KPSZB/30/2007.
KPSZB/59/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2007. szeptember 25-én, kedden 10 óra 38 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat: *

Az ülés megnyitása *

A napirend elfogadása *

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása *

Puskásné dr. Sütő Katalin szóbeli kiegészítése *

Kérdések, észrevételek *

Puskásné dr. Sütő Katalin válasza *

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról *

Az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

A foglalkoztatói nyugdíjról és intézményeiről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása *

Kék Mónika szóbeli kiegészítése *

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról *

A befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása *

Kék Mónika szóbeli kiegészítése *

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról *

A pénzügyi szolgáltatásokat érintő egyes törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása *

Kék Mónika szóbeli kiegészítése *

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról *

A közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

Az egészségügyi ellátó rendszer fejlesztéséről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

Az ülés bezárása *

Napirendi javaslat:

  1. A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3809. szám - általános vita első helyen kijelölt bizottságként)
  2. Az egyes szociális törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3499. szám - módosító javaslatok megvitatása)
  3. A foglalkoztatói nyugdíjról és intézményeiről szóló törvényjavaslat (T/3245. szám - módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként)
  4. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló törvényjavaslat (T/3808. szám - általános vita első helyen kijelölt bizottságként)
  5. A befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvényjavaslat (T/3806. szám - általános vita első helyen kijelölt bizottságként)
  6. A pénzügyi szolgáltatásokat érintő egyes törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3807. szám - általános vita első helyen kijelölt bizottságként)
  7. A közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3660. szám - kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)
  8. Az egészségügyi ellátó rendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi CXXXII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3685. szám - módosító javaslatok megvitatása)

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Boldvai László (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Keller László (MSZP)

Kovács Tibor (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Molnár László (MSZP)

Schwartz Béla (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Tukacs István (MSZP)

Végh Tibor (MSZP)

Dr. Gegesy Ferenc (SZDSZ)

Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)

Mádi László (Fidesz)

Schmidt Ferenc (Fidesz)

Herényi Károly (MDF)

Lengyel Zoltán (független)

Helyettesítési megbízást adott:

Dr. Katona Béla (MSZP) dr. Kékesi Tibornak (MSZP),

Kovács Tibor (MSZP) Molnár Albertnek (MSZP),

Szabó Lajos (MSZP) Farkas Imrének (MSZP),

Tukacs István (MSZP) Barabásné Czövek Ágnesnek (MSZP),

Babák Mihály (Fidesz) Varga Mihálynak (Fidesz),

Balla György (Fidesz) Domokos Lászlónak (Fidesz),

Szijjártó Péter (Fidesz) Schmidt Ferencnek (Fidesz),

Tóth András (Fidesz) Mádi Lászlónak (Fidesz.)

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Puskásné dr. Sütő Katalin, a Pénzügyminisztérium tanácsosa
Kőnig Éva, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese
Dr. Dávidné Hídvégi Julianna, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese
Tóth Melinda, a Pénzügyminisztérium tanácsosa
Kék Mónika, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője
Dr. Győri Enikő, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium osztályvezetője
Wágner Péter, az Egészségügyi Minisztérium szakmai tanácsadója

(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 38 perc)

Az ülés megnyitása

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Köszöntök mindenkit. Jó napot kívánok mindenkinek, a bizottság ülését megnyitom. Köszöntöm a bizottság tagjait, a bizottság munkatársait, a gyorsíró kisasszonyt, a sajtó munkatársait, mindenkit, aki a bizottsági ülésünk iránt érdeklődik és azokat is, akiket a mai ülésünkre előadóként meghívtunk.

A napirend elfogadása

Az írásos napirendi ajánláshoz kiegészítés nem érkezett. Egy módosítást javaslok, tekintettel arra, hogy az előadónak más bizottsági ülésre is el kell mennie, hogy a 6. pontot tárgyaljuk elsőként. Kérdezem, ki az, aki a napirendi ajánlást ezzel a módosítással elfogadja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Huszonhárom. Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen, tehát a bizottság határozatképes, és elfogadta napirendjét.

A bizottsági ülés elején szeretném köszönteni bizottságunk új tagját, Schmidt Ferenc képviselő urat, akinek - közösen kifejtett - eredményes munkát kívánok a következő időszakban. Még nem tudja, mit vállalt azzal, hogy ebbe a bizottságba jött át, de majd idővel rájön, hogy jól döntött. (Derültség.)

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása

Az első pontban a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát kell megállapítanunk. Azt kérném valamennyi előadótól, mivel a bizottság ülését szeretnénk 12 órakor befejezni, hogy mindenki igyekezzen röviden, tömören összefoglalni szóbeli kiegészítését, megkönnyítve ezzel a bizottság munkáját, és lehetővé téve, hogy a munkát időre be is tudjuk fejezni. Parancsoljanak, megadom a szót, és egy nevet is kérnénk a jegyzőkönyv kedvéért.

Puskásné dr. Sütő Katalin szóbeli kiegészítése

PUSKÁSNÉ DR. SÜTŐ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Üdvözölöm a tisztelt bizottságot, tisztelt elnök urat. Puskásné dr. Sütő Katalin tanácsos vagyok a Pénzügyminisztériumból. A törvény közismert neve egyszázalékos törvény, amelyet '96-ban fogadott el az Országgyűlés. Az elmúlt 10 évben számtalan módosítást hajtottak végre a törvényen, ennek ellenére sok, elsősorban technikai jellegű probléma maradt, amelyek sürgős orvoslást igényeltek. Ilyen például az az évek óta ismert probléma, hogy a felajánlási rendszer túl sok olyan elemet tartalmaz, amelyek a rendelkező nyilatkozatok érvénytelenségét okozzák, - szükségtelenül. Ennek érdekében a törvényjavaslat fő szabályként bevezeti azt, hogy a rendelkező nyilatkozat az adóbevallás része lesz. Így ezentúl nem kell külön borítékba tenni, lezárni, névvel, lakcímmel és adószámmal ellátni, hanem az adóbevallás részeként rendelkezhetünk. Így az előbb felsorolt, a rendelkezés érvényességét kizáró okok megszűnnek. Abban az esetben, ha az adóbevallás javítása során kiderül, hogy többletfizetési kötelezettsége van az adózónak, az adóhatóság által közölt újabb időpontig meghosszabbodik a fizetési határidő, így ez sem okozza ezentúl a rendelkező nyilatkozat érvénytelenségét. Ugyancsak kiküszöböltük a határidőkből adódó problémát, amikor az adózó átvezetés útján rendelkezett az adója törlesztéséről. Ezek a módosítások elsősorban az adózó oldaláról próbálják könnyíteni az eljárást.

Számos módosítás a kedvezményezettek helyzetén próbál javítani. Így például egyszerűsíti az egyszázalékokért folyó kampány szervezését, felépítését. Ezt szolgálja az, hogy egységesült a rendelkező nyilatkozatok benyújtási határideje, minden rendelkező nyilatkozatot május 20-ig lehet benyújtani, és az APEH-től ingyenesen kaphatnak tájékoztatást a kedvezményezettek a javukra rendelkezők megoszlásáról.

ELNÖK: Köszönjük szépen. A bizottság tagjait kérdezem, van-e hozzászólás, észrevétel, kérdés az elhangzottakkal kapcsolatban. Barabásné Czövek Ágnes, azután Herényi Károly képviselő úr.

Kérdések, észrevételek

BARABÁSNÉ CZÖVEK ÁGNES (MSZP): Köszönöm szépen. Miután ez a törvényjavaslat előttünk van, gondolom, elnök úr is azért döntött úgy, hogy nem kell teljességében ismertetnie az előadónak. Úgy tűnik, hogy egy szegmenst rendeztünk ezzel törvénymódosítással. Mindenképpen úgy ítéljük meg az MSZP-frakció részéről, hogy az egyszerűsítés és ésszerűsítés irányába halad ez a javaslat. Lehetővé teszi, hogy rendelkezzünk az 1 százalékról, és az valóban a kedvezményezettekhez jusson el. Azzal is egyet kell érteni, hogy szűkítették azon célok számát, amelyeket ebben az esetben meg tudunk határozni. Mindenképpen támogatjuk, és elfogadásra javasoljuk. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm. Herényi Károly!

HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Ez a törvénymódosítás lehetővé teszi-e, hogy az az adózó, aki az 1 százalékot felajánlja, meggyőződjön arról, hogy valóban oda jutott-e ez a pénz, ahová szánta. Az eddigiekben ez kizárt volt, nem lehetett tudni, hogy eljut-e a kedvezményezetthez az adó 1 százaléka. Köszönöm szépen.

ELNÖK: További kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor visszaadom a szót az előterjesztőnek.

Puskásné dr. Sütő Katalin válasza

PUSKÁSNÉ DR. SÜTŐ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Képviselő úr kérdésére válaszolva: a hatályos törvény szerint és a törvényjavaslat szerint is nagyon körülhatárolt az, hogy hogyan értesül az adózó arról, érvényes-e a nyilatkozata, vagy sem. Az adóhatóság először, ha az ő érdekkörében felmerülő érvénytelenségről van szó, akkor értesíti az adózót, akinek az esetleges elutasító határozat ellen jogorvoslati lehetősége van. Ugyanúgy értesítést kap az adózó arról is, ha a kedvezményezett érdekkörében merül fel érvénytelenség. Ez esetben alakszerű határozatot kap a törvényjavaslat szerint az adóhatóságtól, ami ellen szintén jogorvoslati lehetősége van.

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ha nincs több észrevétel (Nincs jelentkező.), akkor szavazhatunk az általános vitára való alkalmasságról. Kérdezem a bizottságot, ki az, aki általános vitára alkalmasnak találja az előterjesztést. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tizenhat. Nem találja alkalmasnak? Tartózkodott? Öt. Tukacs István lesz a többségi vélemény előadója, Herényi Károly a kisebbségi véleményé. Köszönöm szépen. Ezzel a napirendi pontot lezártuk.

Az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk a következő pontra, ez pedig az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, T/3449. számmal. Köszöntöm az előterjesztőket. A módosító indítványok megtárgyalására kerül sor, de csak azokról döntünk, amelyek a bizottság hatáskörébe tartoznak.

A 4. pont Czomba Sándor képviselő úr indítványa. Kérdezem az előterjesztőt, támogatja-e.

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatják. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

Az 5. pont Semjén Zsolt, Harrach Péter, Soltész Miklós indítványa. Előterjesztő?

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

A 6. pont Csáky András és képviselőtársai indítványa. Kormány?

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 7. pont Jauernik István és Farkas Imre képviselők indítványa. Kormány?

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 8. pont Jauernik István és Farkas Imre képviselők javaslata. Kormány?

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? Egyharmad, a többség nem.

A 15. pont Korózs Lajos és társai indítványa.

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Támogatják. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 16. pont Béki Gabriella és más képviselők javaslata.

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

A 17. pont Czomba Sándor képviselő úr indítványa.

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

A 18. pont Czomba Sándor indítványa. Kormány?

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

A 19. pont Korózs Lajos és társai javaslata.

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 20. pont Czomba Sándor javaslata. Kormány?

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

A 24. pont Czomba Sándor javaslata. Kormány?

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

A 25. pont Tilki Attila indítványa. Előterjesztő?

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

A 27. pont Korózs Lajos és társai javaslata.

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A 31. pontot is támogatja?

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Akkor a kettőről együtt szavazunk. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 32. pont Béki Gabriella és mások javaslata. Kormány?

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatják. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 35. pont Csáky András és társai javaslata. Előterjesztő?

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 44. pont Vidorné dr. Szabó Györgyi javaslata. Előterjesztő?

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 46. pont Hirt Ferenc és társai javaslata.

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, ki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

A 47. és 49. pont Béki Gabriella és mások javaslata.

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 48. pont Hirt Ferenc és társai javaslata.

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

Az 50. pont Czira Szabolcs javaslata.

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

Az 51. pont Jauernik István és Farkas Imre javaslata. Előterjesztő?

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

Az 52. pont Jauernik István és Farkas Imre javaslata.

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

Az 53. pont Hirt Ferenc és társai indítványa.

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

Az 56. és 58. pont Jauernik István és Farkas Imre javaslata. Előterjesztő?

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja egyiket sem.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

Az 59. pont Korózs Lajos és társai javaslata. Előterjesztő?

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

a 61. pont Korózs Lajos és társai javaslata.

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 63. pont Csáky András és társai javaslata.

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 64. pont Hirt Ferenc és társai indítványa. Előterjesztő?

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

A 65. pont Korózs Lajos és társai indítványa.

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 66. pont Jauernik István és Farkas Imre javaslata.

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatják. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 67. pont Korózs Lajos és társai javaslata.

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 71. pont Czomba Sándor javaslata.

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

A 72. pont Korózs Lajos és társai javaslata. Előterjesztő?

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 74. pont Simon Gábor javaslata.

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Támogatja. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 75. pont Korózs Lajos és társai javaslata.

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 79. pont Korózs Lajos és társai javaslata.

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Támogatja. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 80. pont Filló Pál javaslata. Előterjesztő?

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmadot sem kapott.

A 85. pont Farkas Imre és Jauernik István javaslata. Előterjesztő?

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 90. pont Korózs Lajos és társai javaslata.

DR. DÁVIDNÉ HÍDVÉGI JULIANNA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Az előterjesztő támogatja. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 92. pont Hirt Ferenc és társai javaslata.

KŐNIG ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

A napirendi pont lezárása

Nincs több módosítás. Kíván-e valaki valamelyik másik módosító javaslatról szavaztatni? (Nincs jelentkező.) Nem kíván. Köszönöm szépen. További jó munkát kívánok.

A foglalkoztatói nyugdíjról és intézményeiről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk a következő pontra, a foglalkoztatói nyugdíjról és intézményeiről szóló törvényjavaslatainak megtárgyalására. Köszöntöm az előterjesztő képviselőjét.

Az 1. pont Barabásné Czövek Ágnes javaslata. Előterjesztő?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 2. pont Csáky András javaslata.

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 4. pont Barabásné Czövek Ágnes. Előterjesztő?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés, (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

Az 5. pont Vas János indítványa. Előterjesztő?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 6. és 7. pontokat kérdezem, támogatja-e az előterjesztő?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e, (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja a két pontot? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 8. pont Vas János javaslata.

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 9., a 10 pont szintén Barabásné Czövek Ágnes javaslata. Előterjesztő?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A bizottság többsége támogatta.

A 11. pont Vas János javaslata.

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A 12. pontban Barabásné Czövek Ágnes javaslatát támogatják-e?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Azt is. A 13. pontot?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A 14. pontot?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: Akkor a 11., 12. és 13. pontról szavazunk egyben. Az előterjesztő ezeket támogatja. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki ezeket támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 14. pontot az előterjesztő nem támogatja. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 16 pontot támogatják-e?. Előterjesztő?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A 17. pontot?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: A 16. pontot nem támogatja az előterjesztő. Észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 17. pontot támogatja az előterjesztő. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 18. pontot?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Igen, támogatja.

ELNÖK: A 19. pontot?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Így nehéz dolgozni. A 18. pontot az előterjesztő támogatja. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 19. pontot az előterjesztő nem támogatja. Észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 20 pontot?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Igen, támogatja.

ELNÖK: A 21. pontot?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A 22 pontot?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: Akkor a 20. és 21. pontokról szavazunk, ezeket az előterjesztő támogatja. Észrevétel van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 22. pontot az előterjesztő nem támogatja. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Szavazunk. Kérdezem, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 23. pontot?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A 24. pontot?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdezem, a 23. ponthoz van-e észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 24. pontot az előterjesztő nem támogatja. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmadot sem kapott.

A 25. pont Csáky András javaslata.

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 28. pontot?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A 29. pontot?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A 30. pontot?

TÓTH MELINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A három ponthoz észrevétele, kérdése van-e valakinek? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor a három pontról egyben döntünk. Kérdezem, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) a bizottság többsége támogatta.

A napirendi pont lezárása

A módosító javaslatok végére értünk. Köszönöm szépen. További jó munkát kívánok. A napirendi pontot lezárom.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása

Áttérünk a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló törvényjavaslat általános vitára alkalmasságának tárgyalására. Az előterjesztőket köszöntöm. Rövid szóbeli indoklást kérünk.

Kék Mónika szóbeli kiegészítése

KÉK MÓNIKA (Pénzügyminisztérium): Jó napot kívánok. A PSZÁF-törvény újrakodifikálását egy technikai és egy tartalmi kérdés indukálta. A technikai kérdés, hogy kiegészült az eljárási szabályokkal, amelyek a szektorok között nagyjából egységesnek tekinthetők. A tartalmi kérdés pedig, hogy olyan szabályokkal is kiegészítettük ezt az új törvényjavaslatot, amelyek az Európai Bizottsággal való kapcsolattartást meg kell hogy valósítsák. Röviden ez az oka a módosításnak. Ez egy újrakodifikáció, lényeges tartalmi módosulásnak mindössze az eljárási szabályokkal való kiegészülés minősül.

ELNÖK: Köszönöm. A bizottság tagjait illeti a szó. (Nincs jelentkező.) Azon túl, hogy a Pénzügyminisztérium munkatársai munkát találnak maguknak, mi indokolta ennek a törvénynek az újrakodifikálását, ha megkérdezhetem.

KÉK MÓNIKA (Pénzügyminisztérium): Végrehajtási szempontból viszonylag költségigényesnek, problémásnak tűnt az, hogy nagyon széttagoltak voltak a felügyeletre irányadó szabályok, és ez az egységes felügyelés elvének megvalósítását sokkal költségesebbé, sokkal fárasztóbbá tette. Ezért gondoltuk, hogy ha már az egységesség európai szinten is elvárás, és itthon is megjelent az ágazati törvények összehangolásában, ezért nyilván a felügyeleti oldalt, az eljárási oldalt, a felügyelés szabályait is célszerű volt ezzel összhangba hozni, összhangban tartani. Ez volt az oka, egy sokkal hatékonyabb, költséghatékonyabb felügyelés.

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról

ELNÖK: Csupa jó hír. A bizottság tagjait kérdezem, hogy kíván-e valaki ebbe a rózsaszín jövőbe belerondítani a kérdésével. (Derültség. - Nincs jelentkező.) Nem kíván. Akkor szavazhatunk is a vitára való alkalmasságról. Kérdezem, ki az, aki támogatja a T/3808. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tartózkodott? Nemmel szavazott? Íme, egyhangú támogatás. Köszönöm szépen a részvételt, további jó munkát. A bizottság megelégszik-e azzal, hogy írásban tájékoztatom a házelnök asszonyt a bizottság egyhangú támogatásáról? (A képviselők jelzik, hogy igen.) Megelégednek vele. Köszönöm.

A befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása

Rátérünk a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhetők tevékenységek szabályairól szóló törvényjavaslatra, T/3806. szám alatt. Föltűnt nekem is, hogy az előterjesztők nem mozdultak az előző napirendi pont végén, így vélelmezem, hogy ők lesznek ennek is az előadói. Parancsoljanak!

Kék Mónika szóbeli kiegészítése

KÉK MÓNIKA (Pénzügyminisztérium): Köszönjük szépen. Bátorkodunk még a további napirendi pontok közül egynek az előadói lenni. Ennek a törvényjavaslatnak az indoka egy jogharmonizációs cél. Az Európai Unió, mint már sok más esetben, itt is összhangot kíván teremteni a befektetési vállalkozásokra, illetve a befektetési szolgáltatási tevékenységek körülményeire vonatkozóan. Elsősorban ez egy ügyfélvédelmi célzatú irányelv volt, ezért a hazai jogszabály előkészítése során is ez volt a fő fókusz. Gyakorlatilag egy új rezsim váltja fel a régi, megszokott rezsimet, ami egy régi-új rezsim. Ennek révén egy-két olyan fontos kötelezettséggel egészül ki a befektetési vállalkozásokra irányadó kötelezettségek köre, amelyek az ügyfelek pontosabb tájékozódását, az ő elképzeléseikhez, teherviselő képességükhöz, ismereteikhez jobban illeszkedő termék kiajánlását teszi lehetővé. Ezzel egyúttal megnöveli a szolgáltatók ilyen irányú kötelezettségeit.

Röviden összefoglalva ennyi a törvényjavaslat lényege, illetve, ahogy a címből, amit elnök úr felolvasott, hallható volt, az árutőzsdei szolgáltatók is összeköltöztek a befektetési vállalkozásokkal, mert ez a tevékenység, illetve ez a szolgáltatási kör igen hasonlít a befektetési vállalkozási, befektetési szolgáltatási körhöz, bár ez nem egységes európai útlevéllel végezhető. Ez csak az országhatárokon belül értelmezhető. Viszont a versenysemlegesség-egységesség, illetve az ügyfelek felé való egységesség megkövetelte ezek összhangban történő kezelését.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság tagjait kérdezem, hogy kíván-e valaki szólni. Gegesy Ferenc képviselő úr. Parancsoljon!

DR. GEGESY FERENC (SZDSZ): Csak azt kérdezném meg, hogy még hány ilyen európai irányelv van, amiről a PM tud, és amit még nem vettünk át.

KÉK MÓNIKA (Pénzügyminisztérium): Most a fejemben 5 és 9 körüli szám van. Nem tudnám megmondani, hogy van-e köztük közvetlen hatállyal bíró, vagy pedig implementálást igénylő, ezért szégyellem is egy kicsit magam, hogy így nem mértem fel, de még van jó néhány. Nagyjából 2010-ig lesz egy erőltetett menet, utána pedig, 2012-ig egy kicsit lazább, a mostani ütemezést szemlélve. De természetesen az Európai Bizottság újabb ötleteket is felvethet, és újabb irányelveket készíthet. Ezt nem tudjuk.

ELNÖK: A bürokrácia Brüsszelben sem tétlenkedik, reménykedjünk abban, hogy a bizottságunk nem marad munka nélkül. Molnár László!

MOLNÁR LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Ilyen náthásan nyilván nem tudom olyan szépen elmondani, ahogy a főosztályvezető asszony, a törvény tartalmát, most csupán annyit szeretnék megjegyezni, hogy itt egy átfogó szabályozásról van szó, a befektetési és az árutőzsdei szabályozás vonatkozásában. A jelenlegi szabályozás 12 törvényt érint, ami valóban elsősorban uniós jogharmonizációt szolgál, de hozzáteszem, hogy az elég sok irányelv - és nem rendelet - megjelenése, nem tudom, mennyiben teszi ilyen szigorúvá és kötelezővé a tevékenységet. A szocialista képviselőcsoport támogatja az előterjesztést, fenntartva a módosító indítványokkal történő javítás szempontját is. Köszönöm.

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról

ELNÖK: További észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor visszaadom az előterjesztőnek a szót. Parancsoljon! Ha reagálni akar rá. (Kék Mónika jelzi, hogy nem kíván reagálni.) Nem kíván reagálni. Ha nem, akkor nem. Akkor szavazunk.

Kérdezem a bizottság tagjait, ki az, aki a T/3806. számú törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Igen. Nemmel szavazott? Tartózkodott? Egy tartózkodás volt, az egyik kezemmel tartózkodtam. Tehát a bizottság ezt is támogatta. Kíván-e valaki előadó lenni? (Szabados József: A Molnár Laci.) Molnár László?

(Molnár László: Nem feltétlenül.) Szabados József kijelölt, úgyhogy vele beszéld meg. Te leszel a bizottság előadója. Köszönjük.

A pénzügyi szolgáltatásokat érintő egyes törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása

Áttérünk a következő, 3807. számmal jelzett, a pénzügyi szolgáltatásokat érintő egyes törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslatra. Íme, egy újabb jogharmonizáció. Az előterjesztő kíván-e ehhez valamit hozzátenni?

Kék Mónika szóbeli kiegészítése

KÉK MÓNIKA (Pénzügyminisztérium): Hasonló rövidséggel. Ennek az igazi jogharmonizációs része, ami külső jogharmonizáció, az átláthatósági követelmények terén tapasztalható, illetve van jó néhány olyan szabály benne, amely inkább pontosító, illetve belső összhangteremtő céllal született, a nagy terjedelem ellenére. Ez egy kicsit salátajellegű törvény. Egyetlen egy pontját emelném ki, bár ez nem ennek a bizottságnak a fő témája, a nemek közötti megkülönböztetés kérdése, ami a biztosítási szektor egyik sarkalatos pontja. Ez a törvény tartalmazza az esélyegyenlőségi irányelvtől való eltérés lehetőségét Magyarország számára, aminek a jogvesztő határideje december 21. Ebben a törvényben valósul meg ez az eltérés.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Észrevétel, kérdés? Szabados József!

SZABADOS JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Szintén uniós jogharmonizációs célt szolgál az előterjesztés. A törvényjavaslatban négy törvény módosításáról van szó, az önkéntes kölcsönös biztosítótársaságokról, a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről, a tőkepiacról, valamint az egyenlő elbánásról szóló törvények kapcsán. Nagyon fontosnak tartom mindkét törvényjavaslatban, tehát az önkéntes kölcsönös biztosító társaságokról és a biztosítókról szóló törvényekben a nemek közötti esélyegyenlőség biztosítását, amelynek a lényege az, hogy a díjak és a szolgáltatások nem sérthetik az egyenlő bánásmód követelményét. Az eltérő mértékű és jellegű szolgáltatásokat a biztosítóknak évente aktualizálni kell, és meg kell küldeni a felügyeletnek. Frakciónk támogatja a törvényjavaslatot. Köszönöm.

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról

ELNÖK: Köszönöm. További észrevétel? (Nincs jelentkező.) Úgy látom, nincs. Akkor szavazhatunk a törvényjavaslatról. Kérdezem, ki az, aki támogatja a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát. (Szavazás.) Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen. A bizottság egyhangúlag támogatta az előterjesztést. Állítsunk-e előadót? Igen, Szabados József lesz az előadója. (Molnár László: Kijelölöm Szabados Józsefet.) Ezzel le is zártam ezt a három napirendi pontot. Köszönöm szépen a részvételt. További jó munkát kívánok.

A közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat megtárgyalására, T/3660. szám alatt. A kapcsolódó módosító javaslatokról van szó. Köszöntöm az előterjesztő képviselőjét.

Az ajánlást végignézve, leszámítva az alkotmányügyi bizottság javaslatát, csak Szanyi Tibor adott be módosító javaslatot. Kérdezem az előterjesztőt, hogy ezeket támogatja-e, vagy van közöttük olyan, amit nem támogat.

DR. GYŐRI ENIKŐ (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Az alkotmányügyi bizottság módosító indítványát támogatjuk, a kapcsolódó módosító javaslat egyetlen pontját sem támogatjuk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Javaslom, hogy egyben tárgyaljunk és döntsünk ezekről, hiszen ugyanaz a képviselő nyújtotta be, nyilván egy logikusan felépített, végiggondolt koncepció alapján. Észrevételt tenni, kérdést feltenni kíván-e valaki? (Nincs jelentkező.) Nem. Akkor szavazhatunk. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy ki az, aki a Szanyi Tibor nevével jelzett módosító indítványokat támogatja. (Szavazás.) Nincs ilyen, egyharmad sem támogatja.

Áttérünk az alkotmányügyi bizottság módosítására, ezt az előterjesztő támogatja. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja ezeket? (Szavazás.) A többség támogatta.

A napirendi pont lezárása

Köszönöm szépen. Ezzel végeztünk is, további jó munkát kívánok.

Az egészségügyi ellátó rendszer fejlesztéséről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása

Az Önkormányzati Minisztériumból nincsenek még itt. Akkor egy sorrendcserével az utolsó napirendi pontként jelzett, a Szülőföld Alap 2005-2006. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot, a költségvetési bizottság önálló indítványát tárgyalnánk meg, H/3698. szám alatt. De most tájékoztattak, hogy ennek vitája még zajlik a Házban. Úgyhogy 5 perc szünetet tartunk addig, amíg az előző napirendi ponthoz a kormány képviselői ideérnek. (Rövid szünet.)

Tisztelt Bizottság! Folytatjuk a bizottság ülését, a kormány képviselője megérkezett, az egészségügyi ellátó rendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi CXXXII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokat tárgyaljuk meg. Az előterjesztő az önkormányzati és területfejlesztési bizottság. Kérdezem, az előterjesztőt képviseli-e valaki? (Nincs jelentkező.) Nem. A kormány képviselője a módosító javaslatok elbírálásában lesz majd segítségünkre. Köszöntöm.

Az 1. pontban Sós Tamás képviselő úr indítványa szerepel. Kormányálláspont?

WÁGNER PÉTER (Egészségügyi Minisztérium): Wágner Péter vagyok az Egészségügyi Minisztériumból, szakmai tanácsadó. A kormány nem támogatja ezt a javaslatot, tekintettel arra, hogy van egy ehhez nagyon hasonló, második javaslat. Azt támogatja a kormány. Némi eltérés van a kettő között. Ebben a javaslatban nem tér ki arra az esetre, amikor az önkormányzat más önkormányzatnak, vagy saját tulajdonú intézménynek adja át a feladatot. Ezért a másik javaslatot támogatja a kormány.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tehát nem támogatja az 1. pontot a kormány. Észrevétel, kérdés van-e ehhez? (Nincs jelentkező.) Nincs. Szavazhatunk. Kérdezem, ki az, aki Sós Tamás indítványát támogatja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Nincs ilyen, egyharmad sem.

A 2. pont Kökény Mihály és társai javaslata. Ezt támogatja a kormány. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A napirendi pont lezárása

Nekem több javaslatról nincs tudomásom. Akkor ezt lezárhatjuk. Köszönöm a részvételt a bizottság ülésén.

Az ülés bezárása

Áttérünk az utolsó napirendi pontra. Tekintettel arra, hogy nem tudjuk még eldönteni, benyújtanak-e hozzá módosító javaslatot, vagy sem, azt javaslom, hogy a bizottság ülését zárjuk be, mert erre nem érdemes várni. Két megoldásunk van, vagy ma este, vagy pedig hétfőn tárgyaljuk meg. (A képviselők jelzésére.) Hétfőn. Köszönöm szépen. Akkor a bizottsági ülést berekesztem, mindenkinek további jó munkát kívánok.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 23 perc.)

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit