KPSZB/7/2006.
KPSZB/7/2006-2010.

Jegyzőkönyv

az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2006. július 11-én 8 óra 42 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Napirendi javaslat:

  1. A 2006. évi önkormányzati és kisebbségi választások pénzügyi támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat (H/481. szám - módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként)
  2. Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény, valamint a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/291. szám - Varga Mihály, Domokos László (Fidesz), dr. Latorcai János, dr. Hargitai János (KDNP) képviselők önálló indítványa - módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként)
  3. Az egyes közhatalmi feladatokat ellátó, valamint közvagyonnal gazdálkodó tisztségeket betöltő személyek adóbevallásának nyilvánosságáról szóló törvényjavaslat (T/294. szám - dr. Deutsch-Für Tamás, dr. Répássy Róbert, Szűcs Lajos (Fidesz) és dr. Rubovszky György (KDNP) képviselők önálló indítványa - módosító javaslatok megvitatása

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke
Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)
Burány Sándor (MSZP)
Farkas Imre (MSZP)
Dr. Kékesi Tibor (MSZP)
Keller László (MSZP)
Kovács Tibor (MSZP)
Molnár Albert (MSZP)
Molnár László (MSZP)
Schwartz Béla (MSZP)
Szabados József (MSZP)
Tukacs István (MSZP)
Babák Mihály (Fidesz)
Dr. Dancsó József (Fidesz
Mádi László (Fidesz)
Szijjártó Péter (Fidesz)
Dr. Hargitai János (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott:

Boldvai László (MSZP) Szabados Józsefnek (MSZP),
Burány Sándor (MSZP) Szabó Lajosnak (MSZP),
Végh Tibor (MSZP) Barabásné Czövek Ágnesnek (MSZP),
Lengyel Zoltán (Fidesz) Mádi Lászlónak (Fidesz),
Mádi László (Fidesz) dr. Dancsó Józsefnek (Fidesz),
Tállai András (Fidesz) Szijjártó Péternek (Fidesz),
Varga Mihály (Fidesz) Domokos Lászlónak (Fidesz).


(Az ülés kezdetének időpontja: 8 óra 42 perc)

DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó reggelt kívánok. Nagy tisztelettel köszöntöm a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság tagjait, szakértőinket, a jegyzőkönyvvezetőt. A mai ülésre eddig vártuk a kormányzati előterjesztőket, közben megállapodtunk, hogy a bizottság ezt nélkülözve is ki tudja alakítani véleményét.

A napirendi javaslatban az 1. és a 2. pont okafogyottá vált, miután az önkormányzati és kisebbségi választások pénzügyi támogatásáról szóló törvényjavaslat elfogadásra került tegnap este, az államháztartásról és a köztisztviselők jogállásáról szóló törvények módosítása zárószavazásra vár, miután módosító javaslat nincs, amelyről döntenünk kell.

Így a 3. pontot kell tárgyalnunk, az egyes közhatalmi feladatokat ellátó, valamint közvagyonnal gazdálkodó tisztségeket betöltő személyek adóbevallásának nyilvánosságáról szóló törvényjavaslatot T/294. szám alatt. Ez Deutsch-Für Tamás, Répássy Róbert, Szűcs Lajos (Fidesz), Rubovszky György (KDNP) képviselők önálló indítványához benyújtott módosító javaslatok megvitatása következik.

Az ajánlás szerint két döntés vár ránk. Megkérdezem Hargitai Jánost, hogy tudja-e majd az előterjesztők véleményét képviselni. (Dr. Hargitai János: Persze. - Derültség.) Köszönöm szépen.

Az ajánlás szerint az 1. pont Göndör István képviselő úr módosító javaslata, ez összefügg a 2. és a 3. pontokkal. Az előterjesztőt kérdezem. Ha jól értem, a javaslat kiterjesztené a kötelezettséget az Alkotmánybíróság tagjaira, illetve arra vonatkozik, hogy hol őrizzék a vagyonnyilatkozatokat.

DR. HARGITAI JÁNOS (KDNP): Ugye, jól tudom, hogy én ennek nem vagyok személy szerint előterjesztője? (Helyeslés.) Értem. Akkor még hitelesebben képviselem. (Derültség.) Szabad megkérdeznem a kormánypárti többséget, hogy szándékukban áll elfogadni ezt a törvénymódosítást. (Jelzik, hogy igen.) Jobbításokkal. ezt viccen kívül azért kérdezem, mert az előbbi törvénynél meglepve láttam, hogy azt a jó módosító indítványt, amit egyébként Göndör István beadott, visszavonták. Ezért nem tudjuk tárgyalni, pedig az jobb, illetve pontosítja azt, amit mi beadtunk. Ezért nem értem, hogy mi történik se ennél a törvénynél, se a másiknál. De azonnal okosabb leszek.

Támogatom az indítványt.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Az előterjesztő támogatja. A bizottság? (Szavazás.) A többség támogatta. (Keller László: Számoljuk meg!) Meg fogjuk számolni. Tizenhét igen. Ez többség. Tartózkodott? Hat. Ellene? Nem volt ilyen. Megállapítom, hogy 23-an vagyunk. Bocsánat, a napirendre tettem javaslatot, de nem szavaztunk róla. Aki a napirendet elfogadja, kérem, jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Tartózkodott? Ellene? Nem volt ilyen. A bizottság egyhangúlag elfogadta napirendjét, egyúttal az egyetlen napirendi pontban szereplő 1. ajánlási pontot, amelyet az előterjesztő nevében Hargitai János támogatott, és a bizottság többsége is támogatta 17 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett.

Maradt még egy módosító javaslat, a 4. számú, Göndör István képviselő úr módosító javaslata. Hargitai János? (Dr. Hargitai János: Támogatom.) Igen. Az előterjesztők nevében Hargitai János ezt szintén támogatja. Kérdés, észrevétel van-e? (Nincs jelentkező.) Amennyiben nincs, kérem, aki elfogadja, jelezze! (Szavazás.) A bizottság többsége elfogadta.

Ezzel a napirendet lezárom. Erre az ülésre azért volt szükség, hogy a mai napon nyugodtan lefolytathassuk a részletes vitákat, viszont mostani tudásunk szerint a plenáris ülés után, amely akár 1 órakor is befejeződhet, ülést kell tartanunk. Ezért azt kérem, hogy figyelje mindenki a közvetítést, és a rákövetkező fél óra múlva elkezdenénk második ülésünket. Megkérjük a titkárságot, hogy telefonon is értesítse a képviselőket. Köszönöm szépen. További jó munkát.

(Az ülés befejezésének időpontja: 8 óra 52 perc.)

 

Domokos László
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit