KORB-16/2009.
(KORB-105/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának
2009. június 8-án, hétfőn, 09 óra 38 perckor
a Képviselői Irodaház V. emelet 562. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról szóló T/9194. számú törvényjavaslat *

Egyebek *


Napirendi javaslat

1. A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9194. szám)
(Szirbik Imre (MSZP), Farkas Sándor (Fidesz), Bedő Tamás és Dr. Balogh László (MSZP) képviselők önálló indítványa)
(Módosító javaslatok megvitatása)

2. Egyebek


Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Nagy Andor (KDNP), a bizottság elnöke

Dr. Orosz Sándor (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz), a bizottság alelnöke
Gyárfás Ildikó (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Kis Péter László (MSZP)
Kránitz László (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Balogh József (Fidesz)
Fülöp István (Fidesz)
Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Császár Antal (független)
Katona Kálmán (független)

Helyettesítési megbízást adott

Fetser János (MSZP) Gyárfás Ildikónak (MSZP)
Gyula Ferencné (MSZP) dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Winkfein Csaba (MSZP) Kránitz Lászlónak (MSZP)
Bányai Gábor (Fidesz) dr. Nagy Andornak (Fidesz)
Farkas Sándor (Fidesz) dr. Rétvári Bencének (Fidesz)
Fehérvári Tamás (Fidesz) Balogh Józsefnek (Fidesz)


(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 38 perc)

Elnöki megnyitó

DR. NAGY ANDOR (KDNP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó reggelt kívánok a bizottság tagjainak az európai parlamenti választások másnapján. Kinek eufóriát, kinek sokkot okoztak a választások, de azt javasolom, ezzel most ne foglalkozzunk, hanem térjünk rá a mai bizottsági ülésünkre.

A napirend elfogadása

Egyetlen napirendi pontunk van, melyet előzetesen kiküldtünk, de mielőtt erről szavazunk, közlöm a bizottsággal, hogy a bizottság határozatképes, 11 fő van jelen, helyettesítéssel 17 szavazat biztosított.

Szavazásra bocsátom a napirendet, aki egyetért az előzetesen meghirdetett napirenddel, kérem, tegye fel a kezét! (Szavazás.) Egyhangú.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról szóló T/9194. számú törvényjavaslat

Rá is térünk az egyetlen napirendi pontunkra, a visszasajtolással kapcsolatos módosító indítványra, melyet bizottságunk két tagja: alelnökünk, Orosz Sándor, valamint Józsa István nyújtottak be. Megkérdezem az előterjesztőket, kívánnak-e szólni.

(Jelzésre.) Orosz Sándor!

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Legelőször napirend előtt üdvözlöm Turi-Kovács Béla alelnök urat, aki azt hiszem, talán most... (Közbeszólás: Másodszor, csak nem voltál itt. - Közbeszólások.)

ELNÖK: Megteheted, mert mi már túl vagyunk rajta. (Dr. Turi-Kovács Béla: Ha megengedi, elnök úr, majd én is üdvözlöm az alelnök urat. - Derültség.)

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Ami pedig a konkrét indítványt illeti, érzek némi disszonanciát - és most csak a magam nevében beszélek, nem a másik aláíró Józsa István úr nevében - a beterjesztett törvényjavaslat tényleges elfogadás esetén gyakorolt hatása és az indokolás között.

Megjegyzem, annak az indoklásnak, amit elmondtam a módosító indítvány kapcsán a plenáris ülésen, csak a fele igaz. Nevesen az a fele... (Dr. Józsa István: Amit te mondtál, amit én, az nem.) Nem, nem erre gondoltam. Nevesen, hogy az öntözéshez, rizstermesztéshez és a halgazdálkodáshoz megadta az Országgyűlés a vízgazdálkodási törvényben a vízkészletjárulék-mentességet, és sajnálatos igaz, hogy amennyiben ilyen vízhasználatok vannak, bizonyos vízügyi törekvések úgy jelennek meg, hogy kiveszik ezeket a célokat, és simán egyéb gazdasági célként fogalmazzák meg a vízjogi engedélyben az engedélyt, és ettől a pillanattól úgy gondolják, hogy akkor mégiscsak kell érte vízkészletjárulékot fizetni. Tehát jelen van a mai joggyakorlatban egy, az Országgyűlés korábbi döntését ilyen értelemben erodáló gyakorlat.

Ez így igaz, de ez összességében nem igaz arra az indítványra, amit beterjesztettem, hiszen ott energetikai célú felhasználásról van szó. Ami viszont biztosan jóval gazdagabb és több, mint a mezőgazdasági vízhasználat. Tehát praktikusan azt mondom, hogy aki nem támogatta, az indítvány tartalma szerint jól érzékelte, hogy nem pontos, mert önmagában egyébként a sajtolás támogatása indokolt lehet. De azért tartom fenn ezt az indítványt mégis, mert meggyőződésem, hogy ha a visszasajtolást fontosnak tartjuk, akkor igenis szükséges ennek a tevékenységnek a támogatása.

Abban is biztos vagyok ugyanakkor, és e tekintetben az indítvány szerintem helytálló, hogy ezt nem a vízgazdálkodási feladatokért egyébként egyre szűkösebb költségvetési keretekkel gazdálkodók rovására kell megvalósítani, hanem valamilyen más forrásból. Tehát e tekintetben indokolásváltással, de az indítványomat fenntartom, és kérem, hogy ennek megfelelően szavazzon az igen tisztelt bizottság.

Köszönöm a figyelmet.

ELNÖK: Köszönjük, alelnök úr. Kérdezem, hogy a kormány vagy valamelyik tárca részéről van-e jelen valaki. (Közbeszólás: Nem értek ide, úton vannak.) Szerintem tudunk dönteni.

Kérdezem a bizottság tagjait, van-e valaki, aki szeretne észrevételt tenni. (Jelzésre.) Turi-Kovács Béla alelnök úr!

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen. Azt gondolom, a visszasajtolás ügyével szélesebb körben is foglalkozni kell. Tehát önmagában nem pusztán arról van szó, hogy ki fizet és mennyit fizet, hanem arról is szó van, hogy ez a technika, amely most itt Magyarországon létezik, segíti vagy jelentős mértékben akadályozza a termálvíz felhasználását.

A termálvíz felhasználása ugyanis - meggyőződésem szerint - sokkal szélesebb felhasználási lehetőséget rejt magában, és ezt az ügyet szerintem nem lehet csak pénzügyi kérdésként kezelni. Következésképpen azzal teljesen egyetértek, hogy az biztosan nem lenne jó módszer, ha a vízgazdálkodás területéről kerülne bármilyen pénz elvonásra, és ezt a pénzt használnák fel itt egy részterület valamiféle segítésére. Ez ugyanis nem mozdít elő egészében semmit.

Tehát talán kicsit előreszaladok, amikor azt mondom, hogy a bizottságnak érdemes lenne magával a termálvízproblémával oly módon foglalkozni az elkövetkezendő időben, hogy annak a kiterjedt hasznosítására - különösen egyes olyan területeken, mint Csongrád megyében és jó néhány olyan megyében, ahol szerintem ebben van az egyik legnagyobb lehetőség - meg kellene találni az összefüggő lehetőségét. Kérdés, hogy ez a mostani előterjesztés ad-e átmeneti lehetőséget arra, hogy ez javuljon ez a helyzet. Ezt őszintén szólva magam sem tudtam még eldönteni, ezt nagyon alaposan meg kell fontolni. Néha ugyanis azok a részmegoldások, amelyeket jó szándékúan megpróbálunk elővezetni, esetenként az egésznek a megoldását elodázzák vagy éppenséggel hosszú távon is megakadályozzák.

Azt javasolom, fontolják meg az előterjesztők, hogy nem lenne-e célszerű egy olyan koherens előterjesztést tenni, amely jó szívvel támogatható lenne.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. Alelnök úr javaslatát nemcsak megfontoljuk, hanem nagyon jó javaslatnak tartjuk, és úgy gondolom, hogy a bizottságnak érdemes lenne ezzel a kérdéssel foglalkoznia. Nem volt még tagja a bizottságnak Turi-Kovács Béla akkor, amikor erről vitát folytattunk le. Egyébként a bizottság elvetette a termálvíz-hasznosítással kapcsolatban a visszasajtolás generális tilalma alóli mentességet. Nem volt egyszerű vita ez sem, mert vannak pro és kontra érvek, és teljesen jogos ez az észrevétel. Annál is inkább, mert vagy holnap, vagy egy hét múlva foglalkoznunk kell újra az üggyel, mert a közigazgatási eljárásról szóló törvény kapcsán a bányatörvényhez hozzányúlnak - amennyire tudom -, és ott is a termálvíz-hasznosítással kapcsolatos módosításról fogunk dönteni. Úgyhogy ez az ügy napirenden van, és ezt jól ki kell vesézni.

A bizottságunk a visszasajtolás kötelezettsége alóli mentességet nem támogatta; a mi frakciónk, a Fidesz és a KDNP ezért ezt a módosító indítványt sem fogja támogatni, mert ehhez képest nem tudunk másképp dönteni. Ez nem a javaslatot tevő személyek ellen irányul, mert az alelnök urat józan és tisztességes politikusként ismertem meg - úgy, ahogy Józsa Istvánt is -, nem a javaslatukkal van baj, hanem az egész konstellációval, úgyhogy mi nemmel fogunk szavazni, mind a Fidesz, mind a KDNP.

(Jelzésre.) Józsa képviselő úr!

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Ha nem említed, hogy bent van egy javaslat a termálvízkészlet-hasznosításával kapcsolatban, szóval én is úgy gondolom, hogy komplex kezelést igényel ez az egész. Tehát most jó szándékú korábbi szabályozások eredményeként nincs az a jogi környezet, amely segítené a földhőbányászat, a termálvíz esetében mind a felhasználók biztonságát jelentő, mind az államnak azt a jogosultságát, hogy ami a föld mélyének a kincse, abból valamit az állam is részesüljön, legalábbis szabályozott keretek között.

Tehát azt hiszem, ennek tényleg átfogóan utána kellene nézni. A Ket.-hez beadott módosítónak nagyrészt én vagyok a szakmai koordinátora. Nem azt mondom, hogy jó, mert kicsit hirtelen jött javaslat, mindenesetre az az alapvető célja, amit alelnök úr is mondott, ezt a szabályozási környezetet olyan irányba változtassuk, ami optimálisabb felhasználását teszi lehetővé ennek a valóban ritka geológiai adottságnak, amivel Magyarország rendelkezik.

Az pedig, hogy ezt aláírtam, ugyanezzel van összhangban, hogy átfogóbb rendezést tartanék én is szükségesnek.

Köszönöm.

ELNÖK: Kíván-e valaki észrevételt tenni vagy kérdezni? (Nincs jelzés.) Amennyiben nem, akkor kérdezem a bizottságot, ki támogatja ezt a módosító javaslatot. (Szavazás.) Nyolc igen. Aki nem támogatja? (Szavazás.) Nyolc nem. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Kettő tartózkodás, tehát a bizottság nem támogatja.

Egyebek

Az egyebek között tájékoztatom a bizottságot, hogy holnap egy órakor tartunk ülést, ez valószínűleg hosszabb ülés lesz. Többek között azért, mert Katona Kálmán képviselőtársunk el nem fogadott interpellációját fogjuk tárgyalni a szén-dioxid-kereskedelemmel kapcsolatban, és azon kívül is van még öt napirendi pontunk. (Katona Kálmán: Lehet tudni, hogy ki jön?) A mai napon dől el, hogy a miniszter jön-e vagy Kling István, ezt információim szerint a mostani miniszteri értekezleten döntik el.

Ha nincs egyéb hozzászólás, köszönöm szépen, mindenkinek jó napot kívánok, holnap találkozunk.

(Az ülés befejezésének időpontja: 09 óra 50 perc)

 

Dr. Nagy Andor
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Szoltsányi V. Katalin