KPSZB/36/2009.
KPSZB/154/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2009. október 21-én, szerdán 14 óra 11 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirend: *

Az ülés megnyitása *

A napirend elfogadása *

Az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat tárgysorozatba-vételének és általános vitára való alkalmasságának tárgyalása *

A kormány álláspontjának ismertetése *

Kérdések, észrevételek *

Döntés a törvényjavaslat tárgysorozatba-vételéről *

Az Országos Rádió és Televízió Testület 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat benyújtásának kezdeményezése *

Dr. Majtényi László szóbeli kiegészítése *

Kérdések, vélemények *

Dr. Majtényi László válasza *

Döntés a törvényjavaslat benyújtásáról *

Az illetékekről, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló, önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslathoz beérkezett módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

A környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

Az egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása és az ülés bezárása *


Napirend:

  1. Az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló 2006. évi LIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10942. szám - Mesterházy Attila, Göndör István, Tóbiás József, Halmai Gáborné és dr. Juhászné Lévai Katalin (MSZP) képviselők önálló indítványa - döntés tárgysorozatba-vételről, általános vita)
  2. Az Országos Rádió és Televízió Testület 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (Bizottsági önálló indítvány benyújtásának kezdeményezése)
  3. Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 1996. évi LXXXV. törvény és az egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10871. szám - módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként)
  4. A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvényjavaslat (T/10831. szám - Tóbiás József, Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Fogarasiné Deák Valéria, Frankné dr. Kovács Szilvia, Gúr Nándor, Gy. Németh Erzsébet, Podolák György, Szabó Lajos és dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi (MSZP) képviselők önálló indítványa - módosító javaslatok megvitatása)
  5. Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvényjavaslat (T/10677. szám módosító javaslatok megvitatása)
  6. Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi (...) törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/10676. szám - módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként)
  7. A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10744. szám - módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként)
  8. A környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10745. szám - módosító javaslatok megvitatása)
  9. Az egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10678. szám - módosító javaslatok megvitatása)
  10. A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10679. szám - kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként)

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Boldvai László (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Keller László (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Tukacs István (MSZP)

Végh Tibor (MSZP)

Balla György (Fidesz)

Borsos József (Fidesz)

Mádi László (Fidesz)

Molnár Oszkár (Fidesz)

Schmidt Ferenc (Fidesz)

Horn Gábor (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott:

Kovács Tibor (MSZP) Szabados Józsefnek (MSZP),

Molnár Albert (MSZP) Boldvai Lászlónak (MSZP),

Molnár László (MSZP) Barabásné Czövek Ágnesnek (MSZP),

Puch László (MSZP) Szabó Lajosnak (MSZP),

Schwartz Béla (MSZP) Farkas Imrének (MSZP),

Tukacs István (MSZP) Keller Lászlónak (MSZP),

Ágh Péter (Fidesz) Borsos Józsefnek (Fidesz),

Babák Mihály (Fidesz) Molnár Oszkárnak (Fidesz),

Dr. Dancsó József (Fidesz) Schmidt Ferencnek (Fidesz),

Domokos László (Fidesz) Varga Mihálynak (Fidesz),

Mádi László (Fidesz) Balla Györgynek (Fidesz),

Szijjártó Péter (Fidesz) Mádi Lászlónak (Fidesz),

Dr. Kóka János (SZDSZ) Horn Gábornak (SZDSZ).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Lucz Zoltánné, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője
Dr. Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke
Dr. Czímer István, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője
Sepsi Tibor Lajos, a Miniszterelnöki Hivatal irodavezetője
Sáriné dr. Simkó Ágnes, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezetője
Görözdi Zsuzsanna, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese
Borsányi-Bognár Levente, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium osztályvezető-helyettese
Dr. Horváth István, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője
Végh Szabolcs, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára

(Az ülés kezdetének időpontja: 14 óra 11 perc)

Az ülés megnyitása

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntök mindenkit, jó napot kívánok. A bizottság ülését megkezdjük. Köszöntöm a bizottság tagjait, a bizottság munkatársait, a gyorsíró kisasszonyt. Köszöntöm a bizottság ülésére meghívottakat, és köszöntöm mindazokat, akik a bizottsági ülésünk iránt érdeklődnek.

A napirend elfogadása

A kiküldött meghívóhoz egy módosítás érkezett, ami további módosításokra szorul, tekintettel arra, hogy néhány törvényjavaslathoz nem érkezett módosító javaslat. Ezeket majd menet közben közlöm a bizottság tagjaival. A lényeg, hogy 13 napirendi pontunk van, Szabó Lajos alelnök kiegészítését teszem fel szavazásra napirendi ajánlásként.

Kérdezem, ki az, aki ezt elfogadja, támogatja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás) Huszonegy. Ez mégis csak nyerő szám. Tartózkodott? Nemmel szavazott? (Nincs jelentkező.) Nem volt ilyen. Akkor 21 igen szavazattal a bizottság elfogadta napirendjét, így megkezdheti munkáját.

Rá is térünk napirendi pontjainkra. Elsőként szerepel a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól szóló, hosszú című napirendi pont, amelyet nem kell megtárgyalnunk, tekintettel arra, hogy ehhez nem érkezett módosító javaslat.

Az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat tárgysorozatba-vételének és általános vitára való alkalmasságának tárgyalása

A következő pont döntés képviselői önálló indítványok tárgysorozatba-vételéről és általános vitára való alkalmasságáról. Ezek között az első az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékokról szóló 2006. évi LIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, T/10942. szám alatt, Mesterházy Attila és képviselőtársai módosító indítványa. Kérdezem, képviseli-e valaki az előterjesztőket. (Nincs jelentkező.) Nincs ilyen.

Akkor megadnám a szót kormány- vagy tárcaálláspont ismertetésére. Parancsoljon!

A kormány álláspontjának ismertetése

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Tisztelettel köszöntöm a bizottságot, Lucz Zoltánné vagyok. Az önálló képviselői indítvánnyal kapcsolatban még nincs kormányzati álláspont, mert nem tárgyalta még a kormány. Előzetesen tárcaálláspontot tudok mondani, ami azt jelenti, hogy támogatható az indítvány.

Kérdések, észrevételek

ELNÖK: Köszönöm. Kérdések, észrevételek? Horn Gábor!

HORN GÁBOR (SZDSZ): Megmondom őszintén, kicsit csodálkozom a tárca álláspontján, de nyilván bölcsen végiggondolták. Ha jól számolom, 19 emberre hozunk most egy törvényt, azokból az adatokból, amik nyilvánosságra kerültek, ez derül ki. Javasolni fogjuk, ha ez megmarad, hogy esetleg föl lehetne sorolni őket meg a gyevi bírót. A magam részéről ezt az elképzelést alkotmányellenesnek gondolom. A magyar alkotmánynak nem felel meg az ilyen típusú megkülönböztetés adózó és adózó között. Másrészt elképesztő. Miért kellene törvényt alkotni erről? Ha az állam úgy gondolja, hogy nem fizet többet, üljön le ezzel a 19 emberrel, és beszélje meg velük, hogy kevesebbért lássák el a feladatukat. Nem kell nagyon bölcsnek lenni ahhoz, hogy el lehessen képzelni olyan helyzetet, hogy igenis célszerű, ha tetszik, alapvető államérdek, a nemzet érdeke adott esetben többet fizetni a legjobb szakembereknek egy válságmenedzselés esetén. Ez ráférne akár a MÁV-ra, akár a BKV-ra, akár más intézményekre, vállalatokra. Úgyhogy a magam részéről, illetve a liberális frakció nevében ezt egy igazi látványpolitizálásnak, méghozzá rossz látványpolitizálásnak tartom, és nagyon csodálkozom azon, hogy MSZP-s képviselőtársaim komolyan gondolják, hogy ez segíthet bármin, megoldhat bármiféle valódi problémát ezeken a területeken. Ezért mi a magunk részéről semmiképpen nem fogjuk tudni támogatni.

ELNÖK: Köszönöm. További észrevétel, hozzászólás van-e? "Áll néma csend." A tárca képviselőjét kérdezem, van-e valamilyen kiegészítése.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Köszönöm szépen, nincsen.

ELNÖK: A Fidesz-frakció nevében fűznék annyit a dologhoz, hogy meglehetősen szokatlan kísérlet az, amire itt az MSZP-s képviselők gondoltak. Részben megfontolandó vélemény, amit Horn Gábor mondott, de én inkább azt tartom nehezen értelmezhetőnek, hogy év közben, hirtelen, gyorsan valamit próbáljunk meg a kirakatba kitenni, az adótörvényekbe belepiszkálni. Ha Németországban az áfa módosítására kerül sor, akkor két évre előre kell bejelenteni, sajnos úgy tűnik, hogy nálunk ez a gyakorlat nem honosodik meg, sőt, ennek ellenkezője a divat. Hirtelen felindulásból lehet benyújtani törvénymódosításokat, és úgy tűnik, hogy azok a tárcáktól zöld jelzést kapnak. Szóval én is inkább amellett lennék, hogy fontolják meg ezt az indítványt a benyújtó képviselők, mert így, első pillantásra ez elég átgondolatlannak tűnik. Ráadásul a határidőkkel is gond van. Azok a határidők, amelyek ebben a javaslatban szerepelnek, azt erősítik, amit Horn Gábor mond. Miután az előterjesztők közül nincs itt senki sem, csak a jegyzőkönyv kedvéért mondom mindezt, hátha megfontolják.

Döntés a törvényjavaslat tárgysorozatba-vételéről

Ha nincs továbbra sem hozzászólás (Nincs jelentkező.), akkor először a tárgysorozatba-vételről szavazunk elsőként. Kérdezem, ki az, aki támogatja a javaslat tárgysorozatba-vételét. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás) Nyolc. Ki az, aki nem támogatja? Tíz. Tartózkodott? Három. Ezzel az indítvány sorsa eldőlt, a bizottság nem támogatta a tárgysorozatba-vételt 8 igen szavazattal, 10 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett. Köszönöm szépen.

Az Országos Rádió és Televízió Testület 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat benyújtásának kezdeményezése

Áttérünk a következő napirendi pontra, az Országos Rádió és Televízió Testület 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat benyújtásának kezdeményezésére bizottsági önálló indítványként. Köszöntöm Majtényi László elnök urat és munkatársát a bizottság ülésén. A bizottság indítványának szöveges változatát a bizottság tagjainak kiosztottuk. Elnök úrnak adnám meg a szót, ha szóbeli kiegészítést kíván ehhez fűzni.

Dr. Majtényi László szóbeli kiegészítése

DR. MAJTÉNYI LÁSZLÓ, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Megjelent Vendégek! Nagyon rövid szóbeli kiegészítést szeretnék csak tenni. Az Országos Rádió és Televízió Testület a törvényi határidőn belül, 2009. augusztus 31-én megküldte a 2010-es költségvetésével kapcsolatos törvénytervezetet, amelyet az elmúlt években kialakult gyakorlatnak megfelelően "A" és "B" változatban készítettünk el. Az "A"változat átcsoportosítást tartalmaz, a "B" változat pedig nem. A költségvetési bizottság tisztelt albizottsága a napokban a tervezetet megtárgyalta, és támogatólag szavazott az "A" változat mellett.

Van néhány szám előttem, olyanok, amelyek a képviselő hölgyek és urak számára is rendelkezésre állnak, ezeket lehetne hosszasan részletezni, de végül is csak konklúzióként szeretném kiemelni azt az egyetlen adatot, hogy 2010-re az Országos Rádió és Televízió Testület nominálisan, az inflációt nem tekintve 4,1 százalékkal kevesebb közpénz felhasználását tervezi, mint az előző évben. Erre az ORTT-nek semmilyen törvényi kötelezettsége nincs, de személy szerint kifejezetten úgy gondolom, hogy a gazdasági válság idején ilyen típusú munkát kell végezni. Azt tudom mondani, hogy a költségvetés úgy lett tervezve, hogy a 4,1 százalékos nominális felhasználáscsökkentés nem jár a feladatok ellátásának zavaraival. Ezt úgy számoltuk ki, hogy miközben a személyi költségeket és a létszámot is csökkentettük, a törvényi feladatainkat el tudjuk látni. Ugyanez vonatkozik a Műsorszolgáltatási Alapra is, ahol hasonló a csökkenés. Ennyit szerettem volna szóban kiegészítésként elmondani. Köszönöm szépen.

Kérdések, vélemények

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság tagjait illeti a szó. Kérdezem, ki kíván hozzászólni. Keller László!

KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Ahogy elnök úr utalt rá, az ORTT albizottság megtárgyalta a javaslatot, és az "A" változat benyújtását támogatta. A vitában szóba került a digitális műsorterjesztés fejlesztése, illetve az átállás költségeinek kérdése. Szeretném felhívni a bizottság figyelmét arra, hogy most már hagyományosan a Műsorszolgáltatási Alap kiadásai között szerepeltetjük ezt az előirányzatot, de kiderült, hogy ennek felhasználása körül komoly gondok vannak. Hiszen az átállásra szükség van, ennek finanszírozása egyrészt innen is biztosítható, de arról kaptunk tájékoztatást, hogy kifizetések nem történnek, ilyen módon fontos célkitűzések nem valósulnak meg. Mindenképpen szeretném a jegyzőkönyvben rögzíteni és az arra illetékesek figyelmét felhívni a plenáris ülésen is majd, hogy ezzel a kérdéssel mindenképpen foglalkozni kell, valamilyen megoldást kell találni arra, hogy a törvényi inkoherenciát feloldjuk, és az a fontos célkitűzés, ami megjelenik az alap költségvetésében, valóban teljesülhessen is. Köszönöm szépen, elnök úr.

ELNÖK: Köszönöm. További kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Hadd kérdezzem meg, mivel nem minden bizottsági tag tagja az albizottságnak: vannak itt olyan tételek, kötbér, bírság, késedelmi kamat, amelyek első pillantásra meglepő nagyságrendűek. Elnök úr véleménye érdekelne, hogy az ORTT 2010-es kiadási előirányzatában a kötbér vagy a betervezett bírság összege pontosan mit tartalmaz. Lehet, hogy én értelmezem rosszul, de itt kiadási és nem bevételi előirányzatokként szerepelnek, ezért szeretném megkérdezni, hogy ez pontosan mit takar.

Dr. Majtényi László válasza

DR. MAJTÉNYI LÁSZLÓ, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke: Köszönöm szépen. Ha megengedi elnök úr, egy félmondat erejéig visszatérnék Keller képviselő úr megjegyzésére, éppen amiatt, ahogy elnök úr is említette, hogy az albizottságban a bizottság tagjainak kisebbsége van jelen. A digitális átállásra rendelkezésre álló, most már nem jelentéktelen vagyontömeg az ORTT-ről szóló törvény rendelkezései alapján képződik, célja pedig a digitális átállás finanszírozása. A digitális átállás európai uniós kötelezettség, a céldátum pedig erősen közeleg. Nagyon jelentős sikernek tartom, hogy az Országos Rádió és Televízió Testületben ezt a forrást sikerült megóvni, hiszen törvényértelmezés kérdése volt, hogy ezt a pénzt az ORTT talán hasznos célokra, de nem a szoros értelemben vett digitális átállás feladatainak megvalósítására nem használta fel. Ezt a pénzt, nagyon kemény vitákban, az utolsó fillérig megvédtük, ami a következő évben is növekszik. Való igaz, hogy ezt fel kellene használni, viszont hiányzik hozzá a kormányrendelet. Ennek megalkotását mi magunk is sürgettük, egyeztetést kezdeményeztünk a Miniszterelnöki Hivatallal, a Pénzügyminisztériummal és a Nemzeti Hírközlési Hatósággal. A költségvetés más sorain is lehetnek erre források, sőt, magáncégeknél is. Tehát itt a pénz felhasználása és egy komolyabb, az átállással kapcsolatos stratégiai gondolkodás összefügg, így nagyon nagy baj lenne, ha ezt a most 1,5 milliárd forintnyi összeget, ami hamarosan 2 milliárd fölé emelkedik, ötletszerűen használnánk fel, mert a társadalmi haszna nem lenne több a zérónál.

Elnök úr kérdésére a válasz alapvetően az ORTT hatáskörében található. Az Országos Rádió és Televízió Testületnek igen jelentős bevétele származik a kötbérekből, illetőleg peres úton is nagyon komoly igényeket érvényesítünk. Ez az ORTT hatásköréből fakad, ugyanis a műsorszolgáltatókat különböző szankciókkal sújthatja olyan esetekben, amikor jellemzően a kiskorúak jogait sértik, alkotmányos jogokat sértenek, illetőleg a médiatörvény egyéb rendelkezéseit sértik meg. Ezek a bevételek egy cirkulációs rendszerben visszakerülnek más, közszolgálati műsorszolgáltatókhoz. Részben normatívan, részben magát a közszolgálati műsorszolgáltatást támogatja az ORTT ezekből a bevételekből, mégpedig úgy, hogy az ORTT kasszájából ez a Műsorszolgáltatási Alaphoz kerül.

Ezek igen jelentős összegek, viszont nagyon rosszul tervezhetőek, hiszen mégis csak furcsa lenne, ha az ORTT terveket készítene arra, hogy hány jogsértés történik, és ezért milyen bírságokat szabhat ki. Ez minden esetben elég jelentős bizonytalansági tényező a gazdálkodásban. Például a tavalyi beszámoló idején azért kellett magyarázkodnom, hogy az előző évben túlbecsültük a bázisév alapján a befolyó összegeket. Ezért meglehetős óvatosságra van szükség, de ez nagyon jelentős bevétel. Még azt is hadd mondjam el, én jogász vagyok, ezért nekem személy szerint is büszkeség, hogy ezeket a pereket az ORTT nagyon-nagyon nagy arányban nyeri meg, körülbelül 90 százalékos pernyertességgel működik jogi szolgálatunk a műsorszolgáltatókkal folytatott perekben. Köszönöm.

Döntés a törvényjavaslat benyújtásáról

ELNÖK: Köszönöm én is. A szavazás következik. A bizottság tagjai két variációt kaptak az ORTT 2010-es költségvetéséről önálló indítványként. Kérdezem az albizottság vezetőjét, hogy az albizottság melyik javaslatot támogatta. (Keller László:Az "A" változatot.) Az albizottság az "A" variációt támogatta, akkor ezt tenném fel először szavazásra. Kérdezem, ki az, aki ennek a változatnak a benyújtását támogatja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás) Tizenhat. Nem támogatja? Kettő. Tartózkodott? Nyolc. A bizottság tehát az "A" variációt fogja benyújtani. Köszönöm szépen elnök úr és munkatársa részvételét.

Az illetékekről, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk a következő napirendi pontra, az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 1996. évi LXXXV. törvény és az egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatra, T/10871. szám alatt. A módosító indítványok megvitatása következik.

Kezdjük Font Sándor, Vitányi István és Örvendi László képviselők javaslatával. A kormányálláspontot kérdezem.

DR. CZÍMER ISTVÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Czímer István vagyok az FVM képviseletében. Tárcaálláspontot tudok mondani, nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja a hiteles másolatért fizetendő díj összegének csökkentését. (Szavazás) Egyharmad támogatta, a többség nem.

Font Sándor és Vitányi István javaslata szerepel a következő, 2. pontban. Tárca?

DR. CZÍMER ISTVÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja, (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

A 3. pont Örvendi László József és Bodó Imre javaslata. Tárca?

DR. CZÍMER ISTVÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

A 4. pont Kuncze Gábor javaslata, amely összefügg a 9. ponttal. Tárca?

DR. CZÍMER ISTVÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

Az 5. pont Örvendi László József javaslata. Tárca?

DR. CZÍMER ISTVÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

A 6. pont szintén Örvendi képviselő úr javaslata. Tárca?

DR. CZÍMER ISTVÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

A 7. pont szintén Örvendi képviselő úr javaslata. Tárca?

DR. CZÍMER ISTVÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Tudomásom szerint ez visszavonásra került a mezőgazdasági bizottság ülésén.

ELNÖK: Ezt mi nem tudhatjuk.

DR. CZÍMER ISTVÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Nem támogatja a tárca.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

A 8. pont Vitányi képviselő úr javaslata.

DR. CZÍMER ISTVÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

Ezzel végeztünk az egyéni képviselői indítványokkal. Néhány módosító javaslatot azonban most fogunk megismerni.

Kezdem a gazdasági bizottság által benyújtott módosításokkal. A 14., 15., 16., számú indítványokról van szó.

A 14. pontról mi a tárcaálláspont?

DR. CZÍMER ISTVÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés, (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatja.

A 15. pont?

DR. CZÍMER ISTVÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 16. pont?

DR. CZÍMER ISTVÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

Következik egy olyan módosítás, amelyet mi kezdeményezünk benyújtani. Ennek lényege, hogy nyelvhelyességi javaslatokat teszünk, átvállalva az alkotmányügyi bizottság munkáját. A tárca ismeri ezeket?

DR. CZÍMER ISTVÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Igen és támogatja.

ELNÖK: Támogatja. Észrevétel, kérdés van-e ezekhez? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás) A többség támogatta. (Mádi László szót kér.) Parancsoljon, képviselő úr.

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Egyrészt megdöbbenek, hogy tömegesen fordulnak elő nyelvhelyességi problémák. Ezen túl kérdezném, hogy összességükben a módosítás révén beálló változások mennyivel emelik, akár százalékosan, akár nominálisan a bevételeket. Ezek nagyon durva emeléseket jelentenek, és a módosításokat látva világos lenne az, hogy a kormány szándékai szerint ez hogyan fog alakulni.

ELNÖK: Tessék!

DR. CZÍMER ISTVÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Köszönöm szépen a szót. Arról szeretném tájékoztatni a bizottságot, hogy az elektronikusan szolgáltatott, nem hiteles tulajdonilap-másolatok díja jelentős mértékben csökken. Egyfelől beépítésre kerül a korábbi hálózathasználati, illetve találati díj, így a 2500 forint helyett 1000 forintot kell ezért fizetni. Azt is szeretném elmondani, hogy jelenleg a papír alapon szolgáltatott hiteles tulajdonilap-másolatoknak, illetve az elektronikus formában szolgáltatott tulajdonilap-másolatok aránya 30/70 százalékos az elektronikusan szolgáltatott tulajdonilap-másolatok javára. Tehát ezzel a díjtételmódosítással szeretnék az elektronikus tulajdonilap-másolat igénybevételét ösztönözni, másfelől pedig azért, hogy ne keletkezzen bevételkiesés a földhivataloknál, szükséges egy nagyobb mértékű díjemelés a hagyományos papír alapon szolgáltatott tulajdonilap-másolatok esetében. A díjemelés jelentős részben kompenzálja az elektronikus szolgáltatás díjcsökkentéséből eredő bevételkiesést. Összességében azzal, hogy a mentességi körök is módosulnak, ez valóban bevételi többlettel jár, mintegy 2,6 milliárd forintot jelent pluszban.

A napirendi pont lezárása

ELNÖK: Köszönöm. Ha nincs több kérdés (Nincs jelentkező.), akkor a napirendi pontot lezárom. Köszönöm a részvételt.

A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló, önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslathoz beérkezett módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk a következő napirendi pontra. Mivel a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló törvényjavaslathoz nem érkeztek kapcsolódó módosító javaslatok, a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló, T/10831. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatására kerül sor. A feladatkörünkbe tartozó módosításokról tárgyalunk.

A 13. pont Nagy László javaslata. Kérdezem az előterjesztőt, támogatja-e. (Az előterjesztők képviseletében senki sincs jelen.)

SEPSI TIBOR LAJOS (Miniszterelnöki Hivatal). Kormányálláspontot tudok mondani, az előterjesztők véleményét nem ismerem, hiszen képviselői javaslatról van szó. A kormány nem támogatja a módosító javaslatot. Információként jelzem, hogy a foglalkoztatási bizottság ülésén képviselő úr visszavonta javaslatát.

ELNÖK: Köszönöm a lényeges információt, de mi azért döntünk erről. A kormány tehát nem támogatja. Az előterjesztőket képviseli-e valaki? (Nincs jelentkező.) Nem. Akkor az ő álláspontjukat nem ismerjük ebben az ügyben. Kérdezem, ki az, aki támogatja ezt az indítványt. (Szavazás) Nincs ilyen.

A napirendi pont lezárása

Több módosítás nem tartozik a bizottság hatáskörébe, így ezzel végeztünk is.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvényjavaslat következik, T/10677. szám alatt. Szintén a módosító javaslatok megvitatása a feladatunk. Köszöntöm a kormány képviselőjét.

SÁRINÉ DR. SIMKÓ ÁGNES (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Sáriné dr. Simkó Ágnes vagyok, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezetője, és tárcaálláspontot tudok képviselni.

ELNÖK: Köszönjük. Az 1. pont Horváth István és Szatmáry Kristóf javaslata. Tárca?

SÁRINÉ DR. SIMKÓ ÁGNES (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

A 6. pont szintén a két képviselő indítványa. Tárca?

SÁRINÉ DR. SIMKÓ ÁGNES (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

A 8. pont?

SÁRINÉ DR. SIMKÓ ÁGNES (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A tárca nem támogatja. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a bizottság többsége nem.

Kérdezem a bizottság tagjait, hogy van-e az ajánlási pontok között olyan, amelyikről valaki külön döntést kér. (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor ezzel végeztünk.

Van még néhány módosítás az alkotmányügyi bizottság javaslataként. A 10677/14. számú javaslatról mi a tárca álláspontja?

SÁRINÉ DR. SIMKÓ ÁGNES (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség.

A /15. pont?

SÁRINÉ DR. SIMKÓ ÁGNES (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A /16. pont következik. Tárca?

SÁRINÉ DR. SIMKÓ ÁGNES (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatja.

A /17. pont?

SÁRINÉ DR. SIMKÓ ÁGNES (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A napirendi pont lezárása

Nekem nincs tudomásom több módosító javaslatról. Önöknek? (Jelzésre.) Heves fejrázás. Nincs. Köszönöm szépen a részvételt. Viszontlátásra!

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk a következő pontra, az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi (...) törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatra, T/10676. szám alatt. Szintén a módosítások megvitatására kerül sor.

Az 1. pont Molnár Albert javaslata. Tárca?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 2. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 3. Horn Gábor javaslata. Tárca?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

A 4. pont Herényi Károly javaslata, amely összefügg a 36. ponttal.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

Az 5. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

A 6. pont Molnár Albert javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 7. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

A 8. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 9. pont Molnár Albert javaslata, amely összefügg a 11. ponttal.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 10. pont Márton Attila javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

A 12. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 13. pont Molnár Albert javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 14. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 15. pont Molnár Albert javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 16. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 17. pont Molnár Albert javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

Azt néztem, hogy Márton Attilán, Molnár Alberten és Horn Gáboron kívül adott-e be más is módosítást, de nem találok ilyet.

A 18. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 19. pont Márton Attila javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

A 20. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 21. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 22. pont Molnár Albert javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 23. pont Molnár Albert javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 24. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 25. pont Molnár Albert javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 26. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 27. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A 28. pont?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A 29. pont?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A háromról egyben szavaztatnék, egyiket sem támogatja az előterjesztő. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 30. pont Molnár Albert javaslata, amely összefügg a 46., 55., 71., 93. és 101. pontokkal.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 31. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A 32. pontot?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 33. pont Molnár Albert javaslata, amely összefügg a 34., 97. és 105. pontokkal.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 35. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 37. pont Molnár Albert javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 38. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A 39. pontot?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A 40. pontot?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ez is három javaslat, egy ilyen rossz szériát meg kell szakítani valahogy, hiszen egyiket sem támogatja a tárca. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor a szavazás következik. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 41. pontnál döntenünk kell a házszabályszerűségről. Kíván-e ehhez valaki hozzászólni? (Nincs jelentkező.) Nem. Akkor szavazunk. Kérdezem, ki az, aki szerint házszabályszerű az indítvány. (Szavazás) Tizennégy.

A tárca támogatja-e?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Egyben a 42., 43., 44., 45. és 47. pontokról is döntünk. Ha nincs észrevétel, szavazunk. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 48. pont Molnár Albert javaslata, amely összefügg a 94. ponttal.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 49. pont Molnár Albert javaslata, amely összefügg a 99. és a 100. ponttal.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 50. pont Molnár Albert javaslata, összefügg az 52. ponttal.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Az 51. pont? Ez összefügg az 53. ponttal.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta ezt a két indítványt.

A 54. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 56. pont Molnár Albert javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Az 57. pont?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 58. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Az 59. pont Márton Attila javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A 61. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja ezeket? (Szavazás) Egyharmad.

A 61. pont Molnár Albert javaslata, amely összefügg a 75. ponttal.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 62. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 63. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 64. pont Molnár Albert és Herbály Imre javaslata, amely összefügg a 91. ponttal.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 65. pont Demendi László javaslata, amely összefügg a 92. ponttal.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A 66. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A 67. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 68. pont Molnár Albert javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A 69. pont összefügg a 70. és 78. pontokkal. Tárca?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 72. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 73. pont Molnár Albert javaslata, amely összefügg a 83. és 106. pontokkal.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 74. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A 76. pont szintén Horn Gábor javaslata. Támogatja-e a tárca?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: A 77. pontot?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: A 79. pontot?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: A 80. pontot?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e ezekhez? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 81. pont Molnár Albert javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 84. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 85. pont Molnár Albert javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A 86. pont? Ez összefügg a 89. ponttal.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 87. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad.

A 88. pont Molnár Albert javaslata, amely összefügg a 96. ponttal.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 90. pont Molnár Albert javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A 95. pont?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: A 98. pont?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Igen. (Balla György: Igazán felkészült Molnár Albert.)

ELNÖK: A 102. pont?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Ezekhez a pontokhoz van-e valakinek érdemi hozzáfűznivalója? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 103. pont Horn Gábor javaslata.

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A 104. pont?

LUCZ ZOLTÁNNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e ezekhez? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

A napirendi pont lezárása

Köszönöm szépen. Ezzel végére értünk a módosításoknak. Még megnézzük, hogy érkezett-e bizottsági módosító javaslat. (Jelzésre.) Nincs ilyen. Köszönöm. Ezzel a napirendi ponttal végeztünk, további jó munkát kívánok önöknek.

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk a következő napirendi pontra, a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító indítványaira.

Az 1. pont Józsa István indítványa.

GÖRÖZDI ZSUZSANNA (Pénzügyminisztérium): Görözdi Zsuzsa vagyok a Pénzügyminisztériumból, és tárcavéleményt mondok. Az 1. pontot nem támogatjuk.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Nincs ilyen, egyharmadot sem kapott.

A 2. pont Kovács Tibor javaslata, összefügg a 3., 16., 17. és 24. pontokkal.

GÖRÖZDI ZSUZSANNA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 4. pont Kovács Tibor javaslata, amely összefügg a 6., 15. és 19. pontokkal.

GÖRÖZDI ZSUZSANNA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatja.

Az 5. pont Kovács Tibor javaslata, amely összefügg a 9. és 20. ponttal.

GÖRÖZDI ZSUZSANNA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 7. pont Kovács Tibor javaslata.

GÖRÖZDI ZSUZSANNA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A 8. pont Kovács Tibor javaslata.

GÖRÖZDI ZSUZSANNA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés ezekhez van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 10. pont Kovács Tibor javaslata.

GÖRÖZDI ZSUZSANNA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 11. pont Józsa István javaslata.

GÖRÖZDI ZSUZSANNA (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Nincs ilyen, egyharmadot sem kapott.

A 13. pont Józsa István javaslata.

GÖRÖZDI ZSUZSANNA (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: A 14. pont Józsa István javaslata.

GÖRÖZDI ZSUZSANNA (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés ezekhez van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad sem.

A 18. pont Kovács Tibor javaslata.

GÖRÖZDI ZSUZSANNA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 21. pont Kovács Tibor javaslata.

GÖRÖZDI ZSUZSANNA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 22. pont Kovács Tibor javaslata.

GÖRÖZDI ZSUZSANNA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A 23. pont Kovács Tibor javaslata.

GÖRÖZDI ZSUZSANNA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 25. pont Kovács Tibor javaslata.

GÖRÖZDI ZSUZSANNA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A 26. pont Józsa István javaslata.

GÖRÖZDI ZSUZSANNA (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad sem.

A napirendi pont lezárása

Köszönöm szépen. Ezzel a módosítások végére értünk.

A környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk a következő napirendi pontra, a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi törvény módosítására. Itt is a módosító javaslatok megtárgyalására kerül sor.

Az 1. pont Szatmáry Kristóf javaslata. Kormány?

BORSÁNYI-BOGNÁR LEVENTE (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tehát a kormány nem támogatja. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

A 2. pont Orosz Sándor javaslata. Kormány?

BORSÁNYI-BOGNÁR LEVENTE (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

A 3. pont Szatmáry Kristóf javaslata. Kormány?

BORSÁNYI-BOGNÁR LEVENTE (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

Az 5. pont Font Sándor javaslata.

BORSÁNYI-BOGNÁR LEVENTE (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a többség nem.

A képviselő úr a műanyag reklámszatyrok termékdíját óhajtja csökkenteni. (A kormány képviselői beszélgetnek.) Jó napot. (Az elnök integetéssel is igyekszik felhívni magára a figyelmet.) Egy kérdés hangzott el önök felé. Ha jól látom, itt a műanyag szatyrok termékdíja csökkent volna, ugye?

BORSÁNYI-BOGNÁR LEVENTE (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Ezt a bizottság nem támogatta. Ezzel végére is értünk a módosításoknak. Egy javaslat van még, a mezőgazdasági bizottság indítványa a 10. pontban. Kormányálláspont?

BORSÁNYI-BOGNÁR LEVENTE (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Tárcaálláspontot tudok mondani, a tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja. Észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A napirendi pont lezárása

Köszönöm szépen. Ezzel megvolnánk.

Az egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk az egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatra, T/10678. szám alatt. A módosító javaslatok megvitatása következik.

A 19. pontban Bernáth Ildikó indítványát tárgyalnánk meg. Kérdezem a kormány- vagy tárcaálláspontot, támogatják-e vagy sem.

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Jó napot kívánok. Horváth István vagyok a Munkaügyi Minisztérium részéről. Tárcaálláspontot tudok mondani, nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Észrevétel, kérdés van-e ehhez? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja? (Szavazás) Egyharmad, a bizottság többsége nem.

Kíván-e még valaki valamelyik módosító indítvánnyal foglalkozni vagy arról szavazást kérni. (Nincs jelentkező.) Nincs ilyen.

Viszont van egy foglalkoztatási és munkaügyi bizottsági javaslat 10678/17. szám alatt. Erről kérdezem az álláspontot.

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A minisztérium támogatja.

ELNÖK: Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

A napirendi pont lezárása

Végeztünk ezzel a napirendi ponttal is, köszönöm szépen a részvételt. További jó munkát.

Mi pedig áttérnék a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosítók megtárgyalására, de mivel ilyen nem érkezett, ezt a napirendi pontot kipipálhatjuk.

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása

Jön viszont a 13. napirendi pont, ami, reméljük, szerencsét hoz. Ez a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, T/10679. szám alatt. A kapcsolódó módosító javaslatok megvitatására kerül sor. Előtte azonban 3 perc szünetet rendelek el, azután folytatjuk a bizottság ülését. (Rövid szünet.)

Folytatjuk a bizottság munkáját, köszöntöm államtitkár urat az ülésen. Először azokról a módosításokról döntünk, amelyek házszabályszerűsége vitatható, ezek a 111., 110., 107., 108. és 109. irományszámú pontok. Ajánlási számuk szerint ezek a 4., 6. és 9. pontok. Kérdezem, ki kíván ezekhez hozzászólni. (Nincs jelentkező.) Nincs ilyen. Akkor dönthetünk.

Kérdezem, ki az, aki külön szeretne ezekről szavazást kérni. (Nincs jelentkező.) Nincs ilyen. Ki az, aki házszabályszerűnek tartja ezeket? (Szavazás) A többség szerint házszabályszerűek.

A 112. pont határidőn túl érkezett be, ennek házszabályszerűségéről nem is kell dönteni.

A szokásos csoportosításban elsőként azokról az ajánlási pontokról döntünk, amelyeket a kormány támogat. Tehát a bizottságok által benyújtott és az előterjesztő által támogatott kapcsolódó módosító javaslatok következnek. Ezek ajánlási száma a 2. Ezeket támogatja az előterjesztő.

Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja ezeket, (Szavazás) A többség támogatta.

Következnek az MSZP képviselőcsoportja által benyújtott, az előterjesztő által támogatott kapcsolódó módosító indítványok.

Észrevétel, kérdés ezekhez van-e? A 103., 104., 105., 106. és 110. irományszámú pontokról van szó. (Nincs jelentkező.) Ha nincs kérdés, szavazunk.

Kérdezem, ki az, aki támogatja ezeket? (Szavazás) Tizennégy. Ki az, aki ezeket nem támogatja? Tizenkettő. Tartózkodott? Kettő. Ezeket a bizottság nem támogatja, egyharmadot kaptak.

Következnek a bizottságok által benyújtott, az előterjesztő által nem támogatott kapcsolódó módosító javaslatok a 11. és 15. ajánlási pontokban. Irományszámuk 101., 113. és 134.

Ki kíván ezekhez hozzászólni? (Nincs jelentkező.) Nincs ilyen. Akkor szavazunk. Kérdezem, ki az, aki ezeket támogatja. Kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás) Tizennégy. Ki az, aki ezeket nem támogatja? Az is tizennégy. Ezek sem kaptak többséget, az egyharmad megvan.

Az MSZP képviselőcsoportja által benyújtott, az előterjesztő által nem támogatott kapcsolódó módosító indítványok következnek, irományszámuk 99., 102. és 111.

Szabó Lajos külön szavazást kér. Melyikről?

SZABÓ LAJOS (MSZP): Külön szavazást kérnék a 16, a 4. és a 22 ajánlási pontokról. Ezekről egyben lehet szavazni.

ELNÖK: Akkor ezekről külön fogunk szavazni.

Kezdjük a 16. ajánlási ponttal. Az előterjesztő nem támogatja. Észrevétel, kérdés ehhez van-e? Keller László!

KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Csak nagyon röviden szeretnék érvelni a módosító indítvány mellett, azt kérve az előterjesztőtől, hogy ezt a módosítást majd támogassa, ha arra sor kerül. A kormány már eddig is nagyon jelentős lépéseket tett azért, hogy az európai uniós projekteket próbálja segíteni, hogy minél előbb megvalósuljanak, viszont az a tapasztalat, hogy ha olyan projekt megvalósítására kerül a sor, ami az Európai Unió által finanszírozott, és az MNV Zrt.-nek ki kell adni egy tulajdonosi hozzájárulást a pályázathoz, akkor ez jelentősen késlelteti a beruházást. Itt nem arról van szó, hogy a Vagyontanácsot megkerülnénk azzal, hogy megváltozik az adott ingatlan státusa. Ha egy civil szervezet állami tulajdont kezel, elindul egy pályázaton, és valaki egyszer megtapasztalta, hogy mit jelent egy aláírást megszerezni a Vagyontanácstól, akkor az rájön, hogy ezt mindenképpen érdemes támogatni.

Azért kértem szót, hogy meggyőzzem az előterjesztőt arról, hogy ennek a javaslatnak a felvételét a támogatotti körbe fontolja meg, mert hiába tettünk lépéseket az európai uniós projektek megvalósításáért több lépcsőben, ha hátráltatjuk azt. Erről szól a módosító indítvány.

ELNÖK: Köszönöm. További hozzászólások vannak-e? Igen, Boldvai László!

BOLDVAI LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A Keller képviselőtársam által elmondottakhoz kapcsolódva szeretném én is nyomatékosan jelezni, hogy támogatásra méltónak tartom ezt a javaslatot, és azt hiszem, akár ellenzéki és kormánypárti képviselők összefogására is lehetőség van, az ügy fontosságát támogatandó. Aki a mai európai uniós pályázati gyakorlatban valóban megtapasztalta, hogy például a vidékfejlesztésben, a régiós operatív programok esetében, akár útfejlesztésben vagy bármilyen más, az önkormányzatok által elképzelt fejlesztésben az ilyen típusú hozzájárulás beszerzése mennyire bürokratikus, aminek következtében sokszor közbeszerzések indítására nincs lehetőség, és a beruházások jelentős csúszást szenvednek, az pontosan tudja, hogy a javaslat mennyire életszerű és fontos. Köszönöm.

ELNÖK: További hozzászólások vannak-e? (Nincs jelentkező.) Nincsenek. Az előterjesztő ezt nem támogatja.

Akkor a szavazás következik. Kérdezem, ki az, aki a 16. ajánlási pontot támogatja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás) A bizottság többsége támogatta.

Következik a 20. ajánlási pont. Észrevétel, kérdés van-e ehhez? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) Nincs ilyen.

Következik a 4. és a 22. ajánlási pont. Kérdezem, hogy ehhez észrevétele van-e valakinek. (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja? (Szavazás) A többség támogatta.

Következnek a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja által benyújtott és az előterjesztő által nem támogatott kapcsolódó módosító indítványok. Ezek a 10., az 1. és a 3. ajánlási pontok. Észrevétel, kérdés van-e ezekhez? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja ezeket? Kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás) Tizenkettő. Egyharmadot kapott, a többség nem támogatja.

A Fidesz, az MSZP és az SZDSZ képviselőcsoportja által közösen benyújtott, az előterjesztő által nem támogatott kapcsolódó módosító indítványok a 8. és a 9. ajánlási pontban szerepelnek. Ezekhez van-e észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki az, aki támogatja ezeket? (Szavazás) Fidesz-MSZP-SZDSZ által benyújtott módosításokról van szó. A többség támogatja.

Végül következik az SZDSZ képviselőcsoportja által benyújtott, az előterjesztő által nem támogatott kapcsolódó módosító indítványok sora. Ezek ajánlási száma 12., 14., 19. A 112. irományszámú javaslatról nem kell döntenünk, mert határidőn túl érkezett be.

Tehát ezeket az előterjesztő nem támogatja. Észrevétel, kérdés van-e ezekhez? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazhatunk. Ki az, aki támogatja. (Szavazás) Egyharmad.

Ezzel a módosítók végére értünk, de van még egy indítvány az ORTT-vel összefüggésben. Állítólag elírási hiba történt az ORTT 2008. évi módosított pénzmaradványának esetében. Az előterjesztő támogatja-e?

VÉGH SZABOLCS (Pénzügyminisztérium): Nem ismerjük. (Rövid olvasási szünet.)

ELNÖK: Az előterjesztő támogatja-e?

VÉGH SZABOLCS (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Az előterjesztő támogatja. Észrevétel, kérdés van-e ehhez? (Nincs jelentkező.) Nincs. Kérdezem, ki az, aki támogatja? (Szavazás) A bizottság többsége támogatta.

A napirendi pont lezárása és az ülés bezárása

Ezzel végére értünk a módosító javaslatoknak. Többről egyelőre nincs tudomásunk. Ezzel a napirendi pontot lezárom, egyben az ülést is bezárom. Mindenkinek további jó munkát kívánok. Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 15 óra 31 perc.)

 

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit