KPSZB/17/2009.
KPSZB/135/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2009. május 5-én, kedden 14 óra 05 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirend: *

Az ülés megnyitása *

A napirend elfogadása *

Az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító javaslatok megtárgyalása *

A napirendi pont lezárása *

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény betétbiztosítást érintő módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

Az ORTT költségvetési törvényjavaslatát előkészítő albizottság elnökének megválasztása *

Az ülés bezárása *


Napirend:

  1. Az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvényjavaslat (T/6767. szám - a gazdasági és informatikai bizottság módosító javaslatainak megvitatása)
  2. A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény betétbiztosítást érintő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9396. szám - módosító javaslatok megvitatás első helyen kijelölt bizottságként)
  3. Az ORTT költségvetési törvényjavaslatát előkészítő albizottság elnökének megválasztása (Szabó Lajos (MSZP) alelnök javaslatára)

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Boldvai László (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Keller László (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Kovács Tibor (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Tukacs István (MSZP)

Végh Tibor (MSZP)

Balla György (Fidesz)

Tállai András (Fidesz)

Horn Gábor (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott:

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP) Szabados Józsefnek (MSZP),

Molnár Albert (MSZP) Keller Lászlónak (MSZP),

Molnár László (MSZP) dr. Kékesi Tibornak (MSZP),

Puch László (MSZP) Szabó Lajosnak (MSZP),

Schwartz Béla (MSZP) Boldvai Lászlónak (MSZP),

Babák Mihály (Fidesz) Domokos Lászlónak (Fidesz),

Borsos József (Fidesz) Tállai Andrásnak (Fidesz),

Dr. Dancsó József (Fidesz) Balla Györgynek (Fidesz),

Szijjártó Péter (Fidesz) Varga Mihálynak (Fidesz),

Dr. Kóka János (SZDSZ) Horn Gábornak (SZDSZ).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Szittner Károly, a Miniszterelnöki Hivatal titkárságvezetője
Molnár Jánosné, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 14 óra 05 perc)

Az ülés megnyitása

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok. Tisztelettel köszöntök mindenkit. Tekintettel arra, hogy két rövid napirendi pontunk van, javaslom, hogy kezdjük meg ülésünket. Köszöntöm a bizottság tagjait, munkatársait, a gyorsíró kisasszonyt, meghívott vendégeinket.

A napirend elfogadása

A kiküldött napirendi javaslathoz nem érkezett kiegészítés. Kérdezem, ki az, aki egyetért a javaslattal. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Ez huszonkettő. Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen.

Az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító javaslatok megtárgyalása

Az 1. pont az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvényjavaslat, T/6767. szám alatt. Két módosító javaslatot kell megtárgyalnunk. Köszöntöm az előterjesztő képviselőjét.

Az 5. pont a gazdasági bizottság javaslata. Kérdezem az előterjesztő álláspontját.

SZITTNER KÁROLY (Miniszterelnöki Hivatal): Szittner Károly vagyok az infokommunikációs államtitkár titkárságvezetője. Kormányálláspontot még nem tudok jelezni, a tárca álláspontja támogató.

ELNÖK: A tárca támogatja. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) A többség támogatja.

A 13. pont szintén a gazdasági bizottság indítványa, amely összefügg a 19. és 24. pontokkal. Előterjesztő?

SZITTNER KÁROLY (Miniszterelnöki Hivatal): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? Végh képviselő úr!

VÉGH TIBOR (MSZP): Csak egy nagyon rövid észrevételem lenne. A gazdasági bizottság javaslatait áttekintve igazából eddig sem volt túl rossz a törvényjavaslat, de komolyan mondom, a pontosításokkal egy sor fontos dolog a helyére került, úgyhogy alapvetően támogatni fogjuk. Köszönöm szépen.

ELNÖK: További kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazhatunk. Kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) A többség támogatta.

A napirendi pont lezárása

Ezzel végeztünk is a bizottság hatáskörébe tartozó módosító javaslatokkal. Köszönöm szépen.

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény betétbiztosítást érintő módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása

A 2. napirendi pont következik, a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény betétbiztosítást érintő módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak megtárgyalása. Tisztelettel köszöntöm az előterjesztő képviselőit. Egy nevet kérnék.

MOLNÁR JÁNOSNÉ (Pénzügyminisztérium): Molnár Jánosné vagyok, a pénzügyi szolgáltatások főosztályának helyettes vezetője. Engedjék meg, hogy a kolléganőmet is bemutassam, Kiss Kornélia főtanácsos asszony.

ELNÖK: Köszöntjük önöket. Valószínűleg most nem sokáig fogunk együtt dolgozni, mert egyetlen módosító javaslatunk van, dr. Dancsó József képviselő úr indítványa, amiről kérdezem az előterjesztők álláspontját.

MOLNÁR JÁNOSNÉ (Pénzügyminisztérium): A módosító indítvány mögöttes szándékával, amely szerint a pénzügyi közvetítő rendszer iránti bizalom helyreállítása alapvető fontosságú a gazdaság stabilitása szempontjából, természetesen egyetértünk. Ez a javaslat, mármint hogy 6 millióról 13 millió forintra emelkedett a betétbiztosítási összeghatár, a kormányzatnak ezt a szándékát tükrözte már októberben is. Sőt, az a módosítás, ami a jelenlegi törvényjavaslatban szerepel, hogy ezt a 13 millió forintban kifejezett értéket 50 ezer euróban határozzuk meg, a betétesek számára véleményem szerint alapvetően kedvezőbb, hiszen a 13 millió forint októberben az akkori árfolyamon lett kalkulálva. A mai árfolyammal számolva ez legalább 14,5 millió forint. Tehát az indoklás, amely szerint ez hátrányos lenne a betétesek számára, álláspontunk szerint nem tartja magát. Mindezen indokok alapján az indítványt támogatni nem javasoljuk. Ez a tárca álláspontja. Kormányzati álláspont ez ügyben természetesen még nem lehetett.

ELNÖK: Most akkor igen vagy nem?

MOLNÁR JÁNOSNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Jó. Tehát az előterjesztő nem támogatja. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad, a többség nem.

A napirendi pont lezárása

Köszönöm szépen. Ezzel a napirendi ponttal is végeztünk, és mai napirendi pontjaink végére is értünk. Szabó Lajos alelnök úrnak van egy bejelentése.

Az ORTT költségvetési törvényjavaslatát előkészítő albizottság elnökének megválasztása

SZABÓ LAJOS (MSZP): Az ORTT költségvetési törvényjavaslatát előkészítő albizottság eddigi elnöke, Varga Zoltán távozott a költségvetési bizottságból, így az albizottsági elnöki tisztétől is megvált. Helyére Keller Lászlót javasolja a szocialista képviselőcsoport elnöknek.

ELNÖK: Köszönjük. Erről nem kell szavaznunk tudomásom szerint. Szavazni kell? (Szabó Lajos jelzi, hogy igen.) Olyan ritkán van ilyen jeles eseményre lehetőség, hogy még az elnök is tévedhet. De aki itt van, az mindig miniszter lesz, nyilván valami félreértés történik az albizottság elnökeivel.

Keller László vállalja a jelölését? (Keller László: Köszönöm szépen. Megtisztelő.) Szakemberre van szükség, ne szerénykedjen. (Derültség.) Tállai András észrevételt akar hozzáfűzni? (Tállai András: Elnök úr nem köszöntötte Keller Lászlót, mint a bizottság új tagját. - Derültség.) Együtt akartam Puch Lászlóval köszönteni Keller Lászlót (Farkas Imre: Az szinte lehetetlen lesz.), de Puch László nincs itt, úgyhogy tisztelettel köszöntjük újra a bizottság tagjainak sorában államtitkár urat, aki vállalja ezt a jelölést.

Akkor a szavazás következik. Kérdezem, ki az, aki támogatja az ORTT albizottság elnökének Keller Lászlót. (Szavazás.) Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen.

Az ülés bezárása

Köszönöm szépen. Bizottsági ülésünket be is fejeztük mára, mindenkinek további jó munkát kívánok.

(Az ülés befejezésének időpontja: 14 óra 11 perc.)

 

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit