KPSZB/12/2007.
KPSZB/41/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2007. április 2-án, hétfőn 11 óra 10perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

Napirendi javaslat:

  1. Az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2280. szám - kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Boldvai László (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Dr. Katona Béla (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Kovács Tibor (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Molnár László (MSZP)

Schwartz Béla (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Végh Tibor (MSZP)

Dr. Gegesy Ferenc (SZDSZ)

Dr. Dancsó József (Fidesz)

Dr. Hargitai János (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott:

Keller László (MSZP) Farkas Imrének (MSZP),

Tukacs István (MSZP) Szabados Józsefnek (MSZP),

Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) dr. Gegesy Ferencnek (SZDSZ),

Babák Mihály (Fidesz) Domokos Lászlónak (Fidesz),

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz) dr. Dancsó Józsefnek (Fidesz),

Szijjártó Péter (Fidesz) Varga Mihálynak (Fidesz),

Tóth András (Fidesz) dr. Hargitai Jánosnak (Fidesz).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Zarándy Tamás, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium osztályvezetője

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 10 perc)

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok mindenkinek. Tisztelettel köszöntöm a bizottság tagjait, a bizottság munkatársait, a gyorsíró kisasszonyt, a sajtó megjelent képviselőit, mindenkit, aki érdeklődik a munkánk iránt.

A kiküldött írásbeli meghívó romjait tudom csak a bizottság tagjaival ismertetni, tekintettel arra, hogy a három jelzett indítvány helyett végül csak egyet fogunk tárgyalni. Mivel erről délután szavazni kíván a parlament, nem tudtuk a bizottsági ülést elhalasztani, mert ezt mindenképpen meg kell tárgyalnunk. Ez pedig a 2. napirendi pont, az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, T/2280. számon, ez maradt meg a kiküldött anyagból.

Ha észrevétel nincs hozzá, akkor kérem, kézfelemeléssel jelezze, aki egyetért ezzel a napirendi ajánlással. (Szavazás.) Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen. A bizottság elfogadta a napirendjét, megkezdhetjük a munkánkat. Kérdezem, az előterjesztő képviselője jelen van-e. (Zarándy Tamás feláll.) Igen, parancsoljon, foglaljon helyet!

Rá is térünk az indítványok megtárgyalására. Az 1. pontban a gazdasági bizottság javaslata szerepel. Az előterjesztő álláspontját kérdezem.

ZARÁNDY TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A bizottság többsége támogatta.

A 2. pontban Fónagy János képviselő úr indítványa. Kormány?

ZARÁNDY TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Észrevétel, kérdés? Nincs? De van. Dancsó József!

DR. DANCSÓ JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az indoklásra lennék kíváncsi, hogy miért nem támogatja az előterjesztő képviselője a javaslatot, mert megítélésem szerint egy igen logikus módosító javaslatról van szó. Hiszen arról szól ez a módosító javaslat, hogy a rendszerirányítási, illetve a szállítási engedélyes, földgázipari vállalkozásban engedélyköteles tevékenységet folytató vállalkozás ne szerezzen semmilyen részesedést. Úgy gondolom, ez a törvény szellemével is találkozik, ezért lennék kíváncsi a részletesebb indoklásra, hogy miért nem támogatja az előterjesztő. Köszönöm.

ELNÖK: Tessék!

ZARÁNDY TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Az Európai Unió vonatkozó irányelve azt írja elő, hogy egy jogi személyiségű társaság nem végezhet kereskedelmi, illetve fizikai tevékenységet, itt a fizikai tevékenység alatt a szállítást, elosztást, a földgáztárolást értem. Az Európai Unió irányelve mindehhez hozzáfűz még egy ajánlást, egy notice-t is, amely azt mondja ki, hogy a szállítói, elosztói engedélyeseknek nem lehet olyan leánytársaságuk, amely kereskedelmi tevékenységet folytat. Ez egyébként a törvényjavaslatban benne van. Ugyanakkor nem tiltja az irányelv, hogy kereskedőnek, közüzemi szolgáltatónak ne legyen szállítással foglalkozó leánytársasága, illetve azt sem tiltja, hogy az egész olyan vállalatcsoport legyen, amelyen belül önálló jogi személyként működik egy kereskedelmi tevékenységgel foglalkozó társaság, illetve egy szállítói tevékenységgel foglalkozó vállalkozás.

Ha megnézzük ezt a javaslatot, ez egy tulajdonosi elválasztást ír elő. Ha ez bekerülne a törvénybe, azt mondaná ki, hogy aki az Európai Unióban földgáz-kereskedelemmel foglalkozik, Magyarországon nem birtokolhat földgázszállítási, rendszerirányítási vállalkozást. Magyarországon jelen pillanatban az a helyzet, hogy a MOL Földgázszállító Zrt. végzi ezt a tevékenységet, de ennek a javaslatnak a következményeként kérdésessé válna, hogy mit kellene ebben az esetben tenni vagy a földgázszállítóval, vagy a MOL földgázkitermelésével, hiszen a földgázkitermelés jelentős alternatívája az import földgáznak, amely még a versenyt is fokozhatja. Továbbmenve: abban az esetben, ha a Nabucco vezeték megépül, ugye, tudjuk, a Nabucco vezetéknek több európai tulajdonosa van, és ha egy ilyen előírás belekerül a törvénybe, akkor azt is kimonjuk, hogy a Nabucco vezeték tulajdonosa sem kereskedhet Magyarországon földgázzal.

Nagyon fontosnak tartom a gondolatot, amely azt mondja ki, hogy a verseny biztosítása érdekében meg kell tenni a szükséges szétválasztásokat, ezeket ellenőrizni kell, biztosítani kell, hogy semmilyen módon ne lehessen hátrányosan befolyásolni a versenyt. Erre ott van az Energia Hivatal, megvannak a kellő ellenőrzési jogok, de attól félek, hogy ez a módosító javaslat túlmegy ezen, és más helyeken okoz károkat. Ez az indokom.

ELNÖK: Igen, Dancsó József!

DR. DANCSÓ JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen az indoklását. Engedtessék meg nekem, hogy egy picit más véleményem legyen. Hiszen úgy látom, hogy éppen az egyik legnagyobb probléma az energiahálózatunkban a monopóliumok megléte, és ezzel az eredeti javaslattal ezeket a monopóliumokat nem sikerül lebontanunk, hiszen ha a kereskedelmi és a szállítási elosztó rendszerek egy kézben maradhatnak, a monopolhelyzetek fennmaradnak. Márpedig azt tudjuk jól, hogy ezek okozzák egy társadalom, vagy egy ország esetében a jövedelemelosztási viszonyokban a legnagyobb problémákat. Úgy érzékelem, hogy a verseny nem fog változni a jelenlegi monopolisztikus felállásban, és bizony továbbra is erőteljes versenykorlátozás marad fenn, ha az eredeti javaslatot szavazza meg az Országgyűlés. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Igen, parancsoljon!

ZARÁNDY TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Engedjenek meg még egy rövid hozzászólást. Szeretném jelezni, hogy hatalmas viták folynak erről a kérdésről Európában. A bizottság által tett javaslatokban külön vizsgálják azt, hogy a rendszerirányítást tulajdonosilag is szét kell-e választani. A tagállamok egy része nem állt e mellé a javaslat mellé, hanem azt mondták, hogy ezt meg kell vizsgálni. Most zajlik egy bizottsági, illetve egy európai uniós vizsgálat ebben a kérdésben. Nem tartanám szerencsésnek az egységes európai álláspont kialakítása előtt Magyarországon az egyik irányba elvinni a dolgot.

ELNÖK: Köszönöm. Ha nincs több hozzászólás, akkor szavazhatunk. A 2. pontban Fónagy János indítványáról van szó. Kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

A 3. pont szintén Fónagy János indítványa. Kormány?

ZARÁNDY TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

A 4. pontban a gazdasági bizottság indítványa szerepel.

ZARÁNDY TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatja a kormány.

ELNÖK: Nem támogatja a kormány. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

Az 5. pont szintén a gazdaság bizottság javaslata. Kormány?

ZARÁNDY TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

Ezzel a tárgyalandó pontok végére értünk. Kíván-e bárki szavazást kérni bármelyik másik pontról? (Nincs jelentkező.) Nem. Akkor ezzel végeztünk. Köszönöm szépen a bizottsági ülésen való részvételt.

Holnap délután 3 órakor tartanánk azt a bizottsági ülést, ami kiváltja a jövő heti bizottsági ülést is, úgyhogy mielőtt zúgolódásban törne ki a bizottság, javaslom, hogy béküljünk meg ezzel a gondolattal. Tehát holnap 3-kor találkozunk. A bizottsági ülést berekesztem, mindenkinek további jó munkát kívánok. Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 20 perc.)

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit