KPSZB/21/2009.
KPSZB/139/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2009. június 8-án, hétfőn 15 óra 16 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirend: *

Az ülés megnyitása *

A napirend elfogadása *

Az egyes képviselői juttatások és kedvezmények megszüntetéséről szóló, önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása *

Göndör István szóbeli kiegészítése *

A kormány álláspontjának ismertetése *

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról *

A Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló törvény módosításáról szóló, önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása *

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról *

Az adózás rendjéről szóló törvény módosításáról szóló, önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslathoz érkezett módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

Az ülés bezárása *

 

Napirend:

  1. Az egyes képviselői juttatások és kedvezmények megszüntetéséről szóló törvényjavaslat (T/9797. szám - Göndör István (MSZP) képviselő önálló indítványa - általános vita)
  2. A Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9796. szám - Göndör István (MSZP) képviselő önálló indítványa - általános vita)
  3. Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9454. szám - Kósa Lajos (Fidesz) és dr. Botka László (MSZP) képviselők önálló indítványa - a gazdasági bizottság módosító javaslatainak megvitatása első helyen kijelölt bizottságként)

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Boldvai László (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Keller László (MSZP)

Kovács Tibor (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Molnár László (MSZP)

Puch László (MSZP)

Schwartz Béla (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Tukacs István (MSZP)

Végh Tibor (MSZP)

Babák Mihály (Fidesz)

Dr. Dancsó József (Fidesz)

Mádi László (Fidesz)

Molnár Oszkár (Fidesz)

Schmidt Ferenc (Fidesz)

Tállai András (Fidesz)

Dr. Hargitai János (KDNP)

Horn Gábor (SZDSZ)

Dr. Kóka János (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott:

Keller László (MSZP) Szabados Józsefnek (MSZP),

Dr. Kékesi Tibor (MSZP) Szabó Lajosnak (MSZP),

Ágh Péter (Fidesz) Domokos Lászlónak (Fidesz),

Balla György (Fidesz) Tállai Andrásnak (Fidesz),

Borsos József (Fidesz) Mádi Lászlónak (Fidesz),

Szijjártó Péter (Fidesz) dr. Dancsó Józsefnek (Fidesz).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Göndör István (MSZP), előterjesztő
Dr. Papp Imre, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közjogi szakállamtitkára
Dr. Farkas Zoltán, a Pénzügyminisztérium vezető tanácsosa

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 15 óra 16 perc)

Az ülés megnyitása

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntök mindenkit, jó napot kívánok. Elnézést a kis csúszásért, de a jegybankelnök úr először szólalt meg a parlament nyilvánossága előtt, és érdekelt a válasza. Köszöntök tehát mindenkit, a bizottság tagjait, munkatársait, a gyorsíró kisasszonyt, meghívott vendégeinket.

A napirend elfogadása

A napirendi javaslathoz kiegészítés nem érkezett, így szavazhatunk róla. Kérdezem, ki az, aki a napirendi ajánlást elfogadja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Huszonnégy. Köszönöm. Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen. A bizottság tehát megkezdheti munkáját.

Az egyes képviselői juttatások és kedvezmények megszüntetéséről szóló, önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása

Az 1. pontban Göndör István MSZP-képviselő önálló indítványa szerepel, ez az egyes képviselői juttatások és kedvezmények megszüntetéséről szóló törvényjavaslat, T/9797. számmal. Üdvözlöm képviselő urat. Kérdezem, hogy kíván-e hozzá szóbeli kiegészítést fűzni. (Jelzésre.) Igen, akkor megadom a szót. Parancsoljon!

Göndör István szóbeli kiegészítése

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP), előterjesztő: Csak néhány mondat, elnök úr. Tisztelt Bizottság! A társadalomban elég erős igény van arra, hogy a képviselők különböző kedvezményei, juttatásai hasonlóan szabályozott körben legyenek, mint általában a társadalomban. Ezért a javaslat az alkotmányt is módosítaná. Kedvezményeink már úgy sincsenek, azokat töröljük, a költségtérítést mint olyat töröljük, ezzel adókötelessé tesszük a képviselők teljes bevételét, amelyből csak számla alapján elszámolt költségekkel csökkenthető az adóalap. Dióhéjban ennyi, köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. Kormányálláspont?

A kormány álláspontjának ismertetése

DR. PAPP IMRE (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Papp Imre vagyok, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közjogi szakállamtitkára. Arról tájékoztatnám a tisztelt bizottságot, hogy az alkotmányügyi bizottság a délelőtt folyamán mindkét javaslatot tárgysorozatba vette, és általános vitára alkalmasnak tekintette, a kormány pedig támogatja mind a kettőt. Köszönöm szépen.

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról

ELNÖK: Köszönöm. Képviselő kérdés, észrevétel, vélemény? (Nincs jelentkező.) Nincs ilyen.

Akkor kérdezem a bizottság tagjait, hogy ki az, aki az egyes képviselői juttatások és kedvezmények megszüntetéséről szóló, T/9797. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát támogatja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Igen. Tartózkodott? Kettő. Nemmel szavazott? Nem vesz részt a szavazásban? Ilyen nincs. A bizottság többsége támogatta.

Előadót kell állítanunk, Tukacs István lesz az. Kisebbségi véleményt kíván-e valaki mondani? (Nincs jelentkező.) Nem kíván senki kisebbségi véleményt mondani, így Tukacs István lesz a bizottsági álláspont ismertetője. Bár megjegyzem, ha nem hangzott el semmi, akkor ez nehéz lesz. Inkább levélben tájékoztatom Szili Katalin házelnök asszonyt. (A bizottság főtanácsadója figyelmezteti az elnököt, hogy erre a Házszabály szerint most nincs lehetőség.) Nem tájékoztatom. (Derültség.) Kicsit bonyolult az élet. Köszönöm szépen a részvételt, további jó munkát kívánok.

A Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló törvény módosításáról szóló, önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása

A 2. pont a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, T/9796. számmal. Göndör István MSZP-képviselő önálló indítványa. (A szocialista képviselők közbeszólnak, hogy Göndör István már elmondta ehhez is szóbeli kiegészítését.) Egyben mondta el? (Göndör István az ülésről távozóban: Igen.) Igen, de külön kell szavazni róla, ezért szerepel külön a két előterjesztés.

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról

Akkor a szavazás következik. Kérdezem, ki az, aki támogatja ezt az előterjesztést. (Szavazás.) A többség támogatja. Tukacs István vállalja ennek az előterjesztését is? (Jelzésre.) Köszönöm. Akkor ezzel is végeztünk.

Az adózás rendjéről szóló törvény módosításáról szóló, önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslathoz érkezett módosító javaslatok megvitatása

Az utolsó pontunk az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat T/9454. számmal. Kósa Lajos és Botka László képviselők önálló indítványáról van szó. Képviseli-e valaki az előterjesztőket? (Nincs jelentkező.) Nem képviseli. Kormány- vagy tárcaálláspont?

DR. FARKAS ZOLTÁN (Pénzügyminisztérium): Farkas Zoltán vagyok, a Pénzügyminisztérium vezető tanácsosa. A kormány támogatja az indítványt.

ELNÖK: Két módosításról kell döntenünk. Az 1. pont a gazdasági bizottság által benyújtott javaslat. A kormány támogatja. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) az előterjesztők álláspontját nem tudjuk, de ez nem akadálya a szavazásnak. Kérdezem, ki az, aki támogatja a gazdasági bizottság javaslatát. (Szavazás.) A többség támogatta.

A 2. pont szintén a gazdasági bizottság javaslata. A kormány képviselője egyetért a javaslattal. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás. - Domokos László jelzi, hogy dr. Kóka János nem szavazott.) Köszönöm.

Nem láttam mindenkinek a szavazatát. Kóka János hogyan szavaz? Ezt szeretném tudni. (Dr. Kóka János: Nem.) Nemmel. Akkor nincs meg a többség. (Derültség. - Puch László, Kovács Tibor, Molnár László: Itt a hatálybalépésről van szó!) Nem baj, ilyen az élet. (A három szocialista képviselő ismét közbeszól.) Egy perc technikai szünet.

A napirendi pont lezárása

Most kérem a szavazást a gazdasági bizottság által benyújtott T/9454/2/2. számú módosításról. Kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) A többség támogatja. Köszönöm szépen. Ezzel is végeztünk.

Az ülés bezárása

Tisztelt Bizottság! Napirendi pontjaink végére értünk. Szerdán 10 órakor kezdődik a bizottsági ülés Simor András meghallgatásával. Addig is mindenkinek jó munkát. Viszontlátásra! Az ülést berekesztem.

(Az ülés befejezésének időpontja: 15 óra 26 perc.)

 

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit