KORB-16/2009.
(FMB-106/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Környezetvédelmi bizottságának
2009. június 8-án, hétfőn, 15.30 órakor
az Országház Delegációs Termében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Elnöki bevezető, napirend elfogadása *

A nemzeti vízvagyon privatizációjának megakadályozása érdekében az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9712. szám) *

Hozzászólás *

Határozathozatal *

 

 

Napirendi javaslat

1. A nemzeti vízvagyon privatizációjának megakadályozása érdekében az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9712. szám)

(Dr. Fónagy János és Ékes József (Fidesz) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Elnököl: dr. Nagy Andor (KDNP), a bizottság elnöke

Dr. Orosz Sándor (MSZP) alelnök
Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz) alelnök
Gyárfás Ildikó (MSZP)
Gyula Ferencné (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Kis Péter László (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Balogh József (Fidesz)
Bányai Gábor (Fidesz)
Farkas Sándor (Fidesz)
Fehérvári Tamás (Fidesz)
Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Császár Antal (független)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 15 óra 35 perc)

Elnöki bevezető, napirend elfogadása

DR. NAGY ANDOR (KDNP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntöm képviselőtársaimat. A bizottsági ülésünk egy rendkívüli bizottsági ülés, hiszen ma délelőtt már üléseztünk egyszer. Tizennégy szavazatunk van, 12-en személyesen jelen vannak. A bizottságunk határozatképes.

Egy napirendi pontunk van, ezt kiküldtük képviselőtársainknak. A mai napon a Házbizottság ülésezett és az a döntés született, hogy este elkezdődik ennek a módosító indítványnak az általános vitája. És ugyan tárgysorozatban van a képviselői indítvány, de nem döntöttünk még arról, hogy általános vitára alkalmas-e, ezért kellett ezt a rendkívüli bizottsági ülést összehívni. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy a napirendi pontot megszavazzák-e. (Szavazás.) A napirendet elfogadtuk.

A nemzeti vízvagyon privatizációjának megakadályozása érdekében az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9712. szám)

Nagyon röviden, bár az indoklásból kiderül, hogy miért tárgyalja a parlament ezt a törvényjavaslatot, a következőt szeretném a bizottság tagjainak mondani. Fónagy Jánosnak és Ékes József képviselő úrnak a szándéka arra irányult, hogy a magyar vízvagyont ne lehessen privatizálni. Ennek érdekében azt javasolják, az öt regionális vízművet tegyük vissza a tartósan állami tulajdonban lévő vagyontárgyak közé olyan módon, hogy az állam öt százalék + egy szavazatot kapna. Ez az indítványuk lényege. Ennek a célja tehát, hogy a magyar vízvagyonnal, annak hasznosításával, működtetésével kapcsolatban ne történhessen olyan, amely esetleg valamiféle rejtett vagy nyílt privatizációt eredményezhetne.

Ebben a tárgyban Fónagy János interpellációt is intézett a pénzügyminiszterhez és ő arról biztosította Fónagy Jánost, hogy ez az elképzelése egyébként nem ellentétes a kormány szándékaival sem. Megkérdezem a képviselőtársaimat, hogy kíván-e valaki szólni. Orosz Sándor alelnök úré a szó.

Hozzászólás

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen. Egy későbbi ülés során egy napirend előtti hozzászólásomban jómagam ugyanezt elmondtam, nevesen, hogy nincs kormányzati szándék a vízvagyon privatizációjára. Ennek megfelelően azt gondolom, hogy a dolog elég egyértelmű. Ennek ellenére még egy módosító indítványt én benyújtottam ehhez a törvényjavaslathoz, tekintettel arra, hogy ha ennyire egyértelmű a szándék, akkor nincs mit megakadályozni. Ezen túlmenően pedig ismereteim szerint az így, ezzel az öt céggel kiegészített mellékleti felsorolásban van három olyan cég, amelyiknek kötelezően valamilyen átalakulási procedúrán kellett átmennie. Ez név- és formaváltozást is jelentett. Ezt a három cégnévváltozást - az ITD Hungary, a Hortobágyi Génmegőrző, illetve a Radioaktív Hulladéklerakó - tartalmazó módosító indítványt is benyújtottam, ennek megfelelően támogatni fogjuk az indítványt. Köszönöm.

Határozathozatal

ELNÖK: Kíván-e még valaki szólni? (Nincs jelentkező.) Kérem, hogy aki ennek az önálló képviselői indítványnak az általános vitára való alkalmasságát támogatja, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Egyhangú, tizennégy igen.

Előadót is kell állítanunk. Kérdezem az alelnök urat, hogy tudná-e ezt a feladatot vállalni. (Dr. Orosz Sándor: Ha élvezem a bizottság bizalmát, akkor igen.) Úgy látom a bólogatásokból, hogy igen.

Köszönöm szépen. Holnap folytatjuk a munkát. Viszontlátásra.

(Az ülés befejezésének időpontja: 15 óra 45 perc)

 

Dr. Nagy Andor

 

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia