KPSZB/38/2008.
KPSZB/110/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2008. november 25-én, kedden 14 óra ...15perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Napirend:

  1. A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/6571. szám - a Házszabály121. § (4) bekezdése szerinti bizottsági módosító javaslatok elkészítése, illetve a Házszabály 121. § (6) bekezdése szerinti bizottsági tájékoztató elkészítése

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Boldvai László (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Dr. Katona Béla (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Kovács Tibor (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Schwartz Béla (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Tukacs István (MSZP)

Varga Zoltán (MSZP)

Ágh Péter (Fidesz)

Babák Mihály (Fidesz)

Balla György (Fidesz)

Borsos József (Fidesz)

Dr. Dancsó József (Fidesz)

Mádi László (Fidesz)

Schmidt Ferenc (Fidesz)

Szijjártó Péter (Fidesz)

Tállai András (Fidesz)

Dr. Hargitai János (KDNP)

Horn Gábor (SZDSZ)

Dr. Kóka János (SZDSZ)

Herényi Károly (MDF)

Helyettesítési megbízást adott:

Molnár Albert (MSZP) dr. Kékesi Tibornak (MSZP),

Molnár László (MSZP) Kovács Tibornak (MSZP),

Végh Tibor (MSZP) Schwartz Bélának (MSZP),

Babák Mihály (Fidesz) Domokos Lászlónak (Fidesz),

Balla György (Fidesz) Varga Mihálynak (Fidesz), a bizottság elnökének.

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára
Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 14 óra 15 perc)

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok. Tisztelettel köszöntök mindenkit. A bizottság ülését megnyitom. Köszöntöm a bizottság tagjait, a bizottság munkatársait, a gyorsíró kisasszonyt, meghívott vendégeinket, köszöntöm az ülésünk iránt érdeklődőket.

A kiküldött napirendi javaslat egy pontot tartalmaz, ez a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslathoz bizottsági módosító javaslat elkészítése, valamint annak a bizottsági tájékoztatónak az elkészítése, amelyet a parlament plenáris ülésén szoktunk kiosztani.

Mivel ehhez kiegészítés nem érkezett, szavazhatunk róla. Kérdezem a bizottság tagjait, ki az, aki a napirendi javaslatot elfogadja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Igen. Nem támogatja? Tartózkodott? Nem volt ilyen, a bizottság tehát egyhangúlag elfogadta napirendi javaslatát.

A bizottsági ülésre kiosztottuk azt a javaslatsort, amelyet a Ház apparátusa készített elő. Feltételezem, hogy a Pénzügyminisztérium illetékesei ismerik.

KELLER LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Igen, elnök úr, ismerjük.

ELNÖK: Köszöntöm a bizottság ülésén Keller László és Várfalvi István államtitkár urakat. Kérdezem, ki lesz az, aki szóbeli indoklást fűz hozzá. Keller államtitkár úr. Parancsoljon!

KELLER LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Engedjék meg, hogy először is mindazoknak köszönetet mondjak a költségvetési bizottság tagjai közül, akik szavazatukkal elősegítették, hogy most már joggal remélhetjük azt, hogy 2009. január 1-től lesz új költségvetési törvénye a Magyar Köztársaságnak. Azt gondolom, hogy abban a gazdasági-pénzügyi szituációban, amiben van az ország, ez egy nagyon fontos stabilizáló tényező.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A módosító javaslatot, amit a Ház elkészített, természetesen áttekintettük, és úgy ítéljük meg, hogy azok a módosító indítványok, amelyeket néhány órával ezelőtt, a szavazás során elfogadtak, a valóságnak megfelelően kerültek átvezetésre ebbe a módosító javaslatba. Csak tájékoztatásképpen mondom, az az érzésem, hogy ilyen nagyságrendű módosító indítványok a korábbi esztendőkben nem születtek. Tehát a benyújtott javaslathoz képest ez a módosítás tartalmazza a bevételi, kiadási főösszegeket, a hiányszámokat mind a központi költségvetés, mind pedig a Nyugdíj-, illetve Egészségbiztosítási Alap tekintetében. Érkezett módosító javaslat a tartalékra is, éppen a költségvetési bizottság kezdeményezésére, amit az Országgyűlés elfogadott. Ezért a költségvetés általános tartalékának előirányzata is módosításra kell hogy kerüljön. Ahhoz, hogy a módosító javaslatot kellően tudják értékelni a képviselők, a fejezeti főösszegek is feltüntetésre kerültek mérlegszerűen.

Tisztelettel kérem a bizottságot, hogy a módosító javaslatot támogassa, nyújtsa be az Országgyűléshez, és bízunk benne, hogy az Országgyűlés a mai napon a költségvetéssel kapcsolatos ezen utolsó módosító indítványt is tudja támogatni. Ezt követően már csak a részletekről lesz módunk vitázni a Házban. Nagyon remélem, hogy a december 15-ei zárószavazásnál az Országgyűlés valóban a végső igent is kimondja a költségvetési törvényjavaslatra. Köszönöm szépen, elnök úr.

ELNÖK: Köszönöm. Várfalvi urat kérdezem, hogy kíván-e ehhez valamit hozzátenni kiegészítésként. (Várfalvi István jelzi, hogy nem.) Köszönöm. Akkor a bizottság tagjait illeti a szó. A módosító javaslathoz lehet hozzászólni. Kérdezem, ki kíván hozzászólni, kérdést feltenni, vagy észrevételt tenni. Mádi László!

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Elsőként egy jogtechnikai kérdést vetnék fel. Engem zavar, hogy minden egyes pontban külön feltüntetik, hogy "az Országgyűlés november 25-ei határozata eredményeképpen". Ezt feleslegesnek tartom, nem értem igazából. Nem emlékszem, hogy korábban ilyen típusú szövegezés lett volna, hogy minden egyes pontban külön-külön ezt megismételjék.

Amit államtitkár úr említett, hogy a költségvetés ezáltal elfogadásra kerülne: ne prejudikáljunk. A végszavazás még odébb van. Az pedig csak vágy, hogy ez a költségvetés a stabilizációhoz hozzásegít bennünket. Azt gondolom, ezzel kapcsolatosan is korai még nyilatkozni. Az év elteltével már többet tudunk mondani, de én nem gondolom azt, hogy ez így lenne. Csak ezt akartam jelezni.

ELNÖK: Köszönöm. További hozzászólások? (Nincs jelentkező.) Úgy látom, nincs. Annyiban kérnék én is a kormány képviselőitől tájékoztatást, hogy melyek azok a pontok, amelyekben változás történt. Itt azért volt egy-két olyan módosítás, amit a parlament elfogadott. Ha ezekről Keller úr vagy Várfalvi úr tud a bizottságnak tájékoztatást adni, azt megköszönjük. Egyébként én magam is azt gondolom, hogy furcsa értelmezése a sikernek, ahogy erről államtitkár úr beszél. Hiszen ahhoz a költségvetéshez képest, amit szeptember 30-án benyújtottak a parlamenthez, és az, emlékezzünk vissza, 3 százalékos növekedésre készült, fényévekre vagyunk. Hogy ezt sikernek lehet-e felfogni vagy sem, ebben nekem vannak kétségeim.

Kérdezem, hogy Keller úr vagy Várfalvi úr fog-e válaszolni. Keller úr. Parancsoljon!

KELLER LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Gondolom, ha most minden módosító indítványt ismertetni és indokolni kellene, akkor estig itt ülnénk. Volt egy olyan módosító javaslatcsomag, amelyet a pénzügyminiszter úr személyesen, országgyűlési képviselőként jegyzett. Ez a csomag lényegét tekintve teljes mértékben elfogadásra került. Ehhez képest további módosító indítványok elfogadására került sor a Házban. A szavazást mindenki figyelemmel kísérte, gondolom, ennek megfelelően tud most dönteni a módosító javaslatról.

ELNÖK: Ez egy nagyon korrekt és valóban minden részletre kiterjedő tájékoztatás volt. Köszönjük, államtitkár úr. További jó munkát kívánunk önnek, csak így tovább. Kérdezem Várfalvi urat, hogy kíván-e esetleg hozzátenni valamit a plenáris ülésen elfogadott módosításokról. (Várfalvi István jelzi, hogy nem.) Nem kíván. Azt tudom mondani, hogy minden átmeneti, egyszer mindennek vége van. Ennek a vitának is.

A szavazás következik. Javaslom a bizottság tagjainak, hogy bár itt pontokba van szedve a módosítás, a bizottság egyben szavazzon erről. Kérdezem, van-e ezzel kapcsolatban kifogás. (Nincs jelentkező.) Nincs. Célszerű, ha az ehhez kapcsolódó mellékletről is egyben dönt a bizottság. Tehát együtt tenném fel szavazásra, mert nyilván aki támogatni fogja a módosítást, az támogatni fogja a melléklet csatolását is. Szavazhatunk-e így? (Jelzésre.) Igen. Úgy látom, nincs ellenjavaslat.

Kérdezem, ki az, aki ezt a módosító javaslatsort a melléklettel együtt támogatja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tizenhat. Aki nem támogatja? Tizenhárom. Tartózkodott? Nem volt ilyen. A bizottság tehát 16 igen szavazattal, 13 nem ellenében benyújtja ezt a bizottsági módosító javaslatot, hozzá csatolni fogjuk az elfogadott mellékletet is. Köszönöm szépen.

Még egy pont van, a bizottsági tájékoztató. Ez az Országgyűlés honlapjára kerül fel, tájékoztatandó a képviselő kollégákat és nyilvánosságot arról, hogy milyen módosítások történtek a benyújtott változathoz képest. Arra kérek a bizottságtól felhatalmazást, hogy ezt aláírjam. Ki az, aki támogatja ennek szignálását? (Szavazás.) Köszönöm szépen. A többség.

Ezzel a bizottsági ülésünk végére értünk. Köszönöm szépen mindenkinek a munkáját, különös tekintettel az Országgyűlés apparátusára. Mindenkinek további jó ülésezést és munkát kívánok. Köszönöm szépen.

(Az ülés befejezésének időpontja: 14 óra 27 perc.)

 

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit