ISZB-23/2009.
(ISZB-92/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának
2009. október 13-án, 9 óra 30 perckor
a Képviselői Irodaház V. emelet 512. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Megjelent hozzászólók *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényjavaslat (T/10221. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/10554. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása) *

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10679. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása) *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

1. A magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényjavaslat (T/10221. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

2. A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/10554. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

3. A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10679. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

4. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi (MSZP), a bizottság elnöke

Winkfein Csaba (MSZP), a bizottság alelnöke
Soltész Miklós (KDNP), a bizottság alelnöke
Bókay Endre (MSZP)
Dér Zsuzsanna (MSZP)
Érsek Zsolt (MSZP)
Farkas Imre (MSZP)
Dr. Juhászné Lévai Katalin (MSZP)
Lombos István (MSZP)
Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP)
Dr. Tóth István (MSZP)
Dr. Hoppál Péter (Fidesz)
Dr. Iván László (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz)
Dr. Szabó Erika (Fidesz)
Vígh Ilona (Fidesz)
Dr. Zombor Gábor (Fidesz)
Dr. Lanczendorfer Erzsébet (KDNP)
Béki Gabriella (SZDSZ)
Dr. Dragon Pál (független)

Helyettesítési megbízást adott

Érsek Zsolt (MSZP) megérkezéséig Winkfein Csabának (MSZP)
Farkas Imre (MSZP) távozása után Érsek Zsoltnak (MSZP)
Dr. Juhászné Lévai Katalin (MSZP) távozása után Dr. Szabóné Müller Timeának (MSZP)
Dr. Nyul István (MSZP) Dr. Tóth Istvánnak (MSZP)
Rónavölgyi Endréné (MSZP) Lombos Istvánnak (MSZP)
Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP) megérkezéséig Farkas Imrének (MSZP)
Tóbiás József (MSZP) Dr. Vidorné dr. Szabó Györgyinek (MSZP)
Török Zsolt (MSZP) Bókay Endrének (MSZP)
László Tamás (Fidesz) Soltész Miklósnak (KDNP)
Dr. Tiba István (Fidesz) Dr. Zombor Gábornak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Megjelent hozzászólók

Dr. Páva Hanna főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Szikszainé dr. Bérces Anna főosztályvezető (Pénzügyminisztérium)
Szelényi György főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 30 perc)

Elnöki megnyitó

DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Kedves Képviselőtársak! Tisztelt Bizottság! Kedves Vendégeink! Kedves Alelnök Úr! Képviselőtársaim! Foglaljatok helyet, megkezdjük a bizottság ülését - nagyon sok szavazás vár ránk. Nagyon remélem, hogy feszes, szép tempóban meg tudjuk csinálni a mai ülést, meglehetősen sok munkánk van, de bízom a bizottság koncentrálóképességében.

Kedves Képviselőtársaim! A kiküldött napirendi pontok felől kérdezem a véleményeteket.

A napirend elfogadása

Aki a napirendi pontokat elfogadni kívánja, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Úgy látom, hogy egyhangúan elfogadtuk, köszönöm.

A magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényjavaslat (T/10221. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Ennek megfelelően az 1-es napirendi pont a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényjavaslathoz beérkezett kapcsolódó módosító indítványok megszavazása lesz.

Tájékoztatom a tisztelt bizottságot, hogy ami előttünk, előttetek van összeállítás, azon túl még az oktatási bizottságnak lesz benyújtandó javaslata, amiről tegnap beszéltünk a bizottsági ülésen. Az oktatási bizottság ülése velünk párhuzamosan folyik, csak azt a bizottsági indítványt tudjuk megtárgyalni, amit ők már elfogadtak. Tehát megkértük a kollegákat, ők erre figyelnek, át fogják ide hozni ezt a módosító indítványt, és ahol tartunk éppen, fogom indítványozni, hogy ott megállunk, befejezzük a jelnyelvet és úgy folytatjuk tovább - tehát úgy, ahogy illik, de formálisan nem nyitunk újra, nem zárunk újra, hanem közben ezt a napirendi pontot befejezzük.

Kedves Képviselőtársaim! Vegyétek magatok elé az ajánlást, a kiegészítő ajánlást, minden egyes pontot meg kell tárgyalnunk, hiszen első helyen vagyunk kijelölve négy pontban.

Az 1-es sorszám alatt dr. Lukács Tamás képviselő úr indítványáról kérdezem a kormány képviselőjét.

Bocsánat, elnézést tisztelettel és szeretettel köszöntöm Páva Hanna főosztályvezető asszonyt, aki az 1-es napirendi pontnál nyújt segítséget számunkra és dr. Juhász Péter tanácsos urat a Szociális és Munkaügyi Minisztériumból.

Most fogom kérni, tisztelt főosztályvezető asszony, dr. Lukács Tamás képviselő úr indítványáról.

DR. PÁVA HANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Köszönöm szépen, elnök asszony. Nem támogatjuk.

Egyrészt azért nem támogatjuk, mert ez összefügg az ajánlás 3-as pontjával és a 3-as pont pontosabban fogalmaz, ami a második bekezdést illeti.

Az első bekezdésre érkezett módosító indítvány pedig nem pontos, hiszen a digitális átállást követően sem fog megszűnni a földfelszíni műsorszórás, mert csak az analóg szűnik meg, de ugyanúgy földfelszíni lesz, tehát nem pontos a módosító. Köszönöm.

ELNÖK: Megértettem. Ennek fényében kérdezem, a kormány ezért nem támogatja - van-e a bizottságban, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmadot kapott, de a bizottság egyébként az indítványt nem támogatta.

A 2-es szám alatt Soltész Miklós képviselő úr indítványát a kormány!

DR. PÁVA HANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatja. A bizottság, aki támogatja, jelezze! (Szavazás.) Úgy látom, hogy egyhangú támogatást kapott. Köszönöm.

A 3-as számon Herényi Károly képviselő úr indítványát a kormány!

DR. PÁVA HANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Kérdezem a bizottságot, kézfelemeléssel kérem, szavazzon. (Szavazás.) Egyhangú támogatást kapott.

A 4-es szám alatt Herényi Károly képviselő úr indítványát a kormány!

DR. PÁVA HANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. Kérdezem, hogy van-e valaki a bizottságban, aki támogatja. (Szavazás.) Egy támogatás. Egyharmadot sem kapott. Köszönöm szépen.

Az előttünk lévő anyagot megtárgyaltuk és kérjük szépen, ahogy az oktatási bizottság hozza a következőt, ott folytatjuk. Köszönöm szépen.

Most pedig a második napirendi pontra térnénk át, ha itt lennének a Pénzügyminisztérium tisztelt képviselői.

Addig, amíg megérkeznek, készüljetek elő, legyetek kedvesek a 2010. évi költségvetésről szóló ajánlást magatok elé venni. Ahogy látjátok, öt kötetről van szó. Ezeknek a köteteknek egyetlen szépséghibája van, hogy lemaradt róla az oldalszám. Tehát, amikor mondom az ajánlási számokat, csak egyszerűen úgy tudunk odalapozni, hogy az előzetes feldolgozás kapcsán az I-es kötetből 8 darab, a II-es és a III-as kötetből 1-1 és a IV-es kötetből az összes többi indítványt választottuk ki.

A kollegákat még mindig nem látjuk, így kénytelen vagyok felfüggeszteni az ülést egypár pillanatra.

(rövid technikai szünet.)

Kedves Képviselőtársak! Vegyétek magatok elé az I-es kötetet. A sillabusz mindenki előtt ott van, hogy mennyi módosítót választottunk ki belőle.

A helyettesítéseket addig bemondom, legyetek kedvesek figyelni. Deák Istvánné képviselőt Dér Zsuzsanna, Érsek Zsoltot Winkfein Csaba, dr. Nyul Istvánt dr. Tóth István, Rónavölgyi Endrénét Lombos István, Szabóné Müller Timeát Farkas Imre, Tóbiás Józsefet Vidorné, Török Zsoltot Bókay Endre, László Tamás képviselő urat Soltész alelnök úr, dr. Tiba Istvánt Zombor Gábor képviselő úr helyettesíti.

Mindjárt hadd kezdjem el, ha kinyitjátok elég szokatlan a megoldás, az 1-es és 2-es sorszám alatt két olyan indítványcsomag található, amely a 10554/1150-es és 1151-es számon előttetek kell legyen. Az V. kötetet vegyétek elő. Nagyon érdekes, mert ez a két módosító indítvány az V. kötet, tudniillik nem egyenként módosították a kedves képviselőtársak, hanem két átfogó komplex csomag van előttünk.

Béki Gabriella képviselő asszonyé a szó!

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Köszönöm szépen. Egy indoklást szeretnék kérni az előterjesztők részéről, mert azt látom, hogy ez a 3-as számú mellékletnek a komplett újraírása megemelt normatívákkal - hogy az egész mennyibe kerül, ehhez nekünk egy kis tájékoztatást adjanak, esetleg alelnök úr.

ELNÖK: Képviselőtársunk eltekintene ennek a részletes indoklásától, az okokat ő tudja.

SOLTÉSZ MIKLÓS (KDNP): A részletes indoklás benne van az egész könyvben, az idei normatívákhoz kapcsolódik egyébként, tehát az, hogy a szociális ágazat ne dőljön össze, ezért szükség van erre a módosító csomagra. Az előterjesztők egyébként nem mi vagyunk, mi módosítást adtunk be, az előterjesztő a kormány.

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): A módosító indítvány készítőjére gondoltam.

ELNÖK: Kedves Képviselőtársak! Most ugyan tájékozódtam, mert nálunk a bizottságban még sosem volt szokás a csomagban szavazás, de miután itt több képviselőtárs ezt felvetette - és itt most némely tanfolyamot is gyorsan elvégeztem, hogy hogy is van -, elmondanám és megszavazzuk, hogy így akarjuk-e, vagy nem, tehát javaslatot teszek.

A javaslat a következő. Amikor megérkezik a kormány képviselője, neki mindenképpen válaszolnia kell a kérdésekre.

Az első kérdés az, hogy az összes kormánypárti oldalon benyújtott indítványt támogatja-e a kormány. Ha igen, akkor erről fogunk szavazni és támogatjuk.

A következő kérdés. Ez egy fikció: minden ellenzéki javaslat egyharmadot kap. Amennyiben valaki kéri, tehát azt mondja, hogy szeretnék erről, erről, erről külön szavazni, természetesen arról fogunk beszélni és ezt követően pedig feltesszük a kérdést, hogy akkor az összes kormánypártit megszavaztuk, az összesnél bemondjuk az ellenzéki indítványoknál az egyharmadot. Tulajdonképpen kötetenként ezzel tényleg rendkívül leegyszerűsíthetjük, amennyiben ezt a tisztelt bizottság így kívánja. Természetesen a bizottság döntései azokra a kérdésekre, amit kijelöltünk, ott van előttetek a sillabusz.

Felteszem a kérdést, a csomagban történő szavazást ily módon, ahogy elmondtam, támogatja-e a bizottság. Aki igen, kérem, jelezze kézfelemeléssel. (Szavazás.) Köszönöm. Egy ellenszavazat mellett, tartózkodás nélkül a bizottság ezt az indítványt elfogadta.

Képviselő asszony, ha úgy látod, hogy valamiről szeretnél beszélni, természetesen indítványozod és kiemeljük.

Annyi türelmeteket kérem, hogy a kormány képviselője befusson, mert anélkül nem tudjuk csinálni. Köszönöm szépen. De végszóra megérkeztek.

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/10554. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

Tisztelt Bizottság! A 2-es napirendi pont tárgyalására fogunk áttérni. A 2-es napirendi pont a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslathoz érkezett módosító javaslatok megvitatása.

A kormány képviseletében tisztelettel köszöntöm Szikszainé dr. Bérces Anna főosztályvezető asszonyt és dr. Szelényi György főosztályvezető urat. Köszönöm szépen.

Közben a bizottság meghozott egy olyan határozatot, amely szerint csomagban szavazzuk a módosító indítványokat akkor, ha nincs külön kérés, kikérés - ennek megfelelően az I. kötetet vesszük magunk elé.

Felolvasom a kijelölt sorszámokat. Az I. kötetben: az 1-es, 2-es, 9-es, 14-es, 33-as, 34-es, 35-ös, 36-os, 37-es, 38-as, 39-es, 74-es, 83-as, 546-os, 547-es, 548-as, 549-es, 550-es, 551-es, 552-es, a 702-es és a 819-es sorszámú módosító indítványokat jelöltük ki, mint a bizottság hatáskörébe tartozókat.

Kérdezem a kormány képviselőjét - ha ezt meg tudja így mondani - a felsoroltak közül van-e olyan kormánypárti javaslat, amelyet a kormány nem támogat.

Tudom, hogy nehéz így kapásból, de azt gondolom, ha így átlapozzuk, azért mondottam ezeket, ott a sillabusz.

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Ha az kezelhető a tisztelt bizottság számára, azt meg tudom mondani, hogy az egyes kötetekben mi az, amit a kormány támogat, azt el tudom mondani; a tisztelt bizottság által tárgyalni javasolt pontok közül meg tudom mondani, hogy mi az, amit támogat a kormány.

ELNÖK: Ez tökéletes, köszönjük. Főosztályvezető asszony, mi jelöljük, tessék sorolni. Figyeljen a kedves bizottság és legyen segítségemre. Köszönöm.

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Tehát az I-es kötetnél a 9-es pont alatt található az, amit a kormány támogat. (Közbeszólás: Kész?.) Nem, van még tovább. (Derültség.) Utána még a 34-est támogatja és az I-es kötetnél ennyi.

ELNÖK: A kormány által támogatott indítványokról fogunk szavazni. Tehát a kormány a 9-es és a 34-es indítványt támogatja.

Kérdezem a bizottságot, hogy ki az, aki támogatja. (Szavazás.) (Soltész Miklós: A 9-est nem.) A 9-esről szavazunk. A 9-est a kormánypárti oldal támogatja. (Szavazás.) 16. A nem szavazatokat kérem szépen. (Szavazás.) 13 nem mellett, a bizottság támogatta.

A 34-es sorszám alattit a kormány támogatja. (Szavazás.) Egyhangú igent mond rá a bizottság.

Most megállapítjuk, hogy valamennyi módosító indítvány, amit az ellenzék nyújtott be és az I-es kötetben szerepel, egyharmadot kapott, kimondjuk.

Kérdezem a tisztelt bizottságot, azt szavaztuk meg, amit a kormány támogatott. Van-e olyan a képviselőtársaknak, amiről a kormány nem nyilatkozott, de szeretné, hogy a bizottság szavazzon róla ezekben a számokban.

Béki képviselő asszony!

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Szeretném, ha mindegyik módosító indítványomat érdemben tudnánk megtárgyalni.

ELNÖK: Tessék mondani a számot.

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Tekintettel arra, hogy ilyen rövid idő alatt azt is nehéz végigböngészni, hogy pontosan hányas ajánlási sorszámon szerepelnek a módosító indítványaim, legfeljebb elkezdeni tudom. (Soltész Miklós: A 37-es, 38-as, 39-es és a 74-es.)

SZELÉNYI GYÖRGY (Pénzügyminisztérium): Ezek minden bizonnyal az önkormányzati fejezetből való elvonásokat jelenthetik.

ELNÖK: Kezdjük a 14-essel.

ELNÖK: A 14-esről kérem szépen a kormány álláspontját!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Itt alapvetően az a probléma, azért nem támogatja a kormány ezt a módosító indítványt, mert ez az adott körülmények között, ha ezt elfogadnánk, ez 4-7 milliárd forint pluszkiadást jelentene, ami az adott körülmények között semmilyen módon nem kezelhető. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Béki Gabriella!

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Csak szeretném jelezni a bizottság tagjai számára, hogy a 14-es ajánlási pontban azért fogalmaztunk meg egy új - az 50. § egy új - bekezdést, mert hosszú ideje itt görgetjük magunk előtt azt a problémát, hogy az egyes szociális nappali, meg bentlakásos intézmények finanszírozása nem szektorsemleges. Az egyházi fenntartók kapnak idén, vagy jövőre most már 73 százalékos kiegészítő normatívát vagy támogatást hozzá, az önkormányzati fenntartásúakat az önkormányzat ereje szerint támogatja, a civil fenntartók intézményei viszont abból az alapnormatívából kell, hogy éljenek, meg gazdálkodjanak, ami jövőre ráadásul csökken. Következésképp gondoltunk el egy ilyet, néhány kiemelten fontos, tehát elsősorban a fogyatékos személyek ellátására szolgáló intézményi normatívák tekintetében egy ilyen 40 százalékos kiegészítő normatívát elrendelni a költségvetésben.

ELNÖK: Köszönöm szépen képviselő asszony.

A kormány álláspontját hallottuk, a kormány nem támogatta.

Kérdezem a képviselőtársakat, ki támogatja ezt az indítványt. (Szavazás.) Egyharmadot kapott. Köszönjük szépen.

A következő a 38-as, Béki Gabriella, mindegyiket képviselő asszony?

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Tekintve, hogy ez a 37, 38, 39 mind a szociális étkeztetéssel kapcsolatos, annak a tárgyalását nem kérem.

ELNÖK: Köszönöm képviselő asszony, megértettem.

A következő a 74-es, amit ön jegyez.

Elnézést, képviselő asszony, kérdezem, a 74-esen van még, ami a neved alatt szerepel, foglalkozzunk-e vele.

SZELÉNYI GYÖRGY (Pénzügyminisztérium): Segítségül, ha mondhatok annyit, hogy ez az 1557-es irományszámon beadott módosító indítvány, ami civil fenntartók számára önkormányzati forrásokból nyújtana támogatást és autista személyek bentlakási ellátásához kapcsolódóan - tessék mondani, és utána majd válaszolunk, ezt csak segítségül.

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Jó.

ELNÖK: Béki Gabrielláé a szó, figyeljetek!

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Ennek a módosító indítványnak az a célja, hogy valóban autista és halmozottan fogyatékkal élők számára a 8-as számú mellékletben rendeljünk el egy kiegészítő támogatást, mert érdemben nem differenciál a fogyatékos ellátás tekintetében a normatíva, pedig a fogyatékossággal élők között is rendkívül nagy különbség van gondozási szükségletben. Ezért gondoltuk, hogy egy ilyen differenciált néhány súlyosabb eset számára elrendelt emelt normatívát megalkotunk a 8-as számú mellékletben és annak ez a pénzügyi hatása.

ELNÖK: Igen. Köszönöm szépen.

Kérem a kormány képviselőinek az indokolását.

SZELÉNYI GYÖRGY (Pénzügyminisztérium): A kormány nem tudja támogatni két dolog miatt. Egyrészt a programnak ez a pénzügyi hatása. A következő pedig, hogy a 8-as melléklet III. pontjában normatív kötött felhasználásúvá tennék olyan forrásból, ahonnan csak önkormányzatokat tud a költségvetés támogatni és itt szektorsemleges támogatás van, tehát mind pénzügyi és ilyen forrásszabályozás szempontjából sem tudjuk támogatni.

ELNÖK: Köszönöm. Képviselő asszony!

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Kiegészítésül csak annyit, hogy egyrészt az összeg csekély, merthogy a létszám mögötte nem túl nagy, tehát mindösszesen 273 millió forintról van szó; másrészt pedig, lehet, hogy rosszul, de azért találtuk meg a 8-as számú mellékletet, mert ott is egy ilyen kiegészítő normatíva kistérségi társulásban működtetett intézmények számára van elrendelve.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szavazásra kell feltennem a kérdést. Tisztelt Bizottság! Tehát a Béki Gabriella 74-es sorszám alatti indítványáról külön szavazunk. A kormány nem támogatta. Kérdezem a bizottságot, támogatja-e valaki. (Szavazás.) 2 igen mellett, egyharmadot sem kapott az indítvány, tehát a bizottság nem támogatta.

Végezetül kérdezem még a képviselő asszonyt, hogy kér-e még valamit ki az I-es kötetből - a 702-es van még, amit a Gulyás képviselő úr jegyez önmagában.

Képviselő asszony!

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Az a kérdésem, hogy az az egyébként számomra aggályos összevonási szavazás az elején a bizottsági ülésnek, hogy valamennyi ellenzéki módosító indítvány egyharmadot kapott és elintéztük - vonatkozik-e ez a Szabad Demokraták indítványára.

ELNÖK: Bocsánat, ez volt, amit kikérnek. Viszont ez akkor igaz, amikor nem kérnek ki, amikor csomagban szavazunk. Azzal kezdtük, hogy természetesen minden olyan indítványt, amit kikér a bizottság, azt külön szavazzuk és beszélünk róla.

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): És külön tudjuk leszavazni őket, akkor nincs értelme kikérni. Egyébként az a véleményem erről a döntésről, hogy látványos beismerése annak, hogy tök fölöslegesen erőlködnek képviselők itt a költségvetés vonatkozásában.

ELNÖK: Megértettük képviselő asszony, és kérem az I-es kötet zárásaként a 819-es szám alatt Balogh József képviselő úr módosítójához egy rövid indokolást szeretnék kérni, hogy miért nem támogatta a kormány, köszönöm.

Elnézést kérek, tisztelt kormány! Nem tudom, jól tettem-e fel a kérdést, a 819-es sorszámról szeretnék indokolást kérni szépen.

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Több okból sem tudjuk támogatni. Egyrészt onnan akar elvenni forrást, ahol szükséges, tehát a 150 milliót nem tudjuk onnan; másrészt pedig a falugondnoki hálózattal nem az önkormányzati tárca foglalkozik, hanem évek óta a szociális és munkaügyi tárca, tehát itt sem jó - tehát sem szakmailag, sem pedig pénzügyi forrás szempontjából nem tudjuk támogatni. Köszönöm.

ELNÖK: Tehát nem jó helyen van, de egyharmadot mindenképpen adjunk neki. Nem szavazzuk meg, mert már megadtuk. Köszönöm szépen. Az I-es kötetet ezzel bezártuk.

A II-es kötetben egyetlen indítvány van, a 833-as Soltész Miklós úr és László Tamás képviselők indítványa.

A kormány támogatja-e?

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A megállapodásnak megfelelően, egyharmadot kapott. Köszönöm.

A III-as kötetben a 2251-es számon dr. Nyitrai Zsolt képviselő úr indítványáról kérdezem a kormányt.

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A megbeszélés értelmében egyharmadot kapott, megértettem.

A IV. kötetben - most először a kormányt kérdezem, ha meg tudja mondani, hogy a IV-es kötetben szereplő és az ajánlási pontok alapján van-e olyan módosító indítvány, amelyet a kormány támogat.

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Egyetlenegy ilyen módosító indítvány van, az ajánlástervezet szerint a 2902-es szám.

ELNÖK: Tehát a 2902-es számú indítványról kérdezem a bizottságot, aki támogatja, kérem, emelje fel a kezét! (Szavazás.) Egyhangú igen szavazatot kapott.

Bocsánatot kérek, Béki képviselő asszonyt kérdezem, tartózkodás vagy támogatás.

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Támogatás.

ELNÖK: Egyhangú támogatást kapott.

Béki képviselő asszony jegyezte a 2895-ös számú indítványt. Az én könyvelésem szerint az összes többi nem Béki képviselő asszony által jegyzett ellenzéki indítvány.

Kérdezem közben, amíg keressük itt a 2895-öst, hogy van-e a tisztelt képviselőtársak közül olyan, aki ki szeretne kérni ezen felül még. (Nincs jelzés.) Nincsen. Köszönöm.

A 2895-ös indítvány. Béki Gabriella képviselő asszonyé a szó!

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): A 95-ös, 97-es, 99-es, 901-es, 903-as sorszámú módosító indítványok alatt, valamint még a 905-ös és a 906-os alatt találhatók a módosító indítványaim.

Megmondom őszintén, hogy az előbb, amikor megszavaztam magam is a 902-est, ami visszapótol 100 millió forintot a fogyatékos személyek pályáztatására, nem láttam a hozzá kapcsolódó lábakat; nem a forrást, hanem azt, hogy ez lenne az a megállapodás, amit a tárca a fogyatékos szervezetekkel kötött, tehát a négy nagy országos fogyatékos szervezettel. Belenyugodtak, hogy 50 millió forintban fixálódik az ő nevesített támogatásuk és belenyugodtak, hogy mindösszesen 100 millió forintot kapnak a pályáztatásra pluszban, vagy nem?

Én egy olyan komplett csomagot nyújtottam be, amiben darabonként 15 millióval akartam megemelni a nevesített pénzüket és a pályázati forrást pedig 75 millióban; ez pedig úgy jött ki, hogy az idei támogatási összesen 750 millióból egy ilyen átlagos 10 százalékos csökkentés után maradó pénzt szétosztottam közöttük arányosan, felfogásom szerint igazságosan. Tehát most azt kellene tisztázni, hogy a megállapodás szerinti, mert a szociális tárca és a szervezetek megállapodása szerinti források hogyan jelennek meg, mert még egyszer mondom, az előbb csak a 100 millióról szavazott a bizottság, a többit pedig nem látom.

Szeretném arra is felhívni a figyelmet, hogy egy ponton van egy új eleme annak, amit javasoltam, ez pedig a 2905-ös sorszám alatt található, mert a Magyar Szervátültetettek Szövetségének a támogatása le van nullázva jövőre, korábban 20 milliót kaptak és ezt is 15 millióval visszaállítottam.

Tehát szeretném hangsúlyozni, hogy a javaslatomban végig figyelembe vettem, hogy a megszorítások idejét éljük, de azért a működőképességet a jövőre is biztosítani kellene tudni - úgyhogy erről a 905-ösről mindenképpen külön szavazást kérek.

ELNÖK: Akkor elsőbb tájékoztatnám a képviselő asszonyt és a tisztelt bizottságot.

Amikor a fogyatékos szervezetek megkötötték ezt a megállapodást, ez így szólt. Kilenc százaléknál több elvonást összességében ők sem kívánnak elviselni, mint megszorítást, ezért aztán két lépésben történik meg az ő szervezeteiknek a támogatásához a visszapótlás.

Az első lépésre itt és most azért kerül sor, mert ezt a bizonyos 100 milliót, amit megszavazott a tisztelt bizottság, tárcán kívülről kellett behozni a rendszerbe. A megállapodás alapján - ami egyébként forintra szól és a honlapján azt hiszem, hogy a szociális minisztériumnak meg is található - forintra megállapodtak a szervezetek, hogy mennyit kapnak szervezetenként, ez pedig a következő módosítónak lesz a tárgya, hiszen ez már egy fejezeten belüli, a tárcán belüli átcsoportosítás.

Tehát amiről a tisztelt képviselőtársakkal együtt szavaztunk, az csak arról szól, hogy kívülről ezt a 100 milliót emeljük be, de ezzel még nincs rendben a fogyatékos szervezetek támogatása, azt egy következő lépés alapozza meg - hangsúlyozva, a megállapodás alapján és a megállapodás szerint.

Amiről még a képviselő asszony beszélt, a szervátültetettek támogatása. Ebben a csomagban részünkről nem szerepel, az megint majd a következő fejezeten belül vagy az egészségügy vagy pedig a szociális tárca fog ezzel törődni, azt a következő lépésre hagynám. Tehát itt és most mi ezért szavaztuk meg a 100 milliónak a behozatalát.

Nem tudom, hogy kielégítő volt-e, képviselő asszony?

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Igen.

ELNÖK: Megköszönöm. Kéri-e, hogy szavazzunk ezzel együtt a 2895-ösről most?

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Nem.

ELNÖK: Nem, köszönöm szépen - akkor, mint ellenzéki egyharmadot kapott.

Kedves Képviselőtársam! Ezzel, a számomra teljesen szokatlan módszerrel, de befejeztük, bocsánat, bocsánat.

Tehát megszavaztuk ugyebár a 2902-est, támogatta egyhangúan a bizottság és kimondjuk, hogy az összes további ellenzéki indítványt - megbeszélésünk értelmében - egyharmadnyi támogatás illeti. Köszönöm szépen.

Akkor most befejeztük a költségvetésről szóló törvényjavaslat tárgyalását, ezzel a 2-es napirendi pontot bezárom.

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10679. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

A 3-as napirendi pont pedig a megalapozó, tehát a 2010-es évi költségvetést megalapozó egyes törvényekről szóló. Kérem, hogy vegyétek magatok elé a pontokat, a sillabuszt. Ezen végig kell mennünk természetesen és nagyon szépen fegyelmezetten, így, ahogy eddig csináltuk, ezt is meg fogjuk tudni oldani annál is inkább, mert itt már részesültünk oldalszámokban.

Ugyancsak főosztályvezető asszonynak és osztályvezető úrnak köszönjük, hogy segítségünkre vannak.

Kedves képviselőtársak, a 12-es pontot nézzük meg a 13. oldalon.

Indokolást akkor fogunk kérni, főosztályvezető asszony, osztályvezető úr, amennyiben a képviselők külön kérik, egyébként eltekintünk tőle és ha vélemény, bármi felvetődik természetesen.

A 12-es számon dr. Magyar Bálint képviselő úr javaslatát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. Van-e valaki a bizottságban, aki szólni kíván?

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Elnézést kérek, én is egy kicsit zavarodott állapotban vagyok.

A 12-est támogatja a kormány.

ELNÖK: Tehát akkor még egyszer, a megalapozó törvények: 12-es számon a 13. oldalon Magyar Bálint képviselő úr indítványát a kormány támogatja.

A bizottságot kérdezem. Aki támogatja, kérem, emelje fel a kezét! (Szavazás.) 16 igen. Nemet szavazott-e valaki? (Szavazás.) 13 nem, tehát a bizottság az indítványt támogatja.

A 14-es: a 15. oldalon, Kovács Tibor képviselő úr indítványát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A képviselőtársakat kérdezem. (Szavazás.) Mellette 16-an. Ellenszavazat? (Szavazás.) 13. A bizottság támogatja. Volt-e tartózkodás? (Nincs jelzés.)

A 19-es sorszámon: a 19. oldalon Czomba képviselő úr javaslatát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) 13 igen mellett, 16 nem szavazattal, a bizottság nem támogatta.

A 20-as sorszámon, ugyanott: Szabó Lajos képviselő úr javaslatát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Támogatja. A bizottság? (Szavazás.) 16 igen mellett, 13 nemmel, a bizottság támogatta.

A következő lapon, a 21-es: dr. Czomba Sándor, Béki Gabriella, Velkey Gábor, Gulyás József úr indítványát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. (Jelentkezésre.)

Képviselő asszony!

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Szeretném felhívni a bizottság tagjainak a figyelmét arra, hogy ez az a módosító indítvány és ez az a probléma, ami miatt a szociális szakma eléggé fel van háborodva, kétségbe van esve, hogy tudniillik ezen túl egy családban egyidejűleg csak egy személy jogosult aktív korúak ellátására. Szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy az aktív korúak ellátása között van felsorolva például a fogyatékossági támogatás is - ez tényleg drámai következményekkel jár egyes családoknál, mármint hogyha nem hagyjuk el, ezért tettünk javaslatot.

ELNÖK: Megértettem. Van-e a kormánynak ezzel kapcsolatban reflexiója?

SZELÉNYI GYÖRGY (Pénzügyminisztérium): Kérdő mondat formájában nem fogalmazhatok, de hadd engedjenek meg egy kis gonoszságot. Az aktív korúak ellátása fogalomkör a szociális törvény szerint három ellátás együttesét jelenti: a rendszeres szociális segélyt, a rendelkezésreállási támogatást és a közcélú foglalkoztatásban való részvételt. Tehát abban a kontextusban van megállapítva, ez erről a háromról szól, és ha ilyen formán nem, van egy olyan, ami ezt ennél cizelláltabban, majd differenciáltabban kezeli - erről a három fogalomról van szó együtt.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Felteszem a 21-es sorszámú javaslatot a képviselőtársaknak. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 14 igen. Tartózkodás? (Szavazás.) 15 tartózkodás mellett, a bizottság nem támogatta.

A 22-es sorszámon: Nagy László és társai indítványáról mi a kormány véleménye?

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kérdezem a képviselőtársakat. (Szavazás.) 15 igen. A nem szavazatokat kérem! (Szavazás.) 14 tartózkodás. A bizottság az indítványt támogatta.

A 23-as a 22. oldalon, szintén Czomba képviselő úr indítványát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Kérdezem a képviselőket, aki támogatja. (Szavazás.) 14 igen. Ki az, aki nemmel szavaz? (Szavazás.) 15 nem mellett, a bizottság nem támogatta.

A 24-es sorszám alatt: Nagy László és képviselőtársai indítványát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Támogatja. Aki támogatja, emelje fel a kezét! (Szavazás.) A 24-es sorszám egyhangú igen támogatást kapott a bizottságtól.

A 25-ös sorszámon, a következő lapon: Ikvai-Szabó Imre képviselő úr indítványát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. Kérem szépen az indokolást.

SZELÉNYI GYÖRGY (Pénzügyminisztérium): Amikor a kormány az előzőt, a 24-es irományszámon levőt támogatta, ezzel tulajdonképpen a közfoglalkoztatási rendszerre egy összefüggő rendszerszemléletű módosító indítványt támogatott; másrészt a 25-ös sorszámúnál látni kell azt is, hogy itt a települési önkormányzat területén levő gazdasági szervezetekhez kerülőknek a támogatásáról lenne szó. Tudni kell azt, hogy az európai versenyszabályok szerint, ott a bértámogatást 50 százalékos mértékben lehet adni, ha ez ebbe a részbe kerülne bele, ezért a 95 százalékos visszatámogatást jelenti, tehát ebben a konstrukcióban ezt nem lehet kezelni, mert ellentmond az európai uniós versenyszabályoknak így ebben a formában.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) 13 tartózkodás. Van-e, aki támogatja ezt az indítványt? (Béki Gabriella: Én is tartózkodtam.) Nincs, tehát egyhangú tartózkodás mellett, nem támogatjuk - egyharmadot sem kapott. Köszönöm.

A következő a 27-es sorszámú - a következő lapon - Nagy László és képviselőtársai indítványát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kérdezem a bizottságot. (Szavazás.) 16 igen mellett, 13 tartózkodással a bizottság elfogadta.

A 28-ast: Czomba képviselő úr indítványát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. Kérdezem a bizottságot. (Szavazás.) 13 igen. Aki tartózkodik, kérem, emelje fel a kezét. (Szavazás.) 16 tartózkodással a bizottság nem fogadta el.

A következő szintén Czomba képviselő úr, a 28. oldalon a 29-es sorszámú indítványát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 13 igen szavazat mellett, 15 nem és 1 tartózkodással: Béki képviselő asszony - a bizottság nem támogatta.

A 30-as sorszámon Nagy László és képviselőtársai indítványát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Támogatja. Kérdezem a bizottságot, aki támogatja. (Szavazás.) 16 igen. A nem szavazatokat kérem! (Szavazás.) 13 tartózkodás mellett, a bizottság támogatta.

Ugyanazon a lapon, a 31-es sorszámon: Nagy László és képviselőtársai indítványát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Támogatta. Az igen szavazatokat kérem szépen. (Szavazás.) 16 igen mellett, 13 tartózkodással a bizottság támogatta a javaslatot.

A 30. oldalon 32-es sorszámon: Balogh Zoltán képviselő úr és társai indítványát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatta. Kérdezem a bizottságot. Aki támogatja? (Szavazás.) 13 igen mellett, tartózkodó szavazatok hiányában, 15 nem szavazattal a bizottságunk nem támogatta.

A 35. oldalon 33-as sorszámon Vidorné és Donáth László képviselők indítványát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Kérek indokolást.

SZELÉNYI GYÖRGY (Pénzügyminisztérium): Az indokolás az, hogy támogatjuk.

ELNÖK: Egyértelműen egy rugalmas igénybevételi szabály az adott intézményrendszerre, tovább nem mondom, jó?

ELNÖK: Nem értem, de nem húzzuk az időt. A magam részéről támogatom. Megkérdezem a tisztelt bizottságot, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) Egyhangú támogatást kapott. Köszönöm szépen, kedves képviselőtársak.

Most pedig az 58. lapra lapozzatok, kedves képviselőtársaim, ahol az 57-es sorszámon találjuk a következő kijelölt indítványunkat, amely dr. Magyar Bálint képviselő úr indítványát tartalmazza.

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Az 55-öst nem támogatja a kormány.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Megkérdezem a képviselőtársakat. Ki támogatja? (Szavazás.) 1 igen mellett, egyharmadot sem kapott. Köszönöm szépen.

Elnézést kérek, a jegyzőkönyv számára még egyszer vissza kell térnem, mert nem volt egészen világos. A 35. oldalon a 33-as sorszámúra milyen választ kaptunk a kormánytól - nemet, vagy igent, ez nem volt még mindig világos.

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): A 33-as számú igen. (Közbeszólás: A kormány véleményt változtatott.) Megértettük.

Az 55-ösről szavaztunk.

Az 57-es következik a következő oldalon: dr. Hoppál Péter képviselő úr és társai indítványát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. (Szavazás.) 13 igen mellett, a tartózkodó szavazatokat szeretném összeszámolni. Úgy látom 15. A bizottságunk nem támogatta.

A következő a 60. oldalon, az 58-as sorszámon: dr. Hoppál Péter úr és képviselőtársai indítványát a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. (Szavazás.) 13 igen szavazat mellett, a tartózkodó szavazatokat kérem szépen. 15 tartózkodás mellett, a bizottságunk nem támogatta.

A 61. oldal 59-es sorszámon: Herényi Károly képviselő úr indítványát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) 13 igen szavazat mellett, 15 tartózkodással, a bizottságunk nem támogatta.

A 63. oldalon, 61-es sorszámon ismételten dr. Hoppál Péter úr és képviselőtársai indítványát a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. (Szavazás.) 13 igen mellett, 15 tartózkodással a bizottságunk nem támogatta.

A 69-es sorszám a 72. oldalon következik, kedves képviselőtársaim, ahol Béki Gabriella és képviselőtársai indítványa szerepel. Kérdezem a kormányt.

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. (Szavazás.) 14 igen szavazat mellett, 14 nemmel a bizottság nem támogatta. Szavazategyenlőség esete állott elő, a bizottság nem támogatja - tehát mondjuk így, hogy nincs többsége ennek az indítványnak, tehát nem támogattuk, nem kapott többséget.

A 73. sorszámú indítvány a 75. oldalon. Szabó Lajos képviselő úr indítványát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) 14 igen mellett, 13 nemmel, 1 tartózkodás mellett nem kapott többséget az indítvány.

A 88. oldalra lapozzatok, kedves képviselőtársak, ahol a 87-es számon szerepel Nagy László képviselő úr és társainak indítványa, amelyet a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Támogat. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) 14 igen mellett, 14 tartózkodással, tehát úgyszintén a 87-es nem kapott többséget a bizottságtól. (Winkfein Csaba: Egy pillanatra álljunk meg, mert mi 15-en vagyunk.)

Egy pillanatra megállítjuk a bizottsági ülést és újraszámolunk.

Kedves Képviselőtársak! A 69-es sorszámon helytelen számítási hiba miatt, nem kapott többséget az indítvány, revideáljuk az álláspontunkat, újraszámoltuk, 15:13-al megkapta a támogatást - és most visszatérünk a 73-es sorszámra, mert itt derült ki, hogy nem jól számoltunk, amelyik a 75. oldalon található, megnézzük még egyszer.

Szabó Lajos képviselő úr indítványát a kormány támogatta. A bizottság szavazata: 15 igen és 13 nem. Támogatta a bizottság.

Kedves Képviselőtársak! A 87-es sorszámon Nagy László és társait a kormány támogatta. Az igeneket kérném szépen. (Szavazás.) 15 igennel, 12 nemmel, 1 tartózkodással, a bizottság támogatta.

Végül, de nem utolsósorban a 94-es sorszám alatt a 95. oldalon: Vidorné indítványát, a kormány!

SZIKSZAINÉ DR. BÉRCES ANNA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja. Itt a probléma az, hogy a szándék jó, amit próbál fogalmazni, csak az a gond, hogy ez az önkormányzatok számára éppen hogy nem segítség, hanem többletforrást igényel, hiszen ha lejjebb viszem a jövedelemkorlátot, akkor többen kerülnek be.

ELNÖK: Ezért vittem lejjebb - akkor egy mondatot a kedves képviselőtársaknak, tájékoztatásul.

Ennek az indítványnak a lényege az volt, hogy a nagyon csekély jövedelmű emberkéknél, ahol nem jogosultak úgynevezett normatív közgyógyellátási igazolványra, mégis van egy olyan alsó határ a gyógyszerköltségben, nevezetesen: 25 százalék, az összes jövedelmüket tekintve, ami nagyon nehézzé teszi valóban a segítséget, ha segítséget akarunk nyújtani, mert egy nagyon kisjövedelmű embernél egy 22 százalékos gyógyszerköltség is elviselhetetlenül magas tud lenni. Ezért, hogy ne mossuk össze a normatív támogatás 10 százalékával, a 25-ről 15-re javasoltam levinni azt a határt, ahova valóban többen férnek be olyan értelemben, hogy egy picivel kisebb gyógyszerköltség esetén is meg lehet állapítani a támogatást, viszont e nélkül pedig szerintem abszolút névleges lesz a közgyógyellátási igazolványnak az ilyen értelmű megállapítása.

Ezt a magam részéről természetesen támogatom, a kormány nem támogatja, megértettem. Kérdezem a tisztelt bizottságot. Aki támogatja? (Szavazás.) 16 igen. Köszönöm a bizottságnak, tehát a bizottságunk egyhangúlag támogatta.

Kedves Képviselőtársak! Nem találtam ebben a csomagban többet, nem tudom, valamelyik képviselőtársunk fedezett-e fel benne? (Nincs jelzés.) Nem. Ennek megfelelően a 3-as napirendi pontot is lezártam.

Megkérem a kedves képviselőtársakat egy icipici türelemre. Így is engedjétek meg, hogy mély elismeréssel adózzak a mai munkátoknak. Emiatt az indítvány miatt, amit most várunk az oktatási bizottságtól, kellene összejönnünk a jövő héten hétfőn, de ha ezt most abszolváljuk, akkor úgy tűnik, hogy a jövő hetet megússzuk, ilyen értelemben.

Azt kérem a tisztelt bizottságtól, hogy még egy pár perc türelme legyen. Tájékozódtunk, most kaptunk egy olyan információt, hogy meghozta az oktatási bizottság ezt a döntését, még egy mondatot beleapplikálnak az anyagba, ami perceken belül itt lesz a tisztelt bizottság előtt és akkor azt remélem, hogy hétfőn nem kell külön ezért összejönnünk.

Egyebek

Engedjétek meg kedves képviselőtársak, hogy addig a 4-es napirendi pontot beszéljük meg, ami az egyebek napirendi pontot illeti. Az imént már elkezdtem, tehát azt remélem, hogy a jövő héten bizottsági ülést nem kell tartanunk.

Van-e valakinek kedves képviselőtársak mondanivalója az egyebekben? (Nincs jelzés.) Nincsen. Közben látom, hogy érkeznek a kedves kollegák a jelnyelvi törvény kapcsán és rögtön megkapjuk írásban az anyagot, addig egy pici szünetet tartsunk. Köszönöm.

(Szünet: 10.40-től 10.50-ig.)

Tisztelt Bizottság! Folytatjuk a félbeszakított munkánkat. A félbeszakítás a magyar jelnyelvről szóló törvényhez elkészült módosító indítványokkal kapcsolatos.

A szabály szerint ezt a bizottság által, az oktatási bizottság által benyújtott három darab módosító indítványt le kellene sokszorosítani és kiosztani - kérem, tekintsetek el ettől már csak a papírtakarékosság okán is. Felolvasom egyenként, megkérdezzük a kormány véleményét és utána szavazunk.

Az oktatási bizottság egyik indítványa, a törvény 29. szakasz (6) bekezdésének a módosítása, amennyiben kiegészül egy mondattal: hogy felhatalmazást kap a kormány, hogy rendeletben állapítsa meg a jelnyelv oktatásának megszervezésére és finanszírozására vonatkozó részletes szabályait.

A kormányt kérdezem, hogy ezt a módosítást ők támogatták-e.

DR. PÁVA HANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A tisztelt bizottságot kérdezem, hogy aki támogatja, jelezze! (Szavazás.) Egyhangú támogatást kapott ez a bizottsági indítvány. Köszönöm szépen.

A következő indítvány a törvényjavaslat 14. paragrafusának a (3) bekezdését módosítja. Felolvasom az új szöveget: a gyógypedagógiai intézmény az óvodai nevelést, iskolai nevelést, oktatást bilingvális módszerrel is köteles biztosítani azon hallássérült vagy siket, vak gyermek számára, akinek szülője/gyámja ezt írásban kezdeményezi - ez a módosított szöveg.

Kérdezem a tisztelt kormányt.

DR. PÁVA HANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány ezt - emlékeztek még -, hogy jelnyelvet tanítani, vagy jelnyelven tanítani ezt oldotta fel úgy a bizottság, hogy akkor elfogadható minden szereplő számára.

A kormány támogatja. (Szavazás.) A bizottságunk egyhangúan támogatja ezt az indítványt. Köszönöm szépen.

És végül. Ez egy kicsit hosszabb, ez a törvényjavaslat 12. paragrafusának a módosításáról szól. Az új szöveget olvasom fel: a hallássérült, illetve siket, vak gyermekek, tanulók számára létrehozott gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézményben - a továbbiakban: gyógypedagógiai intézmény - az óvodai nevelés során, valamint az iskolai nevelés-oktatást előkészítő évfolyamától kezdődően a siket, vagy siket, vak gyermek számára a magyar jelnyelv, vagy speciális kommunikációs rendszer oktatása kötelező - maga a jelnyelv oktatása - kiegészül további passzusokkal.

Az óvodai nevelés, illetve iskolai nevelés és oktatás során a magyar jelnyelv, vagy speciális kommunikációs rendszer oktatását meg kell szervezni: a) gyógypedagógiai intézményben az egyes bekezdésbe nem tartozó hallássérült; b) a gyógypedagógiai intézmény körén kívül eső nevelési-oktatási intézményben a hallássérült vagy siket, vak gyermek, tanuló számára, amennyiben a szülő/gyám ezt írásban kezdeményezi az intézmény vezetőjénél. A magyar jelnyelv elsajátításának megszervezésére és finanszírozására a kormány rendeletében meghatározottak szerint kerül sor, a további bekezdések számozása értelemszerűen változik.

Ezt a módosítást a kormány?

DR. PÁVA HANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Támogatja, mert megfelel mindazoknak az elveknek, amelyekről beszéltünk. A bizottságunk? (Szavazás.) Úgy látom, úgyszintén támogatja.

Nagyon szépen köszönöm a kedves köztisztviselő kollegáknak és nagyon köszönöm a bizottságnak ezt a mai rendkívüli, de nagyon eredményes munkáját; és abban a reményben, hogy a jövő héten csak a parlamentben fogunk találkozni, kívánok további nagyon szép hetet. Viszontlátásra, köszönöm szépen.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 55 perc)

 

Dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné