KORB-19/2009.
(KORB-108/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának
2009. június 22-én, hétfőn, 9 óra 20 perckor
a Képviselői Irodaház V. emelet 562. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A közbiztonság és a közrend védelmében, illetve fenntartásában közreműködő szervezetekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/9555. számú törvényjavaslat *

Határozathozatal *

Egyebek *


Napirendi javaslat

1. A közbiztonság és a közrend védelmében, illetve fenntartásában közreműködő szervezetekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9555. szám)

(A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

2. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Nagy Andor (KDNP), a bizottság elnöke

Dr. Orosz Sándor (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz), a bizottság alelnöke
Gyárfás Ildikó (MSZP)
Gyula Ferencné (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Kis Péter László (MSZP)
Kránitz László (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Winkfein Csaba (MSZP)
Farkas Sándor (Fidesz)
Fehérvári Tamás (Fidesz)
Fülöp István (Fidesz)
Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Császár Antal (független)
Katona Kálmán (független)

Helyettesítési megbízást adott

Fetser János (MSZP) Gyula Ferencnének (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP) megérkezéséig Gyárfás Ildikónak (MSZP)
Kis Péter László (MSZP) távozása után dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Balogh József (Fidesz) Fehérvári Tamásnak (Fidesz)
Bányai Gábor (Fidesz) Farkas Sándornak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr.  Faragó Ákos főosztályvezető-helyettes, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium


(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 20 perc)

Elnöki megnyitó

DR. NAGY ANDOR (KDNP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: tisztelettel köszöntök mindenkit a mai bizottsági ülésünkön, amely valószínűleg rövid lesz. Azért kellett összejönnünk, mert kiderült, hogy döntenünk kell egy módosító indítványról. Egyetlen komolyabb napirendi pontunk van, és ha minden igaz, ezt viszonylag gyorsan le tudjuk zárni.

Megállapítom, hogy a bizottsági ülés határozatképes.

A napirend elfogadása

Kérem a jelenlévő képviselőtársaimat, hogy aki egyetért a napirendi javaslattal, tegye fel a kezét! (Szavazás.) Egyhangú, tehát elfogadtuk a napirendet.

A közbiztonság és a közrend védelmében, illetve fenntartásában közreműködő szervezetekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/9555. számú törvényjavaslat

Rátérünk az 1. napirendi pontunkra, a közbiztonság és a közrend védelmében, illetve fenntartásában közreműködő szervezetekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat. A tárca képviselőjével tisztáztuk, hogy azt a módosító javaslatot tárgyaljuk, amit mi ismerünk, tehát a honvédelmi bizottságét még nem, de az nem is érinti a mi bizottságunkat. Itt tehát egyetlen módosító indítvány van, ami viszont elég sok módosítást tartalmaz. Arra szeretném kérni a tárca képviselőjét, hogy egyrészt a jegyzőkönyv kedvéért kérem, mutatkozzon be, és nagyon röviden foglalja össze a bizottságnak, hogy mi a lényege ennek a módosításnak.

DR. FARAGÓ ÁKOS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Dr. Faragó Ákos vagyok, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

A kapcsolódó módosító javaslatok közül Rába László módosító javaslata érinti a bizottság feladatkörét. Ez már kicsit más formában járt a bizottság előtt egy módosító javaslat formájában. Ez a kapcsolódó módosító javaslat, amely most önök előtt fekszik, gyakorlatilag három olyan pontban változtatja meg ezt a szabályozást, amit szeretnék kiemelni.

Az egyik, hogy a 15/A. § (2) bekezdésében előírásra kerül egy olyan szabály, hogy a természetvédelmi őr nem feltétlenül köteles az intézkedés előtt igazolnia önmagát, illetve a feladatát, tevékenységét, hanem ha az intézkedés eredményességét veszélyezteti, ezt megteheti az intézkedést követően is. Gyakorlatilag ez a közterület-felügyelőknél, illetve a rendőröknél is hasonlóképpen működik. A természetvédelmi őrök, illetve az önkormányzati természetvédelmi őrök olyan helyzetekbe kerülhetnek, ahol lehet, hogy maga az intézkedésre való jogosultság igazolása veszélyeztetné az intézkedés eredményét, éppen ezért indokoltnak tartjuk ezt a kiegészítést.

Egy további technikai pontosítás a természetvédelemért felelős miniszter által vezetett nyilvántartás tartalmára vonatkozik. Bekerült egy olyan rendelkezés, amely szerint a nyilvántartás tartalmazza a természetvédelmi őr, illetve az önkormányzati természetvédelmi őr szolgálati jelvényének is a sorszámát, hiszen az igazolványa mellett a jelvény, a kettő együtt igazolja az ő hatósági jellegét, illetve tevékenységét.

Továbbá pontosításra kerül - mivel az önkormányzati természetvédelmi őrnek nincs szolgálati maroklőfegyvere - hogy a 15/C. § (2) bekezdés d) pontjában csak a természetvédelmi őr szolgálati maroklőfegyverére vonatkozó adatok kerülnek a nyilvántartásba.

Egy további pontosítást tartalmaz újonnan bevezetett 15/E. §, amely azt mondja, hogy az önkormányzati természetvédelmi őrszolgálatra vonatkozó rendelkezéseket alkalmazni kell az önkormányzati természetvédelmi őrre is. Ezt abból a megfontolásból teszi, hogy a 4/2000. kormányrendelet alapján önkormányzati természetvédelmi őrszolgálat kizárólag három fő felett jöhet létre, egy vagy két fő esetén önkormányzati természetvédelmi őr elnevezéssel és a jegyző irányításával működik a természetvédelmi őr. Tehát ez is egy ilyen pontosítás, hogy a törvény megfelelő rendelkezései tükrében mindkettőjüket érteni kell.

Gyakorlatilag erről szól ez a módosítás.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Támogatják-e a módosítást.

DR. FARAGÓ ÁKOS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja ezt a módosítást.

Határozathozatal

ELNÖK: Kérdezem a képviselőtársaimat, hogy kérdezni vagy észrevételt tenni kíván-e valaki? (Nincs jelzés.) Amennyiben nem, felteszem szavazásra a kérdést. Aki a módosító indítványt támogatja, kérem, tegye fel a kezét! (Szavazás.) Egyhangú, köszönöm szépen a tárca jelenlévő képviselőjének, főosztályvezető-helyettes úrnak a jelenlétét.

Ezzel az első napirendi pontunkat le is zártuk.

Egyebek

Az egyebek napirendi pontban szeretnék bejelentést tenni arról, hogy holnap 13 órakor rendes ülést tartunk, de nem a megszokott helyünkön, hanem a Parlamentben. Ennek az az oka, hogy 14 órától a román környezetvédelmi és területfejlesztési bizottság delegációja csatlakozik a bizottsági ülésünkhöz. Velük 14-16 óra között egy együttes ülést fogunk tartani. Ezen a részvétel egyébként nem kötelező, akit érdekel ez a bizottsági ülés, az maradhat, akinek dolga van, az elmehet. Igyekszem 14 óráig a mi rendes ülésünket levezényelni. Most a napirendi pontokra nem emlékszem pontosan (Kis Péter László: Bányászat, víztársulat.) Így van.

Azt fogom javasolni, hogy a víztársulatokat vegyük le a napirendről - a bólogatásokból látom, hogy nem is kell indokolni -, a többit nagyon röviden meg fogjuk tárgyalni. Úgy saccolom, hogy egy óra alatt ezt meg fogjuk tudni tenni, és 14 órától kezdődik az együttes ülés.

A román delegáció három napon keresztül tartózkodik Magyarországon. Ez egy viszontlátogatás, és azt kérték, hogy szervezzünk nekik egy látogatást a Paksi Atomerőműben. Úgyhogy szerdán el fogom kísérni őket Turi-Kovács Bélával és Fehérvári Tamással együtt, és a nap második részét pedig a Balatoni Nemzeti Parkban tartjuk, Csopakon. Lesz egy balatonfüredi városlátogatás, valamint egy vacsora Tihanyban. Az utolsó napjukon, csütörtökön pedig az Országos Atomenergia Hivatalba kívánnak ellátogatni. Ha jól emlékszem, ennyi program lesz.

Témaként megjelölték a klíma- és energiapolitikát, a biodiverzitást, a román-magyar határvízi ügyeket. Az utóbbi kettőről a szaktárcától kértem képviselőt, Kóthay szakállamtitkár úr fog jönni, illetve Haraszthy úr fog küldeni valakit a biodiverzitással kapcsolatban. A negyedik téma volt az atomenergia. Tehát ez a négy téma volt, amit előzetesen megjelöltek, ezeket fogjuk a kétórás együttes bizottsági ülésünkön körbejárni, illetve javasoltam, hogy számoljanak be, hogyan áll a verespataki aranybányászat ügye, erről kérünk majd egy tájékoztatást a román delegációtól.

Ezt szerettem volna az egyebekben közölni, tehát holnap 13 órakor találkozunk a 61. számú teremben.

Van-e valakinek az egyebek kapcsán észrevétele? (Nincs jelzés.) Nincs, akkor köszönöm szépen a részvételt.

(Az ülés befejezésének időpontja: 9 óra 28 perc)

 

 

Dr. Nagy Andor
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Szoltsányi V. Katalin