KPSZB/6/2007.
KPSZB/78/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2008. március 4-én, kedden 11 óra 29 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Napirendi javaslat:

  1. Az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5125. szám - kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként)

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Boldvai László (MSZP)

Dr. Katona Béla (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Kovács Tibor (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Schwartz Béla (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Tukacs István (MSZP)

Végh Tibor (MSZP)

Dr. Gegesy Ferenc (SZDSZ)

Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)

Balla György (Fidesz)

Mádi László (Fidesz)

Tállai András (Fidesz)

Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Lengyel Zoltán (független)

Helyettesítési megbízást adott:

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP) Szabados Józsefnek (MSZP),

Farkas Imre (MSZP) Molnár Albertnek (MSZP),

Molnár László (MSZP) Kovács Tibornak (MSZP),

Szabó Lajos (MSZP) dr. Kékesi Tibornak (MSZP),

Szűcs Erika (MSZP) Tukacs Istvánnak (MSZP),

Dr. Gegesy Ferenc (SZDSZ) dr. Hankó Faragó Miklósnak (SZDSZ),

Babák Mihály (Fidesz) Balla Györgynek (Fidesz),

Dr. Dancsó József (Fidesz) Domokos Lászlónak (Fidesz),

Szijjártó Péter (Fidesz) Varga Mihálynak (Fidesz).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Csobánczy Péter, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője
Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 29 perc)

DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok. A költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság mai ülésére két napirendi pont tárgyalására teszek javaslatot. A kiküldött meghívóban szereplő első pont a H/5002. szám alatt benyújtott határozati javaslat, a nemzetbiztonsági bizottság önálló indítványa. Itt a benyújtott módosító javaslatokat kellett volna megvitatnunk, de mert nem érkezett ilyen javaslat, okafogyottá vált ezen napirendi pont tárgyalása.

Ezért csupán a 2. pont alatt szereplő törvényjavaslat tárgyalására teszek javaslatot. Kérem, hogy erről szavazzunk. Aki elfogadja, kérem, jelezze! (Szavazás.) Igen. Tartózkodott? Ellene? Nem volt ilyen. A bizottság elfogadta napirendjét, egyben megállapítom, hogy határozatképes.

Következik az egyes adótörvények módosításáról szóló, T/5125. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása. Eddig egy indítvány érkezett T65125/8. számmal. Ez Tállai András Fidesz-képviselő javaslata. Erről kell először állást foglalnunk. Köszöntöm a kormány képviselőit, egyúttal kérem a véleményüket az indítványról.

CSOBÁNCZY PÉTER (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Úgy látjuk, hogy Tállai úr módosító javaslata a tartalmat illetően nem különbözik a benyújtott törvényjavaslattól. Tehát így is elfogadható. Egy dolgot jeleznék csak. Tállai képviselő úr indítványa úgy kezdődik, hogy "a (3) bekezdéstől eltérően", a benyújtott törvényjavaslat (3) bekezdése utal arra, hogy a (4) bekezdésben meghatározott eltéréssel. Tehát itt egymásra tükröztetett hivatkozás van, ilyen szempontból személy szerint úgy érzem, hogy jobb a benyújtott törvényjavaslat, de végső soron ugyanoda jutunk, ha a tisztelt bizottság Tállai képviselő úr indítványát fogadja el.

ELNÖK: Tehát a kormány támogatja, de jobbnak tartja a saját javaslatát. Így precíz?

CSOBÁNCZY PÉTER (Pénzügyminisztérium): Ez így teljesen korrekt.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A képviselők véleményét kérdezem. Képviselőtársaink melyiket tekintik még elfogadhatónak? (Nincs jelentkező.) Szavazzunk! Aki támogatja Tállai András képviselőtársunk módosítását, kérem, jelezze! (Szavazás.) Többség. Tartózkodott? Nem volt ilyen. Ellene? Nincs.

Van egy bizottsági módosító javaslat. A képviselőktől kérdezem, hogy ehhez van-e esetleg szóbeli kiegészítés, indoklás. (Nincs jelentkező.)

KARÁCSONY IMRÉNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk a benyújtását. Arról szól, hogy a közbeszerzésekhez kapcsolódó kifizetések január elsejéig változatlan formában működhetnek, és csak január 1-től lépne hatályba az a törvény, amikor a közbeszerzés résztvevőinek teljes egészében csak akkor fizethető ki a pénz, ha nincs köztartozása.

ELNÖK: Végh Tibor kért szót.

VÉGH TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen. A tisztelt bizottság talán emlékszik rá, ez sarkalatos pontja volt az adótörvények módosításának. Én magam képviseltem azt az álláspontot, hogy talán ezzel várnunk kellene, úgyhogy messzemenőkig tudnám támogatni ezt a bizottsági javaslatot. Várjunk vele 2009. január 1-ig, addig hátha történik még egy s más. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e további kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Amennyiben nincs, kérem, szavazzunk! Aki egyetért azzal, hogy a bizottság ezt benyújtsa, kérem, jelezze! (Szavazás.) Úgy látom, nagy többség. Tartózkodott? Ellene? Nem volt ilyen, a bizottság tehát egyhangúlag döntött úgy, hogy benyújtja az indítványt.

Megkérdezem, van-e bárkinek további módosító javaslatról tudomása. (Nincs jelentkező.) Amennyiben nincs, a napirendi pontot lezárom.

Ezzel mai munkánkat be is fejeztük, köszönöm szépen a közreműködést. A jövő héten kedden, vagy szerdán várható a bizottság ülése, de erről külön értesítést kapnak a képviselők. Köszönöm szépen.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 36 perc.)

 

 

Domokos László
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit