KPSZB/35/2009.
KPSZB/153/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2009. október 19-én, hétfőn 15 óra 17 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirend: *

Az ülés megnyitása *

A napirend elfogadása *

A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló, önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása *

Gy. Németh Erzsébet szóbeli kiegészítése *

A kormány álláspontjának ismertetése *

Észrevételek, kérdések, megjegyzések *

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról *

Az ülés bezárása *


Napirend:

  1. A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvényjavaslat (T/10831. szám - Tóbiás József, Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Fogarasiné Deák Valéria, Frankné dr. Kovács Szilvia, Gúr Nándor, Gy. Németh Erzsébet, Podolák György, Szabó Lajos és dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi (MSZP) képviselők önálló indítványa - általános vita)

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Boldvai László (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Keller László (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Molnár László (MSZP)

Schwartz Béla (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Tukacs István (MSZP)

Babák Mihály (Fidesz)

Balla György (Fidesz)

Borsos József (Fidesz)

Dr. Dancsó József (Fidesz)

Mádi László (Fidesz)

Molnár Oszkár (Fidesz)

Schmidt Ferenc (Fidesz)

Tállai András (Fidesz)

Dr. Hargitai János (KDNP)

Horn Gábor (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott:

Dr. Kékesi Tibor (MSZP) Molnár Albertnek (MSZP),

Kovács Tibor (MSZP) Molnár Lászlónak (MSZP),

Puch László (MSZP) Szabó Lajosnak (MSZP),

Végh Tibor (MSZP) Tukacs Istvánnak (MSZP),

Ágh Péter (Fidesz) Domokos Lászlónak (Fidesz),

Dr. Kóka János (SZDSZ) Horn Gábornak (SZDSZ).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Gy. Németh Erzsébet (MSZP), előterjesztő
Sepsi Tibor Lajos, Miniszterelnöki Hivatal

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 15 óra 17 perc)

Az ülés megnyitása

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Jó napot kívánok, köszöntök mindenkit. Köszöntöm a bizottság tagjait, a bizottság munkatársait, a gyorsíró kisasszonyt, köszöntöm meghívott vendégeinket és mindenkit, aki a bizottsági ülésünk iránt érdeklődik.

A napirend elfogadása

A napirendi javaslat egy pontból áll, ez a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvényjavaslat, T610831. szám alatt. Az általános vitára való alkalmasságról kell döntenünk. Köszöntöm az előterjesztők képviselőjét, és köszöntöm a kormányzat részéről Sepsi Tibor Lajost. A kormányzati iroda vezetője?

Kérdezem a bizottság tagjait, ki az, aki támogatja a napirendi ajánlást. Kézfelemeléssel jelezze! Egyben létszámellenőrzést is tartunk. (Szavazás.) Huszonhat. Tökéletes. Ellenszavazat? Tartózkodás? Nem volt, tehát a bizottság egyhangúlag elfogadta napirendjét, egyben határozatképes is.

A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló, önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalása

Rá is térünk a vitára. Köszöntöm Gy. Németh Erzsébet asszonyt a bizottság ülésén. Meg is adnám a szót, hogy egy rövid szóbeli kiegészítést fűzzön az előterjesztéshez.

Gy. Németh Erzsébet szóbeli kiegészítése

GY. NÉMETH ERZSÉBET (MSZP), előterjesztő: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Képviselőtársaimmal benyújtottuk a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvényjavaslatunkat. Ennek lényege, hogy az állami, és ami legalább ennyire fontos, az önkormányzati társaságoknál, amelyekben az államnak, illetve az önkormányzatnak többségi tulajdona van, szeretnénk szabályozni azokat a kérdéseket, amelyekről a törvényjavaslat viszonylag részletesen szól. A kérdésekre szívesen válaszolok. Köszönöm.

A kormány álláspontjának ismertetése

ELNÖK: Köszönöm. A kormány részéről hozzáfűznivaló?

SEPSI TIBOR LAJOS (Miniszterelnöki Hivatal): Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A kormány egyetért a képviselői önálló indítványban foglaltakkal.

Észrevételek, kérdések, megjegyzések

ELNÖK: Az észrevételek, kérdések következnek. Kérdezem a bizottság tagjait, ki kíván kérdezni, észrevételt tenni, véleményt megfogalmazni. Horn Gábor. Parancsoljon, képviselő úr.

HORN GÁBOR (SZDSZ): Mi a magunk részéről nem támogatjuk ezt a javaslatot. Kifejezetten rossz megoldásnak tartjuk, hogy azért, mert adott esetben hozzá nem értő emberek kerülnek bizonyos funkciókba, és rosszul végzik a dolgukat, akár visszaélésekkel is, törvényt alkossunk, és ezzel egy kezelhetetlen helyzet jöjjön létre. A jövedelmek ilyen típusú behatárolása a továbbiakban azt eredményezheti, sőt, bizonyosan azt is fogja eredményezni, hogy olyan cégek élére, ahová a legjobb magyar menedzserek, netán válságmenedzserek kellenének, nem fog találni az érintett önkormányzat, a főváros vagy az állam olyan vezetőket, akik a feladatukat el tudják látni tisztességesen. A lehető legrosszabb megoldás ilyenkor törvény után kiáltani, nem pedig a megfelelő embereket megtalálni, és bízni abban, hogy egy önkormányzat el tudja ezt dönteni. Ha nem tudja, akkor viszont el kell zavarni azt az önkormányzati vezetést.

Az ilyen típusú megoldások utólagosan persze azt a látszatot kelthetik az istenadta nép előtt, hogy itt valami fantasztikus megoldás születik, mert ezentúl az ország két, legtöbb embert foglalkoztató vállalatának élére, a MÁV és a BKV élére majd egy közepesnél kisebb vállalat béréért lehet embereket találni. Nem lehet találni ezek után. Azt gondolom, hogy tipikusan álmegoldás, ami előttünk van, ennek megfelelően a magunk részéről ezt nem támogatjuk.

ELNÖK: További hozzászólás van-e? Keller László!

KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm elnök úr kitüntető figyelmét. Passz. (Derültség.)

ELNÖK: Akit a kígyó megmart, tartja a magyar mondás. Ha nincs több hozzászólás, akkor visszaadnám az előterjesztő képviselőjének a szót.

GY. NÉMETH ERZSÉBET (MSZP), előterjesztő: Köszönöm szépen, elnök úr. Horn képviselő úrnak nem szeretnék válaszolni, mert azt gondolom, amit felvetett, abban elég sok igazság van, de ez a törvényjavaslat ennél bővebb. Ez a törvényjavaslat az általunk szükségesnek tartott igazgatósági és felügyelőbizottsági létszámok csökkentéséről is szól. Amikor ebben az ügyben az önkormányzatokhoz fordultam, hogy jó lenne valami önmérsékletet tanúsítani, süket fülekre találtam. Legjobb tudomásom szerint egyetlenegy önkormányzatnál, sem a fővárosban, sem vidéken nem csökkentették az igazgatóságok és a felügyelőbizottságok létszámát. Tehát úgy érzem, hogy azokkal a képviselőtársaimmal, akikkel benyújtottuk ezt a törvényjavaslatot, többek között ezt a célt is el akartuk érni. Abban egyébként teljes mértékben egyetértek Horn képviselő úrral, hogy ha egy önkormányzatban alkalmatlan a vezetés, akkor azt a vezetést el kell zavarni. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Domokos László!

DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): A szándékot így utólag nagyon jól értjük, bár a fővárosban éppen 2007-ben dobták a gyeplőt a lovak közé. Nyilván képviselő asszony erről többet tudna beszélni, mi csak most ismerkedünk a BKV vizsgálata kapcsán a helyzettel. Az a kérdésem, hogy ha már ennyire azonnali intézkedésre tartottak igényt, sőt, még a koalíció is megbomlott állítólag emiatt, miért 2011. január 1-től kívánják ezt bevezetni, miért nem mondjuk most, azonnal. Ha erre választ kapnánk, az talán egy kicsit segítene a döntésben. Vannak politikai szándékok, ha jól értettem. De azokra a nem állami vállalatokra, amelyek csak megrendelést kapnak az államtól, illetve a bevételük elég nagy hányada közpénzből származik, nem gondoltak? (Keller László: Vegyépszer például.)

ELNÖK: Van-e még kérdés vagy hozzászólás? (Nincs jelentkező.) Nincs. Képviselő asszony, parancsoljon!

GY. NÉMETH ERZSÉBET (MSZP), előterjesztő: Köszönöm szépen. A javaslat azért 2011 januárját célozza meg, mert úgy gondoljuk, hogy az önkormányzati ciklus végén lehet ezt bevezetni érdemben. De természetesen azokon a helyeken, ahol az önkormányzat úgy dönt, hogy lecseréli saját felügyelőbizottságát, vagy a felügyelőbizottság az elnökét az Állami Számvevőszék által javasolt listáról választja meg, erre bármikor lehetősége van. Azt gondolom, hogy ez az állami cégek elől sem elzárt lehetőség.

A másik kérdésére nem tudok képviselő úrnak válaszolni, nem tudom, melyik cégekre gondol, amelyek nem állami cégek, de egyébként jelentős állami pénzből megrendeléseket teljesítenek. Ha megnevezné ezeket, akkor biztos tudnék válaszolni. Köszönöm.

Döntés a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról

ELNÖK: Köszönöm. Akkor a szavazás következik. Kérdezem a bizottság tagjait, ki az, aki támogatja az előterjesztést. Kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Ez tizennégy. Ki az, aki nem támogatja? Három. Tartózkodott? Tizenkettő. A bizottság tehát 14 igen szavazattal, 3 nem ellenében, 12 tartózkodás mellett nem támogatja a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát.

A többségi előadó? Horn Gábor vállalja esetleg? (Horn Gábor: Nem volt többségi álláspont.) Az elutasítás kapott többséget. Vállalja? (Jelzésre.) Igen. A kisebbségi álláspontot Tukacs István ismerteti.

Az ülés bezárása

Köszönöm szépen, ezzel a bizottsági ülés végére értünk. Mindenkinek további jó munkát.

(Az ülés befejezésének időpontja: 15 óra 31 perc.)

 

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit