KPSZB/7/2008.
KPSZB/79/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2008. március 10-én, hétfőn 12 óra 35 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat: *

Az ülés megnyitása *

A napirend elfogadása *

Az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtandó bizottsági módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

A 2008. március 9-i országos ügydöntő népszavazásokon hozott döntések végrehajtásáról szóló, valamint a 2008. március 9-i országos ügydöntő népszavazások eredményeként szükségessé váló törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatok általános vitára való alkalmasságának együttes tárgyalása *

Dr. Kincses Gyula szóbeli kiegészítése *

Varga Mihály szóbeli kiegészítése *

Vélemények *

Döntés a Fidesz törvényjavaslatának általános vitára való alkalmasságáról *

Döntés a kormány törvényjavaslatának általános vitára való alkalmasságáról *

Az ülés bezárása *

 

Napirendi javaslat:

  1. Az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5125. szám - módosító javaslatok megvitatása)
  2. A 2008. március 9-i országos ügydöntő népszavazásokon hozott döntések végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/5191. szám - általános vita)
  3. A 2008. március 9-i országos ügydöntő népszavazások eredményeként szükségessé váló törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/5190. szám - dr. Orbán Viktor (Fidesz), dr. Semjén Zsolt (KDNP), dr. Mikola István, Pokorni Zoltán és Varga Mihály (Fidesz) képviselők önálló indítványa - általános vita)

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Boldvai László (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Dr. Katona Béla (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Kovács Tibor (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Molnár László (MSZP)

Schwartz Béla (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Szűcs Erika (MSZP)

Tukacs István (MSZP)

Végh Tibor (MSZP)

Babák Mihály (Fidesz)

Balla György (Fidesz)

Dr. Dancsó József (Fidesz)

Mádi László (Fidesz)

Schmidt Ferenc (Fidesz)

Dr. Hargitai János (KDNP)

Herényi Károly (MDF)

Helyettesítési megbízást adott:

Dr. Gegesy Ferenc (SZDSZ) Szabó Lajosnak (MSZP),

Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) Szabados Józsefnek (MSZP),

Szijjártó Péter (Fidesz) Balla Györgynek (Fidesz),

Tállai András (Fidesz) Varga Mihálynak (Fidesz),

Lengyel Zoltán (független) Domokos Lászlónak (Fidesz),

Tóth András (független) Babák Mihálynak (Fidesz).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára
Dr. Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 35 perc)

Az ülés megnyitása

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntök mindenkit, jó napot kívánok. A bizottsági ülést megnyitom. Köszöntöm a bizottság tagjait, a bizottság munkatársait, a gyorsíró kisasszonyt, mindenkit, aki a bizottsági ülésünk iránt érdeklődik.

A napirend elfogadása

Három napirendi pontra tettem javaslatot a kiküldött írásbeli meghívóban, ehhez nem érkezett kiegészítés, tehát dönthet róla a bizottság. Kérdezem, ki az a bizottság tagjai közül, aki támogatja a napirendi ajánlást. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Ki az, aki nemmel szavazott? Ki az, aki tartózkodott? Nem volt ilyen. A bizottság tehát 29 igen szavazattal elfogadta napirendjét.

Az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtandó bizottsági módosító javaslatok megvitatása

Rá is térhetünk az 1. napirendi pontunkra, ez pedig az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat, T/5125. szám alatt. Ismerős arcot látok a terem túlsó végén, köszöntöm Keller László államtitkár urat. Meg is kezdjük a javaslatok megvitatását. Szatmáry Kristóf visszavonta az általa benyújtott módosító indítványt, erről nem kell tárgyalnunk, helyette, egyelőre szám nélkül, bizottsági módosító indítványra érkezett javaslat. Kérdezem, ki kívánja ezt indokolni. Szabó Lajos. Megadom a szót.

SZABÓ LAJOS (MSZP): A kormány által benyújtott törvényjavaslathoz érkeztek bizottsági módosító indítványok, ezeknek a várható elfogadása szükségessé teszi azt, hogy ezt a pontosítást, amely egy hivatkozás pontosítása, a bizottság benyújtsa és majd a Ház elfogadja. Ezért javaslom, hogy az ötpárti egyeztetéssel benyújtott módosító indítványokhoz még ezt a módosító javaslatot nyújtsuk be.

ELNÖK: Köszönöm. Kérdezem a kormány képviseletében Keller László urat, hogy a kormány támogatja-e, vagy sem.

KELLER LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Tekintettel arra, hogy a kormány kiadta a támogatotti sorról az állásfoglalását, és a helyi adókkal összefüggő módosító javaslatot nem tudja támogatni, ehhez kapcsolódóan ezt a módosító javaslatot sem tudja értelemszerűen támogatni. De majd az Országgyűlés bölcs döntésére bízza ennek a kérdésnek az eldöntését.

ELNÖK: Köszönöm. A bizottság tagjait kérdezem, ki kíván hozzászólni. (Nincs jelentkező.) A bizottság tagjai megkapták-e a módosító indítványt, hadd kérdezzem meg. (A képviselők jelzik, hogy igen.) Igen. Kérdés, észrevétel van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazhatunk. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy ki az, aki a módosító indítvány benyújtását támogatja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen. Tehát a bizottság támogatta ennek a javaslatnak a benyújtását. Köszönöm szépen.

A napirendi pont lezárása

Kérdezem, hogy van-e valakinek még tudomása olyan módosító indítványról, amelyet tárgyalnunk kellett volna, de nem tárgyaltunk. (Nincs jelentkező.) Nincs.

A 2008. március 9-i országos ügydöntő népszavazásokon hozott döntések végrehajtásáról szóló, valamint a 2008. március 9-i országos ügydöntő népszavazások eredményeként szükségessé váló törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatok általános vitára való alkalmasságának együttes tárgyalása

Áttérhetünk a következő napirendi pontra. A 2. és a 3. pont ugyanazt a kérdést járja körül, a március 9-i országos ügydöntő népszavazáson hozott döntések végrehajtásáról szóló törvényjavaslat is, T/5191. számmal, valamint a 2008. március 9-i országos ügydöntő népszavazások eredményeként szükségessé váló törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat is, T/5190. számmal. Ez utóbbi benyújtója Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Mikola István, Pokorni Zoltán és Varga Mihály. Arra tennék javaslatot, hogy a két indítványt együtt tárgyalja a bizottság, tekintettel arra, hogy a két témakör teljesen átfedi egymást, így nem látom akadályát annak, hogy ez megtörténjék. Kérdezem a bizottság tagjait, van-e valakinek ellenvéleménye ezzel kapcsolatban. (Nincs jelentkező.) Nincs.

Akkor megadom a szót Keller László államtitkár úrnak, vagy Kincses Gyula államtitkár úrnak, mint az egyik napirendi pont előterjesztőjének.

Dr. Kincses Gyula szóbeli kiegészítése

DR. KINCSES GYULA (Egészségügyi Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Szerencsés az a szándékbeli egybeesés, hogy a népszavazás kapcsán a népszavazás szándékát végre kell hajtani, méghozzá a lehető legrövidebb időn belül. E tekintetben a kormány előterjesztése a vizitdíj, illetve a tandíj bevezetése előtti állapot előállítására irányul. Úgy gondolja a kormány, hogy külön vizsgálatot érdemel az, hogy az egészségügyi ellátó rendszer egyes szegmensei milyen működési zavarral nézhetnek szembe, egyáltalán szembenéznek-e, illetve ezeknek milyen kezelési módjára van szükség.

Az ellenzéki javaslat ezt egy lépcsőben kívánja rendezni, mi azt gondoljuk, hogy nem megfelelően alátámasztottan. Ilyen szempontból nincs olyan szabályozási kényszer, hogy most egy lépcsőben rendelkezzünk erről, másrészt számtalan egyéb szakmai és tartalmi kifogás is merül fel a kormány részéről, ezért értelemszerűen a kormány saját álláspontját támogatja.

ELNÖK: Köszönöm. Kérdezem, Keller államtitkár úr kíván-e ehhez kiegészítést tenni. (Keller László jelzi, hogy nem.) Nem kíván.

Varga Mihály szóbeli kiegészítése

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, előterjesztő: Akkor az előterjesztők nevében én is ismertetném az általunk benyújtott indítványt. Ez szintén ugyanarra törekszik, mint az eggyel későbbi lajstromszámú előterjesztés. A kihirdetés az elfogadással egyidőben történne meg. A módosításnak nálunk is két része van, az egyik 2008-ra vonatkozik, a másik pedig 2009-től tenne javaslatot arra, hogy a szükségessé váló törvénymódosítások milyen körben történjenek meg. A szándék egyértelmű és világos: a tegnapi népszavazási döntés eredményét mihamarabb átvezetni a magyar jogrenden. Mi nyilván arra is tettünk javaslatot, hogy ennek a finanszírozása milyen szerkezetben történjen. Nincs benne nagy újdonság, már ami ezt a részt illeti, hiszen 2007 őszén, a költségvetési törvény parlamenti vitájában egyszer már elmondtuk, hogy hogyan csoportosítanánk át annak érdekében, hogy ezek a döntések lehetőleg ne hozzák hátrányos helyzetbe azokat, akik a kormány döntéseinek korábbi időszakában kedvezményezettebb helyzetbe kerültek. A javaslat arra is szolgál, hogy 2009-től milyen finanszírozásban kerülne sor a pótlásra.

Röviden ennyit akartam hozzátenni. Azt hiszem, a javaslatot mindenki ismeri, mivel tegnap este elég széles körben terjesztettük elő.

Megadnám a szót a bizottság tagjainak. Kérdezem, ki kíván hozzászólni. Szabó Lajos!

Vélemények

SZABÓ LAJOS (MSZP): A szocialista frakció a Házbizottságban született megállapodást tiszteletben tartja azért, hogy a Házban minél előbb érvényt lehessen szerezni a népszavazás eredményének. Ezért mindkét törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak ajánlja. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm. Domokos László!

DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. A Fidesz mindkét törvényjavaslatot támogatja általános vitára, hiszen mindkettő a megoldások irányába keresi az utat. Talán annyiban tér el a kettő egymástól, hogy a Fidesz konkrétabb megoldási irányt javasol. Ezért mi ebbe az irányba kérjük majd az általános vita során kialakuló közös álláspont megalkotását. De most az általános vitára való alkalmasságról fogunk állást foglalni.

ELNÖK: További hozzászólások? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kíván-e az előterjesztő részéről Kincses úr még hozzátenni valamit? (Jelzésre.) Nem kíván. Én magam sem kívánok. Akkor szavazhatunk.

Döntés a Fidesz törvényjavaslatának általános vitára való alkalmasságáról

Most sorszám szerint kezdeném. Kérdezem, ki az, aki a T/5190. számú törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen.

Döntés a kormány törvényjavaslatának általános vitára való alkalmasságáról

Kérdezem, ki az, aki a T/5191. számú törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen. Szabó Lajos alelnök úr lesz a bizottság véleményének tolmácsolója.

Az ülés bezárása

Ezennel a bizottsági ülést berekesztem azzal, hogy elképzelhető, hogy a holnapi bizottsági ülésünket szerdára kell áttennünk, tekintettel arra, hogy ezt a két új, most általános vitára bocsátott törvényjavaslatot a parlament kedden fogja tárgyalni, és szerdán 1 óráig lehet hozzá beadni módosító javaslatot. Annak nem látom értelmét, hogy két külön bizottsági ülést tartsunk, egyet kedden és egyet szerdán, úgyhogy lehet, hogy csak a szerdai ülésre kerül sor. Kérem a bizottság tagjait, figyeljék az e-mailjeiket, vagy telefonjaikat, értesíteni fogunk mindenkit arról, hogy pontosan mikor tartunk ülést, de most a szerda délutánra látok nagyobb esélyt.

Az ülést berekesztem, mindenkinek további jó munkát kívánok. Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 52 perc.)

 

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit