KPSZB/23/2009.
KPSZB/141/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2009. június 15-én, hétfőn 15 óra 38 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Napirend:

  1. A nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/9876. szám - módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként)

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Keller László (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Molnár László (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Tukacs István (MSZP)

Ágh Péter (Fidesz)

Babák Mihály (Fidesz)

Borsos József (Fidesz)

Dr. Dancsó József (Fidesz)

Mádi László (Fidesz)

Molnár Oszkár (Fidesz)

Schmidt Ferenc (Fidesz)

Dr. Hargitai János (KDNP)

Horn Gábor (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott:

Boldvai László (MSZP) Barabásné Czövek Ágnesnek (MSZP),

Kovács Tibor (MSZP) Szabó Lajosnak (MSZP),

Molnár Albert (MSZP) dr. Kékesi Tibornak (MSZP),

Puch László (MSZP) Tukacs Istvánnak (MSZP),

Schwartz Béla (MSZP) Szabados Józsefnek (MSZP),

Végh Tibor (MSZP) Farkas Imrének (MSZP),

Balla György (Fidesz) dr. Dancsó Józsefnek (Fidesz),

Szijjártó Péter (Fidesz) Varga Mihálynak (Fidesz),

Tállai András (Fidesz) Schmidt Ferencnek (Fidesz),

Dr. Kóka János (SZDSZ) Horn Gábornak (SZDSZ).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Bartal Róbert, a Pénzügyminisztérium osztályvezetője
Juhász Edit, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezető-helyettese

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 15 óra 38 perc)

Az ülés megnyitása

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntök mindenkit, jó napot kívánok. Bizottsági ülésünket megkezdjük. Köszöntöm a bizottság tagjait, munkatársait, a gyorsíró kisasszonyt, meghívott vendégeinket. Kicsit nehéz helyzetben vagyok, mert tart még a parlament plenáris ülése. A kérdések időszaka van, de átnéztük a forgatókönyvet, és úgy tűnik, a bizottság tagjai közül senki sem érintett benne. Így szerintem megkezdhetjük a munkát. Ha valakinek mégis kifogása lenne, nyugodtan forduljon hozzám.

A napirend elfogadása

Egy napirendi pontunk van, a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat, T/9876. számmal, a módosító javaslatok megvitatására kerül sor. Kiegészítés ehhez nem érkezett. Kérdezem, ki az, aki a napirendi javaslatot elfogadja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Huszonöt. Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen.

Így megkezdhetjük a módosító javaslatok tárgyalását. Az első Szatmáry Kristóf képviselő úr indítványa, amely összefügg a 3. ponttal. Kérdezem a kormány álláspontját.

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Köszönöm a szót, elnök úr. Annyit tennék hozzá, hogy ez az ajánlás csak az 5-10-ig terjedő módosító javaslatokat tartalmazza, de tudomásom szerint 12. az utolsó módosítás száma, amiről szavazni kellene.

Az 1. pontot a kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Észrevétel, kérdés van-e? Ha esetleg egy indokolást fűzne ehhez, mert a módosítás arról szól, hogy a képviselő úr a polgári törvénykönyv alkalmazását javasolja. Mi a kifogás a Ptk. ellen?

JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Bizottság! Ez külön jogszabály, amely a 2. és a 3. §-ban az elővásárlási jog gyakorlását speciális jogi környezetben rendezi. A 2005-ös korábbi módosítást az Alkotmánybíróság többek között ilyen okból semmisítette meg, kimondván azt, hogy az elővásárlási jog mint forgalmi jogügylethez kapcsolódó intézmény teljesen más jogi környezetben, a hatósági árveréseket szabályozó eljárási törvényben így nem alkalmazható. Kellenek azok a speciális rendelkezések, amelyek megmondják, hogy az elővásárlási jog miként érvényesül, miként hatályosul egy másfajta jogi környezetben. Ezért lenne szükséges, hogy a 2. és a 3. § szerint a törvény ténylegesen kitöltse tartalommal az elővásárlási jogot. Erre a Ptk. így, ilyen környezetben nem alkalmas.

ELNÖK: Gondolom, az elutasítás vonatkozik arra is, hogy a települési önkormányzatot nem illeti meg az a lehetőség, hogy árverésen kívül jusson vételhez?

JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A teljes 1. pontra vonatkozik az elutasítás.

ELNÖK: Ha megnézi az 5.§ a) pontját, abban a képviselő úr javasolja elhagyni ezt, de ezek szerint önök nem javasolják, hogy ez elmaradjon.

JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem javasoljuk elhagyni.

ELNÖK: Jó. Észrevétel, kérdés van-e? Mádi László!

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Csak hogy világos legyen a kormány álláspontja tartalmi szinten. Az önkormányzatok elővásárlási joga ugyanúgy beilleszkedik a sorba, és a legmagasabb licitáron az önkormányzat belép elővásárlási joggal. Tehát piaci áron juthat hozzá.

JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Azon az áron juthat hozzá, tisztelt képviselő úr, amilyen ár kialakul az árverés szerinti árversenyben, és megilleti az a jog, hogy más árverési vevőkkel szemben ne kelljen olyan licitet tenni, ami az előző licitösszeget egy licitlépcsővel meghaladja. Egyéb tekintetben ugyanolyan vételi ajánlatot tesz, mint a többi árverési vevő, csak nem kell ráígérni az előző ajánlatra.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e még kérdés, észrevétel ehhez? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazhatunk. Kérdezem, ki az, aki Szatmáry Kristóf 1. és 3. pontokban szereplő javaslatát támogatja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tizenhárom. Ez elbukott... (A bizottság főtanácsadója és Szabó Lajos alelnök közbeszól.) ...a 13 szavazat kitesz egyharmadot. Köszönöm alelnök úr segítségét. Egyharmadot kapott a javaslat, többséget nem. A többség nem támogatta. Vannak halmaz és félhalmaz szabályok. Általános iskola 4. osztály... (Derültség.)

A 2. pont Barabásné Czövek Ágnes, Babák Mihály, Kovács Zoltán és Hargitai János képviselők indítványa. Kormány?

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) A bizottság többsége támogatta.

A 4. pont összefügg a 6. ponttal, szintén a négy képviselő javaslata. Kormány?

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

Az 5. pont úgyszintén Barabásné, Babák Mihály, Kovács Zoltán és Hargitai János javaslata. Kormány?

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja a javaslatot. (Szavazás.) A többség támogatta.

A 7. pontban Barabásné Czövek Ágnes, Babák Mihály, Kovács Zoltán, Hargitai János javaslata. Kormány?

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): A kormány ezt támogatja.

ELNÖK: A kormány ezt támogatja. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) A bizottság többsége támogatta.

A 8. pont úgyszintén Barabásné Czövek Ágnes, Babák Mihály, Kovács Zoltán és Hargitai János indítványa. Kormány?

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazhatunk. Kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) A bizottság többsége ezt is támogatta.

Most kerítünk sort azokra a javaslatokra, amelyek az ajánlásban nem szerepelnek. Kezdjük a T69876/11. ponttal, amely Kósa Lajos, Kovács Zoltán, Bebes István, Babák Mihály, Domokos László, László Tamás, Soltész Miklós javaslata. A kormányt kérdezem, ismeri-e, látta-e, támogatja-e.

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Az 5 milliárdos keretösszeget a költségvetési törvényben nem támogatja a kormány.

ELNÖK: A kormány ezt nem támogatja. Itt arról van szó, a képviselők azt javasolják, hogy az elővásárlási joghoz legyen fedezet. Babák Mihály jelentkezik.

BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Kérdezem a kormány képviselőjétől, hogy az önkormányzatok miből fogják tudni kifizetni az elővásárlási jog kapcsán megszerzett ingatlant. Ugyanis azt mindenki tudja, hogy a költségvetési törvénnyel az utóbbi hét évben kiszárították az önkormányzatokat. Eladósodtak, egy vasuk nincs, csak úgy tudnak az elővásárlási joggal élni, ténylegesen segíteni az embereknek, ha ehhez a kormány valamilyen úton-módon forrást biztosít. Az 5 milliárd forint kezdő tőkeként elegendő arra, hogy ebben az évben kezelhető legyen a dolog. Arra is javaslatot teszünk, hogy az 5 milliárd forintot honnan vegyük elő, tehát megtaláltuk a másik lábát is. Úgy gondoljuk, és kérjük a kormánypártiakat is, hogy olyan törvényt ne hozzunk, ami nem segíti az embereket. Ne hozzanak meg egy látszattörvényt, mert fedezet nélkül az egész semmit nem ér. Szeretném megkérni a kormányt is, a kormánypártiakat is, fontolják meg ezt a javaslatot. Az 5 milliárd forint nagyon fontos ebben a szférában a konkrét segítséghez. Ha nem biztosítják, akkor ebből semmi nem valósul meg. Az emberek nyújtják a kezüket, önök meg rácsapnak. Ez egy színjáték lesz, ha nincs hozzá pénz, nincs hozzá 5 milliárd forint. Köszönöm, hogy szólhattam, elnök úr.

ELNÖK: További kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kormány? Miből lesz pénz a nehéz sorsú polgár lakásának önkormányzat általi megvásárlásához?

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Elnök Úr! Menet közben megtárgyaltuk, hogy miből lesz pénz. Van az MFB-nek egy speciális bérlakáshitel programja, aminek az átalakítására tesznek lépéseket még várhatóan ezen a héten. Tudom, ez nem ugyanaz, mintha költségvetési forrásokat lehetne ilyen célra felhasználni, de egy kedvezményes hitelforrást biztosít az MFB hosszú lejáratra, bérlakásfejlesztésre. Ezt tudják az önkormányzatok igénybe venni.

ELNÖK: Köszönöm. Mádi László, azután Babák Mihály!

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Teljesen más típusú forrás, ha valaki hitelt ad, vagy állami költségvetési előirányzatból lehet igényelni pénzt. Az egyik visszatérítendő, a másik vissza nem térítendő. Az önkormányzatok lehetetlen helyzetbe kerülnek, amennyiben élni akarnak ezzel a lehetőséggel. Ha ez a célja a kormánynak, ám tegyék, de az önkormányzatok nagy része nem fog tudni ezen jogszabályi feltételeknek megfelelni, mert egyszerűen az anyagi lehetőségeik nem engedik meg. Egy-egy esetben igen, de jelentősebb számban nem. Ebben az esetben az egész törvény önkormányzatok számára nyitott lehetősége üres halmaz, vagy egy jogilag létező lehetőség, de minimális igénybevétellel fog társulni, akár a korábbi hasonló törvény, amit ősszel fogadott el a Ház. Alig-alig volt rá jelentkező.

ELNÖK: Babák Mihály!

BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Elnök úr, kérem, engedje meg, és engedjék meg a kormánypárti képviselők és a tisztelt kormány képviselői, hogy elmondjam, ez valójában így nem is segítség. Ugyanis, ha csak jogot adnak, de pénzt nem az önkormányzatoknak, akkor kitől kérik a segítséget? Kinek kell beszállni árverési vevőként? Az önkormányzatoknak. Tehát ez a kormány semmit nem tesz, a parlament sem, pusztán arról van szó, hogy egy törvényt hoz, ami mögött nincs pénzügyi fedezet. De ezzel összeugrasztják az állampolgárokat az önkormányzattal. Van egy törvény, amely szerint élhet az önkormányzat az elővásárlási jogával, de ezt nem tudja megtenni. Azt el kell mondanom, hogy hitelképtelenek az önkormányzatok. Tetszik figyelni, kormány? Hitelképtelenek az önkormányzatok. Honnan lesz erre forrás? Ráadásul ahová pályázhatnak majd hitelért, azt is csak most fogják megnyitni. Micsoda kapkodás ez, tisztelt hölgyeim és uraim? Azzal sincsenek tisztában, hogy hogyan lehet hitelhez jutni. Ha ez nem számít bele a hitelkorlátba, akkor esetleg, úgy-ahogy rendben van. De ez valójában semminemű segítséget nem jelent. Felesleges a tisztelt Háznak ezzel a törvénnyel foglalkoznia. Köszönöm, elnök úr.

ELNÖK: Nem akarok senkit sem befolyásolni, de megkezdődött a szavazás a parlamentben, és 4 óra 5 percig tart. Kérek mindenkit, hogy úgy igyekezzen, különben felfüggesztem az ülést, és a szavazások után folytatjuk. Dancsó József!

DR. DANCSÓ JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Csak egy megjegyzést tennék. Ha már a kormány képviseletében arra biztatják az önkormányzatokat, hogy vegyenek fel hitelt az MFB-től, akkor ezt tegye meg inkább a kormány.

ELNÖK: Köszönöm. További kérdés, észrevétel van-e? Molnár Oszkár!

MOLNÁR OSZKÁR (Fidesz): Nagyon röviden én is arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a magyar önkormányzatok döntő többsége már nem tud hitelt felvenni. Ez tényleg nem segítség, ahogy Babák képviselő úr is mondta, ez nem jelent semmit.

ELNÖK: Köszönöm. További észrevételek? Keller László!

KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Elnök úr, nem akarom húzni az időt, de 500 milliárd forintos kötvénykibocsátás van az önkormányzati rendszerben. Így kell értékelni azt, amit Babák képviselő úr mondott. (Babák Mihály: Ez szóra sem érdemes, mert a kormányzati hazugságot ezzel akarják leplezni.)

ELNÖK: Csendet kérek! Egy kis türelmet! Kérdezem, hogy kíván-e még valaki ehhez a javaslathoz hozzászólni. (Nincs jelentkező.) Nem kíván. A kormány részéről kívánnak-e még hozzátenni valamit? (Jelzésre.) Nem. Akkor szavazhatunk. A 11. pontról döntünk. Kérdezem, ki az, aki támogatja a javaslatot. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Ez tizenhárom. Nem támogatja? Tizenhárom. Tartózkodott? Három. A bizottság tehát nem támogatja.

A 12. pont összefügg ezzel. (Bartal Róbert és Szabó Lajos egyeztetnek.) Kormány! A 12. pont!

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? Mádi László!

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Egy számot kérnék, mivel a kormány nyilván készített hatástanulmányt, csak hozzám nem jutott el. A hatástanulmány mit tartalmaz? Az adott jogszabályi feltételek mellett az önkormányzati vásárlások hány lakást fognak érinteni, és ez az önkormányzati költségvetésre milyen hatást fog gyakorolni?

ELNÖK: Babák Mihály!

BABÁK MIHÁLY (Fidesz): elnök Úr! Tisztelt Kormánypártiak! Az előző törvény azért nem ért semmit sem, mert akkor sem fogadtak el tőlünk semmit. Most sem fogadnak el. Tessenek megmondani, hogy csak látszatintézkedést akarnak tenni? Egyáltalán valaki igénybe tudja venni ezeket a lehetőségeket akkor, ha önök nem tesznek mellé pénzt? Arra hivatkozik Keller képviselő úr, hogy kötvényt bocsátanak ki az önkormányzatok. Pontosan a nyomor miatt bocsátottak ki kötvényt, kedves Keller képviselő úr. (Derültség és közbeszólások a szocialista frakcióban.) Azért, mert nem tudták a működést finanszírozni. Nézze meg Szegedet! Az uniós forrásokhoz nem volt önerejük, úgy kiszárították az önkormányzatokat. Mondja meg, ön nyugodt lelkiismerettel meg fogja szavazni ezt a törvényt, amikor valójában semmi segítség nincs benne? Felháborító! Skandalum!

ELNÖK: Köszönöm. További észrevétel, hozzászólás, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazhatunk, hacsak a kormány nem kíván reagálni...

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Köszönöm a szót, elnök úr. Csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy tudomásom szerint az önkormányzatok elővásárlási jogára vonatkozóan napirenden van egy másik törvényjavaslat is, amit a kormány tett le az asztalra. Mind a kettőnél lehet pro és kontra érveket elmondani. Mádi úr kérdezte, hogy mennyi lakás lesz az, amit az önkormányzatoknak meg kell vásárolni. A kormányzati intézkedéseknek alapvetően az volt a céljuk, hogy az eladósodási folyamatban, a lakáshitelesek megsegítésénél elméletileg először a bankrendszerben rendelkezésre álló eszközökkel próbáljuk megtenni, amit lehet, azt követően a kezességvállalással is minimálisra szeretnénk azokat az eseteket csökkenteni, amikor végrehajtásra kerül sor, és emiatt az önkormányzatnak be kell avatkozni. Köszönöm.

ELNÖK: A szavazás következik. Kérdezem tehát, ki az, aki a 12. ponttal egyetért, azt támogatja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Tizenhárom. A bizottság többsége tehát nem támogatja.

Egy módosító javaslat még beesett itt a végén. Szabó Lajos alelnök úr indokolni fogja.

SZABÓ LAJOS (MSZP): A bizottság már benyújtott egy részben ezzel megegyező tartalmú módosítást. A különbség a 13. §, a törvény 3. § (1) bekezdése. Az eredeti módosító indítványban, amit benyújtottunk, g) és h) pontok vannak. Ezért egy pontosításra van szükség, hogy h) és j) ponttal egészül ki. Azért kellene ezt megtenni, mert itt már nincs koherenciás módosítás. Ha ezt most kijavítjuk, akkor formailag megfelelő lesz. Az összes többi, ami ebben szerepel, a három párt által aláírt módosító indítványok tartalmát tükrözi. Kérem a bizottságot, hogy támogassa.

ELNÖK: A kormány támogatja-e?

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Igen, elnök úr, támogatjuk, mert sajnálatos módon a jelenleg hatályos törvénynek már van egy g) pontja, és a módosítás kapcsán ebből kettő lenne. Ezt a hibát próbálja korrigálni az újabb javaslat.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazhatunk. Kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) A bizottság többsége támogatta. Köszönöm szépen.

Ezzel végére értünk a bizottsági ülésnek. Mindenkinek további jó munkát. Holnap délután 2-kor lesz bizottsági ülés.

(Az ülés befejezésének időpontja: 16 óra 00 perc.)

 

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit