ISZB-3/2009.
ISZB-72/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának
2009. március 16-án, 9 óra 30 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Megjelent hozzászóló *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A polgári törvénykönyvről szóló törvényjavaslat (T/5949. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

A bizottság 2009. évi tavaszi ülésszakra szóló munkatervének megvitatása és elfogadása *

Szavazás *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat

1. A Polgári Törvénykönyvről szóló törvényjavaslat (T/5949. szám)

(A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

2. A bizottság 2009. évi tavaszi ülésszakra szóló munkatervének megvitatása és elfogadása

3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Vidorné Dr. Szabó Györgyi (MSZP), a bizottság elnöke

Winkfein Csaba (MSZP), a bizottság alelnöke
Bókay Endre (MSZP)
Deák Istvánné (MSZP)
Dér Zsuzsanna (MSZP)
Érsek Zsolt (MSZP)
Farkas Imre (MSZP)
Dr. Juhászné Lévai Katalin (MSZP)
Lombos István (MSZP)
Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP)
Tóbiás József (MSZP)
Dr. Tóth István (MSZP)
Török Zsolt (MSZP)
Dr. Iván László (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz)
László Tamás (Fidesz)
Dr. Szabó Erika (Fidesz)
Dr. Tiba István (Fidesz)
Vígh Ilona (Fidesz)
Dr. Zombor Gábor (Fidesz)
Dr. Lanczendorfer Erzsébet (KDNP)
Béki Gabriella (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Soltész Miklós (KDNP) László Tamásnak (Fidesz)
Dr. Nyul István (MSZP) Lombos Istvánnak (MSZP)
Szabados Ákos (MSZP) Dr. Juhászné Lévai Katalinnak (MSZP)
Hirt Ferenc (Fidesz) Dr. Szabó Erikának (Fidesz)
Vígh Ilona (Fidesz) megérkezéséig Dr. Zombor Gábornak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Megjelent hozzászóló

Sáriné dr. Simkó Ágnes főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 30 perc)

Elnöki megnyitó

DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Kedves Vendégeink! Kedves Munkatársak! Mielőtt megkezdenénk a bizottsági ülést, egy napirend előtti két mondatot szeretnék szólni és szeretnénk megemlékezni a múlt héten elhunyt és eltemetett Aszódi Pali bácsiról, akinek a helye most üres, csak egy szál virág jelzi. Szeretném tájékoztatni a bizottságot, hogy párttársain kívül a bizottság és a frakció képviseletében, Béki Gabival együtt magam voltam a búcsúztatóján és szeretnélek kérni benneteket arra, tegyétek meg, hogy egyperces néma felállással adózzunk az emlékének. (A teremben lévők egyperces felállással adóznak Aszódi Pál emlékének.)

Köszönöm szépen. Foglaljatok helyet.

Ismertetném a mai napirendi pontokat. Az előzetesen kiküldött napirendi pontokon menet közben nem változtattunk, tehát az 1. pontban a polgári törvénykönyvről szóló kapcsolódó módosítók szavazásai szerepelnek, a 2. pontban a bizottság tavaszi ülésszakára vonatkozó munkatervet beszéljük meg és az egyebekkel zárjuk a mai, remélem nagyon rövid délelőttöt.

A napirend elfogadása

Kérdezem a tisztelt bizottságot, hogy a kiküldött napirendet elfogadja-e. Aki igen, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm. A bizottság egyhangúan elfogadta a napirendi pontokat.

Az 1. napirendi pont előadójaként a kormány képviseletében Sáriné dr. Simkó Ágnes főosztályvezető asszonyt üdvözlöm az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból.

Megkérem a kedves képviselőtársakat, vegyék elő az ajánlást. Nem sokat találtunk, ami érinti a mi bizottságunkat, öt pontot mindösszesen.

A polgári törvénykönyvről szóló törvényjavaslat (T/5949. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Ebben az ajánlásban a második oldalon találjátok a 33/1. sorszám alatt jelzett módosító indítványt Frankné dr. Kovács Szilvia és társai módosító indítványát a kiskorú gyermeket - és nem bármilyen kiskorú gyermek, hanem "kiskorú gyermeke" - nagyon fontos, egybetűs, de rendkívül fontos tartalmi módosítást tartalmaz ez a módosító.

Kérdezem a kormány képviselőjét.

SÁRINÉ DR. SIMKÓ ÁGNES (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tárcaálláspontot tudok mondani. A tárca támogatja.

ELNÖK: Tárcaálláspontot hallottunk. A tárca támogatja.

Kérdezem a tisztelt bizottságot, ki az, aki támogatja ezt a módosítót, szíveskedjék kézfelemeléssel szavazni. (Szavazás.) 16 igen. "Nem" szavazásra került-e sor? (Szavazás.) Ilyen nincs. Tartózkodott-e valaki? (Szavazás.) 10 tartózkodás - és ahogy megkapom majd a névsort, azonnal beolvasom a helyettesítéseket, de megállapítható, hogy határozatképesek voltunk.

Mielőtt elmondom a határozatot, előtte mondom a helyettesítéseket. Soltész Miklós alelnök urat László Tamás képviselő úr helyettesíti, dr. Nyul István képviselő urat Lombos István képviselő úr, Szabados Ákos képviselő urat Juhászné Lévai Katalin, Hirt Ferenc képviselő urat Szabó Erika képviselő asszony helyettesíti, egyébként személyes a megjelenés. Tehát megállapítom, hogy határozatképesek vagyunk és egyben megállapítom, hogy ezt a kapcsolódó módosító indítványt a bizottság támogatta.

A következő az 5. oldalon a 200/1. kapcsolódó módosító, amely Frankné dr. Kovács Szilvia és képviselőtársai módosító indítványa: a bejegyzett élettársi kapcsolattal foglalkozik.

Megkérdezem a tárca képviselőjét.

SÁRINÉ DR. SIMKÓ ÁGNES (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca ezt a módosító indítványt támogatja. Ez precizirozza a kiskorú fogalmát, egyszerűen meghatározza, hogy 18. életév alatt nem lehet ilyen kapcsolatba lépni.

Aki támogatja a bizottság részéről, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) 16 igen. Kérem szépen, van-e, aki nemmel szavazott? (Szavazás.) 10 nem szavazat mellett, a bizottság támogatta ezt a kapcsolódót.

A 9. oldalon találjátok a 231/1. sorszámú kapcsolódó módosítót: Frankné dr. Kovács Szilvia és társa, dr. Szép Béla módosító indítványát, amely az örökbefogadással kapcsolatos és engedtessék meg nekem egy kérdés. A rokon fogalmát lehet, hogy csak én nem találtam, de vajon hol van ez definiálva ebben az új vagy régi törvényben, szeretném kérdezni.

SÁRINÉ DR. SIMKÓ ÁGNES (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A rokon fogalom nincs definiálva sem a mostani új törvényben, sem a Csjt.-ben - maga ez a fogalom, hogy rokoni örökbefogadás ilyen szokásjogi alapon használjuk. Azokra az esetekre vonatkozik, amikor akár házastárs, akár felmenő, akár oldalági rokon, tehát itt teljes mértékben a hozzátartozónál vagy a közeli hozzátartozónál is adott esetben ez tágabb kört érint. Nincs abból a szempontból jelentősége, hogy itt minden esetben a gyámhatóság természetesen vizsgálja az örökbefogadás egyéb feltételeit, tehát ezért a pontos meghatározására nem volt eddig sem a gyakorlatban szükség, nem hiányzott és feltehetően ezután sem hiányzik.

ELNÖK: Akkor megkérdezem, hogy a tárca támogatja-e ezt az indítványt.

SÁRINÉ DR. SIMKÓ ÁGNES (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottságot kérdezem. Ki az, aki támogatja, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) 16 igen. A nem szavazatokat kérdezem. (Szavazás.) 10 nemmel a bizottság ezt a kapcsolódó módosító indítványt támogatja.

A következő a lap alján lesz, a 302/1. dr. Szép Béla és képviselőtársai indítványát a tartásdíjjal kapcsolatban - ez is egy pontosítás.

Kérdezem a tárcát.

SÁRINÉ DR. SIMKÓ ÁGNES (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja. Kérdezem a tisztelt bizottságot, ki az, aki támogatja ezt a kapcsolódót. (Szavazás.) 16 igen. A nem szavazatokat kérdezem. (Szavazás.) 10 nemmel a bizottság támogatta.

A következő oldalon az utolsó kapcsolódó módosítót, amit kiválasztottunk 314/1. számon: Frankné dr. Kovács Szilvia és képviselőtársai indítványát, ami a 14. életévről a 12. életévre hozza le azt a határt, amikor a gyermeket megnyilatkoztatják, hogy gyámrendelésben egyetért-e vele.

Kérdezem a tárcát.

SÁRINÉ DR. SIMKÓ ÁGNES (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja ezt a módosítót. Kérdezem a tisztelt bizottságot, aki támogatja, kézfelemeléssel szavazzon. (Szavazás.) 16 igen mellett, 10 nem szavazattal a bizottság ezt a módosító indítványt támogatta.

Kollega úrral ennyit sikerült kiválasztani ebből az ajánláskötetből.

Kérdezem kedves képviselőtársaimat, van-e olyan kapcsolódó módosító indítvány, amelyről szeretnék, ha a bizottság állást foglalna. (Nincs jelzés.) Úgy látom, hogy nincsen, ezért megköszönöm a főosztályvezető asszony szíves segítségét és az 1. napirendi pontot lezárom. Köszönöm.

A bizottság 2009. évi tavaszi ülésszakra szóló munkatervének megvitatása és elfogadása

A 2. napirendi pont tárgya a munkatervünk, amelyet természetesen szintén előzetesen megküldtünk a kedves képviselőtársaknak.

A kiküldött javaslathoz szeretnék három kiegészítést tenni, hogyha önök előtt van.

A törvényalkotási programban, amikor felsoroltuk, hogy mivel kíván a bizottság foglalkozni, akkor még nem volt benyújtva a társadalombiztosítási nyugellátásokról, illetve az adótörvényekről szóló indítvány, ezért értelemszerűen ezt is felvettük a tárgyalandók sorába.

A római kettes pontban a kábítószerügyi eseti bizottság tevékenységéről szóló javaslatot már megtárgyaltuk, de a teljesség kedvéért természetesen benne hagytuk ebben az anyagban.

Végül, a további feladatoknál, amikor a nemzeti ifjúsági stratégiáról ejt szót ez a munkaprogram, ide az idősügyi stratégiát is megelőlegeztük, bevesszük, mert úgy tűnik, hogy az is már olyan állapotban van, hogy majdan tárgyalható lesz. Nagyon szeretném, ha ezt a kettőt: az ifjúságügyit és az idősügyi stratégiát egyben kezelnénk, még véletlenül se egyik korosztályt a másik hátrányára, ne érje semmiféle előny és fordítva. Ennyi lett volna a kiegészítés a megkapott anyaghoz képest.

Kérdezem kedves képviselőtársaimat, hogy van-e valakinek további javaslata, észrevétele ehhez a munkatervhez.

László Tamás képviselő úr!

LÁSZLÓ TAMÁS (Fidesz): Itt ami a bizottságra, úgy gondolom, nagyon szorosan tartozik az a nyugdíj, adó és járuléktörvények módosításának a megtárgyalása, tehát azzal a római egyes pontot javaslom, hogy egészítsük ki.

ELNÖK: Köszönöm. Egyetértünk, ebben a zajban nem csoda, hogy a képviselő úr nem hallotta, mert senki nem figyelt ide. Megismétlem, igen az egyes pontot kiegészítettük ezzel. (Közbeszólás: Szám szerint.) Így van, szám szerint, egyébként a T/9180-as, illetve a T/9179-es számú törvényjavaslatok.

Egyéb észrevétel és hozzáfűznivaló van-e még?

Juhászné Lévai Katalin, tessék!

DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN (MSZP): A parlamentnek most nyújtottunk be egy országgyűlési határozati javaslatot a THM plafonírozással kapcsolatosan; esetleg azt gondolom, mivel szociális megfontolásokat is tartalmaz, érdemes lenne felvenni a napirendek közé.

ELNÖK: Köszönöm a felvetést. Ennek már zajlik az általános vitája és nem volt jelölve a bizottság ebben a témában, tudniillik ez igazából a bizottság hatáskörét nem érinti. Érinti, mint minden pénzüggyel kapcsolatos, mert abszolút pénzügyi természetű - majd később lesz egy folyománya; már utána is vagyunk ennek, hiszen a részletes vita zajlik, de figyelemmel kísérjük természetesen. Ha kicsit előbb sikerült volna a munkarendet összeállítani, akkor nyilván másképp tudtunk volna hozzáállni, de most már ezt nem tudom felvenni.

További észrevételek? (Nincs jelzés.) Ha nincsen, akkor kedves képviselőtársaim az imént elmondott kiegészítésekkel olybá veszem, hogy ezt a munkatervet a bizottság elfogadta.

Szavazás

Felteszem a kérdést kedves bizottság, aki elfogadja ezt a munkatervet, kérem, kézfelemeléssel szavazzon. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Egyhangúan fogadta el a bizottság a munkatervét.

Ezzel a 2. napirendi pontot lezártam.

Egyebek

A 3. napirendi pont az egyebek. Hadd nyissam meg azzal, hogy köszöntsem Tiba István képviselő urat, bizottságunk új tagját, aki személyesen most először vesz részt a bizottság ülésén és ezt követően gyakran lesz közreműködője ennek a bizottságnak. (Közbeszólás: Másodszor.) Bocsánat, reméljük, hogy nagyon sűrűn fogunk találkozni és részt tud venni a munkánkban.

A második megjegyzés és hozzászólás, megint csak a részemről, hogy úgy készüljenek kedves bizottsági tagok, hogy szinte teljesen biztos, hogy a jövő héten, kedden - éppen a nyugdíjbiztosítással, tehát a nyugdíjellátásokkal kapcsolatban - egy nagyon komoly délelőtti bizottsági ülésre készülünk; csütörtökön megy majd ki a meghívó szokás szerint, nem hiszem, hogy ebben változás lesz, úgyhogy lelkileg kérem szépen erre felkészülni.

Most kérdezem kedves képviselőtársam, van-e valakinek hozzáfűznivalója az egyebekhez.

Béki Gabriella képviselő asszony!

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök asszony, most hogy a munkatervet tárgyaltuk és megint szóba jött mondjuk a következő bizottsági ülés időpontja, valószínűleg csak a magam megnyugtatására szeretném jegyzőkönyvbe mondani, hogy fontos lenne, hogy kedden kívül alkalmas időpontot találjon a bizottság a bizottsági ülésre. Ezt most aktuálisan azzal szeretném alátámasztani, hogy szörnyen kínos volt két hete a parlamentben, amikor napirend előtt megszólalt a kisebbségi ombudsman, hogy alig 20-an voltunk, miközben ugyanabban az időpontban a szociális bizottság ülést tartott. Nekem ez egy régi fájdalmam, hogy rendszeresen a plenáris ülés alatt ülésezik a bizottság, és ebből következően ilyen kellemetlen helyzetek tudnak előállni. Azt gondolom, hogy a bizottság valamennyi tagjának igen hasznos lett volna, hogyha ott élőben a kisebbségi ombudsman beszédét meghallgatja. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen képviselő asszony felvetését. Nem is tudok mit hozzátenni, abszolút igaza van azzal a kis módosítással, hogy miután ez hétfőn derült ki, egyszerűen nem volt - bizonyára hibás vagyok benne, akkor ezt elvállalom - módom arra, hogy olyan gyorsan átigazítsam a mi ülésünk időpontját. Arról nem beszélve, hogy nem szokványos volt ez a megszólalás, tehát ha mi ezt előre láttuk volna, és fel tudunk készülni, akkor megtesszük.

Azt gondolom tisztelt bizottság, hogy ezekre a kivételekre még jobban és még erőteljesebben kell figyelni, amit meg is fogok tenni, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetben azonnal tudjunk reagálni. Őszintén szólva, mindig gond volt a bizottságunk rendjét megállapítani, ezért a kedd délelőttök helyett - leszámítva a rendkívüli eseményeket - nem találtunk jobbat, nem találtunk ideálisabbat a többi bizottsággal való ütközés miatt sem. Köszönöm a kritikát, vettem, jogos, ha ilyen rendkívüli esemény előfordul, akkor nagyon gyorsan fogunk, fogok rá reagálni. A keddi ülésnél - szétnézek kedves képviselőtársaimra - nem tudok jobb időpontot összehozni, hiszen ezen mindig-mindig nagyon hosszú vitákat folytattunk. Köszönöm.

Kedves képviselőtársaim, még egyszer körbenézek, és ha nincs más vélemény, megjegyzés, kérdés, akkor megköszönöm a mai rövid és tartalmas bizottsági ülésen való részvételüket és kérem, hogy lelkileg készüljenek a jövő hét keddre.

Nagyon szép hetet, nagyon jó munkát kívánok mindannyiuknak. Viszontlátásra.

(Az ülés befejezésének időpontja: 9 óra 48 perc)

 

Dr. Vidorné Dr. Szabó Györgyi
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné