KORB-28/2007.
(KORB-45/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának
2007. október 15-én, hétfőn, 09 óra 37 perckor
a Képviselői Irodaház 562. számú tanácstermében
megtartott üléséről




Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*

A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény módosításáról szóló T/3659. számú törvényjavaslat*




Napirendi javaslat

  1. A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3659. szám)
  2. (A gazdasági és informatikai bizottság által benyújtott módosító javaslatok megvitatása)

  3. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Katona Kálmán (MDF), a bizottság elnöke

Dr. Orosz Sándor (MSZP), a bizottság alelnöke
Fetser János (MSZP)
Gyárfás Ildikó (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Kis Péter László (MSZP)
Dr. Oláh Lajos (MSZP)
Szabó Imre (MSZP)
Császár Antal (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Nagy Imre (MSZP) Dr. Oláh Lajosnak (MSZP)
Szabó Imre (MSZP) távolléte idejére dr. Orosz Sándornak (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP) Gyárfás Ildikónak (MSZP)
Velkey Gábor (SZDSZ) dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Bányai Gábor (Fidesz) Császár Antalnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Szentpétery Emese főosztályvezető-helyettes, Gazdasági és Közlekedési Minisztérium
Dr. Katona Gábor elnökhelyettes, Magyar Bányászati és Földtani Hivatal




(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 37 perc)

Elnöki megnyitó

KATONA KÁLMÁN (MDF), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Tisztelt Bizottság! Határozatképesek vagyunk. Köszöntöm a minisztérium képviselőit, a bizottság tagjait és a vendégeinket.

A napirend elfogadása

Egy napirendi pontunk van, amelyet nem tudtunk halasztani, mert az általános vitát le akarják zárni a héten. (Közbeszólás: A módosítókról szavazunk.) A módosítókról szavazunk, nem az általános vitát zárjuk le. Aki a napirenddel egyetért, kérem, szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm szépen, egyhangú.

A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény módosításáról szóló T/3659. számú törvényjavaslat

Akkor kezdjük a bányászatról szóló törvénnyel. Kérem a jegyzőkönyv kedvéért a minisztérium képviselőjének a nevét hangosan bemondani.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Szentpétery Emese, energetikai főosztály.

DR. KATONA GÁBOR (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Katona Gábor vagyok, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnökhelyettese.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Az előttünk lévő indítványok egy részéről már tárgyaltunk, a 3. számúról még nem, mely a gazdasági bizottság indítványa. Kérem, hogy az előterjesztő képviselője nyilatkozzon.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Tárcaálláspont van, kormányálláspont nincs. A tárca támogatja.

ELNÖK: Kérdés van? (Jelzésre.) Alelnök úr!

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Mi a különbség a kettő között?

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Azt még nem tudjuk, mert a kormány nem foglalkozott a kérdéssel. Ma este nincs szavazás. (Dr. Orosz Sándor: Hö-hö.) Én meglepődtem, hogy kaptam pénteken délután a meghívót.

ELNÖK: Mert?

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Mert ma nincs a módosítókról szavazás, mert csütörtökön éjfélig nem adtunk le ajánlotti sort. (Dr. Szalóki Gyula: Pénteken 2-ig adtuk be. Nincs összefüggés, ettől függetlenül le lehet tárgyalni.)

ELNÖK: Mindegy... (Dr. Orosz Sándor: Akkor álláspont nélkül tárgyaljuk, elnök úr.) Van tárcaálláspont. (Közbeszólások.) Az előterjesztő egyetért, a képviselő urak közül van valakinek kérdése? (Nincs jelzés.) Ha nincs, kérdezem, hogy a 3. számú módosító indítványt, a gazdasági bizottság indítványát ki támogatja? (Szavazás.) Kilenc igen. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Egy tartózkodás. Ki van ellene? (Szavazás.) Kettő nem. A bizottság támogatja.

A 4. számú módosító indítvány következik.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: Képviselő urak, kérdés?

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Igen. Miért támogatja?

ELNÖK: Egy kis indokolást kérünk.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Korábban már nemmel szavaztunk a legelső fázisban, utána egy következő fázisban a 19. számú módosítóra egyszer már igennel szavaztunk, ami ugyan most itt okoz majd egy problémát, mert a bányajáradék-módosításra a kapcsolódó módosítók között is támogattunk egy javaslatot, de ez még jobb javaslat. Tehát ezért ezt támogatjuk, ezt koherenciában majd el kell intéznünk a módosítóknál.

Az elején már mondtuk, hogy folyamatos egyeztetés van az érintettek, tárcák és mindenki között, és végül is ez volt az a változat, amelyet szakmailag és gazdaságilag mindenki elfogadhatónak tartott, és teljes konszenzus van.

ELNÖK: Akkor ez a gazdasági bizottságnak a kormány által egyeztetett indítványa? Így kell mondani?

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Igen, így is lehet, ugyanis a gazdasági bizottság képviselője ott volt a szakmával tartott valamennyi egyeztetésen.

ELNÖK: Értem. Kérdezem, hogy a bizottság tagjai közül ki támogatja a gazdasági bizottság indítványát. (Dr. Orosz Sándor: Támogassátok, én nem.) (Szavazás.) Tizenkettő igen. Tartózkodás? (Szavazás.) Négy tartózkodás. Ki van ellene? (Nincs jelzés.) Nincs ilyen.

A 6. számú indítvány következik, a gazdasági bizottságnak a mi bizottságunk bányajáradékkal kapcsolatos 10 százalékát is tartalmazza, csak azt finomítja, tehát javasolom, hogy támogassuk.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Támogatjuk.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Kérdésem az elnök úrhoz: finomítja vagy heréli?

ELNÖK: Pontosítja. Tehát a 10 százalék megvan, de a technikáját annyiban pontosítja, hogy hogyan legyen elrendezve. Tehát a lényegét megtartja, csak kevésnek tartotta. Mi azt mondtuk, hogy valahogy ezt a pénzt oldjuk meg, ők pedig ezzel kapcsolatosan tettek konkrét javaslatot.

Kérem, aki a 6. számú, a gazdasági bizottság javaslatát támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Egyhangú.

A 7. számú javaslat következik.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A bizottság álláspontja? (Szavazás.) Tizenöt igen. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Egy tartózkodással a bizottság támogatja.

A 8. számú indítvány következik.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem, ki támogatja. (Szavazás.) Tizennégy igen. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Kettő tartózkodás. Ez fontos javaslat a tájrendezésről, úgyhogy szerintem rosszul olvastad, ezt neked támogatnod kellett volna. (Közbeszólások.)

A 13. módosító indítvány következik, a gazdasági bizottság indítványa.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. (Dr. Orosz Sándor: Ez összefügg a 4-es javaslattal, ugye?)

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Igen, fogalommeghatározás.

ELNÖK: A 13. javaslatnál tartunk, ez a nagymélységű, 4000 métert próbálja valahogy másként meghatározni. A bizottság részéről aki támogatja az indítványt, kérem, szavazzon! (Szavazás.) Tizenöt igen. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Egy tartózkodással a bizottság támogatja.

A 15. javaslat következik.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Aki a 15. számú módosító indítványt támogatja, kérem, szavazzon! (Szavazás.) Tizennégy igen. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Kettő tartózkodás. Ki van ellene? (Nincs jelzés.) Nincs ilyen, a bizottság támogatja.

A 18. javaslat következik.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről a 18. számú indítványt támogatja, kérem, szavazzon! (Szavazás.) Tizennégy igen. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Kettő tartózkodás. Ki van ellene? (Nincs jelzés.) Nincs ilyen, a bizottság támogatja.

A 19. javaslatról kérdezem a tárca képviselőjét.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ez a hatályba léptetés, ugye? A bizottság részéről ki támogatja? (Szavazás.) Tizennégy igen. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Kettő tartózkodás. Ki van ellene? (Nincs jelzés.) Nincs ilyen, a bizottság támogatja.

A 20. javaslat következik.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, szavazzon! (Szavazás.) Tizennégy igen. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Kettő tartózkodás. Ki van ellene? (Nincs jelzés.) Nincs ilyen, a bizottság támogatja.

A 21. javaslat következik.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Támogatjuk. (Dr. Orosz Sándor: Kérdésem van.)

ELNÖK: Én is úgy gondoltam. Parancsolj, kérdezz!

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Csináltunk itt sok mindent ezzel az ármeghatározással, ez most aktuálisan hogy áll?

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A 21. számú módosító indítvány nem az ármeghatározásról szól, hanem az úgynevezett eredetigazolás kiadására jogosítja fel a Magyar Energia Hivatalt, ő lesz jogosult eldönteni, hogy az hulladékból vagy megújulóból termelt-e, tehát jogosult az árkiegészítésre. Itt annyi a módosítás, hogy a nyár elején elfogadott törvény piaci szereplőre bízta volna, de azóta túl sok jelzés érkezett, hogy mindenki bizalmatlan az egyéb piaci szereplőkkel kapcsolatban, és miután itt sok pénzről van szó, ezért célszerű egy hatóságot kijelölni erre a feladatra. (Dr. Orosz Sándor: Szabad, elnök úr?)

ELNÖK: Hogyne, kérdezz, én most próbálom megérteni.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Amíg elnök úr értelmezi az aláhúzott szöveget, azért kérdezek, mert az aláhúzott szöveg új szövegként jelenik meg, de természetesen tudom, az aláhúzás a törvényjavaslathoz képesti területet jelenti. Tehát engem érdekelne, hogy ennek a 170. § (1) bekezdése 29. pontjában ez a hosszú-hosszú aláhúzott rész milyen újdonságot tartalmaz. Tehát miben módosítja a Vet. 170. § (1) bekezdésének 29. pontját.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A Vet.-et nem hoztam magammal, de tartalmilag tudom, hogy csak az, hogy itt a hivatal igazolja, ez az új benne.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Bocsásson meg! Én nem az (1) bekezdésről beszélek.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Az összes többi csak azért, mert az egész paragrafust célszerű egyben betenni, mint azt mondani, hogy "a piaci szereplők" helyébe tegyék azt, hogy "a hivatal".

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Bocsásson meg, kedves! Azt állítja nekem, hogy ez, ami aláhúzottként itt szerepel, szó szerint az, ami a Vet.-ben van? Akkor minek kell ideírni? Ne haragudjon, ez nem igaz.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Benne van.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Akkor nem lehet.

ELNÖK: Mi a változás?

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): A benne lévőt miért kellene megismételni e törvény módosításaként? (Dr. Józsa István: Ez átírja, azt mondja, hogy a helyébe.) Azt kérdezem, miben írja át. (Dr. Józsa István: "Igazolás kiadása" az 1. pont.) Az addig rendben van, engem az nem érdekel, már elnézést kérek, elnök úr, hogy kicsit...

ELNÖK: Az a 22-esben van...

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Van egy ilyen, hogy "felhatalmazást kap a kormány, hogy", és ott egy hosszú-hosszú aláhúzott rész. Ha ez a ma hatályos szöveg, akkor ez ide teljességgel felesleges. Ha pedig nem a hatályos szöveg, akkor azt kérdezem, miben más, mint a hatályos szöveg.

Ha azt mondja, hogy ez a szöveg ma is benne van, akkor azt így nemhogy nem célszerű, hanem kifejezetten jogalkotás-ellenes volna támogatni. Ha valami változást tartalmaz, akkor pedig az a kérdés, hogy mi az.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Sajnos, nem hoztam magammal a Vet.-et. A villamos energiával foglalkozó kollegáim tájékoztattak arról, hogy kizárólag a hivatal feljogosításáról szól a paragrafus.

ELNÖK: De ne haragudjon, az a kérdés, hogy mit változtat ez. A válaszból nekem az tűnik ki, hogy semmit. Ugyanis az, hogy az Energia Hivatal kap egy felhatalmazást, a 22-esben van. Így van?

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Így van.

ELNÖK: A 29-es teljes átírása van előttünk. Ez a teljes átírása, ez új szöveg. Árat határoz meg... (Dr. Orosz Sándor: Ez nem új szöveg.)

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Elnézést, nem új paragrafus a 29., hanem új pont.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Nem új szöveg, bocsásson meg, elnök úr. Nem új szöveg, ez új szöveg ebben a törvénymódosító törvényjavaslatban. Engem az érdekel, hogy amit megcéloz az nem más, mint a villamos energia törvény 170. § (1) bekezdés 29. pontja. Ez a 29. pont pontosan mit tartalmaz?

ELNÖK: De ez egy új szöveg.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Nem biztos.

ELNÖK: Tudom, hogy nem új, de újként van feltüntetve. (Dr. Orosz Sándor: Így van.) Ha újként van feltüntetve, akkor úgy kell tekintenem, hogy új. Alá van húzva. (Dr. Oláh Lajos: Elnök úr, tegye fel szavazásra.) Nekem ezzel tulajdonképpen az a problémám, hogy minden bizottsági elnöki értekezleten elmondom, hogy a kormány olyan embereket küldjön ide, akik kompetensek a válaszadásra. Tehát az, hogy - mondhatnám, szegény - kolleganőt idelökik, ő politikai döntésre nincs felhatalmazva, erre pedig most nem sikerült felkészülni. Ugye, jól mondom? (Dr. Orosz Sándor: Bocsánat, ez nem politikai kérdés.) De erre a pontra nem sikerült felkészülni. Ennyi az egész. (Dr. Szalóki Gyula: Mindjárt behozzák, elnök úr, csak kinyomtatják.) Rendben. (Jegyzőkönyvön kívüli egyeztetés.)

Megvárjuk, de közben Oláh képviselő úrnak elmondom, hogy múltkor nem tudtál eljönni a debreceni találkozóra, most 24-25-26-ára jelentkezett a román partner, hogy most érne rá. Ebben van egy vitanap, amely az egészségügyről szól, aki fel akar szólalni, még 27-én felszólalhat, tehát kellene két fő szocialista képviselő, aki érdeklődik ez iránt. Azért nem akartam, hogy kimenjél, mert úgy tudom, te vagy a környezetvédelmi kabinet vezetője az MSZP-ben.

DR. OLÁH LAJOS (MSZP): Hétfőn délután tudok erre pontosan válaszolni.

ELNÖK: Jó, de mindenképpen, mint ennek a felelőse, kellene...

DR. OLÁH LAJOS (MSZP): Háromnapos kiruccanás?

ELNÖK: 24-25-26-ot írtak, nem lehet ezt nem elfogadni már, mert részben nekünk fontos a Verespatak ügye, hogy ez ügyben megszólaljunk, másrészt olyan nehezen tudunk velük egyeztetni.

DR. OLÁH LAJOS (MSZP): Van róla valamilyen anyag?

ELNÖK: Még csak ennyi van egyelőre, hogy két emberre szükség van. Természetesen, ha ellenzékben lesztek, könnyebb lesz megoldani. (Dr. Józsa István: Menjetek többen. - Közbeszólások.) De akkor egyoldalú a dolog, nem teljesen jó, a véleményetekre szükség van. (Dr. Orosz Sándor: A véleményünk nem egyoldalú, hanem egyöntetű. - Dr. Józsa István: Szerintem is. Egységes vélemény van a bizottságban. - Dr. Oláh Lajos elhagyja az üléstermet.) De egy román-magyar környezetvédelmi bizottsági ülést majdnem hogy ketten Antallal végigtornáztuk úgy, hogy ide-oda ugráltunk, hogy többnek látsszunk. (Derültség. - (Dr. Józsa Istvánhoz.) Te is ott voltál egy részén (Dr. Orosz Sándor: A lényegen.), de nem tartom szerencsésnek, hogy ne jelenjünk meg. Beszélgetünk, bemutatkozunk, tudják, hogy az ország egyik legnagyobb ereje nincs ott, azért az nem helyes. (Jegyzőkönyvön kívüli megjegyzések.)

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A válasz továbbra is annyi, hogy az eltérés az itteni 29. pont és a jelenleg hatályos között, hogy a jelenleg hatályosban felhatalmazást kap a kormány - mindamellett, ami itt fel van sorolva - szervezet kijelölésére. A szervezet kijelölése marad ki ebből a szövegből.

ELNÖK: Tehát ez a szöveg annyival hosszabb, hogy a "szervezet" benne van?

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Annyival rövidebb.

ELNÖK: Hogy a kormány jelöli ki a szervezetet, itt meg mi jelöljük ki.

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Kijelöli az Energia Hivatalt, és akkor kimarad az a szöveg...

ELNÖK: Magyarán, felhatalmazza...

ELNÖK: Igen. Azt úgy szokták, hogy feketével, zárójelbe téve a kimaradó szöveg.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Így most már értem. Elnök úr, így már értem.

ELNÖK: Akkor magyarázd el, légy szíves, alelnök úr!

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): A villamos energia törvény 170. § (1) bekezdésének 29. pontját nem célozta meg módosítani a 3159. számú javaslat. De egy új 22. §-t beegyeztetett egymással a GKM és a gazdasági bizottság. Ebben ezzel a bizonyos szöveggel - a 22. §-sal - oly mértékben módosítják az eredeti Vet. szövegét, hogy abból ki kell hagyni azt a szabályt, amely ugyanezt írta elő, hogy a kormány jelölje ki. De e helyett most nem a kormány jelöli ki, hanem mi most kijelöljük a törvényben, ezért tehát a felhatalmazó szabályból kimarad a felhatalmazás, hogy a kormány jelölje ki. Jól mondom?

SZENTPÉTERY EMESE (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Igen.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Akkor mégiscsak megértettem, csak eddig nem tudtam, hogy miről van szó. Mert ez a törvényjavaslat szövegében abszolút új, de ennek elvileg itt kell lennie valahol. (Kis Péter László: Ez volt a lebutított változat. - Dr. Józsa István: Nem, a Vet. volt a lebutított, hogy majd a kormány kijelöli.) De bizalmatlanok a kormánnyal szemben. Nem baj, megszavaztatjuk. Ez annyit jelent, hogy mi, az Országgyűlés vagyunk az okosabbak.

ELNÖK: Nem akarok ezen vitatkozni. Itt új szöveg, valójában mi úgy szoktuk, hogy van egy szöveg, amit abból kihagyunk, azt kivastagítjuk, és... (Közbeszólások.)

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): A törvényjavaslathoz képest, amit tárgyalunk, ez az egész új szöveg. (Közbeszólások.)

ELNÖK: Az alelnöki bölcsesség előtt meghajolva (Kis Péter László: A tudása előtt.) Nem, alapvető bölcsesség, mert nem tudta ő sem, csak olyan bölcs, hogy kitalálta. (Derültség.) Ez az! Tudni könnyű, de bölcsnek lenni, az komoly dolog.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Elnök úr, mielőtt a szavazásra kerül a sor, megkérdezem, tudja-e mi a különbség az okos és a bölcs között?

ELNÖK: Ha erre van egy jó válasz...

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Abszolút szalonképes.

ELNÖK: Akkor légy szíves a jegyzőkönyvbe mondani. (Derültség.)

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): A bölcs ember abba a csapdába már bele sem sétál, amiből az okos még kivágja magát. (Derültség.)

ELNÖK: Azért jó, hogy benne van a jegyzőkönyvben. (Derültség.) Mielőtt aláírom, leellenőrzöm, hogy jól van-e írva.

Akkor aki kellő bölcsességgel rendelkezik, hogy ezt megértette, az szavazzon! (Közbeszólások.) Ki támogatja? (Szavazás.) Tizennégy igen. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Kettő tartózkodás. Ki van ellene? (Nincs jelzés.) Nincs ilyen, a bizottság támogatja.

Köszönjük szépen a részvételt. Holnap 13 órakor folytatjuk a költségvetéssel.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 00 perc)

 

Katona Kálmán
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Ulrich Ferencné