KORB-6/2009.
(KORB-95/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Környezetvédelmi bizottságának
2009. március 16-án, hétfőn, 9.9 órai kezdettel a Képviselői Irodaház V. emelet 562. számú termében megtartottüléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői:*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászólók*

Megjelent*

Megnyitó*

A napirend elfogadása*

Elnöki bejelentések*

Az atomenergia 2007. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló J/6755. számú jelentés (Általános vita); az atomenergia 2007. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés elfogadásáról szóló H/6953. számú határozati javaslat (A Honvédelmi és rendészeti bizottság önálló indítványa) (Általános vita)*

Dr. Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójának szóbeli kiegészítése*

Hozzászólások, reflexiók*

Szavazások*

Egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló T/7042. számú törvényjavaslat*

Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása*

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló T/6934. számú törvényjavaslat*

Módosító javaslatok megvitatása*

Egyebek*


Napirendi javaslat

1.Egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/7042. szám)
(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

2.Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényjavaslat (T/6934. szám)
(Módosító javaslatok megvitatása)

3.a)Az atomenergia 2007. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés (J/6755. szám)
(Általános vita)
b)Az atomenergia 2007. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/6953. szám)
(A Honvédelmi és rendészeti bizottság önálló indítványa)
(Általános vita)

4.Egyebek

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl:Katona Kálmán (MDF), a bizottság elnöke
Dr. Orosz Sándor (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Nagy Andor (KDNP), a bizottság alelnöke
Gyárfás Ildikó (MSZP)
Gyula Ferencné (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Kis Péter László (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Winkfein Csaba (MSZP)
Fehérvári Tamás (Fidesz)
Fülöp István (Fidesz)
Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Velkey Gábor (SZDSZ)
Császár Antal (független)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Orosz Sándor (MSZP) megérkezéséig Gyárfás Ildikónak (MSZP)
Fetser János (MSZP) Kis Péter Lászlónak (MSZP)
Gyárfás Ildikó (MSZP) távozása után dr. Józsa Istvánnak (MSZP)

Gyula Ferencné (MSZP) távozása után Winkfein Csabának (MSZP)
Kránitz László (MSZP) dr. Tompa Sándornak (MSZP)
Balogh József (Fidesz) Fehérvári Tamásnak (Fidesz)
Bányai Gábor (Fidesz) dr. Nagy Andornak (KDNP)
Farkas Sándor (Fidesz) dr. Rétvári Bencének (Fidesz)
Velkey Gábor (SZDSZ) távollétében Katona Kálmánnak (MDF)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Dr. Andréka Tamás főosztályvezető-helyettes (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)
Dr. Nagy Dániel főosztályvezető (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)

Megjelent

Dr. Velez Tamás osztályvezető (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 9 perc)

Megnyitó

KATONA KÁLMÁN (MDF), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Jó reggelt kívánok! Mindenkit szeretettel üdvözlök! Orosz alelnök úr még nincs itt, de, gondolom, jön. Az lenne a kérdésem a bizottság tagjaihoz, hogy hozzájárultok-e ahhoz, hogy az atomenergia-biztonságról szóló jelentést egy gyors tárgyalással első napirendi pontnak vegyük, és akkor addig mindenki átgondolja azt a sok módosító indítványt. (Közbeszólás: De tényleg gyorsan!) Az lenne tehát a javaslatom, hogy a kiküldött napirendnek a 3. pontja legyen az első, aztán mennénk tovább. Aki egyetért ezzel, szavazzon! (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A napirend elfogadása

Akkor tehát megcseréltük a napirendi pontokat, és most akkor az így kialakult napirendről is szavazni kell. Aki az így kialakult napirendet elfogadja, kérem, emelje fel a kezét. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

Elnöki bejelentések

Gyorsan teszek két bejelentést, mert a végén el fogtok szaladni frakcióülésre. Az egyik bejelentés az, hogy kiküldtem az email-címetekre az Európai Parlament, Tanács irányelvei közül az energiával kapcsolatos termékek, energia- és egyéb erőforrások fogyasztásának címkézéséről, szabályos termékismertetővel történő jelöléséről szóló anyagot, aztán a gumiabroncsokról, az üzemanyag-hatékonyságról, és más lényeges paraméterekről szóló anyagot, valamint egy harmadik, az épületek energiateljesítményéről szóló anyagot. Kérlek benneteket, hogy ezzel barátkozzatok, aztán majd meg fogjuk tárgyalni. Tehát nézzétek meg a gépeteken, hogy ott vannak-e ezek az anyagok, és akinek nincsenek ott, az szóljon!

A másik, hogy ezen a héten dél-koreai delegáció érkezik hazákba, bizottságunk 18-án, 10 órakor fogadja őket. Gyárfás Ildikó az MSZP, Velkey Gábor az SZDSZ és Fehérvári Tamás a Fidesz részéről fogja őket fogadni, de természetesen mindenkit, aki barátkozni szeretne a dél-koreaiakkal, várunk a Parlament valamelyik termében - azt még nem tudom, melyikben. Úgyhogy lehet jelentkezni, és akkor mindenkit értesítünk a helyről.

És akkor most átrendezem a papírjaimat, következik az atomenergia.

Az atomenergia 2007. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló J/6755. számú jelentés (Általános vita); az atomenergia 2007. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés elfogadásáról szóló H/6953. számú határozati javaslat (A Honvédelmi és rendészeti bizottság önálló indítványa) (Általános vita)

Rónaky úr képviseli a hivatalt, akit megkérek, hogy - ha ismeri ezt a fogalmat - röviden vezesd fel az anyagot, a szó legszorosabb értelmében, légy szíves.

Dr. Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójának szóbeli kiegészítése

DR. RÓNAKY JÓZSEF, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Először is köszönöm, hogy nem kell végigülni a másik két napirendi pontot. Ugyan rövidségre kért az elnök úr, de mindenképpen szeretném elmondani, hogy 2008-ban mi történt, és tekintettel arra, hogy péntek délután érkezett egy előterjesztés a parlamenthez egy új atomerőműblokk létesítésére, mindenképp szeretném, ha a bizottság igen röviden képet kapna arról, hogy 2008-ban az atomenergia-biztonság terén mi történt. Csak slágvortokban.

A Paksi Atomerőmű mind a négy blokkjának befejeződött az időszakos biztonsági felülvizsgálata, és mivel az 1. és a 2. blokk üzemeltetési engedélye lejárt, ezért az időszakos biztonsági felülvizsgálat sikeres lefolytatása után 2012-ig, illetve 2014-ig kiadtuk az üzemeltetési engedélyeket. Ezeket majd az üzemidő-hosszabbítás után fogjuk hosszabb időre kiadni.

A kiégett kazetták átmeneti tárolójánál, amely a másik nukleáris létesítmény, szintén befejeződött az időszakos biztonsági felülvizsgálat, és ez a létesítmény is megkapta az új üzemeltetési engedélyt.

Elkészült az országos nukleárisbaleset-elhárítási intézkedési terv, valamint elkészítettük és a kormány felé továbbította a hivatal az új, legkorszerűbb nemzetközi szabályozásnak megfelelő nukleáris biztonsági szabályzat köteteket. Ezeket azért nem adtuk ki, mert az atomtörvény módosítása is szükséges hozzá, és úgy döntött a kormány, hogy az atomtörvény-módosítással a parlamentet majd csak azután fogja megkeresni, ha ez a vita az új blokkról lezajlik, hiszen nyilvánvaló, hogy az is a törvény bizonyos mértékű átvizsgálását teszi szükségessé.

Közben 2008-ban lezajlott a nukleáris biztonsági nemzetközi egyezmény háromévenként aktuális felülvizsgálati konferenciája, amelyen beszámoltunk a magyarországi helyzetről, és azt a konferencia igen kedvezően fogadta, és sikeresnek minősítette.

Szeretném megemlíteni, hogy a hivatalhoz a tavalyi év végén beérkezett a Paksi Atomerőmű négy blokkja üzemidő-hosszabbításának a programja, azon dolgozunk. Valamikor május-júniusra fogunk elkészülni a munkával, és ha azt a programot a hivatal jóváhagyja, akkor a 2012-ig terjedő időszakban az atomerőmű feladata lesz az, hogy ezen program alapján az üzemidő-hosszabbítással kapcsolatos feladatokat elvégezze, és ha ezeket elvégzi, akkor 2012-ben nem lesz akadálya az 1. blokk, majd később a további blokkok tekintetében az üzemeltetési engedély kiadásának.

Köszönöm szépen, ennyit szerettem volna elmondani.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Képviselő hölgyek, urak, ki kíván szólni? (Dr. Józsa István jelzésére:) Józsa képviselő úr!

Hozzászólások, reflexiók

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tekintettel arra, hogy a 2007. évi jelentés van előttünk, mindenképpen indokolt volt a főigazgató úr szóbeli kiegészítése. Azt hiszem, itt, a Környezetvédelmi bizottság ülésén is fontos megállapítani azt, hogy az atomenergia-biztonság tekintetében az a jó hír, ha nincs hír, és ilyen értelemben is azt hiszem, a 2007. év egy jó esztendő volt. Ami hír a hivatalos, törvényi előírások szerint közlésre került, az mind megnyugtató, pozitív eseményről számolt be.

Azon túlmenően, hogy megnyugtatóak azok a tények, amelyeket a beszámoló összefoglal, én két dolgot szeretnék kiemelni. Egyrészt az OAH nemzetközi kapcsolatok terén elért eredményeit emelem ki, amelyek, azt hiszem, mindenképpen említést érdemelnek és rendkívül pozitívak. Másrészt azt emelném ki, amit mindjárt a 4. oldalon, a bevezetésben összefoglalnak, ami igazából közös feladata a szakmának és a jogalkotásnak - és nem azért a bevezetést idézem, mert addig jutottam el az olvasásban; a későbbi részeket is átnéztem. Úgy gondolom, itt a harmadik passzus rendkívül fontos és közös feladatot jelent, miszerint a biztonságos alkalmazás feltétele olyan jogalkotás és szabályozási rendszer létrehozása, amely megalapozza a nemzetközi elvárásoknak megfelelő biztonsági követelmények meghatározását és rendszeres korszerűsítését. E feladatkijelölés kapcsán, úgy gondolom, most, amikor- nagyon remélem, konszenzusos támogatás mellett - napirenden van a Paksi Atomerőmű kapacitásának a bővítése, amely hosszú távra jelentős eleme tud lenni az ország energiafüggetlenségének és energiabiztonságának, nekünk mint jogalkotóknak mindenképpen jeleznünk kell a készségünket, hogy ebben a folyamatban felelősséggel és a megfelelő ütemezés szerint részt kívánunk venni.

Magát a jelentést általános vitára javaslom. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen.

Két gondolatot én is elmondanék. Az egyik, hogy olvasható, érthető nyelvezetű anyag született - ezt fontosnak tartottam megjegyezni. A másik, hogy a felügyeleti rendszer szükségesnél tagoltabb volta megjelenik az anyagban. Azt kérdezném, hogy ebben az ügyben történt-e vagy történik-e valami, tehát van-e valamilyen munka, mert ez kísértetiesen hasonlít más hatósági tagoltsághoz. És mivel nem csak Paksról szól a nukleáris biztonság, azt kérdezem, hogy az egész, tehát egy ilyen biztonsági rendszer mennyibe kerül nekünk, tehát mibe kerül ennek a biztosítása?

(Dr. Rónaky Józsefnek:) Parancsolj!

DR. RÓNAKY JÓZSEF, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója: Köszönöm szépen. Az első kérdésre nagyon röviden nem tudok válaszolni. Nekem ez régi vesszőparipám, mert húsz évig engedélyesként szenvedtem a tagolt hatósági rendszertől, és idekerülvén több kísérletet is tettem, legutóbb 2006 nyarán adtam be egy javaslatot a kormányzathoz, illetve a bizottsághoz, hogy ezt tekintse át. Ez annyira vesszőparipám, hogy a Nemzetvédelmi Egyetemen ebben a témakörben egy PhD.-disszertációt is készítettem, amit a szakma elég kedvezően fogadott, viszont miután nem született megfelelően magas szintű politikai döntés, így azokra bízták... Tehát megtárgyalták, azt az illetékes tárcákból álló bizottság megtárgyalta, és úgy döntöttek, hogy úgy jó, ahogy van, vagyis magas szintű politikai döntés nélkül egy ilyen maradjon minden a régiben helyzet alakult ki. Őszintén remélem, hogy az új blokk építése kapcsán ez a kérdés ismét felvethető lesz, és azt hiszem, hogy ha ezt a parlamenti képviselők is felvetik, akkor az újbóli áttekintés fontos lenne.

Röviden annyit szeretnék ehhez még hozzátenni, hogy ez már csak azért is fontos lenne, mert amíg az atomenergia- vagy a nukleáris biztonság olyan szinten van, hogy az Országos Atomenergia Hivatal, egy kormányhivatal, szinte hivatalból ezzel és csak ezzel foglalkozik, addig például a sugárvédelem, ami az Euratom szerződés szerint egy alapvető feladat, tehát a lakosság és a környezet védelme a sugárzástól, az az Egészségügyi Minisztériumon belül az ÁNTSZ OTH feladata. Tehát a minisztériumon belül egy rendkívül alacsony szintre van helyezve, és ahogy én látom, egy kicsit jobban szenved az egészségügy általános problémáitól, mert az érdekérvényesítő képessége kicsi. Tehát elsorvad a magyar sugárvédelem, és már csak emiatt is szükséges lenne ez a dolog. Ez lenne az egyik.

Hogy mennyibe kerül? Nem ismerem a minisztériumok költségvetését, és nem tudom, hogy abból ki mennyire részesül. A torta nagy részét persze mi visszük el, az Országos Atomenergia Hivatal összes feladatát körülbelül 2 milliárd éves költségvetéssel fedezi. A 2 milliárdos költségvetésből jelenleg a 2009-es költségvetésben ötven-valahány millió forint az állami támogatás, az összes többit a bevételeiből fedezi a hivatal, amely bevételek döntő többsége, oroszlánrésze a nukleáris létesítmények és ezen belül elsősorban a Paksi Atomerőmű által folyósított felügyeleti díj, amit az atomtörvény ír elő. Ez egy normatív jellegű díj, tehát nem függ attól, hogy az erőmű éppen áll vagy megy, dolgozik, hanem a hőteljesítményéhez van kapcsolva, és a mindenkori költségvetési törvényben szokott gondoskodni a parlament arról, hogy ez értékálló legyen. Van az atomtörvénynek egy számunkra rendkívül értékes és figyelemreméltó mondata, amely úgy szól, hogy ez a felügyeleti díj csak a hivatal működési költségeire fordítható. Tehát ez a tétel úgy általában rendelkezésre áll, így azt mondhatom, hogy az erőforrásaink megfelelőek. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen.

Van egy határozat, amit a Honvédelmi és rendészeti bizottság terjesztett elő. Azt kérdezem a bizottságtól, hogy mit szólnátok, ha annak egy 2. pontját is elfogadnánk, amely úgy szólna, hogy az Országgyűlés - mivel ez egy Ogy. határozat - felkéri a kormányt a sugárbiztonsági hatósági rendszer felülvizsgálatára. És akkor történne valami. Egyetértetek ezzel? (Bólogatások.) Aki egyetért, szavazzon... (Dr. Józsa István: A tartalmával igen, csak házrendileg nehezen lesz kezelhető!) Miért? (Dr. Józsa István: Mert van egy bizottsági határozati javaslat...) Mi meg ahhoz csatlakozunk egy másikkal. (Dr. Józsa István: Másikkal, úgy igen. - Velkey Gábor: Beépítjük a saját pontunkat!) Nem. Ehhez adunk be egy bizottsági módosítót 2. számmal... (Dr. Józsa István: Ja, módosítót! Jó.) Módosítót adunk be, és azzal kiegészítjük még egy ponttal. (Dr. Józsa István: Jó. - Dr. Rónaky József jelzésére:) Parancsolj, elnök úr!

DR. RÓNAKY JÓZSEF, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója: Tehetnék egy tiszteletteljes javaslatot? Azt kérném, hogy a neve ne ez legyen, hanem az, hogy az atomenergia biztonságának magyarországi hatósági rendszerének a felülvizsgálata, mert akkor ebbe minden beleértődik. A törvény is úgy szól, az atomtörvény is az atomenergia biztonságáról szól.

Szavazások

ELNÖK: Akkor ezt, légy szíves, írd le (Derültség.), utána írd le, és add ide, jó? (Dr. Rónaky József: Írom.) De mi olyan okosak vagyunk, hogy el tudjuk fogadni egy dolognak az értelmét, és megbízzuk az elnököt, hogy utána azt szakszerűen fogalmazza meg egy módosító formájában. Aki ezzel egyetért, szavazzon! (Szavazás.) 15 igennel egyhangúlag elfogadtuk, köszönöm szépen. Ez volt a módosító.

Hogy elfogadjuk-e a jelentést, arról is önállóan szavazunk. Javaslom egyébként, hogy a jelentést és a határozatot is fogadjuk el. Aki egyetért ezzel, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Tizenöt igen, egyhangúlag elfogadtuk. Köszönöm szépen.

DR. RÓNAKY JÓZSEF, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója: Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen.

Egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló T/7042. számú törvényjavaslat

Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása

Következik az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása. (Dr. Rónaky József átadja az elnöknek az említett szöveget.) Köszönöm szépen.

Egy bemutatkozást kérek szépen a minisztérium képviselőjétől.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Andréka Tamás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium jogi főosztályának helyettes vezetője vagyok.

ELNÖK: Az 1. számú indítvány Ángyán József képviselő úr javaslata. A kormánynak mi az álláspontja?

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja. Köszönöm szépen.

A 2. pont Godó Lajos képviselő úr javaslata.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 3. pont Bagi Béla képviselő úr indítványa.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 4. pont következik.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ez Godó Lajos indítványa. A kormány támogatja a 4-est. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

Az 5. pont következik.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Az 5-ös indítványt a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 6. pont következik.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A 7. pont következik - a számot meg kellene várni. A 7-est tehát támogatja a kormány. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 8. pont következik.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 9. pont dr. Nagy Andor képviselő úr javaslata.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Lenne egy kérdésem. Az előterjesztőknek mire irányult a szándéka a módosítással?

DR. NAGY ANDOR (KDNP): Túl szigorúnak tartjuk azt a szabályozást, hogy ha véletlenül nincs ott valakinél ez az igazolvány, és nem tudja bemutatni meghatározott időn belül, akkor az, ha jól emlékszem, illegális horgászatnak minősül. Ezt túl szigorúnak tartottuk, és először Orosz Sándor a kormányálláspontot támogatta, aztán az én felvetésemre idecsatlakozott. Kár, hogy most nincs itt.

ELNÖK: Andor, várjál, pont fordítva van! (Közbeszólások: Fordítva van!) Itt az van, hogy ha nincs nála, akkor..., tehát pont fordítva szól. Nem kap 10 napot, hanem rögtön...

DR. NAGY ANDOR (KDNP): Ezt túl szigorúnak tartjuk.

ELNÖK: De ezt adtad be. Te azt akarod kivenni, hogy a 10 nap múljon el...

DR. NAGY ANDOR (KDNP): Igen.

ELNÖK: De te azt veszed ki, hogy ha 10 napon belül bemutatja... Megkérdezem a kormány képviselőjét, hogy, ugye, jól értem, hogy ezzel kivennénk a 10 napot, és azonnal...

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Igen. A jelenleg hatályos törvényszöveg úgy rendelkezik, hogy ha valaki horgászfelszereléssel vízparton tartózkodik, de nincs nála az engedély, akkor egyrészről megbüntetik, másrészről pedig visszavonják tőle az engedélyt - ezt tartalmazza a hatályos szabály. Ehhez képest a kormány ezen lazítani kívánt, amikor a törvényjavaslatot beterjesztette, és a törvényjavaslat azt a módosítást tartalmazza, hogy ha nincsen nála, de 10 napon belül bemutatja az ellenőrzés időpontjában is érvényes engedélyét - tehát nem arról van szó, hogy utólag váltott egy engedélyt, és azt mutatja be, hanem volt engedélye, és azt be tudja mutatni -, akkor nem büntetik meg, illetve nem is vonják vissza tőle az engedélyt. Az általános vita során érkezett egy módosító javaslat Orosz Sándor képviselő úrtól, aki a mondat második részét el kívánta törölni, vagyis hogy az érintettnek ne legyen lehetősége az utólagos bemutatásra. Ebben akkor megegyezés született, és ezt támogattuk, a bizottság is elfogadta. Ehhez képest egy újabb módosítás van, amely gyakorlatilag az indokolásának pont az ellenkezőjét tartalmazza, mert az indokolás azt mondja, hogy a jelenleg hatályos rendszer maradjon fenn, és ehhez képest még inkább az enyhítés irányába megy, tehát gyakorlatilag ha valaki nem rendelkezik engedéllyel, és úgy tartózkodik horgászfelszereléssel a vízparton, akkor az nem lenne szankcionálható.

DR. NAGY ANDOR (KDNP): A szándék nem ez volt, visszavonjuk ezt a javaslatot. A munkatársak, ha jól látom, egy kis hibát követtek el. Megpróbáljuk orvosolni a helyzetet. Köszönöm szépen. (Közbeszólások.)

ELNÖK: A 9. pontot tehát visszavonta az előterjesztő, Nagy Andor képviselő úr.

A 10. pont következik.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk a 10-est.

ELNÖK: A 10-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 11. pont következik.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 12. pont következik.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

13. pont.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

14. pont.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

15. pont.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

Köszönjük szépen.

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló T/6934. számú törvényjavaslat

Módosító javaslatok megvitatása

Az erdőtörvény következik. (Rövid szünet.) Megkezdjük a napirendi pont tárgyalását. Bemutatkozást kérek szépen.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Nagy Dániel, az FVM természeti erőforrások főosztályának vezetője vagyok, kollégám pedig Velez Tamás, a jogi főosztály osztályvezetője.

ELNÖK: Így már értem, hogy neki miért nincsen ilyen szép ruhája. De zöld a nadrágja, ugye jól látom?

DR. VELEZ TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Nem, még nem sikerült olyat kapnom az erdészektől. (Derültség.)

ELNÖK: Ez így nem fog menni - csak annyit mondok.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Azért még küzdenie kell, elnök úr. (Derültség.)

ELNÖK: Akkor az 1. módosító indítvánnyal kezdünk.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) Az 1. ajánlási pontot a kormány nem támogatja, de tudomásunk szerint visszavonásra került.

ELNÖK: Nem is jó. Visszavonásra került? (Dr. Szalóki Gyula: Még nem.)

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 22. számú módosító indítványnak az 1. pontja ez...

ELNÖK: Valahol, másik bizottságban vonták ezt vissza? Vagy csak úgy tudja?

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A parlament honlapja szerint a 22. számú módosító indítvány, amelybe ez az 1. ajánlási pont is tartozik, visszavonásra került.

ELNÖK: Nem is jó.

A 2. pont Jakab István képviselő úr indítványa.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja. Köszönöm.

A 3. pont következik.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A kormány támogatja.

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Hiányzik belőle egy vessző a "védelmét" után. (Közbeszólások: Már túl vagyunk rajta!) A 2-esből hiányzik egy vessző. (Közbeszólások: Majd kapcsolódóval!)

ELNÖK: Nem úgy van az, gyerekek, ennyi időnk nincsen. Visszalépünk egyet, és beszavazunk egy vesszőt. Ki támogatja azt, hogy a 2-es módosító indítványba bekerüljön egy vessző a "védelmét" után. (Szavazás.) Elfogadtuk. Egy bizottsági indítványt adunk be akkor a vesszőről. (Dr. Józsa István: Köszönöm.) Ez Orosz Sanyié szokott lenni, de most nincs itt.

A 3. pont Czerván György képviselő úr indítványa.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:)A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság támogatja-e? (Szavazás.) Mi is támogatjuk.

A 4. pont Jakab István képviselő úr javaslata.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A kormány nem támogatja.

DR. NAGY ANDOR (KDNP): Kérhetünk indoklást?

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Természetesen. Ennek az az oka, hogy ha kivesszük onnan az "immateriális" kiegészítést, akkor valamennyi erdőből származó bevételt az erdőre kellene fordítani, beleértve az erdőgazdálkodóktól származó áfát, taót, helyi iparűzési adót, tehát egy félreérthető jogi normát alkotnánk. Mi úgy gondoljuk, hogy az erdőhöz kapcsolódó immateriális javakat, amit az erdő szolgáltat, ha abból bevétel keletkezik, valóban az erdőre kell fordítani, de nem mernénk olyat kimondani az erdőtörvényben, hogy mindenféle abból keletkező állami bevételt, mert ez túl széles és parttalan meghatározás lenne. Ezért szeretnénk benntartani az "immateriális" meghatározást.

ELNÖK: A kormány tehát nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Senki. Ki van ellene? (Szavazás.) Senki. Tartózkodik? (Szavazás.) Mindenki tartózkodik - ez 18 tartózkodás -, a bizottság egyharmada sem támogatja.

Az 5. pont Orosz Sándor képviselő úr javaslata.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja.

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Törvénybe kerül egy konferencia? Bocsássatok meg!

ELNÖK: Orosz Sándorral kezdődik, azért gondoltam...

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Azt akarjuk kivenni.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Senki. A bizottság egyharmada sem támogatja.

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Támogassátok már! (Gyula Ferencné: Majd támogatjuk! - Dr. Szalóki Gyula: Nem támogatta senki.)

ELNÖK: Akkor aki támogatja, az most tartsa fel a kezét! (Szavazás.) Öten támogatják. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Kilenc. Ellene ki van? (Szavazás.) Kettő. A bizottság nem támogatja.

A 6. pont következik. Mit mond erre a kormány?

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány a 6-ost nem támogatja. És a bizottság? Aki támogatja...

DR. NAGY ANDOR (KDNP): Indoklást szeretnék kérni.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) Ez a javaslat faültetvényekről szól. Úgy gondoljuk, hogy az új törvénytervezetben a faültetvény a szabad rendelkezésű erdők keretében megfelelően elhelyezésre került, és odatartoznak ezek a jellemzően sablonosan, tehát sematikus hálózatban ültetett, elsősorban nemes szilas állományok, vagyis a módosító indítvány elfogadása az erdőtörvény erdő fogalmának, illetve a szabad rendelkezésű erdő jogintézményének a felborítását jelentené. Úgy gondoljuk, hogy megfelelően elhelyezésre került a faültetvény az erdőtörvényben, és csak ott terjed ki rá a hatálya, ahol szükséges.

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Elfogadom ezt a magyarázatot.

ELNÖK: Akkor aki támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Kettő. Ellene ki van? (Szavazás.) Tizenegy ellene. Tartózkodás? (Szavazás.) Öt tartózkodás. Egyharmadot sem kapott.

A 7. pont következik.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A kormány nem támogatja, mindamellett szeretném hangsúlyozni, hogy magát a célt, hogy az arborétumok megfelelő védelmet élvezzenek, elérendőnek tartjuk, és ezzel kapcsolatban egy jogtechnikailag és szakmailag is megfelelő csatlakozó módosítót tartanánk majd szükségesnek. Itt jogtechnikai aggályok merültek fel, tehát hogy az arborétumokat ne lehessen igénybe venni, illetve az erdőtörvény védelme kiterjedjen rá, szélesebb szükséges...

ELNÖK: Akkor az a feladat, hogy támogassuk, aztán ha jön a módosító, akkor majd azt támogatjuk. Aki támogatja, szavazzon. (Szavazás.) Egyhangú igen.

A 8. pont következik.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

9. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 9-est a kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

10. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) Tudomásunk szerint visszavonásra került a 22. számú módosító indítvánnyal.

ELNÖK: Ez tehát visszavonásra került, így nem határozunk róla.

A 11. pont következik.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A kormány nem támogatja. Ez az előbbi faültetvényes javaslat második ajánlási pontja. (Megérkezik dr. Orosz Sándor.)

ELNÖK: Aki a 11-est támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Senki. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Tizenhét. Ki van ellene? (Szavazás.) Kettő. Egyharmad sem támogatja.

A 12. pont következik.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Ezt a kormány támogatja.

ELNÖK: A 12-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 13. pont következik.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 13-ast a kormány nem támogatja. Ez is az arborétumra vonatkozik, és itt egy megfelelőbb szabályozást szeretnénk majd.

ELNÖK: Egy arborétumost már támogattunk...

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Az volt, hogy támogattuk, és majd kapcsolódóval javítva lesz.

ELNÖK: Akkor aki támogatja, az szavazzon! (Szavazás.) A bizottság támogatja. Köszönöm szépen.

A 14. pont következik.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Tudomásunk szerint ez is visszavonásra került, de a képviselő úr meg tud ebben erősíteni minket.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Szicsasz! (Derültség.)

DR. NAGY ANDOR (KDNP): Moszkvából jössz?

ELNÖK: Nem, most megy gyakorolni. (Derültség.)

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): A 22-es irományszámú javaslatot az összes alszámával együtt visszavontam.

ELNÖK: Jó.

A 15. pont következik.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 15-öst a kormány nem támogatja.

DR. NAGY ANDOR (KDNP): Indoklást szeretnék kérni.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Az új erdőtörvény-tervezet koncepcionálisan egy kicsit pontosította az erdő fogalmát, azért, hogy jogviták esetén minden egyes földrészletről objektívebben legyen eldönthető mind a szakértők, mind a bíróságok számára, hogy az adott terület erdőnek minősül-e vagy nem. Itt figyelembe vettük a nyugat-európai, elsősorban a német és a francia erdőfogalom-szabályozást, tehát abból indul ki az erdőtörvény jelenleg, hogy minden erdő, amely az erdészeti hatóság nyilvántartásában, az országos erdőállomány-adattárban erdőként szerepel, emellett pedig meghatározza azokat a fogalmakat, hogy milyen esetben minősül egy önerdősült terület erdőnek, és ez alapján lett kialakítva ez az új erdő meghatározás vagy erdő fogalom. A módosító javaslat kezdeményezi, hogy az önerdősült területeknél a 2 méteres kritérium ne szerepeljen a fogalomban. Az állománynak ezt a minimum 2 méteres átlagmagasságát pont azért hoztuk be a tervezetbe, mert sok olyan esetben is indokolatlanul erdőnek lett minősítve akár egy mezőgazdasági terület is, amit egy vagy két évig ugaroltattak. Mindannyian tudjuk, hogy vannak olyan fafajok, amelyek kedvező időjárási körülmények között el tudnak érni egy bizonyos záródást, és 10 centis fákból, hogyha megvolt a 70 százalékos záródás, erdőnek minősült már akár egy év után is. Ezt szeretnénk elkerülni, mert indokolatlanul vontunk területeket az erdőtörvény hatálya alá. Ha kivesszük a 2 méteres átlagmagasságot, akkor visszatérünk a korábbi törvény ezen problémájához. Köszönöm.

ELNÖK: A 15-öst tehát a kormány nem támogatja. Megkérdezem, hogy a bizottság részéről ki támogatja. (Szavazás.) Senki. Tartózkodás? (Szavazás.) Kilenc. Ellene? (Szavazás.) Kilenc. A bizottság egyharmada sem támogatja.

A 16. pont következik.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 16-ost a kormány nem támogatja. Ez is a faültetvényhez kapcsolódó ajánlási pont.

DR. NAGY ANDOR (KDNP): Ezt nem vonták vissza?

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Az elnök úr rám nézett, és először is elnézést kérek a késésért...

ELNÖK: Mert te vagy itt az Orosz Sándor.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): De vannak itt még mások is, akik aláírták. De nem is ez az érdekes, hanem hogy a faültetvény fogalma némi változáson megy keresztül az új szabályozásban - őszintén szólva én ezt mint ennek az aláírt módosító indítványnak az egyik kezdeményezője még nem pontosan látom át. Ahogy az egyeztetések során beszélgettünk róla, úgy tűnik, azonosan értjük, hogy ilyen helyzetekben mi a helyes eljárás. Tulajdonképpen azért nem vontam vissza ezeket az indítványokat, illetve nem javasoltam azokat visszavonni társaimnak sem, hogy adott esetben a parlament plenáris ülésén is tudatosítsuk azt a változást, hogy a ma faültetvény-szabályozása és a jövő faültetvény-szabályozása, illetőleg szabad rendelkezésű erdőszabályozása között milyen hasonlóságok és milyen eltérések vannak. Igazából én személyesen tehát azon az állásponton vagyok, hogy ez hadd menjen tovább, mert szándékait tekintve nem hiszem, hogy bármi gond lenne vele, de az új fogalmi rendbe ez ilyen formában már nem valószínű, hogy bele fog illeszkedni. Praktikusan egyébként most azt kérem a tisztelt bizottságtól, hogy ha ezt a kommunikációs érvet elfogadhatónak tartja, akkor legalább egyharmados támogatást kapjon ez az indítvány is.

ELNÖK: Szerintem mi nagyvonalúbbak vagyunk. Megkérdezem, hogy ki támogatja a bizottság részéről Orosz Sándor indítványát. (Szavazás.) Tíz igen. Tartózkodás? (Szavazás.) Nyolc. A bizottság támogatja.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm.

ELNÖK: Úgyis megfogalmazod majd.

A 17. pont következik.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 17-esnél tárcaálláspontot fogok mondani a tisztelt bizottságnak, és elmondom az eltérés okát is. Mi az erdészeti hatóságnál úgy látjuk, hogy jelenleg megfelelő adatok az egyes erdőkre vonatkozóan a faállományról állnak rendelkezésre. Mondhatjuk azt, hogy a természetességi állapot meghatározása a teljes erdőtársulás alapján történik, de részletszintű, illetve helyrajziszám-szintű adataink erről nincsenek. Mi tehát azért javasoltuk ezt, hogy ne legyen senki számára megtévesztő az adott paragrafus bevezetője, hogy itt az erdőállapot alapján kategorizálunk. Hogyha bárki elolvassa a további bekezdéseket, akkor látja, hogy a kategóriák a faállomány-százalékok alapján vannak felállítva, hogy a kategorizálás a faállomány alapján történik. Amennyiben a későbbiekben bővíteni lehet az erdészeti adattárat más típusú adatokkal is - és itt minden erdőrészletre, tehát hektárokra is kell ilyen adat -, akkor mi szívesen bevonnánk a természetességi állapotba, de jelenleg ilyen adatok egyik kormányzati szervnél sem állnak rendelkezésre megfelelő bontásban.

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): A tárca tehát támogatja ezt a módosítót.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Igen, a tárca támogatja a módosítót, így van.

ELNÖK: Tehát, ha jól értem, nem tudjuk pontosan, hogy hány borz és bagoly van, ugye? Ez elég baj egyébként...

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Így van. Megjegyzés szinten az erdőtervező feljegyzi a körzeti erdőtervben, hogy milyen lágyszárúakat lát, de hogy ez jogszabályi szinten kategorizálható és egy adatbázisból lekérdezhető legyen, azt jelenleg nem tudjuk biztosítani.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ezt a kormány tehát nem támogatja... (Közbeszólások: De! De támogatja!) Azt nem támogatja, hogy benne legyen ez az életközösség.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Kormányálláspont nincs. Az előterjesztői minisztérium támogatja.

ELNÖK: Jó. A tárca tehát javasolja, hogy vegyük ki. Aki támogatja a 17-est, az szavazzon most! (Szavazás.) Egyhangú igen.

18. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A kormány nem támogatja a 18-ast.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Amit az előzőnél, a 16-osnál elmondtam, az erre is meg a 19-esre is vonatkozik. Tehát a 18-asra és a 19-esre is vonatkozik az, amit a 16-osnál mondtam, ahol az elnök úr szavazatával olyan nagyvonalúan járt el a bizottság. Ez a falültetvényesnek a kommunikációs...

ELNÖK: A lényeg az, hogy a te javaslatod az, hogy ebből még lehet valami.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Igen.

ELNÖK: A bizottság álláspontját kérem. Aki támogatja a 18-as indítványt, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Tíz. Tartózkodás? (Szavazás.) Nyolc. A bizottság támogatja.

19. pont.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Ugyanaz.

ELNÖK: Mi a kormány álláspontja?

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 19-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, kérem, szavazzon? (Szavazás.) Tíz igen. Aki tartózkodik? (Szavazás.) Nyolc. A bizottság támogatja.

20. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 20-asnál szintén tárcaálláspontot tudok mondani: a tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja a 20-ast. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

21. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon...

DR. NAGY ANDOR (KDNP): Indoklást kérhetnék?

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) Úgy gondoljuk, hogy a módosító indítvány jogtechnikailag se teljes körű, tehát bizonyos tulajdonformákat kihagy, és olyan szabályozást tartalmaz, amely nem az erdőtörvény tárgya jogtechnikai szempontból. Felsorolja, hogy milyen tulajdonban állhat erdő, de ezekben a tulajdonformákban jelenleg is állhat erdő, ezért ezt felesleges külön szabályozni. Arra vonatkozóan pedig, hogy az erdők milyen mértékben kerüljenek önkormányzati tulajdonba, úgy gondoljuk, hogy az állami tulajdonú erdők egységes kezelése sokkal hatékonyabb lehet, ez elválik attól, hogy adott esetben szociális foglalkoztatási lehetőséget biztosítson, mint jelenleg is, a közmunkaprogramon keresztül. Jelenleg is vannak főleg megyei jogú városoknál önkormányzati tulajdonú erdők, ezeknek a helyzetét se nem javítsa, se nem rontja ez a módosító, viszont félreérthető szituációs és jogi formát teremt. (Dr. Orosz Sándor jelentkezik.)

DR. NAGY ANDOR (KDNP): Jó, szavazzunk!

ELNÖK: Nem, még Orosz képviselő úr kíván szólni.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Csak hogy értsük: ami itt le van írva, az egy sajátos privatizációs szándékot is jelent, hiszen a címet úgy változtatja, hogy a tulajdonformát az állami erdőkre vonatkozó szabályok. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg állami tulajdonban lévőket önkormányzati meg magántulajdonba akarja adni valaki? Szerintem nem, ahogy az előterjesztőket, mármint a módosító indítványokat készítőket ismerem. Tehát már ezen oknál fogva sem igazán támogatható ez az indítvány.

ELNÖK: A 21-est a kormány tehát nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Senki. Tartózkodás? (Szavazás.) Senki. Ellene? (Szavazás.) Tizennyolc. A bizottság nem támogatja.

22. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 22-est a kormány nem támogatja.

DR. NAGY ANDOR (KDNP): Indoklást kérünk.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Ez a 17/2. ajánlási pont. Álláspontunk szerint logikai tévedés van ebben a javaslatban, mivel a kivételként meghatározott (2) és (3) bekezdés az összes állami erdőt magában foglalja.

DR. NAGY ANDOR (KDNP): Világos.

ELNÖK: A kormány tehát nem támogatja a 22-est. Aki a bizottság részéről nem támogatja, az szavazzon! (Szavazás.) Egyhangú nem. Köszönöm szépen.

A 23. pont következik.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 23. javaslatot a kormány támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Egyhangú igen.

A 24. pont alatt Jakab István képviselő úr javaslata szerepel.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 24-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Tizenegy. Tartózkodás? (Szavazás.) Nincs. Ellene? (Szavazás.) Nyolc. A bizottság támogatja.

A 25. pont Orosz Sándor képviselő úr javaslata.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 25-öst a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Kérdezem, hogy miért nem. (Dr. Orosz Sándornak:) Vagy tudod?

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Nincs teljes egyetértés a Natura 2000 területek kezelését illetően. Bízom benne, hogy mire a végszavazásra sor kerül, meglesz a megfelelő egyetértés. Jobb híján ami itt van, én azt támogatom.

ELNÖK: A bizottság részéről ki támogatja a 25-öst? Aki igen, szavazzon! (Szavazás.) Többség. Tartózkodás? (Szavazás.) Egy. Ellene? (Szavazás.) Kettő ellene. 16 igennel a bizottság támogatja.

A 26. pont következik.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 26. javaslatot a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Aki támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Nincs ilyen. Tartózkodás? (Szavazás.) Négy. Ellene? (Szavazás.) Tizenöt. Egyharmad sem támogatja.

27. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 27-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság részéről ki támogatja a 27-est? Aki igen, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Kilenc. Tartózkodás? (Szavazás.) Egy. Ellene? (Szavazás.) Kilenc. A bizottság nem támogatja.

28. pont. A kormány?

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 28-ast a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Kilenc. Tartózkodás? (Szavazás.) Nincs. Ellene? (Szavazás.) Kilenc. A bizottság nem támogatja.

29. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 29-es kapcsán az a kormányálláspont, hogy részben támogatható. (Derültség.) Tehát módosító szükséges hozzá.

ELNÖK: Aki a 29-est a bizottságból támogatja, az szavazzon. (Szavazás.) A bizottság támogatja.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A "természetvédelmi és ökológiai érték" kitétel az, ami álláspontunk szerint nem objektív. A javaslat másik része támogatható.

ELNÖK: A kormány még nem tudja, a részben támogatja nem támogatást jelent. (Közbeszólások.) Ilyen nincsen. A kormány vagy támogatja, vagy nem. A bizottság ellenben támogatja.

A 30. pont következik. A kormány?

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Ezt támogatja a kormány.

ELNÖK: Ezt a kormány támogatja. Gyanús. (Derültség.) Aki támogatja, az szavazzon! (Szavazás.) A bizottság támogatja.

31. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Tudomásunk szerint ez is visszavonásra került.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Ez nem lett visszavonva.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Elnézést!

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Ez nem a 22-eshez tartozik.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Bocsánat, a kormány ezt nem támogatja... Bocsánat, a tárca nem támogatja.

ELNÖK: A tárca nem támogatja. Aki a bizottságból támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Tizenhat. Tartózkodás? (Szavazás.) Nincs. Ellene? (Szavazás.) Kettő. A bizottság támogatja.

32. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 32-est a kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

33. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: És a bizottság részéről ki támogatja? Aki igen, szavazzon! (Szavazás.) Nyolc. Tartózkodás? (Szavazás.) Nincs. Ellene? (Szavazás.) Tíz. Az egyharmad megvan.

34. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. És mi a bizottság álláspontja? Aki támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Tizenegy. Tartózkodás? (Szavazás.) Négy. Ellene? (Szavazás.) Kettő. A bizottság támogatja. (Dr. Józsa István dr. Orosz Sándornak: Szerintem ez nem jó módosító javaslat, de te tudod, Sanyi! - Dr. Orosz Sándor: Meg fogtok tudni győzni! - Derültség.)

35. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A kormány támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) A bizottság támogatja. Köszönöm.

36. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 36-ost a kormány támogatja.

ELNÖK: A 36-ost a kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

37. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 37-est a kormány támogatja.

ELNÖK: Támogatja a kormány?

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság részéről ki támogatja? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

38. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 38-ast a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, kérem, hogy szavazzon. (Szavazás. - Dr. Nagy Andor: Nem tudok mit csinálni, a Jakab a témafelelős! - Derültség.) Értek én a szóból. Számoljuk meg, hányan támogatják! (Szavazás.) Hét igen. Tartózkodás? (Szavazás.) Nincs. Ellene? (Szavazás.) Tizenegy. Az egyharmad megvan. (Közbeszólások. - Derültség.)

A 39. pont Medgyasszay László képviselő úr javaslata.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 39-est a kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja. Köszönöm szépen.

40. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 40-est a kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

41. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

42. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 42-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. A bizottság támogatja? (Szavazás.) Kilenc igen. Tartózkodás? (Szavazás.) Egy. Ellene? (Szavazás.) Kilenc. Nincs meg a többség, de az egyharmad megvan.

43. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 43-ast a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. És a bizottság? Ki támogatja? (Szavazás.) Kilenc. Tartózkodás? (Szavazás.) Egy. Ellene? (Szavazás.) Kilenc. Itt is megvan az egyharmad.

44. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Hét. Tartózkodás? (Szavazás.) Négy. Ellene? (Szavazás.) Hat. A bizottság nem támogatja. (Velkey Gábor visszatér az ülésterembe.)

45. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 45-öst a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságból ki támogatja? Aki igen, szavazzon! (Szavazás.) Hét. Tartózkodás? (Szavazás.) Kettő. Ellene? (Szavazás.) Tíz. A bizottság nem támogatja.

46. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A kormány támogatja.

ELNÖK: A 46-ost a kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

47. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

48. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 48-ast a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Aki a bizottságból támogatja a 48-ast, szavazzon! (Szavazás.) Hat. Tartózkodás? (Szavazás.) Öt. Ellene? (Szavazás.) Hét. Az egyharmad megvan.

49. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Aki támogatja a 49-est, szavazzon! (Szavazás.) Hét. Tartózkodás? (Szavazás.) Kettő. Ellene? (Szavazás.) Tíz. Megvan az egyharmad.

50. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) Az 50-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja az 50-est. Aki a bizottság részéről támogatja az 50-est, az szavazzon! (Szavazás.) Öt. Tartózkodás? (Szavazás.) Kilenc. Ellene? (Szavazás.) Négy. Nincs meg az egyharmad sem.

51. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) Az 51-est a kormány támogatja.

ELNÖK: Az 51-est a kormány támogatja. Aki a bizottságból támogatja, az szavazzon! (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag támogatja.

52. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) Az 52-est a kormány támogatja.

ELNÖK: Az 52-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

53. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) Az 53-ast a bizottság nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Tartózkodás? (Szavazás.) Tíz. Ellene? (Szavazás.) Kilenc. A bizottság egyharmada sem támogatja.

54. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) Az 54-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Tizenhét. Tartózkodás? (Szavazás.) Egy. A bizottság támogatja.

55. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) Az 55-öst a kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag támogatja.

56. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) Az 56-ost a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Az 56-ost a kormány nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Tizenkettő. Tartózkodás? (Szavazás.) Kettő. Ellene? (Szavazás.) Kettő. A bizottság támogatja.

57. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) Az 57-est a kormány..., illetve a tárca nem támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, az szavazzon! (Szavazás.) Ellene? (Szavazás.) Kettő. Tartózkodás? (Szavazás.) Kettő. A bizottság támogatja.

58. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) Az 58-ast a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, az szavazzon! (Szavazás.) Tíz. Tartózkodás? (Szavazás.) Nincs. Ellene? (Szavazás.) Kettő. A bizottság támogatja.

59. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) Az 59-est a tárca nem támogatja.

ELNÖK: A tárca nem támogatja. A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Tizenkettő. (Velkey Gábor: Ez nem ugyanaz? - Derültség.) Majd még kialakulnak a viszonyok. Még fogalmaznak, azokat megszavazzuk... (Velkey Gábor: Akkor én is támogatom.) Még lesz módosítás, csak legyen mihez csatlakozni! Akkor tizenhárom az igen szavazatok száma. Ellene? (Szavazás.) Kettő. Tartózkodás? (Szavazás.) Kettő.

60. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 60-ast a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A 60-ast a kormány nem támogatja, de mi megtámogathatjuk. (Közbeszólások: Ez ugyanaz! - Dr. Orosz Sándor: Praktikusan ugyanaz! - Velkey Gábor: Csak más szavakkal!) Persze. Ki támogatja? (Szavazás.) Tizenhárom ez is. Tartózkodás? (Szavazás.) Kettő. Ellene? (Szavazás.) Kettő.

61. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 61-est a kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangúlag támogatja a bizottság.

62. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 62-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja a 62-est. A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Öt. Tartózkodás? (Szavazás.) Tizenhárom. Ellene? (Szavazás.) Kettő. Egyharmad sem támogatja.

63. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 63-ast a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás. - Közbeszólások: Ugyanaz!) Tartózkodás? (Szavazás.) Ellene? (Szavazás.) Három. Egyharmad sem támogatja.

64. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 64-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja a 64-est. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Tartózkodás? (Szavazás.) Nincs. Ellene? (Szavazás.) Öt. A bizottság támogatja.

65. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 65-öst a kormány támogatja.

ELNÖK: A 65-öst támogatja a kormány. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja. Köszönöm.

66. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 66-ost a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság részéről ki támogatja? (Szavazás.) Tizenegy. Tartózkodás? (Szavazás.) Nincs. Ellene? (Szavazás.) Négy. A bizottság támogatja.

67. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 67-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. (Velkey Gábor: Ugyanaz, más technikával, de ugyanazt célozza meg!) Valami majd kijön belőle. Aki támogatja, az szavazzon! (Szavazás.) Öt. Tartózkodás? (Szavazás.) Hét. Ellene? (Szavazás.) Öt. Egyharmad sem támogatja.

68. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A 68-ast a kormány nem támogatja.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Van egy kérdésem.

ELNÖK: Parancsolj!

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Ugye jól tudom, hogy az üzemmód mondjuk a faegészségügyi okból elrendelt valamiféle beavatkozást nem zárja ki. Magyarán hogyha azok az erdők ott vannak, és ott valami fertőzés bekövetkezik, akkor mégis kivághatják.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Ez így van. Az üzemmód azt jelenti, hogy egy területet hosszú távon milyen gazdasági módszerrel használunk. Körülbelül 10 éve kezdtük el Magyarországon kipróbálni a szálalást, még nincsen minden állományban tapasztalatunk arra vonatkozólag, hogy lehet-e szálalni, illetve nem vágásos üzemmódban kezelni ezeket az erdőket. Nyugat-Európában sincs ilyen, ezeket ők csak árnyéktűrő fafajok között, tehát fenyvesekben, bükkösökben csinálják. 10 év erdészeti léptékben nem elég tapasztalat ahhoz, hogy egy törvény kötelezően előírja, hogy valamennyi fokozottan védett erdőtársulást átrakjunk nem vágásos üzemmódba. Arra azért felhívnám a figyelmet, hogy vágásos üzemmódba tartozik a szálaló vágás is, ahol 30-tól 60 évig tart a felújítási ciklus. Tehát nem lenne jó megkötni az erdészek kezét, hogy márpedig nekik ott szálalni kell, akkor, amikor nagy invazív fafajnyomás is van számos fokozottan védett ártéri erdőben, illetve akár egy alföldi kocsányos tölgyesben is, amely fénykedvelő. Nem tudjuk még, hogy hogy lehet alkalmazni. Van bent erre irányuló módosító javaslat, amelyet a WWF-fel együtt dolgoztunk ki, amely az állami erdők bizonyos hányadán előírja ezt, jelenleg az egyötödén, a következő ciklusban az egynegyedén, aztán az egyharmadán alkalmazni kell a szálaló, illetve a folyamatos erdőborítást követelő üzemmódot, de nem mernénk beleugrani csukott szemmel félmillió hektáron abba, hogy márpedig mi itt szálalni fogunk, mert még nem tudjuk, hogy hogy működik. 10 év alapján ezt senki nem tudja, még a nemzeti parkok sem szálalnak minden olyan állományukban, amit lehet. Mi erdészek óvatosabbak lennék. Köszönöm.

ELNÖK: Tehát akkor a kormány ezt nem támogatja a 68-ast. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Egy. Tartózkodás? (Szavazás.) Ellene? (Szavazás.) Kettő. A bizottság egyharmada sem támogatja.

69. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 69-est a tárca támogatja.

ELNÖK: A bizottság részéről ki támogatja? (Szavazás.) Négy. Ti biztos jól értitek ott a jobb oldalon? A támogatóknak legyen most fenn a keze! (Szavazás.) Négy. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Olyan nincs. És ki nem támogatja? (Szavazás.) Négy. Ez kevés szavazat.

DR. NAGY ANDOR (KDNP): Nekem az van ideírva, hogy támogassuk. (Derültség.)

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Elnök úr, haladjunk!

ELNÖK: (Dr. Nagy Andornak:) Olvasd el, hogy mit vesz ki! (Közbeszólások.) Tudhatnád, ha Kis Péter támogatja, akkor neked nem kell támogatni. (Derültség. - Közbeszólások: Visszavontad, Péter? - Kis Péter László: Nem vontam vissza, én igennel szavaztam. - Közbeszólások.) Akkor a 69-es kapcsán a tartózkodók tegyék fel a kezüket! (Szavazás.) Nyolc. Most az ellene szavazók jönnek. (Szavazás.) Öt ellene. Akkor nincs támogatottsága, a bizottság egyharmada sem támogatja.

70. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A tárca nem támogatja, azért, mert sorszám szerint a 28-as és a 41-es javaslat álláspontunk szerint jobban megfogalmazott módosító indítvány.

ELNÖK: A bizottság részéről ki támogatja a 70-est? (Szavazás.) Öt. Tartózkodás? (Szavazás.) Nyolc. Ellene? (Szavazás.) Négy. Egyharmad sem támogatja.

71. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 71-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A 71-est a kormány nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja a 71-est, az szavazzon! (Szavazás.) Kilenc. Tartózkodás? (Szavazás.) Öt. Ellene? (Szavazás.) A bizottság támogatja.

72. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 72-est a kormány nem támogatja.

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Jól értem, hogy ez csak a b) pontot veszi ki?

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 71-esről beszélünk?

ELNÖK: A 72-esről.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 72-es a 21. § (1) bekezdése helyébe új bekezdést javasol szerintünk. Ezzel kapcsolatban az az aggályunk, hogy megosztja az eljárási rendszert, tehát az új erdészeti engedélyezési eljárásrend mellett bizonyos erdőterületekre a régit állítja vissza. Úgy gondoljuk, hogy az újjal a hatóságnak lehetősége van beavatkozni, ha szükséges, még hosszabb beavatkozási határideje is van, mint amennyi idő alatt határozatot kellett volna hoznia, de emellett az új engedélyezési rendszer csökkenti az erdőgazdálkodók adminisztrációs terheit, kellő időt biztosít, ha be kell avatkozni, és a hatóságnak nem pecsétet kell nyomkodnia határozatokra egy duplikált engedélyezési rendszernél, ha kell, ha nem, hanem a terepen ellenőrizheti az egyszer már kiállított engedély betartatását. Tehát szeretnénk megszüntetni ezt a duplikált-triplikált engedélyezési rendszert.

ELNÖK: Tehát akkor végül is a kormány nem támogatja.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Így van, merthogy ez szeretné visszaállítani.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, az szavazzon! (Szavazás.) Három fő támogatja. Tartózkodás? (Szavazás.) Tíz tartózkodás. Ellene? (Szavazás.) Hat. Egyharmad sem támogatja.

73. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 73-ast a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Tíz. Tartózkodás? (Szavazás.) Kettő. Ellene? (Szavazás.) Három. A bizottság támogatja.

74. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 74-est a kormány az előbb kifejtett eljárási indokok alapján nem támogatja.

ELNÖK: Aki támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Négy. Tartózkodás? (Szavazás.) Tíz. Ellene? (Szavazás.) Három. Nincs meg az egyharmad sem.

75. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Ez is az előzőhöz kapcsolódik, ezt sem támogatja a kormány.

ELNÖK: Aki a 75-öst támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Négy. Tartózkodás? (Szavazás.) Tíz. Ellene? (Szavazás.) Három. A bizottság egyharmada sem támogatja.

76. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Tárcaálláspontot mondok: a tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

77. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 77-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Aki a bizottságból támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Tíz. Tartózkodás? (Szavazás.) Öt. Ellene? (Szavazás.) Kettő. A bizottság támogatja.

78. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 78-ast a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A 78-ast a kormány nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, az szavazzon! (Szavazás.) Nyolc. Tartózkodás? (Szavazás.) Három. Ellene? (Szavazás.) Hat. A bizottság egyharmada támogatja.

79. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 79. pontot a kormány nem támogatja, ez is az erdészeti eljáráshoz kapcsolódik.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Négy. Tartózkodás? (Szavazás.) Tizenegy. Ellene? (Szavazás.) Kettő. Egyharmad sem támogatja.

80. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 80-ast a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A 80-ast a kormány nem támogatja. A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Egy. Tartózkodás? (Szavazás.) Tizenegy. Ellene? (Szavazás.) Három. Egyharmad sem támogatja.

81. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 81-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja a 81-est. A bizottság részéről ki támogatja a 81. pontot? Aki igen, az szavazzon! (Szavazás.) Tíz. Tartózkodás? (Szavazás.) Három. Ellene? (Szavazás.) Kettő. A bizottság támogatja.

82. pont.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Aztán majd rendet kell vágni a módosítók között. Az egyik esetben az erdőtervvel kapcsolatos logikát elvetettétek, itt pedig ugyanazt elfogadtátok, tehát... Jól mondom?

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Így van. Ezt próbáltam mondani. (Közbeszólások.)

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Arra voltam kíváncsi, ki mennyire figyel.

ELNÖK: A 82. pontnál tartunk.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 82-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja a 82-est. A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Kettő. Tartózkodás? (Szavazás.) Tizenkettő. Ellene? (Szavazás.) Kettő. A bizottság egyharmada sem támogatja.

83. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 83-ast a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Kettő. Ez ugyanaz, mint az előbbi. (Dr. Orosz Sándor: Majdnem!) Tartózkodás? (Szavazás.) Kilenc. Ellene? (Szavazás.) Három. Egyharmad sem támogatja.

84. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 84-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottságból támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Öt. Tartózkodás? (Szavazás.) Hét. Ellene? (Szavazás.) Kettő. Az egyharmad megvan.

85. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 85-öst a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) A többség. Ellene? (Szavazás.) Kettő. Tartózkodás? (Szavazás.) Nincs. A bizottság támogatja.

86. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 86-ost a tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja a 86-ost. Aki a bizottságból támogatja, szavazzon! (Szavazás.) A többség. Tartózkodás? (Szavazás.) Nincs. Ellene? (Szavazás.) Öt. A bizottság támogatja.

87. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 87-est a kormány nem támogatja. (Dr. Józsa István: Helyesírási hibás, egy elütés van benne! - Dr. Orosz Sándor: Ezzel aztán sokra megyünk!)

ELNÖK: Aki a bizottságból támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Öt. Tartózkodás? (Szavazás.) Hét. Ellene? (Szavazás.) Négy.

88. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 88-ast a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Nincs ilyen. Tartózkodás? (Szavazás.) Ilyen sincs. Ellene? (Szavazás.) Egyhangú ellene.

89. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 89-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Nincs. Ellene? (Szavazás.) Egyhangú ellene. Egyharmad sem támogatja.

90. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 90-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. (Közbeszólások.) Ez egy új törvény. A bizottság részéről ki támogatja? (Szavazás.) Hat. Aki tartózkodik? (Szavazás.) Három. Ellene? (Szavazás.) Öt. Az egyharmad megvan. (Velkey Gábor: Ez is átírja, pont úgy, ahogy az előbbi!) Igen.

A 91. pontban Orosz Sándor fut neki a témának. (Közbeszólások.)

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 91-est a kormány nem támogatja, ez is az engedélyezési eljárásra vonatkozik.

ELNÖK: A bizottság részéről ki támogatja? (Szavazás.) Tizenegy. Tartózkodás? (Szavazás.) Nincs. Ellene? (Szavazás.) Három. A bizottság támogatja.

92. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 92-est a tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Tizenkettő. Tartózkodás? (Szavazás.) Nincs. Ellene? (Szavazás.) Három. A bizottság támogatja.

93. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 93-ast a kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Aki a bizottságból támogatja, szavazzon! (Szavazás.) A bizottság is támogatja. Köszönöm szépen.

94. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Idegenhonos fajok? (Közbeszólások. - Derültség.)

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Az idegenhonos fajok fogalma bővebb, mint az özönfajok fogalma. Az idegenhonos fafajokba beletartoznak mondjuk a fenyők is, tehát az erdei fenyő és a fekete fenyő. Mondjuk valóban nem annyira agresszíven terjed, de én úgy gondolom, hogy a bővebb megfogalmazás a bizottság szempontjából nem hátrány.

ELNÖK: A 94-est a kormány tehát nem támogatja. Aki a bizottságból támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Ilyen nincs. Ellene? (Szavazás.) Egyhangú nem. Köszönöm szépen.

95. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

96. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

97. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

98. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 98-ast a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság részéről ki támogatja a 98-ast? (Szavazás.) Ilyen nincs. Aki nem támogatja? (Szavazás.) Ilyen sincs. Ellene? (Szavazás.) Egyhangúlag ellene vagyunk, a bizottság egyharmada sem támogatja.

99. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 99-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A 99-est a kormány nem támogatja?

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Mert van benne egy kis veszély.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Hét. Tartózkodás? (Szavazás.) Öt. Ellene? (Szavazás.) Kettő. Megvan az egyharmad, de a bizottság nem támogatja.

100. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 100-ast a kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

101. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 101-est a kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány tehát támogatja a kormány. És a bizottság hogy áll a 101-essel? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

102. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 102-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. És a bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Hat. Tartózkodás? (Szavazás.) Hat. Ellene? (Szavazás.) Négy. Az egyharmad megvan.

103. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 103-ast a tárca támogatja.

ELNÖK: A 103-ast a tárca támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Tartózkodás? (Szavazás.) Öt. Ellene? (Szavazás.) Nincs. A bizottság támogatja.

104. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 104-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Öt. Tartózkodás? (Szavazás.) Öt. Ellene? (Szavazás.) Négy. Az egyharmad megvan.

105. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 105-öst a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság részéről ki támogatja? (Szavazás.) Öt. Tartózkodás? (Szavazás.) Négy. Ellene? (Szavazás.) Hat. Nem támogatjuk, de az egyharmad megvan.

106. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 106-ost a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A 106-ost a kormány nem támogatja. A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Hét. Tartózkodás? (Szavazás.) Négy. Ellene? (Szavazás.) Öt. Nincs elegendő támogatottsága, de az egyharmad megvan.

107. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 107-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja, ugye? (Velkey Gábor: Azt mondta, hogy nem támogatja, csak nem értem, miért nem. - Dr. Orosz Sándor: Én sem értem, de szavazzunk!) Oké! Aki a 107-est támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Kilenc. Tartózkodás? (Szavazás.) Egy. Ellene? (Szavazás.) Négy. A bizottság támogatja.

108. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 108-ast a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről a 108-ast támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Öt. Tartózkodás? (Szavazás.) Kettő. Ellene? (Szavazás.) Kilenc. Nincs meg az egyharmad.

109. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 109-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság részéről ki támogatja? (Szavazás.) Kilenc. Tartózkodás? (Szavazás.) Öt. Ellene? (Szavazás.) Egy. A bizottság támogatja.

110. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja a 110-est.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottságból ki támogatja...?

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): A moha miért védett?

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Minden moha védett, tehát nem lehet haszonvétel - szerintem. Jól mondtam?

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Igen. Tehát ha esetleg lenne olyan, amit nem védtek le a kollégák, akkor mi szeretnénk.

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Én mohapárti vagyok. (Derültség.)

ELNÖK: Ez a mohák pozícióit gyengíti? (Közbeszólások: Nem, erősíti! - Közbeszólások, derültség.)

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Semmilyen körülmények között nem lehet gyűjteni, kiveszi a gyűjthetők közül.

ELNÖK: Tehát a moha pozícióit erősíti. Akkor aki a moha pozícióit erősíteni akarja, az szavazzon igennel! (Szavazás.) Egyhangú igen. Végre a mohánál összejött a két oldal.

111. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 111-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A 111-est a kormány nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Öt. Tartózkodás? (Szavazás.) Négy tartózkodás. Nem? (Szavazás.) Hét nem. Egyharmad sem támogatja.

112. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 112-est a kormány nem támogatja, a szarvasgombára volt egy másik javaslat.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja a 112-est, az szavazzon! (Szavazás.) Ilyen nincs. Tartózkodás? (Szavazás.) Hét. Ellene? (Szavazás.) Nyolc. Egyharmad sem támogatja.

113. pont, Medgyasszay képviselő úr javaslata. A kormány?

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 113-ast a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Aki támogatja, az szavazzon! (Szavazás.) Négy. Tartózkodás? (Szavazás.) Három. Ellene? (Szavazás.) Nyolc. Egyharmad sem támogatja.

114. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 114-est a kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Aki a bizottságból támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Egyhangú igen. Köszönöm szépen.

115. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 115-öst a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Aki a bizottságból támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Nincs ilyen. Tartózkodás? (Szavazás.) Hét. Ellene? (Szavazás.) Kilenc. Egyharmad sem támogatja.

116. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 116-ost a kormány támogatja.

ELNÖK: Aki a 116-ost támogatja, az szavazzon! (Szavazás.) A bizottság támogatja.

117. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 117-est a kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag támogatja. Köszönöm.

118. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 118-ast a kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja a 118-ast. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

119. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 119-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Öt. Tartózkodás? (Szavazás.) Hat. Ellene? (Szavazás.) Kettő. Egyharmad sem támogatja.

120. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 120-ast a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A 120-ast a kormány nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Tizenegy. Tartózkodás? (Szavazás.) Nincs. Ellene? (Szavazás.) Négy. A bizottság támogatja.

121. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 121-est a tárca támogatja.

ELNÖK: A 121-est a tárca támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Három.

122. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 122-est a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Nincs ilyen. Tartózkodás? (Szavazás.) Három. Ellene? (Szavazás.) Tíz. Egyharmad sem támogatja.

123. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 123-ast a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, az szavazzon! (Szavazás.) Hat. Tartózkodás? (Szavazás.) Négy. Ellene? (Szavazás.) Négy. A bizottság egyharmada támogatja.

124. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 124-est a kormány támogatja.

ELNÖK: A 124-est a kormány támogatja. A bizottság részéről ki támogatja? (Szavazás.) Tartózkodik valaki? (Szavazás.) Egy fő. A bizottság támogatja.

125. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 125-öst a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A 125-öst a kormány nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Három. Tartózkodás? (Szavazás.) Tíz. Ellene? (Szavazás.) Kettő. Egyharmad sem támogatja.

126. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 126-ost a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Hat. Tartózkodás? (Szavazás.) Hét. Ellene? (Szavazás.) Három. Az egyharmad megvan.

127. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 127-est a tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja a 127-est. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Tartózkodás? (Szavazás.) Három. A bizottság támogatja.

128. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 128-ast a kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Tartózkodás? (Szavazás.) Három. A bizottság támogatja.

129. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 129-est a kormány támogatja.

ELNÖK: A 129-est a kormány támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag támogatja.

130. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Ezt is egyhangúlag támogatja a bizottság.

131. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

132. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A 132-est a kormány támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag támogatja.

133. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Medgyasszay képviselő úr javaslata. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Öt. Tartózkodás? (Szavazás.) Öt. Ellene? (Szavazás.) Négy. Az egyharmad megvan, a bizottság egyharmada támogatja.

134. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 134-est a kormány támogatja.

ELNÖK: Ezt támogatja a kormány. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

135. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Öt. Tartózkodás? (Szavazás.) Hat. Ellene? (Szavazás.) Öt. Az egyharmad sincs meg.

136. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja a 136-ost.

ELNÖK: A kormány támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag támogatja.

137. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag támogatja.

138. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány nem támogatja... Elnézést, a tárca nem támogatja. A 138-as esetében a tárcának az az álláspontja, hogy szüksége van az erdőknek az erdővédelmi szolgálatra.

ELNÖK: A 138-ast vonassuk vissza az Orosszal! (Közbeszólás: Többen vannak!) Szerintem elegánsabb, ha visszavonja, mint ha tornászunk egy csomót...

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): A 138-ast és a 139-est visszavonjuk. Ugye, egyetértetek, kollégák? (Közbeszólások: Igen.)

ELNÖK: Ne tapsoljatok, mert az is idő! (Derültség.)

140. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 140-est a tárca nem támogatja.

ELNÖK: A tárca nem támogatja a 140-est. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Négy. Tartózkodás? (Szavazás.) Hat. Ellene? (Szavazás.) Hat. A bizottság egyharmada sem támogatja.

141. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 141-est a kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag támogatja.

142. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Öt. Tartózkodás? (Szavazás.) Három. Ellene? (Szavazás.) Nyolc. A bizottság egyharmada sem támogatja.

143. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány nem támogatja a 143-ast, a feltárt joghézagot az 58-as módosító jogtechnikailag pontosabban orvosolja.

ELNÖK: Szavazzunk! Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Három. Tartózkodás? (Szavazás.) Tizenegy. Ellene? (Szavazás.) Kettő. Egyharmad sem támogatja.

144. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 144-est a kormány nem támogatja.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Szó szerint megegyezik az előzővel.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Ugyanaz.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Kilenc.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Szó szerint egyezik az előzővel, gyerekek!

ELNÖK: Azért! Legyen egy ellenzéki is! Tartózkodás? (Szavazás.) Nincs. Ellene? (Szavazás.) Hét ellene. A bizottság támogatja.

145. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja a 145-öst, jogtechnikailag ez a pontos.

ELNÖK: Így van. A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangúlag támogatja a bizottság.

146. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 146-ost a kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

147. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja. Köszönöm.

148. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) Öt. Tartózkodás? (Szavazás.) Öt. Ellene? (Szavazás.) Négy. Egyharmad támogatja.

149. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag támogatja.

150. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 150-est a kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

151. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 151-est a kormány támogatja.

ELNÖK: A 151-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

152. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 152-est a kormány támogatja.

ELNÖK: A 152-est a kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

153. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 153-ast a tárca nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Öt. Tartózkodás? (Szavazás.) Kilenc. Ellene? (Szavazás.) Kettő. Egyharmad sem támogatja.

154. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Kilenc. Tartózkodás? (Szavazás.) Öt. Ellene? (Szavazás.) Kettő. A bizottság támogatja.

155. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány nem támogatja a 155-öst.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Aki Mádi László indítványát a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Öt. Tartózkodás? (Szavazás.) Három. Ellene? (Szavazás.) Hét. Az egyharmad megvan.

156. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 156-ost a kormány nem támogatja, de egy kis kiegészítést hadd tegyek a turizmus kapcsán! Ez a módosító indítvány két dolgot szeretne a turizmusról szóló törvényből megelőlegezni az erdőtörvényben: az egyik a turistautak jelölésével, a másik pedig a turistatérképekkel kapcsolatos. Az a jogi álláspontunk, hogy a turistautak kijelölésével kapcsolatos rész belefér az erdőtörvénybe, de a térképezéssel kapcsolatos rész nem kapcsolható az erdőtörvényhez. Azért nem volt támogatható a javaslat - kettő azonos tartalmú javaslat érkezett, az 5-ös és a 15-ös -, mert nem külön javaslati pontokba szedte ezt a két részt, tehát a felhatalmazó rendelkezés és a norma külön volt párosítva. Tehát a turistautakra vonatkozó rész álláspontunk szerint az erdőtörvényben elhelyezhető szabályozás lenne, a térképezéssel kapcsolatos rész viszont nem. Ez volt a probléma. (Közbeszólások.) A turistautak összhosszának - ezt a Turista Szövetség írta le -, azt hiszem, a 80 százaléka erdőn belül megy, tehát akár mi is szabályozhatjuk ezt, aztán hogyha úgy dönt a tisztelt Ház, hogy a turizmusról szóló törvény is szabályozni kívánja, akkor majd deregulálja az erdőtörvényből, de addig is tudják használni.

ELNÖK: A 156. pontot a kormány tehát nem támogatja. És mi mit csináltunk vele? (Közbeszólások: Még semmit.) Aki a bizottság részéről támogatja a 156. pontot, szavazzon! (Szavazás.) Hét. Tartózkodás? (Szavazás.) Öt. Ellene? (Szavazás.) A bizottság nem támogatja, de az egyharmad megvan. (Párhuzamos beszélgetések.)

157. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 157. pont nem támogatható. Jogtechnikailag úgy szeretnénk megoldani, hogy minden arborétum a törvény hatálya alá kerüljön, mert sajnos úgy tűnik, hogy egy arborétumon belül is van olyan, ami erdészeti jellegű rész, van olyan, ami fagyűjtemény, ezért mindet a törvény hatálya alá vonnánk, és a részletszabályoknál differenciálnánk, hogy melyikre mi vonatkozik a törvényből.

ELNÖK: Akkor szavazzunk! Aki a 157. pontot támogatja, az szavazzon! (Szavazás.) Nyolc. Aki tartózkodik? (Szavazás.) Egy. Aki nemmel szavaz? (Szavazás.) Hat. A bizottság támogatja.

158. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 158-ast a tárca nem támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Hét. Tartózkodás? (Szavazás.) Hat. Ellene? (Szavazás.) Három. A bizottság egyharmada támogatja.

159. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja a 159-est.

ELNÖK: Aki a bizottság részéről támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Többség. Tartózkodás? (Szavazás.) Egy. A bizottság támogatja.

160. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 160-ast a kormány támogatja.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja a 160-ast.

161. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

162. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság támogatja.

163. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: Azt hadd kérdezzem meg, hogy miért veszi ki ezt a 33. §-t!

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Azt mondják, hogy ezeket már mind beiktattátok...

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Hogyha megnézik a tisztelt képviselő hölgyek és urak a módosító indítványt, akkor látják, hogy két olyan paragrafusa volt a Tvt.-nek, amely erdőre vonatkozott, jogtechnikailag az erdőtörvény fogalomrendszerét használta. Úgy gondoljuk, hogy mind a normavilágosság, mind a jogalkalmazók szempontjából logikusabb az, hogyha el van helyezve az erdőtörvény megfelelő helyeire, hiszen a védett erdőkre vonatkozó szabályozás túlnyomó részét így is az erdőtörvény tartalmazza specifikusan. Egy helyre kerül, a norma megmarad, erre odafigyeltünk.

ELNÖK: Nem értünk vele egyet. A kormány tehát ezt a 163-est támogatja.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja. Mi ne támogassuk!

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Kormánydöntés még nem volt.

ELNÖK: Mi ne támogassuk! Aki támogatja, most az szavazzon! (Szavazás.) Tíz. (Az ellenzéki képviselőknek:) Nektek rossz a forgatókönyvetek! (Dr. Orosz Sándor: Nekik az a jó, ha minél nagyobb a zavar!) Ki írta a forgatókönyveteket?! (Közbeszólások, derültség.) Akkor tehát ki támogatta? (Szavazás.) Tíz. (Közbeszólások: Sokan! Elegen!) Aki nem támogatja? (Szavazás.) Négy. Tartózkodás? (Szavazás.) Kettő. A bizottság támogatja. Gyerekek, rossz forgatókönyvet hoztatok!

164. pont.

DR. NAGY DÁNIEL (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 164-es visszavonásra került tudomásunk szerint.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Én is úgy tudom, hogy visszavonták.

ELNÖK: Köszönjük szépen.

Egyebek

Jelzem, hogy a koreai delegációval a tárgyalás a főemelet 61. számú tanácsteremben lesz.

A héten nem ülésezünk többet.

Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 5 perc)

Katona Kálmán

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Molnár Emese