KPSZB/3/2008.
KPSZB/75/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2008. február 18-án, hétfőn 18 óra 04 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Napirendi javaslat:

  1. Az 1 és 2 forintos címletű érmék bevonása következtében szükséges kerekítés szabályairól szóló törvényjavaslat (T/4856. szám - módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként)
  2. Az 1 és 2 forintos címletű érmék bevonása következtében szükséges kerekítés szabályairól a társadalombiztosítási és szociális ellátások megállapítása során, továbbá a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4857. szám - módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként)
  3. Az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságához szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/4116.szám - az alkotmányügyi biottság által benyújtott módosító javaslat megtárgyalása

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Boldvai László (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Dr. Katona Béla (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Keller László (MSZP)

Kovács Tibor (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Molnár László (MSZP)

Schwartz Béla (MSZP)

Tukacs István (MSZP)

Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)

Babák Mihály (Fidesz)

Dr. Dancsó József (Fidesz)

Mádi László (Fidesz)

Szijjártó Péter (Fidesz)

Tállai András (Fidesz)

Dr. Hargitai János (KDNP)

Lengyel Zoltán (független)

Helyettesítési megbízást adott:

Szabados József (MSZP) Szabó Lajosnak (MSZP),

Végh Tibor (MSZP) Schwartz Bélának (MSZP),

Dr. Gegesy Ferenc (SZDSZ) dr. Hankó Faragó Miklósnak (SZDSZ),

Balla György (Fidesz) dr. Dancsó Józsefnek (Fidesz),

Schmidt Ferenc (Fidesz) Mádi Lászlónak (Fidesz),

Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke Domokos Lászlónak (Fidesz),

Tóth András (független) Lengyel Zoltánnak (független).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára
Lestyánné Endrész Katalin, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese
Sepsi Tibor, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetője

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 18 óra 04 perc)

DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok. Elkezdjük a munkát. Köszöntöm a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság tagjait. A mai ülésünkre három napirendi pontra teszek javaslatot: a T/4856., a T/4857. számú törvényjavaslatra, ahol módosító javaslatokat tárgyalunk meg, továbbá az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságához szükséges egyes törvények módosításáról szóló, T/4116. számú törvényjavaslathoz az alkotmányügyi bizottság által benyújtott módosító javaslatot vitatnánk meg.

Megkérdezem, hogy a javaslattal egyetértenek-e. Aki igen, kérem, kézfelemeléssel jelezze! Egyúttal jelenlét-ellenőrzést is tartunk. (Szavazás.) Tartózkodott? Ellene? Nem volt ilyen. Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta napirendjét.

Köszöntöm Keller László államtitkár urat, a bizottságunktól megint elpártolt képviselőtársunkat. Szerintem nagy hiányérzete van itt több képviselőtársamnak. Jó munkát kívánunk és sikeres támogatást a pénzügyminiszter úrnak. Biztosan ráfér, hiszen az azonnali kérdéseknél is itt maradtunk hirtelen államtitkár és miniszter nélkül. De látom, ilyen nem lesz többet, bízhatunk államtitkár úrban.

Javaslom, hogy kezdjük meg az 1. napirendi pont tárgyalását, a T/4856. szám alatt benyújtott módosító javaslatok megvitatását. Egyetlenegy módosító javaslat érkezett az alkotmányügyi bizottságtól. Megkérdezem a kormány álláspontját.

KELLER LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A kormány álláspontját a kolléganőm fogja tolmácsolni. Miután elnök úr is kifejtett néhány gondolatot az együttmunkálkodásunkról: azért jöttem el a bizottsági ülésre, mert mindig nagyon jól éreztem magam a költségvetési bizottság ülésén, és mert most új feladatkörben végzem tovább a munkámat, szeretnék elköszönni a költségvetési bizottságtól. Nyilván nem hosszú időre, mert azt remélem, hogy sokszor fogunk találkozni. Törekszem arra, hogy lehetőség szerint a költségvetési bizottságban a tárca álláspontját, főleg olyan helyzetekben, amikor alapvetően politikai kérdéseket is megvitatunk, én képviseljem. Azt gondolom, az ellenzéki képviselők is pontosan tudják azt, hogy nem bújok el a feladat elől.

Szeretném megköszönni az eddigi munkát, és azt szeretném kérni, hogy miután itt, a költségvetési bizottságban felkészült szakemberek ülnek mind a két oldalon, lássák azt, hogy ebben a helyzetben, amiből próbálunk még előrébb lépni, nagyon nagy szükség van arra, hogy egy konszenzust meg tudjunk teremteni. Nyilván nem számítok nagy kiegyezésre, de arra igen, hogy sokkal felelősebb politizálás fogja áthatni adott esetben a költségvetési bizottságban az ellenzék munkáját is. Ezt kérem, a magam részéről pedig a konszenzusteremtéshez partnerséget ígérek mint államtitkár.

Elnök úr, köszönöm szépen a tisztelt bizottsági tagok eddigi együttmunkálkodását, és ezzel átadom a szót a tárca képviselőjének. Köszönöm.

LESTYÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Tisztelettel köszöntöm a bizottságot. A T/4856. számú törvényjavaslathoz az alkotmányügyi bizottság nyújtott be egy módosító indítványt. Ez technikai pontosítást tartalmaz. Tekintettel arra, hogy a benyújtott törvényjavaslat felsorolja azokat a szociális ellátásokat, amelyek esetében a törvényjavaslat szerinti kerekítési szabályokat alkalmazni kell, indokolt, hogy kiegészüljön a foglalkoztatási törvény alapján nyújtható ellátásokra vonatkozóan is a törvényjavaslat.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Keller úrnak biztosan többen válaszoltak volna, de közben elment, mi pedig próbáljunk meg gyorsan a munkánk végére érni. A kormány tehát támogatta a módosító javaslatot. Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Szavazzunk! Aki egyetért vele, kérem, jelezze! (Szavazás.) A többség.

Áttérünk a 2. napirendi pontra, amely a T/4857. szám alatt szerepel, szintén a módosító javaslatok megvitatásáról van szó. Ehhez is egy alkotmányügyi bizottsági módosító javaslat érkezett.

LESTYÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN (Pénzügyminisztérium): Az előterjesztő támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Nincs jelentkező.) Amennyiben nincs, kérem, szavazzunk! Aki egyetért vele, jelezze! (Szavazás.) A többség támogatta. Köszönjük szépen.

A harmadik napirendi pont a T/4116. szám alatt benyújtott alkotmányügyi bizottsági módosító javaslat megtárgyalása. A kormány részéről egy nagyon rövid ismertetést kérek.

SEPSI TIBOR (Miniszterelnöki Hivatal): Nagyon köszönöm, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Sepsi Tibor vagyok, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetője. Ugyanaz a helyzet, mint az előző törvényjavaslatnál, az alkotmányügyi bizottság által benyújtott módosító indítvány került a tisztelt Ház elé. Ezt a kormány egészében támogatja.

ELNÖK: Értsem úgy, hogy mind az öt módosítást támogatja a kormány?

SEPSI TIBOR (Miniszterelnöki Hivatal): Így van.

ELNÖK: Ezután nem fogom külön-külön megkérdezni a kormány álláspontját. Az 1. ponthoz kérdés, észrevétel van-e? (Nincs jelentkező.) Amennyiben nincs, kérem, szavazzunk! Aki egyetért vele? (Szavazás.) A többség.

A 2. ponthoz kérdés, észrevétel van-e? (Nincs jelentkező.) Amennyiben nincs, szavazzunk! Aki egyetért vele? (Szavazás.) A többség.

A 3 ponthoz kérdés, észrevétel van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Aki egyetért vele? (Szavazás.) A többség.

A 4. ponthoz kérdés, észrevétel van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Aki egyetért vele? (Szavazás.) A többség.

Az 5. pontot is támogatja a kormány. Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérem, szavazzunk! (Szavazás.) A többség szintén támogatta.

Megkérdezem, van-e valakinek más módosító javaslatról tudomása. (Nincs jelentkező.) Nincs. Ezzel 3. napirendi pontot is lezártuk. Köszönöm szépen. További jó munkát.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága J/4848. szám alatti jelentését meg kell tárgyalnunk, a csatolt határozati javaslattal, jövő héten hétfőn, várhatóan 11 órakor. Kérem, erre legyen mindenki tekintettel. Köszönöm szépen. Jó munkát mindenkinek.

(Az ülés befejezésének időpontja: 18 óra 16 perc.)

 

 

Domokos László
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit