KPSZB/8/2009.
KPSZB/126/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2009. március 16-án, hétfőn 15 óra 22 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Napirend:

  1. A pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/8381. szám - bizottsági módosító javaslat benyújtásának kezdeményezése első helyen kijelölt bizottságként)

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Boldvai László (MSZP)

Botka Lajosné (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Dr. Katona Béla (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Kovács Tibor (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Molnár László (MSZP)

Schwartz Béla (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Varga Zoltán (MSZP)

Végh Tibor (MSZP)

Ágh Péter (Fidesz)

Babák Mihály (Fidesz)

Borsos József (Fidesz)

Dr. Dancsó József (Fidesz)

Mádi László (Fidesz)

Schmidt Ferenc (Fidesz)

Tállai András (Fidesz)

Dr. Hargitai János (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott:

Botka Lajosné (MSZP) Barabásné Czövek Ágnesnek (MSZP),

Balla György (Fidesz) Borsos Józsefnek (Fidesz),

Dr. Hargitai János (KDNP) Babák Mihálynak (Fidesz).

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 15 óra 22 perc)

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntök mindenkit. Jó napot kívánok. A bizottsági ülést megnyitom. Köszöntöm a bizottság tagjait, munkatársait, a gyorsíró kisasszonyt, köszöntöm meghívott vendégeinket és mindenkit, aki a bizottság ülése iránt érdeklődik.

Szeretném bemutatni a bizottság új munkatársát, Keményné Kasza Máriát, aki Fülöp Ibolya kolléganőnk távozása után veszi át munkáját.

A napirendi javaslat a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz bizottsági módosító javaslatok benyújtásának kezdeményezése. Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás) Köszönöm. Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen.

A bizottsági tagok megkapták írásban azt a két bizottsági módosító javaslatot, amelyet benyújtásra javasolunk. Meg is nyitom a vitát, és Szabó Lajosnak adom meg a szót.

SZABÓ LAJOS (MSZP): Köszönöm a szót. Mint ahogy a múltkor ülésünkön jeleztük, a jelzálogbankok problémáját meg kívánjuk oldani, és az előzetes többpárti egyeztetéseken is felmerült, hogy ebben lehet egy konszenzusos megoldás. Az egyeztetésben részt vevő pártok egyetértettek abban, hogy ezt a problémát meg kell oldani. A benyújtott bizottsági módosító indítvány elfogadása lehetővé teszi azt, hogy koherenciás módosító javaslattal a zárószavazás előtt ezt a problémát kezelni lehessen.

A mostani módosító indítványok tárgyalásakor arra kérjük a bizottságot, hogy ne nyújtsa be ezeket annak érdekében, hogy ne csúsztassuk a szavazást. Így az eredeti menetrendnek megfelelően, az eredetileg megbeszélt ütemben, várhatóan konszenzusos tartalommal a módosító indítvány elfogadásra kerülhet a zárószavazás előtt.

Holnapra a szokásos módon a képviselői irodaház 109. szobájába ebben a tárgykörben már összehívtuk az egyeztetést.

ELNÖK: Köszönöm. Mádi László!

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Arról érdeklődnék elsősorban a kormány képviselőjétől, hogy az érintett módosítás milyen kört érint a szerződések számát és összegét tekintve.

ELNÖK: További észrevétel? (Nincs jelentkező.) Én is csatlakoznék Szabó Lajoshoz. Célszerű lenne a módosító indítvány benyújtásával várni, tekintettel arra, hogy ez valóban késleltetné a szavazást egy héttel. Persze, most erre mondhatná valaki, hogy jó néhány hetet vártak már a magyar pénzintézetek arra, hogy bármilyen segítséget vagy támogatást kapjanak, egy hét ide vagy oda, ezen már nem múlik. De azt gondolom, ma olyan helyzet van, hogy múlhat. Ezért én is azt javaslom, hogy a két indítvány tárgyalására most ne kerüljön sor.

A bizottsági ülést most berekesztem, és később koherenciás módosító javaslatként visszatérünk ezek tárgyalására.

Köszönöm szépen. Mindenkinek további jó munkát kívánok. Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 15 óra 28 perc.)

 

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit