KORB-15/2009.
(KORB-104/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Környezetvédelmi bizottságának
2009. május 26-án, kedden, 13 óra 08 perckor
a Képviselői Irodaház 562. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény módosításáról szóló 2008. évi CXI. törvény hatályba lépésével és a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv átültetésével összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/9354. szám) (A bizottság hatáskörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása) *

Bizottsági vélemény készítése a Házszabály 134/B. §-ának (4) bekezdése alapján: *

a) Javaslat - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve az épületek energiateljesítményéről (átdolgozás) [ COM(2008)780; 2008/0223/COD] *

b) Javaslat - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel és szabványos termékismertetővel történő jelöléséről (átdolgozás) [ COM(2008)778; 2008/0222/COD] *

c) Javaslat - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve a gumiabroncsok üzemanyag-hatékonyság és más lényeges paraméterek tekintetében történő címkézéséről [ COM(2008)779; 2008/0221/COD] *

Egyebek *

Napirendi javaslat

  1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény módosításáról szóló 2008. évi CXI. Törvény hatályba lépésével és a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv átültetésével összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/9354. szám)
    (A bizottság hatáskörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)
  2. Bizottsági vélemény készítése a Házszabály 134/B. §-ának (4) bekezdése alapján:
  3. a) Javaslat - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve az épületek energiateljesítményéről (átdolgozás) [ COM(2008)780; 2008/0223/COD]

    b) Javaslat - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel és szabványos termékismertetővel történő jelöléséről (átdolgozás) [ COM(2008)778; 2008/0222/COD]

    c) Javaslat - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve a gumiabroncsok üzemanyag-hatékonyság és más lényeges paraméterek tekintetében történő címkézéséről [ COM(2008)779; 2008/0221/COD]

  4. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Nagy Andor (KDNP), a bizottság elnöke

Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz) a bizottság alelnöke
Gyárfás Ildikó (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Kis Péter László (MSZP)
Kránitz László (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Winkfein Csaba (MSZP)
Fehérvári Tamás (Fidesz)
Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Császár Antal (független)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Orosz Sándor (MSZP) dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Fetser János (MSZP) Gyárfás Ildikónak (MSZP)
Gyula Ferencné (MSZP) Kis Péter Lászlónak (MSZP)
Balogh József (Fidesz) Fehérvári Tamásnak (Fidesz)
Bányai Gábor (Fidesz) dr. Nagy Andornak (KDNP)
Farkas Sándor (Fidesz) dr. Rétvári Bencének (Fidesz)

 

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Baranyi Bertold főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Szerdahelyi György osztályvezető (Közlekedési, Hírközlési és Energetikai Minisztérium)
Bíró Marianna vezető főtanácsos (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)
Simonyi Péter szakértő

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 13 óra 08 perc)

Elnöki megnyitó

DR. NAGY ANDOR (KDNP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok a képviselőtársaimnak és a megjelent vendégeinknek. Arra szeretnék kérni mindenkit, hogy foglaljuk el a helyünket, hogy el tudjuk kezdeni a bizottsági ülést. Megállapítom, hogy a bizottsági ülésünk 14 szavazattal határozatképes.

A napirend elfogadása

A napirendi pontokat előzetesen kiküldtük. Szeretném megkérdezni képviselőtársaimat, hogy elfogadják-e? Aki egyetért, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Egyhangú. Az ülésünk határozatképes, a napirendi pontokat elfogadtuk.

Örömmel köszöntöm régi-új bizottsági tagunkat, egykori elnökünket, Turi-Kovács Bélát, aki egyben ettől a naptól a bizottság alelnöki pozícióját is elfoglalja. Nagyon örülünk, hogy újra közöttünk látunk, Béla. Fülöp István képviselőtársunk pedig az Alkotmányügyi bizottságban folytatja szárnyaló karrierjét. Ő nem a bizottságunk tagja mai naptól. Jó munkát kívánok neked, örülünk, hogy újra itt vagy velünk.

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény módosításáról szóló 2008. évi CXI. törvény hatályba lépésével és a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv átültetésével összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/9354. szám) (A bizottság hatáskörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

Rátérünk a napirendi pontok tárgyalására. Arra szeretném kérni az első napirendi ponthoz érkezett tárcaképviseletet, hogy foglalja el a helyét. Első napirendi pontunkat korábban már tárgyaltuk. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény módosításáról szóló 2008. évi CXI. törvény hatályba lépésével és a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv átültetésével összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat. Jó hosszú címe van.

Módosító indítványokat fogunk megvitatni. Átnézve a módosító indítványokat, mi úgy ítéltük meg, hogy bizottságunknak összesen nyolc módosító indítvánnyal kell foglalkozni. Hatot néztünk ki az eredeti előterjesztésből, és információink szerint újabb módosítókat nyújtott be az alkotmányügyi és gazdasági bizottság. Nyolc és hat, azaz tizennégy módosító indítvány. Arra kérem a tárca képviselőjét, hogy a jegyzőkönyvbe mondja be a nevét.

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Baranyi Bertold vagyok, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból.

ELNÖK: Menjünk végig a módosító indítványokon, először a 20-ast tárgyaljuk. Azt szeretném kérdezni főosztályvezető úrtól, hogy támogatja-e a módosító indítványt.

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja a módosító indítványt.

ELNÖK: Kérem, megindokolná, hogy miért?

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A jelenleg hatályos szabályozás szerint nincs helye fellebbezésnek ez ellen a döntés ellen. A kártalanítási igény mértéke és jogalapja alapvetően bírósági útra tartozó kérdés, ez adminisztratív terhek csökkentése érdekében van elsőfokon egy hatóságnál. Indokolt, hogy erről a pontról egzakt bírósági döntés lehessen, ez a hatályos jogi szabályozásnál is így van, a módosítás ennek a terminológiájával való összhangot szolgálja, ezért nem tudjuk támogatni a fellebbezési jog bevezetését ez ellen a határozat ellen.

ELNÖK: Van arról információja, hogy mi volt az előterjesztőnek a szándéka, hogy ne lehessen fellebbezni.

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Ez alapvetően polgári jogi igény, a bíróság tudja érdemben elbírálni az ő tapasztalatánál fogva, ha ez nem oldódik meg a hatósági szakban.

ELNÖK: Felteszem a kérdést képviselőtársaimnak, hogy aki a 20-as számú módosító javaslatot támogatja, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Egy. Aki nem támogatja? (Szavazás.) Nyolc. Tartózkodás? (Szavazás.) Öt tartózkodás. (Jelzésre:) Parancsolj!

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Csak egyetlen mondat, hogy államigazgatási határozatok elleni fellebbezést kizárni alkotmányjogilag nagyon nehéz indokolni. Ha elsőfokon határozatot hoz egy államigazgatási hatóság, az ellen fellebbezési jogot kell engedni, tudniillik érdemben hoz határozatot. Köszönöm szépen.

ELNÖK: 21-es. Kérném a tárca, illetve kormány álláspontját.

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Kormány támogatja a módosító indítványt.

ELNÖK: Itt is szeretnék kérni indokolást, hogy miért.

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A módosító javaslat a barlangokkal összefüggésben szakhatósági közreműködés elbírálására tesz javaslatot, amelynek az indoka az, hogy 2006-ban, amikor a kormányzati felülvizsgálattal összefüggő törvénymódosítás a parlament elé került és azt a Parlament elfogadta, alapvetően az volt a koncepció, hogy a szakhatósági közreműködést kormányrendeletben kell megállapítani. Képviselő úr arra tett javaslatot, hogy a barlangok esetében is kormányrendeletben történjen meg. A jelenlegi szabályozás egyébként nem felel meg a Ket.-ben foglalt követelményeknek, mert a szakhatósági kijelölés nem tartalmazza azt a kérdést, amit el kell bírálni a környezetvédelmi felügyelőségnek. A szaktárcával is egyeztettünk, ennek tartalmára kapcsolatban a Ket. lehetőséget ad, és ez alapján támogatjuk a módosító javaslatot.

ELNÖK: Kíván-e valaki kérdést feltenni ezzel kapcsolatban? (Nincs jelzés.) Aki a módosító indítványt támogatja, kérem, hogy tegye fel a kezét. (Szavazás.) Egyhangú.

Következő a 22-es módosító indítvány. Kérem szépen a kormány álláspontját.

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Kormány a módosító indítványt nem támogatja.

ELNÖK: Indokolja meg, legyen olyan kedves.

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány az adminisztratív terhek csökkentése érdekében nem támogatja a módosító indítványt. Abban az esetben lehet érdemben csökkenteni az ügyfelek terhét, ha megteremtjük a felelősségét az eljárásban részt vevő személyeknek az iránt, hogy eljárásban úgy érvényesítsék a jogaikat, ahogy az a leghatékonyabban és legmegfelelőbben érvényesíthető. Abban az esetben, ha egy nagyon-nagyon sok résztvevős eljárás van, hiszen a eljárás szabályainak megállapításánál nagyon sok résztvevő van az eljárásban. Elsőfokú eljárásban, amikor a tényállás tisztázása a cél, nem próbálja meg valaki a jogait érvényesíteni, abban az esetben ez a feladat a másodfokú eljárásra hárul, ahol az elsőfokú határozat jogszerűségének megítélésével kell meghozni a döntést. Abban az esetben, ha az ügyfél megfelelő értesítést kap arról, hogy a Ket. alapján kötelező, hogy meginduljon az eljárás és vegyen részt elsőfokon, fejtse ki álláspontját, és javasolja, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. Néhány eljárásban a kormány bevezetné ezt a fajta megoldást, így ebben az esetben a jelenlegi egyszerű megítélésű ügymenet hatása nyilvánvalóvá válik. Ebben az esetben indokolttá tesszük, hogy az elsőfokú eljárásban való részvétel hiánya ne korlátozza azt a jogát az ügyfeleknek, hogy a másodfokú eljárásba bekapcsolódhassanak akár egy fellebbezés keretében.

ELNÖK: Kérdezem a képviselőtársaimat, aki a 22-es módosító indítványt támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Hét. Ellene? (Szavazás.) Kilenc. Tartózkodás? (Szavazás.) Egy. Nem támogatta a bizottság, de megvan az egyharmada.

Következő a 26-os. Kérem szépen a kormány álláspontját.

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A 26-os kodifikációs módosítás, de a kormány támogatja.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Egyhangú.

Következő a 29-es. Itt is kérném a kormány álláspontját.

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A 29-es a napokról munkanapokra való átváltást szolgálja a törvény további rendelkezéseire. Az előkészítés során sajnos ez kimaradt, de a kormány támogatja.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. Kormány támogatja. (Szavazás.) Bizottság egyhangúlag támogatja.

30-as.

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A módosító javaslat az eljáró hatóság egyértelmű beazonosíthatóságát szolgálja, a kormány támogatja a javaslatot.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Bizottság egyhangúlag ezt is támogatja.

Nálam egy olyan anyag van, amelyben a 43/6-os szerepel. Itt tárgyaljuk a 6-os számú módosítót. Kérem a kormány álláspontját.

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A törvényjavaslat az egész jogrendszeren átvezeti azt, hogy amennyiben egy adott törvényben hatósági szolgáltatásról nincs szó, a közigazgatási hatósági eljárás általános szabályairól szóló törvényről lehessen szó. E törvénytervezetben sajnos elmaradt, ezért természetesen támogatni fogjuk.

ELNÖK: Bizottságot kérdezem, aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Bizottság egyhangúlag ezt is támogatja.

Következő a 14-es. Kérem, indokolja meg, hogy mi a lényege, miért kell ezt a módosítást betenni, illetve mi a kormány álláspontja.

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja ezt a javaslatot, a vonatkozó közösségi jogi szabályok alapján a kiosztási lista esetében a bizottság előzetes állásfoglalása nem szükséges a rendeletben való kihirdetésre, ez a közösségi joggal való összhangot szolgálja. Ezért támogatjuk.

ELNÖK: Bizottságot kérdezem, aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Bizottság egyhangúlag ezt is támogatja. A kormány is támogatja és a bizottság is támogatja.

Következő a 45-ös számú módosítóban a 4-es, ez a területi hatásvizsgálat.

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A módosítás kodifikációs szövegpontosító jellegű, e nélkül nem lett volna egyértelmű, a kormány támogatja.

ELNÖK: Bizottságot kérdezem, aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Bizottság egyhangúlag ezt is támogatja.

A következő az 5-ös.

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja. A törvény tartalmaz egy rendeletet, ami a vadgazdálkodási bírságról úgy rendelkezik, hogy külön jogszabályban állapítja meg, ugyanakkor az erdőgazdasági követelményeknek megfelelő felhatalmazó rendelkezés eddig hiányzott, ezért támogatjuk a javaslatot.

ELNÖK: Bizottságot kérdezem, aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Szintén egyhangú támogatottság.

A 47-esből csak egy van, ez pedig a bányászati törvénnyel kapcsolatos.

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Mivel a módosító javaslat hatósági rendelkezésről és hatósági együttműködésről beszél, ami a Ket.-ben nem ismert fogalom, ezért a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Bizottságot kérdezem, aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Dr. Józsa István jelentkezik.) István, elmagyaráznád nekünk?

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Az a nagyon egyszerű alapelvem, hogy ha nincs alapja, amin érvényesítjük a közigazgatási eljárást, mert fehér folt van mögötte, azt lehetőleg be kellene foltozni. Ez egy olyan fehér folt, ezért is javasoltuk a gazdasági munkacsoport részéről, úgyhogy én ezt el tudom fogadni, hogy menjünk a kormány álláspontja után, de itt joghézag van, és ezért tartom fontosnak, hogy ez rendeződjön ebben a menetben. Ellentét van az IRM-el, amely azt mondja, hogy csak szigorúan a Ket.-tel foglalkozik, mi meg azt mondjuk, hogy ha ezzel gond van, akkor ne hagyjuk nyitva.

ELNÖK: A kormány támogatta ezt? (Dr. Baranyi Bertold: Nem.) Jó, aki támogatja, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Öt. Aki ellene? (Szavazás.) Nincs ilyen. Tartózkodás? (Szavazás.) Tizenkettő. Egyharmad sem támogatja.

51-es lapon szintén egy módosítás van, a bányászati törvénnyel kapcsolatban. (Dr. Józsa István jelentkezik.)

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Itt pedig arról van szó, hogy a bányászati kutatási jog értelemszerűen nemcsak kétdimenziós területet jelöl ki, hanem egységében is értelmezhető. Ez azt teszi lehetővé, hogy ha valaki kap mondjuk a felső 30 méterre kutatási jogot, az ne blokkolja le esetleg a sokkal mélyebb szénhidrogén-kutatási lehetőséget. Ez teljesen értelemszerű. Először is a határidők pontosításáról van szó. Kérném a bizottságot, hogy a környezet számára is fontos diverzifikálás miatt ezt a módosítást támogassa.

ELNÖK: Aki a módosító indítványt támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Kilenc. Tartózkodás? (Szavazás.) Nyolc. Ellene? (Szavazás.) Nincs ilyen. A bizottság ezt támogatja.

Utolsó az 52-esen az elsőre kérném a kormány álláspontját. Ez is a bányászati törvénnyel kapcsolatos.

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Egyik módosító javaslatot sem támogatjuk.

ELNÖK: (Jelzésre:) István, tessék!

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Ez éppen a hazai kutatás támogatását jelenti. Arról szól, hogy a kutatási biztosíték legyen integrálható, összevonható. Ha összeül egy konzorcium kisebb résztvevőkből, akkor ne külön-külön kelljen a kutatási biztosítékot letenni, hanem összevontan legyen értelmezhető, tehát a feladathoz, a kutatáshoz legyen rendelve a biztosíték, ne külön-külön a cégekhez, amelyek kicsik is lehetnek. Ez az élet által felvetett probléma kezelése.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Kilenc. Tartózkodás? (Szavazás.) Hét. Ellene? (Szavazás.) Nincs ilyen. A bizottság támogatja.

Végül a 2-es ugyanezen az 52-es lapon. Kormányálláspontot kérdezem.

DR. BARANYI BERTOLD (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: István, indokolni kívánod?

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Ez gyakorlatilag koherencia az előzőekkel, amiket támogatott a bizottság, azzal összefügg.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Kilenc. Tartózkodás? (Szavazás.) Öt. Köszönöm szépen főosztályvezető úrnak a jelenlétet.

Bizottsági vélemény készítése a Házszabály 134/B. §-ának (4) bekezdése alapján:

a) Javaslat - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve az épületek energiateljesítményéről (átdolgozás) [ COM(2008)780; 2008/0223/COD]

b) Javaslat - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel és szabványos termékismertetővel történő jelöléséről (átdolgozás) [ COM(2008)778; 2008/0222/COD]

c) Javaslat - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve a gumiabroncsok üzemanyag-hatékonyság és más lényeges paraméterek tekintetében történő címkézéséről [ COM(2008)779; 2008/0221/COD]

Áttérünk a második napirendi pontunkra. Ebben a napirendi pontban gyakorlatilag a mi bizottságunk véleményét fogjuk elfogadni. Három olyan európai uniós irányelvvel kapcsolatban, amelyeket már tárgyaltunk. Tisztelettel köszöntöm a tárca képviselőjét, kérem, foglaljon helyet.

DR. SZERDAHELYI GYÖRGY (Közlekedési, Hírközlési és Energetikai Minisztérium): Szerdahelyi György osztályvezető vagyok.

ELNÖK: A bizottság által elkészített véleményeket előzetesen mindegyik képviselőtársunk megkapta. A három véleményről van szó. Kezdjük az elsővel, amely az épületek energiateljesítményével kapcsolatos. Szeretném megkérdezni Szerdahelyi Györgyöt, hogy kíván-e véleményt mondani a bizottsági véleményről? Kolléganőjét elfelejtettük bemutatni, elnézést kérek.

BÍRÓ MARIANNA (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Bíró Marianna, vezető főtanácsos.

ELNÖK: Van-e képviselőtársaim közül olyan, aki szeretne hozzászólni az épületek energiateljesítményével kapcsolatos bizottsági véleményhez? (Jelzésre:) Tessék, Péter.

SIMONYI PÉTER: Köszönöm szépen, elnök úr. Egy szövegpontosításra tennék javaslatot az első mondatban. Apró gépelési hiba történt, mégpedig EU tagállami, az EU tagállamai szeretett volna lenni eredetileg. Másik apró dolog, amit javasolnék, hogy az EU tagállamai, közöttük hazánk célul tűzte ki 2020-ra a 20 százalékos csökkentést. Azt javasolnám, hogy azt a mondatrészt tűzzük be, hogy EU tagállamai és hazánk az Unió szintjén, ugyanis ez a 20 százalékos vállalás nem minden tagállamra egyenként vonatkozik, hanem az Unió egészére vonatkozó 20 százalékos csökkentés. Köszönöm.

ELNÖK: Kérdezem képviselőtársaimat, hogy elfogadják-e ezeket a kiegészítéseket? Amennyiben igen, akkor felteszem a kérdést. Pillanat, tessék!

BÍRÓ MARIANNA (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A sorrend bizonytalansága miatt az előző KHEM-es nyilatkozat nem erre a pontra vonatkozott. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium a bizottság épületenergetikai teljesítményről szóló véleményét nem minden pontban támogatja, fenntartja a korábbi kormányzati álláspont szerinti támogatottságot. Szakmailag is ezzel a kormányzati állásponttal értünk egyet.

ELNÖK: Szerdahelyi úr kívánja kommentálni.

DR. SZERDAHELYI GYÖRGY (Közlekedési, Hírközlési és Energetikai Minisztérium): A nálam lévő véleményekkel egyetértünk, de ez a másikra vonatkozik. Elnézés kérek.

ELNÖK: Tévedni emberi dolog. Józsa István, jelentkeztél az előbb?

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Igen, én már hozzászólásra jelentkeztem. Megnyugvással hallom az előterjesztő képviselőjét, hogy a bizottsági észrevételek kezelhetőnek tűnnek a magyar álláspont kialakítása szempontjából. Közel egy órahosszán keresztül vitatkoztunk ezen a napirenden a Gazdasági bizottság energia albizottságában, és kicsit pontosítva ugyanezekre a megállapításokra jutottunk, hogy előremutatóak ezek az uniós javaslatok, viszont a különböző tagállamok elsősorban a legutoljára csatlakozott 10 tagország adottságait kevéssé veszi figyelembe. Ezek jó célok, de jelöljük ki azt a saját pozíciónkat ebben, amivel fel tudunk zárkózni. Javaslom, hogy az előterjesztést a kiegészítésekkel fogadjuk el.

ELNÖK: Kérdezem a bizottságot, aki a bizottsági véleményt az épületek energiateljesítményéről támogatja, az tegye fel a kezét. (Szavazás.) Egyhangú. Nem tettem hozzá, hogy a kiegészítésekkel, elfogadott módosításokkal együtt, de a jegyzőkönyvben ez szerepel.

Második javaslat pedig az energiával kapcsolatos termékek, energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel és szabványos termékismertetővel történő jelölésére vonatkozó átdolgozásával kapcsolatos. Itt is kiosztottuk a bizottsági véleményt, kérdezem képviselőtársaimat, hogy kívánnak-e észrevételt, kérdést tenni? (Nincs jelzés.) Kérdezem Szerdahelyi urat, mi a tárca véleménye? (Dr. Szerdahelyi György: Elfogadjuk.) Aki támogatja a bizottsági véleményt, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Ez is egyhangú.

Végül a gumiabroncsok üzemanyag-hatékonyság és más lényeges paraméterek tekintetében történő címkézéséről. Képviselőtársaim szeretnének-e kérdést feltenni? (Nincs jelzés.) Szerdahelyi úr? (Dr. Szerdahelyi György: Elfogadjuk a javaslatot.) Aki támogatja a bizottsági véleményt, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Ez is egyhangú.

Köszönöm szépen Szerdahelyi úrnak és a kolléganőnek is, hogy eljöttek.

Egyebek

Egyebekben van-e bejelentenivaló? A jövő héten nem tartunk ülést, ugyanis a Parlament nem ülésezik. A következő ülésünk előreláthatólag június 8-án hétfőn 9.30-kor lesz, és tartunk rendes ülést is kedden egy órakor. Egyelőre úgy néz ki, hogy mind a két napon lesz munka. Ha nincs kérdés, akkor ezt a bizottsági ülést le is zárom. Köszönöm a részvételt.

(Az ülés befejezésének időpontja: 13 óra 35 perc)

 

 

 

Dr. Nagy Andor
a bizottság elnöke

 

Jegyzőkönyvvezető: Dancsecs Dóra