot követő szövegrészét módosítja. Látják, ugye, mindenki előtt ott van. A hozzátett szöveg: "a hozzájárulás arra az ellátotti számra is igényelhető, amely a külön jogszabályban foglalt szakmai szabályokban a szociális gondozói létszámra meghatározott maximális ellátotti számot meghaladja." Nehogy kimaradjon bárki is.

Kérdezem képviselőtársaimat, ha nem kívánnak ehhez hozzáfűzni, a kormány vajon támogatja-e ezt az indítványt?

SZELÉNYI GYÖRGY (Pénzügyminisztérium): Szakértői jellegű a véleményem, a kormány nem tudja támogatni. A meghatározott számon belül további létjogosultságú kiterjesztést tartalmaz, ezért ezzel a kikötéssel nem tudja támogatni.

ELNÖK: Köszönöm, kormány nem támogatja. Bizottságot kérdezem, tudja-e támogatni ezt a javaslatot? Aki igennel szavaz, emelje fel a kezét. (Szavazás.) Úgy látom, egyhangú igen. Köszönöm szépen, tehát a bizottságunk benyújtja ezt az indítványt. Kérem képviselőtársaimat, hogy a másikat is vegye maga elé, amely a törvényjavaslat 3. számú melléklet 11/B. pontjának d-b) pontját kiterjeszti. Ugye látják a hozzáfűzött szövegrészt, hogy "vagy akinek ellátását a szociális törvény 66. §-ának (8) bekezdése alapján átmeneti jelleggel végzi", hogy normatívát erre az ellátásra is kapjon az intézmény. Ez a rövid lényege a módosító indítványnak.

Kérdezem a kormány képviselőjét, tudja-e támogatni ezt a javaslatot?

SZELÉNYI GYÖRGY (Pénzügyminisztérium): Ez ugyanúgy áll, mint az előzőnél, és ezért nem.

ELNÖK: Köszönöm, a kormány nem támogatja. Kérdezem a bizottság tisztelt tagjait, aki támogatja, kérem, emelje fel a kezét. (Szavazás.) Megköszönöm, mert egyhangú igennel támogatta ezt a bizottság. Ezt a két indítványt a bizottság indítványaként fogjuk a Ház elé terjeszteni. Ennek megfelelően kedves képviselőtársaim végeztünk a 3. számú napirendi ponttal.

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6572. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Máris áttérünk a 4. pontra, mely a költségvetést megalapozó egyes törvények módosításával összefüggő kapcsolódó módosító javaslatok megvitatásáról szól. Megküldtük önöknek az összeállítást. Nem olyan vészes, merthogy egy darab ilyen módosító van. Olyat tetszenek találni, hogy kiegészítő ajánlás a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló T/6572. számú törvényjavaslat vitájához, és oda is van írva, hogy együtt kezelendő a T/6572/26-os ajánlással.

Ha ez megvan, képviselőtársaim, akkor ennek mindjárt a 2. oldalán az 1. szám alatt jegyzett, Balog Zoltán és Soltész Miklós képviselő urak módosító indítványát tartalmazza, amely felől kérdezem a kormányt. A kormány támogatja-e?

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kérdezem a bizottságot, ki támogatja? (Szavazás.) 10 igen. Van-e aki nem támogatta? (Szavazás.) 15 nemmel a bizottság ezt a kapcsolódó módosító indítványt nem támogatta.

Ebben az összeállításban mi mást nem találtunk, de kiosztottunk kedves képviselőtársaimnak egy olyan fontos módosító indítványt, melyet a Gazdasági bizottság nyújtott be. Többlapos, és ha látják a tetején, a 65/72/23-as számot viseli. Több oldalon keresztül több törvényt módosít. Meg kell mondjam kedves képviselőtársaimnak, hogy nemcsak azért ajánlom támogatásra önök részéről, mert bebizonyítja, hogy a szociális és gazdasági ügyek szorosan összefüggnek, és nem lehet az egyiket a másik nélkül kezelni.

Meg kell találnunk a kapcsolódási pontjait, főleg azért, mert bevezet egy számunkra nagyon fontos nomenklatúrát: a védett fogyasztó elnevezését és bizony arra törekszik, hogy legyenek olyan védett fogyasztók a társadalmunkban, akikre oda kell figyelni. Nem hagyhatjuk, hogy kikapcsoljanak áramot, kikapcsoljanak gázszolgáltatást, meg kell vizsgálni, hogy esetleg egy kártyás mérővel, amelynek a költségei nem a védendő fogyasztót terhelik, át lehet-e hidalni ezeket a megoldásokat. Természetesen nagyon nagy tisztelettel ajánlom támogatásra ezt a módosító javaslatot. Megvárom, amíg a kedves képviselőtársaim ezt a nem könnyű anyagot áttekintik, bár hozzá kívánom tenni, hogy volt módjuk erre, nem úgy, mint az előzőekben, ezt tudták már tanulmányozni.

Amíg esetleg önök gondolkodnak, hadd kérdezzem meg a kormány álláspontját.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Jelezni szeretném, hogy a kormány a módosító indítványban jelzett céllal egyetért, de a Gazdasági bizottság e helyett egy javítottat fog benyújtani; a cél támogatásával szövegpontosítást igényel a módosító indítvány, tehát egy pontosítottat fog a Gazdasági bizottság benyújtani.

ELNÖK: Köszönöm szépen a kormány tájékoztatóját. Tehát most két dolgot szeretnék mondani. Erről a módosításról nekünk szavazni kell, tehát ez vitathatatlan. De ugyanakkor - mondjam így - bírjuk a kormánynak azt az ígéretét, hogy a kérdés, amivel foglalkozik ez a módosító indítvány, a megoldásával együtt, tehát azzal a megoldásával együtt, hogy lesz kártyás-mérő készülék, hogy lesz védett fogyasztó - hogy pontosan az a lényeg, amitől nekünk ez szívünk csücske, ez be lesz nyújtva. Most feladták a leckét, nekem legalábbis - azt gondolom, hogy megszavazzuk.

Kedves képviselőtársaim, a kormány nem foglalt állást erről az indítványról, mert tudomása van arról, hogy más formában is létezik, és benyújtásra kerül - ezzel együtt most erről az indítványról megkérdezem képviselőtársaimat, hogy ki támogatja. (Dr. Iván László: A hozzászólások?) Bocsánat, elnézést kérek, valóban elfelejtettem.

László képviselő úr és Iván László képviselő úr.

László Tamás ügyrendi javaslata

LÁSZLÓ TAMÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Alapvetően ez egy gazdasági természetű dolog, ennek szociális vonatkozása vajmi kevés van. Azért annyit megjegyzek, hogy ez egy régi téma, ez a bizonyos ilyen előrefizetős mérő ügye és akkoriban még volt olyan javaslat is, hogy aki ilyen órát szerel fel, az bizonyos kedvezményt kap. Azt hiszem, hogy ennek szociális vonatkozása akkor volna, hogy ha valaki ilyen mérőt vállal, ugyanis a szövegben az szerepel, hogy ez a kereskedő érdeke, hogy ezt felszerelje; de úgy gondolom, hogy ezt nem lehet csak azokra szorítani, akik mondjuk, ebbe a védendő körbe tartoznak, hanem ezt az egész témát ki lehet terjeszteni teljes körűen. Úgy gondolom, hogy aki előre fizet - ha én kérem, valamilyen szolgáltatásért előre fizetek -, azért érdemes, hogy valamiféle kedvezményt kapjak.

Úgy gondolom, hogy ha ennek valamilyen szociális lába, vagy oldala lenne, akkor ezt a módosító indítványt érdemes volna tárgyalnunk, így viszont ez a Gazdasági bizottság hatásköre és úgy gondolom, hogy ne is szavazzunk róla - pláne, hogyha kiderül, hogy még egy módosító indítvány is érkezik. Nekünk erről akkor érdemes szavazni, ha ennek van valami egészen konkrét szociális vonatkozása. (Közbeszólások: Van.) Nincsen.

Ez ügyrendi javaslat, erről ne szavazunk most.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ügyrendi javaslatról kell először határoznunk kedves professzor úr, méghozzá úgy, hogy egy-egy hozzászóló lehet az ügyrendi javaslat mellett, illetve az ügyrendi javaslat ellen.

László Tamás képviselő úr ügyrendi javaslata arról szól, hogy ezt a kérdést vegyük le most napirendről, ne szavazzunk róla. Kérdezem, hogy ki az, aki emellett érvelne. (Nincs jelzés.) Nincs emelletti érv. Kérdezem a kedves képviselőtársakat, hogy ellene - hogy ezt levegyük napirendről - tudnak-e érvet felsorakoztatni. (Nincs jelzés.) Itt sincs.

Szavazás az ügyrendi javaslatról

Szavazásra teszem fel a kérdést. László Tamás képviselő úr javaslata arra irányult, hogy a Gazdasági bizottság most előttünk fekvő módosításáról ne szavazzunk, érdemben ne foglaljunk állást, vegyük le a napirendről.

Aki támogatja a napirendről való levételt, kérem igennel szavazzon! (Szavazás.) 10. Tízen vannak, akik a levételt támogatták. Ki az, aki amellett szavaz, hogy ne vegyük le napirendről, kérem, tegye fel a kezét! (Szavazás.) 13 nem. Tartózkodás? 2 tartózkodás.

Ezért aztán azt az indítványt, amelyet László Tamás képviselő úr terjesztett elő, elvetette a bizottság, tehát foglalkoznunk kell ezzel a kérdéssel.

Ezek után viszont Iván professzor úrnak - a vita folytatásában - adom meg a szót.

Parancsoljon!

DR. IVÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Kedves Elnök Asszony és Képviselőtársak! Egészében véve a szövegezéssel van gondom. Lehet, hogy én vagyok ebből a szempontból hátrányos helyzetben, hogy nem értem. De az a kétféle fogalom, az úgynevezett rászorultak és az, hogy az úgynevezett támogatásra kedvezményezettek - vagy hogy is fejezi ki - támogatandók, védendők; a védendő és a rászorult azt kelti bennem, azt az asszociációt, hogy ugyan védenünk kell, meg rászorultság alapján van egy réteg, vannak csoportok - de akkor azon belül még van olyan, aki sokkal inkább védendő? Nekem ez dilemmát jelentett számomra és ezt kérem feloldani, hogy vajon ez mit jelent, mert akkor ez egy szelektív kvázi megkülönböztetés és akkor ebből a szempontból ezt a szelektív megkülönböztetést nem tudom elfogadni. Tehát, hogy a rászorultak között legyenek rászorultabbak, és a rászorultabbak között legyenek védendőek és legyenek olyanok, akik nem védettek, ezt nem tudom értelmezni, ezért ebben kérek szépen felvilágosítást.

ELNÖK: Köszönöm szépen képviselő úr. Megértem a dilemmáját, mert azt gondolom, hogy ezzel valamennyien küzdünk, hiszen ezeket a kifejezéseket tisztázni kell, kapcsolni kell, stb. Azért örültem és örülök - tehát ez nem egy múlt idő - ennek az indítványnak, mert valahol valami olyan irányban mozdul el, ahol természetesen nekünk majd ugyanolyan fontos feladatunk lesz, hogy ezeket a kérdéseket tisztázzuk és helyretesszük. Ez itt egy lehetőség, amely úgy gondolom, hogy nekünk szociális érzelmű bizottságnak megragadandó, azzal együtt, hogy látjuk, hogy lesz ennek még folytatása.

Miután szétnézek, több hozzászólást látok.

László Tamás képviselő úr!

LÁSZLÓ TAMÁS (Fidesz): Csak még egyszer. Itt szerepel az indoklásban az a szöveg, az 5. oldalon: fontos garanciális jellegű rendelkezés, hogy az előre fizető mérő használatával vételezett villamos-energia vagy földgáz ára nem lehet magasabb, mint amit a védendő fogyasztó a szerződés alapján az előre fizető mérő hiányában fizetne. Van egy döbbenetes mondat itt, ami szerintem teljesen ellenkezik a piaci viszonyokkal: az előre fizető mérő alkalmazásával történő vételezést jellemzi a legdrágább fizetési mód. Ha valaki előre fizet, akkor annak valamilyen kedvezményt kell adni, kérem szépen, és ez nem szerepel ebben a szövegben.

Tehát, ha valamilyen módosítás készül, kérem a kormány képviselőjét, hogy ha valóban ezen gondolkodnak: ha valaki előre fizet, akkor az kapjon valamekkora kedvezményt. Azonnal megjelenik egy szociális oldal, azon túlmenően, hogy tudom, hogy ebben az szerepel, hogy ne lehessen leszerelni a mérőórát, a visszaszerelésnek a költsége igen jelentős vagy az újraaktiválásnak a költsége nagyon jelentős és a segélyt ne erre fordítsák. Ez rendben van, na de itt azért tömegesen nem ez a probléma - az, hogy előre fizet, ha egyszer ilyen mérőt szerelnek föl, ezt kellene valahogy orvosolni és szociális oldalról megközelíteni ezt a kérdést.

ELNÖK: Köszönöm szépen képviselő úr. Annyival hadd egészítsem ki önt, hogy ez benne van ebben az anyagban, hogy miután a kártyás-mérő - ahogy ön nagyon helyesen mondotta - ezek ilyen drágább ellátások, hogy nem lehet többet, tehát úgy fogalmazza meg, hogy nem fizethet többet - benne van valahol. Úgy fogalmazza meg, hogy nem fizethet többet a... Elnézést, akkor a másik felét mondtam. Hát kérném szépen, megértve az összes aggályt azt mondom, hogy kezdeményezés a bizottság részéről. Tudjuk, hogy lesz még folytatása, rendezni fogjuk. A mostani vitát lezártam, kedves képviselőtársaim.

Szavazásra teszem fel a kérdést. A Gazdasági bizottság jelen helyzetben elénk beterjesztett, előttünk lévő módosító indítványát támogatja-e a mi bizottságunk vagy nem? Aki igennel szavaz, kérem, emelje fel a kezét. (Szavazás.) 15 igen. Aki nemet szavazott? (Szavazás.) 10 nemmel megállapítjuk, hogy ezt az indítványt bizottságunk támogatta, és csak megjegyezni kívánom, hogy biztos vagyok benne, hogy elénk kerül még ez a kérdés, nem is akármilyen formában. Remélem, mert ezt rendeznünk kell.

Ebben a napirendi pontban az utolsó előterjesztésemet teszem tisztelt képviselőtársaim elé. Szintén bizottsági módosító javaslatként lett kiosztva önöknek. A címe: a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. Törvény módosítása. Ennek a lényege, hogy kiterjesztjük az ingyenes étkeztetést az I-VI. évfolyamig és nemcsak az V. évfolyamig. Ez egy malőr, tudniillik, ugyanis áttekintve az anyagokat, ez nem szerepelt sehol, úgyhogy megfogalmaztuk bizottsági indítványként, és kérem a kedves képviselőtársakat, támogassák, hogy eleget tudjunk tenni ennek az egyébként azt gondolom, mindannyiunk által támogatható kérésnek.

Kérdezem a kormány képviselőjét, hogy támogatja-e ezt a módosító indítványt?

SZELÉNYI GYÖRGY (Pénzügyminisztérium): Igen, támogatjuk. Abszolút alátámasztja a költségvetési törvény 3. mellékletének a vonatkozó részeit.

ELNÖK: Nagyon köszönöm és örülök neki. Kérdezem a tisztelt bizottságot, ki az, aki támogatja, hogy az ingyenes étkeztetést kiterjesszük? (Szavazás.) Nem lep meg, hogy a bizottság egyhangúlag támogatta, tartózkodás és nem szavazat nélkül.

Ebben a pontban nem találtam több olyan indítványt, amelyről a bizottságnak állást kellene foglalni, ezért kedves képviselőtársaim, a 4. napirendi pontot bezártam. Bocsánatot kérek, mielőtt megköszönöm a kedves kollégák közreműködését, átadom a szót főosztályvezető-helyettes asszonynak.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Mi információink szerint még lenne egy kapcsolódó módosító indítvány, ami tulajdonképpen a Tny.-nek egy pontosítását tartalmazná. Nem tudom, hogy a bizottsághoz ez a módosító javaslat eljutott-e.

ELNÖK: Köszönöm szépen főosztályvezető-helyettes asszonynak ezt a figyelemfelhívást. Valóban eljutott hozzám néhány változatban néhány ilyen, és egyszerűen miután nem tudom megítélni, hogy melyik változatot és miért támogatjuk, annak ellenére, hogy ki lett osztva, én nem tettem fel, tehát nem foglalkozom ezzel a kérdéssel.

Miután megnyitottuk ezt a témát. Önök előtt van, kedves képviselőtársaim, tessenek megtekinteni és természetesen adom a szót, beszéljünk róla. (Jelzésre.) Török Zsolt képviselő úr jelezte.

TÖRÖK ZSOLT (MSZP): Javasolnám, hogy a bizottság legyen olyan kedves megtárgyalni a bizottsági módosító indítványként a 21. § kezdetű módosító rendelkezést, és ennek kapcsán, ha lehet, hadd kérdezzük már meg a kormány álláspontját, hogy tudja-e támogatni, és ha lenne olyan kedves, az álláspontja indoklását is hadd hallgassuk meg, ha elnök asszony ezzel az indítvánnyal egyetért.

ELNÖK: Képviselő úr, önnek ehhez természetesen joga van. Most pedig megkérdezem a kormány képviselőjét, mi az álláspont kormány részéről.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Ezt az én kezemben lévő módosító indítványt...(Közbeszólások.)

ELNÖK: Engedjék meg kedves képviselőtársaim, hogy felolvassam szó szerint, hogy tessenek tudni, hogy miről döntünk. Egyoldalas a módosító javaslat. A 21. § egy következő új bekezdéssel egészül ki, 11. számú a bekezdés. Így szól: "A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 101. § (1) bekezdésének a) pontjában az évenként szövegrész helyébe a minden év márciusában szövegrész lép." Önök előtt van az indokolás, meg tudják nézni, adok erre természetesen időt, tessenek parancsolni elolvasni. (Rövid szünet.)

Azt remélem, hogy kedves képviselőtársaim ezt át tudták tekinteni, de úgy látom, a szociális minisztérium képviseletében kedves kolléganő beült, arra következtetek, hogy mondandója lenne a témához. Megkérdezném azért a szociális tárca képviselőjét, mi az álláspontja a kérdésben.

ASZTALOSNÉ ZUPCSÁN ERIKA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Köszönöm szépen. Szakértőként szeretnénk kérni a bizottság támogatását ehhez a módosításhoz, tekintettel arra, hogy ez a valorizációs tábla szempontjából elég fontos módosítás.

ELNÖK: Megérettem a kormány képviselőjének a támogató hozzáállását. (Jelzésre.) Iván László képviselő urat kérdezem.

DR. IVÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Teljes mértékben egyetértek ezzel a módosítással, azonban nagyon egyszerű kérdésem van, hogy miért a szociális bizottságnak az ülésére hozzuk ezt váratlanul, biztos van oka, holott tegnap a politikai albizottságban is tárgyaltunk több napirendi pontban ilyen kérdéseket. Ott még ez nem került elénk. Jó lett volna, és a jövőben javaslom, hogy ezt próbáljuk így megoldani.

ELNÖK: Köszönöm kedves képviselő úr hozzáfűzött gondolatait. Szeretném akkor a szavazás előtt megkérdezni a kormány illetékes képviselőjét, befogadják-e ezt a javaslatot?

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Kérdezem a tisztelt képviselőtársaimat, a bizottság támogatja-e az indítványt? Aki igen, kérem, kézfelemeléssel szavazzon. (Szavazás.) 23 igen. Nem szavazat felől érdeklődöm. Nem látok. Tartózkodás? (Szavazás.) 2 tartózkodás. Megállapítom, hogy a tisztelt bizottság ezt a módosító indítványt beterjeszti a Ház elé.

Most ismételten kísérletet teszek a 4. napirendi pont lezárására, úgy tűnik, hogy ez sikerül is. Megköszönöm a tárcák képviselőinek a munkáját, jelenlétét, és kedves képviselőtársaim, rátérnék az 5. Egyebek pontra.

Egyebek

Mindjárt engedjék meg, hogy két bejelentéssel kezdjem. Tetszenek tudni, hogy az egyes szociális tárgyú törvénymódosító javaslatokat ma tárgyalja a ház, az előzetes időtájékozódásom szerint ez 5 és 6 óra között, de talán közelebb a 6 órához, kerül a Ház elé. A másik bejelentenivalóm pedig a jövő heti ülésünk. Sajnos megint csak a szerdán tudjuk tartani, nagyon nem örülök neki, gondolom, kedves képviselőtársak sem. Miután 4-5 óra szavazás vár ránk a parlamentben, szerdán az Egészségügyi bizottság ülésére is tekintettel, továbbá a Kábítószer eseti csoport bizottsági ülésére is tekintettel azt gondolom, fél 2 körül tartjuk, és semmi pluszt nem hozok, valóban csak a köteles feladatainkat tárgyaljuk és a csemegéket most elhagyjuk.

Kérdezem kedves képviselőtársaimat, az Egyebek napirendi pont keretében kívánnak-e valamit hozzáfűzni? (Jelzésre.) Dr. Juhászné Lévai Katalin! Parancsoljon!

DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN (MSZP): Csak nagyon röviden. Tegnap ülésezett a Nyugdíjpolitikai albizottsága a bizottságnak. A költségvetés nyugdíj- és idősügyre való hatásait vizsgáltuk meg, és néhány dolgot megfogalmaztunk. Gondolom, akit érdekel, a jegyzőkönyvet megnézheti.

Inkább egy javaslatom lenne. Előbb-utóbb tél lesz, még ha jó idő volt is eddig, és tegnap, tegnapelőtt olvashattuk, hogy hajléktalan ügyben fejlemények vannak különösen támogatást illetően, európai uniós források. Szeretném javasolni, hogy tájékoztató erejéig hallgassuk meg, hogy a tárca mit lépett a kérdésekben, hisz Korózs Lajos államtitkár úr arról nyilatkozott, hogy hatékonyan fognak intézkedni. Egy tájékoztatást kérjünk írásosan is akár, de ezt már elnök asszonyra bíznám, hogy kapjunk, mert aktuális sajnos a téma. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Vissza fogunk térni a kérdésre. Képviselőtársaim? (Jelzésre.) Aszódi képviselő úr.

DR. ASZÓDI PÁL (Fidesz): Tegnap hallottam egy rövid tájékoztatást a sajtóban erről az albizottsági ülésről. Ami a döntést illeti, valami olyat mondott, hogy megszavaztak valamit. A jegyzőkönyvet én kevésnek találom, szeretnék kérni anyagot ennek az albizottságnak a munkájáról, hiszen az a mi munkánk. Konkrét anyagot szeretnék kapni.

ELNÖK: Szeretném tájékoztatni tisztelt Aszódi képviselő urat, hogy az albizottság nem hoz semmiféle döntést.

Szeretném tájékoztatni tisztelt Aszódi képviselő urat, az albizottság nem hoz semmiféle döntést, szavazást, nem az a funkciója. Az albizottság ennek a mi bizottságunknak egy bizonyos célra rendelt kis csapata, amelynek az ülése nyilvános, erről minden képviselőtársunk mindig időben kap tájékoztatást. Tehát a képviselő úr bármikor jöhet, természetesen jegyzőkönyv készül; ennél hivatalosabb, részletesebb és korrektebb, konkrétabb anyagot nem tudunk adni, de ez is a nyilvánosság előtt van és ehhez is hozzáférhet kedves képviselőtársunk bármikor. A média is itt volt. Jöhet képviselő úr, részt vehet benne, semmi nem történik az ön tudta nélkül.

Kedves képviselőtársaim az egyebek napirendi pontban van-e még valakinek. (Mikor lesz a következő bizottsági ülés.) A jövő héten szerdán, úgy gondoljuk, fél 2-kor és hogy előrevetítsem még egy bizottsági ülésünk biztosan lesz, de nagyon szeretném ha valahogy a Mikulás jegyében történne az utolsó összejövetelünk.

Kedves Képviselőtársaim! Ha nincsen egyéb, a mai napra megköszönöm a nagyon aktív és nagyon kiváló munkáját önöknek, a jegyzőkönyvvezetőknek, munkatársaimnak, minden jót kívánok, bezártam a bizottsági ülést.

(Az ülés befejezésének időpontja: 13 óra 53 perc)

 

 

Dr. Vidorné Dr. Szabó Györgyi
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Dancsecs Dóra és Turkovics Istvánné