KPSZB/12/2009.
KPSZB/130/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2009. március 30-án, hétfőn 12 óra 07 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat: *

Az ülés megnyitása *

A napirend elfogadása *

A teljes hiteldíj mutató (THM) szabályozásának szigorításáról, valamint a szükséges törvényi szabályozások előkészítéséről szóló országgyűlési határozati javaslathoz benyújtott bizottsági módosító indítványok tárgyalása *

A napirendi pont lezárása *

A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló törvény módosításáról szóló, önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslat tárgysorozatba-vételének és általános vitára való alkalmasságának tárgyalása, a módosító javaslatok megvitatása *

Nógrádi Zoltán szóbeli kiegészítése *

Tukacs István kiegészítése *

A kormány álláspontjának ismertetése *

Kérdések, észrevételek *

Tukacs István reflexiója *

Nógrádi László reflexiója *

Keller László válasza *

Döntés a törvényjavaslat tárgysorozatba-vételéről és általános vitára való alkalmasságáról *

A törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok tárgyalása *

A napirendi pont lezárása *

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvény módosításáról szóló, önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslat tárgysorozatba-vételének és általános vitára való alkalmasságának tárgyalása *

Szabó Lajos szóbeli kiegészítése *

A kormány álláspontjának ismertetése *

Döntés a törvényjavaslat tárgysorozatba-vételéről és általános vitára való alkalmasságáról *

Az ülés bezárása *

 

Napirend:

  1. A teljes hiteldíj mutató (THM) szabályozásának szigorításáról, valamint a szükséges törvényi szabályozások előkészítéséről szóló országgyűlési határozati javaslat (H/8877. szám - Dr. Juhászné Lévai Katalin, Tóbiás József, Halmai Gáborné és Török Zsolt (MSZP) képviselők önálló indítványa - a gazdasági és informatikai bizottság módosító javaslatainak megvitatása - első helyen kijelölt bizottságként)
  2. A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló 2001. évi XX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9261. szám - Nógrádi Zoltán (Fidesz) és Tukacs István (MSZP) képviselők önálló indítványa - döntés tárgysorozatba-vételről, általános vita - módosító javaslatok megvitatása)
  3. A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló 2007. évi CLXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9308. szám - Szabó Lajos (MSZP) képviselő önálló indítványa - döntés tárgysorozatba-vételről, általános vita - módosító javaslatok megvitatása)

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Botka Lajosné (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Dr. Katona Béla (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Molnár László (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Varga Zoltán (MSZP)

Végh Tibor (MSZP)

Ágh Péter (Fidesz)

Babák Mihály (Fidesz)

Balla György (Fidesz)

Borsos József (Fidesz)

Dr. Dancsó József (Fidesz)

Mádi László (Fidesz)

Molnár Oszkár (Fidesz)

Szijjártó Péter (Fidesz)

Tállai András (Fidesz)

Dr. Hargitai János (KDNP)

Horn Gábor (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott:

Boldvai László (MSZP) Végh Tibornak (MSZP),

Kovács Tibor (MSZP) Szabó Lajosnak (MSZP),

Schwartz Béla (MSZP) Farkas Imrének (MSZP),

Domokos László (Fidesz) Varga Mihálynak (Fidesz),

Schmidt Ferenc (Fidesz) Babák Mihálynak (Fidesz),

Dr. Kóka János (SZDSZ) Horn Gábornak (SZDSZ).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára
Nógrádi László (Fidesz), előterjesztő
Tukacs István (MSZP), előterjesztő

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 07 perc)

Az ülés megnyitása

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntök mindenkit. Jó napot kívánok. Kérem a bizottság tagjait, foglaljanak helyet, megkezdjük munkánkat. Köszöntöm a bizottság tagjait, munkatársait, a gyorsíró kisasszonyt, meghívott vendégeinket, mindenkit, aki bizottsági ülésünk iránt érdeklődik.

A napirend elfogadása

Az írásban kiküldött napirendi javaslat két pontot tartalmaz. Ehhez szóbeli kiegészítést szeretne fűzni Szabó Lajos.

SZABÓ LAJOS (MSZP): Kérem a bizottságot, hogy a T/9308. számon, előzetes többpárti egyeztetés alapján benyújtott önálló módosító indítványt vegye most napirendjére. Ha a házbizottságban ma olyan döntés születik, hogy a Házszabálytól való eltéréssel ezt a Ház meg tudja tárgyalni, akkor ezen a bizottsági ülésen meg tudjuk teremteni ennek feltételeit, így nem kell emiatt még egy bizottsági ülést tartani.

ELNÖK: Köszönöm. Kíván-e ehhez valaki hozzászólni? (Nincs jelentkező.) Nem kíván. Akkor javaslom, hogy ezzel a ponttal egészüljön ki a bizottság napirendje, ennek megfelelően az interpellációk után már nem kellene bizottsági ülést tartani emiatt.

Akkor ezzel a kiegészítéssel teszem fel szavazásra a napirendi ajánlást. Kérdezem, ki az, aki ezt támogatja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen. A bizottság tehát ezzel a kiegészítéssel elfogadta napirendjét.

A teljes hiteldíj mutató (THM) szabályozásának szigorításáról, valamint a szükséges törvényi szabályozások előkészítéséről szóló országgyűlési határozati javaslathoz benyújtott bizottsági módosító indítványok tárgyalása

Az 1. napirendi pont a teljes hiteldíj mutató szabályozásának szigorításáról, valamint a szükséges törvényi szabályozások előkészítéséről szóló országgyűlési határozati javaslat, H/8877. számmal, dr. Juhászné Lévai Katalin és képviselőtársai önálló indítványa. Ehhez a gazdasági és informatikai bizottság módosító indítványokat nyújtott be.

Köszöntöm Keller László államtitkárt. Kérdezem, hogy a benyújtó képviselők részéről van-e itt valaki, vagy képviseli-e valaki őket. (Nincs jelentkező.) Nincs itt senki, és nem is képviseli őket senki? Jó. Ez nem akadálya a napirendi pont tárgyalásának.

Az 1. pont a címét módosítaná ennek az indítványnak. Kérdezem, hogy mi ezzel kapcsolatban a kormány vagy a tárca álláspontja?

KELLER LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja.

KELLER LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Az előterjesztők más bizottságban már kifejezték támogatásukat.

ELNÖK: Ezt én is el szerettem volna mondani, de ha államtitkár úr átveszi tőlem ezt a munkát, nagyon megköszönöm. Díjazás ellenében nyilván nem vállalná, csak önként. (Derültség.) Azt szerettem volna tehát még hozzátenni, hogy az előterjesztők támogatják ezt a javaslatot, de államtitkár úr ezt már közölte.

Kíván-e valaki hozzászólni? (Nincs jelentkező.) Észrevétel, kérdés nincs, akkor szavazhatunk. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Tizennégy. Nem támogatja? Négy. Tartózkodott? Tizenegy. A többség nem támogatta.

A 2. ponttal ez előterjesztő egyetért. Kormányálláspont?

KELLER LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: A kormány, tekintettel arra, hogy a költségvetési bizottság javaslatát támogatja, a gazdasági bizottság javaslata pedig lényegében az európai uniós irányelvekkel a d) és az f) pontjában szembemegy, azt em támogatja. A költségvetési bizottság javaslata azt írja elő a kormánynak, hogy egy meghatározott időpontig a törvény benyújtásra kerüljön, és ez erősebb garancia. Tehát semmiképpen nem a gazdasági bizottság javaslatát támogatjuk.

ELNÖK: Köszönöm. Észrevétel? Mádi László!

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Elnök úr, egy nagyon sajátos helyzetben vagyunk. Az előzőekben is lehetett látni, hogy a kormány nem támogatja a javaslatot, de az MSZP igen. Elméletileg az MSZP az egyetlen párt a kormány mögött, tehát nem is értem, akkor most a kormány végre fogja hajtani azt, amivel nem ért egyet, és az MSZP a kormány ellenében támogat egy javaslatot. Ami itt van, azt már én sem tudom követni, pedig eléggé rutinos vagyok. (Több szocialista képviselő közbeszól.) Ez nekem már nagyon kaotikusnak tűnik.

ELNÖK: Ennyi, képviselő úr? (Mádi László: Igen.) Köszönöm. További észrevétel, hozzászólás? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazhatunk.

Tehát az előterjesztő egyetért a benyújtott módosító javaslattal, a kormány nem támogatja. Kérdezem, ki az, aki támogatja. Kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Hat. Ez kisebbség, a bizottság egyharmada sem támogatja.

A 3. pont a saját javaslatunk, erről már nem kell dönteni, a 4. pontról pedig már támogatólag döntöttünk, amely Vidorné dr. Szabó Györgyi javaslata volt.

A napirendi pont lezárása

Kérdezem, hogy a bizottság tagjai közül van-e valakinek még tudomása olyan módosításról, amelyet kellett volna, de nem tárgyaltunk. (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor köszönöm szépen, ezt a napirendi pontot lezárhatjuk.

A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló törvény módosításáról szóló, önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslat tárgysorozatba-vételének és általános vitára való alkalmasságának tárgyalása, a módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk a 2. napirendi pontra, ez döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről. A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló 2001. évi XX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat Nógrádi Zoltán és Tukacs István képviselők önálló indítványa. Kérdezem, melyikőjük lesz az előterjesztő? Mind a ketten. Akkor parancsoljanak!

Nógrádi Zoltán szóbeli kiegészítése

NÓGRÁDI ZOLTÁN (Fidesz), előterjesztő: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvény módosítását az indokolja, ami általánossá vált a magyar gazdasági élet vonatkozásában, a krónikus hitelhiány és a krónikus forgóeszközhiány. Ez a gazdálkodó szervezeteket és az önkormányzatokat is érinti. A Magyar Fejlesztési Bank jelenlegi konstrukciói között egy speciális konstrukció van, ami a forgóeszköz-hitelezésre vonatkozik. Ez egy refinanszírozott hitel, amit a kereskedelmi bankok nyújtanak a termelői értékesítő szervezetek számára. Azonban a termelői értékesítő szervezetek a mezőgazdaság területén a zöldség-gyümölcs ágazatban működnek. Az országban 60 ilyen van, ezek nem tudnak hozzájutni forgóeszközhitelhez, mert a bankok nem találnak a hitel mellé biztosítót vagy fedezetet.

Azonban e nélkül a forgóeszközhitel nélkül a termelői értékesítő szervezetek tönkremennek, piaci viszonyok között nem tudnak megfelelni az elvárásoknak. Ennek következményei beláthatatlanok a mezőgazdaság egyetlen talpon maradt ágazatára, a zöldség-gyümölcs ágazatra vonatkozóan. Ezért nagyon lényeges lenne, hogy a Magyar Fejlesztési Bank meg tudjon állapodni a kereskedelmi bankokkal a garancianyújtásról, és ennek révén az 5 milliárd forintos, kormányhatározattal elkülönített hitelkeret eljusson a termelői értékesítő szervezetekhez. Erre vonatkozik egészen konkrétan ez a törvényjavaslat. Természetesen a törvényjavaslatban a termelői értékesítő szervezetek mint gazdálkodó szervezetek kerültek megnevezésre. Kérem a bizottságot, hogy támogassák ezt az előterjesztést. Köszönöm szépen.

Tukacs István kiegészítése

TUKACS ISTVÁN (MSZP), előterjesztő: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Ezen érvek mentén, azt is megfontolva, hogy 60 szervezetnél nyilván sokkal tágabb kört érint majd ez a garancianyújtás és forgóeszköz-hitelezés, hiszen azokra a termelőkre is vonatkozik, akik kapcsolódnak ezekhez a szervezetekhez, úgy gondolom, helyesen tesszük, ha a bizottság támogató döntését igényeljük. Azt szeretném még hozzáfűzni, hogy a Magyar Fejlesztési Bank részéről, amennyiben a bizottság és a Ház is úgy dönt, hogy támogatja ezt a törvénymódosítást, szükséges és fontos, hogy ehhez megfelelő terméket is előállítson, tehát olyanfajta lehetőséget, amivel élhetnek azok, akik ezt igénybe vennék. Szakmai értelemben az előterjesztést végigtárgyaltuk, mégis javaslom, hogy egy módosító indítvánnyal a bizottság kezeljen két apró problémát. A szövegezésben, illetve a hatálybalépés időpontjában javaslunk nem érdemi, tartalmi módosításokat. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. Köszöntöm a bizottság ülésén Daku Magdolna főosztályvezető asszonyt és Cserháti Tiborné főosztályvezető-helyettes asszonyt.

Elhangzottak az előterjesztői álláspontok, így a kormány álláspontját kérdezném Keller László államtitkártól.

A kormány álláspontjának ismertetése

KELLER LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Bizottság! A kormány mind a benyújtott javaslatot, mind pedig azt a bizottsági módosító javaslatot, amire az előterjesztő képviselő úr utalt, támogatja. Köszönöm szépen.

Kérdések, észrevételek

ELNÖK: Köszönöm. A bizottság tagjait kérdezem, ki kíván hozzászólni, kérdést feltenni. Mádi László!

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Biztosan mindenki figyelemmel kíséri, hogy a Magyar Fejlesztési Bank tevékenysége kapcsán érdekes hírek látnak napvilágot. Nem is a konkrét konstrukciót kérdezném ezért. Itt történt egy 25 milliárdos hitelnyújtás Demján Sándornak oroszországi üzleti tevékenysége kiterjesztésére. Nem tudom, milyen törvényi hely alapján? A Magyar Fejlesztési Bank tevékenységét egyre kevésbé látom át, hogy konkrétan milyen felhatalmazás alapján milyen pénzeket mozgat. Azt gondolom, 25 milliárd forint nem kevés pénz, és nem is magyar munkahelyek megtartását szolgálja. Ezt a szabályozást is egy kicsit általánosnak látom.

Az rendben van, hogy segítsük elő a mezőgazdasági szereplők hitelhez jutását, de a szabályozást ehhez nem tartom elég konkrétnak. Itt hitelekről, kölcsönökről, kezességvállalásról, bankgarancia-vállalásról is szó van, miközben nem kifejezetten csak az agrárszereplőket nevesíti. Ezen címszó alatt nagyon sok minden történhet, ami problémás lehet. A kezességvállalással, garanciavállalással kapcsolatban sokkal jobban oda kellene figyelni, mert nagyon súlyos következményei lehetnek a későbbiekben egy ilyen, a költségvetést most látszólag kímélő szabályozásnak. Lehet, hogy ebben az évben nem lesz ennek konkrétan költségvetésiegyensúly-romboló következménye, de a későbbiekben esetleg lehet. Kérdezném a Pénzügyminisztériumot, illetve a képviselőket, hogy ezek a garanciák, illetve korlátozások a szabályozás mely pontján foghatók meg.

Még egyszer mondanám, túl általánosnak látom ezeket az előírásokat, és attól tartok, hogy nemcsak ott segítünk, ahol kell, hanem olyan kiskaput nyitunk meg, amelyen keresztül óriási pénzkiáramlás történhet, nem kellően kontrollált és garantált formában. Köszönöm szépen.

ELNÖK: További kérdések, észrevételek? Balla György!

BALLA GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm szépen. Egyetlenegy rövid kérdésem lenne. Az anyagból látjuk, hogy itt nemcsak a mezőgazdaságról van szó, hanem szerepelnek benne az önkormányzatok is. Kíváncsi lennék, hogy a törvényjavaslat az önkormányzatokat hogyan és milyen módon érinti. Államtitkár úrtól várnék rá választ. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. További észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor először az előterjesztőknek adnám meg a szót. Tukacs István vagy Nógrádi Zoltán kíván válaszolni?

Tukacs István reflexiója

TUKACS ISTVÁN (MSZP), előterjesztő: Tisztelt Bizottság! Elnök Úr! A törvényi szabályozás nem tud konkrétabb lenni, nem tud sem szervezeteket, sem ágazatokat megnevezni. Azt rögzítheti, hogy az MFB-nek lehetősége van ilyen típusú tevékenységre. Ilyen jelen pillanatban nincs. A szabályozás mikéntje az MFB által előállított terméknél látható majd. Hiszen jelen pillanatban is rendelkezik mind az önkormányzatokat, mind a kis- és középvállalkozásokat fejlesztési hitellel, utóbbiakat forgóeszközhitellel ellátó konstrukcióval.

A Demján-ügyre nem akarok reagálni, hiszen előterjesztői minőségünket meghaladja ennek értékelése. Azt hiszem azonban, hogy az MFB forrásai még így is elég szűkösek ahhoz, hogy ilyen nagyvonalú ügyleteket bonyolítson le. Egyvalami egészen biztos, hogy a termeltető típusú társaságok és szövetkezések most, március végén iszonyatosan nehéz helyzetbe kerülhetnek, ha nem jelenik meg ez a forgóeszköz-hitelezés az MFB részéről. Most van az az időszak, amikor ez számukra szükséges és elengedhetetlenül fontos. Köszönöm.

Nógrádi László reflexiója

NÓGRÁDI LÁSZLÓ (Fidesz), előterjesztő: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Értem a képviselő urak aggodalmát. Azt gondolom, ez helyénvaló. Azt szeretném javasolni a tisztelt bizottságnak, a tisztelt elnök úrnak, hogy a törvény hatálybalépését követően kérjen tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy mely MFB-s termékekben jelenik meg és milyen formában a garanciabiztosítás, akár a készfizető kezességre vonatkozóan, akár egyéb garanciákban. Hiszen ahogy azt Tukacs képviselő úr is elmondta, ez a törvényi felhatalmazás csak konkrét termékben való megjelenése után válhatna elérhetővé bárki számára. Tehát ha erről kér a bizottság egy tájékoztatást, akkor tökéletesen lehet majd látni, hogy melyek azok a termékek, amelyek előállítására ez a törvénymódosítás lehetőséget ad az MFB számára.

ELNÖK: Köszönöm. Államtitkár úr!

Keller László válasza

KELLER LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az MFB-törvénynek ez a passzusa az elmúlt hónapok során fokozatosan idomult a helyzethez. Talán még emlékeznek a képviselők, hogy korábban a hatályos törvény a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszközhitel finanszírozására adott lehetőséget, utána kivettük a "beruházáshoz kapcsolódó kifejezést". Most pedig újabb elem épül be a készfizető kezesség, illetve a bankgarancia. Nyilván minden egyes konstrukcióhoz kormánydöntés kapcsolódik.

Itt szeretnék az önkormányzatokat érintő kérdésre reagálni. Ez már korábban is benne volt az MFB-törvényben, tehát nem új elem az önkormányzatoknak nyújtható, előbb a beruházáshoz kapcsolódó, most pedig beruházás nélkül is adható forgóeszköz-hitel, illetve készfizető kezesség vállalása. Köszönöm szépen.

Döntés a törvényjavaslat tárgysorozatba-vételéről és általános vitára való alkalmasságáról

ELNÖK: Köszönöm szépen. A szavazás következik, először a tárgysorozatba-vételről. Kérdezem, ki az, aki támogatja a javaslat tárgysorozatba-vételét. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen. Akkor a bizottság ezt egyhangúlag támogatta.

Az általános vitára való alkalmasságról is döntenünk kell. Kérdezem, ki az, aki szerint általános vitára alkalmas az előterjesztés. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Tartózkodott? Egy. Nemmel szavazott? Nem volt ilyen. A bizottság tehát 1 tartózkodással támogatta az általános vitára való alkalmasságot.

Dancsó József vállalja a bizottsági előadó tisztét? Nem? (Dr. Dancsó József jelzésére.) Nem. Babák Mihály? (Babák Mihály: Parancsol?) Bizottsági álláspont ismertetéséről van szó. (Babák Mihály: Nem.) Lakonikus rövidség. Mádi László hozzá is szólt érdemben... (Mádi László: Nem vállalom. - Derültség. - Babák Mihály: Nem volt vélemény.) Szabó Lajos vállalta végül. Köszönöm szépen.

A törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslat tárgyalása

Van előttünk egy módosító javaslat is, amelyet a bizottság szeretne benyújtani ehhez a törvényjavaslathoz. Ha jól látom, szövegpontosításokról van szó. Kérdezem az előterjesztőket, ismerik-e és támogatják-e. Mindkettőre igen a válasz. Tárcaálláspontot tud-e mondani államtitkár úr?

KELLER LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Már mondtam, támogatjuk.

ELNÖK: Ismétlés a tudás anyja, biztosra kell menni, hátha közben meggondolta magát az államtitkár úr. Tehát a tárca is támogatja.

Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor dönthetünk róla. Kérdezem, ki az, aki támogatja a módosító indítványt. (Szavazás.) A többség támogatta.

A napirendi pont lezárása

Köszönöm. Ezzel a napirendi ponttal végeztünk.

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvény módosításáról szóló, önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslat tárgysorozatba-vételének és általános vitára való alkalmasságának tárgyalása

Van még egy napirendi pontunk, ez a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló 2007. évi CLXIX. törvény módosításáról szóló javaslat. Szabó Lajos az előterjesztő. Képviselő úr, parancsoljon!

Szabó Lajos szóbeli kiegészítése

SZABÓ LAJOS (MSZP), előterjesztő: Egy nagyon rövid módosító javaslatról van szó, amiről hétvégén lefolytattuk a többpárti egyeztetéseket. Több változat közül ez maradt állva, amit a képviselők szakmailag támogatni tudtak. A javaslat indoklásában röviden le van írva a cél, az összhang megteremtése az IMF, a bankmentő csomag és a költségvetés között a határidőket illetően. Kérem a bizottságot, ezt támogassa, hogy ha a Házszabálytól való eltérés kezdeményezésre kerül, akkor még ma tudjunk róla dönteni. Ebben is megvolt az egyetértés az előzetes egyeztetéseken. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm. Én is meg tudom ezt erősíteni, valóban történt négypárti egyeztetés az ügyben. Kormányálláspont?

A kormány álláspontjának ismertetése

KELLER LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: A kormány támogatja, és szeretné kifejezni köszönetét ezért a rendkívül konstruktív hozzáállásért. Köszönöm szépen.

Döntés a törvényjavaslat tárgysorozatba-vételéről és általános vitára való alkalmasságáról

ELNÖK: Ezt gyakrabban is meg lehetne tenni, de ebbe most nem mennék bele. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs.

Akkor a tárgysorozatba-vételről döntünk először. Kérdezem, ki az, aki támogatja a javaslat tárgysorozatba-vételét. (Szavazás.) Köszönöm.

Az általános vitára való alkalmasságról is döntenünk kell. Kérdezem, ki az, aki támogatja az általános vitára való alkalmasságot. (Szavazás.) Köszönöm. Tartózkodott? Egy. Nemmel szavazott. Nem volt ilyen. A bizottság egy tartózkodással támogatta.

Dancsó József? (Jelzésre.) Jó. Dancsó József lesz a bizottsági álláspont előadója. Köszönjük.

Az ülés bezárása

Ezzel mai ülésünk végére értünk. Valószínűleg szerdán lesz bizottsági ülés, ha kell ülést tartani. Erről mindenki értesítést fog kapni. Köszönöm. A bizottsági ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 32 perc.)

 

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke



Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit