KPSZB/26/2006.
KPSZB/26/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2006. december 5-én, kedden 12 óra 22 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

Napirendi javaslat:

  1. A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/1145. szám - a Házszabály 121. § (4) bekezdése szerinti bizottsági módosító javaslat és a Házszabály 121. § (6) bekezdése szerinti bizottsági tájékoztató elkészítése)

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke
Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke
Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)
Boldvai László (MSZP)
Burány Sándor (MSZP)
Farkas Imre (MSZP)
Dr. Kékesi Tibor (MSZP)
Keller László (MSZP)
Kovács Tibor (MSZP)
Molnár Albert (MSZP)
Molnár László (MSZP)
Schwartz Béla (MSZP)
Tukacs István (MSZP)
Végh Tibor (MSZP)
Dr. Gegesy Ferenc (SZDSZ)
Lakos Imre (SZDSZ)
Babák Mihály (Fidesz)
Balla György (Fidesz)
Dr. Dancsó József (Fidesz
Dr. Fazekas Sándor (Fidesz)
Lengyel Zoltán (Fidesz)
Mádi László (Fidesz)
Szijjártó Péter (Fidesz)
Tállai András (Fidesz)
Tóth András (Fidesz)
Dr. Hargitai János (KDNP)
Herényi Károly (MDF)

Helyettesítési megbízást adott:

Molnár László (MSZP) Szabó Lajosnak (MSZP),
Szabados József (MSZP) Barabásné Czövek Ágnesnek (MSZP),
Tukacs István (MSZP) dr. Kékesi Tibornak (MSZP),
Babák Mihály (Fidesz) dr. Fazekas Sándornak (Fidesz).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Dr. Veres János pénzügyminiszter


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 22 perc)

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Köszöntök mindenkit a bizottság ülésén. Köszöntöm a bizottság munkatársait, a gyorsító kisasszonyt, köszöntöm a sajtó bizottsági ülésünkön megjelent képviselőit, és köszöntöm a kormány, az előterjesztő részéről Veres János pénzügyminiszter urat, Várfalvi és Bathó urakat. Megkezdjük a bizottsági ülésünket. Írásban egyetlen napirendi pontot küldtünk ki, ez pedig a Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslathoz a Házszabály 121. § (4) bekezdése szerinti bizottsági módosító javaslat elkészítése, továbbá a Házszabály 121. § (6) bekezdése szerinti bizottsági tájékoztató elkészítésére kell sort keríteni.

A bizottság tagjai megkapták azt a javaslatsort, amelyet a szavazást követően a bizottság munkatársai és az előterjesztők állítottak össze, ez mindenki asztalán ott fekszik. Arra kérem miniszter urat, ha ehhez szóbeli kiegészítést kíván fűzni, akkor ezt tegye meg. Parancsoljon!

DR. VERES JÁNOS pénzügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Bizottság! A nagyon rövid szóbeli kiegészítésem arra vonatkozna, hogy a mai szavazás eredményeképpen átvezetett módosító indítványok bizonyos átrendezést hajtanak végre a különböző tárcák, illetve a központi költségvetés és a társadalombiztosítási alrendszer között. Ennek eredményeképpen van most előttünk az a javaslat, ami lényegében a szándékunknak megfelelően, az eredeti költségvetési tételeket érdemben nem módosítva, de mégis több ponton bekövetkezett változásokat vezeti át.

ELNÖK: Bocsánat, miniszter úr. Egy pillanat. Elfelejtkeztem valamiről. Nem fogadtuk el a napirendünket, csak tájékoztattam róla a bizottság tagjait. Kérdezem, ki az, aki egyetért a napirendi javaslattal. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag elfogadta. Köszönöm szépen mindenkinek. Elnézést, folytathatja, miniszter úr.

DR. VERES JÁNOS pénzügyminiszter: Az elfogadott módosító indítványok számszerű hatásait keresztülvezetve azt az eredményt hozza a bizottság előtt szereplő javaslat, hogy a központi költségvetés 2007. évi bevételi főösszegét, kiadási főösszegét és hiányát az itt szereplő értékekben határozza meg. Miután mindenki előtt ott van a számszerűsített anyag, ezt külön nem kívánom értelmezni. Ugyanígy a társadalombiztosítási alrendszer összesített értékét, a nyugdíj- és az egészségbiztosítási alrendszer esetében külön is tartalmazza az értékeket. Annyit fűznék hozzá szóban, hogy a központi költségvetés és a társadalombiztosítási alrendszer közötti módosítások oka alapvetően abból adódik, hogy egy aránymódosításról van szó, nevezetesen a vizitdíj-kompenzáció mostani döntéssel elfogadott módjának megfelelő számszaki keresztülvezetése áll a dolog mögött tartalmilag. Több apró dolog mellett ez határozza meg érdemben azt a módosítást, ami most itt a központi költségvetés, illetve a társadalombiztosítási alrendszer korrekciójaként bekövetkezik.

Összességében 3510, illetve 4738 milliárd forintokról van szó, millió forintokról van szó, és az egyenlegében 1228 millió forinttal hozza ki pozitív végűre az államháztartás egészére vonatkozót.

Még egy tételt kell meghatároznia a bizottságnak, nevezetesen a költségvetés általános tartalékát. A benyújtott javaslat szerint nem változik a költségvetés általános tartalékára vonatkozó 42,2 milliárdos előirányzat. Ezt kérjük a bizottságtól, hogy erősítse meg ezt az értéket. Köszönöm figyelmüket.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Miniszter úr a bevezetőjében említette, hogy 3510, de nem milliárddal, hanem millióval, tehát 3,5 milliárddal változna meg a hiány egyenlege. Nyilván mindenki követte ezt a tájékoztatóban. A bizottság tagjait illeti a szó. Kérdezem, kinek van észrevétele, vagy kérdése. Mádi László!

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Tisztelt Miniszter Úr! Nekem nem tűnt fel, figyelmesebb lehettem volna, azért kérdezném, hogy volt-e olyan módosító indítvány, amelyet a parlament a kormány álláspontjával szemben szavazott meg? Ha megnézzük a részletesebb adatokat, akkor azt láthatjuk, hogy a helyi önkormányzatok támogatási összegei változtak 4,25 milliárddal, pozitív irányban, tehát ennyivel nőtt a kiadás, és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közel 3,5 milliárdos negatív szaldót mutat a módosító indítványok hatására. Ennek a két tételnek a tartalmát kérdezném meg. Egyébként én is úgy konstatáltam, hogy a hiány összege a beterjesztetthez képest államháztartási szinten kedvezőbb lesz mintegy 1,2 milliárddal. Erre a kérdésre tehát megkaptam a választ, de az első kettőre várnék magyarázatot Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. További kérdések, észrevételek? (Nincs jelentkező.) Most nincsenek. Akkor miniszter urat illeti a szó.

DR. VERES JÁNOS pénzügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Bizottság! Tisztelt Képviselő Úr! Tizenöt olyan indítványról szavazott a parlament, amelyet a kormány nem támogatott, de a parlamenti döntés végül is támogatott indítvánnyá tette. Számszerűen ez az érték a valós. Itt van a végösszegben, ennek a hatása mutatkozik a végösszegben. Volt olyan indítvány, amelyik a hiányt növelte volna, volt, amelyik nem növelte. Összességében ez a hiányjavulás, az 1,2 milliárd a summa eredménye ezen indítványok megszavazásának.

A második kérdésére a lényegi számot fogom mondani, nem minden részlettel. Ha a részleteket is kéri, akkor nyilván bele kell mennünk sok más apró dologba is. Egy olyan indítványt fogadott el a parlament, amely 2,5 milliárd forint értékben csoportosít át forrást a GKM-től az önkormányzatokhoz az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium fejezetébe. Ez útépítési célú forrásátcsoportosítást jelent. Ezért növekedhet az önkormányzatok forrása, és ezért csökken a GKM forrása. Igen, ez eredetileg is útépítési forrás volt, de nem ilyen címen volt meghatározva a GKM-nél. Ilyen értelemben ez egy belterületi útépítésre meghatározott 2,5 milliárd forint, amit a parlament többségi szavazással fogadott el.

Ahogyan mondta, a hiány összege pontosan annyival kedvezőbb összességében, tehát 1 milliárd 228 millió forinttal ezen elfogadott módosító indítványok eredőjeként, vagy kumulált eredményeként.

ELNÖK: Köszönöm. További kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazhatunk az indítványról. Örök dilemma, hogy egyben szavazzunk, vagy a főösszegekről külön, tételesen. Kér-e valaki külön szavazást? (Nincs jelentkező.) Nem. Akkor javaslom, hogy egyben szavazzon a bizottság. Kérdezem, ki az, aki a bizottságunk által benyújtandó módosító javaslatot ebben a formában támogatja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tizenhat. Nem támogatja? Tizenhárom. Tartózkodott? Fizikailag sem lenne rá mód, miután 16 igen szavazat és 13 nem szavazat volt. Ezzel a többségi szavazással a bizottság elfogadta a javaslat benyújtását bizottsági indítványként.

Kérem a bizottságot, hatalmazzon fel arra, hogy a plenáris ülésen ezt a rövid indítványt előterjesszem. Három mondat lesz, a legszükségesebb összegekre fog vonatkozni. Ellenvéleményt nem látok, akkor ez meg fog történni. A bizottság főtanácsadó asszonya pontosít mellettem, hogy tájékoztató tartására hatalmaz fel a bizottság. Kérdezem, hogy ennek a kiadását, amelyet három napon belül kell a képviselőkhöz eljuttatni, a bizottság támogatja-e. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Igen.

Szeretném mindenkinek megköszönni a munkáját, aki részt vett a 2007. évi költségvetés előkészítésében, bizottsági és parlamenti vitájában. Szeretném ezúton is megköszönni a kormányzati apparátus munkáját, és ugyanilyen fontosnak tartom megemlíteni, hogy a parlament bizottságai mellett működő, dolgozó munkatársak, a gyorsírók és a számítástechnikusok is pontosan végezték a munkájukat. Úgyhogy mindenkinek köszönöm szépen ezt a munkát.

Ezzel a bizottsági ülést berekesztem. Mindenkinek további jó munkát kívánok. Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 36 perc.)

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit