KPSZB/10/2006.
KPSZB/10/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2006. augusztus 28-án, hétfőn 10 órára
az Országház főemelet 64. számú tanácstermébe
összehívott rendkívüli üléséről

Napirendi javaslat:

  1. Konzultáció a konvergenciaprogramról
    Előadó: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Babák Mihály (Fidesz)
Dr. Fazekas Sándor (Fidesz)
Lengyel Zoltán (Fidesz)
Mádi László (Fidesz)
Szijjártó Péter (Fidesz)
Tállai András (Fidesz)
Herényi Károly (MDF)

Helyettesítési megbízást adott:

Balla György (Fidesz) dr. Fazekas Sándornak (Fidesz),
Dr. Dancsó József (Fidesz) Mádi Lászlónak (Fidesz),
Domokos László (Fidesz) Varga Mihálynak (Fidesz),
Dr. Hargitai János (Fidesz) Babák Mihálynak (Fidesz),
Tóth András (Fidesz) Szijjártó Péternek (Fidesz).


(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 10 perc)

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Köszöntök mindenkit mai bizottsági ülésünkön. Köszöntöm a bizottság megjelent tagjait, köszöntöm a gyorsíró kisasszonyokat, köszöntöm a sajtó munkánk iránt érdeklődő munkatársait, és köszöntök mindenkit, aki ide eljött.

Mai ülésünk meghívójában egy napirendi pont szerepel, ahogy a bizottság tagjai ezt megkapták: konzultáció a konvergenciaprogramról, előadója pedig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter lenne. A kezdeményezés abból a célból született, hogy a parlament illetékes bizottsága is meg tudja vizsgálni, meg tudja tárgyalni azt a koncergenciaprogramot, amely az ország, Magyarország következő 5-10 esztendejéről szól. Nyilván, mint minden ilyen esetben, célszerű lett volna, ha úgy kerül sor erre a bizottsági ülésre, hogy már előtte ismerjük a szükséges anyagokat. Nos, azt tudom önöknek mondani, hogy pénteken került föl a Pénzügyminisztérium honlapjára a konvergenciaprogram kormány által elfogadott változata. Viszont továbbra sem ismerjük még a jegybank, az Állami Számvevőszék és a konvergenciatanács hivatalos véleményét. Egyébként köszöntöm az Állami Számvevőszék képviseletében Csapody Pál urat is a bizottság ülésén.

Tehát kiküldtük a meghívót, és elküldtem a szükséges meghívókat az érintetteknek is. Augusztus 25-én a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter úrtól, Szilvásy Györgytől kaptam egy értesítést, amelyben a következőről tájékoztat: "Tájékoztatom, hogy miniszterelnök úr előre egyeztetett, halaszthatatlan hivatalos programja nem teszi lehetővé, hogy részt vegyen a bizottság ülésén, amiért megértését kérem." Tehát Szilvásy György miniszter úr tájékoztatott arról, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr nem tud részt venni bizottságunk ülésén.

Szintén tájékoztatnám a bizottság tagjait arról, hogy Szabó Lajos, a bizottság alelnöke is levelet küldött. Ebben a levélben a következőről tájékoztat: "A költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság kormánypárti tagjai nevében a Házszabály 67. § (3) bekezdése alapján kezdeményezzük, hogy a bizottság augusztus 29-én, kedden 13 órakor tartson rendkívüli ülést, amelyen kérjen dr. Veres János pénzügyminiszter úrtól tájékoztatást az Európai Uniónak megküldendő konvergenciaprogramról." Tehát alelnök úr levelét úgy is kell értenem, hogy ezen a mai ülésen a megjelenésük nem lehetséges.

Tájékoztatom továbbá a bizottság tagjait arról is, hogy ma reggel a pénzügyminiszter úr is küldött egy faxot. Ebben a következő szerepel: "Tisztelt Elnök Úr! Tekintettel arra, hogy a bizottság MSZP-s tagjai a 2006. augusztus 28-án délelőtt 10 órára összehívott ülésen - mint az már korábban is ismert volt - előre bejelentett frakcióülés miatt nem tudnak részt venni, a bizottság az adott időpontban nem lesz határozatképes." Pénzügyminiszter úr, úgy tűnik, az alkotmányban rögzített szerepétől eltérően már a parlamenti bizottság ülésére vonatkozóan is megállapításokat tud tenni. "Így a Pénzügyminisztérium is az általuk kezdeményezett augusztus 29-én 13 órai időpontban áll a bizottság - várhatóan határozatképes - ülésén rendelkezésükre. Tisztelettel: Veres János pénzügyminiszter."

Nos, ennyit szerettem volna tájékoztatásul elmondani a bizottság tagjainak, mielőtt a napirendi javaslatról szavaznánk, és megállapítanánk a határozatképességet. Azt gondolom, ez mindenkiképpen szükséges volt ahhoz, hogy tisztában legyünk azzal, a kormány mennyire tekintette fontosnak a bizottság tájékoztatását a konvergenciaprogramról, és hogy beszámoljon nekünk arról, a konvergenciaprogram milyen körülmények között és milyen háttérszámítások, háttérelképzelések alapján alakult így. (Mádi László szólásra jelentkezik.) Mádi László ügyrendi kérdésben?

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Elnök úr, csak kérdezném, hogy az SZDSZ részéről érkezett-e levél a bizottsághoz. Ugyanis, bár az MSZP-nek van valami frakcióegyeztetése, talán a parlament intézményét is komolyabban kellene venni, nem csupán a frakció belső munkaértekezleteit. Az SZDSZ részéről ilyenről nem tudok. A bizottság ülésezhetne és elvégezhetné a feladatát, amit rendkívül fontosnak tartok, amennyiben az SZDSZ a konvergenciaprogram tárgyalását fontosnak tartaná a parlament szintjén. Annál is inkább nem értem az ő viszonyulásukat, hiszen Kóka János egy fél évvel ezelőtt maga kezdeményezte az euró 2010-es bevezetésével kapcsolatosan egy parlamenti dokumentum elfogadását, és ő ezt lobogtatta, most pedig a vitát sem tartja a frakciója indokoltnak. Megmondom őszintén, értetlenül állok a magatartásuk előtt.

Tehát kérdezem elnök úrtól, kaptunk-e ilyen típusú tájékoztatást, amelyben egyértelmű és indokolt magyarázattal kimentenék magukat. Amennyiben ez nincs meg, akkor még udvariatlanabb a magatartásuk, hogy sunyin, vagy titokban negligálják a parlamenti képviselői kötelezettségeiket.

ELNÖK: Tájékoztatom képviselő urat, hogy az SZDSZ-től külön nem kaptunk levelet. Szabó Lajos alelnök úrnak a bizottsághoz írt levele a kormánypárti tagok nevében fogalmaz, de a levélhez csatolt listán, az aláírók között sem Gegesy Ferenc, sem Lakos Imre ezt a dokumentumot nem írta alá. Tehát az ő véleményüket nem ismerhetjük.

Ezek után a bizottság tagjait kérném arra, hogy az előre kiküldött írásos meghívó alapján döntsünk a napirendi javaslatról, és nézzük meg, hogy határozatképesek vagyunk-e. Tehát a javaslatban az szerepel, hogy konzultáció a konvergenciaprogramról. Kérdezem, ki az, aki ezzel a napirendi javaslattal egyetért. Kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Ez 13 szavazat. Nem értett vele egyet? Tartózkodott? Nem volt ilyen. Így tehát a bizottság elnökeként meg kell állapítanom, hogy a bizottság nem határozatképes, ezért mai bizottsági ülésünket nem tudjuk megtartani.

Tekintettel az előzményekre és az általam is ismertetett levelekre, a bizottság ülését holnapra, kedden 13 órára a parlament főemelet 64. szobájába összehívom abban a reményben, hogy ez a bizottsági ülésünk már határozatképes lesz, és a konvergenciaprogramról érdemi vitát tudunk majd folytatni. Jelzem a bizottság tagjainak, hogy a holnapi ülésre ismét meghívót fogok küldeni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úrnak és Veres János pénzügyminiszter úrnak is.

Köszönöm szépen mindenkinek a részvételt. Akkor, ha minden igaz, holnap 13 órakor találkozunk. A sajtó munkatársait pedig most itt, a bizottsági ülésterem előtt tájékoztatnám néhány mondatban a konvergenciaprogram általunk szükségesnek gondolt lépéseiről. Köszönöm szépen. A bizottsági ülést ezzel berekesztem. Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 17 perc.)

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit