ISZB-15/2009.
(ISZB-84/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának
2009. június 15-én, hétfőn, 9 óra 05 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/9817. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása) *

A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványára vonatkozó szabályozás szigorításáról szóló határozati javaslat (H/9386. szám) (Hagyó Miklós (MSZP) képviselő önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

Egyebek *


Napirendi javaslat

1. A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/9817. szám)

(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

2. A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványára vonatkozó szabályozásszigorításáról szóló határozati javaslat (H/9386. szám)

(Hagyó Miklós (MSZP) képviselő önálló indítványa)

(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi (MSZP), a bizottság elnöke

Winkfein Csaba (MSZP), a bizottság alelnöke
Soltész Miklós (KDNP), a bizottság alelnöke
Bókay Endre (MSZP)
Deák Istvánné (MSZP)
Dér Zsuzsanna (MSZP)
Érsek Zsolt (MSZP)
Farkas Imre (MSZP)
Dr. Juhászné Lévai Katalin (MSZP)
Dr. Nyul István (MSZP)
Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP)
Dr. Tóth István (MSZP)
Hirt Ferenc (Fidesz)
Dr. Hoppál Péter (Fidesz)
Dr.Iván László (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz)
László Tamás (Fidesz)
Dr. Lanczendorfer Erzsébet (KDNP)
Béki Gabriella (SZDSZ)
Dr. Dragon Pál (független)

Helyettesítési megbízást adott

Farkas Imre (MSZP) megérkezéséig Dér Zsuzsannának (MSZP)
Lombos István (MSZP) Dr. Vidorné dr. Szabó Györgyinek (MSZP)
Rónavölgyi Endréné (MSZP) Deák Istvánnénak (MSZP)
Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP) megérkezéséig Érsek Zsoltnak (MSZP)
Tóbiás József (MSZP) Dr. Tóth Istvánnak (MSZP)
Török Zsolt (MSZP) Bókay Endrének (MSZP)
Dr. Hoppál Péter (Fidesz) megérkezéséig Dr. Iván Lászlónak (Fidesz)
Dr. Szabó Erika (Fidesz) Koszorús Lászlónak (Fidesz)
Dr. Tiba István (Fidesz) László Tamásnak (Fidesz)
Vígh Ilona (Fidesz) Soltész Miklósnak (KDNP)
Dr. Zombor Gábor (Fidesz) Dr. Lanczendorfer Erzsébetnek (KDNP)

Meghívottak részéről

Megjelentek

Pölöskei Pálné főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)

Hagyó Miklós országgyűlési képviselő

Kemény Péter főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Horváth Péter szakmai tanácsadó (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

Tóth Szabina Parking Kft.

Dr. Antali Judit Parking Kft.


(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 05 perc)

Elnöki megnyitó

DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Kis malőr után szeretnénk megkezdeni a bizottsági ülést.

Szeretettel köszöntöm a bizottság valamennyi tagját, meghívott vendégeinket, kedves munkatársakat. Tájékoztatom a bizottságot, hogy a kiküldött napirendi pontokon nem kívánunk, nem kívánok változtatni.

A napirend elfogadása

Kérdezem a tisztelt bizottságot, hogy elfogadják-e a megküldött napirendi pont szerinti tárgyalást. Aki igen, kérem szépen, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Megállapítom, hogy egyhangú. Köszönöm szépen.

A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/9817. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

Az 1. napirendi pont tárgyalásával kezdjük, amikor is elsősorban Pölöskei Pálné főosztályvezető-helyettes asszonyt üdvözlöm a Pénzügyminisztérium részéről, aki segít nekünk a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló törvényjavaslathoz beérkezett módosító javaslatok megvitatásában - nevezetesen csak azok tekintetében, amelyek a bizottságunk feladatkörét érintik.

Megkérem a bizottság tagjait, szíveskedjenek maguk elé venni az összeállítást és máris mondom.

A 6. oldalon az 5. pont Pettkó András képviselő úr javaslatáról kérdezem a kormány képviselőjét.

A kormány!

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Felnézek, kedves képviselőtársaim, ha kérdés van, akkor rögtön szót adok, ha nincs, szavazunk.

Kérdezem a bizottságot, Pettkó András képviselő úr 5-ös számon jelzett indítványát a kormány nem támogatja. Van-e valaki a bizottságban, aki támogatja? Hirt képviselő úr befutott, üdvözöljük szeretettel. (Szavazás.) 11 igen. Ki az, aki nemmel szavaz, kérem, emelje fel a kezét! (Szavazás.) 16 nem. Kérdezem, hogy tartózkodás volt-e a bizottságban? (Szavazás.) Nincsen. A bizottság nem támogatta ezt az indítványt, de egyharmadot kapott.

A következő. A 18. oldalra lapozzanak képviselőtársaim, a 21-es pont alatt Mádi László és Szatmáry Kristóf képviselők javaslatát a kormány!

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. A bizottság tagjait kérdezem. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 12 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 16 nemmel, tartózkodás nélkül, a bizottság nem támogatta.

A 22-es szám alatt Révész Máriusz képviselő úr indítványáról kérdezem a kormány képviselőjét.

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjait kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 12 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 16 nemmel a bizottság ezt az indítványt nem támogatta.

A 36-os pont a 35. oldalon: Balog Zoltán képviselő úr jegyzi.

A kormányt kérdezem, támogatja-e ezt az indítványt.

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. A bizottságot kérdezem. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 12 igen. A nem szavazatokat kérném szépen felmutatni. (Szavazás.) 16 nem mellett, tartózkodás nélkül, a bizottság nem támogatta.

Az 56-os sorszámú indítvány következik az 51. oldalon, kedves képviselőtársaim, melynek a benyújtója Tállai András képviselő úr.

Kérdezem a kormány képviselőjét.

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja.

Soltész alelnök úr szeretne kérdést feltenni, parancsoljon!

SOLTÉSZ MIKLÓS (KDNP): Szeretném kérdezni, hogy miért.

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Mivel az a javaslat szerepel a törvényjavaslatban, hogy a Munkaerő-piaci Alapba történő közvetlen befizetések megszűnnek és ez a forrás, vagy fedezet az egységes alapú járulék részeként lenne beszedve, tehát ezért változna a neve a természetbeni egészségbiztosítási járuléknak - tehát ezt a munkaerő-piaci járulék elnevezést szeretnénk megtartani.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ha egyéb kérdés nincsen, szavazásra teszem fel a kérdést. Tehát a kormány nem támogatta ezt az indítványt.

A bizottság tagjait kérdezem, aki igennel szavaz, kérem, jelezze! (Szavazás.) 12 igen. A nem szavazatokat kérném szépen bemutatni. (Szavazás.) 16 nem mellett, tartózkodás nélkül, a bizottság nem támogatta.

A 77. oldalra kérem lapozzanak kedves képviselőtársaim, ahol a 91-es számon Tállai András képviselő úr javaslatáról kérdezem a kormány képviselőjét.

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja ezt az indítványt. Kérdezem a bizottság tagjait, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 12 igen. A nem támogatókat kérném szépen jelezni. (Szavazás.) 16 nem szavazattal, tartózkodás nélkül, a bizottságunk nem támogatta.

A 83. oldal következik kedves képviselőtársaim, ahol úgyszintén Tállai András képviselő úr 102-es pont alatt benyújtott indítványáról kérdezem a kormányt.

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Az igen szavazatokat kérem! (Szavazás.) 12. A nem szavazatokat kérném szépen jelezni. (Szavazás.) 16 nem mellett, tartózkodás nélkül, a bizottságunk nem támogatta.

Egyet lapoznak képviselőtársaim, a 85. oldalon a 103-as indítványt választottuk ki, melyet Balog Zoltán képviselő úr jegyez - erről kérdezem a kormányt.

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem. (Szavazás.) 12 igen. A nem szavazatokat számoljuk össze. (Szavazás.) 16 nemmel és tartózkodás nélkül, a bizottságunk nem tudta támogatni.

Végül pedig a 88. oldalon képviselőtársaim, 110-es szám alatt ismételten Balog Zoltán képviselő úr indítványát látják.

A kormányt kérdezem.

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) 12 igen. A nem szavazatokat kérem! (Szavazás.) 16 nem ellenében, tartózkodás nélkül, a bizottságunk nem tudta támogatni.

A rendelkezésre álló anyagból mi magunk ezt választottuk ki, amely érinti a bizottság jogkörét.

Ha nincs a kedves képviselőtársaknak egyéb indítványa a szavazás tekintetében, megköszönöm főosztályvezető-helyettes asszonynak a segítséget és ezzel az 1-es napirendi pontot lezárom.

A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványára vonatkozó szabályozás szigorításáról szóló határozati javaslat (H/9386. szám) (Hagyó Miklós (MSZP) képviselő önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

A 2-es napirendi pont a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványára vonatkozó szabályozás szigorításáról szóló országgyűlési határozati javaslatot tárgyaljuk, melyet Hagyó Miklós MSZP-s képviselő úr önálló indítványként jelez, és amelyhez kapcsolódó módosító indítvány érkezett.

Először is szeretettel köszöntöm a képviselő urat, aki megjelent a bizottság ülésén; továbbá Horváth Péter szakmai tanácsadó urat, Kemény Péter főosztályvezető-helyettes urat, akik a Szociális és Munkaügyi Minisztérium részéről nyújtanak segítséget nekünk.

Mielőtt továbbfolytatnánk, a helyettesítéseket szeretném a jegyzőkönyvbe bediktálni.

Lombos István képviselő urat Vidorné Szabó Györgyi; Rónavölgyi Endréné képviselő asszonyt Deák Istvánné; Szabóné Müller Timea képviselő asszonyt Érsek Zsolt képviselő úr; Tóbiás József képviselő urat Tóth István képviselő úr; Török Zsolt képviselő urat Bókay Endre képviselő úr; dr. Hoppál Péter megérkezett, üdvözöljük; dr. Szabó Erika képviselő asszonyt Koszorús László képviselő úr; dr. Tiba István képviselő urat László Tamás képviselő úr; dr. Zombor Gábor képviselő urat pedig Lanczendorfer Erzsébet képviselő asszony helyettesíti.

Most tehát az országgyűlési határozati javaslathoz érkezett kapcsolódó módosító indítványról határoz a tisztelt bizottság. A kapcsolódó módosítók mindegyikét Bárándy Gergely képviselő úr jegyzi. Egyenként megyünk végig rajta.

Az 1-es sorszámon dr. Bárándy Gergely képviselő úr által benyújtott kapcsolódó módosítóról kérdezem az előterjesztőt, támogatja-e.

HAGYÓ MIKLÓS országgyűlési képviselő: Támogatom.

ELNÖK: Az előterjesztő támogatja. A kormányt kérném szépen.

KEMÉNY PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány ezt az indítványt nem támogatja. Kérdezem a tisztelt bizottságtól, miután megkérdeztük a kormányt, mert úgy látom, hogy ebben határidő módosítás van. Kérdezném a kormánytól ennek az indokolását, hogy nem támogatja, mert.

HORVÁTH PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Tekintettel arra, hogy Szabóné Vidor Györgyi 3-as számú módosító indítványa ugyanezt a határidőt tartalmazta és azt a kormány anno támogatta, így most a kapcsolódóban nem - a régi 3-asban él ugyanez a határidő, amire egyszer már mondtunk igent.

ELNÖK: Akkor ez abszolút egy jogtechnikai, tehát egy ilyen értelmű módosító már bent van a kormány által támogatva, megértettük, tehát ezért nem támogatja a kormány.

Kérdezem a tisztelt bizottságot, hogy ki az, aki az 1-es számon Bárándy Gergely képviselő úr által benyújtott kapcsolódó indítványt támogatja, kérem, emelje fel a kezét. (Szavazás.) Nem látok ilyet, nem támogatta a bizottság, egyharmadot sem kapott.

A 2-es sorszámon Bárándy Gergely képviselő úr által jegyzett indítványról kérdezem az előterjesztőt.

HAGYÓ MIKLÓS országgyűlési képviselő: Támogatom.

ELNÖK: Az előterjesztő támogatja.

A kormányt kérdezem. A kormány!

KEMÉNY PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottságtól kérdezem, ki az, aki támogatja ezt az indítványt. (Szavazás.) Egyhangú támogatást kapott. Köszönöm szépen.

A 3-as számon ismételten Bárándy Gergely képviselő úr módosítójáról kérdezem az előterjesztőt

HAGYÓ MIKLÓS országgyűlési képviselő: Támogatom.

ELNÖK: Támogatja. (Jelentkezésre.)

Iván professzor úr!

DR. IVÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Egy kérdést szeretnék feltenni, bár sokszor körbejártuk ezt és sokszor beszéltünk már róla. Itt ebben a 3-as pontban is szerepel, a módosításban: a fogyatékosság és a mozgáskorlátozottság súlyához igazodó kedvezményekről szól. Na most, itt megint ugyanez a dilemmánk, hogy ez a nagyszerű megfogalmazás, a súlyához igazodó; melyik súlyához: az orvosilag megállapított, deklarált és minősített súlyához, vagy pedig valami más elképzelés is van mögötte, tudniillik ez így túlságosan summás. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Mielőtt a válaszra felkérjük a képviselőket és a vitát folytatjuk, először szeretném megkérdezni - miután az előterjesztő nyilatkozott, hogy támogatja ezt a módosítót - a kormányt is, hogy támogatja-e.

KEMÉNY PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Támogatja, és most megkérem, akár az előterjesztőt, akár a kormány képviselőjét, hogy erre a feltett kérdésre válaszoljon.

Horváth Péter tanácsadó urat kérném szépen.

HORVÁTH PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Köszönöm szépen. Nos, ez az álláspontunk az előterjesztő véleményével egybehangzó módon, hogy a fogyatékosság, illetve a mozgáskorlátozottság súlyosságához kell szabnunk az új feltételeket, és nem kizárólag az orvosi szempontokat szeretnénk ebben figyelembe venni, hanem a parkolási igazolványra való rászorultság mértékét; ezt a szempontrendszert majd ki kell dolgozni.

ELNÖK: Köszönöm szépen a választ.

Soltész alelnök úr jelentkezett? (Soltész Miklós: Először Iván professzor úr.)

Akkor professzor úrnak adom vissza a szót.

DR. IVÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Szerintem ez valamelyest már közelíti a dolgot, de akkor a súlyát, a súlyosságát kell minősíteni mindenképpen.

ELNÖK: Köszönöm a felvetést. Az előterjesztőnek adom meg a szót.

HAGYÓ MIKLÓS országgyűlési képviselő: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Értelemszerűen egyébként jelen pillanatban a jogszabály definiálja ezt a kérdést. Amennyire meg tudom ítélni, természetesen az orvosi szempontokat figyelembe véve fogalmaz a jogszabály és így volt definiálva ez; de értelemszerűen ezért fog menni az ORSZI-hoz, hogy természetesen az orvosok lesznek azok, akik e tekintetben ki fogják mondani a végső szót. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen képviselő úr. Mielőtt lezárom a vitát, még megadom a szót alelnök úrnak és utána lezártam.

Tessék!

SOLTÉSZ MIKLÓS (KDNP): Az előterjesztőtől kérdezném, hogy hol szabályozza ezt a törvény pontosan, hogy a fogyatékosság súlyosságának megfelelő.

ELNÖK: Köszönöm alelnök úr. Az előterjesztőnek adom meg a szót. Parancsoljon!

HAGYÓ MIKLÓS országgyűlési képviselő: Tisztelt Képviselő úr! A 164/1995-ös kormányrendeletben, azon belül pedig az 1-es paragrafus (2) bekezdés a) /7-es.

ELNÖK: Köszönöm szépen, a válasz elhangzott. Most pedig szavazásra teszem fel a kérdést. Tehát a 3-as sorszám alatt Bárándy Gergely képviselő úr indítványát kérem, aki támogatja, emelje fel a kezét! (Szavazás.) 16 igen. A nem szavazatokat kérném szépen. (Szavazás.) Nincsen, tehát 12 tartózkodás mellett a bizottság támogatta.

A 4-es sorszámon következik Bárándy képviselő úr indítványa, amelyről az előterjesztőt kérdezem.

HAGYÓ MIKLÓS országgyűlési képviselő: Támogatom.

ELNÖK: Az előterjesztő támogatja.

A kormányt kérdezem.

KEMÉNY PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A tisztelt bizottság véleményét kérem. Ki az, aki támogatja a 4-es sorszámú Bárándy Gergely képviselő úr módosítóját. (Szavazás.) Egyhangú igen szavazott a bizottság, tartózkodás és ellenszavazat nélkül. Köszönöm szépen.

Az 5-ös sorszámú Bárándy Gergely kapcsolódó módosító indítványra kerül sor, amelynek a támogatásáról fogom kérdezni az előterjesztőt.

HAGYÓ MIKLÓS országgyűlési képviselő: Támogatom.

ELNÖK: Az előterjesztő támogatja.

A kormány képviselőjét kérdezem.

KEMÉNY PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány ezt nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kérnék szépen egy indokolást a kormánytól.

HORVÁTH PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A módosító javaslat 2010. január 1-től szeretné bevezetni az új vizsgálati eljárást, ami nekünk is szándékunk. Mi nemcsak orvosi, hanem komplexebb: egyéb tudományterületek képviselőinek a vizsgálatát is szeretnénk beépíteni és az ORSZI jelenlegi kapacitására tekintettel nem tudjuk egyértelműen garantálni ezt a határidőt.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Az előterjesztő kér szót, parancsoljon!

HAGYÓ MIKLÓS országgyűlési képviselő: Szerintem arról van szó, hogy az idén közel 140 ezer igazolvány jár le. Mi azt mondtuk, hogy 2010. január 1-ig - még egyszer: 2010. január 1-ig - ez automatikusan hosszabbodjon meg, hiszen ezalatt az időszak alatt, 2010. január 1-ig, nem lesz biztosított annak a feltételrendszere, hogy valóban az ORSZI csinálja meg a szükséges vizsgálatokat. Nem lesz ORSZI szakvéleményhez kötve, és így hosszabbodik meg, ezért most különböző kalkulációk vannak, de a jelentős rész azt jelenti, hogy a jelenlegi szabályrendszer alapján megújulna. Semmiképp nem tartom szerencsésnek az ügy szempontjából, ezért azt mondjuk, hogy automatikusan január 1-ig hosszabbodjon meg, mert utána az új eljárásrendben előre most itt döntünk, természetesen meg kelljen újítani mindenkinek. Akinek már ORSZI engedélye van, mint sokszor átbeszéltük, annak nem kell, hiszen az ORSZI engedéllyel bemegy és automatikusan kiváltja. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szavazásra kerül a sor. Kérdezem a bizottságot, hogy az 5-ös sorszámú Bárándy Gergely kapcsolódó módosító indítványt, aki támogatja, kérem, emelje fel a kezét. (Szavazás.) Egyhangú támogatást kapott, ellenszavazat és tartózkodás nélkül.

Végül a 6-os számú: dr. Bárándy Gergely kapcsolódó módosító indítványáról kérdezem az előterjesztőt.

HAGYÓ MIKLÓS országgyűlési képviselő: Támogatom.

ELNÖK: Az előterjesztő támogatja.

A kormányt kérdezem.

KEMÉNY PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Köszönöm és kérném szépen a rövid indokolását.

HORVÁTH PÉTER (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Ez esetben az indoklás megegyezik az 1. ponthoz mondott indoklással, ezt az ön, elnök asszony módosítójában a kormány egyszer már támogatta.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tehát ugyanaz a jogtechnikai oka van.

Kérdezem a bizottság véleményét. Az előterjesztő támogatta. A kormány képviselője - jogtechnikai indokokból, mint az 1-es pontnál - nem támogatta. Aki támogatja, kérem, emelje fel a kezét! (Szavazás.) Nincsen ilyen. A bizottság nem támogatta, egyharmadot sem kapott.

Jött egy jelzés, hogy mielőtt az 2-es napirendi pontot lezárjuk, Soltész alelnök úr szót kér. Parancsoljon!

SOLTÉSZ MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen. Csak azt szeretném jelezni, hogy a 3-as módosító javaslatnál, amikor is professzor úr rákérdezett a súlyra, a súlyához igazodó kedvezményekkel kapcsolatban, azt szeretném jelezni az előterjesztőnek, meg a bizottságnak is, hogy mi ezért tartózkodtunk, mert ez kimondottan a mozgáskorlátozottakra vonatkozik. Tehát a más fogyatékossággal élőkre nem vonatkozik ez, hiszen, amit ön ideadott nekem kormányrendeletet, az a mozgásszervi betegségek következtében tömegközlekedési eszközt használni nem tudó emberekre vonatkozik. Tehát ezért kérdeztem vissza, hogy ez kikre vonatkozik, mi ennek a meghatározása, és így azt gondolom, hogy nem is slendrián, hanem inkább az a baj, hogy sokan ki fognak maradni, akik egyébként ugyanúgy nem tudnak használni tömegközlekedési eszközt. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Az előterjesztő felvetését megértettük, nem tudom, hogy erre az előterjesztő kíván-e reflektálni? Parancsoljon képviselő úr!

HAGYÓ MIKLÓS országgyűlési képviselő: A fogyatékossági támogatásnál a fogyatékosokról szóló törvény egyébként úgy gondolom, hogy szabályozza ezt tisztelt képviselő úr, úgyhogy senki nem fog kimaradni, aki erre a kedvezményre jogosult lesz - így látjuk most, természetesen mi ezt végignéztük. Engedje meg, hogy ebből is idézzek: ez a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998-as törvény, ahol a 23-as paragrafus (1) bekezdés a) b) pontban szabályozza ezt, véleményünk szerint. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ezzel a 2-es napirendi pont tárgyalását bezártam. Megköszönöm az előterjesztőnek és a kormány képviselőinek a megjelenést és a segítséget.

Egyebek

A 3-as napirendi pontban, az egyebek címszó alatt nekem nincs különösebb bejelenteni valóm a tisztelt bizottság számára. És ha önöknek sincs, megköszönöm a részvételt, az aktív munkát és kívánok eredményes szép hetet mindannyiuknak. Viszontlátásra.

(Az ülés befejezésének időpontja: 9 óra 28 perc)

 

Dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné