KORB-5/2008.
(KORB-62/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Környezetvédelmi bizottságának
2008. március 17-én, hétfőn, 9.12 órai kezdettel a Képviselői Irodaház V. emelet 562. számú termében megtartottüléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelentek: *

Megnyitó *

A géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdésekről és az ezeket érintő magyar stratégiáról szóló 53/2006.(XI.29.) OGY határozatban foglaltak végrehajtásáról szóló jelentés elfogadásáról szóló H/5212. számú határozati javaslat *

Kis Péter László (MSZP) szóbeli kiegészítése *

Dr. Bézi-Farkas Barbara (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium) véleménynyilvánítása *

Hozzászólások, kérdések, válaszok *

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról *

A 2007-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepcióról szóló H/4858. számú határozati javaslat (A H/4671. számú határozati javaslat helyett) *

Módosító javaslatok megvitatása *

A földgázellátásról szóló T/4669. számú törvényjavaslat *

Módosító javaslatok megvitatása *

Egyebek *

Napirendi javaslat

1. A géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdésekről és az ezeket érintő magyar stratégiáról szóló 53/2006.(XI.29.) OGY határozatban foglaltak végrehajtásáról szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/5212. szám)
(A Mezőgazdasági bizottság önálló indítványa)
(Általános vita)

2. A 2007-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepcióról szóló határozati javaslat
(H/4858. szám, új/átdolgozott változat a H/4671. szám helyett)
(Módosító javaslatok megvitatása)
(Háttéranyag: H/4858/1. szám)

3. A földgázellátásról szóló törvényjavaslat (T/4669. szám)
(Módosító javaslatok megvitatása)

4. Egyebek

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Katona Kálmán (MDF), a bizottság elnöke
Dr. Orosz Sándor (MSZP), a bizottság alelnöke
Gyárfás Ildikó (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Kis Péter László (MSZP)
Dr. Oláh Lajos (MSZP)
Szabó Imre (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Winkfein Csaba (MSZP)
Balogh József (Fidesz)
Császár Antal (Fidesz)
Molnár Béla (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Nagy Andor (KDNP) Császár Antalnak (Fidesz)
Fetser János (MSZP) Gyárfás Ildikónak (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP) megérkezéséig Kis Péter Lászlónak (MSZP)
Dr. Oláh Lajos (MSZP) megérkezéséig Winkfein Csabának (MSZP)
Farkas Sándor (Fidesz) Molnár Bélának (Fidesz)
Velkey Gábor (SZDSZ) dr. Orosz Sándornak (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Hegyi Gyula (Európai Parlamenti - Európai Szocialisták Pártja)
Dr. Bézi-Farkas Barbara (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)
Felsmann Balázs (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)
Dr. Vértes Csabáné (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)

Megjelentek:

Homoki Hajnalka (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)
Zarándy Tamás (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 12 perc)

Megnyitó

KATONA KÁLMÁN (MDF), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Köszöntöm a megjelenteket! A bizottsági ülést megkezdjük. A kiküldött napirendhez képest változtatást nem javaslok. Ha más sem (Senki nem jelentkezik.), akkor kérem, hogy aki egyetért a napirenddel, szavazzon. (Szavazás.) 12 igennel egyhangúlag elfogadta a bizottság a napirendet.

A géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdésekről és az ezeket érintő magyar stratégiáról szóló 53/2006.(XI.29.) OGY határozatban foglaltak végrehajtásáról szóló jelentés elfogadásáról szóló H/5212. számú határozati javaslat

Az első napirendi pontunk a géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdésekről és az ezeket érintő magyar stratégiáról szóló határozatban foglaltak végrehajtásáról szóló jelentés elfogadása. Üdvözlöm a minisztérium képviselőit! Kérem, hogy a jegyzőkönyv kedvéért legyenek szívesek a nevüket szép hangosan bemondani.

HOMOKI HAJNALKA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Homoki Hajnalka, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

DR. BÉZI-FARKAS BARBARA (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Bézi-Farkas Barbara, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium.

DR. VÉRTES CSABÁNÉ (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Vértes Csabáné, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A Mezőgazdasági bizottság az előterjesztő. Úgy vélem, hogy Kis Péter úr fog ez ügyben megszólalni.

Kis Péter László (MSZP) szóbeli kiegészítése

KIS PÉTER LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Köszöntök mindenkit! A Mezőgazdasági bizottság a Környezetvédelmi bizottság ülése után tárgyalta ezt a határozati javaslatot. Elég nagy, talán vitának nem mondható, teljes körű beszélgetés alakult ki a téma kapcsán. Arról tudom tájékoztatni a Környezetvédelmi bizottságot, hogy a módosító indítványok után a Mezőgazdasági bizottság egyhangúlag elfogadta ezt a határozati javaslatot.

Arról szeretném még tájékoztatni a bizottságot, hogy a jelen bizottság részéről volt egy megbízásom arra vonatkozóan, hogy a géntechnológiai hatóságot és az egészségügyi szakhatóságot mielőbb jelölje ki az illetékes minisztérium. A Mezőgazdasági bizottság az Egészségügyi Minisztérium képviselőjének a nyilatkozata alapján javasolta ezeknek a szakhatóságoknak a kijelölését, amit 2008. április 15-éig kell megtenni, ugyanis egy nyilatkozat alapján azt mondták, hogy ez a dolog elő van készítve, tehát legkésőbb március végéig meg tudják ezt tenni. Úgyhogy a javaslatomra április 15-e került az f) pontba. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság ugye egyetért azzal, hogy Kis Péter és Velkey Gábor képviselő urakat, tekintettel arra, hogy a bizottság megbízását teljesítették, szóbeli elnöki dicséretben részesítsem. (Általános helyeslés, derültség.)

Megkérdezem, hogy van-e hozzászóló. (Senki nem jelentkezik.) A kormány kér szót, vagy csak majd reagálni kíván?

DR. BÉZI-FARKAS BARBARA (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Szeretnénk, igen.

ELNÖK: Akkor parancsoljanak!

Dr. Bézi-Farkas Barbara (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium) véleménynyilvánítása

DR. BÉZI-FARKAS BARBARA (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Egyelőre kormányálláspontot nem tudunk mondani az országgyűlési határozati javaslattal kapcsolatosan, csak a földművelésügyi és a környezetvédelmi tárca előzetes álláspontját tudjuk ismertetni ezzel összefüggésben.

Legelőször is azt mondanám el, hogy általánosságban természetesen egyetértünk a javaslatban foglaltakkal, jelezni szeretnénk azonban, hogy apróbb pontosításokat szükségesnek tartunk a javaslat szövegét illetően, amivel kapcsolatosan minden segítséget megadunk a későbbiekben, amennyiben igénylik. Nem tudom, kitérjek-e részletesebben arra, hogy melyek azok a pontok, amelyek kapcsán úgy érezzük, hogy ez szükséges lenne.

ELNÖK: Igen. (Dr. Orosz Sándor: Csak röviden!)

DR. BÉZI-FARKAS BARBARA (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A javaslat 2. pont a) és b) alpontjában olyan kitételek vannak, amelyek a költségvetési források növelésére vonatkoznak. Ezzel kapcsolatosan azt kell elmondanom, hogy a 2008. évi költségvetési törvény sajnos nem tartalmaz elkülönített forrást a géntechnológia vonatkozásában, és a fejezeti keretszámok is 2009 és 2011 között rögzítettek, korábban már született erről egy kormánydöntés. Úgyhogy a költségvetési törvény adta kereteket sajnos nem áll módunkban megváltoztatni. Ezen a területen valós továbblépésként azt gondoljuk, hogy az EU-s források bevonására kellene talán inkább a hangsúlyt helyezni.

A b) ponttal kapcsolatosan, amely a hazai jogszabályok változtatására vonatkozik, egy olyan kiegészítő javaslatot szeretnénk tenni, hogy az EU-s jog adta keretek között van természetesen mód arra, hogy megváltoztassuk a hazai jogi szabályozást.

A c) pont az Európai Parlament szerepének az erősítésére vonatkozik. Ezzel kapcsolatosan azt szeretnénk javasolni, hogy ezt szűkítsük le a géntechnológia területére, hogy egyértelmű legyen, mert hogyha ilyen általánosan marad benne a mostani szövegjavaslat szerint, akkor ennek van kicsit egy olyan háttere, hogy akár az európai politikai koncepciót is befolyásolhatja. Itt tehát egy pontosítást szeretnénk eszközölni, amennyiben mód van rá.

Illetve a g) pontot érezzük egy kicsit pontatlan vagy nem teljesen világos megfogalmazásnak, ezért a g) ponttal kapcsolatosan is pontosítást tartanánk szükségesnek.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Majd ki fog derülni, mi a technikája annak, hogy a kormány módosítsa a javaslatot. (Hegyi Gyula jelentkezik.)

Hegyi Gyulának adom meg a szót, parancsolj!

Hozzászólások, kérdések, válaszok

HEGYI GYULA (Európai Parlament - Európai Szocialisták Pártja): Köszönöm szépen a lehetőséget, elnök úr, hogy a bizottság külső tagjaként, ha szabad így mondanom: lélekbeli tagjaként, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagjaként szót kapok. Valóban fontosnak tartom ezt a kérdést, hiszen én voltam az Európai Parlament raportőre ebben a témában. Csak egyetlen ponthoz szeretnék hozzászólni, a 2/c ponthoz, amely azt mondja, hogy: "Folytatni és erősíteni kell a nemzetközi erőfeszítéseket annak érdekében, hogy tovább növekedjen az Európai Parlament ellenőrző és döntéshozó szerepe.". Ezzel természetesen egyetértek, és a magam részéről azt tudom mondani, hogy az Európai Parlament képviselői között nagy többségben van egy olyan álláspont, amely tulajdonképpen a magyar álláspont, hogy egy sokkal szigorúbb társadalmi kontroll, nyilvános kontroll legyen a génmódosítással kapcsolatban, hogy ne zárt ajtók mögött az Európai Bizottság döntsön, hanem egy nyilvános, demokratikus folyamat legyen, és arra nézve is van óhaj, hogy a tagállamoknak lehetőség szerint joguk legyen dönteni, hogy akarnak-e GMO-t vagy nem akarnak. A magam részéről úgy gondolom, az Európai Parlamentben továbbra is fenntartható ez az álláspont.

Ilyen értelemben az, amit a minisztériumi hölgy mondott, énszerintem nyilvánvaló, tehát hogy ebben a szövegben a géntechnológiáról és nem mondjuk a fegyverkezésről vagy a közel-keleti válság rendezéséről van szó, de e tekintetben nem akarok véleményt nyilvánítani. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Pedig kellene, tehát nem baj, ha itt pontosítsunk... (Hegyi Gyula: Lehet, jó, persze!) Végül is természetes meg minden, de ha kiveszik ezt az egy bekezdést, és kiírjuk a falra, akkor is jó. Erre gondolhatott a tárca.

HEGYI GYULA (Európai Parlamenti - Európai Szocialisták Pártja): De, elnök úr, szeretném, ha így megmaradna a lényege, hogy: "Tovább növekedjen az Európai Parlament ellenőrző és döntéshozó szerepe.".

ELNÖK: Arra akarlak rávenni, hogy olyan módosításon törd te is a fejedet, hogy ez megmaradjon (Hegyi Gyula: Köszönöm szépen!), és akkor meg lehet csinálni. (Dr. Orosz Sándor jelentkezik.)

Orosz Sándor alelnök úr!

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm. Ha egy tudományos műből csak egy sort veszünk ki, akkor lehet, hogy az nem ugyanazt fogja tartalmazni, mint amikor az egészet elolvassuk a címével együtt. Ezzel együtt is azt gondolom, hogy ha a bizottság ezt így tartja precízebbnek, akkor ide, ebbe a bizonyos c) pontba beletehetjük a géntechnológiai tevékenységgel kapcsolatos ügyekre való utalást; bár őszintén szólva ezen utalás nélkül is egyetértek azzal, ami ide le van írva. (Derültség.) De ez csak egy mellékmondat volt.

A másik, hogy ez egy beterjesztett bizottsági önálló indítvány, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága benyújtotta, tehát hogyha ilyen módosítási, szövegpontosítási elképzelések vannak, azok akkor bírnak parlamenti jelentőséggel, hogyha ilyen jellegű indítványok megfogalmazódnak. Nyilvánvaló tehát, hogy ha az elnök úr is egyetért ennek a bizonyos c) pontnak az átírásával, akár a Környezetvédelmi bizottság is megtehet egy ilyen pontosítást.

Ugyanakkor nem javasolnám az a) pont itt szóba hozott pontosítását. Azt gondolom, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlésének lehet egy olyan álláspontja, még akár a saját maga által elfogadott költségvetési törvény alapján is mondhatja azt, ami ide le van írva. Annak nem mondott ellent, amikor azt mondta, hogy nincsen elkülönített forrás. Persze, azért is elégtelenek az eszközök. Én azt gondolom, hogy ez az a) pont még ráadásul nagyon udvarias formában rögzíti azt a sajnálatos tényt, hogy bizony egy dolog akarni, hogy milyen előremutató szerepünk van ezekben a kérdésekben, de azért ehhez, hogy tudományos alapossággal védhető álláspontunk legyen, szükséges, hogy oda kell rakni a forintokat is.

Azzal, hogy EU-források, én egyetértek, de EU-forrás úgy általában nincs. Ha ez állami cél, akkor függetlenül attól, hogy EU-forrás-e, csakis a költségvetésen keresztül lehet megvalósítani, hiszen ma már a magyar költségvetés a magyar adófizetők pénzén kívül még az Európai Unióból származó pénzekről is rendelkezik.

Ami a b) ponttal kapcsolatos felvetését illeti, nem érzek ellentmondást. Ide van írva: "az EK-irányelvvel összhangban". Azt hiszem, arra senki sem gondolhat, hogy egy ilyen fontos kérdésben ne az európai jogszabályok figyelembevételével járjunk el, mint ahogy hála a jó istennek ezen szabályok betartása mellett is sikerült eredményt elérni a moratóriumunk kapcsán. Jó lenne, én is azt mondom, jó lenne, hogyha nem moratóriumkérések útján kellene ezt a dolgot intézni, de ameddig így kell intézni, így kell intézni.

Én nagyon jónak tartom ezt a g) pontot. Igenis szükség van rá, hiszen mi itt erőlködhetünk, és közben még az európai szabályozást is tudjuk alakítani, de hogyha itt - mint ahogy a magyar jogszabályok betartásának az állapotát látjuk - akár tudatosan, akár más formában mégiscsak kibocsátásra kerül GM-pollen, azzal kapcsolatban meg kell teremteni valamiféle szankcionálást, és nem tudom, hogy lehetne ezt jobban megfogalmazni. Nem hiszem, hogy büntetőjogi szankcióra kell gondolni, bár bizonyos esetekben akár odáig is el lehet menni; az a dolog lényege, hogy ha valaki akár szándékosan, akár gondatlanul, nem a jó gazda gondosságával eljárva GM-pollenkibocsást okoz, annak legyen szankciója. Szerintem ezt tökéletesen kifejezi az, ami ide le van írva: "Ki kell dolgozni a GM-pollenkibocsátás szankcionálását." Ez nem korlátozza a jogalkotót abban, hogy igazgatási, büntetőjogi vagy milyen jellegű szankció legyen, és szerintem fontos, hogy széles skálán mozogjon ez a szankciórendszer, mert akkor lehet tisztességesen eljárni.

Mindezekkel leginkább a kormány álláspontjával való vita megfogalmazásaként szóltam hozzá, amiért elnézést kérek, elnök úr, hiszen azt hiszem, ma arról kell döntenünk, hogy a Mezőgazdasági bizottság javaslatát általános vitára alkalmasnak tartjuk-e, viszont a kormány képviselőjével folytatott polémiából kiderül, hogy az álláspontom, álláspontunk szerint általános vitára alkalmas ez az országgyűlési határozati javaslat. Köszönöm a figyelmüket.

ELNÖK: Köszönöm.

Mielőtt válaszolnak, azt kérdezném meg a g) pont kapcsán, miután így egyben elolvastam, hogy az volt-e a szándék - ezt most az alelnök úrtól meg a képviselő úrtól kérdezem -, hogy készüljön jogszabály a szankcionálásról. Ez a kérdés? Tehát hogy készüljön jogszabály a szankcionálásról, az volt az elképzelés?

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): A szankcionálás jogszabályt feltételez, ugyanis jogi szankciókról van szó. De hogyha elkezdek azon gondolkodni, hogy törvény, rendelet vagy mi legyen, akkor énszerintem megkötöm a szankciórendszer kidolgozóinak a kezét, így viszont semmiben nem kötöm meg. Hogyha a szankciórendszer és a fenyegetettség jellege olyan, akkor akár törvény is legyen benne, de elképzelhető, hogy egy igazgatási jogszabály is elegendő tud lenni. Ebbe a megfogalmazásba ez is belefér, az is belefér, meg ennek a kettőnek az egyvelege is belefér.

ELNÖK: De mindenképpen jogszabályi.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Igen, természetesen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. (Dr. Vértes Csabáné jelzésére:) Parancsoljon!

DR. VÉRTES CSABÁNÉ (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Köszönöm a szót. A g) ponthoz szeretnék észrevételt tenni. Megfelelőnek tartjuk ennek a pontnak a szerepeltetését, csak a pontosítását szerettük volna kérni. Szeretném tájékoztatni a tisztelt bizottságot, hogy jelen pillanatban van bírságrendelet, engedély nélküli géntechnológiai tevékenységgel összefüggésben vannak szabályok és büntetőtételek, nagyon komoly pénzbírsággal sújthatók az ezen jogszabály ellen vétők. Tehát hogyha jelen pillanatban Magyarországon tilos genetikailag módosított szervezetet termeszteni, mert ez a jelenlegi állapot a moratóriumra figyelemmel, akkor ha bárki ilyet csinál, az engedély nélküli géntechnológiai tevékenységet végez, és ez a bírságrendeletben így, tételesen benne van, sőt első és többedik alkalommal különböző, egyre emelkedő pénzösszegű bírsággal sújtható az, aki ilyen tevékenységet végez.

Magával a kifejezéssel kapcsolatban volt nekünk problémánk, hiszen ez a "GM-pollenkibocsátás" gyakorlatilag a növénnyel függ össze. A GM-pollenkibocsátás szankcionálása olyan, mint hogyha tulajdonképpen ezt a termesztési körülményt akarnánk büntetni, tehát valahogy pontosítani kell, hogy egy genetikailag módosított növény termesztésével összefüggésben kell szankcionálni az engedély nélküli tevékenységet. Így azzal, hogy: "GM-pollenkibocsátás", magával ezzel az összetett kifejezéssel kapcsolatban volt az a probléma, hogy talán ha egy picit jobban körülírnánk, akkor érnénk el azt az eredményt, amire, gondolom, a javaslattevő gondolt. Természetesen nyitottak vagyunk az egyeztetésre, és akkor egy picit kibontva vagy kifejtve ezt a fogalmat pontosítanánk, és úgy akkor mások számára is talán egy kicsit egyértelműbb lenne az első olvasat után is. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Úgy értelmezem az eddig elmondottakat, hogy a Környezetvédelmi bizottság vevő arra, hogy ha jó szövegjavaslatot kapunk, akkor abból, amennyiben a bizottság egyetért vele, bizottsági indítvány legyen. Ezzel nyilván a Mezőgazdasági bizottság is így van, de mi csak a saját dolgunkról tudunk beszélni. Tehát ha a kormány készít ilyet, akkor mi megtárgyaljuk a módosítót, és amennyiben tetszik nekünk, akkor bizottságiként be tudjuk adni. Felajánlom tehát az együttműködésünket a bizottság nevében - ez a lényeg. (Dr. Bézi-Farkas Barbara: Köszönjük szépen!)

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

Az általános vitára való alkalmassággal kapcsolatban nem merült fel kétség. Kérem a bizottság tagjait, hogy aki általános vitára alkalmasnak tartja az országgyűlési határozati javaslatot, az szavazzon. (Szavazás.) Van-e tartózkodás? (Szavazás.) Nem volt. Volt-e valaki ellene? (Szavazás.) Nem volt.

Tizenöt igen szavazattal egyhangúlag elfogadta a bizottság.

Akkor várjuk a javaslatokat. (Homoki Hajnalka, dr. Bézi-Farkas Barbara és dr. Vértes Csabáné: Köszönjük szépen.)

A 2007-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepcióról szóló H/4858. számú határozati javaslat (A H/4671. számú határozati javaslat helyett)

Módosító javaslatok megvitatása

Köszöntöm a körünkben megjelent Felsmann Balázs államtitkár urat és... (Zarándy Tamás bemutatkozik.) ...Zarándy Tamás urat - ne haragudj, nem ugrott be a neved. (Zarándy Tamás: Sok emberrel találkozik az elnök úr!) Nem azért, te annál fontosabb vagy, csak egyszerűen keresgéltem az agyamban, és ennyi idő nem volt elég. (Közbeszólások. - Derültség.)

Megkérdezem az államtitkár urat, hogy kíván-e a napirendi pont tárgyalása előtt szólni.

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Csak annyiban - hogy egyszerűsítsük a tárgyalást -, hogy a beérkezett módosító javaslatok közül alapvetően a 4858/6. számú indítványt, amelyet Podolák képviselő úr és még sokan jegyeztek, kapcsolódó módosító javaslatok esetén tudja támogatni a kormány. Illetve ennek az egyik pontjával összefügg az Ángyán képviselő úr által a 11. számú módosító javaslatban beadott indítvány, amit ebbe a kapcsolódóba a kormány, amennyiben támogatni tudja a módosítások után, akkor beépíti. Ezzel elöljáróban elmondtam az álláspontunkat, bár nem az ajánlás szerint, de azt gondolom, itt a Környezetvédelmi bizottságban esetleg azt érdemes megnézni ezek közül a módosítók közül, függetlenül attól, hogy hogyan megy az ajánlási pontok szerint, hogy mi az, ami környezeti szempontból a 6. számmal jelzett módosítóból számunkra úgy támogatható, hogy ahhoz kapcsolódót adunk be. Nem tudom, hogy ezt elmondjam-e előre, vagy majd amikor odajutunk, hiszen az ajánlás szerint az 1., a 2., a 3., illetve a 4. pontban fog előjönni ez.

ELNÖK: Gyorsak leszünk. Az én álláspontom egyébként az, hogy ezt a kormánynak vissza kellene vonnia, és meg kellene írnia egy rendes anyagot. Az, hogy kapcsolódóval írják át, elég furcsa, de valami majd kijön belőle. Az lenne tehát az elegáns, hogyha szépen hazavinnék, átnéznék. Vannak még egyébként idő közben bejött, nagyon jó javaslatok a társadalmi szervezetek részéről is, de most azokat tudjuk tárgyalni, amelyek előttünk vannak.

A kiosztott anyagban az 1. számú indítvány Podolák György, Józsa István és társaik javaslata - ugye mondhatom így? Olyan sokan vannak... (Közbeszólások: Orosz Sándor is!) Ja, Orosz Sándor is, bocsánat, Orosz Sándor is! Aki a bizottságunk tagja: Józsa István és Orosz Sándor nevével fémjelzett indítványról van szó. (Dr. Józsa Istvánnak:) István, hozzá akarsz ehhez szólni?

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Nem, elnök úr, te már elmondtál mindent - ez ahelyett van. (Derültség.)

ELNÖK: Igen, értettem. Csak mert zavarban vagyok, hogy hogy kell... (Dr. Orosz Sándor jelentkezik.) Sándor!

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Egyetlen mondat. Egyetértek azzal, hogy csak kapcsolódóval lehet majdan támogatni az új szöveget is.

ELNÖK: Államtitkár úr, hozzá kíván szólni ehhez?

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Az ajánlás 1. pontjához?

ELNÖK: Igen, az ajánlási 1-es szerinti ponthoz.

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Azért mondom, mert az ajánlás 1-ese egyelőre csak a címről szól - azzal értelemszerűen egyetértünk, tehát támogatjuk. (Közbeszólások.) Bocsánat, azért kérdeztem meg.

ELNÖK: Államtitkár úr, ugye érzi, hogy ez egy jelentős módosító?! Itt van az egyetlen szám, amit módosítani tudunk. (Derültség.)

Aki az ajánlás 1. pontját támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Tizenkettő igen. Aki tartózkodik? (Szavazás.) Három tartózkodás. Ellene van valaki? (Szavazás.) Nincs. A bizottság támogatja.

Az ajánlás 2. pontjának beadói között szintén ott van Józsa és Orosz képviselő úr, Podolák úré a fő név. (Dr. Józsa István: A fenntartható Tóbiás Józsefé!) Először az Istvánt kérdezem az előterjesztő nevében.

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Én támogatom, persze!

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Nem kell megkérdezni.

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Nem kell kérdezni.

ELNÖK: Jó. (Dr. Szalóki Gyula: Az előterjesztő?) Az előterjesztő rendben van, a kormány képviselőjét kérdezem a 2-esről. (Közbeszólások: A kormány az előterjesztő!) Bocsánat!

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A kormány a 2. ajánlási pontot, a preambulumot tudja támogatni. (Derültség.)

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): A kormány az előterjesztő.

ELNÖK: Bocsánat! (Dr. Józsa István: Kezd a fejedben rendeződni a dolog...? - Derültség.) Igen, csak már mi is azon kezdtünk gondolkodni, hogy a módosító módosítóit gyártjuk. Tehát akkor, bocsánatot kérek, az előterjesztő a 2-essel kapcsolatban hogy foglalt állást?

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság támogatja-e? (Szavazás.) Tíz igen. Tartózkodás? (Szavazás.) Hat. A bizottság támogatja.

A 3. pont következik. Az előterjesztő véleményét kérdezem.

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A 3-ast az előterjesztő kapcsolódóval tudja támogatni. Több ponton pontosítottuk, illetve kiegészítettük azt a szöveget, amelyet ez a sokak által jegyzett javaslat tartalmaz, úgyhogy kapcsolódóval tudjuk támogatni. Értelemszerűen, hogyha kell, egy-kettőt tudok mondani.

ELNÖK: Államtitkár úr, ezt úgy kell érteni, hogy még bejön egy kapcsolódó ehhez?

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Akkor tudjuk támogatni, hogyha kapcsolódó módosító javaslat lesz hozzá, amelyet vagy a képviselők, akik beadták, vagy...

ELNÖK: De az még nincs meg, és nem is árulja el, miről szól...

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Így, ebben a formájában jelen pillanatban nem tudjuk támogatni.

ELNÖK: Jó. Aki a 3-as indítványt támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Tíz igen... (Dr. Szalóki Gyula: Elnök úr, a kormány képviselője nem nyilatkozott, hogy igen vagy nem. - Közbeszólások: De igen, azt mondta, hogy így nem.) Azt mondta az államtitkár úr, hogy így nem, de jelezte, hogy érti a gondolatvilágot. Ki tartózkodott? (Szavazás.) Hat. A bizottság támogatja.

A 4. pont kapcsán kérdezem az előterjesztőt.

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A 3-ashoz hasonlóan erről is ugyanazt tudom elmondani: ebben a formájában nem.

ELNÖK: Aki a 4-est támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Tizenhárom igen. Aki tartózkodik? (Szavazás.) Három. Ellene van valaki? (Szavazás.) Nincs.

Az 5. pont Horváth János képviselő úr indítványa. Az előterjesztőt kérdezem.

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Szeretném felhívni a bizottság figyelmét a "tékozlás" kifejezésre. Az olyan szép, hogy azt önmagában el kellene fogadnunk, csak nem tudjuk kiemelni az indítványból.

Aki támogatja, kérem, szavazzon... (Dr. Szalóki Gyula: Az előterjesztő nem nyilatkozott.) Bocsánat, az előterjesztő? (Közbeszólások: Mondta!)

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Mondtam, hogy nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja az előterjesztő. A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Öt igen. Tartózkodás? (Szavazás.) Kettő tartózkodás. Ellene? (Szavazás.) Kilenc ellene. A bizottság egyharmada sem támogatja.

Dr. Ángyán József és Bencsik János képviselő urak indítványa következik. Az előterjesztő álláspontját kérdezem.

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Erről már van kormánydöntés is... (Felsmann Balázs: Parlamenti, azért nem támogatja!) ..., illetve parlamenti döntés van. Aki támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Öt igen. Ellene? (Szavazás.) Tizenegy ellene. Tartózkodás van-e? (Szavazás.) Nincs. A bizottság egyharmada sem támogatja.

A 7-es indítvány Németh Zsolt, Fónagy János és Nagy Andor képviselő urak indítványa. A kormány álláspontja?

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Hat igen. Aki tartózkodik? (Szavazás.) Nincs. Ellene? (Szavazás.) Tíz nem. A bizottság egyharmada támogatja.

Ángyán József képviselő úr 8-as módosító javaslata következik. A kormány?

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) Hat igen. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Három tartózkodás. Ellene? (Szavazás.) Hét nem. Az egyharmad megvan.

A 9. pont Ángyán József képviselő úr indítványa. A kormány?

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Ezt ebben a formában a kormány nem támogatja, de ez az a módosító javaslat, amelynek kapcsán utaltam arra, hogy mi javasolnánk beépíteni abba a másik módosító indítványba, amely egyébként ugyanezt a pontot már érintette, és a bizottság is állást foglalt róla.

ELNÖK: Akkor napirendre vesszük, és majd módosítjuk. Aki támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Mindenki támogatta.

A 10. pont Ángyán József képviselő úr indítványa. Mi a kormány álláspontja?

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Öt igen. Aki tartózkodik? (Szavazás.) Nincs. Ellene? (Szavazás.) Tizenegy. A bizottság egyharmada sem támogatja.

Németh Zsolt, Fónagy János és Nagy Andor képviselő urak indítványa következik a 11. pont szerint. Mi a kormány álláspontja?

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Aki támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Hat. Aki ellene van? (Szavazás.) Tíz nem. Az egyharmados támogatást megkapta.

A 12. pont Németh Zsolt, Fónagy János és Nagy Andor képviselő urak indítványa. Mi a kormány álláspontja?

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Aki támogatja, szavazzon. (Szavazás.) Tizenkettő igen, köszönöm szépen. Aki tartózkodik? (Szavazás.) Négy tartózkodás. Van-e valaki ellene? (Szavazás.) Nincs ellene senki. A bizottság támogatja.

A 13. pont Horváth János képviselő úr indítványa. A kormány?

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. ...Pedig ebben latin is van! (Derültség.) Aki támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Öt igen. Aki tartózkodik? (Szavazás.) Nincs. Ki van ellene? (Szavazás.) Tizenegy. Az egyharmados támogatást sem kapta meg.

Németh Zsolt, Fónagy János és Nagy Andor képviselő urak 14. pont alatti módosító javaslata következik. A kormány?

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Kilenc igen. Aki tartózkodik? (Szavazás.) Hat. Ki van ellene? (Szavazás.) Nincs ellene senki. A bizottság támogatja.

Németh Zsolt, Fónagy János és Nagy Andor képviselő urak 15-ös indítványa következik. A kormány?

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Tíz igen. Aki tartózkodik? (Szavazás.) Hat. Van-e valaki ellene? (Szavazás.) Nincs. A bizottság támogatja.

Köszönjük szépen.

A földgázellátásról szóló T/4669. számú törvényjavaslat

Módosító javaslatok megvitatása

A földgázellátásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok megvitatása következik. Én a 159. pont alatti indítványt javaslom megtárgyalni, a többi, azt gondolom, nem a mi dolgunk, de ha valaki bármelyikről szavazni kíván, arról is határozathatunk.

A 159. pont a kisajátítások körüli dolgokról szól. Van más kérdés? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Akkor megkérdezem, hogy a kormánynak mi az álláspontja.

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A kormány nem támogatja a Podolák képviselő úr által beadott módosító indítványt, mégpedig azért nem, mert az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény és a bányatörvény végrehajtási rendelkezése között jelenleg feszülő inkoherencia olyan súlyos anomáliákhoz vezetett, hogy jelenleg a szolgalmi dokumentációban benyújtott ingatlanoknak kevesebb mint a fele rendezett státuszú. Több mint 50 ezer rendezetlen szolgalom van jelenleg, és azt gondoljuk, hogy ez az a pont, amely képes lesz törvényi szinten rendezni ezt, hiszen végrehajtási rendelet szintjén nem lehet az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény általános rendelkezéseihez képest elrendezni ezt az ügyet. Ezért mi nem támogatjuk ezt az indítványt.

ELNÖK: És akkor hogy lesz elrendezve?

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A törvényi felhatalmazás alapján. Mi a módosítót nem támogatjuk, tehát azt, hogy ez elhagyásra kerüljön.

ELNÖK: Ja, igen!

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Bocsánat, csak hogy világos legyen: azt mondtam, hogy nem támogatjuk a módosító indítványt.

ELNÖK: Megértettük - lassan. (Derültség.) Józsa képviselő úr, kérsz szót? (Dr. Józsa István: Nem.) Ja, nincs itt a neved! Orosz alelnök úr kétéletű ebben az ügyben. (Dr. Orosz Sándornak:) Kérsz szót? (Dr. Orosz Sándor: Nem, idő van! - Közbeszólások: Az MSZP időt kér! - Derültség.) Akkor most majd meglátjuk, ki mit gondol.

Aki a bizottságból támogatja a 159. számú módosító indítványt, az szavazzon! (Szavazás.) Egy igen. (Dr. Józsa Istvánnak:) Ez haversági alapon működik... (Derültség.) Már ismerem a képviselő úr arcát. Ki van ellene? (Szavazás.) Hét. Tartózkodás? (Szavazás.) Kilenc. A bizottság egyharmada sem támogatja.

Államtitkár úr, köszönjük, hogy személyesen megtisztelte a bizottságunkat, és reméljük, lesz még rá lehetőségünk, hogy találkozzunk - 31-én csak azért tartunk egy ülést, hogy el tudjon jönni.

FELSMANN BALÁZS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Április 30-áig dolgozom a minisztériumban, úgyhogy van esély arra, hogy még talán a vasúti törvény kapcsán is jövök.

ELNÖK: Akkor még egy csomó lehetőség van, akkor semmi megköszönés nincsen. Köszönöm szépen.

Egyebek

Tisztelt Bizottság! Csütörtökön a Felsőházi teremben lesz egy környezetvédelmi fórum, várunk mindenkit.

A múlt heti ülés kapcsán, amelyen technikai okokból sajnálatos módon nem vettem részt - én az 1 órás időpontot írtam be, 1-re itt lettem volna -, az az információ jutott el hozzám, hogy nem szeretnétek a jövő héten ülni. A nép hangja népszavazás nélkül is kötelező rám nézve, úgyhogy a jövő héten nem tartunk ülést. Jó locsolkodást és pihenést kívánok! 31-ére tervezünk ülést. (Közbeszólás: Az milyen nap?) Hétfő.

(Szabó Imre jelzésére:) Parancsolj, képviselő úr!

SZABÓ IMRE (MSZP): Elnök Úr! Nagy tisztelettel szeretném kérni a fényes tekintetű prezídiumot, hogy valami stabil időpontról szülessen meg egy döntés, amit az isten adta nép is megtudhat, és ahhoz igazíthatja a naptárát, életét és időbeosztását, mert akkor az életem és a vérem is a bizottságé, ha előre tudom, hogy milyen napokon és hány órakor van bizottsági ülés. Az elmúlt időszakban valahogy sikerült megint hektikussá tenni ezt az időpontot.

ELNÖK: Tisztelt Képviselő Úr! Az észrevétele jogos, kormányváltásra lenne szükség, hogy stabil időpontokat tudjunk rögzíteni. (Derültség. - Közbeszólás: Elnökváltásra! - Derültség.) A kitűzött napirendi pontok állandóan megváltoznak. Arról volt szó, hogy napirenden van a villamos energia, most is kitűztük, aztán még sincs napirenden. Ezt a hétfő, 9 órát és a szerda, 13 órát próbálom tartani... (Szabó Imre: Kedd az a szerda!) ..., illetve kedd, 13 órát próbálom tartani. Ahhoz képest változást... Most az egyszer én is bedőltem neki... (Derültség.) Több jelzés érkezett, hogy gond lenne, hogyha 1-kor lenne az ülés, ezért hoztuk előre. De megígérem a képviselő úrnak, hogy mindent megteszek annak érdekében, hogy a hétfő, 9 órán és a kedd, 13 órán kívül máskor lehetőleg ne legyen ülés. Köszönöm szépen.

Jó pihenést, munkát, mindent!

(Az ülés befejezésének időpontja: 9 óra 53 perc)

Katona Kálmán

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Molnár Emese