KPSZB/41/2009.
KPSZB/159/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2009. november 16-án, hétfőn 12 óra 13 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Napirend:

  1. Az Országos Rádió és Televízió Testület 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/10982. szám - a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság önálló indítványa - előterjesztői vélemény kialakítása a módosító javaslatokról)

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Domokos László (Fidesz), a bizottság alelnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Boldvai László (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Keller László (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Kovács Tibor (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Molnár László (MSZP)

Schwartz Béla (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Végh Tibor (MSZP)

Borsos József (Fidesz)

Dr. Dancsó József (Fidesz)

Schmidt Ferenc (Fidesz)

Dr. Hargitai János (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott:

Kovács Tibor (MSZP) Molnár Albertnek (MSZP),

Puch László (MSZP) Szabó Lajosnak (MSZP),

Tukacs István (MSZP) Szabados Józsefnek (MSZP),

Ágh Péter (Fidesz) Borsos Józsefnek (Fidesz),

Babák Mihály (Fidesz) Domokos Lászlónak (Fidesz),

Balla György (Fidesz) dr. Dancsó Józsefnek (Fidesz),

Mádi László (Fidesz) Schmidt Ferencnek (Fidesz),

Szijjártó Péter (Fidesz) dr. Hargitai Jánosnak (KDNP).

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 13 perc)

DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok. Mindenkit nagy tisztelettel köszöntök a mai költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsági ülésen.

Az írásban kiküldött meghívóban 3 napirendi pontot jelöltünk meg. Ebből az 1. pont november 30-ára halasztódik, a 3. ponthoz pedig nem érkezett módosító javaslat, így csak a 2. napirendi pontról, az Országos Rádió és Televízió Testület 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat módosító javaslatairól fogunk tárgyalni.

Kérem, hogy először a napirendi javaslat elfogadásáról szavazzunk. Aki támogatja, kérem, jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Ez huszonnégy.

A T/10982. szám alatt benyújtott törvényjavaslatunkhoz érkezett módosító javaslatról előterjesztői véleményt kell kialakítanunk. Egy ilyen módosító javaslat érkezett dr. Jánosi György képviselő úrtól az ajánlás szerinti 1. pontban. Képviselői kérdés, észrevétel van-e ehhez? Igen, Keller László!

KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Bizottság! A kulturális bizottság ülésén, ahol a költségvetési bizottságot képviseltem, Jánosi képviselő úr jelezte, hogy egy ilyen módosító indítványt be kíván nyújtani Pető elnök úrral együtt. A bizottsági ülésen ezzel kapcsolatban már lefolytattuk a vitát. Úgy érzem, túlzott óvatosságból fogalmazódott meg ez a módosító javaslat.

Azt kell tudni, hogy az ORTT költségvetési törvényjavaslatának három eleme van, az első maga a szervezet, a második az, amit kezel, a harmadik pedig a Műsorszolgáltatási Alap. Ha a törvény elfogadásra kerül, kizárja, hogy az egyes részköltségvetések között átcsoportosítást lehetne végrehajtani. Viszont, ha bent marad ez az 5. §, akkor megadja az ORTT-nek azt a lehetőséget, hogy a költségvetés keretein belül bizonyos átcsoportosításokat elvégezzen, de túl nagy mozgástere nincs az ORTT-nek, hiszen személyi, dologi és más apró kiadásai vannak.

A Műsorszolgáltatási Alapnak van egy kicsit bonyolultabb kiadási előirányzata. Megítélésem szerint túlzott félelem fogalmazódik meg a képviselő úrban akkor, amikor azt mondja, hogy a kiadási előirányzatok között mindenféle átcsoportosítást tiltsunk meg. Az élet hozhatja például azt, hogy nem lesz akkora bevétele az ORTT-nek, mint amekkorát tervezett. A költségvetéstől megkapja az üzemben tartási díj megfelelő részét, de van egyéb bevétele is az üzemben tartási díjból, amit most magasabb összegben prognosztizál 2010-re, mint 2009-re, és adott esetben szükséges lehet egy ilyen átcsoportosítás, amit ésszerű keretek között az ORTT-nek meg kell tudnia tenni.

Az a félelem, hogy majd a Műsorszolgáltatási Alapból az ORTT megnöveli a pénzét, és így több pénzt kaphat, mint amit a költségvetés rögzít, egyszerűen nem valós, ez nem lehetséges, mert a bevételi előirányzatot nem tudja megnövelni az ORTT. Tehát nem tud átvinni több pénzt, mint amit a költségvetés elfogad. Elmondtam Jánosi képviselő úrnak is, hogy szerintem túlzott óvatosságból fakad a módosító indítványa, és nagyon befeszíti a Műsorszolgáltatási Alap költségvetését, ezért azt javaslom, hogy a bizottság ne támogassa. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. További kérdés, észrevétel, vélemény ehhez? (Nincs jelentkező.) Az ORTT részéről kívánnak-e ehhez szólni? (Jelzésre.) Nem. Akkor szavazunk. Aki támogatja a módosító javaslatot, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Egyharmad sem, tehát nem kapott támogatást.

A mai napra további napirendi pontunk nincs. Holnap lesz bizottsági ülés. Ezzel a mai ülésünket bezárom. Köszönöm.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 20 perc.)

 

 

Domokos László
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit