KORB-26/2009.
(KORB-115/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Környezetvédelmi bizottságának
2009. október 13-án, kedden, 14 óra 20 perckor
a Képviselői Irodaház 562. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

A bizottság titkársága részéről *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/10554. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása) *

Egyebek *

Napirendi javaslat

  1. A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat
    (T/10554. szám)
    (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)
  2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Nagy Andor (KDNP), a bizottság elnöke
Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz) a bizottság alelnöke
Gyárfás Ildikó (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Kis Péter László (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Winkfein Csaba (MSZP)
Balogh József (Fidesz)
Bányai Gábor (Fidesz)
Velkey Gábor (SZDSZ)
Császár Antal (független)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Orosz Sándor (MSZP) Velkey Gábornak (SZDSZ)
Fetser János (MSZP) Kis Péter Lászlónak (MSZP)
Kránitz László (MSZP) érkezéséig dr. Tompa Sándornak
Farkas Sándor (Fidesz) dr. Nagy Andornak (KDNP)
Fehérvári Tamás (Fidesz) Balogh Józsefnek (Fidesz)
Dr. Rétvári Bence (KDNP) Bányai Gábornak (Fidesz)
Katona Kálmán (független) dr. Turi-Kovács Bélának (Fidesz)

A bizottság titkársága részéről

Dr. Szalóki Gyula parlamenti főtanácsos

 

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Csuka Mária főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)
Csók Csilla főosztályvezető (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)
Juhász Mária osztályvezető (Pénzügyminisztérium)

Megjelentek

Horváth Tiborné osztályvezető (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)
Pilisi Sándor vezető tanácsos (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)
Miklánné Szávai Kitti (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)
Sztipán Orsolya (Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség)
Juhászné Halász Judit (Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület)
Verő Krisztina (Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület)
Hajóssy Adrienne (Reflex)
Fridrich Róbert (Magyar Természetvédők Szövetsége)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 14 óra 20 perc)

Elnöki megnyitó

DR. NAGY ANDOR (KDNP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntöm a bizottsági ülésen megjelent képviselőtársaimat és vendégeinket, elnézést a késésért. Balatonfüreden voltam egy konferencián és nem engedtek el fél egynél hamarabb, és nem tudtam egyszerűen ideérni. Tájékozódnom kellett az előbb arról, hogy mi lesz, mert igyekszem az ülést úgy levezetni, hogy ne legyünk itt túl sokat, és próbáltunk egyfajta logikát követve csoportosítani bizonyos módosító indítványokat. Bízom benne, hogy ez sikerült is. Ezt kellett megbeszélnem az előbb Szalóki Gyulával.

Megállapítom, hogy a bizottsági ülésünk határozatképes.

A napirend elfogadása

Szeretném megkérdezni képviselőtársaimtól, hogy ki ért egyet a kiküldött napirendi pontokkal? Tegye fel a kezét. (Szavazás.) Ez egyhangú, tehát a napirendi pontokat megszavaztuk.

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/10554. szám)
(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

Igazából egyetlen fontos napirendi pontunk van, ez pedig a 2010-es költségvetésről szóló törvényjavaslat, illetve a módosító indítványok. A következőt javasolnánk - és elmesélném a döntés menetét, hogy egyetértenek-e vele a képviselőtársaim -, van néhány olyan módosító indítvány, amit kénytelenek vagyunk egyenként megtárgyalni. Ezeknek a számát igyekeztünk csökkenteni, de azért van néhány, 20 körül van. Találtunk egy rendezési elvet, aminek alapján csoportosítanánk a módosító indítványok jó részét, és majdnem 200 olyan módosító indítvány van, amelyről úgy gondoljuk, hogy lehetne két csomagban dönteni. Az egyik a növekmény támogatással jár, nyilván a másik növekmény csökkenéssel. Itt azt a logikát követnénk, hogy ezeket csomagban tárgyalnánk meg. Orosz Sándor képviselőtársunknak volt egy kifejezett kérése, hogy az egyik módosító indítványt külön tárgyaljuk. Ez a 15-ös és a 3043-as. (Csuka Mária: Ajánlás.) 15-ös ajánlás és 3043. (Dr. Szalóki Gyula: A végén van a kigyűjtésnek.)

Azt javasolnám mindenkinek, hogy fogadjuk el ezt a rendező elvet, egyébként ha egyenként megyünk végig mindenen, akkor nagyon hosszú ideig itt ülnénk és sok értelmét ennek nem látom. Szóval rátérnénk akkor. Van-e észrevétele valakinek? (Jelzésre:) Igen!

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Szeretném megkérdezni, hogy akkor a rendező elv azt jelenti, hogy vannak a, tehát számomra ez így nem nagyon érthető.

ELNÖK: El fogom mondani. Az elején megtárgyalnánk az Önkormányzati Minisztériumot, valamint az FVM-et érintő módosító indítványokat, ezeket egyenként. A 794-es, a 822-es, a 897-es, a 899-es, 900-as, a 940-es, 941-es, 959-es és 989-es érinti egyébként a mi bizottságunkat. Ezeket egyenként vennénk.

Aztán a második részben rátérnénk a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium költségvetéséhez beadott módosító indítványokra. Itt lenne a csomagban való megtárgyalás oly módon, hogy az 1724-től 1949-ig vannak egyébként ezek a módosító indítványok, több mint 200. Ezeket meg lehet úgy bontani, hogy a 1812-től 1949-ig terjedő módosító indítványok, azok valójában plusz pénzt tesznek a minisztériumhoz, ezeket egyben tárgyalnánk, és szintén egyben tárgyalnánk a csökkenéssel együtt járó módosítókat, ez 1724-től van 1810-ig.

Harmadik ütemben pedig szintén egyenként vagyunk kénytelenek tárgyalni néhány módosítót, ezek megint a KVVM-et érintik, szám szerint az 1738-as, 1792-es, 1803-as, 1805-ös, 1811-es, 1815-ös, 1839, 1895, 1905 és 1917. Itt javasolnánk egyenkénti tárgyalást.

Negyedszer pedig Orosz Sándor külön kérése. Ez lenne a forgatókönyv javaslatom, és akkor rátérünk. (Jelzésre:)

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Javaslom, hogy tekintsük az elnöki javaslatot úgy ügyrendi javaslatnak, hogy tudjunk róla szavazni. A javaslat ugyanis arról szól, hogy minden olyanról, amely nem a környezetvédelmet közvetlenül érintő kérdés - erről szólt elnök úr előterjesztése -, hanem csak arról szól, hogy a tételesen megjelenő forrás elvonásra kerül, vagy plusz forrásként jelenik meg. Azt hiszem, erről van szó. Ha ezt el tudjuk fogadni, akkor erről inkább szavazzunk, hogy ez teljesen egyértelmű legyen, hogy ez szabályszerűen történik.

ELNÖK: (Jelzésre:) Velkey Gáboré a szó!

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen. Nem akarok én akadékoskodni, bár azt gondolom, ez egy fontos dolog még akkor is, ha valójában egyetértek én is azzal, hogy nem a bizottsági ülésen dőlnek el az ügyek. Nos, tehát azzal a javaslattal, hogy az önkormányzati és FVM-est csináljuk egyenként, teljesen egyetértek. A KVVM-est gyorsan most gyorsan itt végignéztem, amit láttam, három csoportba sorolhatók a javaslatok. Az egyik az, amit mondtál, Andor, és egyetértek vele, hogy egy csomagban szavazhatunk róla, ez az, amely KVVM költségvetéséből mínuszolna, tehát máshoz fedezetet teremt. Egyben szavazhatunk róla.

Másik típus - és az én megítélésem szerint ez egy külön csomag -, amikor konkrét lokális fejlesztésekhez teremt fedezetet többletforrással. Ez is egyben szavazható, mindegyik lokális. Ezen kívül vannak olyan fejezeti pénzeket érintő stratégiai javaslatok - neked is több, nekünk is néhány -, amelyiket én szeretném egyenként szavazni. Ha jól értettem, ez a logika? (Dr. Turi-Kovács Béla: Abszolút.) Jó, csak a számokat én nem tudtam követni.

ELNÖK: Köszönöm, de itt gyakorlatilag azt értelmezted, amit én elmondtam, én kicsit hevenyészetten mondhattam el, de ugyanez a logika.

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Még azt szeretném kérni, hogy a végén tegyük már meg, hogy ha bárkinek - és akkor ez ügyrendi módszertan -, a jelenlévő bizottsági tagok közül akármilyen sorszámon szereplő ügyről szavazni akar, azt a végén külön megtehesse. (Elnök: Orosz Sándor élt is ezzel a lehetőséggel, és ha a végén valaki ezt jelzi, akkor rendben van.)

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen.

ELNÖK: Akkor ez az ügyrendi javaslat világos, aki ezzel egyetért, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Ez is egyhangú.

Akkor kezdjük a 794-essel. Bocsánat, üdvözlöm Csuka Máriát és munkatársait. Kérem, hogy a jegyzőkönyv miatt mondják el, hogy hívják önöket.

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Csuka Mária Pénzügyminisztérium, Ágazati Fejlesztési és Finanszírozási Főosztály.

ELNÖK: És a kolléganők?

JUHÁSZ MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Juhász Mária, Pénzügyminisztérium.

CSÓK CSILLA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Csók Csilla Költségvetési Főosztály, KVVM.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Keressük elő a 794-est. Kérném a kormányzati álláspontot.

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Itt az önkormányzati fejezethez adna 800 milliót, nem támogatjuk. Elvesz a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától ugyanennyi forrást.

ELNÖK: Aki ezt a módosító indítványt támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Kilenc igen. Aki nem támogatja? (Szavazás.) Tíz. Az egyharmad megvan.

822-es.

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): 822-est nem támogatjuk.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Tíz. Ellene? (Szavazás.) Kilenc. A bizottság ezt támogatta.

897-es.

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): 897-est nem támogatjuk.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Nyolc. Ellene? (Szavazás.) Kilenc. Bocsánat itt van észrevétel az előzőnél a tartózkodást nem kérdeztem meg. Akkor újra szavazunk. A 822-re aki igen, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Tíz. Ellene? (Szavazás.) Kilenc. Tartózkodás nincs.

A 897-nél aki igen, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Kilenc. Ellene? (Szavazás.) Tíz. Tartózkodás nincs, akkor a bizottság ezt nem támogatta, az egyharmad megvan.

899-es?

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Tíz. Ellene? (Szavazás.) Kilenc. Tartózkodás nincs. (Velkey Gábor: Bocsánat, nem jól szavaztam.) Aki ellene, az még egyszer. (Szavazás.) Kilenc. Akkor a bizottság ezt is támogatta.

900-as?

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Aki igennel szavaz, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Kilenc. Ellene? (Szavazás.) Tíz. A bizottság nem támogatta, egyharmad megvolt.

Következő a 940-es.

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Tíz. Ellene? (Szavazás.) Kilenc. Akkor ezt a bizottság támogatta.

A 941-es?

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Állami génmegőrzés, nem támogatjuk.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Tíz. Ellene? (Szavazás.) Kilenc. Akkor ezt is támogatta a bizottság.

Akkor Manninger Jenőnek a 959-es?

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Kilenc. Ellene? (Szavazás.) Tíz. Volt tartózkodás? (Szavazás.) Nincs. Akkor ezt a bizottság nem támogatja.

Az utolsó ebben a körbe a 989-es.

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Talajvédelmi informatika, nem támogatjuk.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Kilenc. Ellene? (Szavazás.) Tíz. Akkor ezt a bizottság nem támogatja, de egyharmad megvan.

Rátérünk azokra a KVVM-et érintő módosítókra az első csomagban, amelyek először a csökkenésről szól, ahol elvesznek a tárcától. Itt akkor egy csomagban tárgyalnánk az 1724-től 1810-ig terjedő módosító indítványokat. (Velkey Gábor: Az 1811-es is ilyen nem?) Nekem csak az 1810-es van beírva. Tehát 1724-től 1810-ig. Tudnak követni egyébként? (Jelenlévők bólintanak.) Kormányzati álláspont van?

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk az elvételt.

ELNÖK: Aki ezekkel a módosító indítványokkal egyetért, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Nincs ilyen. Aki ellene? (Szavazás.) Tíz. Tartózkodás? (Szavazás.) Nyolc. Akkor ezt a bizottság nem támogatta. Egyharmad sincs meg. Jönne a következő csomag, ahol viszont... (Közbeszólások.) Még egyszer akkor egy próbát kérek. Ellene? (Szavazás.) Figyelnek ma a tanulók. (Velkey Gábor: Nemet kellett mondani? A teljes csomagra?) A teljes csomagra aki igent mond? (Szavazás.) Olyan nem volt. Aki nemet mond? (Szavazás.) Tizenegy. Egyharmad sem támogatja.

1812-től 1949-ig tárgyalhatjuk szintén egy csomagban a következő indítványokat, ezek növekmény támogatással járnak a tárcára nézve. Kormányzati álláspont?

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Aki ezeket a módosító indítványokat támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Nyolc. Ellene? (Szavazás.) Tizenegy. Egyharmad megvan, de a bizottság ezeket nem támogatta.

Harmadik ütemben rátérünk azokra a KVVM-et érintő módosítókra, amelyeket különállóan tárgyalunk. Első ezek közül az 1738-as. Kormányzati álláspontot szeretnék kérni.

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk. Ez fejezeten belüli átcsoportosítás. Ez második körös, mert fejezeten belüli átcsoportosításról van szó, de megtárgyalható.

ELNÖK: Megtárgyalhatjuk? Igen, igaza van, írja is, hogy második ütem. Akkor az 1738-ast a kormány nem támogatja, bizottság támogatja-e? (Szavazás.) Nyolc. Aki ellenzi? (Szavazás.) Tizenegy. Ezt a bizottság nem támogatta, egyharmad megvan.

1792-es?

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Olyan, mint az előző, fejezeten belüli átcsoportosítás, nem támogatjuk.

ELNÖK: Aki támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Nyolc. Ellene? (Szavazás.) Tizenegy. Tartózkodás nincs. A bizottság nem támogatta, de megvan az egyharmad.

Következő pedig az 1803-as.

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Ugyanaz, mint az előző kettő, tehát fejezeten belüli átcsoportosítás, nem támogatjuk.

ELNÖK: Aki ezt támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Nyolc. Ellene? (Szavazás.) Tizenegy. Akkor ezt se támogatja a bizottság, de megvan az egyharmad.

1805-ös?

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Ez is ugyanaz, mint az előző, tehát fejezeten belüli, nem támogatjuk.

ELNÖK: Aki ezt támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Nyolc. Ellene? (Szavazás.) Tizenegy. Akkor ezt se támogatja a bizottság, de megvan az egyharmad.

A következő az 1811-es. Itt van az, amire rákérdeztél, Gábor. (Velkey Gábor: Jó, már értem.)

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Ez is fejezeten belüli átcsoportosítás, nem támogatjuk.

ELNÖK: Aki ezt támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Nyolc. Ellene? (Szavazás.) Tizenegy. Akkor ezt nem támogatja a bizottság, megvan az egyharmad.

1815-ös. (Jelzésre:) Ugyanúgy fejezeten belüli. Mondjad, Gábor.

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Ugyanabban a sorban van, persze úgy is megoldhatjuk, hogy a mínuszt nem támogatjuk ebben a körben, a pluszt meg igen, mert az első körben ez már eldőlt. Különben kedvelem, ha forrást rakunk a forrástöbblet igényünkhöz, mármint hogy mínuszt is, és az is szimpatikus, ha fejezeten belül van. E mögött van egy csomó olyan javaslat, amivel egyetértek a pozitív oldalon, hogy többletforrás jelenjen meg. Látom, hogy mellette van a szám, de fejből nem tudom, hogy melyikhez pakoljam. Nem tudom, hogy érthető-e a dilemmám? Az lenne a normális, hogy ha a mínuszolásával együtt is szavazhatnék róla vagy támogatnám, de nem bírom most összepakolni. Font Sanyiénál most a 811-esnél az 1839-est rögtön mellé kellene nézni, hogy melyik pozitív oldala fejezeten belül. Ez nekem zavart okoz, ezért csak mondom jegyzőkönyvbe a saját magam megnyugtatására. (Elnök: Én azt gondolom, ezzel a vívódással te meg fogsz birkózni és mehetünk tovább.) Azt gondolom, hogy ez szavazástechnikai vagy elvi jellegű felvetés akart lenni, nemcsak egy sajátos személyes vívódás, de ettől még a jegyzőkönyv vette és ez engem megnyugtat. Tehát a mínuszokat nem fogom most megszavazni, a pluszokat meg igen, a második körben meg mellé mehet a plusz.

ELNÖK: Az a logika egyébként ezekben a módosítókban, hogy az igazgatásból rak át a fejlesztésekhez. Van benne valami. Értem a problémáidat, csak ezt nem tudjuk bizottsági szinten kezelni, te majd eldöntöd, hogy mit csinálsz. Szerintem menjünk tovább.

1815-ös. Igennel aki szavaz, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Kilenc. Aki ellene? (Szavazás.) Tíz. Akkor ezt sem támogatja a bizottság, majdnem, de megvan az egyharmad.

1839-es a következő.

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Ez is fejezeten belüli átcsoportosítás, de akkor azt mondjuk, hogy a csatornázáshoz tesz beruházásra 500-at, és a KVVM fejlesztési igazgatóságtól vesz el 500-at.

ELNÖK: És ezt nem támogatja a kormány?

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: Jó, aki igennel szavaz, kérem, tegye fel a kezét. 1839-nél járunk. (Szavazás.) Nyolc. Ellene? (Szavazás.) Tizenegy. Tehát tizenegy ellene.

1905-ös.

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Ugyanolyan, tehát itt is a csatornára tenne 500-at és a környezetvédelmi felügyelőségektől venne el 500-at. A hatósághoz, hogy pontos legyen, tehát a természetvédelmi és vízügyi hatósághoz. Nem támogatjuk.

ELNÖK: Aki ezt támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Nyolc. Ellene? (Szavazás.) Tizenegy. Nem támogatja a bizottság, megvan az egyharmad.

Ebben az ütemben az utolsó sorban 1917-es, nagy októberi szocialista forradalom. (Derültség.) 1917.

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Ugyanaz, tehát szennyvíztisztításhoz tesz 370-et, és a KVVM igazgatásából vesz el ugyanennyit. Ez a módszer. Nem támogatjuk.

ELNÖK: Aki ezt támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Tíz. Ellene? (Szavazás.) Tizenegy. Bizottság nem támogatja, de megvan az egyharmad.

Szintén külön tárgyaljuk Orosz Sándor kérésére a 3043-ast. Legutolsó lap. Itt szeretném a kormány képviselőit megkérdezni. 3043-asnál járunk, a 15-ös. Tudunk-e arról valamit, hogy Orosz Sándor miért kért... Bocsánat, mi a kormányzati álláspont?

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Kormányzati álláspont, hogy ez a 15-ös a halászati operatív programnál akar át a 2007-2012-ig tartó felhasználható forrásokat. Ez problémát jelent technikailag, mert nem jó a módosító, mert a 2007-2008-as összegeket nem lehet már átírni. A 11-12-höz pedig a pénzügyminiszter engedélye kell. Tehát az úgy megoldható. Technikailag nem jó, javítani kell rajta.

ELNÖK: Támogatjuk, és majd megoldódik.

CSUKA MÁRIA (Pénzügyminisztérium): Technikailag nem jó, tehát nem támogatjuk.

ELNÖK: Kár, hogy nincs itt Orosz Sanyi. Mindegy, szavazzunk, aki a módosító indítványt támogatja, kérem, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Tizenegy. Én tartózkodom. Aki ellene? (Szavazás.) Nyolc.

Azt szeretném kérdezni, hogy van-e olyan képviselőtársunk, aki esetleg a csomagból valamiről kér esetleg külön egyenkénti szavazást? (Nincs jelzés.) Nincs ilyen, akkor be is fejeztük? (Jelzésre:) Bocsánat, Gábor még. Melyiket?

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Még kellene szavazni.

ELNÖK: Hány darabot?

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Amelyiket szeretném támogatni és a csomagban meg nem tudtam, melyik az. 1935.

ELNÖK: Pillanat, menjünk egyenként.

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA: Semmi akadálya, újra szavazunk arról a részről.

ELNÖK: Egyébként ezt megszavaztuk. Mi a következő?

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): 1886-os.

ELNÖK: Igen, mert ezek a növekmény csoportban voltak és igennel szavaztunk. Következő?

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): 1817, 1818, 1819, 1820.

ELNÖK: Ez mind igen volt.

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Akkor megnyugodtam.

ELNÖK: Én is megnyugodtam, hogy Velkey Gábor megnyugodott. (Derültség.) Akkor ezzel a napirendi pontunkat be is fejeztük, köszönjük szépen a tárca képviselőinek jelenlétét.

Egyebek

Következő bizottsági ülésünk egy hét múlva egy órakor lesz normális időben, és előre jelezném, hogy két hét múlva meg fogjuk látogatni a fővárosi szennyvíztisztító telepet, és fél egykor fogunk innen indulni, ott tartunk egyébként bizottsági ülést. Szeretnélek benneteket arról tájékoztatni, és azt javaslom, hogy hívjuk meg azokat a képviselőtársaitokat, akik csepeliek és akiket érdekel. Én meghívtam Németh Szilárdot, aki most került be fideszes parlamenti képviselőnek. Szóljatok nekik, hogy érdekli-e, ha ragaszkodtok hozzá. Fél egykor indulunk innen. Ha jól emlékszem fejből, akkor megnézzük a szennyvíztisztító telepet, adnak tájékoztatót az építkezésről, hogy működik és tartunk közben egy bizottsági ülést. Nem tudom, lesznek-e érdemi napirendi pontok, de elsősorban emiatt megyünk. (Jelzésre:) Tessék!

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Félre ne értse senki, nem akarom én ezt eltúlozni, csak tisztán szeretnék látni. Én úgy emlékszem, hogy mind a két nagy csomagra a többségi szavazás nem volt. Ezzel szemben az Önkormányzati Minisztérium ilyen-olyan kis javaslataira volt többségi igen. Ezek után ez azt jelenti, hogy azokra, amit én külön felsoroltam - miután csomagban szavaztunk róla - ezért többségi nem volt. Ehhez képest pedig nekem azt mondtátok, hogy igen, és én azt hittem, hogy igen.

ELNÖK: Nem, nem hát a növekményeket mindenhol igennel megszavaztuk.

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Ti mint Fidesz, de a többség a bizottságban nemet szavazott.

ELNÖK: Vissza tudjuk ezt nézni?

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Persze, hogy vissza. Ezért soroltam fel ezeket.

ELNÖK: Akkor kérsz új szavazást?

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Pontatlan így. Érthető, amit mondok? Azokról a számokról, amit külön felsoroltam, szeretnék szavazást kérni, mert ha ti igent szavaztok továbbra és én is igent, akkor az többségi igen lesz. Lehet, hogy ez sokaknak mellékes, de nekem nem mellékes. Ha már itt töltjük az időnket a Parlamentben. (Közbeszólások.) Jó, csak ti értitek, nem értitek.

ELNÖK: Az a helyzet, hogy többségi nem volt, mi szavaztunk igennel, te a sajátodra szeretnél.

VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Én a sajátomra meg amiket felsoroltam, azokra szerettem volna igent szavazni, ezért volt az ügyrendi kezdeményezés, hogy a végén az egyedi kérések alapján külön szavazzunk. Szerintem ez logikus, és volt egy félreértés, amit jó nekem, ha egy csomagban szavazunk. Reméljük, vette a jegyzőkönyv, amiket felsoroltam számokat.

ELNÖK: Csináljuk így, elfogadjátok? (Jelenlévők bólintanak.) Akkor aki igennel szavaz a csomagról, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Kilenc. Aki ellene? (Szavazás.) Nyolc.

Van-e még egyéb kérdés, észrevétel? (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor megköszönöm a részvételt, további szép napot mindenkinek.

(Az ülés befejezésének időpontja: 14 óra 56 perc)

 

 

Dr. Nagy Andor
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Dancsecs Dóra