KPSZB/17/2007.
KPSZB/46/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2007. május 5-én, hétfőn 12 órakor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

Napirendi javaslat:

  1. A nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat (H/2944. szám - az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság önálló indítványa - általános vita)

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Boldvai László (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Keller László (MSZP)

Kovács Tibor (MSZP)

Molnár László (MSZP)

Schwartz Béla (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Tukacs István (MSZP)

Végh Tibor (MSZP)

Dr. Gegesy Ferenc (SZDSZ)

Dr. Dancsó József (Fidesz)

Dr. Hargitai János (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott:

Dr. Katona Béla (MSZP) Szabados Józsefnek (MSZP),

Molnár Albert (MSZP) Barabásné Czövek Ágnesnek (MSZP),

Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) dr. Gegesy Ferencnek (SZDSZ),

Babák Mihály (Fidesz) Domokos Lászlónak (Fidesz),

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz) Varga Mihálynak (Fidesz),

Tóth András (Fidesz) dr. Hargitai Jánosnak (KDNP).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Godó Lajos (MSZP), előterjesztő

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 00 perc)

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok, tisztelt hölgyeim és uraim. Köszöntöm önöket, a bizottsági ülést megnyitom. Köszöntöm a bizottság tagjait, munkatársait, a jegyzőkönyvvezető kisasszonyt, köszöntöm a sajtó munkánk iránt érdeklődő képviselőit, köszöntök mindenkit.

Egy napirendi pontunk van, a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat, H/2944. számmal. Új változatot kaptunk a korábbi helyett, ezt kell általános vitára alkalmasnak, vagy alkalmatlannak minősítenünk. Ehhez kiegészítés nem érkezett. Kérdezem, ki az, aki egyetért a napirendi ponttal. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Igen. Tartózkodott? Ellene? Ilyen nem volt, tehát a bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendi ajánlást.

Meg is adnám a szót az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság önálló indítványát képviselő Godó Lajos alelnök úrnak. Parancsoljon! Tájékoztasson bennünket, hogy mennyiben változott ez az anyag a korábbi, H/2769. számú anyaghoz képest.

GODÓ LAJOS (MSZP), az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke, előterjesztő: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság egyhangúlag fogadta el ezt a javaslatot mai ülésén. Az ötpárti előkészítő bizottság tagjai konszenzussal alakították ki véleményüket. Kérem a bizottságot, hogy ezt majd támogatni szíveskedjen.

Volt egy bejelentés, és annak alapján mint az előkészítő bizottság tagja kértem két közalapítványt, hogy a javaslatban szereplő kisebbségi szervezeteket vizsgálják meg, kinek van még köztartozása. Emiatt húzódott el a javaslat benyújtása. Az előző változathoz képest három roma kisebbségi szervezet kikerült, ugyanis fennálló tartozásuk van, és többször meghosszabbították a határidőt, mert nem tudták tartozásukat rendezni. Az így felszabaduló pénzt öt roma szervezet kapta meg. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Én is meg tudom erősíteni alelnök úr kiegészítését azzal, hogy szintén tájékozódtam egy-két szervezetnél, amelyek szerepeltek a bizottság korábbi indítványában. Volt olyan szervezet, amelyik azt mondta, hogy valóban van köztartozása, de majd az itt kapott támogatásból fogja azt kiegyenlíteni. (Derültség.) Úgyhogy azt gondolom, helyesen járt el a bizottság, amikor egy kicsit megrostálta a javaslatot.

Kérdés, észrevétel van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazhatunk. Kérdezem, ki az, aki általános vitára alkalmasnak találja az előterjesztést. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen. A bizottság egyhangúlag támogatta az általános vitára való alkalmasságot. A bizottsági előadó Tukacs István lesz.

Találkozunk szerdán, 9 órakor lesz a bizottsági ülés, köszönöm mindenkinek a részvételt, további jó munkát kívánok. Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 05 perc.)

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit