KORB-20/2009.
(KORB-109/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának
2009. június 22-én, hétfőn, 15 óra 20 perckor
az Országház főemelet 55. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó, a napirend elfogadása *

Az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítéséről szóló H/9812. számú határozati javaslat *

Határozathozatal *


Napirendi javaslat

  1. Az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítéséről szóló határozati javaslat (H/9812. szám)
    (Dr. Szili Katalin, Tóbiás József (MSZP), Ékes József (Fidesz), dr. Nagy Andor (KDNP), Velkey Gábor (SZDSZ) és Katona Kálmán (független) képviselők önálló indítványa)
    (Módosító javaslat megvitatása)
    (Első helyen kijelölt bizottságként)
  2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Nagy Andor (KDNP), a bizottság elnöke

Dr. Orosz Sándor (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz), a bizottság alelnöke
Balogh József (Fidesz)
Bányai Gábor (Fidesz)
Farkas Sándor (Fidesz)
Fehérvári Tamás (Fidesz)
Fülöp István (Fidesz)
Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Velkey Gábor (SZDSZ)
Császár Antal (független)
Katona Kálmán (független)

Helyettesítési megbízást adott

Fetser János (MSZP) dr. Orosz Sándornak
Balogh József (Fidesz) megérkezéséig Fehérvári Tamásnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Nemes Csaba főosztályvezető, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium


(Az ülés kezdetének időpontja: 15 óra 20 perc)

Elnöki megnyitó, a napirend elfogadása

DR. NAGY ANDOR (KDNP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Kérem a bizottság tagjait, foglaljanak helyet, szeretném elkezdeni az ülést. Tisztelettel köszöntöm a bizottság tagjait ezen a rendkívüli bizottsági ülésen. Annak, hogy össze kellett jönnünk, a következő az oka. Délután tudtuk meg, hogy Orosz Sándor képviselőtársunk módosító indítványt adott be ahhoz az országgyűlési határozathoz, amely a klímatörvénnyel kapcsolatos, és a mai napon lesz erről végszavazás. Úgyhogy, mivel első helyen kijelölt bizottság vagyunk, kötelesek vagyunk bizottsági ülést tartani, és megtárgyalni a módosító javaslatot.

Megállapítom, hogy a bizottsági ülésünk határozatképes. Kérem a képviselőtársaimat, hogy a kiküldött napirendet szavazzuk meg. Aki egyetért a napirendi javaslattal, tegye fel a kezét! (Szavazás.) Ez egyhangú.

Az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítéséről szóló H/9812. számú határozati javaslat

Egyetlen napirendi pontunk van, az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítéséről szóló határozati javaslathoz benyújtott módosító javaslat. A kormány, illetve a tárca részéről Nemes Csabát is tisztelettel köszöntöm, és kérem, foglalj helyet az asztalnál.

Megkérném Orosz Sándort, hogy a négy pontos módosító javaslatot nagyon röviden foglalja nekünk össze.

Köszönöm.

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Én is köszönöm. Részben formai, részben pedig tartalminak tekinthető módosító javaslatokat nyújtottam be. Azért fogalmazok így, hogy "nyújtottam be", mert teljesen természetesen nem tiszta forrása vagyok, de a tiszta forrás közvetítője vagyok, ezekkel magam személyesen egyetértek.

Nevesen arról van szó, hogy olyan kerettörvénnyel kapcsolatos országgyűlési határozatot kellene elfogadnunk, ami nemcsak egyszerűen egy zöld divathullámnak megfelelő - hát fogadtunk el ilyet -, hanem a belőle következő feladatok egyrészt számon kérhetők és teljesíthetők, ráadásul valóban a klímavédelmi szempontoknak is megfelelők legyenek.

Praktikusan ezeket tartalmazza ez a négy pontban szereplő módosító csomag. Az országgyűlési határozati javaslat érdemén nem, még egyszer mondom, a végrehajthatóságán viszont feltétlenül javít, és kérlek benneteket, hogy támogassátok.

Köszönöm.

ELNÖK: Elolvasva ezeket a módosító javaslatokat, megállapíthatjuk, hogy ezeket támogatni lehet, tehát a Fidesz és a KDNP frakció támogatni fogja. Megkérdezem persze a tárca álláspontját is arról, hogy a tárca erről mit gondol. Kérlek, Csaba!

DR. NEMES CSABA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Köszönöm szépen, elnök úr. Mi is átfutottuk, ezek egy része abszolút technikai jellegű és támogatható, egy része tartalmi. Szerintem nagyon fontos, hogy a koppenhágai csúcs után, azoknak a döntéseknek megfelelően készüljön ez a törvénytervezet, emiatt a határidő-módosítást is támogatjuk.

Végül is, összegezve: a minisztérium nevében azt tudom mondani, hogy a módosító javaslatok támogathatók.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. Szeretném itt megjegyezni, hogy nem szívesen vezetném be azt a gyakorlatot, hogy ilyen hirtelen ülésekre kerül sor, és bár egyetértek ezekkel a javaslatokkal, de ennek az egész javaslat előkészítése végig Szili Katalin titkárságának, illetve a Fenntartható Fejlődési Tanács titkárságának a kezében volt, ezeket a javaslatokat korábban is meg lehetett volna fogalmazni. Ez nem tartozik ugyan a bizottsági ülés szigorú tárgyához, de nem szeretnék gyakran abba a helyzetbe kerülni, hogy aznap bekerül egy módosító, összerántom a bizottságot, akik ezt esetleg nem értik, és kapkodva - megbízva persze a benyújtó jó szándékában - döntünk. Ez szerintem nem helyes gyakorlat, ezt csak szerettem volna bizottsági elnökként megjegyezni.

Most felteszem a kérdést, hogy aki az Orosz Sándor által benyújtott... (Velkey Gábor jelez.) Bocsánat, tessék!

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Elfogadom azt, hogy tartalmilag megszavazható a javaslat, valóban úgy gondolom, hogy olyan elemek vannak benne, amelyek nincsenek aszinkronban az eredeti szándékkal. Hogy egy kicsit kukacoskodjak, szerintem a 4. i) pont nyelvtanilag problémás. Az utolsó tagmondathoz az "összhangban van" állítmány tartozik, és ha jól látom nyelvtanilag, majd szórakoztató lesz utólag visszaolvasni, de én is úgy gondolom, egye fene, a konszenzust megéri, hogy akár nehezen értelmezhető szövegelemek is legyenek benne.

Szeretném én is elmondani, amit az elnök úr elmondott, nagyon egyetértve vele. Miért nem az alatt a kéthónapos időszak alatt, amíg ezt előkészítettük, és amíg minden érintett fél - a minisztérium vezetésével együtt - ott ül a Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, és a többszörös tárgyalások során bárki elmondhatta minden javaslatát. Tehát ez egyszerűen érthetetlen számomra, és ennek szerettem volna hangot adni.

Nekem az időpontban a december 1-je szimpatikusabb; elfogadom, hogy a klímacsúcs eredményeit jó figyelembe venni, de a február 28-ai határidő kétségessé teszi, ismerve a rutint, hogy ez a parlament ezzel érdemben tud-e majd foglalkozni, vagy milyen arányban fog tudni foglalkozni ezzel. Szerettem volna, ha még ebben a ciklusban - nyilván nem figyelembe véve azokat az előre ki nem számítható paramétereket, amelyek bekövetkezhetnek -, jó lett volna, ha ez a parlament foglalkozik vele, ha már ez készítette elő. De ezzel együtt is - még egyszer mondom -, a béke, a nyugalom, az eddig megvolt konszenzus erősítése érdekében meg fogom szavazni, és mindenkit erre beszélek rá, hogy hozzászólás nélkül a lehető leggyorsabban menjen át, de szerintem fontos, hogy ezek a kritikai elemek elhangozzanak.

Köszönöm szépen.

Határozathozatal

ELNÖK: Kíván-e még valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ha nem, akkor felteszem szavazásra a kérdést. Aki a módosító javaslatot támogatja, azt kérem, hogy kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Úgy látom, ez egyhangú, ellenpróbára nincs is szükség.

Tehát a módosító javaslatot elfogadtuk, és a végszavazásra a mai napon majd sor kerül.

Ezzel bezárom a bizottsági ülést.

(Az ülés befejezésének időpontja: 15 óra 28 perc)

 

 

Dr. Nagy Andor
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Szoltsányi V. Katalin