KPSZB/16/2008.
KPSZB/88/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2008. május 21-én, szerdán 10 óra 02 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat: *

Az ülés megnyitása *

A napirend elfogadása *

Az Állami Számvevőszék 2007. évi tevékenységéről szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatok tárgyalása előterjesztőként *

A napirendi pont lezárása *

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlati tilalmáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok tárgyalása *

A napirendi pont lezárása *

A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok tárgyalása *

A napirendi pont lezárása *

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok tárgyalása *

A napirendi pont lezárása *

Az ülés bezárása *


Napirendi javaslat:

  1. Az Állami Számvevőszék 2007. évi tevékenységéről szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat H/5678. szám - a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság önálló indítványa - kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása előterjesztőként)
  2. A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4899. szám - Pettkó András és Hock Zoltán (MDF) képviselők önálló indítványa - módosító javaslatok megvitatása)
  3. A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5726. szám - módosító javaslatok megvitatása)
  4. A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényjavaslat (T/5448. szám - módosító javaslatok megvitatása)
  5. A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5657. szám - módosító javaslatok megvitatása)
  6. Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5728. szám - módosító javaslatok megvitatása)

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Boldvai László (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Dr. Katona Béla (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Kovács Tibor (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Molnár László (MSZP)

Schwartz Béla (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Tukacs István (MSZP)

Végh Tibor (MSZP)

Balla György (Fidesz)

Mádi László (Fidesz)

Dr. Gegesy Ferenc (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott:

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP) Farkas Imrének (MSZP),

Dr. Katona Béla (MSZP) Molnár Albertnek (MSZP),

Varga Zoltán (MSZP) Szabó Lajosnak (MSZP),

Szijjártó Péter (Fidesz) Mádi Lászlónak (Fidesz),

Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke Balla Györgynek (Fidesz),

Horn Gábor (SZDSZ) dr. Gegesy Ferencnek (SZDSZ).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Pettkó András, MDF, előterjesztő
Rézmovits Ádám, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese
Dr. Bérces Kamilla, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakmai főtanácsaadója
Dr. Hegedűs Márta, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium osztályvezetője
Dr. Gál Krisztina, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium osztályvezetője
Dr. Raffay Bálint, az Egészségügyi Minisztérium tanácsosa

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 02 perc)

Az ülés megnyitása

SZABÓ LAJOS (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Köszöntöm a bizottsági ülésen megjelent képviselőket. A jelenléti ív tanúsága szerint a bizottság határozatképes, a bizottsági ülést megkezdjük.

A napirend elfogadása

A kiküldött napirendi ajánlásban hat pont szerepel. Kérdezem a jelen lévő képviselőket, hogy a napirendet elfogadják-e, mivel sem írásban, sem szóban nem érkezett hozzá észrevétel, módosítási javaslat. Kérem képviselőtársaimat, hogy aki a napirend elfogadásával egyetért, jelezze! (Szavazás) Tizenhat. Tartózkodás? Ellenvélemény? Nincs. A bizottság tehát elfogadta napirendjét is.

Az Állami Számvevőszék 2007. évi tevékenységéről szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatok tárgyalása előterjesztőként

Megkezdjük az 1. napirendi pont tárgyalását, az Állami Számvevőszék 2007. évi tevékenységéről szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat kapcsolódó módosító javaslatainak megvitatását. Ehhez nem érkezett kapcsolódó módosító javaslat. Kérdezem a bizottság tagjait, kezdeményezi-e valaki kapcsolódó módosító javaslat benyújtását. (Nincs jelentkező.) Jelzést nem látok. Megállapítom, hogy jelen pillanatban a bizottságnak nincs mit megtárgyalnia.

A napirendi pont keretében belül kérnék még felhatalmazást arra a bizottságtól, hogy a módosító indítványok támogatotti listáját aláírhassam. Emlékeztetem a bizottságot arra, hogy egy módosító indítványt Varga Mihály elnök úrral közösen nyújtottunk be, a kormány és az ÁSZ egyetértésével, és azt a bizottság már támogatta.

A napirendi pont lezárása

Aki ezt a felhatalmazást megadja, kérem, jelezze! (Szavazás) Ellenvélemény? Tartózkodás? Nincs. Akkor a támogatotti listát alá fogom írni, és továbbítjuk a Háznak.

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk a 2. napirendi pont tárgyalására, a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény módosításáról szóló, T/4899. számon benyújtott törvényjavaslatra, Pettkó András és Hock Zoltán MDF-es képviselők önálló indítványára. A módosító javaslatok megvitatására kerül sor. Köszöntöm az előterjesztők képviseletében Pettkó András képviselő urat és a kormány képviselőjét.

Az. 1. pontban Gusztos Péter és Donáth László képviselő urak módosító indítványa szerepel. Először a kormány álláspontját kérdezem, majd a végén az előterjesztőét, hogy a kormány álláspontjára is tudjon reagálni. Tehát a kormány álláspontját kérem.

RÉZMOVITS ÁDÁM (Pénzügyminisztérium): Jó napot kívánok, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Rézmovits Ádám vagyok, a Pénzügyminisztérium társadalmi közkiadások főosztályának egyik főosztályvezető-helyettese. A módosító indítvánnyal kapcsolatos álláspontunk: annak ellenére, hogy az indítvány tartalmát támogathatónak tartjuk, mivel két pontosítandó rész van benne, két olyan kodifikációs hiba került bele, ami nem korrekt szöveg, nem illeszkedik pontosan a jogszabályba, ebben a formában nem tudjuk támogatni. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. Az előterjesztő álláspontja?

PETTKÓ ANDRÁS (MDF), előterjesztő: Köszönöm a szót. Tisztelt Bizottság! A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja nevében Hock Zoltánnal jegyeztük a benyújtott törvényjavaslatot. Tudjuk támogatni a módosító javaslatot. Ugyan ez nem teljes mértékben oldja meg azt a problémát, amit mi szerettünk volna, de egy jelentős lépést teszünk annak irányába, ami a mi alapvető elképzelésünk volt, ezért támogatjuk. Természetesen a részletes vita során kapcsolódó módosító javaslattal azt az egy-két hibát, amit korrigálni szükséges, meg fogják tenni az előterjesztők. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Ha jól értem, mind a ketten az 1. és a 2. pontról is szóltak. (Jelzésre.) Nem. Csak az 1. pontról. Képviselői kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazunk. Aki támogatja, kérem, jelezze! (Szavazás) Ez egyhangúnak tűnik. (Pettkó András szót kér.) Igen.

PETTKÓ ANDRÁS (MDF), előterjesztő: Elnézést, itt egy kis zavar van, mert én egy három paragrafusos törvénymódosítási javaslatot nyújtottam be. Gusztos Péter és Donáth László képviselőtársaim a 2. §-t nem külön módosításban, hanem egy csomagban nyújtották be.

ELNÖK: Azért az ajánlás szerint haladunk.

PETTKÓ ANDRÁS (MDF), előterjesztő: Nekünk nincs ajánlásunk, a parlamenti honlapon sincs fönt, ezért nem is tudtam előbb letölteni. Az a lényeg, hogy azt a módosító javaslatot, amely az 1. §-ra vonatkozik, és a visszajelzéseket megoldaná, mind a kormány, mind az előterjesztő támogatja, de a kormány csak kisebb pontosításokkal. (A kormány és az előterjesztő képviselője megkapja az ajánlást.)

ELNÖK: Képviselő úr, azért, hogy egyszerűbb legyen, és ne kelljen magyarázni, most ott van ön előtt az ajánlás, ami a képviselők számára hozzáférhető hálózaton megjelent, ebből tárgyal ma a bizottság. Az 1. pontról kértem véleményt.

PETTKÓ ANDRÁS (MDF), előterjesztő: Az 1. pont rendben van.

ELNÖK: Erről szavaztunk. Most a 2. pontra térünk át, ez szintén Gusztos Péter és Donáth László képviselő urak javaslata. A kormány álláspontja?

RÉZMOVITS ÁDÁM (Pénzügyminisztérium): Tudom, hogy utólag itt már nem lehet semmit korrigálni. Elnézést kérek, én is tévedésben voltam. Az 1. ponttal tartalmilag és formailag én is egyet tudok érteni a kormány nevében. Az ajánlás 2. pontja részben törlést tartalmaz, részben hatályba léptető és átmeneti rendelkezéseket, lényegében erre érvényes az, amit az előbb mondtam, hogy tartalmilag egyetértünk, a 2. § (3) bekezdés a) pontjában és a (4) bekezdésében pontosítások szükségesek a jogszabály egységessége érdekében, így e formai problémák miatt ezt az ajánlási pontot nem tudjuk támogatni.

ELNÖK: A jegyzőkönyv számára korrigáljuk, hogy az 1. pontot mind a kormány, mind az előterjesztő, mind a bizottság egyhangúlag támogatta. A 2. pontot a kormány technikai pontatlanságok miatt nem támogatja. Az előterjesztő álláspontja?

PETTKÓ ANDRÁS (MDF), előterjesztő: Tisztelt Bizottság! Szerintem az ajánlás rosszul van elkészítve, hiszen a 2. pontot is ketté kellett volna bontania a bizottsági főosztálynak, mivel két dologról van szó. Arról szól, hogy az általam beadott módosító javaslat 2. §-át kívánja törölni Gusztos Péter és Donáth László. Ennek az a következménye, hogy a 3. §-ból 2. § lesz. Természetesen azt nem tudom támogatni, hogy a 2. § törlésre kerüljön, főként azért nem, mert a Herényi Károly képviselő úr által benyújtott két pontosító módosító javaslat is főleg erről a paragrafusról szól. Ha a parlament majd elfogadja a 2. § törlését, akkor természetesen a 3. §-ból 2. § lesz, tehát szerintem ez az ajánlás rosszul van előkészítve, nem tudom, ki készítette elő. Nehéz volt ezt elkészíteni, mert a képviselők egy csomagban adták be módosító javaslataikat. A válasz az, hogy amikor a 3. §-ból 2. § lesz, ha az Országgyűlés úgy dönt, azt természetesen támogatom előterjesztőként, de hogy a 2. § törlésre kerüljön, azt nem tudom támogatni. Elnézést kérek a bizottság tagjaitól, de ezért nagyon nehéz a válaszokat megadni. Köszönöm.

ELNÖK: Az előterjesztő képviselője a módosítást nem támogatja. A jogi főosztály készítette ezt az előterjesztést, valószínű az ő jogértelmezésük alapján. A jegyzőkönyv alapján majd biztosan ki fogják alakítani az álláspontjukat, és a szükséges változtatásokat megteszik. Tehát sem a kormány, sem az előterjesztő nem támogatja. A bizottság? (Szavazás) A többség támogatja.

A 3. pont Herényi Károly képviselő úr módosító indítványa. Kormány?

RÉZMOVITS ÁDÁM (Pénzügyminisztérium): Nem ért egyet a kormány ezzel a javaslattal ugyanazért, amit az önálló indítvány ugyanezen részére vonatkozóan korábban jeleztünk. Nem tartjuk indokoltnak a nemzeti civil alapprogram...

ELNÖK: Köszönjük. Az előterjesztő képviselője?

PETTKÓ ANDRÁS (MDF), előterjesztő: Tisztelt Bizottság! Támogatom Herényi Károly mindhárom módosító javaslatát, ezek egybefüggő módosító javaslatok. Ha a bizottság a munkáját fel kívánja gyorsítani, akkor szerintem egyben is szavazhat róluk, a kormány egyiket sem támogatja, én pedig mindhármat támogatom. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Amennyiben az indoklást a kormány részéről a 4. és a 6. pontokhoz is érvényesnek vesszük, akkor nem kérek további indoklást, de szavazni mindegyikről külön fogunk. A bizottság tagjait kérdezem, kérdés, észrevétel van-e az említett három ponthoz. (Nincs jelentkező.) Nincs.

Aki a 3. pontot támogatja, kérem, jelezze! (Szavazás) Egyharmad.

Aki a 4. pontot támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

Aki a 6. pontot támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

Az 5. pont szintén Gusztos Péter és Donáth László képviselő urak javaslata. A kormány álláspontja?

RÉZMOVITS ÁDÁM (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk az 5. pontot.

ELNÖK: Az előterjesztő?

PETTKÓ ANDRÁS (MDF), előterjesztő: Amennyiben a 2. § törlésre kerül, én is támogatni fogom, jelen pillanatban nem.

ELNÖK: A kormány támogatja, az előterjesztő nem. Kérdés, vélemény? (Nincs jelentkező.) Nincs. Aki támogatja, jelezze! (Szavazás) A többség támogatja. Köszönöm.

A napirendi pont lezárása

Tud-e valaki olyan módosító javaslatról, amelyet kellett volna, de nem tárgyaltunk? (Nincs jelentkező.) Nem. Megköszönöm a bizottság munkájában való részvételt. A napirendi pont tárgyalását lezárom.

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk a 3. napirendi pontra, a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatra. A T/5726. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megtárgyalására kerül sor. Köszöntöm az előterjesztő képviselőjét. A bizottság számára kijelölt pontokat tárgyaljuk csak meg. Kérdezem, rendelkezik-e az ajánlással. (Dr. Bérces Kamilla: Igen.)

Az 9. pont Tóth Ferenc képviselő úr javaslata.

DR. BÉRCES KAMILLA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Jó napot kívánok. Dr. Bérces Kamilla szakmai főtanácsadó vagyok a Szociális és Munkaügyi Minisztériumból. A május 20-ai ajánlástervezet alapján a 9. számú módosító javaslatot nem támogatjuk. Közölném, hogy tárcaálláspontot tudok ismertetni.

ELNÖK: Köszönöm. A tárca nem támogatja. Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad sem.

A következő pont szintén Tóth Ferenc képviselő úr javaslata. Előterjesztő?

DR. BÉRCES KAMILLA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk azért, mert ennek a kérdésnek az eldöntése nem a közalkalmazotti törvény hatáskörébe, illetve szabályozási körébe tartozik.

ELNÖK: Köszönöm. Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. A bizottság? (Szavazás) Egyharmad sem.

A 29. pont dr. Pósán László javaslata.

DR. BÉRCES KAMILLA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Az előbbivel azonos indokok alapján nem támogatjuk.

ELNÖK: Köszönöm. Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. A bizottság? (Szavazás) Egyharmad sem támogatja.

A 31. pontban Czomba Sándor képviselő úr javaslata.

DR. BÉRCES KAMILLA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel? Mádi képviselő úr!

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Csak szeretném megkérdezni, hogy egyetlenegy ellenzéki indítványt sem támogat a tárca? Mert eddig ez derült ki. Csak hogy átfogóan lássuk az egészet.

ELNÖK: Szerintem, ha végigmegyünk rajta, ez kiderül. Válaszoljunk a képviselő úr kérdésére! Van-e olyan ellenzéki javaslat, amelyet támogatnak?

DR. BÉRCES KAMILLA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Van olyan, egy nyelvtani pontosítás. Egyébként a szakmai mérlegelés nem azon az alapon történt, hogy ki nyújtotta be.

ELNÖK: Haladunk tovább egyesével. A 31. pontról szavazunk. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad támogatja.

A 32. pont Pósán képviselő úr javaslata.

DR. BÉRCES KAMILLA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmadot kapott.

A 33. pont Czomba Sándor képviselő úr javaslata. A tárca álláspontja?

DR. BÉRCES KAMILLA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk, mert a vezetői illetmény meghatározása volt a törvénymódosítás egyik alapvető kérdése, és a módosítás ennek elhagyására irányul. (Mádi László és a szocialista képviselők vitatkoznak, mire Mádi László megjegyzi, hogy az egyharmados támogatásnak nincs jelentősége, mert a plenáris ülésen úgyis leszavazzák.)

ELNÖK: Köszönöm. Kérdés, észrevétel az ajánlási ponthoz, nem egymáshoz? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 34. pont Zsigó Róbert képviselő úr javaslata.

DR. BÉRCES KAMILLA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Az előterjesztő nem támogatja. Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. A bizottság? (Szavazás) Egyharmada támogatja.

A 35. pont Pánczél Károly képviselő úr javaslata. Előterjesztő?

DR. BÉRCES KAMILLA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. A bizottság? (Szavazás) Egyharmada támogatja.

A 36. pont Pánczél Károly javaslata.

DR. BÉRCES KAMILLA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 37. pont összefügg a 39. és a 40. pontokkal. Előterjesztő?

DR. BÉRCES KAMILLA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. A bizottság? (Szavazás) A többség támogatja.

A 43. pont dr. Simon Miklós és Czomba Sándor képviselő urak javaslata. Előterjesztő?

DR. BÉRCES KAMILLA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. A bizottság? (Szavazás) Egyharmada támogatja.

A 44. pont Tóth Ferenc képviselő úr javaslata. Előterjesztő?

DR. BÉRCES KAMILLA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. A bizottság? (Szavazás) Egyharmada támogatja.

Az 53. pont Zsigó Róbert képviselő úr javaslata.

DR. BÉRCES KAMILLA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. A bizottság? (Szavazás) Egyharmada támogatja.

A napirendi pont lezárása

A bizottság hatáskörébe tartozó javaslatok elfogytak, több ilyet az előkészítés során a bizottság munkatársai nem találtak. Kérdezem a bizottság tagjait, kívánnak-e más módosító indítványról szavaztatni. (Nincs jelentkező.) Jelzést nem látok.

Tud-e valaki olyan javaslatról, amelyet kellett volna, de nem tárgyalt a bizottság? (Nincs jelentkező.) Nem. Köszönöm a részvételt, a napirendi pont tárgyalását lezárom.

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlati tilalmáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok tárgyalása

A 4. napirendi pontban a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlati tilalmáról szóló, T/5448. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatására kerül sor. Köszöntöm az előterjesztő képviselőit.

A bizottság hatáskörébe az előzetes kijelölés alapján az 5. pont tartozik. Kérdezem az előterjesztő képviselőit, hogy dr. Józsa István és dr. Szanyi Tibor képviselő urak módosító javaslatát támogatják-e.

DR. HEGEDŰS MÁRTA (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Jó napot kívánok. Dr. Hegedűs Márta vagyok, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium osztályvezetője. Balra tőlem Gérnyi Gábor főosztályvezető úr, jobbra tőlem dr. Számadó Tamás az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból. Az 5. ajánlási pontot a kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. A bizottság? (Szavazás) A többség támogatja.

A napirendi pont lezárása

A bizottság számára kijelölt feladattal végeztünk. Kérdezem, hogy kíván-e bármelyik képviselőtársam bármelyik pontról szavazást kérni. (Nincs jelentkező.) Nem.

Kérdezem, tud-e valaki olyan javaslatról, amelyet kellett volna, de nem tárgyalt a bizottság. (Nincs jelentkező.) Jelzést nem látok. Megköszönöm a munkában való részvételt, a napirendi pont tárgyalását lezárom.

A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok tárgyalása

Következik a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény módosításáról szóló, T/5657. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok tárgyalása. Köszöntöm az előterjesztő képviselőit.

Az előzetesen előkészített anyagban a 4. pontban dr. Horváth János képviselő úr indítványa szerepel megtárgyalandó javaslatként. Kérdezem az előterjesztő álláspontját.

DR. GÁL KRISZTINA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Üdvözlöm a képviselőket, Gál Krisztina vagyok, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium osztályvezetője. A módosító javaslatot nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem a bizottságot, ki az, aki támogatja. (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

A napirendi pont lezárása

Kérdezem a bizottság tagjait, kívánják-e, hogy a bizottság még megtárgyalja valamelyik pontot. (Nincs jelentkező.) Jelzést nem látok.

Kérdezem, tud-e valaki olyan javaslatról, amelyet kellett volna, de nem tárgyalt a bizottság. (Nincs jelentkező.) Nem. Megköszönöm a bizottság munkájában való részvételt, a napirendi pont tárgyalását lezárom.

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok tárgyalása

Áttérünk a 6., egyben utolsó napirendi pontunkra, az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak megvitatására. Köszöntöm az előterjesztő képviselőit.

A bizottság számára kijelölt pont az 1., dr. Schvarcz Tibor és képviselőtársai által benyújtott módosító indítvány. Előterjesztő?

DR. RAFFAY BÁLINT (Egészségügyi Minisztérium): Dr. Raffay Bálint szakmai tanácsadó vagyok az Egészségügyi Minisztérium jogi főosztályáról. Az 1. ajánlási pontot támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. A bizottság? (Szavazás) A többség támogatja.

A 3. pont összefügg a 4. és a 13. pontokkal. Előterjesztő?

DR. RAFFAY BÁLINT (Egészségügyi Minisztérium): Az előterjesztő nem támogatja.

ELNÖK: Az előterjesztő nem támogatja. Kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. A bizottság? (Szavazás) Egyharmada támogatja.

A napirendi pont lezárása

Előzetesen több javaslat nem került kijelölésre a bizottság részére. Kérdezem a bizottság tagjait, kíván-e valaki még valamelyik javaslatról tárgyalni, szavaztatni. (Nincs jelentkező.) Nem.

Tud-e valaki olyan javaslatról, amelyről kellett volna, de nem tárgyalt a bizottság? (Szavazás) Jelzést nem látok. Megköszönöm a munkában való részvételt, a napirendi pont tárgyalását lezárom.

Az ülés bezárása

Mivel napirendi pontjaink végére értünk, a bizottsági ülésen résztvevők munkáját megköszönve az ülést berekesztem. Valószínűleg jövő héten szerdán lesz bizottsági ülés, az elnök úrral történt egyeztetés után a bizottság tagjait a szokott módon értesítjük. Köszönöm a munkát, további eredményes napot kívánok mindenkinek.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 30 perc.)

 

 

Szabó Lajos
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit